263
SolidWorks Kérdések-válaszok
-
#183 nekem itthon csak 2009-em van, abban megcsinálja, de ott is csak úgy hogy létrehoz egy új part-ot: weld
ilyenre gondolsz? -
petack #182 Egy elég nagy és összetett hegesztett szerkezetről van szó. Meg tudom úgy oldani, hogy például ha egy rácsos tartót készítek zártszelvényből, az egészet egy komplett alkatrészként kezelje(partként), ez a global contact. De én ezt weld contact-okkal akarom helyettesíteni ott, ahol hegesztés van és pl. bolt contact-al ott, ahol csavarokkal van rögzítve. Csak a hegesztést sajnos nem hajlandó megcsinálni, csak ha lemezből van, de nekem nem minden alkatrészem lemez. Angol fórumokon is nézelődtem, de eddig nem sok sikerrel. Pedig az lenne a logikus, hogy erre is van valamilyen megoldás. Nem hinném, hogy "solidworks-ék" csak lemezalkatrészeken tudják elképzelni a hegesztést. :) -
#181 arra gondoltam hogy ha partként kimented, akkor a combine paranccsal össze tudod olvasztani a varrattal a darabokat egy alkatrésszé.. de sajna az analízist ennyire nem vágom, ha assy-ként kell mindenképp akkor ez nem jó megoldás -
petack #180 Arra gondolsz hogy csináljak egy varratot, és kényszerezzem a helyére? Csak attól még ugyanúgy érintkezik a két hegesztendő felület, amit a solidworks global contact-ként úgy vesz, mintha összetartoznának. Ha pedig úgy csinálom, hogy kikapcsolom a global contactot és azt állítom be, hogy két felület(tegyük fel ez legyen egy sík tábla+egy másik, erre merőleges darab, amiket sarokvarrattal akarok összekapcsolni)csak a part-ként megrajzolt varrat mentén érintkezzen, akkor megint nem lesz pontos, mert nem veszi számításba a beolvadást és egyéb hegesztési körülményeket.
Miért kell part-ként kimentenem?
SimulationXpress Analysis-el csináltam az analízist assembly módban. -
#179 sajna ebben nem vagyok annyira otthon, de az megoldás lehet esetleg ha rárakod a varratot mint partot, majd az assy-t kimented partként az analízishez (?) -
petack #178 Azt el is felejtettem írni, hogy ezt az egészet már assembly-ben csinálom, kényszerezések után, amikor futtatom a véges elemes analízis modult(azt hiszem simulation a neve). -
petack #177 Sziasztok!
Nekem olyan problémám van, hogy például ha két alkatrészt akarok összehegeszteni sarokvarrattal, akkor nem engedi, mert azt írja hogy csak sheet metal-t vagy shell-t választhatok ki a két felületnek, de az én alkatrészeim nem lemezalkatrészek, hanem például tömbből kimart darabok, stb.
Azért lenne fontos ez a weld contact, mert végeselemes analízisnél szeretném, hogy figyelembe vegye a hegesztést is, ne csak a sima global contact-ot tegye rá. -
horgaszb #176 és a fő összeállításnál nem tudod kikapcsolni, hogy az al(összeállítások,alkatrészek) is ki legyenek kapcsolva. -
horgaszb #175 igen, csak nagyon sok idő mindet kikapcsolni, mert nem 1-2 alkatrészes összeállításról beszélünk jelen esetemben. Így szerettem volna valami értelmesebb beállítási lehetőséggel felgyorsítani a munkámat, mert ezzel rengeteg időt elpocsékolok. egy 100 alkatrészből álló összeállításnál te is igen csak befonnád a szemöldököd míg sikerül kikapcsolni mindet :) -
#174 lehet nem értem a problémát konkrétan.. elvileg itt is tudod állítani külön minden alkatrésznél hogy melyik sík, feature látszódjon vagy ne.. -
horgaszb #173 Nem értettél meg. Külön alkatrészeknél akarom beállítani ezt. Ha azt akarom akkor csak egy alkatrésznek a síkjai látszódjanak, mint a SolidEdgeben.
Mert a SolidEdgben jobb klikk a fő összeállításon és ott volt valami olyasmi, hogy show->plane,sketch, etc. Ha arra rákattintottam akkor azon belül lévő összes planet,sketcht ki/be-kapcsoltam. És amit akartam, hogy látszódjon, csak simán azon az alkatrészen jobb klikk és ugyanúgy show->plane,sketch, etc és máris csak azt kapcsolgatom ki/be.
Remélem így sikerült jobban körülírnom a problémámat. -
#172 jobklikk a síkon és Hide/Show -
horgaszb #171 Sziasztok!
Nekem lenne egy kérdésem Solidworks-el kapcsolatban.
Ha egy összeállításban ugye több alkatrész található, hogyan lehet beállítani, hogy csak egyetlen egy sík legyen látható, vagy épp azok amiket kijelölök. Van olyan beállítási lehetőség, ami mutat mindent, vagy semmit. De ettől még a egyes alkatrészekben továbbra is láthatóvá válik.
SolidEdgeben volt ilyen lehetőség, amivel simán kikapcsolhattam az egészet és csak azokat kapcsoltam be amire szükségem volt.
Itt is meg lehet ezt oldani, vagy muszáj az összes alkatrészen nekem egyesével kikapcsolgatnom őket??
Előre is köszönöm a segítséget! -
#170 áháá.. na ezt sose használtam, észre se vettem eddig :D mindig tanul valamit a ember :) -
flatszeru #169 megvan :) ha a line parancsra nyomsz akkor ott lesz olyan a line options fülén,hogy add dimension!
hát eddig nem ott kerestem! -
flatszeru #168 szia,köszi a segítséget!!!
Egyébként erre gondolok:
http://www.youtube.com/watch?v=nJQy4o3qp7g
itt 0:36 tól kezdődik. -
#167 hát olyat nem tud senki nálunk ami azonnal méretezne, olyan van hogy ha megvan a sketch, akkor beméretezi:
Tools/Dimension/Fully Define Sketch -
#166 lehet van ilyen beállítás, sajna nem tudom hogy hol, de holnap rákérdezek még okosabbaknál :) -
flatszeru #165 köszi a gyors választ.A második kérdésre az volt a megoldás.
Pedig végigfutottam már az opciókat.De a megfakult angol tudásom
miatt valamiért erre nem gondoltam.
Abban tudsz még segíteni,hogy azt hogy lehet bekapcsolni,hogy ha
rajzolok valamit sketch ben akkor rögtön rakjon hozzá egy méretezést
is?Úgy értem,hogy húzol egy vonalat és ha megvan akkor már a vonalhoz
magától el is készült a méretezés?Egy tutorial videon láttam,hogy ott ezek maguktól mentek. Ilyet nem találtam. (elemenként 1 kattintást lehet vele spórolni,az sok elemnél már sok idő)
Egér gond valószínűleg driver beállítási hiba lesz. Majd próbálkozom még vele vagy veszek egy másikat. Ez egy razer diamondback egér,saját szoftvere van,lehet valahogy összeakad a Solidworks -el.
Köszi a gyors segítséget!! -
#164 hali..
1. nem az egered (windowsos) beállításainál van valami? mert nálam alapbeállításban a középső gombbal forgat, dupla középsővel csinál zoomtofit-et
2. ha erre gondolsz: Tools/Options/System options fül/Sketch/Enable on screen numeric input on entity creation (pipa be) -
flatszeru #163 sziasztok!
ha még valaki véletlenül jár erre és tudja a választ az légyszi segítsen már.Szóval,a problémáim a következőek:
1. a középső gomb megnyomásával autómatikusan csinál egy zoom to fit
parancsot.Ez mondjuk pan nél nagyon zavaró. Ki lehet ezt valahol kapcsolni?
2. hol tudom bekapcsolni azt,hogy ha létrehozok bármit sketch ben akkor
azt rögtön méretezze le valamint hol tudom aktiválni azt,hogy pl. csinálok egy vonalat,akkor még mielőtt leraknám a végpontot meg tudjam adni,hogy milyen hosszú a vonal?tutorial videókon úgy láttam,hogy benne van a tipikus megadási mód,hogy start pontot lerakja,beírja hogy 100 akkor a végpont 100 mm re lesz.mert mot utólag kell smart dim. elni.
köszönöm! -
Dragon22 #162 Sziasztok!
Szeretnék egy ilyen 3D egeret a figyelmetekbe ajánlani: http://www.expressz.hu/szamitastechnika/periferia/eger/hirdetes-29712360/ -
#161 meg lehet oldani.. nálunk úgy működik hoyg a Part és Assembly sablonokban be vannak pl ezek a Property értékek állítva:
Material
Weight
stb
amikor nyitok egy új fájlt, ez a sablon töltődik be, és automatikusan bekerül a tömeg, anyag a tulajdonságok közé..
a rajzsablonnál pedig ezekre a Propertyre kell hivatkozni itt:
Link to property -> Modell in view specified in sheet properties
.. és akkor a rajzra elsőként lekerülő nézeten szereplő fájl adott tulajdonságai kerülnek be a szövegmezőkbe
-
hutapali #160 Sziasztok
biztosan balfék kérdésnek hangzik de azért közzé teszem. Sablon rajzlapokat készítettem, és a munkám gyorsítása érdekében szeretném ha a modellen beállított anyagminőség (a tömeg is remek lenne) automatikusan rákerüljön a műhelyrajzlapra. Eddig csak úgy sikerült ezt megoldani, hogy minden egyes rajznál külön megadtam neki "[email protected]", ezzel az erővel a megfelelő helyre manuálisan is beírhattam volna az adatot (de gondlom akkor az esetleges tételjegyzéket is manuálisan kellene kitöltenem ezekkel az adatokkal). Amit automatikusan felajánl jellemzőket (fájlnév, dátum ecetera) bejönnek probléma nélkül, csak ezek nem amiket a táblázatban kell a SW-re "kényszeríteni".
Meglehet oldani ezt az automatikusan kitöltődő sablont? Előre is köszönöm a segítségteket! -
#159 illetve még az Tools > Options > System Options > Display Style > Tangent edges in new views > Removed .. megoldás is működik, de ez csak az újonnan lerakott nézetek esetén lesz érvényes
-
#158 hát, én úgy tudom hogy ívek érintőbe futásánál vékony vonal kell..
ennek a vonalnak a vastagságát elvileg a rajzban, az Options/Document Properties/Line Font/Tangent edges -nél tudod állítani..
ha egyáltalán nem kell akkor a nézeten ahol le szeretenéd venni jobbklikk->Tangent Edge->Tangent Edges Removed -
kOrGLYDAD01 #157 Sziasztok!
Lenne egy kérdésem...SW2009/SP0.0-át használok. Mikor egy alkatrészről műhelyrajzot készítek, és pl. van rajta lekerekítés, akkor a műhelyrajzon felesleges éleket rajzol. (Ugye lekerekítéshez nem kell élt rajzolni, és ez a program sajnos hozza.) Ez sok esetben a gyártáson lévő kollegákat nagyon zavarja, főleg egy elég sűrű, tömött összeállítási rajzon. Rájöttem már, hogy jobb gomb -> Hide edge paranccsal el lehet rejteni ezeket, viszont ez hosszadalmas idő egy bonyolult alkatrésznél. Erre nincs egy parancs, hogy kikapcsolja azokat ami nem kell oda? Gyakorlatilag mindig úgy veszi, mintha sima sarokletörés lenne.
Előre is köszönöm!
-
#156 Áhá!!! Nagyon köszike a segítséget! -
#155 jaa értem.. az al-összeállításon nyomsz egy jobbklikk->Properties -t
a megnyíló ablakban pedig van egy olyan hogy "Solve as".. opciók lehetnek Rigid vagy Flexible
a Flexible a barátod :) -
#154 hy norbre!
nem nem- készítek két testet pl egy zsanér alsó és felső darabját part-ban külön-külön.
ezeket egy asm-ben összeillesztem(mate), és beállítom a nyitási-zárási határértékeket.
ez eddig okés. ha ebbe az asm-be beillesztek egy harmadik part-ot pl: egy ajtót hozzá akkor ugye az ajtót tudom mozgatni a zsanér beállításainak megfelelően.
viszont ha ezt az asm összeállítást egy másik asm-be szeretném felhasználni akkor már nem működik a beállításom. azaz ha a zsanért beillesztem valahova, azt ott nem tudom mozgatni, csak ha megint mindent beállítok előről.
-
#153 ASM-ben csináltál sketchet és azt mate-lted egy másik sketchez?
még lehet reggel van de nem nagyon értem amit írtál :) fel tudnád tölteni betömörítve esetleg? -
#152 Sziasztok!
Engem az érdekelne, hogy készítettem assemblyben egy rajzot amiben beállítok mozgási határértékeket mate-el. Ezt a rajzot, hogy tudom úgy beilleszteni egy másik rajzba, hogy a mozgás ott is működjön?
Azt vágom, hogy valamijen dokumentácót kell készíteni, csak azt nem tudom, hogy hogyan.
Ebben tud valaki segíteni? akár egy egyszerű példával is?
előre köszi! -
eviktor #151 Sziasztok!
Most kaptam gyakornoki munkát, ahol solidworks-öt használnak. Nem vagok igazán járatos a programban, ezért szeretnék kérdezni pár dolgot:
-Hogyan kell egy meglévő darabot kivágni egy tömbből, hogy megkapjuk ennek a darabnak a negatívját?
-Hogyan kell egy összeszerelt darabban, a darab részei által definiált üreget kitölteni, és a kitöltött részt kivenni? (A cég, fröccsöntéssel foglalkozik, és az összeszerelt szerszám által definiélt üreget kellene kiönteni, hogy megkapjuk a kész terméket.)
A segítséget előre is köszönöm!
-
#150 passz edget nem ismerem -
Tomaszman #149 Solid Edgében van lehetőség arra, h az elemtárat kibővítsük? így nincs túl nagy választék, amit ő kínál fel free opcióba. semmi csapágy vagy valami... csakis a csavarok alátétek anyák vannak benne jóformán. -
majchrak #148 Sziasztok!
SW-ben Drawing-ban a menetet miért nem ábrázolja a program összeállítási rajz esetén? Jelenleg SW 2010 premium sp0-t használok, de amikor még 2008-at használtam akkor is találkoztam néha ezzel a problémával. SP csomag kellhet?
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy hogyan tudom az ABAQUS-t beépíteni a SW-be. A program csak az ANSYS-t látja az ABAQUS-t nem.
Köszi előre is. -
ValtraT191 #147 Sziasztok!
Valaki nem tudna szerezni egy "KEYTECH" nevű programhoz magyar nyelvű leírást ,oktató jellegű könyvecskét,vagy nyomtatványt vagy bármit??
Erről a programról(angol és német nyelven fut) annyit kell tudni hogy adatbázisként lehet kezelni (feltölteni,letölteni,megtekinteni stb..) a Solidworks modelleket illetve rajzokat, minden féle egyébb információkkal beépitve.
Ezért szeretnék 1 bővebb felvilágosítás a program rendszeréről,működéséről illetve annak használatáról, azaz valami jó leírást kérnék. ("ha van egyáltalán...-mert megnéztem a külföldi honlapokon,nincs semmiféle tutorial vagy vmi oktató jellegű téma"
Köszi szépen előre is segítséget!
Adios -
#146 np ;) -
ValtraT191 #145 Szevasz norbre!
Upsz,,,, bocsi, nemis vettem észre hogy volt ilyen téma is.
Most már megtudtam csinálni a korábbin elhangzott téma kapcsán. kösz a segitséget.
További szép napot! -
#144 hali.. nem tudom jól értem-e a kérdést, de elsőre olvass vissza a #112-től