Az evolúció

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Svenson
Hogy összekeverje Uri Gellert meg a Jézus által "elkövetett" csodákat. Hát hol hajlítgatott Jézus kanalakat??? Uri Geller egy kis senki. Én már elég öreg vagyok ahhoz, hogy emlékezzek rá régrõl. Már próbálkozott itt Magyarországon vagy 25 éve. Már nem is emlékszem, mikor. Akkor még senki nem volt vevõ a hülyeségeire. El is tûnt hamar. Ebbõl is látszik a színvonalromlás. Na de hát ez kell nekünk, meg a Gyõzike, meg a Tüncike, meg a Fekete Pákó. Ja, bocs, Pákó nem is, csak a segge, amit mutogat nekünk.

Jézus meg elmegy gyógyítani Afrikába. <#mf2>

Hidd el akkor is voltak kételkedõk / másképp gondolkodók /.
Tehát tulképp én semmi változást nem látok, csak arányában tûnik másnak.
De ez csalóka, az akkori 1 milliárddal szemben ma 6.5 milliárdan létezünk.
Én inkább azt mondanám, hogy másfelé hülyülnek az emberek, s ha így veszem, akkor a Bibliát részesítem elõnyben.

Walk the Talk.

guardian hero
Ami különbség van, azt az idõ és a szóbeszéd mindent megszépítõ/felnagyító hatalmában látom, semmi több. Meg max. annyi, hogy manapság egy kicsit nehezebb megvezetni az embereket (sajnos nem sokkal).

Xbox Live Gamertag: HUN Guardian PSN ID: HUN_Immortal jatekaim.hu: Guardian Hero

miné?

Walk the Talk.

Svenson
Nem is kell hasra esni. Én se teszem. Csak hát ha a különbség nyilvánvaló, akkor nem lehet szó nélkül hagyni.

guardian hero
Lehet, hogy hihetetlen, de nem estem hanyatt egyik csodatevõtõl sem. Nem is értem, miért kéne...

Xbox Live Gamertag: HUN Guardian PSN ID: HUN_Immortal jatekaim.hu: Guardian Hero

Svenson
Akor mirõl beszélsz?

Svenson
Azé' ennél értelmesebbnek néztelek. <#csodalk>

guardian hero
Olvastam.

Svenson
Ugyan már. Olvasd el Jézus csodatételeit!

guardian hero
Pedig Uri Geller ugyanazt csinálja, mint Jézus, csak már telítettebb a piac.

Persze, hogy nem hasraütés, de megmagyaráztam azt is, hogy a következtetéseiket mibõl vonták le! A dinoszaurzsok kihalásáról is sok szó esik, azt a fáradságot viszont kevesen veszik, hogy a kortáblázatba szépen beírják, hogy melyik típus mettõl-medig is élt! Mert ha igen, akkor gyorsan kiderûl, hogy csak a túlspecilizálódott - s emiatt alkalmazkodási képtelenségbe is szenvedõ - típusok azok, amelyek elérték a kréta végét, de nem élték túl azokat a környezeti változásokat,amelyek meg sem kottyantak a többi túlélõ számára (növények, gerinctelenek, halak, kétéltüek, más hüllõk, madarak és emlõsök). Milyen általános kihalásról beszélünk akkor? Ugyanis valami hasonló történt a többi esetben is (perm/triász, triász/jura, stb).
Svenson
Uri Geller hókuszpókuszainak semmi köze a bibliai csodákhoz!

Svenson
Mibõl gondolod, hogy nem történnek? Legfeljebb nem tudsz róluk. Vagy ha igen, nem hiszed el, hogy azok tényleg bibliai csodák, mert annyira hihetetlenek.

A mai ember olyan mélyen szkeptikus és cinikus, hogy semmiben nem tud hinni. Nekem errõl mindig Szakonyi Károly: Adáshiba c. mûve jut eszembe. Ha nem olvastad, tudom ajánlani.

az evulúció elkezdõdött,már nem 1 mutáns él a földön mint az X-menben,én nekem például 1 szemem van és nõtt még 1 farkam,na az milyen?
sz4bolcs
Úgy akartam befejezni a hozzászólásom, hogy "bár, lehet elég lenne csak megnézni egy Uri Geller mûsort" - de inkább lehagytam. 😊)

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

S mondd, ha egy 40 ezres nyugdíjas nem döglik meg, az nem csoda?

Walk the Talk.

Akkor Te válaszolnál a :"Nos akkor, hogy történt a Genezis?? Leülé az Úr, s mondá: hát gyerekeim az úgy történt, hogy.......................?"
Köszi!

Walk the Talk.

És ulrik gellért az mi??😊))))))))))

Walk the Talk.

Ez a négyhullámos szám nem egy hasraütés eredménye. Geológusok, s hasonszõrû társaik ezeket a Földet ért eddigi négy legnagyobb kataklizmával hozzák összefüggésbe.
Természetesen volt több is, de azok az élet szempontjából lényegtelenek.

Walk the Talk.

sz4bolcs
Ma is történnek csodák minden pillanatban.. csak jobban kell figyelni,mert nem olyan nagyok, mint régen. <#vigyor>

No, álljon meg a menet!
1. Elõsször: a kihalási elméletek javarészt a tengeri gerinnctelenekre (mész vagy kova vázas egysejtüek, korallok, puhatestüek, tüskésbõrüek, sztb) vonatkoik. Õk ugyanis jórészt imobilisok és egy komoly környezetváltozásra nem tudnak elmeneküléssel reagálni. Vagy akadnak utódaik közt rezistens alakok s azok tovább élnek, új típust/fajt hozva létre), vagy elpusztulnak. helyükbe jöhetnek máshonnan, pont az új felétételeket kedvelõ fajok.
2. A szárazföldön az állatok többsége sokkal mobilisabb, tehát hosszan ható kedvezõzlen körülmények elõl jórészt eltudnak menekülni.
3. A kihalási százalékokban mindig csak az esemény elõtt és után képzõdött fossziliák összehasonlitására lehet alapozni. Mivel nem minden egyed és faj marad fenn kövület formájában adott területen, ergo, csak azokat veszik számitásba amelyeknek vannak fosszilis maradványaik. Így aztán meglehetõsen hozzávetõlegesek ezek a becslések.
4. Tekintve - hányadszor kell még vajon leírnom ? -, hogy a kihalásoknak tekintett idõszakok elõtt is létezett az élõvilág túlnyomó része (egysejtüektõl kezdve, a primitiv növényeken és gerinctelen állatokon keresztûl az akkori idõ legmodernebb típusaiig), ha 98%-ban kihaltak volna (s nem is egyszer), akkor utána újra kialakultak/teremtõdtek?
Még annyit megkérdeznék: ma miért nem történnek biblia csodák?!

A Biblia miért csak a régmúlt láncolata?

Walk the Talk.

Én itt akadok ki. Azt állítja pár tudús, hogy létezik húrelmélet. Nos ez vagy igaz, vagy sem. De mindent elkövetnek, hogy bizonyosságot szerezzenek.

Vala megkérdeztem: Atyám tudom, hogy a Biblia igazat állít, de azt is tudom, hogy emberek jegyezték le. Az Ó-t 3000 évnyi szájhagyomány után, az Új elsõ részei pedig kb Krisztus után keletkeztek, úgyszint szóbeszéd alapján.
Nos akkor, hogy történt a Genezis?? Leülé az Úr, s mondá: hát gyerekeim az úgy történt, hogy.......................?
Mit monda erre az atya: fiam ez az amit soha nem kérdezünk
hinni kell, és kész

Walk the Talk.

Csak úgy mellék: a fsz tudósok szerint ezeddig négyszer történt a földön majd teljes kipusztulás. Ami 98%-os volt.

Walk the Talk.

sz4bolcs
Na, ezek szerint találtunk egy közös pontot:
Ami nem létezik, azt a tudomány nem tudja vizsgálni.
Ha feltesszük, hogy létezik valami, amire semmi jel nem utal, azt sem tudjuk vizsgálni.

Ahhoz még senki nem vette a fáradságot, hogy higgyen valami olyan istenben, amire nem utal semmiféle jel, mert akkor nem lenne min vég nélkül csámcsogni, nem lehetne elméleteken agyalogni, és meggyõzni más embereket az elméletek helyességérõl.

Svenson
Ja, hogy mondjak én valamit?

Pl. a Biblia kijelentései. A csodák és gyógyulások. Kivéve persze a csalásokat vagy nyilvánvaló tévedéseket.

De a kérdésfeltevés már eleve nem jó. Mert ha feltesszük, hogy van Isten, akkor a tudomány semmi olyat nem tud vizsgálni, ami Istennel kapcsolatos. Már magát Isten létét sem. Ezért aki materialista, eleve elveti Isten létezését, mivel nem bizonyítható a szokásos módon. Ettõl fogva pedig mirõl beszélünk?

Svenson
Nem, nem Atlantis féle dolog. Hanem hogy a Genesisben a tohu és bohu (kietlen és puszta) állapot szerepel. És ez Isten ítéletére utal. Vagyis a kezdetben teremtette után lehetett esetleg valamiféle - nem emberi - civilizáció, amelyik teljes egészében elbukott. Ez magyarázná a dinók létezését is. Ez persze csak egy hipotézis, tudományos alapja nincs. Van abban valami, hogy sokmindent próbálnak ráhúzni a Bibliára, ami nem ráhúzható, de én azért nem vetem el a Bibliát. Most nem csupán arról van szó, hogy az általános mûveltséghez tartozna a Biblia elolvasása, hanem arról is, hogy legalább két kultúrkör, a zsidó és a keresztény épít rá.

Jézus beszédeit meg egyenesen erkölcsi mércének tekintik sokan, olyanok is, akik nem hívõk.

Én éppen ezért mondom, hogy ahol a tudomány véget ér, ott kezdõdik a hit. A tudománynak nem tárgya a Biblia vizsgálata. Hacsak nem éppen a bibliai régészetre vagy egyéb, pl. nyelvészeti, esetleg teológiai tudományokra gondolunk. Talán pontosabb lenne úgy fogalmazni, hogy a természettudománynak nem témája a Biblia és az istenhit.

sz4bolcs
Na hát épp ez az. Neked kéne mondani valamit, amit nem tud vizsgálni, mégis létezik.

guardian hero
Nem nézhetek le olyat, aki/ami szerintem nem is létezik. Errõl ennyit.

A réselmélet alatt nem tudom pontosan, mit értesz, mindenesetre szerintem alapvetõen egy tipikus példája annak, amikor a Bibliába - ami alapvetõen egy zagyva egyvelege kb. mindennek, és mindennek az ellenkezõjének - megpróbálnak olyan dologokat belemagyarázni, amik legalább némileg fedésbe tudják hozni az ott leírtakat a tudományos tényekkel. Ehhez elég venni egy részletet valamelyik zavaros halandzsából, és kedvünk szerint értelmezni - ahogy oly sokszor, oly sokan megtették már.

Ha meg az Atlantisz, meg Elveszett Világ-féle dolgokra gondolsz, az nem magyarázná a fosszíliák fellelhetõségét a világ szinte minden táján.

Svenson
Hát, nem igazán tudom, mi lenne az, amit a tudomány vizsgálna. Mondj egy példát!

sz4bolcs
Bocs nem tudom miféle transzcendenst nem tud vizsgálni a tudomány, mert ha belül esik az érzékelésen, akkor azt vizsgálni is tudja. ha kívül...

Svenson
Bocs, azt gondoltam, tudod, mit jelent a természetfölötti. <#vigyor5>

Mondjuk úgy, az anyagon túli világ.

Svenson
Azokat se kellene lenézni. Ha van ugyanis Isten, akkor akik benne hisznek, azok se lehetnek ostobák. Ha viszont ostobának tartod a hívõket, és lenézed õket, azzal valójában azt nézed le, akiben hisznek.

sz4bolcs
természetfeletti... transzcendens... Ettõl most sokkal okosabb lettem, nem szinonímákat kerestem rá. 😊

Svenson
Na és honnan tudod, hogy az õsember volt?

Vannak a BIbliában is leírások arról, hogy emberek barlangokban laktak. Nem beszélve arról, hogy a Biblia szemlélete egyértelmûen az, hogy amit Isten megteremtett, az jó volt. Sõt, nagyon jó. Csakhogy az ember tönkretette ezt a nagyon jót.

Na és mit szólsz a rés-elmélethez? Az is magyarázat lehet bizonyos fosszíliákra.

guardian hero
Nem nézem le istent, legfeljebb azokat, akik vakon hisznek benne 😄

Svenson
Mit tudom én, miért kellett neki több nap hozzá. Nem voltam ott a teremtésnél. <#nemtudom>

Csak azt tudom, ami le van írva a Bibliában. Nem kell ezt elhinni, senki se mondta. A Bibliában egyébként Isten teremtési módszere az információ. Nem értek a számítógépekhez, de a számítógép mint renszer tudtommal szintén ezen alapul. Mármint az információn. Ha ez igaz, akkor nem kellene lenézni Istent. <#awink>

guardian hero
"A Biblia nem beszél õsemberrõl"

Attól még a csontjaik ott vannak a föld alatt.

Egyébként amirõl nem beszél a Biblia, az nincs és nem is volt? Ez új nekem... Akkor biztos Kína meg Japán sem létezik, se Észak- és Dél-Amerika, hogy Ausztráliáról már ne is beszéljek.

Svenson
Tévedsz! A Biblia nem beszél õsemberrõl. Ne keverjük már össze a dolgokat! (Na, éppen ezért nem lehet bibliai evolúcióról se beszélni. Ez két teljesen különbözõ nézet.)

guardian hero
És szerinted miért kellett neki több nap hozzá? És miért követtte (többé-kevésbé) a törzsfejlõdési fát?

Ma is van egy csomó feladat, amit meg tudnánk oldani máshogy is, de sokkal hatékonyabb genetikus algoritmussal. Talán is isten is egy genetikus algoritmusra bízta a teremtést. Hogy jössz Te ahhoz, hogy megkérdõjelezd a módszereit? Én inkább hinnék egy zseniális istenben, aki egy ilyen bonyolult rendszer kezdõfeltételeit képes volt meghatározni úgy, hogy a kívánt végeredményt hozza évmilliárdok múlva, mint egy idiótában, aki dínócsontvázakat dugdos a föld alá...

Svenson
Na, ez tipikus példája annak, hogy lehet egy tényt másképp magyarázni.
Az, hogy egy faj kihalt, nem mond ellent ugyanis a Bibliának. Pl. kihalhattak az özönvízkor is, de utána is, a klímaváltozás hatására, ami az özönvíz miatt keletkezett. Na és kihalhattak az emberi tevékenység nyomán is, hiszen napjainkban is ez folyik. Nem beszélve arról, hogy Isten éppen az özönvíz után engedte meg az embernek a húsevést. Tehát ha ehettek húst, megkezdhették az állatok vadászását is, ami egyes fajok kihalásához vezethetett. Nem hinném, hogy akkoriban ennyi állatvédõ lett volna, mint manapság.
Persze ez, amit itt leírok, nem bizonyíték, csupán feltételezés. A történelmi tényeket nem nagyon lehet természettudományos módszerekkel bizonyítani.
A Jób könyve említ két olyan állatot, amelyikrõl egyesek azt feltételezik, hogy azok dinoszauruszok voltak. Nem tudom. Mindenesetre a Jób könyvében az is szerepel, hogy ezeket Isten teremtette. (Ezt csak úgy megemlítem, mint érdekességet.) <#nevetes1>

guardian hero
"meg az õsemberek"

Az õsemberek és a mai emberek is, hiszen ezek is egyszerre teremtõdtek szerinte. (Mert ugye egymásból nem alakulhattak ki.)

Ennél már az is értelmesebb elgondolás, hogy soha nem is éltek dínók, csak isten szórakozott azzal, hogy elásta a csontokat a földben, aprólékos precizitással ügyelve a réteges elrendezésre, meg egyéb kormeghatározási eljárások átverésére. Persze ennyi erõvel a Galaxis Útikalauzt is kinevezhetnénk szentírásnak, abban sincsenek nagyobb baromságok.

Svenson
Nem az ennek a kijenetésnek a lényege, hogy Isten ezt mondta volna. Arról van szó csupán, hogy a Biblia leírása alapján Isten hat nap alatt teremtett kifejlett példányú (tehát felnõtt), és egymástól határozottan elkülöníthetõ fajokat.

Vagyis a Biblia alapján kijelenthetõ, hogy az ellentmond az evolúciónak.

Svenson
Vannak, akik azt feltételezik, hogy Isten evolúcióval teremtett. Nem tudom részletesen kifejteni, mert nem foglakoztam ezzel. Nincs is értelme, mint írtam, mert nem ad magyarázatot semmire.
Az evolúciónak ugyanis nincs szüksége Istenre, a Genesisnek (Teremtés) meg az evolúcióra.

A transzcendencia a természetfölöttit jelenti.

Cuchulainn
"Akkor logikusabb lenne feltételezni, h egyszerre jelent meg az élet a Föld minden pontján."

Ezt azért már tényleg ne... Akkor sazerinted együtt üldögéltek a dínók meg a mamutok meg az õsemberek meg az összes mai állat+ az õskori tengerek élõlényei? El se fértek volna...És ha így volt akkor miért halt ki az élõlények nagyobbik része?

Sooner or later all our games turn into Calvinball...

Cuchulainn
A Bibliát emberek írták, méghozzá nagyon nagyon régen. Még ha hitelesnek is tekintjük (és nem mondom, hogy annak kéne) akkor is az írókat jelentõsen korlátozta a kor amiben éltek, legalábbis annak tudományos és technikai fejlettsége. csak azt tudták leírni amit a saját tudásszuintükön megértettek. Ez pedig a maihoz képest nem volt túl sok.

Mellesleg "A kreacionizmus szerint Istennek nincs szüksége az evolúcióra" és ezt meg ki hallotta meg Istentõl? Nem úgy van, hogy az õ útjai kifürkészhetetlenek?

Cuchulainn
Ezt már régóta be akartam linkelni, mert nagyon tanulságos, és mert annyiszor el lett itt mondva, hogy sehol nincsenek meg az "átmeneti formák" kövületei.

sz4bolcs
"kreacionista evolúcióelmélet" - ezt kifejtenéd bõvebben?

Meg azt, hogy szerinted mi az a transzcendencia.

sz4bolcs
Az élõvilág sokszínûségére.