88
  • Garrett27
    #88
    az nem is olyan biztos...
  • Tetsuo
    #87
    Sry, de ez olyan strucc típusú szöveg..
  • Tetsuo
    #86
    Én szeretem a jó sci-fit, pl (13. emelet, A.I., A kapcsolat), de ahogy emléxem, a régi FF (valamiben az első volt, talán egészestés CGI) sztorija qrvára nem illett bele a FF-be, 1általán az idegesített h miért az a címe; ráadásul nagyon gagyi és csapongó volt, amellett h lapos (mármint a sztori).
  • arons
    #85
    Hát nemtudom megkorra baromság szted a 120 gigás winyó mert nekem kb.4 éve az van és az elött is volt tehát nem egy ujjab találmány de mindegy ha 120gigától meglepődsz nem is mondom ho 500 gigás is van ésaz se ma jött ki!!!
  • dez
    #84
    Az "ablak" rendszerű (nem körbeült) holografikus képhez is sokszoros sávszélesség kell a 2D-shez képest. Minden pixelből sok irányba induló fénysugár színét tárolni kell.
  • Carsee
    #83
    Abszolút így van. A szalagos egységeknek még egy ideig (kb. 10 évig) van létjogosultságuk. Nagyvállalati környezetben a leggyakoribb mentésre használt megoldások. Viszonylag gyorsak, nagyon megbízhatóak és egy megfelelő méretű library-vel akár hosszú távon is automatizálható a mentés.
  • megrab
    #82
    A szalagos egységek egyrészt megbízhatóbbak az optikai társaiknál, másrészt nem ugyanazon a területen használják őket. Lehet, hogy láttál már több éves olvashatatlan mentéssel, de aligha találsz olyat aki egy 3 évvel ezelőtti rendszerét akarja visszaállítani, márpedig ezeket a meghajtókat ilyen célra használják jobb helyeken.
    Itt a legfontosabb tényező a mentések automatizálhatósága: nem éppen kényelmes minden mondjuk minden szombaton éjfélkor beslattyogni a munkahelyre és ötpercenkét cserélgetni a kész mentéseket az optikai meghajókban...
  • megrab
    #81
    Valóban nem, de ettől még nem lesz annyival helyigényesebb a 3D. Mint említettem én is, a megjelenítésnél a gondot a sávszélességi korlátok okozhatják.
    Azért az még odébb van, hogy a moziban a nézők körbrn ülnek, mint ma a planetáriumokban. Ahhoz talán kell majd 8-10 szeres tárkapacitás növelés a sík vetítéshez képest.
    Ezenkívül sok lehetőség van a redundáns adatok mennyisének csökkentésére ld. pl az mp3 joint stereo megoldását.
  • arty
    #80
    "Viszont ugye a valós 3D kivetítőnek eszméletlen sávszélesség kell!
    Ebben a Linkben Írják is hogy több mint 500MByte/s sávszélességre van szükség!
    És ezek síkban még nem is HD felbontásúak!"

    ez már a mult! a bluréj ezt már 2004 áprilisában tudta 24 rétegen, 9 olvasofejjel a korai ps3 prototipusokban... csak a mostaniba véletlenül nem ez került

    ;))))

    OFFTOPIK: szalagos mentésekkel vs. biztonság: nekem azok megbizhatoságával kapcs. is vannak kétségeim ... nem egy néhány éves mentéssel találkoztam már, ami olvashatatlan volt ... sztem megfelelő tárolással kb. ugyan addig birja egy optikai adattárolo mint egy szalagos, csak a pro felhasználás miatt a szalagost legenda övezi :)
  • NEXUS6
    #79
    A szeteroszkópikus nem ua, mint a valódi 3D!

    És az a "gond", hogy amíg valódi 3D kivetítő már létezik kereskedelmi forgalomban. És ez azt jelenti hogy 4 ember elé ül akkor mindegyik 3D ben és ezért kicsit eltérő módon látja a műsort.
    Addig könnyen használható sztereoszkópikus kivetítőről ne igazán tudok. Szemüveg kell hozzá, vagy csökkentett tartományban nyújt 3D éményt, vagy egész egyszerűen csak 1 embernek.

    Viszont ugye a valós 3D kivetítőnek eszméletlen sávszélesség kell!

    Ebben a Linkben Írják is hogy több mint 500MByte/s sávszélességre van szükség!
    És ezek síkban még nem is HD felbontásúak!
  • Mike
    #78
    120 gb
    ez mekkora baromság már
    régebebn meg csak 40-80 megás vinyó volt

    senki sem tart vissza, hogy most is csak akkorát használj
  • arons
    #77
    Áhh de most gondoljatok bele minek annyi hely???? kb egy ember max 120Gb-t tud használni ami fontos de ha meg 1t,6-Tb-t akrnak vagy még nagyobbat ahoz egy kicsit a gépeket is fejleszteni kéne nem? me hiába gyors de mire 1,6Tb vagy több Tb -ből elő keresi pont azt az egy kis fájlt aminek nincs többb része nem tart sok ideig??
  • NEXUS6
    #76
    Ó azok a hétfők!!!
    ;))))
  • Mike
    #75
    nem
    memóriában
  • stain
    #74
    úgy érted dollárban? ;-)
  • Mike
    #73
    kinek kell 640k-nál több?
  • Mike
    #72
    hát de akkor kiderülnének a trükkök
  • Mike
    #70
    mekkora naivnak tetszik lenni
  • megrab
    #69
    Legfeljebb a meghajtók és a gép sebessége foghatja vissza a 3D mozit.
  • megrab
    #68
    Még a 3D-s filmekhez sem fog kelleni ekkora tárkapacitás. A felvételhez elég ugyanis két db kamera (lehet HD minőségű), azaz max kétszer annyi helyet foglal egy ilyen videó, mint a sima 2D-sek. Így pedig akár blu-ray és hd-dvd lemezeken is el fognak férni...
  • hypno
    #67
    Hol lesz a vinyód ötven év múlva?
  • dez
    #66
    A vásárlók és gyártók érdekei enyhén szólva nem mindig fedik egymást... Ha többminden látszik, sokkal jobban oda kell figyelni.
  • dez
    #65
    Persze egy adott technológián belül folyamatos a fejlesztés - toldozás-foldozás. Aztán ha már kifutotta magát, jöhet az új.
  • dez
    #64
    Azért ez sem teljesen igaz. Ismered azt a kifejezést, hogy kartell? Ez az, amikor az amúgy konkurens gyártók titokban megállapodnak egymással a vásárlók rovására. Nem csak dobálni akarják a milliárdokat a fejlesztésbe, hanem keresni is. Mindannyiuk érdeke, hogy ne túl gyorsan váltsák egymást a technológiák.
  • archkoven
    #63
    Szerintem meg pont az a lényeg hogy minél jobban látszódjanak a dolgok.
    Ha csak nem valami galamblelkűeknek készült művészi faszság.
  • archkoven
    #62
    Mi lenne ha befejeznétek már ezt a gyerekes összeesküvéselméletesdit?
    Bármilyen hihetetlen is ez neked itt magyarországon, de a külöböző gyártók között a gazdaság bármely területén öldöklő verseny van (pár kivételtől eltekintve). Egyetlen cégnek sem érdeke, hogy a saját pozícióját rontsa az által, hogy visszatart olyan fejlesztéseket amivel előnyt szerezhetne a konkurenciával szemben, ilyen csak monopolhelyzetben lehetséges, de ott is inkább az ösztönző erő hiánya gátolja a fejlődést.
    Egyébként meg ne sírjunk már folyton! Az emberek életminősége évszázadok alatt egy tapottat sem változott, pont úgy éltek még húgy generációval később is mint az őseik, most meg azon jajgatnak itt egyesek, hogy már évek óta kénytelenek dvd-t használni, meg hogy kis lépés a blueray.
    Gyerekkoromban még fekete-fehér tv-n néztük zenebutikot, hétfőnként meg a monoszkópot:), ma meg tonnaszámra tölthetem le a videókat, zenéket a számítógépemre amit akármikor megnézhetek. Hadd ne mondjam mekkora változás történt az én életemben csak én az elmúlt pár évben.
  • zzebi
    #61
    Erdemes elolvasni ezt a New York Times cikket.
    Arrol van benne szo, hogy a p0rno ipar nem feltetlenul fogadja kitoro lelkesedessel a HD formatumokat, mivel tulsagosan jol latszanak benne a "dolgok".
    Egy hagyomanyos SD videon szepen elmosodnak a kis hibak es "gusztustalansagok" :-), de a HD filmeken mind tokeletesen elesen latszik.
    Foleg a szineszek panaszkodnak...
  • Sanyix
    #60
    Dehogy fektetnek pénzt a fejlesztésébe, csak ezt mutatják. De új technológiának mondanak egy tuningdvd-t, mert hogy ezt a lépést is meg kell tenni. Nem ugorhat az átlagparaszt a legfejlettebb techre, mert úgy a magasságos gyártó rosszul jár. Először meg kell venni az elavultakat is, minél több ilyen lépés kell, hogy minél többször cseréljen cuccot az ember.
  • endrúdí
    #59
    Olyan net kéne hozzá, hogy reggelre lejöjjön 300 G amit ki tudok írni 4 perc alatt rá ....
    BÁZM
  • Omegared
    #58
    Az lehet. hogy rengeteg pénzt öltek a HDDVD Bluray fejlesztésébe, de ahogy én látom az Optware meg az InPhase erre magasra tesz. Szal valószínűleg nem nagyon fogja ezeket a cégeket érdekelni a Sony és társai nyivákolása.
    Ha csak a méreteket nézzük, akkor a HDDVD és a Bluray elavult vacak. Valaki írta hogy van már forgalomban hasonló kapacitású BR média. Valószínű hogy az még annyira sincs kiforrva mint ezek a holo adathordozók.
    Szintén írta valaki, hogy minek ekkora kapacitás. Ha valaki kicsit ért példának okáért a digitális videózáshoz, az tudja mennyire kapacitáséhes dolog. Még otthon is szép méretekkel bír egy egy nyers tömörítetlen avi.
    És a digitális videó csak egy a sok közül. Egy nagyobb tv társaságnak a hddvd és Bluray max a napi munkát riportozást segíti, de a műsorhoz irdatlan kapacitás kell.
  • kukac78
    #57
    Régi szép idők... Mikor gyűjtögettük a vinyón a cuccost hogy ki bírjuk használni a 650MB kapacitását a CD-nek, ami akkoriban nagy kincs volt...
    Arányaiban most 2 terás lemeznek kéne lennie amire mentenék...

    Kell pár év mire elterjed, mivel rengeteg pénzt öltek a blueray-HDDVD páros fejlesztésébe... Annak a pénznek ugye meg meg kell térülnie...
    Ennek viszont van jó oldala is: mire mi is használni fogjuk, több /tíz/ terabyte kapacitása lesz, viszonylag olcsón...
  • Mike at home
    #56
    1 cd író 1996-ban (2x asztali, hatalmas doboz) 300k volt (kicsit többet ért a forint akkor mint ma) egy írható 650 megás lemez 2k
  • Tyberius
    #55
    Tetsuo: a Final Fantasy (tisztázzuk, a The Spirits Within-ről van szó, mert azóta volt már egy másik FF film is)egyébként, ahogy néztem az IMDb-n, szép lassan visszahozta a ráfordított pénzt DVD-eladásokból. Szóval sikertelennek mégse lehet nevezni, mert akkor rég elfeledték volna... Ez is azon klasszikusok közé tartozik, amelyek ugyan nem voltak kasszasikerek, de mégis a filmtörténet részeivé váltak.

    Ami meg a sztorit illeti, szerintem a Final Fantasy fanok azért nem szerették, mert nem igazán FF-be illő a történet, mások meg azért, mert egyszerűen nem tudják értékelni a jó sci-fit. Ez persze nem meglepő, amikor sokaknak már a Mátrix is magas volt...
  • Mike at home
    #54
    tévedés
  • Mike at home
    #53
    miért?
    ki mondta, hogy kell forgatni?
  • Ryo san
    #52
    hddvd-bluray...sakk-matt
  • dez
    #51
    Hát igen, ez egy tévedés: "Az úgynevezett holografikus technológia alapja, hogy az eddigi kétdimenziós adattárolási eljárás helyett a harmadik dimenziót is kihasználja, azaz nem csak a tároló anyag felületére, hanem több rétegben annak belsejébe égetnek adatokat. Egyszerre több rétegre lehet rögzíteni vagy olvasni, ami jelentősen növeli az adatátviteli teljesítményt."
  • NEXUS6
    #50
    Na ja, gondolom januárban páran összedugták a fejüket, februárban beadták az üzleti tervet a producereknek, márciusra megkapták a pénzt rá, áprilisra összehozták a a szükséges hw-t, meg az embereket, májusban leforgatták, juniusban jött a marketing kampány és leadták a mozikban.;))))

    Hát ez ennél tovább tartott, pont 10 éve kezdték!

    forrás
  • oneman
    #49
    http://dept.phy.bme.hu/phd/dissertations/ujhelyi_disszertacio.pdf
    http://dept.phy.bme.hu/phd/dissertations/ujhelyi_tezisfuzet.pdf

  • Tetsuo
    #48
    A Final Fantasy azért nem volt sikeres, mert a sztori 1 nagy rakás fos volt........