273
  • wanek
    "Meg kell mondjam ilyen konzervatív emberrel mint te vagy még nem nagyon találkoztam" - sok mindenben konzervatív vagyok, az biztos. Meg akik ismernek, nem tartanak tucatembernek.
    "Hozzád hasonló emberek nem is olyan rég azt állították ,hogy nem lehet kijutni az űrbe,hát nem lett igazuk" - ilyet nem a hozzám hasonló emberek állítottak. Ebből látszik, hogy nem ismersz.
    "Ahogy neked sincs igazad ha azt állítod ,hogy lehetetlen" - miről is állítottam?
    "Jól emlékszem ,hogy te még a holdraszállást is tagadod?" - jól emlékszel.
    "Ha rajtad múlna még mindig kőbaltával aprítanánk egymást" - jaj de egyszerű vagy te!
    Kisfiam! Neked az első dolgod az legyen, hogy megtanulsz helyesen írni. Majd ha az már megy neked, akkor _kérdezhetsz_ a bácsiktól. Addig meg inkább csak olvasgass, okosodj. Ne fáradj válasszal, mert én sem fogok az ostobaságaidra reagálni.
  • Kornan
    Jóvanmá nem kéne kiforgatni a szavaimat,tudod mire gondoltam.Meg kell mondjam ilyen konzervatív emberrel mint te vagy még nem nagyon találkoztam.Hozzád hasonló emberek nem is olyan rég azt állították ,hogy nem lehet kijutni az űrbe,hát nem lett igazuk.Ahogy neked sincs igazad ha azt állítod ,hogy lehetetlen.Jól emlékszem ,hogy te még a holdraszállást is tagadod?Ha rajtad múlna még mindig kőbaltával aprítanánk egymást...Szerencsére nem mindenki gondolkodik így.

"Hányéves vagyok?"Hogy jön ez ide.Egyébként fiatalabb mint te.Téged az előző hozzászólásaidból 30-40 közöttinek becsüllek,na de nem az eszed alapján.

Lesssssssssssssssssz.
  • dez
    Ja, ha már ezt leírtam (kissé off :)), akkor már azt is hozzáírom, hogy nagyon sokat számít itt is a "törődés" is. Nem idomításra, szoktatásra gondolok. Hanem arra, hogy ha nem foglalkozik velük az ember, vadabbak maradnak, vagy épp elhagyják magukat, tiszta depressziósok lehetnek, stb. Ha odafigyelve kommunikál velük az ember, egyre jobban megtanulnak "visszakommunikálni" ők is, stb.
  • dez
    Igen, ez egy fontos dolog, hogy az állatok sem egyformák fajon belül sem. Mindig elképeszt, amikor bizonyos etológusok héhány állaton végzett kísérletek után kategórikusan kijelentenek dolgokat az egész fajra vonatkozóan. Főleg ha pl. a saját macskám tudja, amit szerinte a macskák nem tudhatnak. (Ő is egy elég "túlfejlett" macska. De inkább nem írok semmit, mert még lódítással vádolnak majd megy egyesek.) Mindenesetre sok érdekeset láthat, aki nyitott szemmel nézi az állatait.
  • wanek
    Mallorcán a Marineland-ban én is láttam papagáj show-t, érdekes volt. Azt hiszem azok kakaduk voltak. Csak lestünk, hogy miket csinálnak. Bár a nagyobb része betanított dolog volt.
  • wanek
    Valamilyen szinten az állatok is képesek tanulni. Sőt, a fajtársaival kommunikálni is. És azt sem tartom kizártnak, hogy az állatok között is vannak "zsenik", amik sokkal többre képesek, mint a fajtársaik.
    Akinek volt hosszú időn keresztül valamilyen háziállata, és kedvencként kezelte, szerette, az megfigyelhette, hogy bizonyos dolgokat mindenféle betanítás nélkül is tudnak az ember felé kommunikálni, jelezni.

Az öntanulásra elmesélek egy történetet. Volt az anyámnak 2 macskája, egy fekete és egy cirmos. Mindkettő közönséges házi macska volt. A cirmos megfigyelte, hogy hogyan kell a kilinccsel kinyitni az ajtót, és kinyitotta. Ráugrott a kilincsre és az ajtó kinyílt. Így közlekedett a lakásban. De ez mind semmi. A fekete macska, ha be akart jönni a szobába, mindig kaparta az ajtót, így jelzett. Mi meg kinyitottuk neki az ajtót. A legnagyobb megdöbbenésünkre egy alkalommal, amikor nem ugrott fel egyikünk sem ajtót nyitni a kaparászásra, a cirmos, ami épp aludt, felébredt, odament az ajtóhoz, felugrott a kilincsre és kinyitotta az ajtót. De nem ment ki, vagyis nem azért nyitotta ki az ajtót, mert ki akart menni, hanem csak azért, hogy beengedje a feketét. Miután kinyitotta az ajtót, visszament a helyére és aludt tovább. Ettől a pillanattól fogva mindig a cirmos nyitotta a feketének az ajtót :) Hát ilyenek is vannak. A maga nemében a cirmos "zseni" volt, mert erre az ajtónyitásra senki sem tanította meg. Az meg, hogy a másiknak is kinyitotta az ajtót, egyfajta szociálódásra utaló jel.
  • dez
    Nem mondanám. A papagájok a legintelligensebb állatok közé tartoznak. Ki se nézné az ember az apró agyukból. (És mi még őket sem tudjuk gépi alapon utánozni, nem hogy az embert.)
  • dez
    Az szép, de az is "szép" lenne, ha 10-20 éves korunkra kidobhatnánk az izületeinket. Tehát azért ez még mindig kevés. És ott van még a többi rész is.
    Csere? Állandóan cserélgethetnénk mindent, ráadásul nem olcsó holmik.
  • wanek
    Az emberszabásúak más kérdés!!!!!
  • Cuchulainn
    Vannak állatok (többek között papagájok is) akik valóban képesek szavak jelentésének megtanulására, és még a mondatbafűzésére is. Az is igaz azonban, hogy ők ezt teljesen más mechanizmus szerint és jóval kisebb hatékonysággal teszik mint az embergyerekek. Ráadásul a nyelvi struktúrák (pl. mondatszerkezet, ragozás) elsajátítására nem képesek.
    Láttam egyszer egy etológiai filmet egy "beszélő" szürke papagájról. Elképesztő dolgokra volt képes. Pl. adj nekem három kék kockát-erre az előtte lévő építőkockahalmazból kikeresett három kék kockát és hasonlók. (Még arra is képes volt, hogy az elétett tárgyak közül felismerte melyik a "kakukktojás")
    Az emberszabású majmok pedig még ezt is felülmúlják (Koko, Kanzi, Washoe és társaik akiket jelbeszédre tanítottak/tanítanak)
  • babajaga
    Láttad Koko gorillát mit tudott? És pld hogy viselkedett a kölyökmacska barátjával? Ezt már bajos lenne reflexeknek nevezni. A földön sok millió ember van aki nem képes ilyen szintű értelmi és érzelmi tevékenységre, és itt nem az elmebetegekről van szó.
  • Cuchulainn
    Tényleg, ha egyszerre tanulja a gyerek, akkor több nyelvet is elsajátíthat anyanyelvi szinten.
  • wanek
    Ezek csak reflexek, nem tudatos tevékenység.
  • babajaga
    Hát én láttam olyant hogy valaki sicc-el zavarta el a macskát amikor a papagájketrec körül ólálkodott. Egy idő után a madár megtanulta a siccet és ő is elkezdte mondogatni. Igenám de nem mindig, hanem csak akkor mikor a macskát meglátta, a kutyára vagy más állatra nem reagált.
  • Anotino
    azert az a "csak par" honap tulzas, csinalnak olyan mesterseges izuletet ami 10-20 evig is kibirja. A fo gondot az elhasznalt reszek csereje jelenti, mivel eleg diszruptiv beavatkozassal rakjak a helyukre. Viszont ha az egesz test gep lenne, pofonegyszeru lenne megoldani.
  • wanek
    Ne törődj velük. Szerintem páran fel sem fogták, páran meg félreértették amiket írtál.
    Csak egy példa a nyelvi dologra: egy macskát egy életen keresztül taníthatsz beszélni, de soha nem fog megszólalni. (A papagáj ellenpéldákat kérem mellőzni, mert nem tudatos, amiket tud mondani). Pedig vannak hangszálai, nyelve, szája, és mégsem. Beszédközpontja az agyában nincs, az embernek meg van.

Egy tévedésre felhívnám a figyelmet (azt hiszem te írtad): anyanyelvi szinten csak egy nyelvet lehet megtanulni. Ez nem igaz. Számtalan példa van rá, elsősorban olyan szülők gyermekei esetén, ahol a szülőknek eltérő az anyanyelvük, de olyan népcsoportok esetén is, ahol a népcsoport anyanyelve és az ország hivatalos nyelve különböző (pl. erdélyi, vagy vajdasági magyarok). Gyerekkoruktól fogva minden szót duplán tanulnak...
  • Epikurosz
    Ja, amúgy megvettem a teflonos kutyaütőt:

Jó lesz vigyázni! :-)
  • Epikurosz
    Te figyu, én nem akarlak téged meggyőzni. Minek?
    Sokkal jobb, ha nevetünk. :-))
  • Cuchulainn
    Egyetértek én is, valami nagyon nagy áttörés kéne ahhoz, hogy létrehozzanak egy MI-t. Ezzel szemben az utóbbi pár évben szinte csak mennyiségi fejlődés van a számítógépek teljesítményének terén.
  • Cuchulainn
    Ok akkor úgy mondom, hogy inkább elhiszem az egyetemi előadásokon hallottakat, az őket alátámasztó kísérleteket figyelembe véve, mind azt, hogy ti itt kijelentitek minden alap és a tényeket másféleképpen magyarázó elmélet nélkül, hogy márpedig ez nincs így.
    Epikurosz eddig annak bizonyítására, hogy az én általam leírtak hamisak belinkelt egy gyermekverset meg idebiggyesztett 3 szmájlit. Sajnos engem ezek nem ingattak meg a hitemben. Ha beírtok ellenpéldát a dologra akkor az majd esetleg megteszi.
    Így már megfelel?
  • dez
    Én is így gondolom. (Csak itt arról is megy a vita, lehetséges-e egyátalán, valaha.)
  • babajaga
    Tudod teológiát is tanítanak egyetemen. A tételek valóságát senki, semmi nem bizonyította mégis készpénznek veszik sokan.
  • Epikurosz
    Hurá, megjött az erősítés!
    Légy üdvözölve, bajtárs!
    :-)
  • wanek
    Maga a szív nem fáj. Amit szívfájdalommal azonosítanak, az a koszorúér-görcs, ami ha huzamosabb ideig fennáll, akkor van részleges/teljes szívizom-elhalás (infarktus). Koszorúér-görcsöm volt már, tényleg borzasztó érzés.
  • dez
    Ő is kutatásokról beszélt. (Történetesen én is láttam a Spektrumon azt az egyik héten még nem fél, következőn meg hirtelen igen dolgot.) Most akkor az a kérdés, melyik a hitelesebb. Vagy nem teljesen ugyanarról van szó. Mindenesetre, ha már leesett pl. a fáról a kölyök, vagy épp beleesett egy szakadékba, akkor már késő. Ismerve a kölykök csetlését-botlását, és játékosságát, hasznos lehetett egy ilyen védelmi mechanizmus korai (legalábbis amikor már nem csak csüng az anyján) bekapcsolódása.
  • dez
    Na azért a szív is tud eléggé fájni. És itt nem arra gondolok, amikor lelki hatások vetítődnek ki a szívre (projektált fájdalom), hanem amikor pl. túl alacsony az oxigénellátása, és ezt jelzik az izmok.
  • dez
    A relativitás-elmélet mikor épült volna be, evolúciós alapon? Ezzel szemben a hétköznapi mechanikához való alkalmazkodás bizonyára megnyilvánul genetikailag is. Gondolj pl. az egyensúlyozó rendszerre! Azt sem 0-ról tanuljuk meg, a fülben sem véletlenül vannak erre érzékelőszervek. Ugyanakkor én is úgy gondolom, hogy csak alapok vannak, amik segítik a későbbi tanulást, elsajátítást.
  • Tetsuo
    "melyre a tanulmány szerint 20-50 éven belül akár sor is kerülhet."
    Erről ennyit. Ezek fake tanulmányok.. csak a pénzt köllött szétosztani.

A mesterséges intelligencia fejlesztése minimálisan haladt előre az elmúlt 30 évben. Lényegében nem sok újat tudnak mondani a kutatók ezzel kapcsolatban, csak ami eddig nem sikerült azt kizárják az elméletekből.. ennyi.
    Sajnos nem úgy nő a robotok IQja, mint a számítási teljesítménye.. sőt a számítási teljesítményt is néhány milliószor meg kéne növelni ahhoz, h egy ember átlagos, a világtól kapott, online információit elemezni tudja legalább elméletben.
    Már harminc éve azt mondják az "okos" jövőkutató tanulmányok, h 50 év múlva (és kitolva újabb 50re) öntudatra ébrednek a gépek, v legalábbis robbanásszerű változás következik be az MI fejlődésében.
    Amíg szilícium-chipeken és binárisan számolunk, addig biztos h nem lesz lényeges fejlődés. Persze jobban elterjednek a katonai és a háztartást megkönnyítő 'robotok', meg a közlekedés is automatizált lesz, de max a rovarok szintjén 'gondolkodnak' ezek a rendszerek, gépek.
    Nagy ugrást csak egy (v több) merőben új technológia hozhat, ami sajnos várat magára, többnyire a profitéhes, globális IT cégek miatt.
  • wanek
    Ilyen mentalitással csak könyvelő lehetsz. A témához hozzászólni nem tudsz, csak másokat kritizálni. Kevés vagy öcsi.
  • valamit
    khm, picit nézz utána jobban ;)
  • wanek
    Ne személyeskedj, könyvelő!
  • Cuchulainn
    A térlátás kialakulása már néhány hónaposan elkezdősik, és eltart(hat) egészen 6-7 éves korig. A mélység érzékelése sokkal egyszerűbb folyamat mint a valódi térlátás. A ló sem fut bele a szakadékba, pedig annak sincsen térlátása. Mindettől függetlenül néhány hónapos kisbabák már nem másznak átegy üveglapon amit például két aszatl közé kitesznek, náluk egy héttel fiatalabbak pedig igen.
  • valamit
    Jaj, kérlek, hát lásd már be, hogy wanek és Epikurosz nem szorul egyetemi előadásokra, ők maguktól megmondják neked a frankót ;) Tudod, így születtek, génejikben benne van már minden, semmi tanulás... :)
  • Cuchulainn
    Én ezeket egyetemi előadáson tanultam. Elhiszem őket, amíg kísérletesen igazolva nem látom az ellenkezőjét. Ha neked vannak olyan bizonyítékaid amik ellenük szólnak akkor mutasd be nyugodtan.
  • Epikurosz
    Ez a lényeg!
    Átültethetsz májat, szívet, tüdőt, lépet, vesét, sőt egy nap akár a páciens szemét, de az agy egy rázós eset, nem elég a kés, mert nem egy szimpla húsos szelet.
    Olvastam régen a Ramajanát, vagy a Mahabharátát, abban ír két ipséről, kinek a fejét a nyakukról ledarálták. Elvitte őket egy istennőhöz egy embernő, és füstölőket égetve imádkozott, hátha a fejük újra kinő. Az istennő jókedvében volt, és mondta a nőnek, csak tegye a fejeket a helyükre elsőnek. De jaj, tévedni emberi dolog, az asszony ügyetlen, s utólag hiába dohog, a fejeket már összecserélte, s viheti így haza kuytult férjeit estére.
    A daliás termetű okos fejet kapott, és igazi Einsteinné vált legott, rosszabbul járt a satnya testű, mert esze is elment, mint a seprű. :-)
    De láss csodát, nem telik el két év, és ahogy a fejekben megvolt írva, úgy alakultak vissza a testek korábbi állapotukra!

Eddig tartott a mese, ha nem hiszed járj a végére!
    Rám ne számíts, mert megyek a teszkóba, teflonos hasábburgonyakiszedőt veszek karácsonyra.
  • Cuchulainn
    Jajmár...
    Nem a nyelveket ismeri, hanem a nyelvek struktúráját! Egy előre megadott rendszer ki van építve az agyban, amelybe beleépülnek a megtanult szavak, és kifejezések. Sokszor hallható például, hogy kisgyermekek helytelenül ejtik azokat a szavakat, amelyek ragozásuk vagy valami más miatt kivételek az adott nyelvben. Ez is amiatt van, mert az előre beépített "szabálytanuló modul" tükrében az adott szavakat úgy kell helyesen ragozni! Emellett hihetetlenül gyorsan tanulnak. Egy megfelelő korban lévő kisgyerek szókincse naponta akár 20-30 szóval is bővülhet. És ez nem úgy történik, hogy leül és elkezdi betanulni őket, vagy úgy, hogy az anyuka eléül és szépen többször tagoltan elismétli neki, hogy ez a kutya, ez a lábos. Ráadásul arra is képes, hogy a különböző személyek által egészen másképpen kiejtett szavakról felismerje, hogy ugyanazt jelentik. Ráadásul, mint ahogy már előttem is írták, ez a hihetetlen fogékonyság csak egy bizonyos életkorra jellemző. Ez nem nagyon magyarázható mással, mint azzal, hogy van egy agyrész, ami öröklötten rendelkezik a beszéd felismerésének és a nyelvtani szabályok bevésésének képességével. Ez egyébként szintén bizonyított tudományosan.
    A többi amit leírtam: a kisgyermekek/kisállatok igenis rendelkeznek alapvető elvárásokkal az őket körülvevő világot illetően. Ha valami alatt nincs ami megtartja, akkor lefelé kell essen. Ha az egyik mozgékony tárgy meglöki a másikat, akkor a másik is továbbmozdul. ha egy golyó begurul egy cső egyik végén akkor a másik végén jöhet csak ki. Ezek mind olyan dolgok, amiket mi magunk is, és a kisbabák is teljesen természetesnek veszünk mert az agyunkba beépítetten benne vannak kódolva. Így működik a világ amiben élünk. Egy mesterségesen előállított tudatba ezeket mind bele kellene ültetni-és ez szvsz egyáltalán nem egyszerű. Hogyan magyaráznád el a gravitációt?
  • Inquisitor
    Szerintem ez nem így van, a kutatások szerint a "tériszony" vagy félelem a mélységtől (az egészségesre gondolok, nem a túlzottra!) az a térlátás kialakulásával fejlődik ki a gyerekekben, de ehhez meg kell tanulniuk térben látni (3 éves kor körül!), ki kell alakulnia egy csomó idegrendszeri változásnak és nem utolsó sorban el illetve le kell esniük hozzá.
  • wanek
    "A kézátültetett beteg is tudja használni a kezét, persze újból meg kell tanulnia fogni stb." - ilyesmi inkább a filmekben van...
    "Tudom miről beszélek, mert amikor eltörött a lábam, és ágyhoz voltam kötve másfél hónapig, utána meg kellett tanulnom járni, de megtanultam, hál' istennek, sőt, ma már futok is, mint a nyúl." - ez azért nem ugyanaz...
    "Hülye is lenne a sebész, ha épp az idegi kapcsolatokat nem hozná helyre" - kopogtass be pár idegsebészhez, és reklamálj náluk, hogy a gerincsérült betegek miért lesznek bénák. Ha ez ilyen egyszerű lenne, mint ahogy írod, akkor nem lennének lebénult emberek. Vagy csak trehány orvosok vannak? Esetleg tudatlanok, akik nem jártak hozzád továbbképzésre? MEGALOL!!!!!
  • Epikurosz
    Íme egy kísérlet a számtalan közül:
    [URL=http://www.zeneszoveg.hu/dalszoveg.phtml?szk=6832]"Felül a kisbaba, / Először mondja, hogy mamma, / Ha nagy a bánata, / Zokog a hangja, hogy mamma / Valami kell neki apuci elveri, mama, / Anyuskám, anyuskám ez így volt hajdanán..."[/URL]
    :-))
  • wanek
    "Egy kéz vagy egy láb mondjuk azért kevésbé érzékeny terület" - ??? A végtagokkal érzel hideget-meleget, nyomást, fájdalmat, mozgatni is kéne tudni őket, stb.
    "ma is vannak már szívátültetések" - persze, hogy vannak. De a szív pl. csak vezérlést kap (informatikai nyelven órajelet). Nincsenek benne sem hő, sem egyéb érzékelő idegcsúcsok, fájdalmat sem érzel. Tehát ebből a szempontból a szív egyszerűbb eset.