A CD nem fog kihalni?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Nem a CD miatt szólt olyan rosszul, hanem a hangrendszered többi része miatt!!!
A legtöbb high-end hangrendszer alapja ma is a CD!!!
Sokkal többet lehet belõle kihozni, mint a hétköznapokban szokás!
Szóval nem azon múlik az élethûség és a kitõnõ (állat a földön keresõs) hangzás, hogy CD vagy nem CD! (Tapasztalatból mondom.)
Egy átlagos hangrendszernek valójában tök mindegy, hogy CD, vagy DVD-A, hiszen még a CD-t sem adja vissza rendesen, nem hogy annál többet.
Egy igazán jó hangrendszeren a sztereo is olyan szintû térhatást kelt, hogy nem is hinnéd... (Az igazán jó minõségben dolgozó kiadók nem is foglalkoznak 5.1-gyel.) Ez az apró fáziseltolódásokból adódik. Ami nem elég jó hangrendszeren megfelelõen átjön, egy rosszabbon meg összemósódik. Egy közepes 5.1-es felvétel egy közepes 5.1-es rendszeren annyiban más, hogy a finom fáziseltérések ugyanúgy elvésznek, persze a hátulról származó hang tényleg hátulról szól, de ez így nem az igazi...
Persze megpróbálhatsz csodát tenni egy DVD-A behelyezésével abba a 80k-s musiccenterbe, sok szerencsét... :)
Szerintem komikus, hogy manapság, amikor már a DVD utódlási harca is eldõlt, a zenét még mindig CD-n akarják az emberek nyakába varrni.
És most egy kis kitérõ:
Zenei mindenevõnek tartom magam, elsõsorban régebbi, „populáris” kategóriájú zenéket hallgatok (talán öregszem?), de a klasszikus zenét sem vetem meg. Amit én keresek az az akusztikai élmény, azt szeretem, ha dolgoznak a hangszerek.
Egyszer (egy barátnõm által) úgy adódott, hogy elmentem egy koncertre, ahol egy zongorista Mozart zongora fúgákat adott elõ. Mivel tetszett a dolog, késõbb vettem egy CD-t is efféle darabokkal. És akkor jött a sokk! Mintha a zene fele lemaradt volna! Élettelen kalimpálás volt az egész! A CD lemez a maga két hangcsatornájával képtelen volt arra, hogy visszaadjon egy szál zongorát, ahol ugyebár kettõnél jóval több húr szólhat egyszerre!
A hip-hop, és az R’n’B dalok visszaadására jó a CD, jó az mp3, és a középhullámú zsebrádió is, mert ezeket a bandákat inkább látni kell (ahogy rázza a…), mint hallani! Ha a walkman csak zümmög az természetes, de ha a 80.000 Ft-os center is csak zümmög az már baj!
Mi kéne (ha vóna) ?
- Kettõnél több hangcsatorna, 5.1-es rendszert véve alapul pl. 6 csatorna
- Magasabb mintavételezési freki a felharmónikusok miatt
- Szélesebb dinamikatartomány
- Felejtsék el a tömörítést, ne dobáljanak el frek. sávokat azzal, hogy úgysem hallanád, az új lemezeken van elég hely
A DVD-audió tudta volna ennek a nagy részét, de alig támogatták, egyszer kezembe került egy kiadó akciós DVD-audió katalógusa, de hiába néztem végig, nem találtam olyan lemezt, ami érdekelt volna.
Ami az online csatornákat illeti, amíg a bemenet ott is CD, és még tömörítik is, addig csak a választék az, ami mellettük szól.
Aggl.
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
Nem a stílus az igénytelen hanem a mainstream elõadók zöme.
Popzenében v rockban is vannak akár géniuszok, csak nagyon kevés és soxor elég a külcsin meg a botrány aztán máris befutott a banda.
1.)A nagyon sok ember (nem mindenki!) nézi a Balázs-Showt, nagyon sok ember (nem mindenki!) Blikket olvas, nagyon sok ember (nem mindenki!) 1nyári slágerek, zeneileg igénytelen fos hányadékok fanatikus rajongója.
Ezzel van a baj! Errõl tehetnek a kiadók. (Mellékesen: az említett halmazok közzött nagyon nagy az átfedés.)
2.)Vannak emberek akiket nem érdekel a zene és a magas minõségû hangzás, õk inkább olvasnak, sziklát másznak v karriert építenek, zenét csak kikapcsolódásból hallgatnak úgy h nem akarják megérteni azt, nem akarják kihallani a hátsó tuba hangjának felfutását v a Roland TR-808as dobgép cinjén lévõ leheletnyi vibrátót.
De azt õk is érzik, h talán a Padödö meg a Dupla Kávé és a Náksi & Brunner nem olyan zenei érték mint Wagner. Õk mondjuk Jacksont, Pink Floydot, The Prodigyt, v Madonnát hallgatnak. Ezzel nincs semmi baj, õk normális emberek. :)
3.)Meg vannak azok az emberek akik rákattannak egy zenei stílusra v többre és azok mélységét keresik, jóval a felszín alatt.
Tehát komolyzenében nem csak a 4évszakot hallgatják, hanem pl a fennt említett Wagner- Nibelung Gyûrûjét. V techno esetén, DJ Rush mellett mondjuk Aphex Twint.
Esetleg soksok stílust végigkóstolgatva mindenhonnan a gyöngyszemeket válogatják és próbálják megérteni azt.
A hangzásról meg annyit, h vki igényli vki meg nem, a jó hangzást. De általában a 3. kategóriába esõ emberek igénylik.
És ja, biztos vannak olyan emberek is akik hi-fi õrültek, mindent tudnak az áramkörökrõl, a legújabb lemezjátszó-hangkarról.. de zeneileg az 1. kategóriába tartozik.
Aztán vki az igényeit ki tudja-e elégíteni, az már más kérdés. Vagyis h mennyi pénze van.
Tehát ez három paraméter amire szükség van, Yehudi Menuhin játékának maradéktalan élvezetéhez: a zenei színvonal igénye, a hangzás színvonalának igénye és a pénz.
Egyébként éppen ez az, hogy akár többszázezerért is lehet venni olyat, ami inkább csak kommersz hifi, mert akik veszik, azok többsége sznob milliomos, kevés hallással. Szal itt sem a minõségre van igazi igény, hanem arra, hogy elmondhassa, hogy xy márkája van. Az igazán jót meg alig lehet eladni, mert magányos megszállottak csinálják.
Pedig a zene lenne a lényeg nem?
A kedvenceim azok, akik megveszik a méregdrága hangcuccot és techno-t, vagy metált hallgatnak rajta. Na az aztán élvezet... Nesze neked audiofil hangvisszaadás! De csak hajrá, valakik jó vastagon megélnek ebbõl a hóbortból is :)
Ezt meg hogy érted? Számítógéprõl megy a cucc...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Az a félmillás cucc azért félmillás, mert nincs rá tömeges igény, és a piac törvényi alapján jól lehúzzák azt a szûkebb réteget, akiknek van rá igénye.
Egyébként hegedût 5.1-en, ezt nevezem.
"A szalagoskazikkal neveltek egy igénytelen pop/rock réteget, kiknek gyermekei már beérik a rádióval v mp3playerrel, mint maximális zenei élvezet."
Ez meg egy akkora baromság, hogy ehaj. Te ecsetelheted nekem a tökéletes hangzást, meg egyéb baromságokat, de én 192 kbps felett már nem hallom a különbségemet az otthnoi 5.1-es hangrendszeremen. Nem mindenkinek van félmillás hangcucca..
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A szalagoskazikkal neveltek egy igénytelen pop/rock réteget, kiknek gyermekei már beérik a rádióval v mp3playerrel, mint maximális zenei élvezet. :)
90%-nak arra sincs, amit a CD tud(na) egy jó rendszeren.
"amit aztán lehet akármilyen csúcshangrendszeren hallgatni, nem lesz természetesebb mert sosem volt az."
Elektronikusnál nem a természetes hangzás a lényeg. De attól még szólhat szépen (hacsak nem rontották el már készítés közben nagyon), nem tompán, hanem élesen, stb.
A 21. szazadban nem neveznek egy olyan formatumot tokeletesnek aminek szinte nincs hibajavitasa. Mar reg DVD-n kene kiadni a zeneket ...
Nem is ertem, hogy ebben a fogyasztoi tarsadalomban miert nem eroltettek mar ra reg a nepre a DVD audiot. A Video meg mar lassan kifele fut kozben.
P3 Celeron 1000 Mhz, 512 MB SDRAM, Ati Radeon 9550 256 MB, Maxtor 160 GB Minek több?
1, 98%-nak nincs igénye a jobb minõségre. A maradék 2% vesz SACD-t meg DVD-t. Valamint a stúdióban is sz**ból mixelik össze az anyagot jórészt (pop+elektronikus zenékre gondolok itt), amit aztán lehet akármilyen csúcshangrendszeren hallgatni, nem lesz természetesebb mert sosem volt az.
2, Az elõadóknak nincs igényük hosszabb lemezekre. Hiába férne fel egy DVDre 3-4 óra zene, nem használják ki. A 70-es években 30-40 perc volt egy nagylemez, ma 60-70 az elvárás.
P3 Celeron 1000 Mhz, 512 MB SDRAM, Ati Radeon 9550 256 MB, Maxtor 160 GB Minek több?
Nem. Nem B&W-t, hanem egy Design by xy, Made By Tetsuo-t. :)
Alkatrészekbõl sokkal olcsóbban össze lehet rakni hangládákat is!
Persze leginkább akkor érdemes, ha többtíz k-t rászánsz, de az olyan lesz, mint egy többszáz k-s, ha jól csinálod. (Leginkább az utóbbi a buktató, a know-how, de mint írtam, aki keres...)
"Vagy egy toroidtrafós erõsítõt?"
Aha, miért ne? A buktató itt is inkább a megfelelõ kapcsolás, hogy megérje a fáradtságot.
"Ez nem az én asztalom.. inkább kész terméket vásárolok."
Sokan ezt mondják, de valahogy mégsincs "piaca" a házilag összerakott, de elég jó cuccoknak.
Meg lehetne venni pl. egy többszázezres gyárinak megfelelõ erõsítõt mondjuk 50-80k-ért, de ha ennyit kiad valaki, akkor már úgy gondolja, legyen már valami márkája is. Ha csak egy Panasonic vagy Sony vagy más efféle is, mindegy...
"Abban tökéletesen igazad van, h nem éppen a legdrágább cucc, a 'márka' a legjobb, hanem vannak (viszonylag) olcsó gyöngyszemek, amik soxor jobbak mint a nagyok."
Ha csak olyan jó, de ötödannyiért, az már nem is jó? :)
Ahhoz éppen plusz zajt kell keverni h a halk részek is felülemelkedjenek a kvantálási küszöbön."
Na, akkor mégiscsak tud. :)
De nem csak az számít, elméletben mi mennyit tud, hanem hogy a gyakorlatban az adott cucc hogy van kivitelezve.
"Az SACDhez ugyanúgy kell egy rakás szûrõ, meg egyéb, de ha jól válogatják a cuccot, akkor jóval nagyobbat üt mint a CD."
Hát, igazán jó körülmények között még nem hallottam SACD-t, viszont a témával sokkal inkább foglalkozó ismerõseim nincsenek tõle elájulva, és maradtak a CD-nél. De van vele eleve elméleti probléma is.
"De ezt Te is tudod, csak biztos van vmi jó kis CD-playered. :)"
Õõõ, van, de ettõl honnan tudnám, hogy az SACD nagyobbat üt?
"Mondjuk azt nem nagyon értem, h a DVD-Audiók miért ilyen lassan terjednek.."
A normálisabb CD-játszókra sincs tömeges igény, hát még erre. Plusz nem tart ott a technika, hogy maradéktalanul visszaadja a 96-192kHz/24 bitet. A legtöbb kommersz cucc még a 44.1kHz/16 bitet sem!
"A járulékos elektronika drágasága nem lehet ekkora akadály fejlett országok hi-fi rajongói körében, itt vmi összeesküvés van! :)"
Még õk is kevesen vannak, és úgy tûnik, legtöbben nem tudják, mi az igazán jó, így beérik rosszabbal is, ha elhitetik velük, hogy az jó.
Abban tökéletesen igazad van, h nem éppen a legdrágább cucc, a 'márka' a legjobb, hanem vannak (viszonylag) olcsó gyöngyszemek, amik soxor jobbak mint a nagyok.
Imádok ilyeneket keresni, viszont mostani helyzetemben nics erre módom, talán jövõ ilyenkor! Remélem! :)
Ahhoz éppen plusz zajt kell keverni h a halk részek is felülemelkedjenek a kvantálási küszöbön.
Az SACDhez ugyanúgy kell egy rakás szûrõ, meg egyéb, de ha jól válogatják a cuccot, akkor jóval nagyobbat üt mint a CD. De ezt Te is tudod, csak biztos van vmi jó kis CD-playered. :)
Mondjuk azt nem nagyon értem, h a DVD-Audiók miért ilyen lassan terjednek..
A járulékos elektronika drágasága nem lehet ekkora akadály fejlett országok hi-fi rajongói körében, itt vmi összeesküvés van! :)
A floppyt rohadtul utáltam, én mindig megszívtam vele.. na mind1. A floppy helyett ma ott van a pendrive v az internet (pl a send2u.hu)
Ez most lehet mp3, wav, v vmi más, de a CD-formátum nincs jelen, csupán a fájlmegosztás elõtti rippelésnél, ami csakis a gyártóktól függ.
Tehát ha a lemezkiadók azt mondják h márpedig õk csak CDt adnak ki, akkor a nép 1 része kénytelen azt megvenni.. ez csak ezen múlik, meg az árképzésen ill a kiadók és a hardvergyártók profitéhségén.
http://www.raphirek.hu
meg gondolom még a hasonlóan jól felszerelt, modernizált kormányszervek :D
Mivel a gépkonfig ideírása nagyarcúságnak tûnhet, nem írom ide. :) Pedig nem olyan komoly ám, félreértés ne essék. Átlagos gép.
Mivel a gépkonfig ideírása nagyarcúságnak tûnhet, nem írom ide. :) Pedig nem olyan komoly ám, félreértés ne essék. Átlagos gép.
Csak mire ez még elterjed és elérhetõ áron lehet majd beszerezni... Viszont a mostani helyzetben remélem, hogy a blue ray és a HDDVD árak zuhanásnak indulnak. Igazán le kéne már váltani a DVD-t. (bár ezt inkább pc-s szemszögbõl mondom, filmes, egyéb alkalmazásokra még jó a dvd, bár az új hdtv-khez már szintén jól jönne a nagy felbontás, ha még a hdtv adásra még jó ideig várni kell itthon...)
Hogy kell nyulat fogni??? Utánozni kell a répa hangját!!!
ONE DAY IGNUS WILL KILL YOU ALL
Na ja, erre elég, de attól még nagy szar, csak ide elég az is. :)
Egy megfelelõen jó rendszerrel (elég sztereo is) meg lehet úgy szólaltatni egy CD-t, ami csukott szemmel már majdnem olyan, mintha ott lennél. (Leszámítva persze a tényt, hogy nem élõben játszanak tõled pár méterre.)
The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.