398
  • Su0my
    ' "A Discovery ugyanakkor tudományos bizonyítékokra, többek között a világ egyik vezető molekuláris genetikai laboratóriumának DNS elemzéseire és vezető tudósok tanulmányaira hivatkozva állítja, hogy a 2000 éves sír a Názáreti Jézus és családja maradványait rejti"
    azért ez kicsit meggyőzőbb mint azaz ellenérv, hogy felemelkedett a mennybe, és emiatt nem találhatják meg, nem az övé a csontház... '

Kicsit meggyőzőbb, de gondolj csak bele, hogy az oké, hogy elemzik a DNS-ét, de mi bizonyítja azt, hogy Jézus családja volt ezekben a ládákban? Mert ugye mai leszármazottakat nem ismerünk. Kinézet alapján? Hány olyan ember élhetett akkoriban? Vagy maradt a dinoszauruszok mintájára valamilyen Jézus talpnyom(Urambocsá')?? Nagyon nem értem, ez miért lenne bizonyítóbb erejű, mint akár a Biblia-amit nyilván nem feltétlenül kell szó szerint értelmezni..
  • panther112
    Rollika ilyen, nem kell vele foglalkozni, már régóta megdőlt az az elképzelés, hogy van emberi észközösség.
  • Su0my
    És hogy tetszett a Hősök című sorozat?

Nem kell mindent elhinni, bár megható a naivitásod. Zárójelben: én vallásos vagyok, de akkor sem kell mindent elhinni..
  • Newfronter
    Semi közük hozzá, ez keresztyén vallás ha úgy tetszik, itt az emberek nem bezárkóznak és maguk körében érzik jól magukat, persze ott elsősorban, de próbálnak közeledni a többi emberhez, és úgy is viszonyulnak hozzájuk, mint ahogy élnek.
  • panther112
    Amit írsz az megerősít abban, hogy mennyire inkább azokkal a dolgokkal kéne foglalkozni, amiket felsoroltam. Vallások fölött átívelő érték pl. a jóság, és ezen az alapon húzol egyenlőségjelet jelen esetben 3 vallás, ill. az atezmus között, de csak ezen az alapon, és mellesleg kizársz sok más vallást( ami persze önmagában nem baj).

De miért gondoljuk, hogy jóság egy általános mérce lenne? Szétválogatjuk kultúrális örökségünket a jóság vezérfonalával, és kidobáljuk a neki meg nem felelő elemeket (előb láttuk, ahogy valakinél így került szemétdombra a kereszténység is). Persze ezt megtehetjük, de választhatunk más mércét is, ami szerint válogathatunk. Ezzel nincs is semmi baj, a baj akkor kezdődik, amikor valamelyik mérce elkezdi magáról azt hinni, hogy rajta kívül nincsenek mércék, hogy ő az igazság, hogy ő valami abszolút, ami pedig a felosztás eredménye az nem más, mint jó és rossz örök halmaza. Aki egy kicsit is ismeri a történelmet, filozófiát, annak a jóság mindig nagyon, feletébb módon gyanús zsinórmérték lesz, ahol nem árt ha az ember a háta mögé néz.
  • Inquisitor
    "bennük igazán meg lehet bízni, mosolygós jókedvű emberek, sosincs hogy rossz szemmel néznének rád, ez egyáltalán nem mondható el a világi emberekről."
    Én ismerek ilyen mohamedn vagy budhista emberelet is. Meglehet ateistákat is.
    Úgy hívják őket "jó emberek", kihaló félben vannak.
  • panther112
    Mítoszokkal, vallásokkal kapcsolatban nem helyénvaló a 'valódiságukkal' foglalkozni, hiszen nyilvánvalóan 'hamis' minden mítosz, és történelmi vallás, ha igazságukat valamiféle tényszerűségben keressük. Világos, hogy 'mese' ami teremtésként le van írva a Bibliában, a görög mítoszokban, hogy nem lakik Zeusz az Olümposz tetején, és hogy Jézus nem szállt a mennybe, mint ahogy Empedoklész sem.
    A lényeges kérdések tehát nem ilyen tényszerűségeket feszegetnek, hanem arra kérdeznek rá, hogy miért mesélünk ilyen történeteket, mi az értelme egy ilyen történetnek, miért van, és van-e egyáltalán szükségünk ilyen történetekre, kinek van rá szükségük, milyen viszonban állnak egymással...
    Az isten, vagy istenek létezésére irányuló kérdésfeltevés pedig pusztán elméleti dolog, és a történelmi vallások semmit nem mondhatnak ezzel kapcsolatban. Leginkább a filozófia-tudomány páros feladata isten ontológiai helyzetének megállapítása.
  • Spica
    tulajdonképpen ha tanulmányozod a vallások metafizikai motívumát, igazából hasonló dolgokat is kiemelnek, vagy éppenséggel más "személyét" imádják az istenségnek. pl. a kereszténységnél inkább az "emberalakú isten" (nem tudom jobban megfogalmazni) szemlélet érvényesül, míg mondjuk a hinduizmus elsősorban egy személytelen természetfeletti erőt istenít, de ez tulajdonképpen a keresztény tanokból is kiolvasható (isten = szeretet-re gondolok), csak nem ezt hangsúlyozzák ki.

ha abból indulunk ki, hogy van isten, igazából azt is mondhatnánk, hogy a vallások isten arcainak más-más részeit imádják.
  • Spica
    senki nem védi az egyházat, csakhogy az nem egyenlő a vallással. ugyanolyan emberek alkották, ugyanolyan emberi bűnökkel, dehogy emiatt a kereszténységet tartod az ördögnek az kissé logikátlan, bár a te dolgod..
  • AgentKis
    1. Ne keverjük a vallás tanait azzal, amit a nevében gonosz emberek elkövettek.

2. Ilyen alapon egyik népcsoportot/vallást sem kell védeni, mert a történelem során már elkövettek biztosan rengeteg szemét dolgot a tagjai.
  • neoG
    A földön van egy-pár vallás.Legtöbbnek van Istene.Namost ebből adódik, hogy
    van választék, ergo nem mindenki egyben hisz,sőt van aki egyben sem.De ha csak egy
    Isten létezik, akkor bizony sokan fognak koppanni, mikor feldobják a bakancsot.Valaki hazudik...Ja, ha meg csak a hitről szól ez az egész üzlet,akkor meg minek vallás?Hiszek én magamban
  • Newfronter
    Sajnos amit mondasz nem állja meg a helyét. Feltételezések, aminek nincs valóságalapja.

A keresztyének azok az emberek akik normálisabb módon élnek, igaz nagy az elnyomás, de jobb a szeretet az útálatosságnál, hatzudozásnál, más átverésénél, , az ellenkezője látszódik a fórumokon, nem kell messzire menni. :)
    Természetesen vannak magát keresztyénnek nevező, de nem keresztyén emberek.
    Ismerek igazi keresztyén embereket, bennük igazán meg lehet bízni, mosolygós jókedvű emberek, sosincs hogy rossz szemmel néznének rád, ez egyáltalán nem mondható el a világi emberekről. Persze nehogy azt hidd hogy a keresztyének aztán hibátlan emberek, nekik is vnnak hibáik, ez természetes, itt nem a 100%-os tökéletességről van szó, hanem az hogy próbálunk Jézus felé menni...
    Ez nem zárja ki hogy ne játsz a C&C 3 játékkal, sajnos azt hiszik hogy ez egy "börtön" pedig nem, itt találod meg az igazi boldogságot, csak az életedet az Úrra kell bízni és nem magad irányítani, mert abból semmi jó nem sül ki.

Elolvastam a cikket is, és az jött le belőle hogy semmi valóságalapja nincs, csak feltételezés, meg mit akarnak a DNS-el, honnan a fenéből tudnák hogy az Jézus DNS-e. Hagyjuk már...

• sonicXX
    Előttem pedig senki se védjen egy olyan egyházat, amely az Isten nevében, annak tíz parancsolatát sárbatiporva, meggyalázva kiírtotta fél Európát (keresztény hadjáratok) és egy bizonyított okirathamisítás nyomán több száz év alatt megkínzott, mágiára és bitóra küldött egyes becslések szerint több mint 10 millió (tehát kb egy magyarországnyi) embert - felnőttet, gyereket és aggastyánt.

Egy ilyen vallás nem érdemel védelmet. Aki mást mond, vagy a vallását tagadja meg azzal (ha keresztény), vagy csak szimplán szarra se értékeli az életet.
  • progee
    a törzsfejlődés elmélete sem rengetett meg semmit.
    vitatkoznak rólla még ma is..
  • sonicXX
    Kettőt is mondok:
    1.) Bizonyítottan nem születhetett abban az időben, amelybe a Biblia helyezi, továbbá erős a gyanú hogy egyáltalán nem is Karácsonykor született, hanem 1-2 hónappal később.
    2.) Bizonyítható, hogy Jézusnak volt felesége, tekintve hogy a Biblia eredetijében (nem a Károli-féle elferdített változatban) rabbi-nak szólítják többször is, márpedig rabbi csak az lehetett (és tán most is csak az a férfi lehet), aki elmúlt már 30 éves és házas.

További szösszenetek: Az apostolok közül talán egy sem volt Jézus mellett, mert időben csak Krisztus halála után születtek (Pál például majd 100 évvel Kr.u. született). Illetve megemlítendő még az is, hogy nincs egyetlen keresztény ünnep sem, amit nem más - jobbára politeista vallást követő - hitrendszerekből lopkodtak össze és magyaráztak bele mindennemű keresztény baromságot. Sem a Karácsony (Yule), sem a Húsvét (Eostara v Ostara) nem keresztény ünnep, semmi köze egyiknek sem Jézushoz. És még bőven lehetne sorolni.
  • Kagemusha
    nana! alapjaiban rengetne meg a katolikus egyhazat! eleg ha arra gondolsz, hogy anno Jezus isteni vagy emberi eredeterol vitatkoztak, vegul a zsinat (tudomisen melyik), ugy dontott, hogy az elobbi
    szerinted a "kezzel foghato" csontjai megtalalasa utan mit szolnanak a hivek es mennyi hitele lenne a Biblianak?
    tudom, a fanatikusoknak semmi nem szamit, a "hitetleneknek" meg ugyis mindegy (bar utobbiak igazolva latnak igazukat), de megis, azert ez felkavaro lenne, nemdebar?
    fokent hogy pl. fia volt Maria Magdolnatol? ez meg egyenesen istenkaromlas lenne, pedig ha igen, akkor... de nem folytatom, remelem mindenki erti, mire gondolok
  • Newfronter
    Mondj egyet!
  • Ronny
    érdemes elolvasni a zsidó régész életrajztát is.
  • Ronny
    Te aztán fordulatos nyelvi elemekkel élsz!
  • Edems87
    na jó a tanítványai hittek neki meg még 1-2 okos tudós, de hosszan semmi:)
  • Edems87
    Én ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy én nem vagyok egy vallásos személy és inkább hiszek az ien bejentéseknek minthogy elhiggyem azt aamit az egyház bemutat,hiszen azokat amiket ők állítanak semmien tények sem alapoznak meg nincs rá bizonyítékuk hogy felszállt volna a mennybe( ha valakinek van mutassa meg és esküszöm elhiszem :) ) szóval én a tényeknek hiszek inkább, egyébként ha jól emlékszem ugyanis én imádom a csillagászatot, szóval Galileo Galilei munkásságát az egyház csak csupán 350 évvel halála után fogadta el (1992-ben, azért sztem ez mutat valamit x) )És mégis a hapi tök igazat mondott csak senki sem hitt neki. Ezzel csak arra akartam mutatni hogy lehet valami a cikkben:) nem mondom hogy igaz de az sem hogy nem csak sztem több a valóságalapja mint az egyház által terjesztett humbuknak
  • roliika
    A testnek és a "léleknek" semmi köze egymáshoz, a "lélek" is simán testet ölthet, még,ha a csontok a sírban is vannak, sőt ha tudományosan nézzük a dolgot, az esetet még a kvantumfizika sem tiltja. Mármint hogy egyszerre több helyen is jelen lehet valami, noha elvileg csak 1 létezik belőle.
  • roliika
    Én is tudományhívő vagyok, csak tudom hogy van amit még nem vagyunk képesek mérni, persze sokan azt hiszik, minden mérő eszköz adott már, és amit ezek nem tudnak mérni az nincs. De az az ő bajuk. :)
  • Darth Sith
    "A lehetőség, hogy Jézusnak csontháza volt, szöges ellentétben áll a keresztény hit azon tézisével, miszerint Jézus feltámadt és felemelkedett a mennyekbe"
    hát szerintem több valóság alapja van annak, hogy megtalálják a csontjaid egy ilyen ládikában, mint hogy elszállot volna a mennybe.. Ez aztán nyomós érv, hogy miért nem létezhet... Hajrá egyház!

"A film állításai - ahogy korábban a Da Vinci kód is - kivívták a keresztény egyház vezetőinek tiltakozását, mondván az alkotók hipotézise igen kis súllyal bír"
    a könyv úgy kezdődik, hogy egy rovid felsorolásban leírja mi a valós, mi az ami tényeken alapul, majd kiírják jó nagy betűkkel, hogy fikció! Ennyi erővel az összes scifi művön be lehetne rágni, mert kb annyi a valóság alapjuk mint ennek. Hajrá egyház!

"A Discovery ugyanakkor tudományos bizonyítékokra, többek között a világ egyik vezető molekuláris genetikai laboratóriumának DNS elemzéseire és vezető tudósok tanulmányaira hivatkozva állítja, hogy a 2000 éves sír a Názáreti Jézus és családja maradványait rejti"
    azért ez kicsit meggyőzőbb mint azaz ellenérv, hogy felemelkedett a mennybe, és emiatt nem találhatják meg, nem az övé a csontház...

• Dredd
    vigyázz az ilyesmivel, mert a fanatikus tudomány-hívők azonnal lerántják rólad a keresztvizet, hogy ufómagazinból szerzed a tudáodat :D tudod, amit a mai eszközökkel nem lehet mérni és kiszámolni, az nem létezik!

(btw ez irónia. én spec nem értek vele egyet (tudom, mi a reiki, sőt, tapasztaltam is)
  • roliika
    Szerintem Jézus valami miatt huszon éves korában /mert elötte ő is hétköznapi emberke volt/, rájött, hogy vannak különleges képességei, ami egyébként mindenkiben megvan, kiben erősebb, kiben gyengébb. És talán Istennel, talán csak egy vagy több Istennek hitt lénnyel /nem ufonauta/ tudott beszélni, vagy csak azt hitte, hogy velük beszél ez lényegtelen, de a képességei folyamatosan erősödtek, amivel embereket gyógyított, "csodákat" tett.

Nem teljesen egyedülálló az esete. Aki tudja mi az a REIKI vagy olvasott róla, az tudja, hogy a jelentése Isteni energia.
    Ez mindenkiben jelen van, és képessé vállhat bárki arra, hogy gyógyítson, puszta érintéssel, vagy a-nélkül.
    Tanulható folyamat, de nem mindenki képes ezt tökélyre fejleszteni.
    A kezdeményező úriember Mikao Ushui.
    Fent a hegyekben járkált, teljesen normális hétköznapi emberke volt, egyszercsak egy fénygömbbel találkozott ami átment rajta.

Innentől fogva észrevette, hogy saját sebeit, és másokét tudja gyógyítani, nem csak sebeket, hanem fájdalmakat, meg még sok egyebet...a lényeg, hogy megpróbálta tovább adni ezt a képességet másoknak is, és a mai REIKI mesterek, az ő tanításai szerint ténykednek, sőt, aki mesterré akar vállni, beavatják, ilyekor az ember furcsán érzi magát, és csukott szemmel különböző jeleket lát...minden jelnek megvan a saját jelentése, van ami az erőt, van ami a gyorsaságot...stb szimbolizálja.

Na csak arra akartam kilyukadni, hogy eleve mindenkiben van ilyen képesség, csak "be kell kapcsolni" és gyakorolni kell. Jézus valahonnét ezt tudta, használta, és magát Isten fiának tartotta...namost sok császár is annak tartotta magát akkoriban de ez azért nem összekeverendő...szerintem Jézus azért mondott ilyeneket, mert a kor népe más lényeket /fénylények/ vagy bármi nehezen érthető dolgot nem lett volna képes feldolgozni. De ez csak saját vélemény.
  • Dredd
    "De azt hiszem azt kijelenthetjük: csodák nincsenek."

erről el kéne beszélgetni a pofával, aki 4000 méterről zuhant le, mert elszaródott az ernyője, és túlélte kisebb sérülésekkel. szerintem ő vitatkozna veled :)

mellesleg Jézus haláláról a zsidók hozták a döntést, a rómaiak csak végrehajtották azt
  • wanek
    Nem a rómaiaknak nem tetszett, hanem a zsidóknak...
  • kutyak
    Azt pedig eddig sem hittük el, hogy a felszállt a mennybe. Tegyük fel, hogy létezett: jó csávó volt, megmondta a frankót, ez nem tetszett a rómaiaknak, akik ezért kinyúvasztották. Meghalt, a teste lebomlott, kész. Ettől még hihetünk Istenben vagy annak bármiféle megnyílvánulásában, vagy éppen nem, ezt mindenki maga döntse el. De azt hiszem azt kijelenthetjük: csodák nincsenek.
  • Cefet
    Miért ne lehetne igaz? Engem nem lepne meg.
    A keresztény egyház legnagyobb dogmája válna egyből hazugsággá.
    Nem ez lenne az első...
  • Newfronter
    Nem lesz semmiféle átírás, mert FAKE.
  • m3200gt
    Nem, ő egy a saját bevallása szerint zsidó származású régész. Általában a bibliával összefüggésben szokott régészeti show -kat csinálni. Egy - két műsorát láttam, de nem tetszett, mert inkább bulvár-sikerhajhász stílusú volt mint dokumentarista.
  • dotkom
    Eyebkent az az ember aki a www.discovery.com/tomb -on a kepeken van, az nem ilyen speci fozomusorokat szokott tartani a discovery-n?
  • dotkom
    Szerintem meg ha bebizonyitanak (ami eleve lehetetlen, mivel nincs az amit be tudnal bizonyitani az egyhaznak, hogy ha neki nem tettszik. (lásd: kerek a Föld)) akkor elegge atirna a kereszteny vallast.
  • Cat #4
    James Cameron neve nemtetszik - nehezen hiszem róla, hogy nem csak a pénzre megy.
  • AranyKéz
    még ha be is bizonyítják hogy ő volt, kb annyi jelentősége lesz mintha mohamedről lenne szó
  • Ronny
    nem túl meggyőző
  • totya4
    Na, lesz mire gerjedniük a szentfazekaknak megint :)