47
  • gergely012
    #47
    Kitüntették a Csatornafedél tervezőjét?
  • Su0my
    #46
    amúgy itt nem arról van szó, hogy egyik tömegmészárlás volt a kevésbé rossz, vagy a másik, 1 embert is megölni, szörnyű dolog. Főleg értelmetlenül, indok nélkül. Na de ennyit?

    Szerintem arról van szó, hogy egyes csoportok dobálóznak szavakkal, indok nélkül komcsiznak, bármiről is van szó. Valami általuk negatív élményként átélt dolognak úgy adnak nyomatékot, hogy előveszik Sztálint, 'lekomcsiznak' stb valakit. Mások(sok ugyanahhoz a csoporthoz közel álló IS!) meg nem. Igaz, ők máshogy, más dolgokat mondogatnak, de annyira dühítő, hogy-mint lentebb elhangzott- valamilyen visszatetszést keltő megjegyzést- hozzáteszem nem feltétlenül elítélendő módon- kimoderálnak, az már Sztálinizmus, 3/3 bááá komcsi... az... Ugyanez volt másik oldalon is. És az egy dolog, hogy mi sokat szenvedtünk a komcsiktól, de ha a szép agyacskádat gondolkozásra is használnád, rájönnél, hogy ez már régóta így megy, oldaltól függetlenül(a lehallgatás, meg sok egyéb). Pl minden személyes dolgodat figyeli MS bácsi, hogy mást ne mondjak.
  • Su0my
    #45
    nagyon okos próbálsz lenni, de valahogy sosem sikerül, már sry
  • Su0my
    #44
    tökéletesen egyetértek, de ez nem azt jeletni, hogy a múltban kell élni-manapság sokan szinte ezt teszik.
  • Ronny
    #43
    persze ez nem von le semmit a dolog embertelenségéből.
  • Ronny
    #42
    Az a 600 ezer olyan tulzó, mint a 6 millió. Valószínűleg Don-nál többen haltak meg.
  • teddybear
    #41
    Először is: Tényleg köszönöm az SG.hu-nak hogy megtűrték ezt a sok politikát.

    Bvalek: magyon is egyett kell értenem veled, nincs értelme darabonként számolgatni a hullákat. Egy is túl sok lenne, de sajnos sokkal több volt.

    A fasizmus és a kommunizmus ugyan egészen más eredettel "dicsekedhet", de azok akik az abszolút hatalmat megszerezték mindkét renszerben, tulképp ugyanolyan elmebeteg hatalom-mániások voltak, és még nem halt ki a fajtájuk, sajnos. Most is lenne egy-két tucat "fiók-diktátor", ha hagynánk.

    Garga Pitic:

    "Nemrég olvastam valahol, hogy az első magyar számítógépet (néhány kilométer kábel és párezer relé:) 1956 előtt a sitten tervezte egy osztályidegen és megbízhatatlan mérnökcsoport. Jó, mi? :)"

    A forrásod nem túl megbízható.

    Én találkoztam a Neumannban azokkal (már akik még éltek akkor közülük!), akik '58-ban beüzemelték a Szegedi Egyetem Matematikai Tanszékén az első magyarországon telepített számítógépet. Ez egy MINSZK-42 -es volt, és még 56-ban hozták be. Két évig kerülgették a ládáiban majd, amikor a helyzet normalizálódott, kicsomagolták, és beindították.
  • bvalek2
    #40
    Először is szeretném megköszönni az SG-nek, hogy teret nyújt ennek a fórumbeszélgetésnek. Tényleg, máshol már ez egész hírt törölték volna. Tudom, hogy nagyon határon mozgunk, kérem a forum moderátorait, hogy bízzanak bennünk, a hozzászólók nevében beszélek. Igyekszünk korrekt, és tudományosan megalapozott állításokat tenni, és mellőzni a szélsőségeket. Szerintem nem térünk el a cikk témájától, ott is részletezve van az akkori politikai helyzet.

    Garga Pitic:

    Teljesen egyetértek veled. Nincs értelme azon vitázni, hogy mitől halt meg több ember, egyetlen ember halála is veszteség, és aki a halálát okozta, ugyanolyan gyilkos, mint aki milliókkal végzett. Azért mert Pinochet idejében "csak" 3000 embert öltek meg ártatlanul, attól ő még nem arányosan kevésbé rossz, mint Hitler vagy Sztálin. A számháborút különben Mao nyerné, Kínában 40 és 60 millió közé saccolják a halálos áldozatokat.

    A másik ok, amiért nincs értelme a nácizmus/fasizmus és a kommunizmus áldozatainak számát összehasonlítani, hogy a két ideológia egy tőröl fakad. Egy szarkasztikus példa: Az NSDAP magyar neve: "Német Nemzeti Szocialista Munkás Párt". Most cseréljük le a "Német"-et "Magyar"-ra, és hagyjuk el a nemzetit. Az eredmény: "Magyar Szocialista Munkás Párt". Azóta már a "Munkást" is elhagyták...

    Komolyabban, Mussolini először kommunista volt, aztán gondolt egyet, és fasiszta lett. Hitler is baloldalon kezdett. Sztálin pedig csodálta Hitlert, és tudni kell, hogy antiszemita volt, a zsidókat faji alapon deportálta Szibériába. Ebből a szempontból én nem látok különbséget Hitler és Sztálin között. A jelenlegi Izrael faji alapon deportálta a palesztínokat, furcsa ez egy olyan néptől, aki pont ettől szenvedett korábban. Ha már itt tartunk, a palesztínok pedig elmebetegek, gyerekeket kiképezni öngyilkos merénylőnek... Nem mondom, a szabadságért küzdeni kell, de így? Képzeljétek el, 48-as szabadságharcot, a magyar legények Bécsben a kávéházakban robbantják fel magukat. Elképzelhetetlen, ugye?

    A számháborúhoz még annyit, hogy tudtommal 1 millió magyar katona halt meg a második világháborúban. Általában 500 ezret szoktak tanítani, mert annyi származott a trianoni határokon belülről. De a teljes szám 1 millió, ebből is látszik, hogy a határon túli magyarok sokkal többet szenvedtek a hazájukért. Ebben nincs benne a 600 ezer legyilkolt zsidó és cigány, úgyhogy a teljes szám még nagyobb. Mivel a mi kultúránkban nem a származás dönt, hanem az számít magyarnak, aki annak vallja magát, ezért nyugodtan beszélhetünk 1 millió 600 ezer magyar áldozatról.

    Az egy külön téma, hogy az elnyomó rendszerek az intelligens emberektől félnek a legjobban. Ezért kellett Koroljovnak is szenvednie.
  • Garga Pitic #39
    Srácok, a 200ezer papírcipős-kerékpáros-kölcsöntankos "hazát védő" szerencsétlenen kívül volt még másik 600k magyar állampolgár, akit szintén magyar állami segédlettel, de a dicsőség legkisebb ígérete nélkül vonatra pakoltak és soha nem tértek haza. (Tudjátok: zsidók, cigányok "alanyi jogon", nem mindennel egyetértők érdem szerint, Rejtő Jenő munkaszolgálaton Ukrajnában, Radnóti Miklós valami árokban, stb).
    Egyébként meg nem számháború.
    A 30-as években rengeteg embert lehetetlenné tettek v elüldöztek itthonról, a háborús évek alatt volt ugye az említett kb 800ezer.
    Ez kábé olyan, mintha valakinek rozsdás fűrésszel vágnák le az egyik karját, aztán a felszabadulás után barátilag, lassan elfonnyasztanák a másikat.
    Nem sok értelme van összehasonlítani és versengeni, nem deathmatch, ahol a bodycount számítana.


    Nemrég olvastam valahol, hogy az első magyar számítógépet (néhány kilométer kábel és párezer relé:) 1956 előtt a sitten tervezte egy osztályidegen és megbízhatatlan mérnökcsoport. Jó, mi? :)
  • Borzpapir
    #38
    mennyire örülhet neki... just in time... szovjet precizitás?
  • Ronny
    #37
    a Don kanyarban ennél jóval kevesebben estek el.Amúgy nem gondolod, hogy erőltett a példád?A szovjet táborokban, és a deportáció során meghalt magyarok száma 270–370 ezer fő között mozog.
  • babajaga
    #36
    Nem igaz. 200000, Don kanyar
  • Ronny
    #35
    azt hiszem mi többet szenvedtünk a Sztálinizmustól, ezért talán relevánsabb.
  • babajaga
    #34
    "ez itt nem a Sztálinizmus"

    Miért a Hitlerizmus neked rokonszenvesebb? Mert azt is írhattál volna.
  • Godefroy
    #33
    fade2black tudod mire utalat vagy csak irtál egy jót?
  • Ronny
    #32
    "Nem értheti meg a jelent az, aki nem ismeri a múltat"

    A múltat nem ignorálhatjuk, a régi hazugságokat fel kell fedni, mert a jelen problémái is abból adódnak.
  • Su0my
    #31
    Nem hiszem el, hogy jön ehhez a Sztálinizmus, te szerencsétlen? Te se jártál sokat suliba...

    Ami a politikát illeti, felesleges ezen vitatkozni, úgyis mindenki a maga igazánál marad, csak feszültségek vannak belőle. Mo-n végképp nincs értelme, egyik oldalon sem. És tényleg a jelennel, meg a jövővel kéen foglalkozni, MO esetében VÉGKÉPP.. (jó, puff, puff:) ).

    Dícsérendő, amit Putyin tett, de azért nem kell hasraesni ettől sem.
  • Ronny
    #30
    egyikért sem járhatna megtorlás egy civilizált államban. A határvonalat mindíg a háttérhatalom érdekei szerint fogják meghúzni, ami igen messze van az igazságtól.
  • Ronny
    #29
    szóval meg kéne becsülni
  • Ronny
    #28
    az sg talán a legtoleránsabb nagy fórum. Itt le lehet írni olyan dolgokat, amiért az indexen és az mno-n kapásból bannolnak.
  • dondore
    #27
    "The way to the stars is open."

    - Sergei Koroljov



    ja. es maximum tisztelet Putyinnak.
  • fade2black
    #26
    SGn újabban ez a divat. Köszönöm nincs, csak törlika hszed.

    tanulhatnának kis illemet a hótbunkó SGsek, ez itt nem a Sztálinizmus....
  • bvalek2
    #25
    Hát igen, ez megint a Ciolkovszkij kontra Koroljov esete. Előbbi volt az elméleti úttörő, utóbbi a gyakorlati. Az atomenergia felhasználásánál is hasonló dolog történt. Szilárd Leó felismerte a jelenséget, Fermi átültette a gyakorlatba. Sőt, még együtt is szabadalmaztatták az eljárást. Aztán egy másik nagyhatalom szolgálatában fegyvert kovácsoltak belőle...

    Azzal az apró különbséggel, hogy az amerikaiak nem aranybányában dolgoztatták előtte Fermit :) hiába no, Amerika egykor tényleg a szabadság földje volt, rengetegen odamenekültek, amikor Európában mindenki megőrült, és egymás torkának ugrott. Kár hogy ennek örökre vége.

    Volt ennek egy árnyoldala is. Ne felejtsük el, hogy a USÁ-ból ered az eugenika "tudománya", mely a társadalom genetikai tervezését jelenti. A németek tőlük vették át az egész borzalmat. Virginia államban még a 70-es években is sterilizáltak hajléktalanokat, miután begyűjtötték őket, és nem teljesítettek jól az intelligenciateszten.

    És csak meg kell nézni, hogy most mivel foglalkoznak. Egyre jobban hasonlít a viselekedésük a régi vérszomjas megalomán európai birodalmakéra. Már nincs hova menekülni, ha az ember szabadságban szeretne élni. Vándoroljunk ki a Holdba, vagy bárhová. Egy másik postban a Vénuszt javasoltam, mit szóltok? :)

    Ja, és Vágó István SG-s nickje virs lee !!!
  • bvalek2
    #24
    Lovermann:

    "bvalek: aki a múlttal törődik, lemarad a jelenről;) a jelennel kell törődni és a jövőbe tekinteni"
    Szerintem Szaddam is mondott ilyeneket a bírósági tárgyaláson, aztán mégis felakasztották. A milliónyi áldozat hozzátartozója ugyanis nem tud ilyen simán továbblépni. Hazugságra nem lehet a szép új viágot építeni.

    Sidewinder:

    Kicsit elegyszerűsítettem a dolgot, de én is Koroljovot tartom befutónak, az elsőség miatt, és az emberfeletti erőfeszítés miatt is. Ha ezt a hazájában elismerik, feltárják az igazságot, és szembenéznek a bűnökkel amit elkövettek szegény emberrel, azzal nem csak a múltat tisztázzák, hanem a jelent, és a jövőt is biztosítják. Csak őszinteségen és becsületen alapulhat egy erős ország.

    Putyint nagyon jó vezetőnek tartom, az oroszok örülhetnek, hogy ilyen államfőjük van. Az más kérdés, hogy Magyarország szempontjából káros a tevékenysége.

    Ronny:

    Kicsit leegyszerűsítettem a dolgot, ezért tűnhetett úgy hogy ilyen sarkított véleményen vagyok. A múlt tisztázása, és a múlt tisztáramosása két különböző dolog. Például Hitler autópálya programja követendő példa. A népesedéspolitikája már kevésbé...

    Az osztrák módszeren végülis lehet vitatkozni, Ausztria egy fura állam, a lakóinak a több mint 60%-a nem osztráknak, hanem németnek vallja magát (1995 környéki közvéleménykutatás volt)... Valamivel ugrálniuk kell Bécsben, hogy bizonyítsák hogy a világon vannak :)
  • virs lee
    #23
    Náciveszély!
  • virs lee
    #22
    Egyik se, mert a láncreakciót Szilárd Leo fedezte fel, szal a legnagyobb érdem itt is a miénk.
  • Molnibalage
    #21
    Igen, éppen ezért írtam, hogy matematikai zseni volt, de arról, hogy hogyan kéne rakétát építeni sok fogalam nem volt.
  • babajaga
    #20
    "elmondhatjuk, hogy az ürhajózásnak egyetlen olyan komoly problémája sincsen, amelyet nem látott volna előre Ciolkovszkij. És minden egyes problémára merész és eredeti megoldást is javasolt – matematikai logikával alátámasztva. Ciolkovszkij bebizonyitotta, hogy csak rakéták segitségével lehet leküzdeni a Föld vonzerejét és lehet meghóditani a kozmikus térséget, tudományosan megalapozta és kiszámitotta a rakéták mozgását. Kidolgozta az ürhajók és az orbitális állomások megtervezésének konkrét elveit. Ő terjesztette elő elsőként a soklépcsős rakéták elvét, amelyik nélkül lehetetlen lenne a mai korszerű, sok tonna súlyú rendszerek világürbe inditása."
  • Molnibalage
    #19
    Ő "csak" matematikailag volt zseni, de műszakilag nem alkotott semmit.
  • babajaga
    #18
    Volt egy Ciolkovszkij nevű még korábbról.
  • [NST]Cifu
    #17
    Akkor már miért nem Goddard-ot? Az első folyékony üzemanyagú rakétahajtóművet ő készítette, von Braun csak továbbfejlesztette azt.
  • whitehawk
    #16
    Ha a Himnusz szélsőjobbos... te is kb olyan érdekes ember lehetsz mint aki a Moszkva tér nevét kifogásolja...
  • Ronny
    #15
    "Ha az unokák utólag tisztára próbálják mosni nagyszüleik szennyesét, és elhallgatják/elferdítik az igazságot, azzal az áldozatok emlékét mocskolják be.Civilizált országokban az ilyesmit büntetik (pl. Ausztria)."

    Neked is szépen átmosták az agyad. Halottál a nyugati világ állítólagos vívmányáról, a véleménnyílvánítás szabadságáról? Az átalad említett civilizált ország ezt a sárba tiporta David Irving bebörtönzésével. Az meg sem fordúlt a fejedben, hogy akik megpróbálják tisztára mosni a szennyes azoknak igaza lehet?
  • Ronny
    #14
    és a mondat amit leírtál, sőt a hozzállásod szerinted nem teljesen sablon?
  • Ronny
    #13
    hurráoptimisták szeressük egymást gyorsan.
  • Sidewinder
    #12
    Koroljov már a 30-as évek elején rakétákkal kísérletezgetett.Ennek vetett véget Sztálin azzal,hogy munkatáborba küldte.Mellesleg ez a fasz grúz még hülyeségnek is tartotta Koroljov rakétakísérleteit.Koroljov legközelebb akkor reült rakétaközelbe amikor Németországba küldték a V-2 tanulmányozására.Azon idő alatt meg amíg Koroljov aranyat bányászott,Braun megkezdte a nagyszabású V-2 programját. Szerintem egyébként mindkettőjük úttörője volt a rakétatechnikának,csak épp Koroljov életéből kimaradt sztálinnak köszönhetően jópár év amit tervezéssel,fejlesztéssel tölthetett volna.Amúgy mint gondolom a cikkből is láttátok Tupoljev is a börtönben tervezte meg repülőgépeit.Valaki írta itt lejjebb h "de végülis Koroljov ért célba az élet már csak ilyen"azután a sok szenvedés után sztem nagyon megérdemelte azt a dicsőséget h az ő alkotása nyithatta meg az űrkorszakot.Mellesleg von Braun is célba ért,hiszen ő vezethette az amcsi űrprogramot ő tervezte,fejlesztette ki még vagy 50 német társával az amerikai holdprogram űrhajóit.Mellesleg ezen német tudósok közül 20-an még ma is élnek Amerikában.Végszóként annyit h koroljov nyugodtan nevezhető "igazi úttörőnek és a fényes űrsikerek megalkotójának".Amúgy a Szojuz űrhajónak is ő volt a főtervezője.És nyugodtan mondhatjuk h jó munkát végzett hiszen az utolsó Szojuz űrhajó baleset 1971-ben történt(mellesleg simán megúszhatták volna az űrhajósok ha viselnek szkafandert). Persze a Szojuz sikeréhez a folyamatos korszerűsítés is hozzájárul.Amúgy jó hogy végre valaki észrevette,hogy egy ilyen embert legalább posztumusz ki kéne tüntetni,úgyhogy gratula Putyin, szép volt
  • Godefroy
    #11
    JÓFEJ AKI TÖRÖLTE AZ ELSŐ ÜZENETEKET, AMIKRO A KEDVES CIKKIRÓ BÖSZEMSÉGÉRE HÍVTÁK FEL A FIGYELMET MISZERINT A DÁTUMOKAT ROSSZUL ÍRTA.
    MAJD AMIKOR HIÁNYOLTAM A MÁR MEGIRT ÜZENETEKET, AZT IS TÖRÖLTÉK.

    LÁTOM TANULTATOK A KORSZAKBÓL AMIRŐL A CIKK IS SZÓL.

    GULÁG IS LESZ A VÉGÉN VAGY CSAK SZIMPLA TAKOLŐVÉS HA ESETLEG VALAKI MÁST MER ÍRNI?


  • Loverman
    #10
    bvalek: aki a múlttal törődik, lemarad a jelenről;) a jelennel kell törődni és a jövőbe tekinteni
  • bvalek2
    #9
    DjDano:

    Ez nem a szélsőjobb sablonszövege, ez a túlélők szövege. Tudod, bocsáss meg nekik, de soha ne felejtsd el ami történt. Az auschwitzi zsidók sem felejtenek, a ruandai tutszik sem felejtenek, a törökországi örmények sem felejtenek, és a gulágot megjárt magyarok sem felejtenek. És ha már megöregedtek, akkor elmesélik nekünk, milyen volt, így mi őrizzük tovább az emlékeiket. Sajnálatos hogy te a felejtést választottad, a te családodban senki sem let a vészkorszakok áldozata? Ritka szerencsés família...

    Troppauer:

    Igazad van, de végülis Koroljov ért célba, az élet már csak ilyen. És bár a rakétában volt némi koppintás, a Vosztok űrhajó teljes egészében az oroszok műve volt, ez elvitathatatlan érdem.
  • bvalek2
    #8
    Na na, nekem már törölték itt a hozzászólásomat úgymond "polidili" miatt, óvatosan a szavakkal

    Azért amellett, hogy meg kell őrizni a pártatlanságot egy fórumon, nem szabad elfelejteni a történelmet sem. Mert ugyan léteznek neonácik, de mégsem törődünk a politikai érzékenységükkel, elitéljük a nácizmus bűneit. Tömeggyilkosságokra nincs mentség, nem számít hogy kinek/minek a nevében követik el. Ha az unokák utólag tisztára próbálják mosni nagyszüleik szennyesét, és elhallgatják/elferdítik az igazságot, azzal az áldozatok emlékét mocskolják be. Civilizált országokban az ilyesmit büntetik (pl. Ausztria). Arról nem tehetnek, hogy mit tettek a szüleik, de tehetnek arról, ha a tőlük örökölt igazságtalan előnnyel antidemokratikus módszerekkel visszaélnek. Ezért aztán a posztkommunistákat sem kellene kímélni.

    A náci Németországot a vereség után teljesen megtisztították a régi garnitúrától. A lerombolt Európa tiszta lappal, és tiszta lelkiismerettel nézett a jövőbe. Most viszont beültetik az EU parlamentjébe az elnyomó rendszerek működtetőit, ott fojtathatják, ahol a rendszerváltáskor abbahagyták. Nem lesz ennek jó vége, nincs ez így jól, minden porcikám tiltakozik ellene...