Az evolúció

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

http://www.sg.hu/cikkek/60822/nem_foldi_eredetu_a_dns_elofutara

Inkább ne fáraszd magad...

Ezt már olvastad?

http://www.sg.hu/cikkek/71881/genallomanyunk_8_szazalekat_virusoktol_kaptuk

http://www.sg.hu/cikkek/83853/az_oregedes_vege_avagy_az_elet_90_felett_kezdodik

http://www.sg.hu/cikkek/98239/ket_mutacio_egy_nagy_evolucios_ugras

http://www.sg.hu/cikkek/63508/_urbetolakodo_dns_epult_be_az_emlos_genomba

http://www.sg.hu/cikkek/65353/nem_csak_a_termeszetes_kivalasztodas_vezerli_az_evoluciot

hát figyi, ebben a fórumban azt kell mondjam hogy nem állítok semmit biztosra, mert nem vagyok benne otthon. mindenesetre olvastam ezzel kapcsolatos kutatási eredményeket,és pont itt az sg-n volt cikk és abból a link

kis szerencsével megtalálom a mentettek között

persze az hogy valaki publikálta még nem biztos hogy helytálló, vagy késõbb nem cáfolták meg

de azért járunk ide, hogy mindenki megossza a véleményét

én nem kezdtem el rinyálni azon, amikor zéró úr baszogatott hogy a kreacionizmus egy hülyeség, hanem a stílusán

bevallottam akkor is, engem kifejezetten az érdekel az evulúciós témából, hogy van e már arra utaló bizonyíték vagy komolyabb nyom, hogy az evolúció menetébe történt külsõ beavatkozás.ami nem isteni "kreacionizumumus" terjesztése vagy evolúciótagadás

nem tartom kizártnak hogy korábban éltek óriások, vagy hibrid állat-ember lények, de azért addig érdekes elképzelésként kezelen õket, amíg erre nincs vmikomoly bizonyíték. ez az ami érdekelt, de választ kaptam rá, nincs ilyen jelenleg

utalnék arra, hogy talán egy éve vagy kettõ amikor közzé tették hogy bizonyítottan a fénynél gyorsabb részecskét találtak, pár napig felbolydult a világ tudóstársadalma. aztán pár napon belül kiderült hogy mérési hiba, és nem kell a fizikát újraírni egy darabig emiatt

nekiálltam keresni a cikket. ha megtalálom linkelem azt is

azért remélem a tudatváltásos linknél rájött mindenki önállóan, hogy azt direkt poénnak szántam. nálam sokminden elképzelhetõ, óriások és minotauruszok is némi földönkívüli segítséggel, de az már számomra is sokk volt 😊

addig is itt van egy jópofa amibe beleakadtam. azért ez is eléggé elüt a hagyományos elképzelésektõl, és azért nem egy teljesen ostoba ember állítja. persze nem kizárt hogy a korral meghülyült, ahogy ezt már rólam is mondták itt 😊

http://www.sg.hu/cikkek/94019/szamitogepes_szimulacioban_elunk

Nálad ez a "nem írok nagy kezdõbetûs mondatot" valami magad által kreált sznobság lenne, vagy így kívánod kifejezni lázadó szellemiségedet? <#fejvakaras>

"nemcsak a természetes mutáció-szelekció, hanem a táplálkozási szokások és lehetõségek, az egyed élete során szerzett tapasztalatai és az AKARATA is hatással VAN a DNS szerkezetére, és az abban örökítendõ információkra."

Ki bizonyította ezt be, és mikor?

Cowie
"Szûz Mária édesanyám, aki a mennyben lakozol titokban."

Ennyi sületlenséget összehordani.

E legjobb belõle ez:
"az egyed élete során szerzett tapasztalatai és az AKARATA is hatással VAN a DNS szerkezetére"

Ezt amúgy hogyan képzeljük el: ha nagyon koncentrálok - és velem van ez ERÕ -, akkor odébb tudom pakolni a bázispárokat az ivarsejtekben, vagy mégis hogy???

Ne félj, mert már érvényét vesztette: 'Tudatváltás 2012'

sz4bolcs
De am egy ismimnek sokáig az volt a melója, hogy patkányokat fejezgetett le valami egyetemi laborban. o_O

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

sz4bolcs
így van, tudomány etikátlan, tudás érvénytelen.

azonnal korrigálom magam 😊

igaz elég késõn/korán van,már aludni kéne inkább. hát ezt még nekem írtad legutóbb, nem is vettem észre hogy ennyit visszaolvastam 😊

1 darwin díj nekem ! 😊

látod engem azért baszogattak mikor nemrég irogattam a topicba, hogy biztosan kreacionista vagyok meg ilyenek. pedig csak az új kutatási eredményekre voltam kiváncsi. hogy van e valami olyan kutatási eredmény, ami a földönkívüli beavatkozást igazolhatná

az evolúció bizonyított, sõt, ellentétben amit írsz és hiszel, az is be van bizonyítva, hogy nemcsak a természetes mutáció-szelekció, hanem a táplálkozási szokások és lehetõségek, az egyed élete során szerzett tapasztalatai és az AKARATA is hatással VAN a DNS szerkezetére, és az abban örökítendõ információkra. nyilván az utóbbiak csak nagyon korlátozott mértékben, de kimutathatóan

olvastam ezzel kapcsolatosan korábban kutatási eredméyneket, és ígértem is hogy megkeresem, de nem volt rá idõm.másképp lusta voltam ezzel fogalkozni. de hátha vki beteszi helyettem. volt vmi japcsi halacskák amik külön fajjá váltak pár generáció alatt, akkor nyilván a patkány és a méreg esete, szintén vmi kukacos emlékezõs, meg a hogyan lett ilyen hosszú a zsiráf nyaka . ezek amik hirtelen eszembe jutottak

az embernél meg közvetlenül bizonyítva, hogy attól függõen lesz az utód szerencsés genetikájú, hogy a szülõk a fogantatás elõtt milyen életmódot, táplálkozási szokásokat folytattak. ha egészségeset, akkor a kétféle lehetõség közül a kapcsolókban a jobbik verzió aktivizálódik, ha nem akkor ugyanolyan genetika állomány mellett a rosszabbik verzióknak nagyobb a valószínúsége hogy aktivizálódik. ha jól emléxem ezekre. mert az utóbbi években csak pénzügygyel és gazdaságpolitikával foglalkozom

micsoda férgek ezek a tudósok. hol végzik a kutatásaikat, szíriában vagy afganisztánban ? elõször lefejezik a férgeket, utána meg bedrogozzák õket ? 😊

na ez most nem nekem jött, és megalapozott is volt. egész élveztem végigolvasni így 😊

sz4bolcs
Ah, a szíriuszi magyarok...

voltam ma (is) kirándulni. mikorra már jól leizzadtam, egy csomó repkedõ tetú rovar akart rámszállni egy kis fini sós izzadságért. pedig elõtte esett, tehát nem a sima víz kellett nekik

néhány kézlegyintéssel elhessegettem az összeset, de egy ilyen kisebb bögöly vagy mérges vérszívó légy csak nem tágított.

rámszállt és csípett, odacsaptam. eltaláta, de nem volt elég erõs. visszaszállt másodszorra is. nem kegyelmeztem.... akkor ez most a Darwini kiválasztódás ékes mintapéldája volt ? 😊

gyerekek, ezt most találtam,muszáj megosztanom !

de aztán nehogy valaki bérgyilkost küldjön rám !!! <#nevetes1>

http://tudatvaltas2012.blogspot.hu/

akkor vagy hülye, ha nincs nálad mindig légycsapó

a konyhába

Szerintem biztos, hogy van viselkedés evo is. Régebben egy legyet símán le lehetett ütni. Azonban, ha manapság minden tiltás ellenére is beesz egy dögöt a szobába, az biztos, hogy ebéd közben a pofám körül repcsizik. Ha viszont felállok, és kezembe veszem a légycsapót, kámforrá válik. Sõt akkor sem jön elõ, ha közelemben van a csapó. Mi ez, ha nem fejlõdés, hogy dögöljenek meg. Megtanulták a légycsapó jelentését. 😄D

Na akkor lehet hülyézni.

Tényleg unalmas, na. Százszor hallottam már ezt a süket dumát. <#wink>

Az agresszív kismalac...<#hehe>

mindent egybevetve, nagyon úgy néz ki, hogy már nincs értelme természetes evolúcióról beszélni az ember esetében a jövõre nézve. ezáltal az ilyen jósolgatós cikkek is értelmüket vesztik, hacsaknem a génmanipulációra alapoznak.
ami a kérdésedet illeti, a hibák kijavítását támogatnám, az szerintem meg is fog valósulni, de a fejlesztés már fenn fog akadni a morális szûrõkön, mint a klónozás.

FtranX
En orulnek, ha a torekeny, rovid eletkilatasokkal rendelkezo testemet lecserelhetnem egy jobbra. Nem kerdes, hogy hamarosan (mar a mi eletunkben) kepesek leszunk drasztikusan belenyulni az emberi test mukodesebe (genetikai hackelessel, nano-gepekkel) es az sem kerdes, hogy az ehhez valo hozzaferest az emberek tobbsege akarni, sot kovetelni fogja.

Szerintem az is valoszinu, hogy az evolucio elszakad majd a biologiai alapoktol es egy attol teljesen eltero, intelligens tervezessel (<#eplus2>) iranyitott letforma jon letre.

Balumann
Oké értem a célzást. Nem próbálom elmagyarázni többször, úgysem akarod megérteni.

Balumann
Az a baj, hogy amiket elképzelt a cikk írója, azok nem jelentenek valójában evolúciós elõnyt, ráadásul ezek nem tudnak csak így egyik napról a másikra kialakulni, lehet hogy elõször bizonyos dolgoknak el kellene tûnnie, át kellene alakulnia (fogak, nyelv, szájfelépítés), és a csõrnek is fokozatosan kialakulni lépésenként, ami a táplálkuzásunkra (és párválasztásra 😄) nézve sem lenne olyan tulajdonság, ami tovább tudna terjedni.
Ráadásul a még nagyobb probléma evolúciós szempontból, hogy nincs erõs szelekció hatás, egyre több a genetikai okokra vezethetõ betegség, rentegen nem is maradnának életben gyógyszerek, orvosi és a társadalom, más emberek segítsége nélkül, és ez egyre rosszabb lesz sajnos. Idõvel mindenképpen szükség lesz mesterséges genetikai beavatkozás, vagy tényleg egyre többen fognak szenvedni.
Egy érdekes kérdés, hogy érdemes lenne-e fejleszteni magunkat (itt már van értelme a fejlõdés szónak), vagy csak a hibákat érdemes kijavítani. 😛

sz4bolcs
Ugyanmár. A cikkbõl levonható következtetés, hogy az ilyen büdösgyökereket, mint te, nem lehet fejlövéssel likvidálni. 😊

<#unalmas>

Csõre és színváltó bõre lehet a jövõ emberének

ez megint egy szokásos jósolgatós cikk. azt nem tudom, hogy a jóslatok közül valóra válhat-e bármelyik egyáltalán, mesterséges génmódosítás nélkül. vagyis, attól, hogy egy tulajdonság megjelenése "evolúciós elõnyt jelent", az elterjedt lesz-e. Pl. ha a "fogaink átalakulnának csõrré", akkor ezt úgy kell elképzelni, hogy egyszer majd véletlenül megszületik egy ilyen mutáns, csõröspofájú egyed, szaporodik, az utódai egy része szintén csõrös lesz, és így egyre több csõrös lesz a populációban?
ahhoz, hogy egyszer majd mindenki csõrös legyen a társadalomban, elvileg ki kéne szelektálódnia a nem csõrösöknek, nem? de, ha ez az új tulajdonság nem nyújt olyan elõnyt a túlélésben, hogy végképp kihaljanak azok, akik nem birtokolják, akkor igazából soha nem lesz csõrös mindenki, ugye?

Balumann
Nagy valószínûséggel az a "valamelyik evós fórumozó" az easter eggnél nem ilyenekre gondolt (kialakult különleges tulajdonságok), hanem valami olyanra, amibõl ki lehet olvasni valamilyen számunkra érdekes, vicces vagy meglepõ információt vagy hasonlót.
A természet változatossága, a hasonló különleges tulajdonságok, ugyanakkor az egyértelmûen felfedezhetõ rokonságok (továbbörökölt tulajdonságok, hasonlóságok) igazolják az evolúciót.

Tényleg érdekes, de csak 1-gyel növeli a természetben található egyedi és különleges esetek számát.

Ilyenkor nem kezdesz el kételkedni az evolúcióban?<#fejvakaras>

Egyszer valamelyik evós fórumozó azt mondta, hogy, ha a természet mesterségesen elõállított fajokból állna, akkor a gyártók biztos raktak volna bele "easter egg"-eket, de ilyet még senki sem talált.
Pedig tele van velük a természet, lásd a fenti példád. <#wink>

sz4bolcs
Nem találtam hozzá topicot, de érdekes.

Új agyat növeszt a levágott fejû féreg o_O

Úgy látom a te felfogóképességed is hagy némi kívánni valót maga után. <#nevetes1>

Nem az elmélet unalmas, hanem az ominózus hozzászólások.<#awink>

Cowie
Ki a fenét érdekel, hogy unalmas vagy sem. Egy elmélet mûködõképességét nem az fogja meghatározni, hogy te érdekesnek találod vagy sem.

Amúgy pedig nagyon szánalmas módon viselkedsz. Érdemi hozzászólás az nincs a részedrõl. Beböfögöd, hogy ez unalmas és részedrõl ennyi.

Nem is értem mért küzdenek veled itt a többiek.

Lehet, hogy furcsán fog hangzani a számodra, de ha valami unalmas, azon nincs mit megmagyarázni. Egyszerûen uncsi és kész.

Balumann
Az olyan hozzászólásnak, hogy "világos, hogy hülyeség ez a beszéd", meg "unalmas a süket duma" semmi értelme. Vagy indokold meg, vagy ne írj semmit. Ha unalmas akkor meg nem értem mit keresel itt, ilyenekkel meg a korábban felhalmozott butaságaiddal meggyõzni nem fogsz úgysem senkit sem.

Egyébként ez a topik nem arról kéne szóljon, hogy igaz-e vagy sem az evolúció, hanem annak részleteirõl, érdekességeirõl, új felfedezésekrõl, jelentõsségge a mindennapi életben, stb.. Bár sajnos errõl is ritkán szól, úgyhogy mindegy.

<#unalmas>

sz4bolcs
Elküldök a f@szra egy büdös trollt.

Világos, hogy hülyeség az a beszéd.

Mellesleg, mi az, hogy én offolok?
Te mit csinálsz?
Miért nem szóltál hozzá pl. a #6565 -ös kommentemhez?

sz4bolcs
Ennél világosabb beszédet itt nem fogsz kapni, ergo fölöslegesen offolsz.

A süket duma unalmas. <#awink>

sz4bolcs
<#wave> Neked uncsi az evolúció téma, mehetsz máshova. 😊

<#unalmas>

Balumann
Számos elmélet, modell van arra, hogy hogyan alakulhatott ki az élet, és kísérletekkel is sikerült megfigyelni folyamatokat. Hogy pontosan hogyan történt, van-e több lehetséges sorrend, még nem tudjuk (valamelyik elmélet lehet, hogy helyes), nem sikerült reprodukálni és megfigyelni a teljes folyamatot.
A criticalbiomasson van egy cikk az eredményekrõl (a Miley-Urey kísérlet utániakról szól, válasz a kreacionisták hazugságára, miszerint azóta nem volt semmilyen eredmény ezen a téren... 😄 ), majd belinkelem ha mûködik.
Addig is két link:
Az élet eredete - Dr. habil. Kõhidai László (itt van néhány elmélet röviden)
Gánti Tibor - Az élet általános elmélete

Azt tudjuk, hogy hogyan alakultak ki a fajok az evolúció hatása alatt. De azt nem tudjuk, hogy hogyan alakult ki a semmibol az elso sejt, amibol a tobbi evolválódott?
<#conf>
bocsi, de senki sem ad át az utódjának tök ugyanolyan genomot mint a sajátja. Két okból sem:
1. az ivarsejtek képzésénél mindig történnek átírási/másolási hibák+a mutagén hatásokra létrejövõ módosulások.
2. az egysejtûeken kívül a többi élõlény rendszerint ivarosan szaporodik és az utód genomja két különbözõ ivarú szülõ fél-fél genomjából áll össze.
A fentiek miatt az utód mindig kissé különbözik az elõdtõl. ha a különbség egy új evolúciós útra vezet, akkor az utód kezedet lesz egy más típusú élõlény fejlõdési vonalának mint ami az elõdjéé volt. S ami elvált, az mégegyszer nem tér vissza a régi úthoz! Ez az evolúció.
Ergo, nem kell bevinni semmit, maga a genom változás hozza létre a fenotípus változást.
Nem kevertem bele az etikát, csak próbáltam a "semmi értelme"-t illusztrálni.