Szerintem komikus, hogy manapság, amikor már a DVD utódlási harca is eldőlt, a zenét még mindig CD-n akarják az emberek nyakába varrni.
És most egy kis kitérő:
Zenei mindenevőnek tartom magam, elsősorban régebbi, „populáris” kategóriájú zenéket hallgatok (talán öregszem?), de a klasszikus zenét sem vetem meg. Amit én keresek az az akusztikai élmény, azt szeretem, ha dolgoznak a hangszerek.
Egyszer (egy barátnőm által) úgy adódott, hogy elmentem egy koncertre, ahol egy zongorista Mozart zongora fúgákat adott elő. Mivel tetszett a dolog, később vettem egy CD-t is efféle darabokkal. És akkor jött a sokk! Mintha a zene fele lemaradt volna! Élettelen kalimpálás volt az egész! A CD lemez a maga két hangcsatornájával képtelen volt arra, hogy visszaadjon egy szál zongorát, ahol ugyebár kettőnél jóval több húr szólhat egyszerre!
A hip-hop, és az R’n’B dalok visszaadására jó a CD, jó az mp3, és a középhullámú zsebrádió is, mert ezeket a bandákat inkább látni kell (ahogy rázza a…), mint hallani! Ha a walkman csak zümmög az természetes, de ha a 80.000 Ft-os center is csak zümmög az már baj!
Mi kéne (ha vóna) ?
- Kettőnél több hangcsatorna, 5.1-es rendszert véve alapul pl. 6 csatorna
- Magasabb mintavételezési freki a felharmónikusok miatt
- Szélesebb dinamikatartomány
- Felejtsék el a tömörítést, ne dobáljanak el frek. sávokat azzal, hogy úgysem hallanád, az új lemezeken van elég hely
A DVD-audió tudta volna ennek a nagy részét, de alig támogatták, egyszer kezembe került egy kiadó akciós DVD-audió katalógusa, de hiába néztem végig, nem találtam olyan lemezt, ami érdekelt volna.
Ami az online csatornákat illeti, amíg a bemenet ott is CD, és még tömörítik is, addig csak a választék az, ami mellettük szól.