Az evolúció
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
ONE DAY IGNUS WILL KILL YOU ALL
Nem azt állítják hogy nincs tudatosan megtervezés, hanem hogy mi garantáltan nem úgy keletkeztünk.
* = költõi túlzás, messze vagyunk még attól, hogy istennek hihessük magunkat, de azt azért már láthatjuk, ha valami szar van a palacsintában
Xbox Live Gamertag: HUN Guardian PSN ID: HUN_Immortal jatekaim.hu: Guardian Hero
Xbox Live Gamertag: HUN Guardian PSN ID: HUN_Immortal jatekaim.hu: Guardian Hero
Mert az ember jutott el arra a szintre, hogy bele tudjon szólni az genetikába... Ugyanakkor erõsen kérdéses, hogy milyen mértékben tudja befolyásolni a természetes folyamatokat.
"Honnan veszed, hogy az "utána" az értelmes egyáltalán? Ki dönti el?"
Nem arról beszélek, hogy innentõl kirakjuk a stoptáblát az evolúciónak, és innentõl minden értelmesen tervezve lesz. Szó sincs róla. Valószínûleg nagy léptékben nem tudjuk befolyásolni a folyamatokat (legfeljebb a pusztulás irányába, rombolni mindig könnyebb, mint építeni).
Akkora sakk-mattot kaptál, hogy már én szégyellem magam!
Utoljára: Az evolúcióelmélet (mint olyan) véletlen vagy értelmes?
2. "Képesek vagyunk értelmesen tervezni."
Tényleg semmi ellentmondást nem látsz itt? Mer' én már visítok, baze!
Amúgy közel vagy a megoldáshoz, csak meg kellene fordítani a helytelen végiggondolási folyamatot:
Ha az ember elõtt nem volt értelmes tervezés, akkor utána miért van mégis? Honnan veszed, hogy az "utána" az értelmes egyáltalán? Ki dönti el?
Tudom, hogy ez már rég nem evo-álmodozás, csupán demonstrálom, hogy minimális ismeretelméleti megfontolásokkal is kiejthetõ az evo-elmélet.
Szerintem semmi, de hát a véletlenek útjai kifürkészhetetlenek, ellentétben mondjuk az értelmes tervezéssel.
2. az evolúció elmélete sosem állította, hogy nem lehetséges értelmes tervezés, csak azt, hogy a mai földi élet létezése megmagyarázható értelmes tervezés nélkül is. Abból, hogy mi most már esetleg képesek vagyunk értelmes tervezéssel befolyásolni a folyamatokat (növénynemesítés, géntechnológia, stb...), miért következne az, hogy az ember elõtt is létezett értelmes tervezõ?
Az evolucionisták azt mondják, hogy:
1. Nincs játék! Küzdelem van!
2. Nincs "okos használat", hiszen az értelmes-tervezéses-lépés lenne, amirõl pont azt állítanák hogy olyan nincs.
Tehát az evolúciós elmélet vagy értelemes tervezés eredménye- ez esetben van értelmes tervezés.
Vagy nem értelmes tervezés erdeménye, hanem törvényszerûség, azaz sztochasztikus, kvantummechanikai produktum. Ezesetben a sajnos a puszta véletlenen múlik az igazságértéke.
Nem véletlen, hogy sokan nácizmusnak tartják az emberre alkalmazott evolúciós gondolkodást.
2. A fejlett agy sok szempontból is elõnyös volt fajunk túlélése szempontjábó, ez nehezen vitatható. Többek között olyan szempontból is, hogy lehetõvé teszi számunkra a világot uraló szabályszerûségek megértését. Hiszen egy játékban is sokkal nehezebb a szabályok ismerete nélkül, véletlenül nyerni, mint a szabályok ismeretével és azok okos használatával.
3. az utolsó mondatodat nem sikerült megértenem
Akkor tedd is meg! Tedd fel és értsd meg a következõ kérdéseket:
Milyen mutáció váltotta ki azt a viselkedésformát, ami azt kezdte el mondatni egyes emberekkel, hogy "evolúció, bla-bla, stb"?
Hogyan segíti a túlélést egy ilyen viselkedésforma?
Milyen körülmények segítik az e-elmélet "életbenmaradását"? És ha ezek "természetes körülmények" (tehát nem emberi hibázás miatt alakult ki)akkor miért hiszünk abban, hogy bármiféle magyarázó ereje lenne? Hiszen nem "szóltunk bele" az alakulásba?
'zeuszcsinálta' - kihalt
'istencsinálta' - tudományos körökben már kihaltnak tekinthetõ
evolúció - életben maradt, vitatkoznak még pár részletén (pl. hogy fõleg hirtelen történnek a mutációk, vagy éppen hosszútávon halmozódnak fel)
'creationism' - BRUHAHAHAHAAHAHAHAHAH
'unintelligen design' - BRUHAHAHAHAHAHAHAHAHA
De attól, hogy egyesek rosszul alkalmaznak, vagy félreértenek egy elméletet, miért lenne az az elmélet hibás?
Egyébként szívesen venném, ha össze tudnád foglalni pár szóban az említett urak elméleteinek a lényegét. Én Csányi Vilmost mint etológust ismerem, Dawkins-t a Vak órásmester c. könyv alapján, ami nem tudom, mennyire megy bele társadalmi kérdésekbe, Pléh Csabáról pedig bevallom, még nem hallottam.
Én azért örülök, mert én meg azt gondolom, hogy tévednek amikor "...kis léptékû megfigyelésekre próbálják az evolúciót ráerõltetni".
De hogy rövidre fogjuk. Az e-elm igenis megpróbálja az emberi viselkedésformákat is megmagyarázni. És ezen a területen válik teljesen nevetségessé. Azaz elsõre akár jólfejlett cinizmusnak is gondolhatnánk ezeket az ezsmefuttaásokat, de megdöbbentõ, hogy komolyan, állati viselkedésmintázatokból akarják levezetni mondjuk egy szimfónia megírásának okát. Tudom hogy túlzok, de ha nem tenném nem értenénk mirõl van itt szó.
Tehát az eredeti (458,472) hszban azt a rettegést akartam megvilágítani, ami nem engedi, hogy magát az evolúcióelmélet kialakulását, mint humán viselkedésformát megmagyarázzunk evolúciós-humánetológiai szempontból. Ettõl retteg minden evós mert hirtelen az egész elmélet úgy lógna a levegõben, hogy le kéne lõni.
-Thirty seven. My girlfriend sucked thirty seven dicks! -In a row?
Másrészt miért akarnád az emberi viselkedésre alkalmazni? Semmi köze hozzá...
Ha ügyesebben kérdeznek, kiderült volna, hol téved az a maréknyi tudók, akik még hisz ebben a múlt századi karikatúrában.
Mert az evolúcióelmélet igazából egy cinikus karikatúrává válik, amint az emberi viselkedésre kezdik alkalmazni. Hát még ha önmagára! Akkor sakk-matt ezerrel, hiszen ki döntse el, hogy az evolúcióelmélet igaz-e ha maga az elmélet is evolúciósan jött létre? És hogyan máshogy?
Más szemében a szálkát... ha ennyit tudsz, jobb is, ha csöndben maradsz.
acc: hozzá kell szoknod, hogy az elmélet, amit képviselsz az körülbelül olyan mint egy mutálódott szerv, melynek adaptálnia kell a környezetét. Ha erre nem képes akkor el fog pusztulni. Ám, hogy képes -e azt itt már az emberi gondolkodás határozza meg és nem a természet.
#458 második fele még mindig itt lebeg, jaj!
Elmondtam ami a bögyömet nyomta. Valószínûleg ennek sem volt értelme. Az intenetes fórumok már csak ilyenek.
Szép napot, minden jót nektek!
acc
Az emberi butaság határtalan.
Ne sajnáld. Nem vagyok én közétek való és ezt beláttam hamar. Itt egy kis hallgatni való a számodra.
Üdv.: acc
Szerintem hülyeség. Nekem ne mondja meg semmilyen tömeg hogy merre akarok menni.
Ráadásul nem lehet egyeztetni a kvantummechanikával. Arról meg kiderült, hogy igaz. Tehát a gravitáció nem lehet igaz! Na és mi van a madarakkal, miért nem esnek le?
HA valaki azt mondja, hogy csupán a tömeg miatt közelednek a tárgyak egymáshoz, az hazudik. Képtelenség! (Még mindig nem tudják hogy miért nem esnek le a csillagok.)
Szerintem hülyeség. Nekem nem rokonom semmilyen majomn és amõba sem 😊
Ráadásul ott van a rengeteg hiányzó "láncszem", amelyekrõl kiderült, hogy hamisak. Na és mi van a Neandervölgyi emberrel?
HA valaki azt mondja, hogy az evolúció létre tudott hozni egy olyan bonyolult DNS-t mint az emberé, akkor az hazudik. (Még mindíg nem tudják melyik rész miért felelõs.)
Global DW 11x
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
A "gyûrûfajok létezése mint evoluciós magyarázat" cáfolatára vonatkozóan olvasd a #93 +-10 hosszászólást. Persze nem mindenki fogta föl az se ahogy a te érvelésedhez is kell egy olyan logikai lépést megtenni, ami sokaknak itt nehezére esik.
Aztán kíváncsi lennék, hogy amikor megjelenik az ember az evolúció "végén" akkor az õ alkotásait hogy lehet magyarázni evolúciósan. Pl tessék megmagyarázni, hogy az "evolucióelmélet" milyen mutációval jött létre és hogyan segíti a túlélést? Lehet vele csajozni, vagy mi?
"A darwini természetes szelekció elmélete már-már pimasz tömörséggel, algoritmikus formában megfogalmazható: Amennyiben léteznek olyan objektumok, amelyek (1) önnmaguk szaporítására képesek, (2) a tulajdonságaikat átörökítik leszármazottaiknak, (3) e tulajdonságok kis mértékben véletlenül megváltozhatnak, és (4) tulajdonságaik befolyásolják szaporodási sikerüket, akkor (5) az objektumok tulajdonságai az idõvel úgy változnak meg, hogy egyre jobban alkalmazkodnak szaporodási környezetükhöz. Mivel az élõlényekre az 1, 2, 3 és 4 feltételek igaznak bizonyultak, kétség nem férhet hozzá, hogy a természetes szelekció szerepet játszik a fajok alkalmazkodásában. Ténylegesen nem is ismerünk más magyarázatot (algoritmust) az adaptációra.
Az algoritmust nem véletlen fogalmaztam meg általános formában. Manapság ugyanezt az mechanizmust a technika több területén használják, mint például kiválasztott célmolekulához specifikusan kötõdõ RNS nagyüzemi elõállításában az RNS populáció ismételt szaporításával és a célmolekulával való szelekciójával. Komplex optimalizálási, osztályozási, alakfelismerési feladatokat, vagy a tanulásra képes ú.n. neurális hálózatok betanítását számítógépes genetikus algoritmusokkal oldják meg, amelyek szintén a természetes kiválasztódás iteratív módszerét másolják (még terminológiájukban is).
A tudományos evolúcióelmélet a természetes szelekció mellett több új mechanizmussal bõvült. A fajok, változatok keletkezésében, szétválásában minden valószínûség szerint nagyon fontos szerepet játszanak az alkalmazkodás szempontjából semleges folyamatok. Az adott funkciót nem befolyásoló mutációk a génváltozatok arányát minden látható irányultság nélkül generációkon keresztül szabadon változtathatják (neutrális evolúció). Amikor egy kis létszámú élõlénycsoport kiválik a populációból, génösszetétele statisztikus fluktuációk következtében jelentõsen eltérhet a nagy csoport átlagától (alapítóelv) és amennyiben létszáma huzamosabb ideig alacsonyan marad, a génarányok vadul váltakozhatnak, egyes változatok könnyen elveszhetnek (genetikai sodródás)."
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce