337
Ernesto Rafael Che Guevara de la Serna
  • Bandee1987
    Na, én is tépek.
    Még végezetül annyit, hogy jó kis vita ez, bár azt gondolom mindenki tudja, hogy egyikünk sem fogja meggyőzni a másikat, mert mindenkinek szilárd, határozott véleménye van :)

na pá
  • Ronny
    azért örölnél, ha tizenéves csitrik hordanák a képedet:P
  • GregSB
    Lol, én ezért nem akarok belekerülni a törikönyvekbe. Kell az nekem meg az utódaimnak hogy szétfikázzanak netes fórumokon? :DDD
  • joebacsi
    nah jó, már látom, hogy ígyis túl sok szót fecséreltünk erre az emberkére...és nemnagyon haladtunk előrébb, így maradjunk annyiban, hogy az én apukám erősebb :P
    nah jóccakát mindenkibe :)
  • Bandee1987
    Szerinted érdemes egy eszméért embereket gyilkolni? Nem.
    Azt még megértem, ha őt támadják (önvédelem) vagy egy családtagját, vagy barátját, barátnőjét, és ezért öl.
    De egy eszméért megéri? Szerintem nem. Egyetlen embert se öljön meg senki szerintem egy rohadt eszméért.
  • bens
    1. '80 as évek zenéi
    2. Che
    3. Test Drive Unlimited
    4. Football Manager
    5. SilkRoad Online
    6. XBOX360
    7. World of Warcraft
    8. Anime
    9. Gitározás
    10. KONAMI Soccer kiegészítők

:P
  • bens
    igen, én is ezt mondtam h ezért megvalósíthatatlan. de mindemellett én felnézek arra aki erején túl harcol, mert lát egy szebb jövőt, és úgy gondolja h van remény.
  • Bandee1987
    Nem, itt arról van szó, hogy mindig van olyan ember, akinek fáj a foga a vezető pozíciójára. Amikor meghalt Sztálin mekkora hatalmi harcok kezdődtek a szovjet kommunista pártban. Sztálin is megölette az ellenfeleit, sőt a barátait is, mivel egy üldözési mániában szenvedő gyökér fasz volt.
  • bens
    szted egy olyan ember akit meggyőznek a felettesei h menjen harcolni egyenlő egy olyannal, aki egymaga forradalmat robbant ki saját erejéből? Che-nek senki nem mondta h harcoljon. ez olyan mintha Columbusra azt mondanád h egyenlő volt a matrózaival, akik ugye önszántukból mentek vele.
  • Ronny
    lehet, de tudod mindíg arra kell gondolni, hogy az emberek nem örök életűek és egy országot nem egy tucat összeválogatott szuperember for irányítani.
  • Bandee1987
    Mondjuk nem is értem, hogy Marx egyáltalán hogy gondolhatta, hogy a kommunizmus egy megvalósítható dolog. Az emberek soha nem lesznek egyenlők egymással.
  • joebacsi
    épp ezért nem nyitok topikot egyiknek se ;)
  • joebacsi
    oké-oké...akkor mondjuk vegyük csak az 1 ezrelékét, akik tuti meggyőződésből harcoltak...ígymárcsak 40000pólóra lesz szükséged :)
  • GregSB
    Ez nagyon sz@r példa volt :) Azok a katonák kötelesek voltak harcolni az országuk oldalán, még ha nem is akarták...
  • bens
    van különbség a becsapott/halálbahajszolt/kivégzett emberek, és a forradalmárok közt...
  • GregSB
    Oops, ez eredetileg a #189-re ment volna.
  • joebacsi
    jah bocs, akkor első körben elég lesz neked...asszondja, hogy...őő...cirka 40 millió póló...vagy hány halálos katonai áldozata is volt a második világháborúnak?
  • bens
    erről van szó
  • bens
    hát azért nem mondhatnám h minden ember képes lenne feláldozni a saját életét az eszméiért. márpedig Che ezt tette.
  • bens
    tehát mégiscsak jó
  • GregSB
    Mondj egy olyan híres, elismert embert, akinek fenékig tejfel volt az élete! :)
  • joebacsi
    ok, ha csak a jó tulajdonságait veszed figyelembe az embereknek, akkor sztem mindenkiről csináltathatnál egy pólót magadnak...
  • bens
    sztem meg vannak olyan emberek akik helyesen tudnának irányítani egy kommunista államot anélkül, h saját maguk felé hajlana a kezük. csakhát az ilyenek nem is törekednek hatalomra, és inkább ezért megvalósíthatatlan.
  • Bandee1987
    A kommunizmusban ugyebár mindenki egyenlő, legalábbis az alapelv szerint, igaz?

Namost ez megoldhatatlan dolog, hacsak végignézzük az emberiség teljes történelmét. Olyan nincs, hogy mindenki egyenlő. Mert ha te pl. egy kommunista állam vezetője vagy felsőbb beosztású "alkalmazottja" vagy, akkor már alapból több jogod, több pénzed van, mint egy egyszerű gyári munkásnak.
  • joebacsi
    olyan mint egy tündéremese...elolvasva tök jópofa meg minden, csak életképtelen :)
    Marx ott b*szta el, hogy túl komolyan vette magát...ha nem ilyen világmegváltó eszmeizét akart volna írni, hanem mondjuk megmarad a szépirodalom keretein belül, lehet, hogy mondjuk a fantasy nemis fantasy lenne, hanem mondjuk communismy, és rajongók milliói harsognák éljenezve a nevét :D
  • bens
    idézek korábbi hszből: "néha hidegvérrel gyilkolt, és bizony pár fegyvertelen embert kivégzett saját kezével, talán nem is ez a követendő a személyiségében."
  • bens
    nem válaszoltál...
  • Bandee1987
    A mai világban meg már főleg életképtelen az ilyesmi.
  • joebacsi
    ...és mélyen hallgatnak az árnyoldaláról :)
  • bens
    ok, akkor magyarázz. mi az a kommunizmus eszméjében, ami nem jó.
  • joebacsi
    nem hálistennek ez nemígy van, hanem még ott tartunk, hogy az önálló gondolkodás gátolja a kommunizmust :)
    (eredeti elképzelésben életképtelen, a módosított változata meghát khm...nemjöttbe :))
  • GregSB
    Szerintem itt a topikon belül senki sem bálványozza, csak vannak olyanok akik elismerik a jó tulajdonságait és tetteit.
  • joebacsi
    neem, ez a zigasság!!!44
  • Bandee1987
    Jó, persze ott volt Gorbacsov, aki eléggé nagyot lendített azon a glasznosztyal és a peresztrojkával a rendszerváltáshoz vezető úton, de hidd el, hogy az emberek is igen sokat tettek ezért (lásd a szolidaritás nevű lengyel szervezetet, élén Lech Valesával, vagy a több tízezeres, százezeres tüntetéseket az ndk-ban, vagy a román forradalmat, amikor Ceausescu hiába beszélt már a hatalmas tömegnek, úgy kellett kimenekülnie a helikopterrel a palotájából, mert a népharag elsodorta.)
  • joebacsi
    "tehát te nem tisztelsz valakit azért, mert kiáll (igaz rossz eszközökkel) egy alapvetően jó eszme mellett"
    nem ezt mondtam, csak azt, hogy egyrészt nem tisztelek mindenkit, aki kiáll egy "szerinte jó eszme" mellett, illetve, hogy ezt a "jó eszme"-t nemkifejezetten ezzel a jelzővel párosítanám :)
  • bens
    tehát te nem tisztelsz valakit azért, mert kiáll (igaz rossz eszközökkel) egy alapvetően jó eszme mellett.
    amúgy meg ezt én meggondolnám mégegyszer, ugyanis picit ellentmondasz magadnak: "minden emberben lehet jót, és rosszat találni, de csak fekete és fehér ember nincs, csak szürkék, különböző árnyalatban...és csehben semmi olyat nemlátok, amiért fel lehetne nézni rá...sőt... "
  • joebacsi
    a mi történelmünkben is van pár alak, aki ugyanígy kiállt jóval kevésbé vitathatóan nemes célokért...miért épp ezt az exportterméket kell bálványozni akkor?
    ha pedig ezt teszi, akkor viselje annak a következményeit, hogy a szemére hányják...pl hány embernek is kellett meghalnia amiatt, amiért akkor és ott nemúgy gondolkodott, mint ez a barom? (hány kivégzési pert is indított?)

minden emberben lehet jót, és rosszat találni, de csak fekete és fehér ember nincs, csak szürkék, különböző árnyalatban...és csehben semmi olyat nemlátok, amiért fel lehetne nézni rá...sőt...
  • bens
    hehe, nem ismersz még :DD
  • bens
    ebben a világaban csak rossz oldal van barátom. nem azt kell eldöntened h kinek állsz az oldalára, hanem azt h képes vagy-e eltanulni a jót az emberektől.
  • GregSB
    A második bekezdésemet Che-ről írtam, nem bensről :)