297
A legújabb kommunikátor!
  • Web mester
    Lényegében 9500 szerintem még mai szemmel nézve is nagyon korrekt telefon.
    9110(i)és 9210(i) szériával is sokat kepesztettem, volt belőle jópár, de szerintem mind a kettő elég kezdetleges. 9500 sokkal gyorsabb, meg a WLAN ami nagyon jó dolog benn a korábbi komcsikhoz képest.
    Kíváncsi vagyok énis E90-re biztos jó cucc, meg érdekesnek tartom ezt az újfajta zsanértechnológiát. Valamennyire elektronikailag is érdekelnek ezek a telók. Elég sokat filóztam rajt, hogy vajon E90-nél hol van elrejtve az átvezető szalagkábel. Gondolom a két zsanérba van befűzve. (eddig még csak képeken, meg videókon volt szerencsém tanulmányozni a készüléket. Egyelőre még nem egy elterjedt darab...
  • Taranov
    Még az akkuról annyit, hogy a szerdán töltöttem, mára merült le. 1,5 órát beszéltem, egy keveset nyomogattam, nagyon kevés zenét hallgattam, és 8-10 fotót csináltam. így bírta 5 napig, én elégedett vagyok vele.
  • Taranov
    Még az lenne a kérdésem, hátha tudja rá valaki a választ, hogy abban az esetben, ha connectelek az e-mail címemre, akkor bonyolít-e valamilyen díjköteles adatforgalmat a telefon addig, amíg nem érkezik e-mail.
  • Taranov
    Hát köszönöm az érdeklődést, én nem próbáltam még ilyen mélyrehatóan a telefont, egyedül az Agile Messengert akartam telepíteni a belső kijelzőről, de a felcserélt billentyűk miatt ki is léptem a telepítőből rögtön az elején.
    Kipróbáltam a zenelejátszót, illetve a rádiót, ezek kihangosítva is nagyon jó minőségűek. Ezeken kívül elsősorban az e-mailt és az internetet használom (erre kellett a kommunikátor, lényegében laptop helyett, házon kívül).
    Ezek nagyon jól működnek, gyors a szoftver, jól kezelhető a menü, és a Magyarországon szinte mindenhol elérhető EDGE hálózatnak köszönhetően olyan helyeken is elfogadható a sebesség, ahol nincs 3G.
    A telefon anyagaiban és az összeszerelési minőségében is tökéletes szerintem, jók a gombok, bár épphogy elfogadható méretűek. (lehetne az egész telefon egy kicsit nagyobb, de így még zsebrevágható)
    Nekem eddig egyetlen panaszom volt, nevezetesen az, hogy a térképeket nem tudtam letölteni a telefonról (nem csatlakoztattam a számítógéphez).

Lényegében ennyi, mindenkinek csak ajánlani tudom.
  • LevyASR
    említetted a tartalék foliát a kijelzőre.
    van valami forrásod ?
    ( mert a többi telefonomra is érdekelne )
  • Supergamer_real
    Hehe :)

Rossz karaterkódolás volt beállítva az E90-en sorry :)

Rádiót hallgatom elég sokat.

RDS nincs, de tárolhatsz 20 pre-set station. Az automatic tuning nagyon jó. A minőséggel semmi gond. Mindennapi használatban eddig nem használtam BT headsetet, de ha fogok akkor a meglévő Logitech-et fogom :)

Inkább egy FM transmitteren gondolkodom vagy A2DP-n kinyomni az autohifire (ehhez már csak egy olyan autohifi kellene ami támogatja az A2DP-t) :)

Taranov:

Hogy ne csak én dumáljak... :) hogy tetszik az E90 közel 2 hét távlatában? :)
  • Taranov
    Lehet, hogy nekem is megfelelt volna a 9500, de mivel azt nem ismerem, nem mertem kockáztatni. Ez meg ugye tuti volt, hogy jó lesz.
  • LevyASR
    behelyettesítettem a nyilak helyére a megfelelő magánhangzókat, és egyből érthető lett :DDD

rádióját hallgattad már?
    Milyen BT -os headsetet használsz hozzá?
  • Web mester
    Köszi a választ!
    Szerintem én még egy ideig 9500-át nyúzom, mert E90 nekem még drága.
  • Supergamer_real
    Wireless presenter: pl. Power pointot kezelheted vele WLAN-on, v. Bluetoothon t - zsebedben a telefonnal.

Global racer: auts jtk.

Sports tracker: GPS es sporttevkenysg nyilvantart program.

World mate: valutarfolyamok, idojaras naprakeszen

Közben feltettem mg a google eath mobile symbianos vltozatt is

A progik a download menu alatt tallhat katalgusbl vannak (ingyenesek)
  • LevyASR
    köszi a kimerítő választ.
    A progik a nokiaprogramok.hu-ról valók?
    Az utolsó 4et mire használod?
  • Supergamer_real
    Nagyon röviden a főbb különbségek:

E90:
    - nincs fax (nekem nem is hiányzik - scannelés + e-mail, esetleg fénykép e-mail megoldja ugyanazt)
    - nincs időzített sms (ez hiányzik, de szoftveresen kezelhető probléma)
    - nincs asztali tartó-töltő kombó

+ lényegesen jobb akku (üzemidő)
    + GSP
    + használható(bb) felbontású kamera, közepesnél jobb objektívvel, autófocussal
    + hatalmas rendszer memóra ~130MB
    + tényleg gyors multi tasking
    + gyorsabb web browser (és egyben az egyik legjobb amit mobil gépeknél láttam)
    + built in RSS reader
    + korábban nem látott minőségű belső kijelző
    + micro SD foglalat - ami eddig legalább 4GB-s micro sd kátyát is támogatott
    + Bluetooth A2DP profil
    + HSDPA up to 3.6 Mbit/s-ig
    + gyors WIFI
    + még nem sikerült OS-t fagyasztanom rajta :)
    + VOICE aid, voice control, SMS, e-mail felolvasás
    + FM rádió
    + naggyon naggyon jó minőségű video playback a belső kijelzőn
    + a külső és a belső kijelzőn ugyanazok a funkciók érhetőek el, ugyanonnan folytathatod amit csináltál ha kinyitod vagy becsukod a telefont (nem egy sima cover phone a külső rész)

Ezek csak nagyon hirtelen jutottak eszembe.

• Web mester
    9500-ához képest, mik a pozitív, illetve negatív tapasztalatok (már ha van ilyen).
    Köszi.
  • Supergamer_real
    Helló,

1.) "ami még fontos nála, a beszélgetési idő: jó lenne, ha napi 2- 21/2 órát bírna, mert nem érek rá, s nem is tudok mindíg tölteni nap közben.."

A beszélgetési idő lazán több mint 2 és fél óra. Aznap még nyugodtan netezhetsz és fényképezhetsz is - úgy, hogy mellette MP3-at vagy FM rádiót hallgatsz.

2.) "wifi milyen gyors?"
    A wifi elég gyors... tegnap balatonon, naplementés képeket küldtem haza gmailen (kb 4 MB) hát, nem tartott egy percig szerintem mire a 4-5 file-t áttolta.

3.) "tettetek már rá valami plusz programot?"
    - widgsets
    - Nokia maps (rajta volt, de a térképeket letöltögettem)
    - Disco light (csak poénból)
    - Agile messenger
    - Wireless presenter
    - Sports tracker
    - World mate
    - Global racer

4.) "eddig 6680 volt( van ), előtte 9300, de nem jött be egy dolog miatt, nem rezgett :D
    sok hívást nem vette észre.. :("

Emiatt ne izgulj, ez kellőképpen rezeg :)

5.) "miben tartjátok, tartod? Öv tok, vagy zsebben?"

Pillanatnyilag öltönyzesebben. De az egyik fólia kezd lejönni, majd új képernyővédőt kell szereznem. De leghamarabb 2 héten belül lesz. Tok beszerzését tervezem.

Jöhet a többi :)
  • LevyASR
    konkrétan erre gondoltam:
    "A nyitáshoz nem kell elhúzni semmit, csak az előlapot kell felemelni. Szépen lehet is, az első stabil állapotba (amit egy csattanás jelez) akkor jutunk el, amikor a kijelző úgy 95 fokos szöget zár be a billentyűzettel. Nem tudom, hogy ezt a Nokia hogy gondolta, ilyen állapotban a gép csak akkor használható, ha a gépet messziről nézzük és kinyújtott karral nyomkodjuk a billentyűzetet, egyébként felülről kell pislognunk a kijelzőre. Előbbi esetben kifolyik a szemünk, utóbbinál pedig ugyan látjuk a kijelzőt, de felülről, ami nagyon nem az igazi.

A következő stabil állapot 180 fokos bezárt szögnél lesz, ahogy az a fenti képen is látható - tovább nem is lehet nyitni. Ez egy használható pozíció, amennyiben kézben tartjuk a gépet. De mi van akkor, ha asztalon szeretnénk? Nos, akkor be kell állítani a két stabil pont közé, szerintem 130-140 fokos szögnél lehet asztalon használni. Igen ám, csak ilyenkor nem áll stabilan, a billentyűnyomkodások miatt van, hogy levágódik a kijelző, biztos ő is jobban szeret kinyújtózva lenni. Meg lehet próbálni fejlebb húzni az ezüst színű részek távolabbi végét, ez kétkezes mutatvány, a folyamat végén az alant látható, elméletileg használható, gyakorlatilag ugyanúgy instabil pozíciót érhetjük el."

ami még fontos nála, a beszélgetési idő: jó lenne, ha napi 2- 21/2 órát bírna, mert nem érek rá, s nem is tudok mindíg tölteni nap közben..
    wifi milyen gyors?
    tettetek már rá valami plusz programot?

eddig 6680 volt( van ), előtte 9300, de nem jött be egy dolog miatt, nem rezgett :D
    sok hívást nem vette észre.. :(
    miben tartjátok, tartod? Öv tok, vagy zsebben?
    hirtelen ennyi, de biztos lesz még ;)
    Köszi előre is.
  • Supergamer_real
    Ez baromság. Egy fórumos pletyka, de igazából egy két -valszeg gyári hibás készüléken kívül- sehol máshol nem fordult elő.

Többek között nálam sem.

A telefon szerintem a korábbi communikátorokhoz képest főnyeremény.

De ha írsz konkrét kérdéseket, szívesen válaszolok rájuk.
  • LevyASR
    Sziasztok!
    Látom Ti ketten "beszélgettetek itt már jó ideje :D
    Leírnátok nekem,hogy milyen a tapasztalat a telefonnal?
    fedölap kihajtás után tényleg lehajlik? ( nem áll meg, csak két pozicióban? Ahogy az egyik tesztben olvastam...)

Köszi
  • Supergamer_real
    Nekem a gmailem push e-mailben van már egy ideje.

Megy minden további nélkül. Ülök a nappaliban... egyszer csak szól, h jött e-mail (ala WLAN) és már megy is :)

• Taranov
    Neked sikerült már ezt a Push e-mailt beüzemelni?
  • Supergamer_real
    Először menj ki a ház elé. Kell, hogy legyen GPS fixed 1x legalább mielőtt leöltheted a térképeket. Amint megvan a fix, a háttérben az E90 csinál egy cookie-t.

Utána rákeresel a Nokia Map loaderre és ott kedvere válgathatsz.
  • Taranov
    Még arra nem jöttem rá, hogy a Maps programban melyik menüponton keresztül lehet letölteni a térképeket.
  • Taranov
    Nem nagyon találok WLAN-t, legalábbis véletlenül nem szoktam. Keresgélni meg nem mindig van ideje az embernek.
  • Supergamer_real
    Amúgy nem is fagy az Agile... csak a belső kijenzőn pont az ellekező menu funkciót csinálja mint ami a soft gomb mellett van. Kint megy rendesek, de ha bent a fenti funkciót szerenéd elérni a lenti softkeyt kell megnyomnod és vice versa.

Nem tudom milyen forgalmat generál, mert per pillanat WLAN-on használom. 3G-t meg csak általánydíjasan fogok.
  • Web mester
    Miértnem WLAN -on kereszül netezel?
  • Taranov
    Tapasztaltam :-)
    Egyébként a tapasznyalatok szerint mennyi adatforgalmat bonyolít az Agile Messenger? Érdemes finanszírozni vagy eléggé megdrágíthatja a számlát?
  • Supergamer_real
    Itt igazából nem a menu nyelvén van a hangsúly (az módosítható) hanem a billentyűzeten.

De meglepetésemre a németből csak a Magyar É betű háiányzik ami elérhető több billentyű együttes megnyomásával.
  • Web mester
    Magyar menüs is van már
  • Supergamer_real
    Jajj... elfelejtettem mondani... az Agile-t a kinti kijelzőn kell telepíteni a belsőn fagy.

De ha 1x feltelepítetted akkor már megy a belsőn is rendesen.
  • Taranov
    Ma megyek a telefonnal, külföldre, így a GPS beüzemelésére (térképek letöltésére) már nincs idő, de az Agile Messengert felraktam. A telepítés nagyon egyszerűen magától ment, de sajnos a progi nem működik. Az elején kiírja indulás után, hogy olvassuk el az EULA-t, leokézom, de azután kilép rögtön. Még próbálkozom vele egy kicsit, de végsősoron nem nagy probléma, mert elleszek MSN nélkül 5 napig :)
  • Supergamer_real
    1.) Nokia MAPS néven fut a nav. app. A térképek ingyenesek és a tervezés is (ha minden igaz).

2.) A voice guidence és a city guideok fizetősek de kb 60 US egy évre (gyk. 10.000 Ft).

3.) Le kell őket tölteni, vagy direkt a Maps programon át vagy van egy PC-s megoldás a Map Loader. A többi megy magától. Nem értem mit magyaráztak a külföldi fórumokon, hogy lassú a GPS fix. Nekem cold startnál is elég hamar megtalálta a holdakat.

4.) Van egy rakat ingyenes hasznos program javaslom pl. a world mate-et ill. figyeld a http://www.fring.com/ - ot, mert jön a skype hamarosan az E90re.

5.) MSN, AOL, ICQ, GMAIL CHAT stb stb pedig itt található - ingyenes.
  • Taranov
    Nem tudtam, hogy van rá EU gari.
    Az SD nem túl drága úgy látom, szóval ezzel nem vesztettünk sokat. A térképek most akkor rajta vannak, vagy le kell tölteni?
  • Supergamer_real
    Nem hiányzik a garipapír. Hanem egyszerűen nincsen.

IMEI szám alapján érvényes az EU garancia. A goofy valóban adott rá + 1 évet.

A doboz tartalma megfelet a többi német E90-ének. Ázsiába pl. adnak hozzá pamut kedőt, hogy törölgesd a képet vele. EU-ban nem adnak.

Micro SD-k itt (kingston 2GB kb 6k)
  • Taranov
    Töltőt adtak, csak macerás, hogy mindig meg kell majd különböztetni a régebbi töltőktől, biztos össze fogom keverni.
  • Taranov
    Dobozos. Ami hiányik: -garipapír (Nokiás, hologramos), de a Gooffy GSM ad rá 1 év garit.
    -memóriakártya, de ezt nem kilopták, csak országonként változó az alapcsomag tartalma.
  • Web mester
    És nemadtak hozzá? Különben dobozos meg minden?
  • Taranov
    Azt viszont nagyon sajnálom, hogy a töltő megváltozott, pedig többek között az is a Nokia mellett szólt, hogy van hozzá itthon vagy 8 töltő. Na, ehhez nincs.
  • Taranov
    SD kártyát a tiédhez sem adtak?
    Ez országonként eltérhet, szóval probléma nincs vele, csak azon csodálkozom, hogy mindennek ellenére fent van a Mo. térkép.
  • Taranov
    Valóban nagyon igényes a telefon mind a felépítését, mind a szoftverét tekintve. Az biztos, hogy eleinte nem fogom tudni kihasználni a funkciókat, de mindenesetre tanulgatom.
  • Supergamer_real
    Kész... ez mindennél jobban megérte azt hiszem.

Ilyen jól összerakott telefont még nem láttam. Még az akkutartó fedele és fémből van (legalábbis elsőre úgy tűnik). Le a kalappal :)
  • Taranov
    Na, hát kicsit olyan a feeling, mint amikor az indián megy a városba, mert nem nagyon láttam még ezt az új Nokia menüt sem, illetve a legújabb telefonom 2002-es :) De azért kezdek rájönni, továbbiakat én is később :)