263
SolidWorks Kérdések-válaszok
  • norbre
    *középső egérrel = középső egérgombbal :P
  • norbre
    elég sok mindent tud, úgyhogy lehet ismerkedni ;)

én forgatni középső egérrel szoktam, paonlni meg CTRL+középső egér..
    ha mindenképp ikonokkal szeretnéd, azt is lehet:
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    valamelyik toolbaron jobbklikk-> lenyíló menüben olyan toolbart kapcsolsz be amit szeretnél (pl View).. a toolbarokat testreszabni pedig ennek a lenyílónak az alján a "Customize.."-al tudod
    A megnyíló ablakban a Toolbars fülön is tudod ki be kapcsolgatni őket és a "Commands" fülre klikkelve a "Categories" listában a "View"-t kiválasztva megjelennek az ide tartozó parancsok ikonjai.. ezeket bármelyik bekapcsolt toolbarra ráhúzhatod az egérrel
  • f2d
    Köszi, a test tényleg nem volt bekapcsolva, most már ott van. Egyébként alapból feltelepítve eléggé szerénykedik a progi, most vettem észre, hogy egy csomó minden van benne, csak be kell kapcsolgatni. Látszik, hogy még csak ismerkedek vele.

Én ezt a Combine parancsot a Direct Editing-be találtam meg, így is megcsinálta amit akartam, gondolom ugyanazt teszi bárhonnan hívom meg.

A forgatást és a mozgatást hogyan tudnám kitenni, hogy ne kelljen jobb egerezni állandóan?
    Képen jelölöm: forgat, mozgat
  • norbre
    bodynak kell lennie, max nem látod a design tree-ben.. (jobbklikk a fán bal oldalt: "Hide/Show tree items")
    Multibody part

a kombinálás a Insert->Feature->Combine menüpont alatt kell hogy legyen:

[URL=http://i49.tinypic.com/fa1to9.jpg]Combine parancsal "add"-olt body-k[/URL]

ezek alap dolgok benne, nem hiszem hogy a telepítés hibája lenne, attól még elfordulhat :)
  • f2d
    Köszi, akkor valószínű, hogy az én készülékemben van a hiba. Nincs Body, csak Feature. De mást is észrevettem, pl hiányzik (ha van egyáltalán az SW-ben) a kombinálás -> két testből egy. Úgy látszik a test alapú műveletek valahogy kimaradtak.

Amivel én próbálkozok az egy 2011 SP0.0 x64 Premium kiadás Win 7 64-gyel kombinálva. Lehet, hogy rosszul lett telepítve? Elég sokáig nyammogott, mire fel ment a gépre.
  • norbre
    ja értem.. nem kell külön összevonni, mert automatikusan képződik Body a feature-ökből.. a tükrözésnél kiválaszhatod hogy Feature-t vagy Body-t szeretnél tükrözni
  • f2d
    A gyakorlati probléma: tükrözni szerettem volna egy fél testet, ami tartalmazott 2 Extrude-t, 1 Draft-ot, 5 Fillet-et és 1 VarFillet-et, de azt írta ki, hogy túl sok neki ennyi alaksajátosság, csökkentsem a számát. Ennyi nem hiszem, hogy megterhelne egy 2011-es CAD software-t, ezért gondoltam az egy db testbe való összevonásra, valami olyasmire, mint ami a Solid Edge-ben is van.
  • norbre
    ööö nem egészen értem a kérdést.. mit értesz egy test alatt?
    - Ha Part-ot (alkatrészt) hozol létre, akkor abban lehet egy vagy több Body (test). Ezeken a testeken lehet Bool műveleteket (Add, Subtract, Intersection) végezni

- Ha Assembly-t (összeállítást) csinálsz, abban több Part (alkatrész) szerepelhet. Ezt Save as paranccsal ki tudod menteni Partként is, ebben az esetben megpróbálja összefűzni az összeállításban szereplő testeket a szerint hogy mit szeretnél végeredménynek.
  • f2d
    Elkezdtem nézegetni a progit, és egyből egy kérdés (hamarosan biztos lesz még több is).
    Hogy tudom összefűzni 1 db testbe a síkokból, alaksajátosságokból, stb felépített modellt? A Rebuild-et nyomkodtam, de ez nem csinálja meg, egy régebbi (kb 6-7 éves) file-t akarok átszerkeszteni. Esetleg kompatibilitási probléma lehet?

A CAM is tervez, csak nem gyártmányt, hanem gyártást.
  • norbre
    #212: én passzolom, absz nem vagyok képben a swx fordításokkal
    CAM Works: sajnos ezt is passzolom, csak tervezek, CAM-et nem használok..
  • f2d
    Egy másik kérdés, talán nem annyira off.
    Van hozzá egy CAM Works kieg is. Megéri ezzel is foglalkozni, mennyire használható CAM software?
  • f2d
    Elsősorban a helpje miatt lett volna jó, gyorsabban haladnék, de az angol se gond.
    Jól tudom, hogy csak a diák verziót fordították le magyarra?
  • norbre
    sajna nem tudom, még sosem próbáltam.. de ha nem vagy kifejezett nyelvi antitalentum, szerintem hosszú távon jobban jársz ha megbarátkozol az angol elnevezésekkel, a neten is jobban fogsz válaszokat találni
  • f2d
    Sziasztok,

kaptam egy SW 2011-et tanulás céljára, szeretném magyarítani. Megoldható ez valahogy?
  • norbre
    ok.. írtam PM-et is, ha gondolod lehet skype-on is
  • petack
    Igen. Pontosan. Este leírom részletesebben.
  • norbre
    új sketch-et csinál? magától?
    de akkor az elejétől :) ha jól értem a dolgot adott egy összeállítás, amiben mozgatsz egy alkatrészt, és annak egy bizonyos pontjának a mozgáspályáját szeretnéd 3D sketch-ben megkapni?
  • petack
    Sajnos elakadtam... A korábbi kérdésemmel kapcsolatban: hogy csinálok 3D sketch-et? Valamiért nekem nem nagyon megy... Csak2D ben csinálja, de minden új helyzetbe mozgatás után uj sketchet csinál és akkor pedig nem látom a korábban létrehozott pontokat. Másik kérdésem,hogy miért kell 3 pont? Egy nem elég?
  • norbre
    szívesen
  • petack
    Megnézem őket! Köszi a segítséget! :)
  • norbre
    még nekik esetleg lehet ilyesmi, megfogókban nagyok:

schunk
  • norbre
    hmhm.. hát eddig ilyet nem kellett még használnom, nem is találkoztam még ilyennel.. esetleg szétnézhetsz még itt:
    Festo (Online shop/Termékek)

itt asszem regisztrálás után tudsz csak keresni:
    SMC
  • petack
    Köszönöm! :)
    Nem drawings-ban kell, csak simán információként, hogy tudjam mekkora mozgást tett meg az adott pályán a test vizsgált pontja.

Egy nem teljesen ide passzoló kérdés: olyan pneumatikus 3 pofás szorítót keresek, amelyik nem csak a pofákat tolja ki, de lineáris tengelyirányú mozgást is végez a pofák kitolása előtt/után.
    Ehhez hasonlóval találkoztál már?
    Már kutattam mindenfelé, a múltkor ajánlott traceparts-on is, de egyelőre nem találok ilyet, csak a sima 3 jaw parallel gripper-t.
  • norbre
    ha csak információként kell, akkor a Measure parancs jó erre, az "arc length" érték elvileg a spline hossza.. ha jól tudom drawingsban pl mint dimension értéket nem tudod megjeleníteni
  • petack
    Köszönöm! Hogy én erre nem gondoltam!
    Azt szeretném lemérni, tulajdonképpen ez is a lényeg, hogy az az adott spline, ami létrejön milyen hosszúságú mm-ben. Ezt meg lehet mérni, nem?
  • norbre
    én ilyesmit úgy szoktam hogy:
    1. alkatrész adott pozícióba mozgatása
    2. 3D sketchben rárakok 3 pontot az alkatrész adott pontjaira coincident-el, majd leveszem a kényszert és fixálom a pontot a sketchben.

ezt a két lépést ismétlem a kellő számú ponthalmazig, majd ez után csak rá kell illeszteni a görbét a pontokra

a hozzárendelt hosszértéket még nem igazán értem
  • petack
    Helló! Azt hogyan tudnám megoldani, hogy egy alkatrész(assemblyben) bizonyos pontjának origótól számított 3 koordinátáját(x;y;z) megkapjam, aztán elmozgatom egy következő pontra ugyanazon alkatrész ugyanazon pontját, annak a koordinátáit is megkapom, ehhez rendelnék egy mozgáspályát, ahhoz hosszértéket (mm)?
    Kicsit összetett kérdés, próbálkoztam már vele, de csak 2 koordinátát írt nekem. A legjobb az lenne, ha az a pont egy vonalat (spline-t) rajzolna, miközben én a kényszerek által behatárolt tartományban mozgatom...
  • norbre
    nincs mit :)
  • petack
    Sikerült! Köszönöm!
  • norbre
    értem.. a méretvonal nemkívánatos oldalán jobbklikk (Select "módban"), majd ott lennie kell olyannak hogy "Hide dimension line".. majd a nemkívánatos méretsegédvonalon szintén, csak ott olyan lesz hogy "Hide extension line" :)
  • petack
    És köszönöm, a linkek hasznosak! :)
  • petack
    Na és akkor még egy dolog, ha már solidworks. :) Egy pár hónapja használom már, de nem tudom, hogy drawing módban ha szeretnék valamiről, pl egy csapágyházról egy félnézet-félmetszetet, akkor amikor a belső átmérőt szeretném megadni, a méretvonal túllóg a másik oldalra(nézet) is. Nem tudom mennyire írom érthetően. Azt szeretném, hogy csak egy kicsit lógjon túl a középvonalon és csak az egyik végén legyen nyíl(ami a metszeti részre mutat). Mert így megfelelő egy rajzon, de sehol nem találtam, hogy hol lehet átkapcsolni, így a méretvonal mindkét végén nyíl van és ez átlóg a nézeti képre, nem csak a metszetre.
  • norbre
    én általában közvetlenül az adott gyártóktól szoktam, de ha ott nem találom akkor innen próbálkozok:
    traceparts
    partcommunity

• petack
    Még valami eszembe jutott: Kellene nekem egy olyan oldal(vagy program), ahonnan sok szabványos gépalkatrészt le tudnék tölteni. Az sem volna hátrány, ha lennének közöttük pneumatikus szorítók is.
  • norbre
    nm ;)
  • norbre
    hát ha így van akkor elég gáz, nem is értem :)
  • petack
    Akkor keresek tovább, de azért köszönöm a fáradozást! :)
  • petack
    De mellesleg pontosan ilyen esetekre gondoltam, amit te belinkeltél. Ezt nem tudja megoldani. Mert úgy kellene, hogy kattintasz a rúd egyik oldalán, meg a táblán, azután kijelölöd a két(kattintással kijelölt) sík metszésvonalát és a program oda tenne egy weld connectort(vagy contact-ot).
    Csak amikor én a rúd oldalára kattintanék, nem engedi kijelölni, mivel nem lemezalkatrész.
  • norbre
    áhááááá.. akkor sajna tényleg nem tudom a megoldást, nekem olyanom nincs :) szorri
  • petack
    Ezt az Insert>Assembly features>weld bead-el csináltad, nem?
    Igazából itt a hegesztés csak dizájn elem, más szerepe nincs.
    Ha ezen szeretnél analízist csinálni, például ráteszel egy erőt a rúd végére, nem veszi figyelembe, hogy az ott alul tulajdonképpen csak a rúd kerületén van az alsó táblához hozzáhegesztve, hanem az egészet egy komplett alkatrésznek veszi, mintha kimartad (vagy öntötted) volna.
    Ami nekem kell, az a kényszerhez kissé hasonló, connector nevű dolog, ami figyelembe venné, hogy én azt a két darabot hegesztéssel egyesítettem.
    Azért írtam, hogy a mate-hez hasonlít, mert valójában azt sem látod, csak számol vele analízisnél.