Az evolúció

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

mikike
természetesen lehetséges, hogy "matematikailag" van tervezve
bár nem tudom mire gondolsz, de ha erre:
hogy minden úgy történjen, hogy másképp, ne, vagyis csak 1 lehetõség/út marad, más nem lehetséges
személy szerint én híve vagyok a determinációnak, mégha a spirituális olvasmányaim engedékenyebbek is, ebbõl a szempontból (vagyis azt mondják, szabad akaratod van és mindent TE teremtesz, ami körülötted van)
de akkor is tervezve volt/van minden létezõ

A hiedelmeid teremtik a valóságodat. - Seth

guardian hero
Épp azt mondom, hogy rengeteg definíció lehetséges. A téma szempontjából azonban ez indifferens.

Xbox Live Gamertag: HUN Guardian PSN ID: HUN_Immortal jatekaim.hu: Guardian Hero

rosszul értelmezed; a reprodukciót ne csak simén egyedenkénti szaporulatra gondolj; a lényeg hogy örökítõ anyag legyen

Számunkra nincs tavasz. Csupán a szél az, mi frissen fúj a vihar előtt.

de ez lehet matematikailag is megtervezve nem??? gondolj bele; hogy nem ismered a világegyetem minden részét; de mivel a teremtõ felette áll a rendszernek(ez a filozófia témaköre) a rendszer teljes ismeretében megalkothatta úgy hogy ezek úgy következzenek be ahogy õ akrja, mondjuk úgy neki csak a gépet kellett beindítani(lásd Madách és a deisták???)

ez egy kiscit off volt

mikike
az evolóciú csak egy elmélet, ami egyelõre néhány ponton még tartja magát, bár már itt is vannak kérdések
de mivel definiciói/alapzata ennek sincs, ugyanúgy hitet/elfogadást igényel, mint minden más

mikike
még egy dolog:
a leírásod alapján:
akkor akit kiherélnek/kiveszik a méhét, az élettelen lesz?

ez attól függ mit fogunk fel kreacionizmusnak; lásd 655ös hozzászólást ahol van egy érdekes link; vagy ahogy említettem II. János Pál sem utasította el az evolúciót;

én úgy vélem hogy az evolúció létezik; az evolúciót a természettudomány vizsgálja ; a hitet a hittudomány; és ezért nem lehet keverni a kettõ.
Az hogy létezik-e intelligens tervezõ abból nem következik hogy az evolúció létezik; és hogy evolúció létezik nem zárja ki hogy valahol valamikor a világegyetem teremtetett;

mikike
minden
az életben minden tervezve van
semmi nem történik csak úgy

mikike
összefoglalva:
semmilyen definíciótok nincs...
tulajdonképpen semmire sem
?

guardian hero
Kicsit konkretizálnád, hogy mi az, ami tervezve volt?

Xbox Live Gamertag: HUN Guardian PSN ID: HUN_Immortal jatekaim.hu: Guardian Hero

guardian hero
Nincs pontos tudományos definíció az élõ és az élettelen fogalmára. Evolúciós szempontból valójában ez lényegtelen is, mert bármely önreprodukcióra képes entitásra alkalmazhatók az evolúciós törvényszerûségek, ha a reprodukció nem minden esetben tökéletes, és van valamilyen szelekciós kényszer.

Ugyanakkor a köznapi szóhasználatban ez a definíció az "élõségre" nem feltétlen állná meg a helyét, mert ez alapján akár bizonyos számítógépes vírusokat is élõnek tekinthetnénk.

mikike
na rendes leszek és én is válaszolok a kérdésre
bár éppenséggel nem nevezném magam kreacionistának...

mindenesetre az én világképem az intelligens tervezést és a folyamatos fejlõdést (ti. evolóciót) nem zárja ki egymással
csak azt, mondja, hogy elõször minden a tevezéssel/gondolattal kezdõdik
ahogy a biblia írja:
kezdetben vala az ige...

mikike
örülök, hogy olyan is jár ide, aki néha szokott gondolkodni
valóban metafora volt
hasonlóság...

de ha már ilyen tudós-utánzatok is járnak ide
valaki elmagyarázná, igazából mi a különbség az élõ és az élettelen között?

ezt metaforának szánta...
ezen kérdésem ellentmondására célzott:"hogy lehet ha a Föld 4,5 milliárd éves és tervezés történt az ember nem jelent meg azonnal??"
amivel én csak arra vagyok kíváncsi hogy úgy a fizikából meg a természettudományok közül mit fogadnak el a kreacionisták

a televízió nem életforma, úgyhogy szvsz ebbõl a szempontból felesleges ilyen hasonlatokkal élni...
bocs valamit félreértettél; én nem ezt állítom; sajnos 2 hozzászólásom közt el telt egy kis idõ; az elsõben felteszek pár kérdést a kreacionisták állításaival; amivel szerettnék jobban tisztába kerülni;
és így a 682es értelmetlennek tûnhet anélkül

mikike
he?
mi a kérdés?
Arról hallottál, hogy például a TV-t sem egyszerre találták fel, hanem fokozatosan?
Elõször az elektromos jeltovábbítást, aztán az elektroncsövet, aztán a katódsugárcsõt stb...
Nem úgy történt hogy a két kõkgolyóból az evolóciú/mutációk útján kifejlõdött a televizió, tudod...

eszembe jutott: -hogy lehet ha a Föld 4,5 milliárd éves és tervezés történt az ember nem jelent meg azonnal??
-ha ez a tervezés folyamatos; akkor leírható jelenség; mert ez olyan mintha azt mondanánk: valami mozgatja a felhõket; ha meg nem leírható; mert ez ex nihilo folyamat; akkor az a rendszer többi részének mond ellent?

guardian hero
annak vettem 😊

mea culpa; vedd támogatásként

egyébként:
kreacionista szemszögbõl:- mit gondolnak mik azok amiket maradvényként találtak?
-mennyi idõs a föld, és mennyi idõs az emberiség???
-feltételezve hogy erre elfogadják azon válaszokat hogy 4,5 milliárd éves
illetve azt hogy kihalt állatfajok a leletek akkor:
- ha fajok hallnak ki, hogy lehet az, hogy még mindig vannak fajok a földön ha nem jöttek léátre új fajok?
- meg még volt eszembe valami csak le kellett mennem mosógéphez és elfeelejtettem 😄

guardian hero
Én is ezt mondtam a #670-ben.

wait; a lényeg az okuláson van; az pl: ahogy megértettem tudományosan egyértelmû hogy a kopoltyú megfigyelhetõ az embrionális fejlõdés szakaszában illetve hogy ebbõl mi fejlõdik ki(ahogy azt a cikk kifejtette) ezzel szemben egy másik cikk kifejtette hogy amiErnst Haeckel rajzai hamisak; de ez a kettõ nem egymás cáfolata; másrészt a wikin Henry Gray képei voltak; és az nem mást ábrázolt csupán EMBERI embriót; semmi féle összehasonlítást

guardian hero
Nem, azt pl. nem hiszem el, amit Te mondasz. De ha olyan mondja, akirõl tudom, hogy okosabb nálam, jobban ért valamihez nálam, akkor hajlamos vagyok rá (persze a kétkedés jogát mindig fenntartva). Aki nem így tesz, az elveszett ember a mai világban, amikor annyi ismerettel rendelkezünk, hogy töredékét se tudjuk megtanulni sem, nemhogy ellenõrizni.

guardian hero
Egyetlen tankönyvet sem neveznek meg, amiben ez benne lenne, csak két enciklopédiát, meg egy 40 éves ismeretterjesztõ könyvet.

De ha így is van, majd szépen korrigálják a hibát. A tankönyveket ugyanis át lehet, és át is szokták írni. Ellentétben a Bibliával vagy a Koránnal. Ezért hiszek én még mindig jobban a tankönyveimnek, mint az utóbbi kettõnek.

Neked. Látom, te mindent elhiszel, amit mondanak. Ez a helyes szemlélet.

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

guardian hero
Bizonyított annyira, hogy tanítani lehessen.

De nem érted, h ezeket a rajzokat még a modern mai tankönyvekbe is betették?
Ez igazából a felháborító, mikor ilyen pártatlan a tudományos szemlélet

Én is ezt az álláspontot képviselem. nincs bizonyítva. A szavak, elméletek nem bizonyítékok.
De akkor biológia órán azt kellen mondani, h ez egy elmélet, melyet kísérleti úton egyenlõre nem bizonyítottak.

guardian hero
Ebbõl csak az látszik, hogy amit HUmanEmber írt, nem helytálló. Ezek a rajzok ugyanis nem azok, amik a Wikipedián vannak.

Csak az derül ki a cikkbõl, hogy volt valaki, aki hamis rajzokat csinált 150 éve, amikrõl már pár évvel ezután kiderült, hogy nem állják meg a helyüket. Kicsit gáz, hogy a teremtéshívõknek így másfél évszázad elteltével, a fejlett képalkotó eljárások (MRI, ultrahang, stb...) korában is ezen kell lovagolniuk...

Azt a tényt viszont nem cáfolja a cikk, hogy a korai embrionális szakaszban az emlõsöknél is megfigyelhetõ a kopoltyú, aminek részei késõbb más szervek alkotóelemeivé válnak.

éppen azokról a dolgokról szoktak leginkább vitázni, amelyekre kevés a bizonyíték... úgyhogy folytassátok (én élvezem😊)
thx!!!!

akkor felesleges vitázni bármirõl is; hisz végül is ezek szerint semmi sem bizonyítható

"Fent: Richardson egyéb, ugyanabban a korai fejlõdési szakaszban levõ embriókról készült egyforma léptékû fényképei, amelyek a különféle fajok közötti óriási különbségeket jelzik. " A képeket megnézve sztem meglepõen sok a hasonlóság is.
De mivel ezen úgyse tudonk megállapodni vegyük úgy hogy ez nem hozható fel döntõ érvként az evolúció mellett se ellen... sztem
De emellett sok más érv van ami az evolúciót támogatja

ebbõl is látszik, hogy felesleges forrásokkal alátámasztani a kommenteket, mert manapság bármire lehet meggyõzõ cikket találni...
érdekes; bár szerintem azok a fényképek meglehetõsen hasonlóak;"Alsó sor: Richardson fényképei azt mutatják be, hogyan néznek ki valójában az embriók ugyanabban a fejlõdési szakaszban." sztem azok a fényképek elég hasonlóak abban a sorban

élet és irodalom ellenanyag😊
ezt találtam...
forrásodat pedig szívesen megnéznénk...

Azt már nem is említem, h szándékosan csalt az embriók rajzolója, és jóval nagyobb hasonlóságot rajzolt, mint ami a valóság. Ezt késõbb kénytelenek voltak elismerni.( most csak azért se találom a cikket)

Itt van, h pontosan mi is fejlõdik ki a kopoltyúívekbõl az emberi embrióban:
http://en.wikipedia.org/wiki/Visceral_arches
értem,thx az infót

ezt a gégéset nem is tudtam; ez tök érdekes; helyesbítek én sem zárom ki hogy valami új szerv kifejlõdjön; csupán azt hogy kopoltyú mégegyszer legyen azt tartom kizártnak

Ezt a 'törvényt' nem szó szerint kell érteni, hanem hogy mivel az evolúció iránytalan, nem tér vissza az eredeti állapotba, ugye termodinamika második alaptörvénye. De ettõl még egy tengeri emlõs a jövõben kifejleszthet egy kopoltyúhoz hasonló mûködésû szervet a tüdejébõl (vagy bármi másból), de az már nem kopoltyú lesz.

És a 'kopoltyút tároló gének' már régesrég megváltoztak az idõk folyamán, nincs ott talonba, te is azzal hallgatsz zenét és veszel levegõt. A kopoltyúívekbõl részben a kengyel, részben a gége és a légcsõ porcgyûrûi lettek az emlõsöknél.

És egyszerûen azért nem növesztenek kopoltyút, mert nincs rá szelekciós nyomás, teljesen jól tudnak adaptálódni a vízi életformához így is.
sz4bolcs
Csak annyit ehhez, hogy a kreacionizmusnak nem az egyház, v. pápa álláspontját nevezem. Nem a konzervatív keresztény szellemi irányzatot.
Sõt, szerintem a kreacionisták nem fogaják el a pápa, és az egyház véleményét. Pl.: Krisnások elég durván kreacionisták.

De találtam is egy cikket errõl:

Értelmes tervezés

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

guardian hero
Igazad van azzal kapcsolatban, amit az atavizmusról írsz (õsi inaktív gének aktivizálódása), tényleg kicsi a valószínûsége, hogy az valami mûködõ dologra vezessen. Ugyanakkor nem tartanám elképzelhetetlennek, hogy a vízbe visszakerült emlõsöknek hosszú-hosszú evolúciós folyamatok után kifejlõdjön majd a környezethez a tüdõnél jobban illõ légzõszervük. Az viszont nem valószínû, hogy az a halak kopoltyújára fog hasonlítani, mert azzal a hatásfokkal nem lehetne oxigénnel ellátni egy melegvérû szervezetet.

Guardian Hero: egy korábbi hozzászólásrodra: azt mondtad hogy a ceteknek azért nem fejlõdik ki kopoltyújuk mert a tüdõ jobb hatásfokfú; tudtommal azért mert az evolúció egyirányú; tehát egy elveszett tulajdonság nem jelenik meg újra; ha meg is jelenik az adott szerv mûködés képtelen( mint az embereknél több pár mellbimbóval születik valaki; vagy legalább egy harmadikkal); a hangsúly azon van hogy a fejlõdés több lépcsõfokon keresztül történik; és egyikre épül a másik fokozat; annak hogy egy kifejlett rendszerben legyen( pl. egy emlõsében) kopoltyú akkor kéne lenni egy kezdetleges szervnek amibõl kifejlõdhet valami ami vízben valóü légzére alkamas; ilyen nincs a cet szervezetében; ellenben génjei tárolják a kopoltyúhoz szükséges információt; de egy mutáció ami kiválthatná ezt nem eredményezhet mûködõképes szervet; ez olyan mintha azt mondanánk hogy egy mutációval létre jött a tüdõ....; ha végigtekintünk a gerincesek keringési rendszerén megfigyelhetõ egy fejlõdés a fajok között;
egyébként tudtommal a kreacionizmus is elfogadja az evolúciót(II. János Pál tudtommal az újragondolását szerette volna az egyház ezzel kapcsolatos viszonyának) csak a mutációt isteni akaratnak kell tekinteni oszt kóc; és a kreacionizmus azért nem támogatható tudományos szempontból, mert az hogy a véletlen vagy valami felsõbb hatalom vezérli az evolúciót az mindegy; az nem tartozik az evolúcióra ergo nem is képezheti a tananyag részét;

pl: elsõ hét suliban: na a következõ hét hétben az evolúcióról és azzal párhuzamos teóriákról beszélünk.
Tehát ehéten a véletlen és annak szerepe a mutációban...
2.hét: tudjátok gyerekek most megint az evolúció a téma. Mások úgy gondolják hogy jött Isten és az õ mindent betöltõ szeretete vezeti az evolúciót, és tudjátok az úgy van....
3.hét: Tudjátok gyerekek lehetséges az is hogy Allah volt az aki azt mondta...
4.hét: ... és akkor a Nirvánában minden gén...
5.hét...
6.hét...
7.hét: ... és akkor leszáltak hatalmas úrhajóikon és análisan megváltozatták a dínók génjeit...

Szóval valami ilyesmi sülne ki belõle a végén... A kreacionizmus a hittanórákon kell elmondani, hogy Istten vagy kinek milyen vallása szerinti atya szerete/törekvése/jószándéka vezérli az egészet. Biológián meg menjen a biosz

sz4bolcs
Ha van kreacionista, aki a túlzott bonyolultsággal érvel az evolució ellen, akkor erre az alternatívára miért nem alkalmazza ugyanezt az érvet?

guardian hero
Ahogy a középiskolai matektanárom mondta: "Minden tudomány annyit ér, amennyi benne a matematika." Akkor talán még nem is értettem egészen, hogy mennyire mély igazság van ebben 😊

sz4bolcs
az amúgy érdekelne, hogy milyen más magyarázatra utaló nyomokat halgatnak el, és mi az a más magyarázat.