James Cameron - Avatar

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

videokat jol értelmezem 2-en irányitanak avatart testet, Jake meg egy csaj. Csajnak mi lesz a dolga? õt nem nagyon mutatják.

gyönyörû!
amúgy esküszöm ez a James magánéletbe is nagy arc lehet, amilyen dumákat néha eleresztett a 60 minutes-ben, eleve elfogyasztott 5 feleséget ha jól értettem
+ egy-két beszólása nagyon tetszett
Piranha 2-rõl, valami ilyesmit "..hogy valószínû ez a legjobb repülõs piranhás film.."
Terminátor castingjáról, hogy eredetileg OJ. Simpsonst akarták (mások) a Halálosztó szerepére (õ persze nem)"... aztán végül kiderült, amikor megölte a feleségét, hogy tényleg õ a valódi Halálosztó.."
:-D
mondjuk állítólag a forgatásokon nem ilyen jópofa :-)
pont a CNN-es cuccban mondja a végén Cameron nevetve, hogy az Avatar sci-fi hiszen van benne ûrállomás, utána persze helyre teszi a dolgot és ott is elmondja, hogy inkább fantasy.
Egészen konkrétan a második két perc a jelenetbõl.

Thanatoros üldözési jelenet HD-ben ...
Ha valakinek a kamerás verzió nem jött be, itt van ez. 😊

edios
SW sztem tökéletes példa a kevert mûfajra<#kacsint>
Egyébként egyetértek a hozzászólásoddal, csak azt nem értem, miben nem értünk egyet.

"Szóval nem csak a marhára technikailag kiélezett dolog lehet sci-fi"
> Pontosan, pl Majmok bolygójában látunk kb 1 percig ûrhajót, onnantól kezdve teljesen "fantasy"-s környezetben zajlik a cselekmény, technikai kütyüktõl mentesen, kb Gyûrûk Urát idézõ "szörnyekkel" fõszerepben. De mégis le van vezetve, hogy hogyan kerültek oda, miért lett ilyen a Föld stb, így az is sci-fi.
(most hogy így szóbahoztam: Majmok bolygója mûfaját tekintve egy az egyben Avatar sztem😊 )

My name is ios... Edios. Not Eidos you f*ck*n pr*ck!

Nekem ez sok szempontból sántít. Elõször is ha el is fogadom a definíciókat, akkor felmerül, hogy vannak (voltak és lesznek) kevert mûfajok, legdurvább példák a japán animék, ahol akár 5 mûfaj elemei is jól megférnek egymás mellett. Szerintem már a Star Wars is Sci-fi/Fantasy volt és volt még pár követõje.
Másrészt a sci-fiben elég sokat szerepeltek alternatív valóságok, párhuzamos világok, alternatív idõsík, stb. Ez nem egy kifejezetten fantasy vonás.
Harmadrészt rengeteg sci-fiben a fõ vonal két civilizáció "ütközésének" a következményei, egymásra hatásai, kulturális és fejlettségi szint okán történõ konfliktusai, azok kezelése, stb. a témája. Stanis³aw Lem-nek rengeteg ilyen regénye volt. Szóval nem csak a marhára technikailag kiélezett dolog lehet sci-fi, bár azért ugye az Ûrodisszea se volt rossz.

It\'s a definitive role-playing experience, and the only reason it can\'t be called the best game in its class is because in a sense there\'s nothing available that compares to it. /Baldur\'s Gate 2/

VRSDM

u dont have to listen anybody else but me

VRSDM
itthon az imax-ek 1hetes programtervel dolgoznak.
szóval még a jövõheti adásban sem lehetünk biztosak... nem hogy 1hónap múlva mit adnak 😄

MKpowaa
Szerintetek mikortól lehet jegyet elõrendelni IMAX-ra?

Jó lenne beférni premierre...<#vigyor2>

edios
Ezt az üzenetet már csak azoknak szánom, akiket érdekelnek a sci-fi és fantasy (egymáshoz viszonylag közel álló) mûfaj közötti különbségek:

Fantasy:
"a tartalma (történet/kép/hang) olyan elképzelt, mitikus jellegû, valamilyen tekintetben mindig irreális, az író által teremtett, csak annak fantáziájában létezõ alternatív világokba mint keretbe van ágyazva, mely felépítésében, fizikai és etikai törvényeiben, értékeiben, élõlényeiben, rokonságot mutat a vallások és mítoszok által megteremtett képzeletbeli világokkal. A fantasy ezek felépítésében – írótól, mûtõl függõen – egyaránt (akár egyazon mûben is) merít a gótikus romantika történeteibõl, a középkori lovagvilág hõsi énekeibõl és lovagregényeibõl, az ókori és kora középkori – különösen az északi, kelta, germán, skandináv – mítoszokból és eposzokból, illetve a vele rokon (de nem azonos) science-fiction mûfaj által teremtett világokból."

Sci-fi:
"Azt a spekulatív formát tekintjük science fictionnek, amely a jelenben lehetetlennek tudományos vagy pszeudotudományos eszközökkel a lehetséges látszatát adja. Emellett spekulációit a modern tudományos világkép felismerhetõ vonatkozásaival s annak alapján kell megvalósítania."

A két mûfaj megkülönböztetése:
"Kuczka Péter a Világirodalmi Lexikon egy cikkében a fantasyt a science-fiction egy ágaként sorolta fel, s mindkét mûfajban valóban közös (de csak annyi a közös), hogy fikciós, fantasztikus mûfajok. Azonban van köztük különbség; míg a science fiction tudományos abban az értelemben, hogy a való világtól való eltérések oka racionális (például a technikai haladás eredményeképp elfogadható józan ésszel is), s általában a rendkívüli helyzetek racionalizálására törekszik, addig a fantasynak kifejezetten az irracionalitás és a nem-tudományos (mágikus, mitikus) gondolkodásmód az alapja."

Sok külföldi oldal áttekintése után 2 féle népszerû mûfaji besorolást találtam: action/adventure, illetve sci-fi(/action/adventure).
(források: imdb, avatar wiki, sci-fi blog, boxofficemojo, rottentomatoes, comingsoon, avatar-trailer.blogspot.com, és még sorolhatnám)
Mindkettõ helytálló, hiszen várhatóan a fõ cselekményszál eseménydús lesz, ugyanakkor a kalandfilmekre jellemzõ "új világ megismerése", szerelem, vagy "harcolás az igazságért" motívumok is mind fellelhetõek benne. Ugyanakkor a mi világegyetemünkbe képzelte el az író a történetet ("we're not in Kansas anymore" - asszem így hangzik el a filmben), az emberek saját technikai vívmányaik segítségével jutnak az elképzelt bolygóra, ahol továbbra is nagy szerepet játszanak különféle robotok, számítógépek, jármûvek stb.

Részemrõl, itt off a dolog, remélem segítettem pár embernek😊

VRSDM
spolier mentes making of

vicces ugyan, de egyben imádom is, ahogy ül kvarics az amp suit-ban, kamerázzák szembõl, a reflektor elõtt meg egy faszi forgatja a gesztenyeágakat 😄 mintha mozogának a fák a távolba, így mozgós árnyékot vetítve a jelenetre.

ááá 😄

VRSDM
lesz hát.
csak imaxbe nem.

Zomil
õõõ ez a palacecinemas oldalról van: 17. Avatar , Avatar 3D , Avatar 3D

szvsz ezt nézve a 3d-s verzió lesz eredeti hanggal is 😊

Heeding The Call, one and for all \"But now the rains weep o\'er his hall,with no one there to hear\" \"Never let your sense of morals get in the way of doing what\'s right.\"

VRSDM

mflex
Errõl én (is) írtam itt, de én nem a film miatt utazom ki, hanem mert ott lesz dolgom (munka), ezért ott nézem meg.

What about the forests?

VRSDM

akkor neked legyen sci-fi, imdb-t felhozni óóóóóóóó(mindjárt felszaladok és beírom oda, hogy fantasy), ha a definicót nézem szószerint akkor is az Avatar inkább fantasy mint sci-fi, szóval nem értem miért erõlteted a dolgot.
De azért osszad az észt.
VRSDM
ha eltekintek a definícióktól.
aki megalkot egy bolygót, légkörrel, domborzattal, növényzettel, élõvilággal, kúltúrával, történelemmel és még sorolhatnám.
mindezt a tökéletesség illúzióját keltõ részletességgel.

az egy fantáziamû.

edios
Lol, hype része. (ha megemlíti a fantasy szót az már önmagában több millió dollár bevétel)

Teljesen logikus lépés egyébként, minél nagyobb tömeget kell megszólítani, h ne legyen bukta. (Rá lehet erõszakolni fantasy, action, drama, sci-fi, romance, thriller stb.. kategóriát is nem véletlenül - én azonban definícióból indultam ki, és az sem mellékes h pl imdb-n, rt-n, mojo-n meg sincs említve fantasy.)

Konklúzió: ne dõljetek be média által terjesztett butításnak, nem jó az. Valszeg jó lesz a film, de helyén kell kezelni a dolgokat😊

pontosan, idézve "akció-kaland-fantasy" ahogy már lett említve
Zomil
"Így nem is értem mi a vita tárgya. "

Cameron vmiek interjuban mondta, h fantasy, v legalábbis vmi ilyesmit mondott, h az is 😊

Heeding The Call, one and for all \"But now the rains weep o\'er his hall,with no one there to hear\" \"Never let your sense of morals get in the way of doing what\'s right.\"

edios
szerk2: De még SW-t is sci-fi kategóriába sorolják legtöbb helyen (pedig ott már necces), ahhoz képest Avatar kb 100x "tudományosabb", sokkal kevésbé valóságtól elrugaszkodott. Így nem is értem mi a vita tárgya.

edios
Alapvetõen sci-fi mûfajról van szó egyébként az Avatar esetében, mindezt kaland/akció tálalásban. (Fantasy max a sok erdõ és kitalált állatok miatt keveredhetett ide, de nem az. Bizonyítás: Fantasy kiterjesztett mese, ahol a fõ cselekményszál megoldásában szerepet játszik mágia, vagy egyéb természetfeletti erõ. Avatar (ál)tudományos alapokon nyugszik kitalált környezetben, ergó színtiszta sci-fi.)

szerk: nyilván nem láttam még a filmet, így hogyha Jake avatarja elkezd furce push-al lökdösni helikoptereket, és mind control-al átveszi az irányítást a mech-ek fölött, akkor az üzenet semmisnek tekinthetõ😊

edios
A két dolog semmilyen létezõ módon nem következik egymásból.

Zomil
már nagyon várom én is a filmet tuti imax 3d-ben megnézös lesz 😊

Anteris: akkor te nem tudod mit jelent a fantasy 😊

VRSDM
vannak helyettük trolljaink 😄

jaja ebben nincsenek törpék, szóval nem fantasy
nekem meg Cameron :-) Avatar mûfaja akció-kaland-fantasy
LasDen
akció kaland scifi....sztem 😄

"Ha a trendet követed és a trenddel mész, akkor a trend elmúlik és te is elmész..." Az 1000. nyár

szerintem scifi, a fantasy teljesen más történet.

VRSDM
ez nem szifi.
ez egy fantáziamû 😊

Kmarha
wiki barátnõm súgta

Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.

Kmarha
"A sci-fi (az angol science fiction kifejezés rövidítése (jelentése: tudományos-fantasztikus); magyarul ejtsd: szci-fi, v. szki-fi<1>) vagy más néven tudományos-fantasztikus mû olyan mûvészeti (irodalmi, film stb.) alkotás, mely legtöbbször valódi vagy képzeletbeli tudomány(ok)nak a társadalomra, vagy egyes egyénekre gyakorolt hatását mutatja be."

Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.

LasDen
a jövõben játszódik...ergó sci-fi....😄

"Ha a trendet követed és a trenddel mész, akkor a trend elmúlik és te is elmész..." Az 1000. nyár

Az Avatar mûfaja nem sci-fi
csuszi
jaja. pláne király lehet atrolloknak, hogy annyi idejük van, hogy minden olyan helyre bejárnak, amit nem kedvelnek/nem kiváncsiak rá/szarnak tartják, és mégis kommentelnek, vég nélkül ontják a negatív kritikát. idõmilliomosok na😉
és nem kell azzal jönni, hogy mindenkinek lehet véleménye, és negatív véleményt is le lehet írni, mert a troll és a negatív véleményt leíró fórumozó között csupán annyi a különbség, hogy az egyik egyszer teszi ezt és lelép, a másik pedig megteszi még cirka 5-500-szor. Te ismersz ilyen trollt? 😊 költõi nem kell válaszolni...

MJ rulz Pink Team The Only One

ja hogy ez az...nahát sose legyen jobb nõtök, mint egy félig indián, félig gyík, háromnegyed borz zagyvalék! : )

[/img]

még egy troll is jobb, mint egy halott linket szagolgatni : )

várjá, ki az a nyetri ??

VRSDM
mindenkinek meglehet a saját véleménye.
annyiban különbözünk csupán hogy én (és sok másik társam) belezúgtunk nyetribe 😄

csuszi
visszatért a kedvenc trollunk, juhééééé😊

MJ rulz Pink Team The Only One

azt továbbra is tartom, hogy ezek a kék izék a scifi-történelem legellenszenvesebb figurái, így ha az utolsó szálig kiírtják majd õket akkor mondjuk be fog jönni a film : )

Meg nem mellékesen abban a filmben is szinte az összes kültéri jelenet full CGI háttérrel ment. Még se nagyon látszott, talán csak a hajókázós részeknél picit. Igaz már a Titanic legtöbb külsõs jeleneteinél is CGI volt nem csak a hajó, de az utasok meg a víz is 😊

VRSDM
jogos.
lényegében ugyan az. tökmindegy hogy a saját magad öregített verziójának, vagy egy kék marslakónak adod az "arcod" attól az még az adott színész érdeme / mimikája / érzése / játéka stb.

"... mert ugye ez a film elég furin mutatna a legjobb nõi fõszereplõ kategóriában a jelölés, mert ugye Kate Winslet-et anno jelölték a Titanicos alakítása miatt."

És akkor mi van Brad Pitt-el a Benjamin Button különös életébõl, hiszen a film nagy részében csak annyira volt CGI, mint itt Jake avatarja vagy Neytiri. 😊
És mit ad Isten pont azokkal eszközökkel alkották meg, mint õket.

VRSDM
lesz mo-n feliratok verza. szóval mindenki megtalálja majd amire fáj a foga.