Utópia a robotok felemelkedése?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

bocsánat, anyját 😊

Ja, a másikra: a mélységtõl való ösztönös félelem még akkor alakulhatott ki, amikor még a fán voltunk... Itt a tanulással szerzett tudás már kicsit elkésett lenne. Az, hogy nem rögtön a születéstõl mûködik, azért nem probléma, mert addig úgysem jut eszébe egyedül mászkálni, hanem - egy másik ösztön miatt - úgy szorítja az annyát, ahogy bírja.

"Egy csecsemo nemsok mindent lat a kezdeti idoszakban.."

Ez egy közkeletû tévhit szerintem. Vagy babánként eltérõ. Láttam olyan babát, aki 1 napos (pontosabban 9 hónap + 1 napos!) korában már alaposan körülnézett, és különösen az emberek arcát nézte meg, érdeklõdéssel. 3 naposan meg a képeket a falon!

Cuchulainn
És minden kisbaba pont abban az egy hétben bucskázott le a párnáról mi? 😊 Most ezzel nem vitázok,(nem a topikba tartozik, de ha akarod privátban vagy valahol írhatok róla) de hidd el, nagyon komoly kutatások folytak e tekintetben és nem azért mászik át rajta mert nem látja mi van ott...
De nem is ez a lényege annak amit itt szajkózok, hanem az, hogy az emberi agy(és mellesleg az állati is) nagyon komoly beépített tudástárral rendelkezik a születéskor. És itt most nem a köznapi értelemben "ösztön"-nek nevezett dolgokra kell gondolni. Egy kisbaba, vagy kiskutya például tisztában van Newton mozgástörvényeivel, az anyagmegmaradással, a gravitációval és még rengeteg dologal, ami segíti eligazodni ebben a világban.(Mielõtt valaki belekötne, nem, nem tudják a képleteket, és gõzük sincs róla, hogy mi az, de úgy viselkednek mintha tudnák!)
Egy robotba, legalábbis egy olyan "igazi" intelligens szavazóképes robotba mindenképp bele kéne ültetni valami hasonló mechanizmust, mert ezek, és hasonlók adják a mi tanulásunk alapjait. Egyfajta keretként szolgálnak arra vonatkozóan, hogy mi az amit meg kell és meg lehet tanulni és mi az amit felesleges.
Attól pedig, hogy egyáltalán a saját ilyenfajta képességeinket megértsük még messze vagyunk.

Sooner or later all our games turn into Calvinball...

Én arra a reménybeli technikára gondoltam, amellyel végtagokat lehet majd növeszteni. Egy idõ után már egész test növesztése (klónozása) is lehetséges lesz, tehát fizikailag nem kell kivárni x évet, de a tudat átadása az új testbe, no ez már rázósabb ügy.

Kara kánként folytatom tanításom.

A klónozással az a baj, hogy nem felnõtt ember készül ugyanazzal a tudással, mint a donor, hanem ugyanúgy fel kell nõnie, nulla tudásról indulva. De akkor meg minek a klónozás, létezik szaporodás is 😊
Talán nem kéne összekeverni egy agyatlan forgatókönyvíró marhaságait a realitásokkal.

"Egy nap majd sikerül lemásolni az embert" - tudod, ez nap mint nap megtörténik. Milliárdos nagyságrendben. És olyan szinten nem kell hozzá tudás, hogy erre az állatok és növények is képesek. Úgy hívják, hogy szaporodás 😊

"Ki meri megmondani mi lessz 1 millió vagy akár 10000 év múlva?" - ez nem bátorság kérdése, mert nem kell hozzá merészség. Egyébként nem lessz, hanem lesz. Hány éves vagy?
Én is ezt akartam írni Borzpapírnak, aki amúgy csak fosta ide a badarságait.
Másik: vitáztunk a kicsi géprovarokról. Ott is a kutatók eljutottak oda, hogy a természet alkotta rovaroknál nincs jobb. Minek fémbõl, mûanyagból rovart gyártani, amelynek az energiaellását majdnem lehetetlen hatékonyan megoldani, amikor a természet ezt rég megcsinálta? Igazából az emberi robotkészítés legegyszerûbb módja a klónozás. Ha klónoznak valakit, akkor annak lehet hét élete, lehet egyszerre több helyen is, például. Annyira furcsa sem lenne, mert már vannak egypetéjû ikrek. Mindösszesen erkölcsi aggályok vannak itten, és jogiak. No persze, egy ilyen "robot" ugyanolyan törékeny lenne, mint az eredeti ember, extrém körülmények között nem tudna jobban teljesíteni.

Kornan
Szerintem sem valószínû az a 20-50 év.Inkább 50-200 év.Fura ,hogy régi scifik írói miket gondoltak,hogy mi lessz 2000-ben.Nem számítottak arra,hogy ott hagyjuk a holdat...Pl space1999,régi star trek.....A régi star trek szerint már javában dúlna az eugenikus háború(vagy már véget is ért) amely a genetikailag manipulált szuperemberek és a normális emberek közt zajlik.Ezt gondolták 1966-ban.

Mindenesetre aki azt mondja ,hogy lehetetlen az nagyon korlátolt felfogású.Nem a mai robotokra kell gondolni,hanem egész más elven mûködõkre.Egy nap majd sikerül lemásolni az embert,sõt még sokkal jobbat alkotni,amely elképzelhetetlen dolgokra lessz képes.De ez egyeseknek miért fáj? Ki meri megmondani mi lessz 1 millió vagy akár 10000 év múlva?Már ha túléli az emberiség.
Egy csecsemo nemsok mindent lat a kezdeti idoszakban.. (terlatasa meg plane nincsen). Ez mellesleg lehet oka az osszes tobbi hasonlo jelensegnek. Meg akkor is, ha osztonos viselkedesformarol van szo.

Szvsz az is eleg hogy csak 1x leessen a parnajarol es az rossz legyen neki, el fogja kerulni a szakadekot is. Neked se kellett lavaban furodni, hogy tudd hogy art neked a tuz, eleg volt egy gyertya is 😊
Nomeg ha mar robot, meg ai regenyeket emlegetunk, az nem Asimovval kezdodik szvsz. Csak o a legpopularisabb.
Most ez mi akar lenni? A 2. bekezdéssel ellentmondasz az elsõnek. Elõször azt hittem, az elsõ egy idézet, csak elfelejtetted jelezni, és arra reagálsz, de nem. Egyébként már beszéltünk errõl (ugyebár a tiéd már a 111. hsz).

Laci73
Szegény Asimov ha ezt megérhette volna! Reméljük szeretett brit "tudósaink" tovább olvassák regényeit és eljutnak a "Robotika törvényei" részhez is 😊

Az MI megalkotása sokkal nagyobb kihívás mint hinnénk. Az ötvenes években, a számítógépek elsõ nyílvános bemutatkozásakor még a legkomolyabb tudósok is években, legfeljebb egy-két évtizedben mérték az elsõ "mesterséges személy" megjelenésének idõpontját. Ma már tudjuk: a Neumann-elv ill. az erre alapuló rendszerek erre a célra csak részben alkalmasak, egészében nézve más megoldás szükségeltetik. Jelenleg az MI kutatás (a nyílvános eredmények alapján - katonai kutatások adatai nem ismertek) részekre bontva halad és úgy ötven év távlatába helyezi az elsõ igazán MI-nek nevezhetõ rendszer létrejöttét.

PS: Ha egy hír brit kutatók vagy tudósok eredményeit, kutatásait, egyáltalán bármivel kapcsolatos konzekvenciáit hozza le, illik nem komolyan venni. Jelenleg a fõleg interneten publikáló - feltehetõen ismerettséget hajkurászó - brit kutatók a tudomány önjelölt bohócai. Sajnos ez van.

Szeretem a ráncaimat, mert azt mutatják hogy éltem. Szeretem a beteg rózsákat, Hervadva ha vágynak, a nőket, A sugaras, a bánatos Ősz-időket

(!= = nem egyenlõ)

Ja, és éntudat != öntudat sem.

"írja le nekem valaki az érzelem és éntudat matematikai képletét."

Nos, ahhoz elõbb pontosítani kellene, mire is gondolsz. Az ide kapcsolódó, valamennyire ismert agyi folyamatokra? Annak lehet "képlete", vagy inkább leírása. Az átélõ tudatnak azonban nincs képlete, de nem azért, mert nem ismerjük.
Egyébként ne keverjük a fogalmakat! Az éntudat nem a tudatos átélés, hanem az önmagukról kialakított képünk; saját magunk (vagy amit annak vélünk) beazonosítása, stb.

Valamit elfelejtesz: öntudatlan állapotban (alvás, stb.) is megszakad a tudatosság, mégsem halsz meg.

Valószínû, h nem azok a földhözragadt gondolkodású emberek fogják az MI fejleszteni akik jócskán elõfordulnak itt körülöttünk, hanem azok akiknek a fantáziájuk mellé jó nagy adag tudás is párosul. Az ilyen "fantáziálások" tették lehetõvé, hogy ember jusson ki az ûrbe, vagy hogy létrejött az internet.
Egy pár érdekesség amin már túl vagyunk:
-nem is olyan rég még istenkáromlásnak számított, ha valaki azt állított, h a föld gömbölyû, vagy nem a világ közepe...
-csak az repülhet, ami a levegõnél könnyebb (ez már a kijelentése pillanatában sem állta meg a helyét)
-Verne regények, amelyeket a szórakoztató kategóriába sorolták anno és lámm ma...
-és még sorolhatnám...

És az is elgondolkodtató, h leegyszerûsítve mi is az ember? Tkp. bárhol elõforduló egyszerû anyagok bonyolult "szerkezete", és ez az anyag ébredt öntudatra. Igaz el kellett telni pár millió évnek, de pont ezt az idõt tudja az ember a meglevõ tudásával lerövidíteni. Talán az MI, ill. a robot szó alatt sem feltétlenül egy emberszabású gépet kell érteni.

Egy valami biztos: nem itt a fórumon fog megszületni a MI...

És ha az Microsoft fogja szállítani a progit, akkor nem kell félnünk, h a robotok képében egyhamar legyõzõre találunk.:-DDD

írtam

Nem azt írta, hogy a tudatot vetíti valami. Olvass figyelmesebben. Ja, álmos vagy.

Nem neked írtam. Tudod, van itt egy olyan, hogy válasz valakinek.

<#eljen>

a tudat épp amiatt a kis dolog miatt választható külön az agytól... nem elválasztható, hanem külön választható!

http://www.bognarstudio.hu/blogszfera.html Hozzászóló pszihológia az oldal kb közepétől.

+
Te! Itt valami nem stimmel:
"A tudattartalom az agy által a tudatba vetített info csomag, amit a tudat éppen átél."
A tudatot nem vetíti semmi, vetítõdik az magától.
A tudat meg maga az átélés.

http://www.bognarstudio.hu/blogszfera.html Hozzászóló pszihológia az oldal kb közepétől.

for Dez:
Tudom is én mi az a szikra? Ez csak egy feltételezés. Hogy ki és mit kever bele, az már nem az én dolgom.

mindjárt elalszom...
<#alien2>ez kicsit UFo-s lesz<#alien2>

Ti, emberek annyira el vagytok telve magatokkal. Napmintnap mondjátok, hogy egy felsõbb lény teremtményei vagytok, de ritkán néztek eme gondolat mögé. Honnan tudhatjátok, hogy valami nem érez nálatok jobban. Egy hal a maga szintjén az evolúció csúcsa. Adott pillanatban te vagy a legnagyobb, mert az evolúció célja a tökéletesség. A hal szintjén ez az életben maradás, és reprodukció. Genetikailag tudtában van, hogy õ nem tökéletes, de a leszármazottja az õ szempontjából tökéletesebb lesz, mígy õ se lesz tökéletes. Mi az ember célja? Ami a halnál a tökéletesség, az az embernél egy kis állatka, ami jobbra, meg balra úszkál. De az ember a legfelsõbb fok? A hal tud rólunk? Tudja milyenek vagyunk? Hogy mennyivel vagyunk nála okosabbak? Magadnál tökéletesebbet másból nem csinálhatsz, mert az nem te vagy. Az evolúció önzõ. Csak te vagy a fontos. Mi az egyszerûbb? Ha mindenki másra gondol, vagy ha mindenki magára? Magaddal foglalkozz, ne mással!

Szikra alatt az "isteni szinkát" érted? Mert az nem az intelligencia. Csak szólok. A többire most inkább nem reagálok.

A tudatos átélést, röviden a tudatot (ami nem egyenlõ a tudattartalommal, ami egy az agy által a tudatba "vetített" információs csomag, amit a tudat éppen átél).
Régen a tudomány válasza az volt erre: illúzió. Most már nem egészen így gondolják.

csak nem fogom be...
biológiai határok? mi ez? a biológiát mi élõben számoljuk. az általunk ismert élet alapjai a fehérjék: jobbára szén, oxigén és hidrogén alkotta láncos molekulák, melyek sokkal sokrétûbb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az elemek. a jelenlegi, és közeljövõbeli robottechnológiák valószínûleg az általunk szervetlennek nevezett módon fognak létezni. mint az elõbb írtam, az ember egy biorobot. határok? milyen határok is?

na! még egy valami, aztán tényleg befogom.
feltéve, hogy áttöltöd magad egy jobb géptestbe ( ez a test ugyebár a te pontos másolatod ): ez akkor közvetlenül azt jelenti, hogy egy adott pillanatban kétszer létezel. aztán áttöltöd a tudatod (hogyan?). a töltés közben van egy röpke pillanat, amikor nem léteztél, mert egyik testben se voltál, tehát? Meghaltál.
Vagy: vagy te, meg a robot másod, aki még mindig pontos másolatod. Téged megölnek, és ezzel egyidõben õt aktiválják. Az agyad utolsó gondolatai(melyek összeköttetéseket jelentenek egyes agysejtjeid közt) át vannak töltve? Nem! Akkor te vagy? Nem! Ergo? Meghaltál.
Ez olyan, mint a teleportálás. Nem is olyan rég volt it az sg.hu-n. Egy fénysugarat elméletileg teleportáltak. Az egyik helyen elpusztították, a másikon meg újrakreálták. --->>>!!!ELPUSZTÍTOTTÁK!!!<<<--- Meghalt? IGEN! ennyi.
Bármi történik, az új személy nem pont te leszel, mert a tudatodban a folytonosság megszakad (amikor újraélesztenek, még tudatodnál vagy, mert még nem állt be az agyhalál). akárhányszor lemásolnak, mindig hiányozni fog valami. egy icipici dolog, léted éppen legutólsó pillanata. a jelen. effektíve a lélek. a múlt és a jövö fiktív, a jelen viszont biztos. a múlt végtelen, a jövõ is az, de a jelen a lehetõ legkisseb idõtartamú, éppen 0+|n|.

ugyanezért hülyeség a rinkarnáció (bocsánat, hogy ilyet mondok)
rendben! örökké élsz. a lelked mindig vándorol. emlékszel az elõzõ életeidre? tisztában vagy az akkori tudatoddal? NEM! NEM! akkor mire jó? hiba: nem folytonos. csak egy szakasz biztos, de az se teljesen.

Na szép álmokat! ez itt a valóság.

ps: írja le nekem valaki az érzelem és éntudat matematikai képletét. (bizonyára van, csak amig nem ismerjük a határt élõ és élettelen között, nem kéne ilyen messze a jövõbe tekintenünk... szerintem)
Megjegyzés: az ember mégis csak egy biorobot, ezt ne felejtsük el, csak mi - elméletileg - magunk alkottuk magunkat, így a fejlõdésnek nincs határa!

ja! nekem meggyõzõdésem, hogy a készítõk nem mennek el idáig az emberiség érdekében. (mellesleg a battlestar galactica is errõl szól: az embertiség teremtette cylonok termtõik ellen fordulnak)
Az emberiség mindigis az isteni szint felé tõrekszik, de ez a téma vet fel annyi kérdést, hogy - szerintem - a kritikus pillanatban tudjunk helyesen dönteni. Állandó szabály: ne teremts jobbat magadnál.

Hát, srácok...
feltéve, hogy az ember egy agyszülemény, lehet, hogy nem véletlenül nem vagyunk fölruházva az örök élet képességével.
mellesleg volt egy ilyen része a star treknek, mikor két robot csoport harcol egymással a pusztulásig, de egyik robot se tudja magát reprodukálni. a készítõik így tervezték õket. ezek kinyírták egymás alkotóit. és azóta gyilkolják egymást. majd jön a volyager, és átalakítja egyiküket, hogy "párosodhasson".

Allítólag az ember is egy másik, magasabb értelem terméke, vagyis teremtmény. Olyan teremtmény, amely maga is tud teremteni. Feltéve, hogy igaz a kreacionizmus. Ha meg nem, akkor is "teremtmény", az evolúció terméke (jaj, de csúnya szó).

_Atti_
élet és robot között a különbség az hogy elõbbinek van értelme, mig a robot ennek az értelemnek a terméke.és mivel az élet értelmét még fejtegethetjük az idõk végtelen végzetéig addig itt nem lesz robot aminek szavazatijogokra lenne szüksége vagy pénzre és kényelemre..

azt már viszont elhinném ha arrol volna szo hogy mikor lesz egy biztonsági 'robot'nak joga szitává lõnie, lehallgatnia, elfognia stb

RIP www.memod.co.uk RIP || Darkmod http://www.thedarkmod.com/

Cuchulainn
Ja igen és elfelejtettem hozzátenni, hogy ez még mind csak a mozgás, egy alapvetõen nem túl sok gondolkodást igénylõ cselekvés...

Cuchulainn
Aham, tényleg. Mi az a mélység? Milyen mélység az ami veszélyes rám, és milyen az ami nem? Mi van, ha puhább talaj van az alján? Mi van, ha van felette átvezetõ híd? Mi tekinthetõ hídnak, ami megbír engem, és mi az ami nem? Tudok-e kapaszkodni valamibe? Megbír-e az a valami?
Ezek mind olyan dolgok, amiket egy emberi agy minden egyes ilyen alkalomkor öntudatlanul is végiggondol, és amire a megfelelõ életkor elérésével a kisgyermekek is maguktól(!) képesek. Persze nem hibátlanul, de képesek rá. Ez egy olyan dolog, amit egy robotnak mind meg kell tanulnia, és ráadásul teljesen más mechanizmus útján. A mai robotok ennek mégcsak a töredékére sem képesek!

Csókolom, megjöttem én, a Szkeptikus! :-)

Az okos okfejtések úgy kezdõdnek, hogy "tegyük fel, hogy":
- sikerül megfejteni az intelligencia titkát, és mesterséges élõlényekbe beletáplálni a szikrát,
- ezek az élõlények nem sokban fognak különbözni tõlünk, hisz saját képmásunkra teremtjük õket (mire másra?), talán csak felturbózzuk a képességeiket (bírni fogják a gravitáció hiányát és a kozmikus sugárzást, mint egy marha)
- ezekbe az androidokba vagy kiborgokba muszáj lesz beletálplálni az önfejlesztés képességét és a szaporodási (önreprodukciós) képességet is
- a Földet ki lehet nekik jelölni tabuként, és az emberi fajt sérthetetlenként. Nem kerül ez semmibe. A Földön kívül ott van a világegyetem végtelensége. A másik: mi sem pusztítottuk ki a Föld többi élõlényét (bár sokat igen,), szóval én nem látom, miért kellene félni attól, hogy a robotok kipusztítanak minket. Igazából semmi érdekük nem fûzõdne hozzá, feltéve, hogy nem a Föld erõforrásaira vannak utalva, mert akkor bizony igen.
- a robotok tehát a végtelen és hideg ûr meghódítására vannak ítéltetve. Kis rajaik elhagyják a Földet, és a naprendszer külsõ bolygóin és holdjain található erõforrásokat felhasználva elkezdenek szaporodni, és egyre kijebb menni, míg elhagyják a Naprendszert, és irány a közeli és távoli csillagok. Mivel - durván fogalmazva - osztódással szaporodnak (nyersanyagot találnak bõven), és nincsenek bezárva egy bolygó szûk világába, kozmikus léptékek szerint röpke idõ alatt meghódítják galaxisunkat, a Tejútat. Pár évmillió alatt olyan tömeget kell alkossanak, amely már képes csillagmérnöki tevékenységekre. Néhány példány talán vissza is térne a Földre.

Namármost, adjunk egy csavart ebbe a gondolatmenetbe. Az okosok azt mondják, hogy csak a mi galaxisunkban, amelyben 200-400 MILLIÁRD csillag van, több millió, de legalábbis pár ezer civilizációnak kell léteznie, elvileg, és ezek közül lennie kell néhánynak, amely elõttünk jár technikailag, és az általam fent leírt forgatókönyvet végigzongorázta.
Ezekszerint az õ robotjaikkal nekünk már találkoznunk kellett volna. Igenám, de sehol egy fia ûrbõl jött robot, csak mi ülünk itt és bámulunk ki magányosan a messzeségbe. Itt valami nem stimmel. Nagyon úgy néz ki, hogy olyan korlátok vannak a világegyetemben, amelyek rákoppintanak az álmodozók körmeire.

Cuchulainn
Jaj...
Nem a tériszonyról van szó. Egy csecsemõ, mikor elõször megtanul mászni akkor semmi félelemérzete nincs a mélységgel szemben. Pl. lazán átmászik egy üveglappal lefedett "szakadékon" a kedvenc játékáért.(Úgy, hogy még életében nem látott sem mélységet, sem üveglapot) Ugyanezt a kísérletet egy héttel késõbb megismételve egy másik kisbabával(aki szintén életében nem látott sem mélységet sem üveglapot) õ már nem mászik át a mélység felett! Vagyis viselkedésbeli változás lépett fel, mindenféle tanulás nélkül! Mikor a kisgyermek elért a fejlõdés azon fokára (mászás), hogy szükség van egy efféle védelmi mechanizmusra (Annak felismerésére, hogy mélység fölé kimerészkedni nem szabad) akkor egyszerûen megjelenik, minden tanulás nélkül! És ilyen nem egy, nem kettõ, hanem rengeteg van!

dronkZero
"Ezeknek a mechanizmusát még nem értjük, és esélyünk sincs, hogy a robotgyártásnál alkalmazzuk."

Hát, mondjuk ezeket szerintem végképp a legegyszerûbb megoldani egy robotnál.
If közel mélység then override neurális háló; menekül/nem megy közel.
😛 😄

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

dronkZero
OFF:
"...nálló, intelligens, stb. robot rendelkezik-e átélõképességgel, mint pl. ..."

Ezt az "átélõképességet" kifejthetnéd kicsit, annyiszor leírtad már, de hogy mit is értesz alatta, az nem tiszta...

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

Molnibalage
Hopsz! Akkor azok az emberek akiknek nincs tériszonyuk azok ebbõl a szempontból hibásak?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Nem vagyok félõs típus 😊
Egy csomó dolgot már mások is leírtak, én minek ismételjem? Pedig elengedhetetlenül szükséges lenne, mert csak úgy lenne kerek az érvelésem. Másrészt annyit nincs kedvem gépelni, ugyanis elég hosszú lenne. Így megelégszem azzal, hogy ha valaki nagyon nagy blõdséget ír, arra reflektálok.
Amint látod, nekem is vannak gondolataim a témában. De kíváncsi lettem volna a tieidre. Milyen alapon vagy ennyire biztos a dolgodban. Ezen nem tudom, mi a kekeckedés? Esetleg attól félsz, hogy ha leírod ide az indokodat, valaki esetleg rámutat a gyenge pontjaira?

Ha erre magadtól nem jöttél rá, akkor hiába is írnám. A kekeckedésed meg nem érdekel.
"- a mesterséges inteligencia kifejlesztése után az robbanásszerû fejlõdés után leváltja az emberiséget, egyfajta új evolúciós lépcsõfokként, ahogy az emlõsök törölték el a dinókat, csak itt a fejlõdést nem a természet, hanem maga az ember segíti elõ..
- a mesterséges inteligencia kutatás nyomán jobban megismerjük saját agyunk mûködését és mi magunk költözünk át szintetikus testbe, ezzel megtízszerezve az élettartamunkat.."

Ezek nagyon veszélyes gondolatok amúgy. (Az elsõnél nem az, hogy leválthatja, hanem hogy ez új evolúciós lépcsõfok.) Miért? Mert honnan tudhatnánk, hogy egy eléggé önálló, intelligens, stb. robot rendelkezik-e átélõképességgel, mint pl. az ember, vagy a legtöbb állat? Fogalmunk sincs, mi az a tudat. Csak azt tudjuk, hogy van, mert nekünk van. És végülis ez a lényegünk, enélkül élettelen gépek lennénk mi is. És akkor pont ilyen tudattalan gépekkel akarjuk leváltani magunkat?

Cuchulainn
Nana! A mi emberi inteligenciánk egyáltalán nem csak úgy bele a vakvilágba fejlõdik! Nagyon komoly beépített szabályozómechanizmusok, és elõre meghatározott pontok vannak, amik mentén halad a fejlõdés. Ez kizárja, hogy egy csomó felesleges dolgot megtanuljunk, esetleg túl korán kialakuljon valami, aminek még semmi haszna.
Van egy csomó olyan folyamat amirõl sokáig azt hitték, hogy tanulás, pedig egyszerûen egy beépített "ösztön" ami a megfelelõ idõben elõjön.(pl. mélységektõl való félelem) Ezeknek a mechanizmusát még nem értjük, és esélyünk sincs, hogy a robotgyártásnál alkalmazzuk.

Te nagyon szeretsz érvek nélkül fikázni. Nem akarod a változatosság kedvéért leírni, miért is tartod lehetetlennek, hogy ezek a dolgok bekövetkezzenek?

A dolgokat a maguk valójában kell ám vizsgálni, nem iszonyú leegyszerûsítések után, mert azzal a lényegüket veszthetik el. (Bár ezt a tudományban sem mindig veszik figyelembe.)

"No igen ezek a korlátolt emberek vezetik ma a világ gazdaságának nagy részét..." - Nem értelmesnek kell lennie, hanem gazdagnak... Egyébként meg indirekt módon te is kijelented (a példa alapján), hogy amirõl ma mondanak véleményt, az kolosszális marhaság...

"Ezek a példák az informatika világából származnak.." - ha nem írod, sosem jöttem volna rá. Tehát nem a fõzõtanfolyamról volt szó? 😊

"Ha ennyire elzárkózol egy lehetséges jövõképtõl, akkor ne haragudj, egy rendkívül fantáziátlan, besavanyadott vénember vagy," - fantáziám talán túl sok is van. De emellett szorult belém jó adag realitás- és kritikai érzék is, ami belõled teljesen hiányzik. Ha majd felnõsz, talán lesz neked is. A besavanyodás sem jött be, mert általában jó a hangulatom.