113
 • sathinel
  #113
  valsz igaz amit írsz, de vannak közgáz sulik is nállunk amik jók. Ezek pedig ismerik a szerződéseket, vannak jogi iskolák, akik a jogot, és ezek összefoghatnának. Minden szakterületnek megvannak az iskolái nállunk. Jó üzlet lényege hogy mindkét cég jól jár, és nem csak az egyiknek előnyös. Ha egy műszaki iskola pl szerződést köt, akkor dumcsi jogász, közgazdász sulikkal, és ők segítenek megírni a szerződéseket. Amit leírsz az igaz lehet, ezért kell szabályozni. Bár lehet hogy csak a fejemben létező utópia az egyéssz.
 • remark #112
  Sot igazabol azt mondom hogy szerintem ma az egyetemek fuggetlenseget pont az allam tudna szavatolni, de persze mivel a politikaban is a gazdasagi erdekek ervenyesulnek, igy jo kerdes hogy vajon mennyi penz jutna az allamtol a fuggetlen egyetemekre, es mennyi jutna a "politikat tamogato cegek" altal preferealt helyekre. Lenyeg a lenyeg: a penz iranyit, az allam ugral, de meg mindig tobb szabadsagot latok egy allamilag finanszirozott egyetemen vegzett kutatasban. Hiszen az allam bevallalhat olyan kiadasokat is amibol nem szarmazik rovid-kozep tavon bevetel, de egy ceg nem fog olyanra kolteni amibol nem lat penzt hamar. Igy a prioritasok megintcsak rosszul lesznek meghatarozva.
 • remark #111
  Az "eladni" nem veletlenul volt idezojelben. Most anelkul hogy lenne idom bovebben reagalni legyen eleg annyi hogy komoly veszelyei vannak annak ha az egyetemek "lepaktalnak" a cegekkel. Ami eloszor annak tunik hogy "jó üzletet köthetnek cégekkel" az rovid ido alatt azza valtozik hogy az egyetemen minden dolgat a cegek kenye-kedve szerint cenzurazzak. Ez az egyik amit emlegetni szoktam, az allamtol felunk hogy eloall valami "gondolatrendorseggel" es kozben a cegekkel onkent kotunk olyan szerzodest ami reszeltesen szabalyozza hogy kinek mikor mit mondhatunk, mit kutathatunk, milyen eredmenyeket hogy, kinek, milyen formaban adhatunk tovabb. Ami talan nem baj bizonyos esetekben, de egy egyetem maradjon fuggetlen, es te pont a fuggetlenseget felted, hogy az allamtol tulsagosan fuggenek az egyetemek, en meg azt mondom hogy semmivel se jobb a cegektol fuggeni, az ugyanugy cenzurat jelent.
 • sathinel
  #110
  Nem eladni! Eladni nem szabad, de pl az iskolákkal közös fejlesztésekben vehet részt egy cég, illetve megbízhat iskolákat kifejleszteni eljárásokat, stb. Erre jó példa Pl a gépészmérnökök, akiket néha megbíznak civil cégek, hogy statikai, egyébb számításokat végezzenek. A másik része jön az államtól. Az egyetemek nem a cégek szolgái, és nem is szabad azzá vállni. De jó üzletet köthetnek cégekkel.
 • sathinel
  #109
  Látom nem érted. Az elv megvolt, de nem használták. Ez igaz pl a kínaiakra, akik ismerték a puskaport, elektromosságot, mégsem ők kezdték el ezeket úgy alkalmazni ahogy ma használjuk. Tehát felfedezése a mobiltelcsónak hol függ össze a teknkikai háttér kialakulásával? Ennyi erővel semmit sem fedez fel az ember.

  Szerintem PL Galaktika elég sok orosz írótól idézett, és idéz ma is jó novellákat. Manapság az új problémákra vetnek fel kérdéseket, és sokszor sokkal jobban írnak mint az amcsi írók. A neveket utálom csak az orosz regényekben:D
 • remark #108
  "Nállunk pl privatizáció ellen is tüntetnek, pedig ha szétnézünk nyugaton az állam sokkal kisebb hatalommal rendelkezik. ugyanígy az egyetemeknek is független önfentartóknak kellene lenniük, és akkor lehetne független az állami érdekektől az oktatás."

  Nem hiszem hogy jobb egy allamtol fuggo egyetemnel egy cegektol fuggo egyetem. Abban egyetertunk hogy az egyetemnek kellene a fuggetlen szellemiseg faklyajat hordoznia, de ezt ugy nem lehet megteremteni ha "eladjuk" az egyetemeket a cegeknek mert attol pont hogy nem valnak fuggetlenne, hanem az eros cegek kihelyezett kutatokozpontjaiva es munkaero kepzo telepeive valnak csak.
 • remark #107
  A zero tolerancia az egy letezo lakossagi igeny. Az is egy letezo igeny hogy lehessen szivni. A lenyeg hogy nem a rendorok osztjak az eszt, hanem 2 civil eltero igenye feszul egymasnak, es a politika azt az igenyt szolgalja ki amelyikben tobb fantaziat lat.
 • remark #106
  Max azt ertem felre hogy:
  Az eredeti kijelentesed, miszerint "nem azért élnek, hogy kibasszanak az emberekkel, hanem hogy pénzt/javakat keressenek velük/belőlük" azt sugallja hogy nincs kibaszas. Persze valszeg ugy ertetted hogy van kibaszas, de nem az a #1 prioritas.
 • Morden23
  #105
  "Te is írtad 60-ban már ment a film."

  Meg azt is írtam, hogy már a 40-es évek végén megvolt a koncepció.

  Sathinel, basszameg, értetlen vagy, vagy csak simán nem olvasod el, amit leírok?

  ---> 40es években már GONDOLKODTAK a mobilteló-témán ------> 66-ban megjelenik egy sci-fi, amiben van maroktelefon

  Na, szerinted a 40-es években volt időgép, elmentek 60-ba, megnézték a Star Treket, és visszamentek?

  "És mi van a NASA szakemberrel aki látta a Star Wars-ban a császár ürhajóját, és nézz utánna, hogy néz ki az antianyag ürhajó tervrajza. "

  Kit érdekel, nincsen ok-okozati viszony. A Star Wars designerei, akik megcsinálták a csillagrombolót, SEMMIT nem akartak prekognitálni, és főleg nem antianyag-űrhajó tervrajzok, amiket megrajzoltak (sőt, a filmben sehol nem mondják, hogy antianyaggal hajtottak a csillagrombolók).
  Ergo nem JÓSOLTA meg az antianyagűrhajót, mert nem is antianyagűrhajó :D

  "De william Gibbson megjósolta hogy lessz robotszem, stb, és ő is ilyesmi világot írt le amit nem fogadsz el."

  Akkor még egyszer mondom, mert te tényleg aféle szelektíven olvasó egyén lehetsz, aki a kommentjeim azon részeire reflektál csak, ami neki szimpi (vagy éppen nem): sehol nem mondtam, hogy nem fogadom el azt, hogy néhány esetben a sci-fi írók beletrafáltak. Mindössze két dolgot mondtam:

  1. a sci-fi írók annyi mindent mondtak/írtak/vittek filmre, hogy ha csak simán vaktában lövöldöznének, akkor is beletalálnának a tutiba néha, és a legtöbben ráadásul nem vaktában lövöldöznek
  2. a mobiltelefon, mint koncepció, mint ötlet, mint gondolat NEM a Star Trekből származik; állatira tökmindegy, hogy mit mond X a Discovery Channel-en, ha a technikai fejlődés (ami tényszerű és cáfolhatatlan, mert ott egy találmány/ötlet/koncepció, és mellette egy dátum) mást mond

  A sci-fi írók jövőbelátását erősen befolyásolja az, hogy éppen milyen jelenben írták meg a művüket. Olvass sci-fiket szvjet területről, angol területről, amerikai területről, francia területről, vagy éppen magyar területről. Az adott mű magán viseli az aktuális technikai állapotot, a várható, illetve lehetséges technikai állapotot, valamint az adott kultúrához való viszonyulását.
 • sathinel
  #104
  On October 17, 1973, Motorola filed a patent entitled 'Radio telephone system.' It outlined Motorola's cellular radio system and was given US Patent Number 3,906,166 when it was granted on September 16,1975.
  Te is írtad 60-ban már ment a film.
  És mi van a NASA szakemberrel aki látta a Star Wars-ban a császár ürhajóját, és nézz utánna, hogy néz ki az antianyag ürhajó tervrajza. De william Gibbson megjósolta hogy lessz robotszem, stb, és ő is ilyesmi világot írt le amit nem fogadsz el. Pedig itt vagyunk. Lehet hogy még ő is túl sok szabadságot ígért ahoz képpest ami lessz.
 • Morden23
  #103
  Lol azt nem tudom, hogy "hány első" van, de lol az biztos, hogy a koncepció nem 1966-ból származik, amit te olyan iszonyatosan állítasz.

  A koncepció korábbi, a megvalósításhoz idő kellett, ami (a konkrét megvalósítás) egy időbe esik egy sci-fi sorozatban futurisztikusként bemutatott kütyüvel. Ergo a koncepció nem a sci-fi sorozatból jött, azt meg gondolom te sem hiszed, hogy meglátták a nagy mérnökök az első Star Trek-epizódot, és gyorsan egy-két hét alatt feltalálták az egészet. Vagy esetleg Roddenberry adta a tervrajzokat is, még valamikor a sorozata előtt, és megkért mindenkit, hogy időzítse a "feltalálást" az 1969-ben cancel-t kapó sorozatának debütjéhez?
 • sathinel
  #102
  Lol akkor van több első is? The First Handheld Cell Phone: New York Times photograph of Dr. Cooper, then of Arraycomm.com
 • Morden23
  #101
  Többek között azért is kell benne lenned, mert az adatok meglétével igazolható az, hogy ellened indult egy eljárás (amin végül ártatlannak találtattál). ha valaki előrángatná ezt a kis infót a múltadból, és erre alapozva megpróbálnának neked kárt okozni, akkor elég jól jönne a dolog.
 • Morden23
  #100
  In December 1947, D. H. Ring and W. Rae Young, Bell Labs engineers, proposed hexagonal cells for mobile phones. Philip T. Porter, also of Bell Labs, proposed that the cell towers be at the corners of the hexagons rather than the centers and have directional antennas that would transmit/receive in 3 directions into 3 adjacent hexagon cells. The technology did not exist then and the frequencies had not yet been allocated. Cellular technology was undeveloped until the 1960s, when Richard H. Frenkiel and Joel S. Engel of Bell Labs developed the electronics. In 1967 each mobile phone had to stay within the cell area serviced by one base station throughout the phone call.


  Még idézgethetünk, de szerintem végre megegyezhetünk abban, hogy A KONCEPCIÓ rohadtul nem egy sci-fi sorozatból jön. Az már egy egészen más kérdés, hogy a sci-fi sorozat elég jó marketinget ad egy terméknek azzal, hogy a technika gyakorlati használatát bemutatva propagálja az elképzelést a közemberek (tévénézők, esetünkben) számára.
 • sathinel
  #99
  Érdekes olvasmány, de a film többet mond el.
 • Picivizipaci
  #98
  Csak annyit fűznék hozzá, hogy 1 kocsit vettem a piacon ( kb 6 éve történt ) amiről kiderült, hogy vámcsalást követtek el, de mivel gyanusított lettem ujlenyomatot vettek, lefényképeztek, bilincsbe vertek és bekerültem a bűnügyi nyilvántartásba. Mondjuk "csak" 1 napig tartottak fogva. A bírósági tárgyaláson - ügyvédet sem fogadtam - abszolute ártatlannak itéltek meg, minden vádat ejtettek, a kocsira kifizettem a vámot stb. De a BŰNÜGYI NYÍLVÁNTARTÁSBAN benne vagyok a mai napig.
 • sathinel
  #97
  Cooper, a chief engineer at Motorola, understood that people were inherently mobile and would never want to be chained to their desks, tethered to conventional telephones. Captain Kirk and his USS Enterprise colleagues were on to something with their cordless "communicator" with voice recognition technology. Inspired by the brick-like device, Cooper and the Motorola team invented the first mobile cellular phone, giving birth to the start of a communications revolution.
 • Morden23
  #96
  Nem, nincsen jobb rálátásom, és nem, nem nézem le őket.

  Ettől még nagyon nem a Star Trekből szedték a mobiltelefonokat egy olyan felszólalással, hogy "jé, de jópofa, kutassunk már ilyesmit, vezeték nélkül lehet telefonálni, ilyen biztos kéne a népnek".

  "de ezek kutatók"

  Amúgy attól függ, hogy melyik. Tény, hogy van nem kevés.
 • Morden23
  #95
  Szerintem a Star Trekben nem volt rögzítve, hogy GSM-es telefonokkal kommunikálnak-e.

  (merthogy a GSM rendszer a 2G-szakaszhoz tartozik)

  Semmiképpen nem a Star Trekből jött a mobiltelefon >koncepciója<, akármelyik irányból nézzük.
 • sathinel
  #94
  És érdemes megnézni a filmet ahol a fejlesztő meséli el hogy csinálta, de megszólalnak NASA, és más kotatók is. Lehet hogy lenézed ezeket az embereket, de ezek kutatók:D Bár lehet hogy neked jobb rálátásod van a jövőre mint ezeknek az embereknek.
 • sathinel
  #93
  First mobil telephone
 • Morden23
  #92
  "Az ellenőrzés kiépítése folyamatban van."

  Én inkább azt látom, hogy a létező ellenőrzés eszközei vannak fejlődőben. Amúgy meg az Unió nem Amerika, ezt kéretik nem elfelejteni.

  "New Yorkban mondanak valamit, és Magyarországon, Angliában, Németországban rögtön bólogatnak a vezetők. Vajon miért?"

  MErt kurva okosnak látszanak tőle, amikor bólogatnak. Ettől függetlenül az egész kib*szott magyar Parlament Orbánostól-Gyurcsányostól bólogathat, amennyit akar, attól itt még sem Amerika nem lesz, sem amerikai szintű ellenőrzés nem lesz. igazából lóf*sz sem lesz, de ez egy más téma.

  "Fejvesztve rohantunk(azt mondták hogy rohanni kell) az unióba, és nem lett jobb."

  Kinek hogy, sokan (köztük én is) vitatkoznék veled, hogy nekem személy szerint jobb lett-e. Amúgy ha még azt mondod, hogy jobb nem lett, akkor is tartsd szem előtt, hogy attól meg szintén nem lenne túl jó, ha nem lennénk az Unióban.

  "Románok teljesen alkalmatlanok voltak a csatlakozásra, és őket is beléptették (nyilván nyugati gazdasági érdek)."

  Így van, veszik is a telephelyeket, fogynak rendesen a román "telkek", hogy csak egy példát mondjak. Amúgy én sem értettem egyet a 2007-es román beléptetéssel, de hát ez van, engem nem kérdeztek meg.

  "A gazdasági függőség meg hatalmi poziciót jelent. Ehhez félrevezetett("álomban ringatott") és jól ellenőrizhető társadalmakra van szükség."

  Szerintem nem látod a fától az erdőt. Kinek kell költséges és nehezen, hovatovább lehetetlenül nehezen megvalósítható totális ellenőrzés, amikor megteheti azt is, hogy gazdaságilag/politikailag/kulturálisan FÜGGŐVÉ TESZI (kvázi önmagának alárendeli) az adott szegmentumot (ország, népcsoport, egy kutya), ami még profittal is jár?

  Fizessek egy nem működő rendszerért, hogy megtudhassam X polgártárs minden gondolatát, vagy keressek pénzt (hatalmat/befolyást/ecetera) egy látszólag működő rendszerrel, ahol X polgártársról csak azt tudom, amire szükségem is van?
 • Morden23
  #91
  Köpködő... :D

  Éppen erről beszéltem amúgy. A totális ellenőrzés nem működhet, mert a saját elnevezése miatt kerül paradoxonba.
 • Morden23
  #90
  "Discoveryn nézd meg mit hozott a Star Track, és a Terminátor filmek a való világba."

  Nem Track, hanem Trek, bár nemigazán szeretem azt a sorozat-családot. Egykutya.

  Nem kell túl nagy intelligencia, hogy egy sci-fi író bekövetkező jóslatokat írjon le.
  Fogod magad, körbenézel a mostani világban, és leírod, hogy adott és létező/tervbe vett/kutatott technikák/eszközök hogyan nézhetnek MAJD EGYSZER ki. És persze a Star Trek-kel a legjobb próbálkozni, ami asszem a XXIV. században játszódik. Így könnyű.
  Az, hogy DESIGN-eket vesznek sci-fikből, az senki számára nem kéne, hogy meglepő legyen (amúgy legjobb tudomásom szerint a Star Trekből az összecsukós kommunikátor ötlete származik, és nem magának a mobiltelefonnak az ötlete - főleg, mivel a Bell Labs már az 1947-es években keményen fejlesztette a mobiltelefonkoncepciót (valamikor a 40-es években volt a 0G rendszerek bemutatása), a Star Trek meg 1966-ban debütált az eredeti sorozattal (amiben már valóban voltak "maroktelefonok").

  "Ma pedig majdnem ugyanaz van mint a filmben."

  Ma pedig jóval fejlettebbek, okosabbak, kisebbek és főleg designosabbak vannak, mint a filmben. Főleg, hogy nem szakad meg a kapcsolat velük, ha Kirk kapitány felett beborul az ég.

  "Az hogy akkoriban bizonyos dolgokat nem tudtak megjósolni, kitalálni, attól még sok mindenben igaza volt az írókank."

  Ez azért így kicsit marhaság. Van soksokezer dolog, amiben nem volt igazuk, és van jónéhány dolog, amiben nagyon igazuk volt. Meg persze van sok, a két véglet közé eső dolog is, amin órákon át lehetne vitatkozni, mellesleg tök feleslegesen.
 • Praetor
  #89
  De azért nem akarsz Loretta lenni...
 • Praetor
  #88
  Véleményedet tiszteletben tartom, de számomra nem elfogadható. Az ellenőrzés kiépítése folyamatban van. Az usa mögött rengeteg állam felsorakozott politikai és más szempontból is. És olybá tűnik, mintha egy nem látható erő diktálna az egész csapatnak, és az usának is. New Yorkban mondanak valamit, és Magyarországon, Angliában, Németországban rögtön bólogatnak a vezetők. Vajon miért? Van néha vmi apró vita, de csak részletkérdéseken. Fejvesztve rohantunk(azt mondták hogy rohanni kell) az unióba, és nem lett jobb. A Románok teljesen alkalmatlanok voltak a csatlakozásra, és őket is beléptették (nyilván nyugati gazdasági érdek). A gazdasági gyarmatosítás jó ütemben halad...

  A központosítási törekvések elsősorban nem hivatalosan "kormányközi megbeszélések" útján lépnek előre, hanem informális és gazdasági szinten. A gazdasági függőség meg hatalmi poziciót jelent. Ehhez félrevezetett("álomban ringatott") és jól ellenőrizhető társadalmakra van szükség. Ehhez meg a kiterjedt, sok információt tartalmazó adatbázisok jelentős segítséget biztosítanak. Idő kérdése és minden országot felfűznek a "nagy közös érdek" láncára(kérdés, hogy kinek az érdeke). Abban teljesen igazad van, hogy ilyen törekvések ellen egyszemélyben nem lehet tenni semmit. De hogy még támogassam is, azt leshetik...
 • Mike
  #87
  az ellenőrzés legnagyobb probláémája hogy ki ellenőrzi az ellenörzőket
  és az ellenőrök ellenőreit
  és ellenőrök ellenőreinek ellenőreit is
  és ellenőrök ellenőreinek ellenőreinek ellenőreit is
  és ellenőrök ellenőreinek ellenőreinek ellenőreinek ellenőreit is

  jól van köszönjük húgom
 • Mike
  #86
  pl. Európa?

  tudod nem tudom hány éves vagy, hol melózól
  én dolgoztam multinál is és közszférában is

  hatékonyabb a magáncég? igen
  de nem azért mert nem kell utat építenie, csatornáznia
  más a munkaszerbezés más a mentalitás, más a számonjkérés, más a munkahatékonyság

  szépek az elképzeléseid csak nem életszerüek

  hádde :) mondtad
  vagy csak én értettelek félre


  szépek az elképzelésied
 • sathinel
  #85
  Megint nem arról van szó hogy ellenkeznék a DNS-em odaadása miatt, csak emberekre lessz bízva... Ezért pampognak az emberek, és ezért hoznak be új fejlesztéseket úgy, hogy azokat szabályozzák nagyon durván.
  Amit leírsz a Sci-Fi-ről meg nem igaz. Ha tudod miről szól akkor nem mondanád ezt. A Discoveryn nézd meg mit hozott a Star Track, és a Terminátor filmek a való világba. Pl: első mobiltelcsó feltalálója a Star Track-ben látott kommunikátort akart megépíteni, ami elsőnek akkora volt mint egy aktatáska. Ma pedig majdnem ugyanaz van mint a filmben. Már hangal is tudod irányítani, pedig akkor kiröhögték őket. Az hogy akkoriban bizonyos dolgokat nem tudtak megjósolni, kitalálni, attól még sok mindenben igaza volt az írókank. Sokszor attól függ, mit tudott megjósolni, hogy ki milyen területen volt járatos.
 • Praetor
  #84
  Igen, erről is írtam. Az egyik legfejlettebb afrikai állam, de a legtöbb ottani országgal szemben már elég régóta szervezetten működött. Jelentősége akkor volt nagy, amikor még nem volt meg a Szuezi Csatorna, és a kereskedőhajók afrikát megkerülve mentek ázsia és európa között. Olyasmi szerepe volt, mint manapság Dubainak. Dél-Afrikának nagy kikötői voltak, és a kereskedelem szempontjából stratégiai szerepe volt. A németalföldi telepesek leszármazottai(búrok) elég szépen berendezkedtek, és vitték a magukkal a saját európai kultúrájukat. Később az angolok szintén, de elég véresen és aggresszíven. Itt van pár tényadat róla.

  Speciel az másodunokatesóm felesége dél-afrikai, és azért hazautaznak néha. Sokat beszélgettünk az ottani helyzetről.
 • sathinel
  #83
  Ha ennyire egyszerű mint az előbbi cikkben leírtam a DNS felkutatása, akkor miért nem így raktároznák? Egy csepp véredből lemodellezhető egy ilyen chip-el az egéssz DNS-ed.
 • Morden23
  #82
  Akkor iszonyatosan egyértelmű leszek:

  Totális ellenőrzés globális léptékben nem valósítható meg, csak ha a nagyhatalmak összessége ÉS a kisebb blokkok nagyrésze egyszerre, offenzív eljárás segítségével lépne fel a TELJES VILÁG ellen.

  Továbbá: NEM éri meg mindenkit ellenőrizni, mert nincsen értelme. A hatékony szűrés/felderítés/megelőzés teljesen más lapra tartozik. Semmi köze a bőröd alá ültetett, csúnya szavak esetén elektromos ütést rád mérő chipekhez. Olyan dolgokról beszélsz, amit a mai társadalmi felépítés mellett csak igen kevés országban lehetne megvalósítani.
  Arról persze már csak elmélkedni sem akarok, hogy kik azok, akik kézben tartják a totális ellenőrzésre épülő rendszer azon részét, ami konkrétan gyakorolja a totális ellenőrzést. Feltételezem, hogy érthető vagyok, amikor azt mondom, hogy az ilyen rendszerek elsősorban az önmaguk integritását védelmezik, ami persze megvalósíthatatlan, ha az egyenletet a "totális" verzióra szeretnéd megoldani.

  Rengeteg pénzt technikai rendszerek fejlesztésébe ölnek világszerte. Azt, hogy ki mire használja, a technika nem mondhatja meg/nem tudja megmondani.

  Mellesleg pont leszarom, hogy milyen lesz a világ a XXII. században, vagy utána. Nem foglalkozom olyan dolgokkal, amire nem lehet választ kapni, és ha kapnék is, akkor sem áll hatalmamban változtatni rajta.

  Amúgy a sci-fi témára meg csak annyit, hogy ha a világ valóban ezen dolgok alapján működne, akkor már rég latexcuccokban rohangálnánk idióta kinézetű űrhajók fedélzetén. Meg azon is el lehet gondolkodni, hogy a totális ellenőrzésről írt könyvek/készült filmek véletlenül sem a jövő forgatókönyvét, hanem a jelent feldolgozó szimbolikát tartalmazzák - lásd Orwell (túl) sokat (témába nem illően) emlegetett (állati kevesek által elolvasott, de azért azzal példálózó) 1984-ét.
 • sathinel
  #81
  itt egy eszköz gyors DNS vizsgálatra
  De van olyan is ha utánnanézel ami több ma ismert betegséget keres egyszerre, és erre elég egy minimál minta. A DNS raktározásnál meg nem tudom hogy mely részeket hogy raktároznak el. Mert ha mindent, és az digitális, hogy keresni tudjanak, akkor nem nehéz összehasonlítani ezekkel a betegségek mintáival.
 • haxoror
  #80
  lol
 • Praetor
  #79
  Technikai korlátokra hivatkozol, de gondolj bele, hogy 20-30 év alatt mennyit fejlődik ez a terület. 30 éve senki nem így képzelte el a mostani világot, és nem lehet tudni, hogy a jövőben mikor lesznek nagyobb áttörések.

  Az anyagi és technikai problémák egy totális ellenőrzés megvalósításához csak idő kérdése. Most is rengeteg pénzt ölnek ilyen fejlesztésekbe világszerte.
 • haxoror
  #78
  #13
 • haxoror
  #77
  Dél-Afrikai Köztársaság.
 • haxoror
  #76
  szerinted az államot a "jobbak" vezetik?

  Nem, illetve részben.
  Az államot vezetőket a jobbak vezetik
  (nem hiszem hogy a világ csak simán fenntre és lenntre osztható lenne, ennél bonyolultabb)

  a társadalom az állam pátyolgatása nélkül nem fejlődik? szerinted az állam tehet arról, hogy ma van oktatás
  régen is volt állam
  érdekes módon akkor nem zavarta, hogy lakosság jó része iskolázatlan


  Ez így részben demagóg de mindegy, igen, kell az állam pátyolgatása a társadalom fejlődéséhez.
  Tudsz egy olyan példát mondani ahol állami beavatkozás nélkül fejlődött a társadalom?

  a traktoros jó eéllyel ért ahhoz amit csinál, a minisztériumi ember, hát talán igen, talán nem, egy kicsit naiv vagy azt hiszem :)

  Aha.
  Akkor erről kár vitatkozni, te azt hiszed én meg ezt.

  ki mondja meg hogy ki az alkalmasabb? Fodrász Sanyi? Esetleg az, aki magát alkalmasabbnak hiszi? vagy a haverja, sógora, komája?
  a közszférában ma a legalkalmsabb emberek dolgoznak? de gondolkodjunk számokban. a számok ugyanis nem szubjektívek. ki gazdálkodik ma jobban rábízott vagyonnal? az állam vagy egy magáncég? melyik tud sikeresebb lenni? messze nem az állam. tudod erre volt egy 70 éves kisérlet
  nem jött be


  Ez megint demagóg :)
  Nem kell senkinek sem kimondania a nyilvánvalót, vannak jobb és rosszabb traktorosok és jobb ill rosszabb minisztériumi osztvezek.
  Az állam SOHA nem lehet olyan hatékony mint egy magáncég.
  btw egy magáncégnek nem kell utakat építenie, csatornáznia, börtönöket vagy árvaházakat fenntartania, szociálisan leszarhatja az alkalmazottait hiszen ezekre a kiadásokra ott van az állam...
  Az állam sok mindent nem tehet meg amit egy magáncég viszont igen.
  Érdekesen nézne ki ha rossz állampolgárságért ki lehetne rúgni az embereket az országból :)
  Nem mondtam olyat hogy az államnak kell irányítania MINDENT.
 • Morden23
  #75
  Nem gondolok tovább.

  Ilyen alapon még egy rakat dolgot dobjunk már ki az életünkből, mert ki tudja, hogy 20 év múlva melyik klisés sci-fi téma valósulhat meg.

  Na persze odáig már el sem akarok menni, hogy "gondolj bele, mit csinálnak a klónommal"... mert hogy nem lesz jópofább, mint én. Emberek kondícionálását kicsit egyszerűbben is meg lehet oldani, mintsem klónokra cserélgessük ki őket. Zagyvaság.

  Mellesleg nem azt mondtam, hogy "gyertek, vigyétek a DNS-emet, mert én oda akarom adni", csak éppen engem valahogy rohadtul nem zavarna a dolog.
 • Mike
  #74
  hát nemtom, szerintem nem éppen az a trend hogy az állam megvédené a cégektől, inkább fordítva