46
  • Fec papa
    Minekvesszekettek itt?? mennyetek el a titánra és próbáljátok ki vazze, ja és van oylan hogy chat.
  • valaé valaé ná
    Bocs, de én akkor is ki fogok javítani mindenkit aki hülyeségeket terjeszt, mégha magabiztos is, mert más aki olvassa esetleg megjegyzi a baromságokat.
    Amúgy rengeteg cikk van a Titánról itt az SG-n is.
    Lényegük: Vannak metán tavak, nincsennek. Mégis vannak. Mégsincsennek.
    De talán mégis. Vagy nem.

Még annyit, hogy ott a víz a szikla, gyakorlatilag.
  • valaé valaé ná
    Bocsi, ez a #39-re akart menni.
  • xk
    Azt írják, hogy a Titánon a vulkáni tevékenység kriogén (vagyi hideg), és a "láva" folyékony vízből, ammóniából és metánból áll.
    A légköre 95% nitrogénből, 1.6% metánból és egyéb szénhidrogénekből áll, amiket a napszél hoz létre, mivel mágneses tere nincs, a Nap nagyenergiájú részecskéi folyamatosan bombázzák a légkört, és ebből bonyolultabb molekulák is keletkezhetnek. A légköri nyomás a Földiének a másfélszerese, és a kicsi gravitáció és a sűrű légkör miatt egy ember is simán tudna repülni a saját erejéből.

A hold maga félig vízjégből, félig sziklából áll, a magjában sziklával, a köpenyében pedig jéggel. Szóval van rajta elég oxigén is, ha nem is szabadon.

Egyébként a Titánról elég jó a szócikk az angol Wikipedián: http://en.wikipedia.org/wiki/Titan_(moon)

Hogy mi értelme ennek a hozzászólásomnak? Remélem, hogy legalább annyi, mint az előző "jajj, de hüle vagy, nem tudod, hogy..., pedig ez óvodás/általános iskolás/középiskolás (általában az író megszerzett iskolai végzettségétől eggyel hátrébb) annag, és különben is úgy van ahogy én mondom és kész" stílusú hozzászólásoknak, amikből már nagyon elegem van
  • valaé valaé ná
    Az égésnek van még egy másfajta definíciója is.
    Az, aminek ebben a topikban saját akaratodból szenvedő alanya vagy.
  • babajaga
    Vulkáni tevékenység attól még lehet hogy az adott bolygó felülete hideg mert az attól van hogy nincs gázlégköre. A vulkáni tevékenység meg attól hogy a belseje nem hült ki teljesen.
  • GyuriX2572
    Nehezen tudok elképzelni ilyen hidegben vulkáni tevékenységet :S
  • babajaga
    "Égés
    (vegy.). Az ~ olyan hő- és fényjelenséggel kísért gyors oxidáció, amelynek lejátszódásához nem kellenek különleges körülmények. Az ~ feltételei: éghető anyagjelenléte, - oxigén hozzájutása az anyaghoz, a megfelelő - gyulladási hőmérséklet és az oxidáció folyamatossága. Az első három feltétel csak a meggyulladáshoz elég, folyamatos ~ akkor alakul ki, ha az oxidáció során felszabaduló hő elegendő a gyulladási hőmérséklet fenntartásához."

Van egy hiba a szövegben, megtalálod?

• kBagyula #38
    Gyulladási hőmérséklet. >> Az égés feltételei. Az Alapfokú 40 órás tűzoltó tanfolyam egyik vizsgatétele.

Éghető anyag - Gyulladási hőmérséklet - Oxigén térben és időben való együttes jelenléte.
  • babajaga
    Az igazi tragédia nem is az hogy sokan elemi kémiai ismeretek híján vannak hanem az ebből eredö sorozatos munkahelyi balesetek melyek az elemi szabályok be nem tartása miatt végződnek halállal. A rengeteg lakásban lejátszódó tragédia sorozatos házfelrobbantások szénmonoxid mérgezések.Százalékosan több ilyen balaset van mint ötven évvel ezelött.Fejlődés? De merre? Még azt sem lehet mondani hogy csak a saját életével játszik valaki, mert igen nagy százalékban a vétlen az áldozat.
  • babajaga
    Ja és azért nincs gyújtási hőmérséklet mert ahhoz hogy égést idézzek elő több feltétel kell, már korábban leírtam. De aki nem akar tanulni azt kár erőltetni.
  • babajaga
    "a gyújtási hőmérséklethez"

Ilyen fogalom nincs. Melyik mesekönyvben olvastad?
  • babajaga
    "Titánon valóban az oxigén számít az éghető, robbanékony gáznak."

És még nem kaptad meg a Nobel díjat.
  • Sanyix
    Már leírták előttem...
    Na mindegy látom neked a gondolkodás nemnagyon megy.
  • kukacos
    Ezt valójában nekem írtad? Ha igen, akkor elmagyarázom, mint egy ovisnak tenném. A Titánon valóban az oxigén számít az éghető, robbanékony gáznak. A Földön akkor ér véget egy ilyen elegy égése, ha elfogy a metán, a Titánon akkor, ha elfogy az oxigén. Az a Föld sajátsága, hogy a reagensek közül nálunk az oxigén a közönséges, és a metán a ritka. A Titánon fordítva lenne. Ennek az égvilágon semmi köze a gyújtási hőmérséklethez, az mindenhol előfeltétele a reakció beindulásának.
  • valaé valaé ná
    Tudod a tűzvédelmi ismereteid igen-igen korlátozottan alkalmazhatók a Titánon (hogy finoman fogalmazzak), de a kémiai ismereteid a középiskolai szintet sem érik el. Nem szégyen az, de különösebben büszke se legyél rá, tanfolyamvezető úr.
  • babajaga
    Ne röhögtess mert perforálok.
  • valaé valaé ná
    Tudom mi az iniciátor és tudom mi a katalizátor. Te viszont nem látod a fától az erdőt. Ki vagy rúgva.
  • valaé valaé ná
    Tudom mi az iniciátor és tudom mi a katalizátor. Te viszont nem látod a fától az erdőt. Ki vagy rúgva.
  • babajaga
    "Ezek a hülye rakéták se alszanak el a világűr hidegjében pedig abszolút nulla fok közelében égnek."

Ha tudnád mi az iniciátor a rakétában nem mondanál ilyen sületlenséget. A rakéták nem "égnek."
  • babajaga
    Össze vissza beszélsz, ez elégtelen.
  • valaé valaé ná
    Elég szomorú, ha ebből vizsgáztatsz.
    Gyulladási hőmérséklete lehet egy anyagnak (adott oxigénkoncentráció mellett), de onnantól kezdve maga a reakció termeli a hőt.
    A föld átlaghőmérséklete már égési hőmérséklet, ha a Titáné nem az ?

Ezek a hülye rakéták se alszanak el a világűr hidegjében pedig abszolút nulla fok közelében égnek.
  • babajaga
    "az ideális nekik a -170 -150"

A metán -161 fokon már gáz.Szó sincs semmiféle ideális hőmérsékletről, csak véletlenről.
  • babajaga
    Nem hallottál olyanról hogy égési hőmérséklet? Az égési hőfok alatt nincs égés. Én munkavédelmi felügyelő vagyok, ebből vizsgáztatok többek közt. Se gyakorlatilag se elméletileg és sehol nem ég az oxigén. Oxigén nélkül meg nem ég a metán mégha a villám is csap bele.
  • Wampire1
    Milyen érdekes lenne egy Metán alapú élet...:D Míg nekünk a +20 fok az ideális nekik a -170 -150. Mintha minket lángoló testű ufók támadnának meg.:D Csak rájuk lehelnénk és 3ad fokú égési sérülések még több méter távolságból is.:) hihi. Mintha olvastam volna valami ilyen tipusú scifit is....
  • NYCBoy
    Meg kéne kérni Anettkát, hogy hozzon belőle a földre és akkor nem kéne emelni a gázárakt!
  • kukacos
    De nem is amiatt nincs égés. Nálunk is úgy robban be a metán, hogy valaki rágyújt mellette vagy valami szikra csap át.

Miután a másik reagens bőven van, a titánon gyakorlatilag az oxigén "ég". Fura érzés lesz egy robbanékony gázt lélegezni :) Érdekes lesz a Titán News is: "oxigénvezetéket csapoltak meg a tolvajok, de berobbant", "felhevült oxigénpalack okozott tragédiát", meg "a kormány átalakítja az oxigénfűtés támogatási rendszerét".
  • DanyyX
    Kíváncsi leszek, mikor akarják kitermelni onnan a metán-etán keveréket, hogy a földre hozhassák, és hajthassák vele az amcsik autóit
  • marcio mela
    Az akkor már nem -170 fok.
  • valaé valaé ná
    Miért, a +20 fok az talán égési hőmérséklet a metánnál ?
    Lógika rulez.
    -170 fokon is be lehet gyújtani, csak melegíteni kell. Csak tovább.
    Mármint ha lenne oxigén nélkül oxidáció.
  • tpeterr
    itt egyenlőre azért még nem fognak pecázni :-D
  • babajaga
    Ja és majdnem elfelejtettem ezért kell az alacsony hőmérséklet miatt iniciátor a folyékony oxigén és hidrogén üzemanyagú rakétáknál.
  • babajaga
    "A -170 foknak nem sok köze van hozzá"

Az égés feltételei: éghető anyag; Oxigén; égési hőmérséklet. Bármelyik hiányzik nincs égés. A -170 fok nem égési hőmérséklet még a metánnál sem.

A Marha
  • Sanyix
    A -170 foknak nem sok köze van hozzá, de az oxigén teljes hiánya miatt nemvalószínű hogy be fog robbanni :)
  • Epikurosz
    Helyesbítés a cikkhez:
    "A szakértők szerint a metán-etán keverék átlátszó, akárcsak a Földön a víz, és viselkedését tekintve sincs számottevő különbség, azaz a tavak felszínén minden bizonnyal kialakulnak kisebb hullámok is."
  • gekko45
    A csovezetekekre kivancsi leszek. XD
  • Csepesz
    Ahoz oxigén is kéne...
  • kvp
    "megvan az uj energiaforras"

Akkor ezek szerint a nasa a mars kuldetes helyett kenytelen lesz a titanra menni. (es vihetnek olajmunkasokat is)
  • gekko45
    megvan az uj energiaforras
  • Bigbiggie
    "metán tavak" YEEE