James Cameron - Avatar
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
+ egy-két beszólása nagyon tetszett
Piranha 2-rõl, valami ilyesmit "..hogy valószínû ez a legjobb repülõs piranhás film.."
Terminátor castingjáról, hogy eredetileg OJ. Simpsonst akarták (mások) a Halálosztó szerepére (õ persze nem)"... aztán végül kiderült, amikor megölte a feleségét, hogy tényleg õ a valódi Halálosztó.."
:-D
mondjuk állítólag a forgatásokon nem ilyen jópofa :-)
Ha valakinek a kamerás verzió nem jött be, itt van ez. 😊
Egyébként egyetértek a hozzászólásoddal, csak azt nem értem, miben nem értünk egyet.
"Szóval nem csak a marhára technikailag kiélezett dolog lehet sci-fi"
> Pontosan, pl Majmok bolygójában látunk kb 1 percig ûrhajót, onnantól kezdve teljesen "fantasy"-s környezetben zajlik a cselekmény, technikai kütyüktõl mentesen, kb Gyûrûk Urát idézõ "szörnyekkel" fõszerepben. De mégis le van vezetve, hogy hogyan kerültek oda, miért lett ilyen a Föld stb, így az is sci-fi.
(most hogy így szóbahoztam: Majmok bolygója mûfaját tekintve egy az egyben Avatar sztem😊 )
My name is ios... Edios. Not Eidos you f*ck*n pr*ck!
Másrészt a sci-fiben elég sokat szerepeltek alternatív valóságok, párhuzamos világok, alternatív idõsík, stb. Ez nem egy kifejezetten fantasy vonás.
Harmadrészt rengeteg sci-fiben a fõ vonal két civilizáció "ütközésének" a következményei, egymásra hatásai, kulturális és fejlettségi szint okán történõ konfliktusai, azok kezelése, stb. a témája. Stanis³aw Lem-nek rengeteg ilyen regénye volt. Szóval nem csak a marhára technikailag kiélezett dolog lehet sci-fi, bár azért ugye az Ûrodisszea se volt rossz.
It\'s a definitive role-playing experience, and the only reason it can\'t be called the best game in its class is because in a sense there\'s nothing available that compares to it. /Baldur\'s Gate 2/
u dont have to listen anybody else but me
szóval még a jövõheti adásban sem lehetünk biztosak... nem hogy 1hónap múlva mit adnak 😄
Jó lenne beférni premierre...<#vigyor2>#vigyor2>
Fantasy:
"a tartalma (történet/kép/hang) olyan elképzelt, mitikus jellegû, valamilyen tekintetben mindig irreális, az író által teremtett, csak annak fantáziájában létezõ alternatív világokba mint keretbe van ágyazva, mely felépítésében, fizikai és etikai törvényeiben, értékeiben, élõlényeiben, rokonságot mutat a vallások és mítoszok által megteremtett képzeletbeli világokkal. A fantasy ezek felépítésében – írótól, mûtõl függõen – egyaránt (akár egyazon mûben is) merít a gótikus romantika történeteibõl, a középkori lovagvilág hõsi énekeibõl és lovagregényeibõl, az ókori és kora középkori – különösen az északi, kelta, germán, skandináv – mítoszokból és eposzokból, illetve a vele rokon (de nem azonos) science-fiction mûfaj által teremtett világokból."
Sci-fi:
"Azt a spekulatív formát tekintjük science fictionnek, amely a jelenben lehetetlennek tudományos vagy pszeudotudományos eszközökkel a lehetséges látszatát adja. Emellett spekulációit a modern tudományos világkép felismerhetõ vonatkozásaival s annak alapján kell megvalósítania."
A két mûfaj megkülönböztetése:
"Kuczka Péter a Világirodalmi Lexikon egy cikkében a fantasyt a science-fiction egy ágaként sorolta fel, s mindkét mûfajban valóban közös (de csak annyi a közös), hogy fikciós, fantasztikus mûfajok. Azonban van köztük különbség; míg a science fiction tudományos abban az értelemben, hogy a való világtól való eltérések oka racionális (például a technikai haladás eredményeképp elfogadható józan ésszel is), s általában a rendkívüli helyzetek racionalizálására törekszik, addig a fantasynak kifejezetten az irracionalitás és a nem-tudományos (mágikus, mitikus) gondolkodásmód az alapja."
Sok külföldi oldal áttekintése után 2 féle népszerû mûfaji besorolást találtam: action/adventure, illetve sci-fi(/action/adventure).
(források: imdb, avatar wiki, sci-fi blog, boxofficemojo, rottentomatoes, comingsoon, avatar-trailer.blogspot.com, és még sorolhatnám)
Mindkettõ helytálló, hiszen várhatóan a fõ cselekményszál eseménydús lesz, ugyanakkor a kalandfilmekre jellemzõ "új világ megismerése", szerelem, vagy "harcolás az igazságért" motívumok is mind fellelhetõek benne. Ugyanakkor a mi világegyetemünkbe képzelte el az író a történetet ("we're not in Kansas anymore" - asszem így hangzik el a filmben), az emberek saját technikai vívmányaik segítségével jutnak az elképzelt bolygóra, ahol továbbra is nagy szerepet játszanak különféle robotok, számítógépek, jármûvek stb.
Részemrõl, itt off a dolog, remélem segítettem pár embernek😊
vicces ugyan, de egyben imádom is, ahogy ül kvarics az amp suit-ban, kamerázzák szembõl, a reflektor elõtt meg egy faszi forgatja a gesztenyeágakat 😄 mintha mozogának a fák a távolba, így mozgós árnyékot vetítve a jelenetre.
ááá 😄
szvsz ezt nézve a 3d-s verzió lesz eredeti hanggal is 😊
Heeding The Call, one and for all \"But now the rains weep o\'er his hall,with no one there to hear\" \"Never let your sense of morals get in the way of doing what\'s right.\"
nyugi... semmi spoiler 😊
What about the forests?
De azért osszad az észt.
aki megalkot egy bolygót, légkörrel, domborzattal, növényzettel, élõvilággal, kúltúrával, történelemmel és még sorolhatnám.
mindezt a tökéletesség illúzióját keltõ részletességgel.
az egy fantáziamû.
Teljesen logikus lépés egyébként, minél nagyobb tömeget kell megszólítani, h ne legyen bukta. (Rá lehet erõszakolni fantasy, action, drama, sci-fi, romance, thriller stb.. kategóriát is nem véletlenül - én azonban definícióból indultam ki, és az sem mellékes h pl imdb-n, rt-n, mojo-n meg sincs említve fantasy.)
Konklúzió: ne dõljetek be média által terjesztett butításnak, nem jó az. Valszeg jó lesz a film, de helyén kell kezelni a dolgokat😊
Cameron vmiek interjuban mondta, h fantasy, v legalábbis vmi ilyesmit mondott, h az is 😊
Heeding The Call, one and for all \"But now the rains weep o\'er his hall,with no one there to hear\" \"Never let your sense of morals get in the way of doing what\'s right.\"
szerk: nyilván nem láttam még a filmet, így hogyha Jake avatarja elkezd furce push-al lökdösni helikoptereket, és mind control-al átveszi az irányítást a mech-ek fölött, akkor az üzenet semmisnek tekinthetõ😊
Anteris: akkor te nem tudod mit jelent a fantasy 😊
"Ha a trendet követed és a trenddel mész, akkor a trend elmúlik és te is elmész..." Az 1000. nyár
Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.
Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.
"Ha a trendet követed és a trenddel mész, akkor a trend elmúlik és te is elmész..." Az 1000. nyár
és nem kell azzal jönni, hogy mindenkinek lehet véleménye, és negatív véleményt is le lehet írni, mert a troll és a negatív véleményt leíró fórumozó között csupán annyi a különbség, hogy az egyik egyszer teszi ezt és lelép, a másik pedig megteszi még cirka 5-500-szor. Te ismersz ilyen trollt? 😊 költõi nem kell válaszolni...
MJ rulz Pink Team The Only One
[/img]
annyiban különbözünk csupán hogy én (és sok másik társam) belezúgtunk nyetribe 😄
lényegében ugyan az. tökmindegy hogy a saját magad öregített verziójának, vagy egy kék marslakónak adod az "arcod" attól az még az adott színész érdeme / mimikája / érzése / játéka stb.
És akkor mi van Brad Pitt-el a Benjamin Button különös életébõl, hiszen a film nagy részében csak annyira volt CGI, mint itt Jake avatarja vagy Neytiri. 😊
És mit ad Isten pont azokkal eszközökkel alkották meg, mint õket.