32
 • sathinel
  #32
  Nézzétek meg a Crytek videóit az új gaéről. Az exoskeletont így is fel lehet használni a gondolatban. Cyberpunk világokból ennél is jobbakat ismerünk. Nem biztos hogy sokkal nagyobb lessz a katona. Pl: a németek fejlesztettek ki egy fémizmot, amit be lehet építeni az izomba is, de egy ilyne ruhában is mozis lehet. És az valójában nem nagy. Minimál energiával már működik. Csak megfelelő fejlesztés. Az ember mindenre képpes:D
 • SHARK13
  #31
  Egyetértek az előző kolléga hozzászólásával. Ha olyan szintre fejlesztik majd őket ami képes a hosszú időtartamű,alacsony enegriaigényű és megbízható üzemre akkorsem fog mindenfelé elterjedni. A moszásssérültek vagy a végtagjukat vesztetteknek minden bizonnyal nagyon jó megoldás lesz,de ipari vagy katonai használata kétséges. A terhetke remekül lehet mozgatni darukkal és targoncákkal. Katonai vonal:
  Előnyei: a gyalogosnak nagyobb a teherbírása,több lőszert,élelmiszert és védőfelszerelést tud hordozni. DE!!! Nagyban rontja a mozgékonyságot,mert még egy light-os változattal sem tud úgy a falhoz lapulni,vagy a földön feküdni,mint jelenleg. A megnövekedett külső méret miatt a jelenlegi harcjárművekben nem férnének el,szélesebb új lövészpáncélost meg nem lehet csinálni,mert a vasúti kocsik szélességéhez vannak igazítva. Egy bonyolult elktromechanikai eszközben mindig ott lebeg a meghibásodás lehetősége. Pláne harctéren,alacsony karbantartás mellett. Egy katonának ma már több,mint 15 dolgot kell egy nap 3-szor is ellenőriznie,gondold csak el mi munka lenne még a skeleton. Amikor nem kell,akkor hogy viszik magukkal,hátizsákban??? Az energiaigéyne? A jelenlegi logisztikai rendszer is túlterhelt és őrülten drága,ez a cucc min. a 6-szorosára emelné egy gyalogos katona harctéren tartózkodásának napi költségét.
  Soroljam még?
 • trident
  #30
  Miről van szó a cikkben?
  Van e arról szó, hogy a pneumatikus rendszer milyen erőt hordozhat, külső energiaforrásról működik e, az elektronika mekkora, milyen szintű, mennyire állhat készen az önálló működésre?

  Ha jól emlékszem a neveddel többször találkoztam a haditechnika topikba, te ott viszont az enyémmel nem, de cáfolj meg, ha a jelenlegi irányvonalak a technológia optimalizására vonatkozik (ebben fontos komponens a lehető legkönnyebb súly, olcsóbb előállíthatóság).

  Amúgy mi az amire gondolsz? Mármint a b kategórás akciófilmekre és sci-fi-re, vagyis helikoptereknél használatos gépágyúkat raknak GI Joe-ra?

  Ha jól tévedek, akkor a hevederes gépfegyverek és vállról indítható rakétákat a gyalogság aktívan használ, és a pontosság, logisztika, csapásmérés az elsődleges, nem egy több száz kilós páncélba bújtatott jóember, aki kiválló célpont, valószínűleg rossz terepen nehezen közlekedik, épületharcra alkalmatlan lehet, elsődleges célpontot fog képviselni, rejtőzködni, hirtelen hasra vágni magát nehezen tudja, ha feldöntik, akkor elképzelhető milyen egyszerű talpra állítani, ha pedig megsérül az exoskeleton, akkor tehetetlen.

  És ha nem az eddigi fegyverzetet használja, akkor mit? Egyszemélyes rakétakilövó?

  Gondolj bele, hogy például a jelenlegi iraki konflikusban ez lenne a célszerű, vagy a rajokban, koordináltan harcoló alakulatok.
  ---------------

  Oké, értem én, rendben is van a koncepciód, sőt (!) valószínűleg a közvélemény tudta nélkül is szinte biztos hogy folynak ilyen kísérletek.
  Amiben én el tudnám képzelni a te koncepciódat az inkább a szanitécek, kimentési akciókban tudnám elképzelni, illetve a támogató fegyverek egyéni használatakor (nem ismerem a tipusszámát az mg-ből kialakult fegyvereknek)

  --------------------

  Gondolom te is kedveled a haditechnikát, szivesen nézel ilyesmi dokumentumfilmet, tudod te is jól, hogy sokszor egy új technológia csak ötleteket, irányokat adott, sajnos gyakoriak a kudarcok. Ilyenre hoznám példának az egyszemélyes hátirakéta (tolósugaras tán a helyes kifejezés), amit meg is csináltak, de túl nagy a költség, alacsony a hatékonyság.

  Konkrét válasz a kérdésedre: milliárdok? Na persze nem forintban és nem régi lejben:D
  Érdemes? Ahogy fenn próbáltam rámutatni, optimalizált a haditechnika, az valóban fontos, hogy egy személy mekkora hadianyagot képes hatékonyan kihasználni, de tartok tőle hogy idegen a "gatlingos mechwarrior és űrgárdista". Anno én is olvastam ilyen regényeket és nagyon bejövősek voltak, nem vagyok szkeptikus sem, szeretem a sci-fit, de engedtesség meg, hogy megmosolyogjam az "akkor most az filmtrükk volt?" mondatot.

  Továbbra is tartom magam az okoskodni, támadni nem akarok gondolathoz!;)
 • SZU
  #29
  "Gondolom azzal csak kevesen foglalkoztak, hogy ez betegek számára készült, azzal is kevesen, hogy itt csak a mozgás-járásról volt szó, s nem arról, hogy mekkora erőt fejthet ki egy ilyen exoskeleton/ortézis/protézis.
  Okoskodni, támadni nem akarok, csak fura volt a cikk után olvasni"

  Szerinted mennyiből tart a rendszer felkészíteni nagyobb erőfeszítés elviselésére, ha már működik?
  Gondolod nem éri meg a hadseregnek, hogy teljes repesz és golyóálló cuccal vonják körül az drágán kiképzett katonájukat és elbírja a komolyabb fegyverzetet és a hozzá való lőszert?
 • kutyak
  #28
  Remekül fel lehetne ezeket használni emberszabású robotok fejlesztésénél.
 • trident
  #27
  Tények és talányok, szigorúan tudományos szemszögből. =)
  "Szigorú Weavernek volt már ilyenje, az akkor csak trükk volt?"
  "Hm... kéne egy ilyen otthonra. :D"
  ":D Karácsonyra ilyet kérek!"

  Gondolom azzal csak kevesen foglalkoztak, hogy ez betegek számára készült, azzal is kevesen, hogy itt csak a mozgás-járásról volt szó, s nem arról, hogy mekkora erőt fejthet ki egy ilyen exoskeleton/ortézis/protézis.
  Okoskodni, támadni nem akarok, csak fura volt a cikk után olvasni.
 • HJPOWER
  #26
  Imádom az ilyen fejlesztéseket, kicsi gyerekkorom óta nagy vágyam, hogy egyszer legalább részt vehessek egy ilyen kutatásban....
  és ugyan nem szeretnék bénulás árán egy ilyenhez hozzájutni, de szívesen tesztelhetnék rajtam, mint ép egyeden :D...
 • irkab1rka
  #25
  nyilván sportra is használható, hiszen ha lehet abból verseny, hogy ki használja ügyesebben a húsát vagy az autóját, akkor miért ne lehessen exoskeleton sportokat csinálni.

  már csak 630 nap.
 • Brainpumper
  #24
  még a végén akkora lesz a fejlődés hogy a paraolimpikonok mindenben alázzák a többi sportolót. Én nem bánnám a dolgot, mindenkinek egyenlő esélyeket!
 • kvp
  #23
  "Aztán majd jól vírusos lesz a vezérlőrendszer és az összes katona karrierje a gerincéhez rögzített exoskeleton hatására szó szerint derékba törik :) összehajtogatja majd az embert a rárögzített robotváz."

  Erdemes a vaz mozgasat a viselojenek fizikai limitjeihez igazitani. Ha az ember nem tudja 360 fokban korbetekerni a terdet akkor azt a vaznak sem szabad tudnia. Igy csak annyi tortenhet, hogy az embert taviranyitja egy program, de kozvetlenul megolni nem tudja. Biztonsagi funkcio pedig kell, tehat a rendszer leoldasat meg kell oldani. Ellenkezo esetben hiba eseten benne ragadna a viseljoje a pancelban. Ez mar egy kozepkori nehezpancelnal sem volt tul kellemes.
 • Epikurosz
  #22
  Bisztos?
 • HJPOWER
  #21
  :D Karácsonyra ilyet kérek!
 • Griphons
  #20
  ja a mechwarrior elé be lehet szúrni a warhammert is (űrgárdisták) :))
 • Griphons
  #19
  exoskeleton -> shadowrun -> cyberpunk -> mechwarrior :D haladunk emberek!
 • Esrohnoil
  #18
  Hawking ezzel konkrétan nem tudna mit kezdeni. Jó kis eszközei vannak neki is. :)
 • Trb100
  #17
  Aztán majd jól vírusos lesz a vezérlőrendszer és az összes katona karrierje a gerincéhez rögzített exoskeleton hatására szó szerint derékba törik :) összehajtogatja majd az embert a rárögzített robotváz.
 • csiríz
  #16
  Sztem meg fogják találni az arany középutat a civil és a katonai felhasználás között. Majd toboroznak féllábú/félkarú/izomsorvadásos emberkéket, ráadják a ruhát, kezébe egy géppuskát, azt mehettel Irakba. Örülök, hogy én már nem fogom azt megérni, amikorra ez a technológia mindennapos lesz. Láttam elég sok cyberpunk filmet ahhoz, hogy pesszimistán áljak a dologhoz sajna.
 • valamit
  #15
  A bolygó neve halálban egy egyszerű gép volt, amibe belebújhattál. Ez meg az izmokhoz, idegekhez kapcsolódik. A Supeman színész neve meg Christopher Reeve.
 • Epikurosz
  #14
  Kérdezek:
  - Strephen Hawkingnek miért nincs ilyenje?
  - Hogy hívták a Superman színészt, akinek ez jó lett volna?
  - A 8. utas a halál egyik epizódjában Szigorú Weavernek volt már ilyenje, az akkor csak trükk volt? mert az sem volt rossz.
 • Lynx_TWL
  #13
  egy kérdés bennem is megfogalmazódott: a főoldalon a hírhez miért a MGS 3, Boss nevű karaktere van képként mellékelve?:D még exoskeletonja se volt
 • bardocz
  #12
  olyan amit nem kell felvenni és lehetne fejleszteni tv néző izmot miközben felmosol :D
 • ProClub
  #11
  Hm... kéne egy ilyen otthonra. :D
 • Viet
  #10
  Tetszik az amerre a tudomány fejlődik.
 • VRSDM
  #9
  szolídan közlöm a hétköznapi tárgyaink merem állítani 50-60%a katonai fejlesztésből van...

  mint ahogy ebben is mélyebben van a kezük mint hinnétek, vagy sejtenétek hogy most MA mit használnak ;)
 • Polemius
  #8
  A kérdés rossz. Ebben a cikkben arró írnak, hogy akinek már problémája van, és gyengébb működésre képes csak a végtg (izomsorvadástól a balesetig nyilván számtalan oka lehet), azt valami használható szintre javítja.
  A másik alkalmazási lehetőség ami meg ugye katonai szempontból (is) érdekes lehet, az emberei izomerőhöz képest nagy erő kifejtése, magyarul felerősítik, hogy embertelen teljesítményt érjenek el.
  Nyilvánvalóan nem arról van szó, hogy az utcán az emberek exoskeletonba öltözve járkálnának nap mint nap.
 • Caterpillar
  #7
  Bennem egy kérdés merül fel:

  Ha ez a cucc helyettesíti az izmokat akkor azokat kevésbé használjuk ergo azok nem kezdenek szépen visszafejlődni?
 • dawinD
  #6
 • dawinD
  #5
  :)
 • Voltan
  #4
  Már régóta csinálják ők is.
 • BlueGold
  #3
  Szerintem már most benne van pár mila $-al.
 • Szefmester
  #2
  még pár év és a katonaság is belekukkant a fejlesztésbe
 • sathinel
  #1
  Gyógyászat? egy ilyen teljes ruha, +1 chaingun, és giroállvány) És kész is a cyberpunk katona. Egyre több dolog bukkan fel a jó öreg William Gibbson könyvekből. Kyváncsi vagyok mennyire érdeklődik pl a hadsereg ez után.