84
-
avman #44 tegye fel a kezét, aki érti, h BStage és eax miről vitatkoznak... :D de ez még mindig jobb, mint az alap kinek a fa... na... izé, oprendszere jobb... -
#43 na a fikagépek megint maximumra kapcsolták magukat.... szánalmas -
BStage #42 "Ha most bunko lennek, akkor mondanam, hogy tessek korulnezni a neten a "paravirtualizacio", es az "OS-level virtualizacio", mint fogalom kapcsan. "
én meg ha bunkó lennék, akkor arra kérnélek, hogy legalább azt a mondatot olvasd végig és értelmezd amit beidézel... VIM. aztán keress rá a xen-nél, ha a vmware nem tetszik.
"mint host (nem guest!)) felrakni a xen-t. "
ez kb olyan mintha esx-re szeretnél bármilyen hostot felrakni... -
Vang So #41 Mozgó desktop - a pofám leszakad, ha azzal próbálnak újdonságot kreálni, hogy munka közben is fut a képernyővédő (mivel ez nem jelent semmi mást), akkor nagy xarban lehetnek Redmondban :)) -
BStage #40 "Minthogy kb. annyival regebbi maga az NT, mint a linux/osx."
aha, elvégre a 2.6-os kernellel jelent meg a linux 2000 környékén, azért került először abba támogatottan az acl kezelés. Macos meg biztos 2005-ben jelent meg először, mikor is acl került bele. Na ne bohóckodjunk már...
"IBM Tivoli Directory Server"
kac-kac, olvass már el pár összehasonlitást a kettőröl.
"Haaat, azert ezt remelem nem akarod osszehasonlitani egy IBM z9 ec mainframe-el"
nagyon szivesen összehasonlithatjuk, aztán az összes z9 felhasználó majd felteszi a kezét és szavaz, mi pedig összeszámoljuk a kezünkön
"Az rd gyorsabb, ez igaz, de ha gprs-rol adminolni tamad kedved, akkor javaslom az ssh-t."
nincs szükségem ssh-ra, ha konzolról támad kedvem vezérelni valamelyik win-t, akkor vpn+terminal vagy méginkább WMI, amivel nemcsak egyetlen gépet érek hanem a teljes hálózat minden gépét...
"Ha azota hasznalhato lett "
bár az eredetire sem láttunk egyetlen működő expolitot sem azóta 256 variációssá vált. Vannak ennél több variációt használó rendszerek is, de hogy használhatatlan lenne az komoly szűklátókörűség.
".net only, olyat nem jatszunk."
jah, azt nem tudtam, mifelénk csak .net-es alkalmazások futnak és elég jól elvagyunk CAS-el.
"Az hogy jon ide, egesz masra valo"
nocsak. meséld már el az mire való, ha nem a programok telepitésére, karbantartására, updatelésére, leszdésére ill. ügyfél oldalon a rendszergazda által jóváhagyott programok listájának felkinálására és telepitésére? (utóbbit az ügyfél kezdeményezi, feljön a lista milyen programok elérhetőek, kiválasztja rákattint és fentvan program)
de nem látom az exchange-sharepoint-office 2007 megfeleltetését linuxon vagy más os-en. (meg még pár dolgot) -
eax #39 "ja, hogy ez még folytatódik..."
jaja ... :)
"lásd vistában a process virtualizációt, mindenkinek saját homokozót felkiáltással, de megnézheted a winjail-t vagy még sokmás hasonló megoldást"
A vista process virtualizacio, az csak a marketing osztalyon virtualizacio, valojaban egy preconfigured MAC.
A winjail mar kozelit, de azert egy freebsd (vagy linux grsec) jail tovabbra is jobb valasztas, lehet nezegetni feature listet.
"javaslom a vmware-nél a körülnézést VIM kapcsán"
Ha most bunko lennek, akkor mondanam, hogy tessek korulnezni a neten a "paravirtualizacio", es az "OS-level virtualizacio", mint fogalom kapcsan. De ilyen nem leszek, csak mondom, hogy a vmware (meg a MS VPC is) egeszmashogy mukodik.
"de lehet xen-nel is próbálkozni winen"
Na, ez erdekelne, hogy tudod winre, (mint host (nem guest!)) felrakni a xen-t. -
BStage #38 " erre jönnek ki a játékok(és szerintem ez a fő ok hogy a microfos előréb van ebben a versenyben)."
ha ez igy lenne, akkor nem vette volna át a vezetést nemrég a szerver piacon a unixoktól. A windows igazi előnye a programozhatósága, nagyságrendekkel gyorsabban lehet rá összetett rendszereket fejleszteni és a beépitett és külön vásárolható programok (exchange, mssql, isa, biztalk) nagyon könnyen elérhetőek és felhasználhatóak, ezért terjed vállalati környezetben. Desktopon pedig a könnyű használhatósága miatt ill, hogy a fenti technológiákkal (nyilvánvalóan) ezek a kliensek tudnak a legjobban együttműködni, lévén egy gyártótól származnak és nem százféle olyan komponenst kell összeheggeszteni akiknek az irói azt se tudják, hogy létezik a másik. -
eax #37 "mégis fél évtizeddel megelőzte pl a linuxot benne, macos-t ill osx-et pedig vagy egy évtizeddel..."
Minthogy kb. annyival regebbi maga az NT, mint a linux/osx.
"olyan multimaster replikációjú certificate store-al integrált cimtárat mint amilyen winen az AD"
IBM Tivoli Directory Server.
"minek? amikor pl stratus szervereket hot-swap cserélhetsz processzort, memóriát, vezérlőkártyákat windows alatt..."
Haaat, azert ezt remelem nem akarod osszehasonlitani egy IBM z9 ec mainframe-el, mert elsirom magam.
"használhatatlanok általános célra"
Csakis.
"speciális célra ott van windows.ce ami rtos"
Ideznem a post-ot, amire valaszoltam: "És mi az amit a Mac v a Linux alatt meg tudsz csinálni, de windows __(akár xp, akár vista)__ nem?"
"minek amikor az x pl röhejesen tetű az rd-hez képest..."
Fogalomzavar, a transzparencia azert ennel kicsit tobbet jelent. Az rd gyorsabb, ez igaz, de ha gprs-rol adminolni tamad kedved, akkor javaslom az ssh-t. (Igen, az meg cli.)
"lásd vista. ha nem használható, akkor bizonyitsd..."
Hat, rc-ben meg eleg gyer volt, akkor megneztem, es tenyleg, azota nem probaltam. Ha azota hasznalhato lett (deeplink plz), akkor en kerek elnezest. Majd ha sok idom lesz, piszkalom meg.
"CAS"
.net only, olyat nem jatszunk.
"package manager"
"lásd az AD policy alapú szoftver teritő modulját"
Az hogy jon ide, egesz masra valo. -
#36 Mindig mikor előjön a Microsoftos téma rögtön elkezdünk vitatkozni azon hogy melyik a jobb a linux vagy a windows. Ez egy f*szság, a linux az egy megbízható rendszer, szervernek kitünő nem fagy le, biztonságos és ingyenes, de az átlag felhasználó számár nehézkes a használata. A windows felhasználóbarát, könnyen kezelhető(nem kell parancsosorosan irogatni ha valamit el akarunk érni), és persze erre jönnek ki a játékok(és szerintem ez a fő ok hogy a microfos előréb van ebben a versenyben). A lényeg mind2 valamire jó(egyik erre egyeik arra), de egyik se tökéletes!
Peace -
BStage #35 ja, hogy ez még folytatódik...
"chroot jail"
lásd vistában a process virtualizációt, mindenkinek saját homokozót felkiáltással, de megnézheted a winjail-t vagy még sokmás hasonló megoldást
"hypervisor-os paravirtualizacio"
javaslom a vmware-nél a körülnézést VIM kapcsán, de lehet xen-nel is próbálkozni winen
"OS-level virtualizacio "
detto -
BStage #34 "A Novell Netware a win elott soksok evvel tamogatta mar azt a fajta ACL-ezest, amit most winen lehet latni. "
mégis fél évtizeddel megelőzte pl a linuxot benne, macos-t ill osx-et pedig vagy egy évtizeddel...
De azért a novell acl-je is elég messzi volt a mai acl-ektől és akkor hol vagyunk még az active directory acl-jeitől. Ja igen, mit nem tudsz linuxon? Pl olyan multimaster replikációjú certificate store-al integrált cimtárat mint amilyen winen az AD. (és akkor hol vagyunk még ennek a programozhatóságától, integrálhatától)
De megnézehtünk linuxon (vagy más os-en) pl exchange-sharepoint-office 2007 szintű integrált csoportumunka és üzenetkezelő rendszert is vagy akár olyan caching array-eket mint az isa 2006-ban. (természetesen cimtár ingetráltsággal, ezer féle programozahatósággal stb-stb)
"futtatni sparc/power6/pa-risc/zSeries/... gepeken"
minek? amikor pl stratus szervereket hot-swap cserélhetsz processzort, memóriát, vezérlőkártyákat windows alatt...
"real time utemezo"
használhatatlanok általános célra. speciális célra ott van windows.ce ami rtos...
"halozat fele transzparens grafikus alrendszer"
minek amikor az x pl röhejesen tetű az rd-hez képest... Én rd-vel gprs-ről vezérlek útközben wines szervereket.
"- _hasznalhato_ ASLR"
lásd vista. ha nem használható, akkor bizonyitsd...
"hasznalhato_ MAC framework (pl. RSBAC)"
CAS
"package manager"
lásd az AD policy alapú szoftver teritő modulját -
eax #33 Ez utobbit rosszul tetted... :)
a linux nem windows -
juzosch #32 Ez utóbbit visszavonom. -
juzosch #31 Ezért is nem telepítem még fel. De potenciálisan biztonságosabb.
Ugyanazokat meg nyilván nem tudja mint a linux, de nem is akarja. A linux sem akarja ugyanazokat tudni, mint a windows. -
eax #30 Az XP-nel nyilvan jobb, ezt nem vitattam (bar az XP-ben mar valoszinuleg kevesebb felfedezetlen sechole van, a vista meg tul uj). -
juzosch #29 Hát a jó dolgokat sajna kihagyták belőle. Igazából egy XP++. Mindenképpen jobb annál. Biztonsági szempontból elég nagy előrelépés.
Az árát sajna nem éri meg, de nekem ingyé lesz:) -
eax #28 Amennyiben admin-kent virusoztal, es/vagy nem allitottad be jol. Azert ennyire nem volt elszabva az XP sem.
Egyebkent most az iparagi ujitasokrol volt szo, az XP ebbol a szempontbol nem annyira relevans... -
juzosch #27 Nem erról beszélek. Eddig mindent megtehettél alaphelyzetben, mindenhez volt jogod. És ezen keresztül a vírusoknak is.
Na ennek vége (amíg a sok hülye ki nem kapcsolja ezt a funkciót). -
juzosch #26 Hát valaki erre izgul, valaki meg a hálózat felé transzparens grafikus alrendszerre. Előbbire többen.
Az emberek jobban érzik magukat tőle, ha szép dolgok veszik őket körül.
(amúgy vicces, hogy sokan lefikázzák a windows csicsáit, aztán ajnározzák a linux 10x feleslegesebb csicsáit:D) -
eax #25 Nah, a jogosultsagkezeles az pont egy olyan dolog, amiben a winben nagyon nem ujdonsag. A unix/vms mar akkor tamogatott DAC, sot MAC access control-t, amikor a PC-n a legkomolyabb OS a CP/M volt.
A Novell Netware a win elott soksok evvel tamogatta mar azt a fajta ACL-ezest, amit most winen lehet latni.
Eshat minthogy a vilag nem allt meg itt, egy Trusted Solaris (de akar egy linux RSBAC-val, STOP-ot mar nem is emlitem) sokkal fejlettebb jogosultsagkezelest tamogat, mint a win. -
Atomy #24 Video az asztalon, hmm. Hát ha videozás mellett mást is akarok csinálni akkor zavar hogy a háttérben mozog valami, ha csak videozni akarok akkor fullscreen mediaplayer. De azt elismerem ha ez nem lenne akkor még az idióták is furcsállnák hogy miért kell megvenniük a nagy semmit mert az xp-nek majd megszűnik a támogatása ... -
#23 HASZNOS???
A mozgó háttérkép?????
Az minden csak nem hasznos.
Erősebb vas kell hozzá, ergo pénzt kell költeniük ahelyett, hogy csodálnák a csodás statikus háttereket...
Lehet, hogy érdekes, de senem hasznos és senem praktikus ez a marhaság...
Csak a csőcseléknek jó, tudnak majd mivel gizdulni. -
eax #22 En ezt talaltam a temaban: http://arstechnica.com/news.ars/post/20070105-8557.html
Troppauer: tenyleg, az kimaradt
- chroot jail
- hypervisor-os paravirtualizacio
- OS-level virtualizacio (mint linuxon az openvz, solarison a zone-k).
-
juzosch #21 Olyanokra gondoltam, amiket valaki használ is, nemcsak az ezekben elmélyült szakemberek:)
A mozgó háttérkép több embernek hasznos, mint ezek együttvéve. -
juzosch #20 Jogosultságkezelés. -
eax #19 A teljesseg igenye nelkul:
- futtatni sparc/power6/pa-risc/zSeries/... gepeken
- real time utemezo
- halozat fele transzparens grafikus alrendszer
- _hasznalhato_ ASLR
- _hasznalhato_ MAC framework (pl. RSBAC)
- valami SSP jellegu solution
- package manager
De nem ertem, hogy miert csak linuxra/osxre korlatozod, annyi mas OS van meg... -
roliika #18 "A Windows Live internetcím birtokában folyamatosan másolatot készíthetünk az otthoni gépeken tárolt anyagokról, illetve távoli hozzáférésen keresztül kezelhetjük ezen másolatokat egy központi tárhelyen. Több gyártó készíti saját megoldását..." -
Troppauer #17 Jail-ezni lehet windozba? (tenyleg nem tudom :( ) -
eax #16 "Meg mivan? Van otthon a gépem, és lementhetem 1 központi gépre, magyarul szerverre a világ másik oldalára?"
Lehet hogy en ertettem felre, de ez nem inkabb olyasmi, mint egy NAS az otthoni halon? -
Troppauer #15 Hát ilyen nincs. Viszont a KDE v Gnome alapbol tudja ezeket a csilli-villi szarokat, első lépés a telepites utan kikapcsolni ezeket :)
-
juzosch #14 És mi az amit a Mac v a Linux alatt meg tudsz csinálni, de windows (akár xp, akár vista) nem? -
roliika #13 A DX10 egyenlőre csak elmélet. Nincs driwer. Ha lesz, megoldják más oprendszer alá is ahogy a DX9el is tették.
Meg mivan? Van otthon a gépem, és lementhetem 1 központi gépre, magyarul szerverre a világ másik oldalára? Háháááá! Haladunk ám a szép jövő felé, mikor minden cucc a neten lesz, nekünk csak 1 kis valamit kell majd cipelnünk, később meg semmit, mert idegi alapon leszünk a hálón...szép új jövő.
Ugye nem kell említeni, hogy ezek után minden illetékes vagy illetéktelen szerv gyakorlatilag azonnal mindenről fog tudni mindent. -
eax #12 Peldaul?
En munkakorbol adodoan leginkabb a security feature-jeit nezegettem, osszessegeben az a velemenyem, hogy vegre elindultak jo iranyba (ezt jelzik meg az olyan aprosagok, mint pl. a PowerShell), de azert meg a hudejotol messze vannak, ujdonsagot (ami tenyleg iparagi ujdonsag, nem egyenlo azzal hogy az XP-ben nem volt) nem igazan sikerult felfedeznem. -
#11 Talan kellett volna tegyek meg egy szmajlit a hozzaszolasomba -
Yv@n #10 Dx10? -
benczurzs #9 Erre két megjegyzésem is van:
egyrészt eddig is (WinXP) alatt is lehetett pár kattintással az asztalra videót rakni --> Active Desktop ....
Másik, vannak ingyenes/- programok, amik ezt már tudják, és nem esznek sok erőforrást érdekes módon.
3.
egyébként tudom hogy vannak ezek a lehetőségek, de pl.: én se nézek az asztalon videót, de attól még lehet más igen. -
kogasom #8 Kérnék szépen olyan példát, amit nem tud a MacOS vagy a Linux (külön-külön, nem a két rendszer kombinációjával). És nem flamelés, komolyan, kíváncsi vagyok olyanra, amit Vista alatt meg lehet csinálni, de MacOS/Linux alatt nem. -
Mr. Perfect #7 Ez az asztali video tényleg egy marhaság, viszont a vista igenis sok újdonságot nyújt és éppen nem az egyszeri felhasználóknak hanem a cégeknek. -
csorfab #6 Nem is az a lényeg, hogy nyújt-e újat, de mi a szarért jó, ha az asztalomon videót nézek?? Eszi az erőforrásokat, nem látom a többi asztaltól, nem tudok elképzelni olyan élethelyzetet, ahol ez jól jön... Mondjatok EGY példát a parasztvakításon kívül.. -
kogasom #5 A linux már tudja. Ennyit erről. A Vista az ég világon semmi újat nem ad az informatikai társadalomnak. Az egyszeri felhasználónak lehet, de összességében semmi újat nem nyújt.