68
-
babajaga #28 Hol van az a cikkben hogy megmérték a keménységét és keményebb a gyémántnál, hol van? Sehol! A cím lófasz! Sehol nincs keménységmérés! -
babajaga #27 egyes darabok pedig akár a tízszeresét is elérték a gyémánt hajlítással szembeni ellenállásának.
Az anyag keménységét a bárium titanátnak,"
Hajlításról beszélnek, majd átváltanak keménységre itt nincs miről beszélni!
Azt hogy én mit vágok, mit nem azt csak bízd rám! -
wanek #26 "Értelmetlen az összehasonlítás, és felesleges mert a keménységről egy szó nem esett" - te nem tudsz olvasni? Mi a cikk címe?
"Már nem a gyémánt a világ legkeményebb anyaga" -
yann #25 rendben, de azt még mindig nem vágod, h két rideg anyagot hasonlítottak össze. olvasd el amit a hajlítóigénybevételről írtam. -
babajaga #24 "ütemes erőt fejtettek ki az anyagra másodpercenként százszor" - ez nem hajlító igénybevétel, hanem fárasztó igénybevétel."
Nyugodj meg tudom és én is észrevettem a sok ellentmondást, a törékeny rideg gyémánthoz hasonlítani eleve nem szerencsés más anyagot mert azt nem arra használják eleve. Értelmetlen az összehasonlítás, és felesleges mert a keménységről egy szó nem esett. -
yann #23 khm.
azért halkan megjegyezném h itt úgy látszik keveseknek van fogalma a hajlító igénybevételről. az h valaminek jó a hajlítással szembeni ellenállása, az nem azt jelenti h hajlékony, rugalmas...
gyk: hajlító igénybevétel (amint a cikk is leírja) arról szól, h befogjuk a próbadarab egyik végét, a másik végét meg megtámadjuk valamekkora erővel. hajlítjuk. ( csavarhatnánk is akkor csavaró igénybevételről beszélnénk - akkor nem egyszerüen erővel, hanem forgatónyomatékkal hatnánk a próbadarabra)
szóval egyre nagyobb erővel hatunk a darabra és vizsgáljuk az erő okozta hatást az anyagban. nagyon szép függvényt tudunk az adatokból felrajzolni, ami pontosan mutatja mekkora az a maximális erő amit az anyag maradandó alakváltozás nélkül elvisel. ennek az anyagnak a cikk szerint ez az erőértéke 10 szer nagyobb mint a gyémántnak. ilyen egyszerű.
mellesleg ha a tudásom nem csal, amit ez a cikk ír: "ütemes erőt fejtettek ki az anyagra másodpercenként százszor" - ez nem hajlító igénybevétel, hanem fárasztó igénybevétel.
szóval az látszik, h nem olyanok írják a cikkeket, akik értenek az adott témához, de -a kommenteket olvasva- szerencsére nem is olyanoknak írják, akik értenek a témához. tehát tökmindegy. -
Cat #22 http://index.hu/tech/tudomany/hard070205/ -
Kagemusha #21 ugy latom, nem csak nekem fura, hogy a KEMENYSEG meg a HAJLITOSZILARDSAG ket kulon fogalom -
babajaga #20 Itt a gyémánt meg ez a csodaanyag keménységéről beszéltem, azt mérdd meg. A Vickers meg a Rockwell-t pont gyémántgúlával és kúppal mérik.
A kenénység eleve viszonylagos. Mellesleg itt egy kurva szó nincs arról hogy gyémántot fűrészeltek volna ezzel a csodával. -
LCO #19 Akkor is a természetes ásványi anyagok közül a gyémánt marad a legkeményebb... -
#18 Az említett Mohs skálát eleve relatívan vették fel úgy hogy egy ráérős Mohs nevű geológus unalmában mindenfél ásvánnyal eljátszotta hogy melyik mit karcol jobban és mit mivel lehet karcolni, nem? Így lett k=1 a talk ásvány és 10 a gyémánt, ha csak Mohs skálán akarod megadni akkor a gyémántnál keményebb anyag az a 10+ és jobban karcolja a gyémántot mint a gyémánt őt. (ha összesúrlódnak több kár keletkezik a gyémánton) -
Cleawer #17 PíszLávJuniti : van ami alulról megközelíti,de 1-2 tulajdonságába jobb.Köbös-bór-nitrid.(kb 80-90% a keménysége a gyémántéhoz képest ,pontosan nemtom.)
babajaga: A keménységet lehet mérni,Vickers-,Rockwell-,Ultrahangos(...stb) keménységvizsgálattal(van még vagy 10 féle ,de azokat másra használják).
Az h egy anyag erős az télleg relatív,de h mivel szemben erős?Na azt lehet mérni: szak.szil.,rugalmasság,behatolással szembeni ellenállás,ütőpróba... -
turul16 #16 Nem egy olcsó anyag. -
babajaga #15 "alkotói csak egy "látszólagos Young modulust" mértek, magyarázta Mark Spearing"
Az anyag is csak látszólagos ezek szerint.Mikor már magyarázni kell... -
babajaga #14 Teljesen össze vannak keverve a fogalmak erősség, hajlíthatóság, keménység.Mi az hogy erős? Nem lehet mérni, mert nem abszolút érték.A keménységet is viszonyítják csak a Mohs skálán. Honnan tudják hogy keményebb a gyémántnál? Mivel mérték? A gyémántnál hajlíthatóbb anyagot nem kunszt előállítani. -
#13 Én úgytudtam, hogy eddig is létezett olyan mesterségesen előállított anyag, ami keményebb mint a természetes gyémánt. := -
wanek #12 Ez a cikk is elég pongyola, de itt egy mesterségesen előállított anyagról van szó. A természetben előforduló gyémántnál (tudtommal) nincs keményebb, a természetben előforduló anyag.
A gyémántot a keménységéért használják (leszámítva az ékszerként való felhasználását), nem pedig a rugalmasságáért. -
Cleawer #11 Amire te gondolsz az porkohászati uton előállított kompozit+szinterelés.
A Young-modulus hogy jön a keménységhez?Meg asszem a gyémátnál csak rugalmasabb anyagok vannak.Minnél keményebb valami annál ridegebb.
Melyik gyémánttól keményebb? a mesterséges v természetestől?
Az az 58-59°C-os tartomány édeskevés...ha 1000°C on is olyan fasza ,akkor hurrá...
Ejj ez igy számomra homályos... -
Akuma #10 Persze a kerámiát csak zárójelben értem... -
Akuma #9 A gyémánt csak szén atomból áll, ezáltal kerámiának nevezhető anyag, ami rideg, törékeny, de semmiképp sem hajlékony. Valóban nem szabad összekeverni a hajlékonyságot a keménységgel. Ez az új anyag annyiban lehet talán előrelépés, hogy nem csak kemény, hanem van számottevő rugalmassága is. -
Akuma #8 Porlasztott anyagok esetén nem kell, hogy negatív meg pozitív részecskékről legyen szó, csupán finomra őrölt anyagok kellenek és hatalmas nyomásnak kell kitenni, esetleg hőmérsékletnek kitenni... Valamint létezik befagyasztásos módszer, amikor nem hagynak időt az anyag kiválásának, hanem hirtelen lehűtéssel fogságba ejtik az atomokat. A különböző anyagoknak különböző sűrűségük van, ezáltalkülönböző térfogatuk is, valamit hő hatására másképp változtatják meg alakjukat. Ezek belső feszültséget hoznak létre és megkeményítik az anyagot. -
babajaga #7 " bárium-titanát BaTiO3 "
Nem is klasszikus vegyület hanem két vegyület olvadéka, kerámia. -
babajaga #6 Nehogy összekeverjük már a hajlítást meg a keménységet, mert köszönőviszonyban sincsenek. -
babajaga #5 "akár a tízszeresét is elérték a gyémánt hajlítással szembeni ellenállásának.
Az anyag keménységét a bárium titanátnak, illetve annak kristályszerkezetbeli változásainak"
Az egyik sorban a hajlítáról van szó, a gyémánt rideg nem hajlítható ezt idáig is tudtam mi ebben a szenzáció?
A második sorban a keménységről van szó, de egy szó sincs hogy milyen kemény is valójában . Nagyon olyan az érzésem mintha feltalálták volna a semmit.
A bárium és a titán is pozitív elem, hogyan lesz ebből vegyület? Hol vannak az elektronok? -
Luminas #4 Én úgy tudtam, h a nanocsöves technikával készült anyagok erősebbek a gyémántnál. :S -
Ronny #3 ha az ara valami nehézipari préselőgép melett dolgozik akkor talán -
Su0my #2 de jó akkor mostantól ilyen gyűrűt dívik eljegyzésként adni?
-
gyuri12 #1 de kár:( :D