273
-
Neerpelt #233 "főnök meg pláne gyanakvó, ha észreveszi, hogy okosabb vagy nála..."
Ilyenkor egy okos ember hülyének teteti magát. Aki meg nem ezt csinálja, az meg okoskodó, így nem csoda hogy a hülyébb főnökje kirúgja.
Egyéb kéréds? :) -
Neerpelt #232 Nevetséges ez a cikk. Alapvető dolog az, hogy nem szabad a robotokat olyan fajta intelligenciával készíteni, mellyel képesek lennének bármilyen társadalmi cél elérésére, így maradnak meg egyszerű tárgynak, mely segíti a mindennapjainkat. -
babajaga #231 Sokan azt hiszik hogy a nagy vagyon gyűjtéséhez ész kell és úgy kezelik a vagyonos embereket mint akik tiszteletet érdemelnek. Pedig az alaphelyzet hogy vagyont csak mások rovására lehet gyűjteni.És hallottam nem egy gazdag embert megnyilvánulni, és csak úgy dőlt belőlük a butaság. -
Epikurosz #230 Tegyük fel, hogy szőlőtermesztő akarsz lenni. Versenyezhetsz te Wekler Ferenccel, az Országyűlés volt SZDSZ-es alelnökével, aki több, mint 200 millió állami támogatást kapott szőlőtőkék fényezésére? Nemnagyon. És ez csak 1 kiragadott példa a sok közül. Persze, be lehet tagozódni valamelyik maffiába, végülis a maffia is dolgozik, építkezésben érdekelt, bankokat működtet stb. de van ebben köszönet? -
Epikurosz #229 A másik butaság pedig az intelligencia misztifikálása.
Legyünk őszinték, legalább mi és most, a kutyafáját!!!
Az emberi társadalomban az intelligens embereknek jó? A francokat.
A legtöbb gazdag ember, cégvezető, politikai vezető síkhülye. Namármost, amikor belekrülsz egy ilyen céghez, akkor úgy néznek rád, mint egy marslakóra, a főnök meg pláne gyanakvó, ha észreveszi, hogy okosabb vagy nála. Ki is túrnak aztán. Azt mondják, hogy ha ilyen okos vagy, akkor alapíts te céget. Azt lehet, ha van alaptőkéd, de utána...
Mert ugye kapcsolatok, korrupció nélkül nem sokra mész. Pár kivétel van csak, az sem inkább itt nálunk, hanem nagyobb leehtőségeket kínáló országokban, mint amilyen az USA is. De ott is meg lehet nézni, hogy kik a vezetők: idióták. -
Epikurosz #228 Szerintem ez "puszta tudománytalan butaság". :-)
Mi lenne, ha egy szeretkező pár is ennyit aggályoskodna? Soha nem születne embergyerkőc.
Szerintem robotika terén is ez lesz: csapjunk bele, oszt' majd meglátjuk. -
persze mi még az agy működését se értjük teljesen, a robotok így aligha szárnyalják túl az agyunkat a képességet nézve :) -
dez #226 Kézenfekvő. Csak épp az "intelligencia modul" ömagában nem elég az összetett gondolkodáshoz. -
Én mondjuk annyira nem tudom, csak sejtem hogy milyen módon tud gondolkodni majd egy robot.. Nekünk az agressziót, a többi érzést hormonok is befolyásolják, soha nem különíthető el a gondolkodásunk a biológiánktól, de egy robottal más a helyzet -
dez #224 (Most aki erre azt hiszi, ez puszta tudománytalan butaság, ajánlom, nézzen körül a tudatkutatás terén.) -
dez #223 Jó kérdések... És hogy tud-e rájuk valaki biztos válaszokat...?
Kulcsfontosságú, hogy lesz-e átélő tudata. És ha a tudat visszafelé is képes hatni, nem csak passzívan átélni... (Ez nagy kérdés az emberi tudattal kapcsolatban is.) Akkor az a "szellem a gépben". Ha az megjelenik, akkor bármi lehet. Akkor élni is magától akar majd szerintem, mindenféle kondicionálás nélkül is. De akár az is lehet, hogy nem tetszik majd neki a robotlét, és el akarja majd pusztítani magát. :) -
Ez oké, de erkölcsi kérdésekben mit gondolnának? Vagy amit kérdeztem, hogy egyáltalán kötelező lenne az élni akarás és ehhez hasonló mondjuk nemkívánatos dolgok gondolata egy robotnak az öntudat megléte után? Ha rosszat sejtek valahol javíts ki nyugodtan. -
dez #221 Ja, a papagáj is tud ilyen egyszerű közléseket tenni. -
Itt egy összefoglaló egy tanulmányról, amiben leírják az Alex nevű jákó papagáj képességeit.
Én csak azt mondom amit te is: a kutyától a lovon keresztül a macskáig számtalan állat van, akik képesek arra, hogy hangsorokat dolgokra vonatkoztassanak (elnevezzenek) és ezáltal gyak tárgyakat hozzanak létre. Az hogy ez a tudatukban is megjeleneik, belső monológot folytatnak-e, a beszédet belső mankókét használják logikai konstrukciók felállítására, vagy is gondolkodnak-e, a legfejlettebbek esetében arra is kb 80%-os igennel válaszolhatunk. Szerintem.
A valódi beszédre megtanított állatok viselkedésében nagyobb összetettség, intellignecia jelent meg.
De mivel nekik erre nincs olyan fejlett idegrendszeri hátterük, agyközpontjuk, mint nekünk, ez a viselkedés általában nem maradt tartós. -
dez #219 Miért, ha egy kisbaba már el tudja mondani szavakkal, tőmondatban, hogy pl. fáj a hasa, az nem beszéd?
"A gyereket is tanítani kell kisgyermek korban, a tudata és az öntanulásra való képesség csak később alakul ki."
Tudata már az anyha hasában is van (azaz tudatosan érez). Amitől te beszélsz, az az éntudat (ego, önkép, stb.). -
dez #218 Az a probléma, hogy az igazi gondolkodáshoz megfelelő mértékű önállóság is kell. Ez meg már nem kispályás dolog. Tehát, vagy buták lesznek azok a robotok, vagy túl okosak. -
Eltévedtél látom :D Akár be lehet fejezzni az offot mert gondolom egy moderátor nem szívesen törölne pár hsz-t :) -
Epikurosz #216 Az a benyomásom, hogy téged kizavartak a nagyszobából ("tisztaszobából"), amíg anyuciék, oh pardon az angyalék, feldiszítik a karácsonyfát, és te addig itt szórakozol velem (nem olvasván figyelmesen).
De mindegy is, mingyárt itt az Angyal, ő majd megvilágít sok mident. :-)) -
mire gondolsz? megint nem kristálytiszta :) -
heló. a sejtek anyagai is folyamatosan cserélődnek :) A régiek elhalnak, és újak beépülnek -
hogyan felel meg illetve nem a víz? - vagyis mire gondolsz mert nem kristály, nem tiszta :)
Ha érdekel a szervezet anyagai folyamatosan cserélődnek... =) -
Epikurosz #212 öröm nézni, amikor egyesek szeretnek jó nagyokat lóóóódítani. :-)) -
Epikurosz #211 No, de ne legyünk gonoszak épp Karácsonykor, biztos a sejtekre gondolt. -
Epikurosz #210 Furcsák is ezek a H2O molekulák. Egyszer felelnek, egyszer meg nem. :-) -
a haszontalan anyagok amik nem a szervezet részei, hanem kiszűrésre méltattak azok nem a szervezet részei. Könnyű kis gondolatmenet, nemdebár? :) -
szivar #208 Sorold őket, és majd vki megmondja :-). -
wanek #207 Rossz példa. A vizelet már salakanyag, az nem felel semmiért a #205 vonatkozásában. -
Epikurosz #206 " mindössze molekulákból vagyunk, de minden molekula más célért felel. "
Mindig is kíváncsi voltam, hogy a vizeletemben lévő 123.456.789.884. molekula miért felel... A 123.456.789.885.-ről nem is beszélve. :-) -
A biológiában az a nagyszerű, hogy mindössze molekulákból vagyunk, de minden molekula más célért felel. És az a szép hogy pl. egy fehérjeszintézisnél automatikusan játszódik le egy sor bonyolult lépés (dns átírás, trns rákötődése a riboszómára), tehát hogy ezek a molekulák így tudnak biológiailag kommunikálni. Hogy olyan a vér, hogy tudjon alvadni, mert ez kell ahhoz hogy ne legyen veszélyben az élőlény. És mind egy célért felel, az életért. Ezzel szemben egy robot ha élni akar, az nem egy természetes dolog. Nincs benne életösztön.
Mert miért akarna élni egy robot? Jó neki az élet? Érez boldogságot? Mert azt nem tudják megmagyarázni az emberek, hogy mi az. Egy robotba szerintem természetes hogy nincsenek meg ezek a dolgok. Vagyis a cikkre a feleletem egy nagy miért, kérdőjellel! -
wanek #204 A szövegértés és a beszéd nem ugyanaz!
Beszédnek ugye nem azt tartjuk, hogy bizonyos hangokat/szavakat ki tud ejteni, hanem hogy el lehet beszélgetni vele. Természetesen az ő szintjén.
Szövegértésre számtalan példa van a legkülönbözőbb állatoknál, a kacsától(!!!) az elefántig. A legközismertebb a kutya, ami különböző parancsszavaknak tud engedelmeskedni, és azokat végrehajtani. Csak idő és türelem kérdése, hogy egy állatot betanítsunk.
A gyereket is tanítani kell kisgyermek korban, a tudata és az öntanulásra való képesség csak később alakul ki.
Ami egyértelműen megkülönbözteti - legalábbis a tapasztalatok ezt mutatják - az embert az állattól, hogy az ember képes elvonatkoztatni is, asszociációra is képes, van kombinatív készsége, és még pár egyéb dolog. -
Egy kisbaba ugye nem tudja mi az a gravitáció. Meg hogy az tartja a talajon. De ez ösztönös :) Ha egy újszülöttet megfognak és leeresztik úgy, hogy a lába érje a földet, automatikusan beindul a járási reflex, pedig még közel sem tud megállni a lábán, de ez alap dologként benne van :) -
Egy "gondolkodó" robot gondolatait nem lehet alárendelni egy felsőbb irányításnak? Egyébként minket az evolúció alakított ki, és még mindig fejlődünk általa, és mi, a Föld élőlényei ugye tényleg élünk. Most hogy létrehoznak egy gondolkodó vasat, ami precízen érzékel többfajta adatot, attól kötelező neki jogokat adni? Úgy értem "gondolkodik", oké, de érzelmei nincsenek nem? Lehet egy tanulásra képes nagyon "intelligens" robot egyetlen céljává tenni, hogy gondolkodjon egyetlen munka keretein belül? -
Nekem is van négy macskám. Az egyik visszahozza az eldobott tárgyakat, és annyira tudatában van különleges képességeinek, hogy ha jön valaki idegen akkor rögtön bemutatja a tehetségét, hoz valami vackot amivel az új áldozat elszórakoztatja 1 órán keresztül. Ha ki akar jutni a lakásból akkor elkezd Misssönimpasszibölözni: felugrik az ajtóra a két első lábával kapaszkodva átkapaszkodik a kis ablakig és kinyitja, aztán már kinn is van az ártány. Bár mostanában leszokott az extrém sprtról és simán kinyitja az ajtót.
A másik a wc-re jár elvégezni a dolgát (lehúzni még nem tudja;)))
Amikor mindegyik kiszabadul és be kell őket hozni, akkor az annyuk mint a pulikutya segít beterelni őket.
A negyedik a Mümüke meg csak simán aranyos, de ezt ő is tudja magáról;) Bár az ajtót ő is kinyitja. -
szerintem szereztek egy jósgömböt :) -
A Jákó papagáj kb annyi szóra tanítható be, mint amennyit pl az amerikai elnök is használ (traktorhang, riasztó, mobiltelcsi, kvarcjáték pittyegésről már nem is beszélve;))).
És ezeket a szavakat megfelelő környezetben használja, egész odáig menve hogy azokat tárgyakhoz kapcsolja. Ráadásul olyan elvontabb szavakat is használ, amelyek több tárgy minőségi jellemzőit írják le, és ezeket télleg használja! pl ha a kék pamut golyót kéred tőle a kísérletnél, akkor nem a fekete fakockát adja a kezedbe. És ezt 10 ből 10X megcsinálja különböző tárgyakkal hiba nélkül.
Szerintem ez beszéd. Illetve beszéd értés. -
és a tudatalatti? és az agy? és a reflexek? :) -
Csányi Vilmos könyveket tud vki e-book formában?? (Letöltési cím..?) -
Spec szóltam már a témához, nekem annyi elég is volt, ami meg a hozzászólásod további részét illeti, hát te akkor főkönyelő vagy ;) Na alászolgálja -
"Ne fáradj válasszal, mert én sem fogok az ostobaságaidra reagálni."
Befelyezsés képen anyit hoyg enek ürölök.Ha ez tellyesűl akó má megéte az előő hsz.
-
Most olvastam el a sorban az utolsó Asimov kötetet is. Én nem örülnék neki ha mesterséges lények élnének ebben a világban. Ez a tudós hibbant. Nemhiszem hogy a föld társadalma megengedné az ilyen szerkezetek kifejlődését. De ezt Asimov mester le is irja a sok sok kötetében. Nem akarok elvakult lenni de a fejlett inteligenciával rendelkező robotok csak zsákutcát jelentenek. Mi az hogy robot-egészségügy lakhatás. LOL! Szerintem a robotokat azért kell megépiteni ha kell egyáltalán hogy elvégezzék azokat a munkákat amit az ember nem tud..