57
  • sathinel
    Nállam SUSE alatt van egy beállítómodul ahol be lehet állítani a midi eszközt nem tudom hogy ez segít-e én UHU-t csak feltelepítettem és használtam egy ideig, de midit nem igazán) Ha találsz valakit aki ért az UHU linux-hoz valsz be tud jelentkezni kintről is a gépedre és meg tudja javítani távolról is. Márha segítőkész. Magamat lámának tartom ha néhány havert megnézek.
  • David Coulthard
    "Ha midi támogatás kell telepítsd."

Nálam is akadt probléma ezzel. Pontosan hogyan kell ezt telepíteni?
    Gondolom tudod, ha így beszólsz:"Ha nem értessz hozzá minek rakod fel?"

Én pl. megkérdeztem egy zenével foglalkozó fórumon és senki nem tudott rá válaszolni, csak azt, hogy rakjak fel normális xp-t vagy olyat amiből nincs kiszedve. De itt az sg-n a Tiny XP topic-ban se láttam rá választ.

Ja és még egy kérdés:
    Uhu Linux 2.0 alatt hogyan lehet megszólaltatni egy midi fájlt? A Kmid elindítja ugyan a lejátszást, de hang nincs.
    Ezt már kérdeztem linuxos fórumokon is az 1.2-vel kapcsolatban, de akármit csináltam amit írtak sose lett jó. Látom sok linuxos jár ide gondolom valaki tudja.

Link

Most ez van fent, de a "gyári" uhu linux-on is ugyanez van.

Sample

Nagyjából ilyen minőség legyen, legalábbis XP alatt ilyen egy Roland VSC Softsynth használatával.

• nedudu
    Ha nem értessz hozzá minek rakod fel? Ha midi támogatás kell telepítsd. Hidd el az emberek 90% azt se tudja mi a midi hacsak nem a telefonjáról van szó.
  • sathinel
  • sathinel
    ) itt az SG SUSE beryl alatt.
  • sathinel
    Én most raktam fel a SUSE 10.2-őt +beryl+nvidia drivel+x felület install, és a konzolt meg sem kelett nyitni. 2Giga memória, 7600GT, és WD 16Megás raid winyó. Szépen muzsikál. Minden szart feltettem csicsából. És nem tudszt olyat mondani amit ne tudnék úgy felrakni mint a win-nél, vagy akár kezelni a doksikat. Most is ez alól gépezek. Csak game a win.. kíváncsi leszek Maya renderelésnél mit fog mutatni a rendszer.

SP2 windows XP Professional csak minimál hibája amit a #29-ben leírtam. Ezeket már Me alatt is be kelett állítani nemhogy SP2 után.....
  • arty
    szánalmas...
  • saitek
    Ja a TinyXP tényleg jó, csak sok olyat is kiszedtek belőle amit talán nem kellett volna, pl. amikor próbáltam még egy nyamvadt midi fájlt se tudtam lejátszani, mert kiszedték a midi támogatást is belőle, a többi szopásról nem is szólva...

• moonman
    Link

Gondolom innen való amit idéztél.

#8-ban van két link, én otthon még most is azt a gépet használom, abban is 768 MB van, mint annak az illetőnek aki előttem írt. Egyébként májusban lesz az a gép 4 éves.

• moonman
    "Az operációs rendszer 8 GB-ot foglal el a merevlemezen. "

Ebbe beletartozik pl. a virtuális memória + a gépben lévő memória méretével megegyező hiberfile. Utóbbi kikapcsolható, ha valaki nem akar hibernálni:
    powercfg -h off
    Aztán van a windows könyvtárban egy winsxs mappa, kb. 3.5 GB, a kompatibilitás miatt.

• dester
    "A Vista minden funkciójának kihasználásához viszont 2 GB RAM kapacitás szükséges."

Melyik az a funkció amihez 2 GB kell? Nálam múlt év szeptembere óta 768 MB van és eddig minden funkciót ki tudtam használni...
  • mousee
    Majd ha a fórumon megy a win/lin csata, majd jönnek a fikázások, hogy hülye VR pólós :)))) jópofa történet :P
  • Dark Angel 666
    Király vagy
  • totya4
    :)
  • Apaci
    "Windows Vista operációs rendszer hardver követelményei:

A régebbi típusok tulajdonosainak azonban ajánlatos tájékozódniuk, mielőtt a Vista telepítéséről döntenek, hiszen könnyen előfordulhat, hogy sok pénzért alacsonyabb teljesítményhez jutnak. A Vista legkevesebb 512 MB RAM kapacitást és legalább 800 MHz-es processzort igényel. Az ajánlott memória kapacitás azonban 1 GB RAM és 2 GHz processzor frekvencia. A Vista minden funkciójának kihasználásához viszont 2 GB RAM kapacitás szükséges.
    Az új grafikus felület DirectX-9-et támogató grafikus processzort igényel, és javasolt a WDDM-driver támogatása is. Az operációs rendszer 8 GB-ot foglal el a merevlemezen. A zavarmentes futáshoz legalább 40 GB-os merevlemezre és 15 GB szabad kapacitásra van szükség. A Vista csak az NTFS fájlrendszerre formatált merevlemezre telepíthető, adattárolásra azonban felismeri a FAT és FAT32 fájlrendszerre formatált lemezeket is.
    Az alacsonyabb energiafelhasználás érdekében laptopokhoz hibrid merevlemezek használata javasolt."

Erre is azt mondtam: Normális dolog ez!??????????????????
    És nemsokára jön egy újabb!??????????????
    Ahhoz vajon milyen hardverkövetelmény kell? 10 GB RAM? 4.db videókari? 6.db 4.magos processzor!???????
    Új op rendszer? he.he.he! A Pistába berakják a kimaradt dolgokat, és kész! Te meg fizesssssss! Pista sp2 új néven. Úgy látszik, hogy a saját szarukat nem nyelik le, inkább ránk akarják kenni!
    Egyszerűen nem értem! Normálisak ezek az emberek?

Vizió a rabszolgákról:
    Jocó elhatározta, neki kell egy Vista op rendszer, és a hozzávaló sz.gép.
    Reggel bement a gyárba, és kölcsönért folyamodott. A csoportvezető elé rakta a szerződést, és felszólította, hogy gondosan olvassa át, majd a lap alján írja alá. Jocó átolvasta a szerződést, és mégsem értette. A csoportvezető a segítségére sietett, és elmagyarázta:
    Az OP.renszer, és a hozzávaló sz.gép, 1.2 millióba kerül. Plusz erre jönnek még a kamatok, így 1.8 milliót kell neki kifizetnie, vagyis ledolgoznia. Ez csak úgy oldható meg, ha 18-20 órát dolgozik naponta, és ebből a gyár csak két órát fizet ki, a többi meg megy a kölcsön fejébe, meg a kamatra. Így, két év alatt törleszthet.

Jocó boldogan ment haza, és közölte a feleségével, hogy aláírta a szerződést, és a holnapi naptól beköltözik a gyárba két évre, hogy letudja a kölcsönt. Mondta az asszonynak, hogy takarítsa ki a nagyobbik szobát, rámoljon ki belőle mindent mire hazaér az új számítógéppel. Ezután elment és megvette. Boldogan vitte haza, és nekifogott az új oprendszer feltelepítéséhez. Itt kezdődtek a bajok! Egy csomó dologhoz nem talált megfelelő drivert. A programjai java része nem működött megfelelően. Hiába nyugtatgatta a felesége, hogy "hagyjad apukám, gyere inkább enni, majd megcsinálod ha letelik a két év" Szegény Jocó lelke csak háborgott.

Az óra csörgése térítette magához. Nem volt mit tenni, mennie kellett a gyárba. Mikor belépett a kapun, a portás új munkaruhát adott a kezébe, és közölte vele, hogy mától kezdve, két évig ezt kell hordania. Fel is vette az új munkaruhát, csak azt nem értette, hogy mit jelent a hátán a "VR" felirat. A megszokott helyéről is áthelyezték egy másik részlegbe. Fel is tűnt neki, hogy az ott dolgozók munkaruhája hátán, szintén szerepel a "VR" felirat.
    Még az első két nap fütyörészett is, aztán leszokott róla. A harmadik héten, már megtanult állva aludni, a nikotin hiányt bagórágással pótolta. Mikor megkapta az első fizetését, rákellet jönnie, hogy csak egy kis kenyérre futja, meg egy héten egyszer tud csak 5.dkg párizsit venni belőle. Így a cigaretta elmaradt.
    Mire letelt az első év, hősünk már csak árnyéka volt önmagának. A fogát csikorgatva azt hajtogatta örökké, "már csak egy évet kell kibírnom, a vistáért megteszem, mert a vista jó!"

A 23.hónapban közölte vele a csoportvezető, hogy felbontja a szerződést, mert szerinte nem bír ki még egy hónapot. Jocó sírni szeretett volna, de nem tudott, mert a kiszáradt testéből nem jött könny. Egy kolega javasolta neki, hogy igyon meg egy liter vizet, hátha ettől megtelnek a könnycsatornái, és úgy próbáljon könyörögni, és vesztegesse meg a főnököt valami értékes tárgyal. A kolegának igaza lett! Jocó most már könnyes szemekkel fordult a csoportvezetőhöz, és felajánlotta neki a megboldogult nagypapája arany doxa óráját. Így sikerült átvészelnie az utolsó hónapot.

Két év után, mikor ment haza, a portás mélyen meghajolt előtte, és közölte vele, hogy minden tisztelete az övé. Jocó, elcsukló hangon csak annyit tudott mondani, hogy a vistáért mindent. Annyira futotta még az erejéből, hogy megkérdezze, mit jelentett a "VR" felirat a munkásruha hátán. A portás lesütött szemmel közölte, "Vista Rabszolga"

Jocó mikor hazaért, a lakásban nem talált senkit. Gondolta biztos dolgozni van az asszony.
    Fáradt volt. Úgy érezte, illetlenség volna ilyen állapotban odaülni a "nagy" vista elé. Három napig aludt egyfolytában. Mikor felkelt, gondosan megfürdött, megborotválkozott, felvette az öltönyét, nyakkendőt kötött, hogy illő módon ülhessen a számítógép elé.
    Remegő kézzel nyitotta ki a szoba ajtaját. Először az tűnt fel neki, hogy az összes bútor hiányzik, csak a számítógép aszal volt a szoba közepén. A monitorra ragasztva egy levél fogadta, melyben közölte vele a felesége, hogy elhagyta, mert két évet ő nem bírt ki, és Jocó meg bassza meg a vistáját, és legyen vele boldog, ha meg netán gyereke születne a vistától, nevezze el Pistának.

Ha valaki nem tudná, köznyelven, ezért nevezik a vistát pistának!

Jocó, rántott egyet a vállán, és fogcsikorgatva morogta, "mit nekem te asszony, mikor van nekem vistám"

Eljött a várva-várt pillanat, és bekapcsolta a gépet. Egy hétig szenvedett vele, mire lebírta játszani kedvenc audió lemezének első számát. Igaz hogy néha akadozott, meg folyton felugrott egy kis ablak, mely valamilyen kompatibilitási hibáról csacsogott, de mégis csak megszólalt. A DVD filmekkel már nem volt ilyen szerencsés. Az internetet sem bírta belőni, mert mint közölte vele a vista, nem kompatibilis a hálókártya.

Amikor már sokadjára közölte vele a vista, hogy ez sem, meg az sem kompatibilis, úgy érezte itt van az ideje elmenni a számítógépes boltba, hátha ott tudnak rajta segíteni.
    Elmagyarázta az eladónak, hogy van egy új vistája, a hozzávaló vassal, és mégsem működik rendesen. Az eladó közölte vele, hogy az már egy elavult rendszer, a terméktámogatása is megszűnt, csodákra sajnos ő sem képes, így segíteni sem tud. Egyet tud csak javasolni, meg kell szabadulni a géptől, de ha lehet mielőbb, mert egy két hónap, és már senkinek sem lehet eladni. Most még kb. harmincezerért el lehet adni. Jóindulatilag még azt is hozzáfűzte,hogy a legújabb oprendszer, a Vienna, az sem lesz hosszúéletü, és ő javasolja a visszatérést az xp-hez, vagy egy Linux rendszert.

Ez volt az utolsó csepp a pohárban! Szegény hősünk becsavarodott, és diliházba került.

Erre az időszakra datálható, nemhogy bezártak kórházakat az országunkban, hanem számtalan újat építettek. Igaz, hogy minden egyes új kórház nevét kiegészítették a nagy "VR" betűkkel.

• bdanoo
    De szerintem is várhatnának vele 2011 ig kb.
  • bdanoo
    Azért kell ilyen hamar mert ők is tudják jól, hogy a Vista milyen szar, és hogy senkinek sem fog kelleni.
  • ssdb
    brr... de mér ilyen korán? még vistát sem használ szinte senki sem.. máris az "új"-ról beszélnek...
  • quantum
    Aero!=Vista
  • Benoke
    Kicsit gyors ez a dolog szerintem. Az 5 éves ciklus szerintem jó volt, mert mostanára kiforrott az XP, 2 év kevés hozzá. Az meg tuti biztos, hogy nem fognak a felhasználók 2 évente váltogatni, a cégek sem. Pláne úgy hogy tele van bugokkal és hiányos driverekkel, amiknek a fele működik a fele nem. A gép parkot meg egyik cég sem cseréli le 2 évente ez is biztos, inkább csak 4 évente.
    Anyagilag lehet jobban jár az MS. De jelenleg sem olyan hű de nagy az előlre lépés. Az Aero -n is van mit hegyezni még.
  • NEXUS6
    Ennél már cak egy dúrvább win van!;)))

A Tiny2003.
  • strogg
    bocs az elírásokért, még túl korán van nekem :)))))
  • strogg
    Ami azt illeti a beryl csak K. látványos, gyakorlati haszna túl sok nincsen. Max annyi, hogy szemet gyönyörködtető, és javítja a kedélyállapotodat a meló közben.
    Én azóta is tarto. A leghasználhatóbb XGL/AIGLX feletti réteg a metisse. Ahol x,y,z tengely mentén tudod elforgatni az ablakokat. Ezzel ugyanis kiba jól el tudod rendezni a desktop-ot, és sokkal több ablakkal is elférsz ugyanazon az asztalon. Tudom vajasolni. A mandríva2007 nem véletlenül default ezzel jött ki.
  • Wittgen
    Vazz, 2009-ben lesz a Vista a javításokkal olyan állapotban, hogy tökéletesnek legyen mondható+nekem hozzá megfelelő gépem, hogy még a progik is élvezhetőek legyenek, erre ki akarnak jönni egy új op.rendszerrel

Bár szerintem az új op. inkább egy Vista+sp2 nek felel meg, csak nem így hivják, hanem új op-nak.
  • csorfab
    Jah, én is azt használom az OSX mellett, ha netán játszani támadna kedve. Van egy 5 GB-os partíció neki, abból elvisz 400 megát, és nincs a sok felesleges szarság, ami vinné a memóriát és a procit a játékok elől.

TinyXP a leghasználhatóbb Win :)
  • whitehawk
    TinyXP ebből a szempontból nagyon jó.. kb 500mbre települ, és 80mb rammal indul. Az már megközelíti a linuxom szintjét.
  • sathinel
    Pedig már az XP SP2 pack-os telepítő lemez. LOL
  • c4nn1b4l
    ha mar vps, akkor beryl, vagy compiz, azok legalabb rendesen futnak gef2-n is (nem ugy mint vista, aero x800-on sem indul...)
    arrol lehet vitatkozni, h segiti e a munkat - szerintem nem - vagy hogy az e penisz novelesen kivul van e vmi ertelme.
  • sathinel
    Nem arról beszélek hogy gond van vele, csak már annyi minden bele van pakolva hogy kb ugyanannyi meló beállítani mint egy szűz linux rendszert amire felrakom ami kell. Ha meg egyszer megcsináltad akkor meg írsz rá progit és a köv installnál autómatice mindent beállít ha nem ghostolsz. Nem sok küldönbséget látok köztük max játékok futtatása.

Xp telepítés után is xp-antispy, és még sok registry beállítás kell. Pl pért nem kezeli normálisan az AMD 512k belső gyorsítótárat? vagy miért van fileműveletekre ugyanannyi memória beállítva mint a régi win 3.1-en? Miért keres minden eggyes alkalommal amikor felmegyek a hálóra nyomtatót is és még másokat? Ha ezeket normálisan belövöd, illetve a memóriakezelésen buherálsz akkor kb 10-20 % gyorsulás elérhető sok esetben. És még van pár ilyen.
  • saitek
    Link

Link2

• asysoft
    Aerot (pontosabban WPF) is emiatt találták ki. Átlátszóságot ki lehet kapcsolni, ha zavarna. Viszont azt, hogy DX9-es videokártyát igényel, én is túlzásnak érzem...
    sathinel: milyen konfigról beszélsz? Nincs vele több gond, mint egy XP-vel, sőt...
  • sathinel
    Ahogy elnézem a Vista konfigját ahogy leírja hogy kell megcsinálni, akkor már linux konzol sem durva. Pl Suse és más linuxok beállításai már magyarul is fenn vannak. És kb ctr+insert shift+insert és már megy is a parancs. A csicsás xgl bemutatók meg azért vannak fenn mert ha megnézed néha 4 éves vidkarin és minimál rendszeren futnak ha olvasod is. És a win-ről eddig az volt hogy abban benne van minden, míg az open rendszerek fapadosak. Nézd meg a SUSE telepítőjét. Magyarul megy és igen kircsi.

PL: Versions & specs:
    * Beryl 2.0 Beta2.
    * Kubuntu 6.10, with bultin AIGL
    * Pentium 3 @ 933 Mhz
    * 512MB SDRAM 133.
    * GeForce 440 MX, with 64 MB (Driver ver. 9631)
    * 60 GB HDD, 5400 rpm's.

http://www.youtube.com/watch?v=5BoU75XKaO8
  • Atomy
    A Win ME sem volt nagy siker, sokan maradtak 98-nál és kivártak az XP-ig(én is). Most sem érzem hogy váltanom kéne Vistára. Ezek szerint már Bill is látja ezt.
  • David Coulthard
    A Vista-ban nem is az Aero az ami miatt nagyobb a gépigénye (ahhoz képest, hogy az xp már több mint 5 éves, nem is annyival több), hanem az xp-hez képest több szolgáltatás, de akinek nincs ilyen szolgáltatásokra szüksége, talán nem az ultimate verziót kéne használnia. Próbálj ki pl. egy home premium verziót. Próbáld ki a vista-t bekapcsolt illetve kikapcsolt aero-val. Ja és az ilyen zoomolás stb. lehetővé teszi a vista, a microsoft csak egy alap skint (aero) készített, hamarosan jönni fognak vista-ra az xgl-hez hasonló cuccok.

Esetleg saját telepítőt is lehet készíteni, akinek van hozzá kedve és akkor tényleg csak azok a cuccok lesznek amit akarsz:

Telepítő készítése

Egyébként ki is lehet próbálni 30+90 napig:

Link
  • whitehawk
    DjDano: Ki lenne irígy, miért? Akinek Vista kell az vagy megveszi, vagy ha nem tartja sokra és nem cég ami BSA terror alatt áll, akkor letölti.

asysoft: az Aeroban az a furcsa, hogy amig linux alatt az Xglt azért találták ki, hogy még kevésbé terhelje a procit mondjuk a grafika, hiszen irdatlan számítási teljesítmény van egy videokártyában, addig a Vista gépigénye minden eddigit túlszárnyal. Önmagában az áttetsző ablakkeret lófasz, csicsa, értéktelen. Az a praktikus amikor gyorsan és szaggatásmentesen tudsz zoomolni mert mondjuk gyengénlátó vagy és el akarsz valamit olvasni. Vagy az, hogy egy gombnyomásra az össze ablak miniatűrré válik (ne átméretezésre gondolj) és mindet látod egyszerre. Van akinek a hátonpörgő háttér tetszik. Nem tartom sokra.
  • asysoft
    Ez még kimaradt: XP-t 2014-ig támogatják, s jön az SP3, tehát nem kell félni:)
  • asysoft
    WinFS nem fájlrendszer. NTFS maradt volna, ez egy felette működő relációsadatbázis.
    A "gagyi Aeroszarságot" kikapcsolhatod, sőt, akár Win2k-szerű szürke felületet is beállíthatsz, ha arra vágysz. Azért furcsa, hogy az Aerot emlegeti mindenki, ha a Vista szóbakerül (milyen csicsa, meg felesleges, meg hogy csak tulajdonképpen egy XP SP3 (komolyan, ezt minden OS-re rá lehetne húzni), youtube-on is tobzódnak a "LOL XGL+Beryl vs Aero Hasta la Vista" című videók (egyik pillanatban szánalmas a csicsa, másikban már remegő ablakok nélkül nem lehet élni)), pedig van benne újdonság a GUI-n kívül is.
    Az olyan kérdésekre meg, hogy "miért váltsak Vistára", egyszerű a válasz: nem kell, akinek megfelel az XP, az használja azt, szerencsére most nem az a helyzet, mint 5 éve: átlagos otthoni PC-n is stabil OS fut, ami az akkori átlag Win98SE-ről nem volt elmondható... Egyébként, szerintem jól sikerült a Vista. Tetszik a keresője (tudom, XP-n is fel lehet rakni Desktop Search-öket, de azért az nem ugyanaz), az egyszerűbb használata (van pár "kis dolog", ami megdobja a használhatóságot), és hogy sok esetben gyorsabban reagál, mint az XP (1 Giga RAM mellett, az alatt Vista szenved).
  • Mr Gumby
    Miért pont Vienna? Szerintem a Bukarest jobban illene hozzá.

Windows Bucureºti. Milyen jól hangzik. :D *

* elnézést az ms hívőktől.
  • Yfel
    Deja vu... mintha az XP megjelenesekor is ezt mondtak volna... 2 ev mulva jon a Longhorn :o)

Ez alapjan kb 2012-ig lehet varni a Vista utodjara.

Y
  • Keldor
    Gazdagítsuk az Microsoftot!