Az evolúció
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Annyi állat viselkedését nem vizsgálták még behatóan, hogy nem igazán lehet felelõségteljesen állítani azt, hogy ne lennének.
Sooner or later all our games turn into Calvinball...
Ez így teljesen rendben van. Én egy szóval sem mondtam, hogy _mindent_ tudunk.
Részemrõl szeretem az egyszerûbb magyarázatot elfogadni, és én nem tekintem a szubjektív érzeteket ténynek.
Egyszerûbb így az élet.
Felõlem kutassák a paraizéket, majd ha eredmények is lesznek, akkor beépítem majd a világképembe. Addig meg szájenszfiksön, rosszabb esetben fantasy.
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
Sokat olvasni hasonlóról, hogy egyes kutyák "megérzik" a gazdájuk hazajöttét. A nagypapám mesélte, hogy mikor hazaengedték eltávra a katonaságtól akkor a kutyájuk egy órával az érkezése elõtt beült a kapuba és várta. Pedig akkor már hónapok óta távol volt, a kutya nem tudhatta, hogy belátható idõn belül hazaér, és elõtte nem csinálta ezt.
Ugyanakkor tekintve, hogy nincsenek igazolt kísérleti eredmények a témában nem lehet biztosat állítani. Az állatok egyébként is sokkal jobbak a nem verbális jelek észlelésében mint mi, és lehet, hogy a család viselkedése az, ami miatt "megérzik" a dolgokat. De erre sajnos épp úgy nincsenek megbízható eredmények mint a másik verzióra.
Egyébként ha veszed a fáradtságot, kijavíthatod a pontatlanságokat.
Nyilván doktorit nem onnan fogok írni, de tájékozódásra tökéletes.
Nagy hiba nem használni szvsz...
Kedves volt kollegám, te mindig is a hit világában éltél és látom most is abban élsz. Nem tudjuk hogy kialakult, vagy más módon keletkezett, csak azt tudjuk biztosra, hogy létezik.
Másik kollégánk, Kampis tanárúr egyenesen ezt vallja: "Hogyha az evolúciót jól értjük, akkor nincs szükség arra, hogy egy másik teóriát hozzunk bele a játékba." Nem kell hát bizonyíték, nem kell más feltevés, nem kell semmit sem megvitatni. Ha elég logikus az állítás, és eléggé erõsen hiszünk benne, az egész világ iskolásait megvezethetjük rögeszménkkel. Így, -ugye? Ezek vagytok ti.
Elõre megmondom, nagy árat fogtok fizetni a lelkiismeretetek oltárán, emiatt az ostoba, tudós emberhez méltatlan magatartás maiatt. Hamarosan. Kíváncsi leszek majd a magyarázkodásotokra.
-/-
http://szabadforum.com
Ami a fixirozást illeti, nem jön biza rám semmi. Csak egyszerüen megérzem, hogy valaki néz! S hátrafordulva látom, hogy tényleg néz! Mivel ismerõs is, persze, hogy engem és nem az ismerteleneket.
nem szabad átesni a ló másik oldalára (egyiken az okult/para-hivek lógnak) és minden eddig meg nem fejtett jelenséget eltagadni, ugyanis ez azt a képzetet rejti,hogy a tudmány már mindent tisztázott és smmi sem maradt az utódainknak a felfedezendõkbõl! Tudjuk, hogy távolról sem ez a helyzet... egyszerüen a jelenség létezik, de még nem tudjuk megmagyarázni... etõl még nem fogunk a miszikum hivének tünni.
Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.
Kutya odaül, anyuka megérzi.
Pszichológia. Te látod benne az értelmet, és csak utólag.
A kutyád látja, hogy már megy le a nap, tudja, hogy olyankor szoktál hazamenni, kimászkál a kapuhoz. Minél késõbb jössz, annál sûrûbben. Ha sokat késel, szinte biztos, hogy a kapuban fog várni.
Én konkrétan bátyám kutyáján figyeltem meg ugyanezt. Egy darabig elvolt magában, meg a többi emberrel, amikor meg észrevette, hogy agazdi sehol, akkor bedepizett, és odafeküdt az ajtó elé. Néha el lehetett vinni, de aztán visszament az ajtóhoz. És ennek a világon semmi köze nem volt a bátyám visszatérésének idõpontjához, az elsõ odaüléstõl számítva kb négy óra múlva jött vissza a bátyám.
Aggódó anyuka ugyanez pepitában:
Az anyuka _mindig_ aggódik. Ha épp "bejön" az aggódás, és tényleg baj történik, akkor vissza fog emlékezni, hogy "jaj, pont rá gondoltam akkor!", ami, valljuk be, nem túl meglepõ.
Szemmel fixírozás:
Megintcsak pszichológia. Rádjön egy rossz érzés, körülnézel. Valaki észreveszi a mozgolódásodat, és rádnéz. Te meg megállapítod, hogy "aha, akkor ez az arc figyelt engem, azért volt az a furcsa érzésem!"
Én nem misztifikálnám ezeket a dolgokat. Ezek a hétköznapi értelemben vett "véletlen" példa értékû esetei szerintem.
De egyébként nem is tökéletes a példa, mert kétmillió évvel ezelõtt a "fejlett kommunikáció" mondjuk az orángutánok vagy az énekesmadarak kommunikációját jelentette, tehát a létezik-e kérdésre akkor is igen a válasz. Túl relatív a kérdés.
Emellett ott is pontatlan, hogy hang alapú kommunikáció beszéd elõtt is létezett, a beszéd csak formailag különbözik a többi hang alapú kommunikációtól, nem homlokegyenest különbözõ dolog, vannak elõzményei.
Emellett van dedikált szerve, az agy beszédközpontja.
Nem, a pszi még csak meg sem közelíti ezt.
A megfigyelõk ismerethiányából és élénk fantáziájából született népmese-rendszer.
Szerintem.
De van pl ez az alvási paralízis nevû dolog, ez nagyon gyanúsan magyarázat az elrablásos sztorikra.
Egy ilyet átélt egyszer egy régi, gyerekkori haverom, õ is ágya mellett álló alakokról beszélt (meg ablakon beszûrõdõ fényrõl), meg hogy nem tudott megmozdulni... egy darabig, mert utána felverte álmából az egész családját az üvöltésével... 😊
Még a hadsereg által észlelt cuccokat sem gondolom, hogy valóban idegenek, "a hadsereg" is csak emberekbõl áll, például nagyon szép példa, amikor a mexikói pilóta a fúrótorony tetején égõ lángra parázott rá...
Szerintem ha erre járnak, azt észre fogjuk venni...
mellesleg kiderült az is, hogy mig a költözõ madarak eme képessége fejlett, a helyben maradóknál (pl a háziveréb) fejletlen!
The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.
Jelét sem látjuk sehol, csak emberek szubjektív beszámolóiból feltételezhetnénk, hogy létezik bármi ilyen jelenség.
Ha lenne pszi képességú állat, pszi szervvel, már tudnánk róla.
Hasznos képességek nem szoktak elveszni. A telepátia evolúciós szempontból a létezõ leghasznosabb tulajdonság lenne, ha lenne telepatikus lény, már az uralná a Földet, nem az ember.
Nézd meg, hogy csak a szimpla, hang útján történõ kommunikáció milyen messzire vitt minket, ha közvetlenül olvasná egy lény a társai gondolatát, az kb századára csökkentette volna a mostani technikai fejlettséghez szükséges idõt...
The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.
off
Na már még gyorsan csak azt mond meg hogy járt e a földön ( beleszámít a légkör is ) idegen civilizácio? Mert most felkapott téma lett megint 😊 Tudom hogy picit nem ideillõ a kérdés( bár lehet exy1 barátunk úgy gondolja hogy ufók génsebészkedtek ),ezért jöhet privátban is a válaszod, kiváncsi vagyok a véleményedre!
Viszont a parafenomén szarvasról:
Arra gondoltatok már, hogy az evolúciós elmélet kizárja a parajelenségek létezését?
Ha abból indulunk ki, hogy az embernek egyetlen érzékszerve sem kimagasló, a sasnak jobb a szeme, a denevérnek a füle, a kutyának az orra stb, akkor, amennyiben létezik a pszi(gondolatátvitel, telekinézis, jövõbelátás), lennie kellene legalább egy ráspecializálódott állatfajnak. Mert azért beláthatjuk, hogy mennyire hasznos (lenne) evolúciós szempontból, ha a szarvas megérezné a gyilkos gondolatot, vagy ha egyszerûen felemelné és eldobná a támadóját pszivel.
Tehát ha léteznének ezek a képességek, akkor már nem lennének parajelenségek, meg nagyjából kezünk sem.
Egyetlen esélyét látnám a pszinek, ha mondjuk minimum feltételként kell hozzá 2 kiló agy, és akkor mi most még a pszi evolúciójának a legelején vagyunk. Ez mûködõ elképzelés lenne, megmagyarázná a szórványos elõfordulást, a bizonytalan mûködést... De a másikmagyarázat ezt sokkal jobban magyarázza: hazugság, csalók.
(Csak hogy ne fulladjunk már bele a "véletlenbe"... 😊 )
Példa:
Van egy vidéki autóút. Kelnek át rajta az állatok, de van amelyiket elüti az autó. Amikor csigák másznak át rajta, akkor az õ szemszögükbõl teljesen véletlenszerû, hogy melyiküket üti el az autó. Sem érzékelni nem tudják az autókat, sem kitérni elõlük. Persze igazából nem véletlen: azok élik túl a dolgot, amelyikek szerencsésen pont abban az idõben másznak át amikor nem jön az autó.
De amikor a nyulak kelnek át az úttesten, akkor egészen más a helyzet. A nyulak képesek érzékelni azt, hogy jön-e az autó, és ha mégis rosszkor indulnak el az ügyesebbek képesek kitérni az útból. Még arra is képesek, hogy megtanulják, hogy mik azok a feltételek, amikor biztonságos átkelni az úton.
Tehát ugyanaz a tényezõ (az út) szelekciós erõként hathat az egyik élõlény populációjára, és véletlen tényezõként a másikéra.
Ilyen és ehez hasonló példákra lenne egy észrevételem. Tegyük fel van egy új ártalmas dolog egy fajra nézve. Ha az ártalmas dolog nem túl drasztikus (pl kisbolygó becsapódás) ez esetben elképzelhetõ hogy a faj egyedei szép lassan átvészelik krizist( folyamatosan szaporodni képesek ) és adaptálódnak. Például elkezdem taposni a csigákat. Itt lehetséges a túlélés ha a csiga keveset mozog,vagy hiányos a csigaháza igy azt hiszem döglött 😊 Vagy lövöm a szarvasokat ahogy érem válogatás nélkül.. mivan ha valamelyik parafenomén lesz és rávesz hogy ne lõjjek 😊 Nevetségesnek hangzik de kitudja hány ilyen szerencsés momentum zajlódott már le az élõvilágban. Pl ha most lenne egy szuper influenza járvány lehet csak azok maradnának életben akik parkinson korosok, vagy akiknek van génsebész ismerõsük..
Konkluzio: az életkörülményekre ható dolog nem véletlen, de lényegtelen hogy véletlen e. Az hogy a fenyegetett faj átvészeli e az adott problemát legfõképpen az új mostoha körülmény drasztikusságán mullik, illtve a faj egyedei mennyire különböznek egymástól azaz következnek e be mutáciok.
Most mondom harmadszor, többször nem futok neki:
_N_E_M_ _ _S_Z_Á_M_Í_T_!_
Nem érdekel, hogy spontán öngyulladás vagy világvége az egyedet elpusztító ok, az evolúciós elmélet az életben maradt, szaporodóképes, és ténylegesen is szaporodó egyedek populációjával foglalkozik.
Az sem számít (csak értelmezés szempontjából), hogy a szelektív hatás a természetes szelekció vagy a véletlen szelekcióba soroljuk be, _TELJESEN_MINDEGY_.
Az állításunk annyi, hogy egy dinamikus rendszerben mutációk hatására és szelekciós nyomásra változások fognak bekövetkezni.
Ehhez kurvára nem érdekel, hogy _konkrétan micsoda_ a szelekciós nyomás, meg hogy _mitõl_ történnek mutációk. Alapfeltevés. A valóságban igazolható, nem cáfolt. Megfigyelés. Ez van, ez a valóság.
"csak Te teljesnek tekinted a modelledet ami altal a valosagot szemleled en meg nem.."
Jaj, hagyjál már, mi az, hogy teljesnek tekintem, ezt a hülyeséget honnan veszed? Éppmost mondom, hogy mit veszek figyelembe, és mit nem. Szerinted, ha van olyan dolog, amit hangsúlyozottan nem veszek figyelembe, akkor _teljesnek_ tekintem? Ne viccelj már, és legfõképp ne próbáld rámhúzni az ellenségképedet! Arra figyelj, amit írok, ne amit mögé képzelsz!
Azt mondom, hogy amenniyben a valóság egy konkrét szeletét akardo megvizsgálni, egyszerûsítened _kell_. Kötelezõ. Ez nem preferencia kérdése, ez elkerülhetetlen. Ha nem teszed, kb egy pillanat alatt veszel el a felesleges kérdésekben. Mint ahogy teszed is...
"es sokkalinkabb osszefuggeseiben nezek mindent... "
Mondom, filozofálgathatunk is, csak akkor azt ne a tudományos eszmecsere fórumban... Ha tudományos témáról akarsz beszélgetni, akkor valóságot modellezni _KELL_.
Ez az alapja annak, hogy egyáltalán kommunikálni tudjunk.
Tehát a modellunk szempontjából ennek a "véletlen hatásnak" számít, hogy mi volt a kiváltó oka? Nem..."
ez a lenyeg...!!!!!h attol h Te meg nem tudod az(elegtelen informaciod,vagy akarmi okan)h mennyire volt a kepessegeinek koze a kiszelektaladashoz,attol meg lehetett...HONNAN A PICSABOL TUDOD h milyen mertekben volt(akarmelyik esetben!!!)..??ertelmezve 1 modellt onkenyesen eldontod...?!ne 1 esetben gondolkodj mar..!!!
persze a modell ami alapjan teszed a megallapitast sorolja a "veletlenszeruseg"kategoriajaba..
igen..az elegge trivialis h nem tudhatjuk mi a MODELL-tol fuggetlen objektiv valosag..csak a modell altal probalhatjuk leirni az eszlelt valosagot...
csak Te teljesnek tekinted a modelledet ami altal a valosagot szemleled en meg nem..
nem veszed eszre h a Te akarod(vagy a modelled) onkenyesen felallitott elvek alapjan eldonteni mikor van 1 kepessegnek beleszolasa az egyed halalaba..?te ezt nevezed veletlennek a modelled szempontjabol...na akkor megis megvan a definicoja...
tulkeppen nincs sok kulonbseg abban ahogy en latom a dolgokat,csak en jobban hiszek a minden-mindennel osszefugg szofordulatban..
es sokkalinkabb osszefuggeseiben nezek mindent...
dehat nem lehet mindenki tokeletes... 😊
Seven-Four-Seven--Heavy
Tökmindegy, hogy van-e pontos információ az okairól, mert _leszarjuk_. Nem érdekes, hogy egy mutáció mitõl következett be. Az elõtte lévõ történések nem befolyásolják a rendszer mûködését. Felesleges információ. Nem valódi véletlen, de az evolúciós modell keretein belül az. Szelekciónál ugyanez, tökmindegy, hogy a véletlen szelekció egy teherautó százhússzal, egy mély szakadék, vagy villámcsapás, a lényege az, hogy egy nem a tulajdonságai alapján kiválasztott egyed elpusztul.
"de pont azt visz bele...kvara(pont statisztikailag)nagy szamban...nem a modellben..a valosagban..."
Ezt nem értem. Mi köze vana "nagy számban"-hoz az okoknak? Elpusztult egy egyed. Továbbiakban számít? Nem. Nem volt a képességeinek beleszólása a halálába, akkor számít -evolúciós szempontból- hogy autó ütötte el, vagy a villám csapott bele? Nem.
Tehát a modellunk szempontjából ennek a "véletlen hatásnak" számít, hogy mi volt a kiváltó oka? Nem.
Akkor rugózzunk még rajta tökfelesleges két napot?Inkább ne...
"es akkor mar nem lesz alfahim miutan nem bizonyult eleg tanulekonynak(ugyesnek akarminek) es kiszelektalta 1 teherauto..?!hol itt a veletlenszeruseg..?"
Megint nem értem, mit akarsz mondani, kicsit szedd már össze jobban a gondolataidat kérlek!
Mi köze van az alfahím tanulékonyságának ahhoz, hogy belecsap a villám? Hol számít az intelligencia vagy az ügyesség egy villámcsapással szemben?
A véletlenszerû szelekció nem feltétele az evolúciónak, sõt igazából nem is része, csak egy figyelembe veendõ hatás, ahhoz túl szignifikáns, hogy -valós példánál- elhanyagoljuk, de kísérletnél ki lehet küszöbölni, szabályozott körülmények közt szinte nincs is.
"hol az a hatar ahol a tenyleges evolutiv es a veletlenszeru hatasok ertelmezhetoek..."
Nem jó a két meghatûrozásod. A természetes és a véletlenszerû szelekció közti határt keresed, és ez egy abszolút éles határ.
Emellett minden szelekciós hatás "evolutív", lévén ami (akármilyen úton) már kiszelektálódott, az már tuti nem szaporodik.
"probalj meg kevesbe szuklatokoruen gondolkodni...ne csak modellekben...!!!"
Nem, inkább te próbálj meg _konkrétabban_ gondolkozni!
Vagy (természet)tudományos szempontból vizsgáljuk a világot, vagy filozófiaiból.
Filozófiai szemlélettel nincs gond, nézheted az egészet egyben, külön, kötõjellel, nem vagy mindenféle valós tényekkel bekorlátozva, ellenben túl sok következtetést nem lehet levonni a fejtegetésbõl.
Vagy szemlélheted a világot tudományos szemszögbõl, akkor viszont modellben _KELL_ gondolkoznod. Túl bonyolult a világ ahhoz, hogy a megfelelõ pontossággal egyben vizsgálhasd. Le kell takarítanod a sallangot a jelenségrõl, különben nem fogod tudni megvizsgálni. Mindenképpen modellt kell alkotnod, és a vizsgálat, eszmecsere során nem léphetsz ki a modell keretibõl. A végkövetkeztetéseket is a modell rendszerében kell értelmezned.
Szal felõlem beszélgethetünk a világról úgy egészében, de az nem a tudományos topic témája.
Ez a szemléletmód lehet, hogy szokatlan, lehet, hogy eleinte kényelmetlen, de elvárt, majdnem kötelezõ. Enélkül képtelenség beszélgetni a legalapvetõbb tudományos témákról is... Mert különben jöhetnek az olyan jellegû értelmetlen kérdések, hogy "a gravitáció akkor is így mûködik, ha van rajtam sapka?"... (Kb ez az érzésem most ezzel a véletlenen szõrözéssel)
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
Teljesen igazad van abban h el kell tudni kulonitenunk a valosagot a leirasara szant modelltol..
Csak pont ez ami nem kovetkezetes..
Qvara ovatosan kell banni ezekkel a dolgokkal ha atudomany talajan sztnetek maradni...
"..Ez a természetes szelekció, amikor a legsatnyábbak hullanak, az öregek, a rosszul sikerült mutánsok és a gyengék, ez a véletlenszerû szelekció, amikor az alfa hímet is telibe b*szhatja egy teherautó.."
Itt epp ez a problema h elegge onkenyesen vannnak alkalmazva a kivalsztasi hatasok..foleg a veletlen...ezert kene vmifele definicio..
Mert a fent idezett peldadban pont qvara onkenyesen van alkalmazva a"veletlen es a termeszetes szelkcio"..mint nevezted..
Azt nem ertem honnan tudod h itt az altalad veletlenszeru szelekcionak nevezett vmiben mennyi a"veletlen"elem,hogyha eleve azokat sorolod ebbe a kategoriaba amik latszolag(az ismereteink jelenlegi allasa szerint)keves informaciot hordoznak a szelkciora vonatkozoan,legalabbis a kozvetlen erintettseguket tekintve..??(es epp azert kerultek ebbe a kategoriaba)
Raadasul a terminologia is hibas MAGA A SZELKCIO A TERMESZETES..fuggetlenul h en lovom pofan az urget es ezert kiszelektalodik,vagy meghal egy genetikai rendellenessegben..vmely iranyban hat a faj tovabbi sorsara megha altalunk lathatatlan mertekban is(kovethetetlen hogyha nem lovom le akkor az utodai altal mi tortenhetett VOLNA a jovoben....)hiszen Ti irtatok h lathatatlan kis lepesek akkumulacioja..bla..bla..
Seven-Four-Seven--Heavy
ha azt vesszuk h 16mrd evvel ezelott volt az osrobbanas(pontosan nem tudjak)es akkor keletkezett a terido..
akkor a kerdesedre a valasz 16mrd ev - 17mrd ev =-(minusz )1mrd ev..
akkor volt a vilagegyetem minusz 1.mrd eve..tehat ertelmetlen...
Seven-Four-Seven--Heavy
hatha rolad nem pereg le...!
Seven-Four-Seven--Heavy
semmifele bizonyitekkal nem szolgal arra vonatkozoan h amit itt veletlenszerunek nevezel milyen mertekben"szol bele"egy esetleges kivalasztodasba egy konkret esetben...hiszen NINCS ROLA INFORMACIOD..!!! EZERT NEVEZED VELETLENNEK...
mint a peldaddal az elemi reszecske hatasa.
".. modell szempontjából nem visz be a véletlen lényeges változást."
de pont azt visz bele...kvara(pont statisztikailag)nagy szamban...nem a modellben..a valosagban...
es akkor mar nem lesz alfahim miutan nem bizonyult eleg tanulekonynak(ugyesnek akarminek) es kiszelektalta 1 teherauto..?!hol itt a veletlenszeruseg..?
erted..???? hol az a hatar ahol a tenyleges evolutiv es a veletlenszeru hatasok ertelmezhetoek...
probalj meg kevesbe szuklatokoruen gondolkodni...ne csak modellekben...!!!
Seven-Four-Seven--Heavy
pl.elvileg sem lathatsz el 20mrd fenyevnyire mert csak 16 mrd eves a vilagegyetem..
de mondom hagyjuk mert nem asztrofizikai topic...
Seven-Four-Seven--Heavy
Ez nem volt elég érthetõ?
"Tehát ugyanaz a tényezõ (az út) szelekciós erõként hathat az egyik
élõlény populációjára, és véletlen tényezõként a másikéra."
Van egy populáció, válogatás nélkül kipusztítod a 10%-át. Véletlenszerûen. Nem veszel figyelembe egyetlen tulajdonságát sem az egyednek, agyoncsapod, azt kész(kiveszed a ketrecbõl). Akkor a populációban _véletlenszerû_ volt a szelekció.
Ez nem a természetes szelekció, amikor a legsatnyábbak hullanak, az öregek, a rosszul sikerült mutánsok és a gyengék, ez a véletlenszerû szelekció, amikor az alfa hímet is telibe b*szhatja egy teherautó.
A szaporodásnál fellépõ "véletlen" mutációt meginkább értelmezd úgy, hogy _mindig_ van mutáció, csak a helyét meg a hatását nem tudjuk elõre, ezért véletlen.
Ne szcientológus-zombiskodj ezzel az idióta szótisztázással mááár!
Nem kell konkrét véletlen-definíció a modell értelmezéséhez. A modell szempontjából nem visz be a véletlen lényeges változást.
A véletlen kiküszöbölésével is mûködik az evolúció, nem alapja, nem része az elméletnek a véletlennel baszakodás, az a statisztika dolga.
Így eléggé levegõben lóg az a kijelentésed, hogy az evolúciós elmélet hiányos... Semmi köze a két dolognak egymáshoz.
Minden, ami az evolúcióban kívül esik az élõlények megfigyelésének és befolyásolásának a határán véletlen tényezõként mûködik. Az egyes élõlények eltérnek abban, hogy a környezet mely tényezõi esnek ebbe a kategóriába.
Vagyis akkor te is ugyanúgy leegyszerûsítést alkalmazol nem? Az által zárod ki a végtelenséget, hogy nem lépsz ki az általunk leírni/felfogni képes univerzumból.
gondolj pl.a relativitas elmeletre...utolag lett igazolva,eloszor semmifele"bizonyitek"nem volt ra....
Seven-Four-Seven--Heavy
de tud valaki egyertelmu definiciot adni erre a szora h VELETLEN.(az evoluciot erinto kivalasztasi hatasait tekinto ertelemben)...?
anelkul vesszofutas az egesz....
Seven-Four-Seven--Heavy
a vilagegyetem(a megfigyelheto,masmilyennek nincs ertelme)kb.16 mrd evvel ezelott keletkezett 1 osrobbanasbol,vele egyutt az ido is...az ELOTTE szonak egyszeruen nincs ertelme..ugyanigy a ter..egyseges ter-ido..
de ez mondom lenyegtelen..nem asztrofizikai topic..csak ne hozz fel olyan peldat ami nem magyaraz meg semmit...
maradjunk a vakondnal...! 😊
Seven-Four-Seven--Heavy
h a rendelkezesunkre allo informaciokrol mond valamit...
ez sosem lehet 100%..
es NEM magyaraz meg semmitt...aza a baj h az evolucioelmeletben tul sok szerepet kap(epp a keves informacio okan)..
evvel nincs baj...csak tudomasul kene venni h meg NEM TELJES ELMELET..nem kene a beerkezettseg pozaban tetszelegnie..!
Seven-Four-Seven--Heavy
Példa:
Van egy vidéki autóút. Kelnek át rajta az állatok, de van amelyiket elüti az autó. Amikor csigák másznak át rajta, akkor az õ szemszögükbõl teljesen véletlenszerû, hogy melyiküket üti el az autó. Sem érzékelni nem tudják az autókat, sem kitérni elõlük. Persze igazából nem véletlen: azok élik túl a dolgot, amelyikek szerencsésen pont abban az idõben másznak át amikor nem jön az autó.
De amikor a nyulak kelnek át az úttesten, akkor egészen más a helyzet. A nyulak képesek érzékelni azt, hogy jön-e az autó, és ha mégis rosszkor indulnak el az ügyesebbek képesek kitérni az útból. Még arra is képesek, hogy megtanulják, hogy mik azok a feltételek, amikor biztonságos átkelni az úton.
Tehát ugyanaz a tényezõ (az út) szelekciós erõként hathat az egyik élõlény populációjára, és véletlen tényezõként a másikéra.
"De ettõl még véletlen, hogy kit üt el a vonat (lehet zseni vagy gyengeelméjû)."
Azt üti el, aki a sinek közt van, amikor jön a vonat. Egyéb tulajdonságai az vizsgált "jelenség" szempontjából mellékesek.
"maga a "kromoszómák tánca" is teljesen véletlenszerû"
Miért, talán nem a "világ mõködésének alapvetõ törvényei" alapján történik ez a mozgás? Csak _rettenetesen_ sok bemenõ adatra lenne szükség a végeredmény pontos megjóslásához.
Értem mit akarsz mondani, addig rendben is van, hogy ezeket praktikusan nem vizsgáljuk tovább. De ezek a modell rendszerében véve véletlenek csak.