57
  • dez
    #57
    Hozzáteszem: nagyon sok high-end hangrendszerben ott van a bakelit lemezjátszó (persze egy megfelelően jó) is! Sőt, az is nagyon is "ott" van, alig lehet utánozni, amit az tud. (Egy CD-s rendszerrel is lehet - nagy nehezen! - utánozni, de egy DVD-A-s nem lesz automatikusan jobb, sőt.)
  • dez
    #56
    Több ponton igazad van, több ponton azonban súlyosan tévedsz.
    Nem a CD miatt szólt olyan rosszul, hanem a hangrendszered többi része miatt!!!
    A legtöbb high-end hangrendszer alapja ma is a CD!!!
    Sokkal többet lehet belőle kihozni, mint a hétköznapokban szokás!

    Szóval nem azon múlik az élethűség és a kitőnő (állat a földön keresős) hangzás, hogy CD vagy nem CD! (Tapasztalatból mondom.)

    Egy átlagos hangrendszernek valójában tök mindegy, hogy CD, vagy DVD-A, hiszen még a CD-t sem adja vissza rendesen, nem hogy annál többet.

    Egy igazán jó hangrendszeren a sztereo is olyan szintű térhatást kelt, hogy nem is hinnéd... (Az igazán jó minőségben dolgozó kiadók nem is foglalkoznak 5.1-gyel.) Ez az apró fáziseltolódásokból adódik. Ami nem elég jó hangrendszeren megfelelően átjön, egy rosszabbon meg összemósódik. Egy közepes 5.1-es felvétel egy közepes 5.1-es rendszeren annyiban más, hogy a finom fáziseltérések ugyanúgy elvésznek, persze a hátulról származó hang tényleg hátulról szól, de ez így nem az igazi...

    Persze megpróbálhatsz csodát tenni egy DVD-A behelyezésével abba a 80k-s musiccenterbe, sok szerencsét... :)
  • Agglegény
    #55
    Sziasztok!


    Szerintem komikus, hogy manapság, amikor már a DVD utódlási harca is eldőlt, a zenét még mindig CD-n akarják az emberek nyakába varrni.

    És most egy kis kitérő:
    Zenei mindenevőnek tartom magam, elsősorban régebbi, „populáris” kategóriájú zenéket hallgatok (talán öregszem?), de a klasszikus zenét sem vetem meg. Amit én keresek az az akusztikai élmény, azt szeretem, ha dolgoznak a hangszerek.
    Egyszer (egy barátnőm által) úgy adódott, hogy elmentem egy koncertre, ahol egy zongorista Mozart zongora fúgákat adott elő. Mivel tetszett a dolog, később vettem egy CD-t is efféle darabokkal. És akkor jött a sokk! Mintha a zene fele lemaradt volna! Élettelen kalimpálás volt az egész! A CD lemez a maga két hangcsatornájával képtelen volt arra, hogy visszaadjon egy szál zongorát, ahol ugyebár kettőnél jóval több húr szólhat egyszerre!

    A hip-hop, és az R’n’B dalok visszaadására jó a CD, jó az mp3, és a középhullámú zsebrádió is, mert ezeket a bandákat inkább látni kell (ahogy rázza a…), mint hallani! Ha a walkman csak zümmög az természetes, de ha a 80.000 Ft-os center is csak zümmög az már baj!

    Mi kéne (ha vóna) ?
    - Kettőnél több hangcsatorna, 5.1-es rendszert véve alapul pl. 6 csatorna
    - Magasabb mintavételezési freki a felharmónikusok miatt
    - Szélesebb dinamikatartomány
    - Felejtsék el a tömörítést, ne dobáljanak el frek. sávokat azzal, hogy úgysem hallanád, az új lemezeken van elég hely

    A DVD-audió tudta volna ennek a nagy részét, de alig támogatták, egyszer kezembe került egy kiadó akciós DVD-audió katalógusa, de hiába néztem végig, nem találtam olyan lemezt, ami érdekelt volna.

    Ami az online csatornákat illeti, amíg a bemenet ott is CD, és még tömörítik is, addig csak a választék az, ami mellettük szól.


    Aggl.
  • Tetsuo
    #54
    Dez úgy értette, h a hangzás érdekében próbálj a sztereóra és a PCnélküli zenehallgatásra törekedni.
  • Tetsuo
    #53
    Nézd, nem akarok vitatkozni, csak leírtam a véleményemet és nem akartam a lelkedbe taposni sem, sry.
    Nem a stílus az igénytelen hanem a mainstream előadók zöme.
    Popzenében v rockban is vannak akár géniuszok, csak nagyon kevés és soxor elég a külcsin meg a botrány aztán máris befutott a banda.
    1.)A nagyon sok ember (nem mindenki!) nézi a Balázs-Showt, nagyon sok ember (nem mindenki!) Blikket olvas, nagyon sok ember (nem mindenki!) 1nyári slágerek, zeneileg igénytelen fos hányadékok fanatikus rajongója.
    Ezzel van a baj! Erről tehetnek a kiadók. (Mellékesen: az említett halmazok közzött nagyon nagy az átfedés.)

    2.)Vannak emberek akiket nem érdekel a zene és a magas minőségű hangzás, ők inkább olvasnak, sziklát másznak v karriert építenek, zenét csak kikapcsolódásból hallgatnak úgy h nem akarják megérteni azt, nem akarják kihallani a hátsó tuba hangjának felfutását v a Roland TR-808as dobgép cinjén lévő leheletnyi vibrátót.
    De azt ők is érzik, h talán a Padödö meg a Dupla Kávé és a Náksi & Brunner nem olyan zenei érték mint Wagner. Ők mondjuk Jacksont, Pink Floydot, The Prodigyt, v Madonnát hallgatnak. Ezzel nincs semmi baj, ők normális emberek. :)

    3.)Meg vannak azok az emberek akik rákattannak egy zenei stílusra v többre és azok mélységét keresik, jóval a felszín alatt.
    Tehát komolyzenében nem csak a 4évszakot hallgatják, hanem pl a fennt említett Wagner- Nibelung Gyűrűjét. V techno esetén, DJ Rush mellett mondjuk Aphex Twint.
    Esetleg soksok stílust végigkóstolgatva mindenhonnan a gyöngyszemeket válogatják és próbálják megérteni azt.

    A hangzásról meg annyit, h vki igényli vki meg nem, a jó hangzást. De általában a 3. kategóriába eső emberek igénylik.

    És ja, biztos vannak olyan emberek is akik hi-fi őrültek, mindent tudnak az áramkörökről, a legújabb lemezjátszó-hangkarról.. de zeneileg az 1. kategóriába tartozik.

    Aztán vki az igényeit ki tudja-e elégíteni, az már más kérdés. Vagyis h mennyi pénze van.

    Tehát ez három paraméter amire szükség van, Yehudi Menuhin játékának maradéktalan élvezetéhez: a zenei színvonal igénye, a hangzás színvonalának igénye és a pénz.
  • dez
    #52
    Egyesek... És? Akkor másoknak se legyen, vagy mi van?

    Egyébként éppen ez az, hogy akár többszázezerért is lehet venni olyat, ami inkább csak kommersz hifi, mert akik veszik, azok többsége sznob milliomos, kevés hallással. Szal itt sem a minőségre van igazi igény, hanem arra, hogy elmondhassa, hogy xy márkája van. Az igazán jót meg alig lehet eladni, mert magányos megszállottak csinálják.
  • exac
    #51
    Annyira felesleges ez a vita az hanghordozók körül... Egyesek agyonmagasztalják a hangvisszaadó eszközeiket, aztán mégcsak nem is zenét hallgatnak rajta.

    Pedig a zene lenne a lényeg nem?

    A kedvenceim azok, akik megveszik a méregdrága hangcuccot és techno-t, vagy metált hallgatnak rajta. Na az aztán élvezet... Nesze neked audiofil hangvisszaadás! De csak hajrá, valakik jó vastagon megélnek ebből a hóbortból is :)
  • dez
    #50
    Főleg. ;)
  • Molnibalage
    #49
    "Egyébként hegedűt 5.1-en, ezt nevezem."

    Ezt meg hogy érted? Számítógépről megy a cucc...
  • dez
    #48
    Ilyen alapon az sem igénytelen, aki Sokol rádiót hallgat, mert hogy nem tellik jobbra.

    Az a félmillás cucc azért félmillás, mert nincs rá tömeges igény, és a piac törvényi alapján jól lehúzzák azt a szűkebb réteget, akiknek van rá igénye.

    Egyébként hegedűt 5.1-en, ezt nevezem.
  • Molnibalage
    #47
    Igénytelen a jó nénikédet! Én nem hallagatok már rádiót sem, de mást nem nézünk le azért, mert más stílusú zenét szeret. Nem vagyunk egyformák. A bátxus technopartykra jár majd minden héten, én meg utálom, de mégsem nézem le. IMÁDOM a hegedűzenét, de a bátyus szerint meg csak cingogás az egész.

    "A szalagoskazikkal neveltek egy igénytelen pop/rock réteget, kiknek gyermekei már beérik a rádióval v mp3playerrel, mint maximális zenei élvezet."

    Ez meg egy akkora baromság, hogy ehaj. Te ecsetelheted nekem a tökéletes hangzást, meg egyéb baromságokat, de én 192 kbps felett már nem hallom a különbségemet az otthnoi 5.1-es hangrendszeremen. Nem mindenkinek van félmillás hangcucca..
  • Tetsuo
    #46
    A kiadók meg a hardvergyártók pénzéhsége b*ssza el az egészet.
    A szalagoskazikkal neveltek egy igénytelen pop/rock réteget, kiknek gyermekei már beérik a rádióval v mp3playerrel, mint maximális zenei élvezet. :)
  • dez
    #45
    Nem tudom, de gondolom, drágább az előállítása -> kisebb haszon. Sima DVD-n amúgy sem lehet losslessben a hang, a DVD-Audio player meg nem elterjedt (hogy miért kellett így különválasztani, azt is jó lenne tudni).
  • dez
    #44
    "98%-nak nincs igénye a jobb minőségre."

    90%-nak arra sincs, amit a CD tud(na) egy jó rendszeren.

    "amit aztán lehet akármilyen csúcshangrendszeren hallgatni, nem lesz természetesebb mert sosem volt az."

    Elektronikusnál nem a természetes hangzás a lényeg. De attól még szólhat szépen (hacsak nem rontották el már készítés közben nagyon), nem tompán, hanem élesen, stb.
  • dez
    #43
    Vigyázz, mint a cikkből is kiderült (meg az életből is), csak a gyárilag nyomott CD-k tartanak addig, az házilag írottak csak néhány évig. Gyártótól függően hosszabb-rövidebb.
  • Lame
    #42
    Ezen rohognom kell.
    A 21. szazadban nem neveznek egy olyan formatumot tokeletesnek aminek szinte nincs hibajavitasa. Mar reg DVD-n kene kiadni a zeneket ...
    Nem is ertem, hogy ebben a fogyasztoi tarsadalomban miert nem eroltettek mar ra reg a nepre a DVD audiot. A Video meg mar lassan kifele fut kozben.
  • Emmegki
    #41
    Vagy MD. Ott még nem is kellett szenvedni a formázással/újrafelírással mint CD/DVD-RWnél.
  • Emmegki
    #40
    Miért kéne kihalnia a CD-nek?
    1, 98%-nak nincs igénye a jobb minőségre. A maradék 2% vesz SACD-t meg DVD-t. Valamint a stúdióban is sz**ból mixelik össze az anyagot jórészt (pop+elektronikus zenékre gondolok itt), amit aztán lehet akármilyen csúcshangrendszeren hallgatni, nem lesz természetesebb mert sosem volt az.
    2, Az előadóknak nincs igényük hosszabb lemezekre. Hiába férne fel egy DVDre 3-4 óra zene, nem használják ki. A 70-es években 30-40 perc volt egy nagylemez, ma 60-70 az elvárás.
  • angol
    #39
    cd élettartam gyárilag 30-80 év , dvd 10-15 , hoppáka, és olyan audiofil anyagokat írok rájafele hogy lekarmolod magad és nem túl drága cuccon hallgatva, ...... jó kis cédé, szeressük az egész család
  • dez
    #38
    "Dobjak össze otthon egy B&W hangsugárzót?? :)"

    Nem. Nem B&W-t, hanem egy Design by xy, Made By Tetsuo-t. :)
    Alkatrészekből sokkal olcsóbban össze lehet rakni hangládákat is!
    Persze leginkább akkor érdemes, ha többtíz k-t rászánsz, de az olyan lesz, mint egy többszáz k-s, ha jól csinálod. (Leginkább az utóbbi a buktató, a know-how, de mint írtam, aki keres...)

    "Vagy egy toroidtrafós erősítőt?"

    Aha, miért ne? A buktató itt is inkább a megfelelő kapcsolás, hogy megérje a fáradtságot.

    "Ez nem az én asztalom.. inkább kész terméket vásárolok."

    Sokan ezt mondják, de valahogy mégsincs "piaca" a házilag összerakott, de elég jó cuccoknak.
    Meg lehetne venni pl. egy többszázezres gyárinak megfelelő erősítőt mondjuk 50-80k-ért, de ha ennyit kiad valaki, akkor már úgy gondolja, legyen már valami márkája is. Ha csak egy Panasonic vagy Sony vagy más efféle is, mindegy...

    "Abban tökéletesen igazad van, h nem éppen a legdrágább cucc, a 'márka' a legjobb, hanem vannak (viszonylag) olcsó gyöngyszemek, amik soxor jobbak mint a nagyok."

    Ha csak olyan jó, de ötödannyiért, az már nem is jó? :)
  • dez
    #37
    "A bakelit dinamikája belelóg a zajba is, úgy már elég nagy. A CD nem tud ilyet.
    Ahhoz éppen plusz zajt kell keverni h a halk részek is felülemelkedjenek a kvantálási küszöbön."

    Na, akkor mégiscsak tud. :)

    De nem csak az számít, elméletben mi mennyit tud, hanem hogy a gyakorlatban az adott cucc hogy van kivitelezve.

    "Az SACDhez ugyanúgy kell egy rakás szűrő, meg egyéb, de ha jól válogatják a cuccot, akkor jóval nagyobbat üt mint a CD."

    Hát, igazán jó körülmények között még nem hallottam SACD-t, viszont a témával sokkal inkább foglalkozó ismerőseim nincsenek tőle elájulva, és maradtak a CD-nél. De van vele eleve elméleti probléma is.

    "De ezt Te is tudod, csak biztos van vmi jó kis CD-playered. :)"

    Őőő, van, de ettől honnan tudnám, hogy az SACD nagyobbat üt?

    "Mondjuk azt nem nagyon értem, h a DVD-Audiók miért ilyen lassan terjednek.."

    A normálisabb CD-játszókra sincs tömeges igény, hát még erre. Plusz nem tart ott a technika, hogy maradéktalanul visszaadja a 96-192kHz/24 bitet. A legtöbb kommersz cucc még a 44.1kHz/16 bitet sem!

    "A járulékos elektronika drágasága nem lehet ekkora akadály fejlett országok hi-fi rajongói körében, itt vmi összeesküvés van! :)"

    Még ők is kevesen vannak, és úgy tűnik, legtöbben nem tudják, mi az igazán jó, így beérik rosszabbal is, ha elhitetik velük, hogy az jó.
  • Tetsuo
    #36
    Ezt hogy érted? Dobjak össze otthon egy B&W hangsugárzót?? :) Vagy egy toroidtrafós erősítőt? Ez nem az én asztalom.. inkább kész terméket vásárolok.
    Abban tökéletesen igazad van, h nem éppen a legdrágább cucc, a 'márka' a legjobb, hanem vannak (viszonylag) olcsó gyöngyszemek, amik soxor jobbak mint a nagyok.
    Imádok ilyeneket keresni, viszont mostani helyzetemben nics erre módom, talán jövő ilyenkor! Remélem! :)
  • Tetsuo
    #35
    A bakelit dinamikája belelóg a zajba is, úgy már elég nagy. A CD nem tud ilyet.
    Ahhoz éppen plusz zajt kell keverni h a halk részek is felülemelkedjenek a kvantálási küszöbön.
    Az SACDhez ugyanúgy kell egy rakás szűrő, meg egyéb, de ha jól válogatják a cuccot, akkor jóval nagyobbat üt mint a CD. De ezt Te is tudod, csak biztos van vmi jó kis CD-playered. :)
    Mondjuk azt nem nagyon értem, h a DVD-Audiók miért ilyen lassan terjednek..
    A járulékos elektronika drágasága nem lehet ekkora akadály fejlett országok hi-fi rajongói körében, itt vmi összeesküvés van! :)
  • Tetsuo
    #34
    Hát ezaz ba*ki! 5évvel ezelőtt is csak néhány szutyok driverlemez miatt kellett a PCbe, kivéve ha volt net.
    A floppyt rohadtul utáltam, én mindig megszívtam vele.. na mind1. A floppy helyett ma ott van a pendrive v az internet (pl a send2u.hu)
  • dez
    #33
    Emberi áron is össze lehet hozni, ha nem a márkára mész, ill. nem a kereslet-kínálat elvei alapján k*rva drágán veszel gyári holnikat. DIY... (Mondjuk tele a net jónak mondott, de hiányos tudáson alapuló kapcsolásokkal, leírásokkal, stb. De aki keres, az talál, illetve többször próbálkozik, stb.)
  • dez
    #32
    A bakelit dinamikája még kisebb, mégis jobban szól... (Már nem egy gagyi játéklemezjátszó.) Az SACD meg zajos (ezért egy ideje tele van noise-shaping elektronikával). Egy igazán jó rendszeren nagyon is szépen tud szólni az a 16 bit/44.1kHz. Valójában a legjobb DAC-ok sem tudnak ennél számottevően többet, csak papíron.
  • Tetsuo
    #31
    Hát nem tudom, az átlagember (aki nem hi-fi rajongó v milliárdos) simán kiír mindent DVDre és azt hallgatja az otthoni tornyán v asztali lejátszójában.
    Ez most lehet mp3, wav, v vmi más, de a CD-formátum nincs jelen, csupán a fájlmegosztás előtti rippelésnél, ami csakis a gyártóktól függ.

    Tehát ha a lemezkiadók azt mondják h márpedig ők csak CDt adnak ki, akkor a nép 1 része kénytelen azt megvenni.. ez csak ezen múlik, meg az árképzésen ill a kiadók és a hardvergyártók profitéhségén.
  • dez
    #30
    Nem a hibás rippelés miatti pattogással van itt a baj. Tömöríts le egy képet viszonylag kis bitrátás jpeg-be! Na ez történik a hanggal is.
  • Tetsuo
    #29
    hát igen, én is egy ilyen rendszert szeretnék kiépíteni.. de talán majd külföldön. :)
  • Feriboy
    #28
    egyébként használjatok ogg-ot, sokkal jobb mint az mp3!
  • Tetsuo
    #27
    A sima CD dinamikája elég kicsi.. akkor inkább SACD v egyéb. Dehát izlések és pofonok.
  • Tetsuo
    #26
    LOL, te nagyon nem vagy képben, de nem baj, nem érdekelhet mindenkit a rögzítéstechnika v a hi-fi..
  • Feriboy
    #25
    ha jól tudom az apeh :)
    meg gondolom még a hasonlóan jól felszerelt, modernizált kormányszervek :D
  • Feriboy
    #24
    az mp3 kódolók folyamatosan javulnak, a pattogós mp3-akhoz, meg annyit, hogy release csapattól származó mp3-at kell beszerezni és nincs ilyen gond elég kemény szabályzat van :)
  • csorfab
    #23
    Amúgy ki a f***om használ még floppyt??
  • csorfab
    #22
    128kbps felejtős. Egész egyszerűen szárazon szól, ezt nem lehet jobban kifejezni. Én ha rippelek, csak 256kbps-be, megéri azt a 2xes helyet.
  • CrazyTomcsy
    #21
    Süti
    Csak mire ez még elterjed és elérhető áron lehet majd beszerezni... Viszont a mostani helyzetben remélem, hogy a blue ray és a HDDVD árak zuhanásnak indulnak. Igazán le kéne már váltani a DVD-t. (bár ezt inkább pc-s szemszögből mondom, filmes, egyéb alkalmazásokra még jó a dvd, bár az új hdtv-khez már szintén jól jönne a nagy felbontás, ha még a hdtv adásra még jó ideig várni kell itthon...)
  • dez
    #20
    Na ja, régebben kritikán aluli volt (bár nem tudom, milyen buborékokról beszélsz), de most is zsizsis az egész.
  • M0RN1NGST4R
    #19
    ehhez mit szóltok: piacon vannak az első holografikus tárolók
  • AranyKéz
    #18
    Én pár éve 128 kbps-os mp3-ban még hallottam a zajt (buborékok), de csak max hangerőn. Fél évre rá már nem. Vagy a fülem romlott, vagy pedig az mp3 kódolók javultak annyit.