104
  • paleeca
    #104
    Az ADSL sebességet tényleg kezdik itthon kicsontozni, csak az ADSL 2 lenne hosszú távű megoldás. Valóban kérdéses, hogy szükség van e otthon ilyen kapcsolatra? Szerintem nem. Aki azt mondja, igen, az nyomja a p2p-t.

    Az IPTV elterjedéséhez kell ekkora sáv. DE pl az is képes megfeküdni 8Mbit/s alatt, mert az emberek azt művelik, hogy másodpercenként váltanak csatornát, csak úgy... Ettől az IPTV is lehal.

    Pali
    dslrendszerek . hu
  • Praktika
    #103
    tudja-e valaki hogy Csongrád megyében mikor emelnek sávszélt?
  • totya4
    #102
    Ha a rézdrót tudta eddig a 3Mbit-et, akkor nem tudhat hipp-hopp ráadásul bővítás után 2-őt :) Feldaraboltad és elástad a szerelőt? ;)
  • Zseblovag
    #101
    Hát nekem eddig csak xart hozott a sávszélbővítés. Az eddig minden hiba nélkül működő 3 mbit-es kapcsolatomat gallyra vágta, eleinte 0-20 kbs/s sebesség volt, majd a harmadik hibabejelentés után a szerelő közölte, hogy max 2 mbit/s sebességet tud kicsiholni a rézdrótok kaotikus össze-viszza kötöttsége és elavult rendszere miatt. Amikor megkérdeztem, hogy 8 mbit/s és 2mbit/s között szerinte is van e egy kis különbség akkor csak hümmögött.....most ott tartunk, hogy legalább a 3 mbit-emet próbálom visszakapni mert mi a f.sznak fizetnék 13k nettót , ha egy kalap xar a netem......okádék-com
  • Hegyikecske
    #100
    De basszus, az ilyet utálom, nem hogy hűséges ügyfélként több kedvezményt kapnék mint aki 2napja ügyfelük csak, hanem jól megbüntetnek érte... Mondjuk itt a chello annyiból korrektebb h az emelést egy időben végzi el azzal, mint aki új ügyfélként rendelné, de amikor még axelero néven volt netünk akkor megrrendeltük a kemény 512es vonalat havi 13ér, kb 3hónappal később ugyanez már csak 9ezerbe került, és nem h a meglevő ügyfeleknek kedveztek volna, hanem csak az újak betoborzásával foglalkoznak.
    Ez rossz politika! Szerintem én érek legalább annyit a cégnek mint egy msot belépő, mert nem csak a tagszám növekedésével kéne foglalkozni, hanem azzal is h ha vki nem elégedett akkor kilép, ergo taglétszám csökkenésével... Sajnos de - asszem 1hónapja nem lehet már tőlük internetem, tehát erről már lemaradtam, de nem is tudom hol a szerződés szal ami a legszebb nem is tom mikor jár(t) le :D Viszont ami a tény h nekik eddig is mindig értékes ajándékaik voltak ellentétben a többi adsl szolgáltatóéval (tréonlány: x összegért kölcsönözhetsz filmeket a saját tékájukból a neten) szal valszeg új ügyfélként kell majd belépnem újra, addig pedig kibírom net nélkül...
  • totya4
    #99
    "A coax kábel kapacitása úgy ~ 5Gbps-re képes hogy ez down/up arányban hogyan osztják el az frekvencia gazdálkodás kérdése"

    Ez elégszép szám, gondolom itt is a távolság függvényében romlik az átvitel, hiszen a csillapítás az sosem nem tűnik el. Gondolom ez a szám olyan távolságra vonatkozik, ami után biztosan fejállomás (erősítőállomás) kell kövessen.

    Sok hasznos dolgot írtál, többször el kell olvasnom hogy felfogjam, kösz a választ!
  • shabba
    #98
    A ktv cégek nem igazán nyilatkoznak a saját hálózatuk kialakításáról és terheltségéről, ez céges titok amit őriznek. Párszor én is próbálkoztam már ilyet kipuhatolni de nem igazán mondják.

    Egy ktv fejállomásba sok kártyát lehet rakni. Pl. UPC által használt ARRIS Cadant® C4™ CMTS akár 16 olyat ami 2 downstream és 12 upstream csatornát kezel. EuroDocsisnál a downstream 55 Mbps-es.

    A kábelezés topológiája szerintem erősen attól függ mekkora a népsűrűség. Ahol sok az előfizető ott mélyebben van optika, közelebb az előfizetőkhöz. Egy mai tipikus HFC hálózatnál egy optikai node 2000 háztartást is kiszolgálhat. Ha mondjuk 20% a broadband előfizetők részarány és mondjuk 2 analóg csatornát áldoznak a kábelnetre akkor mondjuk 250 user osztozik az 55Mbps-en.

    Később ha majd szükséges lesz a ktv cégek pl. csökkenthetik az egy optikai nodera eső userek számát a hálózat átstruktúrálásával. A jővőben a 500 háztartás/node egy célszám ami később akár még tovább csökkenthet akár 50-125-re is. Közben az alkalmazott technológia is fejlődik pl. a DOCSIS 3.0 minimum 4 csatorna forgalmát fogja majd össze amivel akár 220/120 Mbps össz kapacitás is el lehet érni és további csatornák összefűzésével ez akár tovább is növelhető.

    A coax kábel kapacitása úgy ~ 5Gbps-re képes hogy ez down/up arányban hogyan osztják el az frekvencia gazdálkodás kérdése. Elsősorban downra van használva hisz a ktv szolgáltatás az elsődleges bevételi forrás. A jelenlegi rendszereken a legtöbb frekvenciát az analóg csatornák viszik el, de ha ezek 2012-ig kikopnak igen nap kapacitás szabadul fel DTV-re és netre. A frekvenvia tartományt is lehet növelni ma már akár 1 Ghz-es rendszereket is építenek. Switched broadcasttal pedig meg lehet oldani hogy csak azokat a csatornákat broadcastolják rá az adott hálózati szegmensre amit épp néznek is. Ezzel is lehet optimalizálni a frekvenia kihasználtságot.

    Szóval sok kapacitást rá lehet még ültetni a coaxra, főleg ha az analóg csatornák már nem foglalják a helyet. DTV-ben akár több száz HDTV csatornát, VoD-ot akár HD minőségben, netet igen magas sávszélességgel.
  • totya4
    #97
    Mert ilyen ajándék épp azért jár ha valaki a szolgáltatóhoz szegődik. Te meg már ott vagy :)
    Abban sem vagyok biztos hogy ha bontod a szerződést és újat kötsz, akkor is kapod a DVD játszót, mivel (logikusan) bizonyos időnek el kellene telnie ahhoz hogy tényleg "új" ügyfél legyél...persze ha a szolgáltató nem védte le magát akkor lenyúlhatod a DVD lejátszóját. :)
  • Hegyikecske
    #96
    hova forgalmazol te 1,1Tb-t??? ezek hatalmas számok több mint egy tera???
  • Hegyikecske
    #95
    "kedvező ajánlat lehet a Chello-ban csalódott ügyfeleknek" >>mért csalódna valaki is a chelloba? Engem meglévő ügyfélként csak az zavar h hűséges ügyfélként nem érvényes rám pl a hordozható dvd lejátszó szerződés hosszabbításakor, ergo ha ilyet akarok ajándékba le kell mondanom a szerződést, hogy újra megköthessem új ügyfélkénr... Hát hol itt az igazság?
  • totya4
    #94
    Ezeket tudom én is, amit írtam az csak egy példa volt arra, hogy az 40-50mbit nem elég akkor ha sokan erősen terhelik az a kábelt. Persze, tudom hogy nem max terhelésre terveznek ilyen hálózatokat, de azt nem vitathatod amit előtte írtam, nevezetesen hogy (felhasználói) kábel szempontjából a DSL előnyt jelent, hiszen a központig az a kábel csak az övé, míg UPC-nél mint írtam bizony ha erősen terhelik, akkor már eleve a kábel korlátozó tényező lehet. A garantált átviteli sebesség az egyébként nem vicc, tartósan biztos nem lehet 6-8Mbit helyett 2-3Mbit-et adni büntetlenül.

    Csak egy példa arra hogy a hálózatokat nem max terhelésre tervezik, mobiltelefonálni dec 31-én éjfélkor kissé nehézkes, mert a hálózat jóval nagyobb terhelést kap... :)

    A kérdés nyitott még, egy fejegységre szerinted hány előfizető jut, átlagban, és mennyi lehetne a max, és mennyi most ténylegesen, ugyanez a kérdés Mb-re is, illetve hogy a "fejegység" voltaképp hány kábelt tud fogadni, vagy fejegység alatt akár többet is lehet érteni és mindegyik egy kábelt fogad, csak azért mondjuk egyes számban mert egy helyen vannak?
  • shabba
    #93
    A hálózatokat nem full terhelésre méretezik. Legalábbis lakossági szolgáltatásoknál nem. Pontosabban a best effort jellegű szolgáltatás típusnál nem amilyenek pl. a lakossági, üzleti ADSL, kábelnet szolgáltatások is, de akár a hosting is. Van a garantált szolgáltatási forma, ott valóban csúcsterhelésre méretezik a hálózatot - olyan pl. a bérelt vonal - viszont ott az ár is ahhoz van méretezve. Az internet azért vált széleskörűen megfizethetővé mert az árak nem bérelt vonali szintűek a best effort jelleg miatt.

    Annak pedig az a lényege hogy a felhasználók hálózati terhelése nem egyenletes és nem állandó hanem eloszott. Pl. valaki 2-3 mp-ig tölt egy weboldalt utána 2-3 percig olvassa és addig nincs hálózata forgalma. Ha valaki chatel vagy IM programot használ alig generál fogalmat. Ha valaki letölt valamit, vagy megnéz egy vicces videot a youtubeon az viszonylag rövid pár percig tartó folyamat utána nem generál fogalmat. És ezek a forgalmat statisztikailag szétoszlanak a hálózatot pedig erre az átlagos terhelésre méretezik. Ha valami okból ez nem elég pl. beüt egy 9/11 és mindenki rácuppan a netre és cnn videokat nézne akkor lassulni fog mindenkinél a netsebesség mert a közös osztott kapacitás véges.

    Épp ezért normál használat mellett az az 50 Mbps kapacitás akár száz fölötti előfizetőt is kiszolgálhat, kis forgalmú userekből akár ezret is, lényegtelen hány Mbps-es az előfizetésük. Igazából a forgalom az ami számít, azt pedig az előfizetők netezési szokása határozza meg ami nem változik egyik pillanatról a másikra. Épp ezért emelnek inkább sávszélt a szolgáltatók mert az "kvázi nem kerül semmibe". Attól mert 3x gyorsabb netet kapnak az előfizetők, nem fognak 3x nagyobb adatforglamat generálni, annak a mértéke alig fog változni. Az adatforgalom növekedését az előfizetőszám növekedése és a felhasználói szokások lassú változása okozza, ezért kell egy hálózatot folyamatosan fejleszteni, függetlenül attól volt e épp sávszél növelés vagy sem.

    Új kábelt nem fognak kihúzni sehova, sem ADSL-nél a telcok, sem kábelnetnél a ktv-sek. Egy kábelfektetés hosszútávra szól, több évtizedre ahhoz többé nem nyúlnak max idővel újat, jobbat fektetnek helyette pl. a rézkábel helyett optikai kábelt. De azt sem egyénre szabottan teszik hanem egy átfogó nagy hálózat fejlesztési project keretében egy egész terület lefedve. Ilyen fejlesztésre még nem érdemes számolni és idővel ha majd lesz akkor sem két nap alatt fogják kivitelezni hanem évekbe fog telni.
  • totya4
    #92
    Nem hiszem hogy a "fejegység" lenne a gyenge pont, hiszen emeléskor azt illik cserélni, ez a szolgáltató dolga. Mindehova új kábelt húzni viszont bajosabb :) De biztosan nem tudom, majd valami "illetékes" megnyílik és okosít itten biztos.

    "területenként 1 kábel van, és az valami 40-50 Mbit"
    ezt nem te irod, nos ha ez mondjuk egy bérház, és külön fejegysége van annak ellenére hogy mondjuk bérháztömb, tehát van egy 10 emeletes bérház, 3 lakással egy szinten, ez 30 lakás, ebből ha mondjuk felében van internet, az 15 lakás, tehát egyre jut 2,6Mb (full terhelésnél). Az nem éppen 6-8Mb...
  • Dodo55
    #91
    A kábel bírja bőven, a gyengepont a fejegységek száma lehet, de itt Fehérváron be fognak szerelni 6 újat, szóval nem aggódok emiatt :D
  • Balumann
    #90
    Szóval a lényeg, akármilyen hülyeségeket is írok, eddig sem volt semmi probléma a netsebességgel, és szerintem most se lesz, mégha sokan átváltanak chello-ra!
  • Balumann
    #89
    Én őszintén szólva nem igazán értem ezeket, de én szerintem kivan egy úgy találva, hogy ne zavarják be egymást. Én még szinte soha sem tapasztaltam belassulást legalábbis, mindig töltöttem le és fel is a max sebességemen. 380 KB/s le, 64 KB/s fel (na jó, csak 1-2 bizonyos helynél állandó, torrentnél például változó).
    Valami olyasmit értettem, hogy területenként 1 kábel van, és az valami 40-50 Mbit -et bír el. Vagyis, ha 3-4 classico-os van egy területen és egyszerre mindegyik tölt 10 Mbit -el szerverről, akkor van csak lassulás.
    Én valahog így értelmeztem, de lehet rosszul :) Én szerintem nem lesz gond a gyorsítás után se, senkinél!
  • Anteris
    #88
    én ma mondtam vissza a 6mbit-es vonalamat kisebb csomagra. Eddig 11.450-et fizettem, most 7.400-at pengetek majd havonta egy 4mbit-es elérésért. Megmondom őszintén bőven sok volt nekem a 6, mert leginkább csak böngészek, stream-et nézek-hallgatok, azok meg amúgyis fos minőségüek, néha letöltök játékdemókat, ennyi, akkor meg mi a ráké fizessek majdnem kétszer annyit..
  • totya4
    #87
    Értelmes? :)

    DSL-nél a központig saját kébeled van, amin nem kell osztozni mással. UPC-nél viszont mindenki egy kábelen csücsül, mégha az nagy kapacitású is. Irták alant hogy ha sok nagy terhelésű előfizető jut egy kábelre, akkor baszhatod az elméleti max sávszélt...

    Tehát kicsit túlzás az "értelmes".
  • Balumann
    #86
    A Chello-nál;
    1 hónap letöltési korlát (vagyis lassításig) 250 giga.
    3 hónap letöltési korlát (szerződés bontás) 750 giga (250 giga x 3 hónap - átlaga)
    gyengébbek kedvéért...
    Értelmezd az átlag szó jelentését :)

    Szerintem nagyon sokan fognak váltani UPC-re, aki teheti és értelmes az átvált!
  • totya4
    #85
    Ha egy dolgozó szarul dolgozik a főnök behívja, elbeszéget vele, és ha nincs változás kivágja.

    Ezzel szemben ott van az (INTERNET)SZOLGÁLTATÓ úr, aki egyszercsak kitalálja hogy spórolni lehetne, és a korlátlannak hirdetett csomagot korlátosítja önhatalmúlag aljas pénzszerzési indokból. Azaz minden felhasználóját becsapja, átveri. GVH molyol jó sokáig, majd beint hogy "nono" de büntetés az nulla FT. Bizonyosan annyit kaptak zsebre hogy több nem kell. Most meg a SZOLGÁLTATÓ úr látszólag emel, de az átlapolgár rosszul jár mert lassabb a net mint előtte (mint olvasom itt tőletek is). Tehát megint becsapta a felhasználókat.
    Milyen jogrend az, ahol az ilyen SZOLGÁLTATÓ megélhet? Miért nem lehet pl. ezek csaló vezetőit/marketingeseit kivégezni, példát statuálni ezzel hogy ne lehessen könnyen étverni/meglopni az embereket?
  • GyuriX2572
    #84
    Pár mapja voltam bent a T-Online-nál és azt mondták a kábelnet sávszélességét kicsit később (tavasszal) fogják emelni... most akkor mi van??!
  • Zenty
    #83
    A feltöltési seb mindig gáz lesz még elég sokáig.
    Upc extreme csomagnál ,és annál fejebb érdekes lesz az 1 mb feltöltés is( ez már nagy előrelépés :D)
  • RpPRO
    #82
    Nem panaszkodom. Nagyon orulok. A letoltesi seb. majdnem 4x-es, mig a feltoltesi seb. kb 1.5X-es. A statisztikakat nezni siralmas a hazai feltoltesi sebesseg. Ahogy Tinman a 4. hsz-ban leirta.
  • GABOR16
    #81
    Nálam is ilyen helyenként a chello, de akkor kezdődött mikor a T-online elkezdett emelni... Mintha az orságos hálózat lenne túlterhelve (és gyanítom, hogy ez a helyzet), mert ismerőseimnél akiknek ADSL-je van, náluk is akadozik (bár többségük T-onlineos)...
    A ping értékek is helyenként igen felszöknek, főleg csúcsidőszakban, ilyen tájban (ez a jobbik eset)... néha azonban a csomagok is eltünnek...
    Talán majd valaki bővíti az országos gerincet, csak nem tudom az kié, és kinek lenne a feladata.

    Reméljük a legjobbakat, és akkor már legyen nálunk is emelés, hogy belerughassunk még egy nagyot a döglődő rendszerbe... Nem csak más, mi is terhelni akarunk erővel...

    Jólesz ez az emelés, egy 200MB os filmecske mostmár nem 10perc alatt jön le (megnézni 20 perc), hanem 3 perc alatt lent lesz a gépen... húúú... és hogy nézem meg... még nem tudom, de majd kiderítem (talán növesztek pár plusz fejet, a kibővített számítógéppark mellé, és körbeveszem magamat monitorokkal, és minden fejemre egy fejhalgatót rakok, és majd így élvezem a műsorszórást :D:D:D )...
    De elöbb ehet, bővíteni kell a hálózatot, hogy kedves jómagam, ilyen drasztikus lépésekhez folyamodjon... Ettől nem kell félnem egyhamar... Hi-hi... De ha megtörténik, akkor sem teszek ilyet (hacsak nem ér valamilyen gonosz radioaktív sugárzás, amitől fejeim nőnek, és néha majd egymással veszekednek)...

    Valahogy elkavarodtam a témától a végire... De mind1... jó mulatást a többletsebbeséghez, és a hálózatösszeomlásokhoz...
  • Aramir
    #80
    Három hónap havi átlaga nem lépheti túl a 250 gigát, így jött ki neki a 750 giga.
    A T-Online nem törölte el ezt a 150 gigás korlátot?
  • Proart
    #79
    Nem tudom mit panaszkodsz, felfele és lefele is maxon tölthetsz.
  • RpPRO
    #78
    En veszpremi vagyok, inviteles. A 2 MB-es netunk most hetfotol 6.8 MB korul fut, a feltoltes siralmas.
  • Zenty
    #77
    mármint a szolgáltatok közül ők a legalja :D
  • Zenty
    #76
    Igen ezért röhelyes ,hogy sokan t-online-hoz mennek...
    Adsl szolgáltatónál nincs gázabb..
    Ebből láccik egy kis reklám ,és megy a sok zombie birka
  • Paranoxer
    #75
    Hi!
    Aztat nemtuggyátok, erre a hónapra még lekorlátozhatott a kedvesdrága chello? Gyanús, hogy max 50-60 al töltök, de mivel classicom van a korlátos ennél kevesebb lenne. Nemértem.
    Amúgy nekem még régebben volt adsl, és sokkal megbízhatóbbnak tűnt. Csellónál ugrál az ms, lossok vannak, 5ből 1 oldalt nem jelenít meg elsőre. Kiváncsi leszek emelés után még ziláltabb lesz-e...
  • Sanyix
    #74
    az a 750 gb, az 250gb... és a t-online-nál 150 giga, a tcom alapszolgáltató, ott nincs semmiféle korlát, így a t-onlinen kívül semmilyen másik korlátlannak hirdetett dsl-en nincs semmi korlát.
  • Balumann
    #73
    Huh de kevernek össze-vissza mindent, a chelloval kapcsolatban :) Bár mostmár leírták páran rendesen, hogy mi van a letöltési korláttal.

    Azért a chello sem tud végtelenségig emelni. És ha a konkurens netszolgáltató nem emel, a chello sem valószínű hogy fog többet. :(
  • Gartman
    #72
    Hát..ennyi...a Chello előre tör..és még annyit gyorsít amennyi csak jólesik neki..de a T-com osok ....... a rezetMég 1 jó évet...
  • DjDano
    #71
    Amugy az Invitelnél valahol már emeltek (Veszprémben)
  • DjDano
    #70
    A korlát el lett törölve.... az meg hogy a 3 havi adatforgalmad nem haladhatja meg a 750 gigát csakis a minőség/sebbesség fenntartása miatt fontos..... mellesleg ha jól tudom ez a T-com-nál 150 giga/hó!

  • Sanyix
    #69
    "Chello rulez! Főleg most hogy eltörölték a korlátot."
    Nem törölték el, csak apróbetűbe tették és emelték a korlátot, előtted kb 20-an leírták...
  • lalakov
    #68
    Online hogyan lehet csomagot váltani? Az ügyfélközpontban keresgéltem, de nem leltem.
  • Chunky
    #67
    Hali!
    Az Invitel-nél is lesz, ha jól értesültem akkor márc.1-től kezdik. Egyébként tényleg csak reklámfogás az egész. A lényeg, hogy mindenki nézze meg a szerződésében, hogy mennyi a garantált sávszél, megfogtok lepődni. Amíg fölötte van, addig szóba sem állnak az emberrel.
  • Faby
    #66
    ...tavaly még a megkérdezettek 15-20%-a szabadult volna a vezetékes telefontól, mostanra viszont ez visszaesett 1-2%-ra.

    Mostanra mindenki visszamondta, aki akarta és megtehette, hi-hi.
  • beef
    #65
    Amióta megkaptam ezt az "áldásos" emelést a 3Mbit-es vonalam elvileg 8Mbit lett, a gyakorlatban visszavették mindenkinek akit kérdeztem 6-ra.
    Nos este amikor otthon ráérnék egy kicsit böngészni a neten, akkor visszasírom 3 Mbit-et, mert ez sokkal rosszabb lett. Gyakorlatilag a legtöbbször ISDN sebességgel jön a tartalom. Napközben persze meg van a 6 Mbit, csak hát akkor igen ritkán vagyok otthon :(
    Egy kissé mintha túlterhelték volna a hálózatukat.