Utópia a robotok felemelkedése?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Kulcsfontosságú, hogy lesz-e átélõ tudata. És ha a tudat visszafelé is képes hatni, nem csak passzívan átélni... (Ez nagy kérdés az emberi tudattal kapcsolatban is.) Akkor az a "szellem a gépben". Ha az megjelenik, akkor bármi lehet. Akkor élni is magától akar majd szerintem, mindenféle kondicionálás nélkül is. De akár az is lehet, hogy nem tetszik majd neki a robotlét, és el akarja majd pusztítani magát. 😊
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
Én csak azt mondom amit te is: a kutyától a lovon keresztül a macskáig számtalan állat van, akik képesek arra, hogy hangsorokat dolgokra vonatkoztassanak (elnevezzenek) és ezáltal gyak tárgyakat hozzanak létre. Az hogy ez a tudatukban is megjeleneik, belsõ monológot folytatnak-e, a beszédet belsõ mankókét használják logikai konstrukciók felállítására, vagy is gondolkodnak-e, a legfejlettebbek esetében arra is kb 80%-os igennel válaszolhatunk. Szerintem.
A valódi beszédre megtanított állatok viselkedésében nagyobb összetettség, intellignecia jelent meg.
De mivel nekik erre nincs olyan fejlett idegrendszeri hátterük, agyközpontjuk, mint nekünk, ez a viselkedés általában nem maradt tartós.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
"A gyereket is tanítani kell kisgyermek korban, a tudata és az öntanulásra való képesség csak késõbb alakul ki."
Tudata már az anyha hasában is van (azaz tudatosan érez). Amitõl te beszélsz, az az éntudat (ego, önkép, stb.).
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
De mindegy is, mingyárt itt az Angyal, õ majd megvilágít sok mident. :-))
Kara kánként folytatom tanításom.
Ha érdekel a szervezet anyagai folyamatosan cserélõdnek... =)
Minden amit hallunk, vélemény, nem tény. És minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság. - Marcus Aurelius
Mindig is kíváncsi voltam, hogy a vizeletemben lévõ 123.456.789.884. molekula miért felel... A 123.456.789.885.-rõl nem is beszélve. :-)
Mert miért akarna élni egy robot? Jó neki az élet? Érez boldogságot? Mert azt nem tudják megmagyarázni az emberek, hogy mi az. Egy robotba szerintem természetes hogy nincsenek meg ezek a dolgok. Vagyis a cikkre a feleletem egy nagy miért, kérdõjellel!
Beszédnek ugye nem azt tartjuk, hogy bizonyos hangokat/szavakat ki tud ejteni, hanem hogy el lehet beszélgetni vele. Természetesen az õ szintjén.
Szövegértésre számtalan példa van a legkülönbözõbb állatoknál, a kacsától(!!!) az elefántig. A legközismertebb a kutya, ami különbözõ parancsszavaknak tud engedelmeskedni, és azokat végrehajtani. Csak idõ és türelem kérdése, hogy egy állatot betanítsunk.
A gyereket is tanítani kell kisgyermek korban, a tudata és az öntanulásra való képesség csak késõbb alakul ki.
Ami egyértelmûen megkülönbözteti - legalábbis a tapasztalatok ezt mutatják - az embert az állattól, hogy az ember képes elvonatkoztatni is, asszociációra is képes, van kombinatív készsége, és még pár egyéb dolog.
A másik a wc-re jár elvégezni a dolgát (lehúzni még nem tudja😉))
Amikor mindegyik kiszabadul és be kell õket hozni, akkor az annyuk mint a pulikutya segít beterelni õket.
A negyedik a Mümüke meg csak simán aranyos, de ezt õ is tudja magáról😉 Bár az ajtót õ is kinyitja.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
És ezeket a szavakat megfelelõ környezetben használja, egész odáig menve hogy azokat tárgyakhoz kapcsolja. Ráadásul olyan elvontabb szavakat is használ, amelyek több tárgy minõségi jellemzõit írják le, és ezeket télleg használja! pl ha a kék pamut golyót kéred tõle a kísérletnél, akkor nem a fekete fakockát adja a kezedbe. És ezt 10 bõl 10X megcsinálja különbözõ tárgyakkal hiba nélkül.
Szerintem ez beszéd. Illetve beszéd értés.
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
http://twitter.com/valamit76 http://conspiracy101.t35.com/ http://www.youtube.com/user/Darwin76valamit#p/f
Befelyezsés képen anyit hoyg enek ürölök.Ha ez tellyesûl akó má megéte az elõõ hsz. <#wave>#wave>
Xbox360 gamertag: Alwares, Nintendo Wii Lenovo Thinkpad T400
"Hozzád hasonló emberek nem is olyan rég azt állították ,hogy nem lehet kijutni az ûrbe,hát nem lett igazuk" - ilyet nem a hozzám hasonló emberek állítottak. Ebbõl látszik, hogy nem ismersz.
"Ahogy neked sincs igazad ha azt állítod ,hogy lehetetlen" - mirõl is állítottam?
"Jól emlékszem ,hogy te még a holdraszállást is tagadod?" - jól emlékszel.
"Ha rajtad múlna még mindig kõbaltával aprítanánk egymást" - jaj de egyszerû vagy te!
Kisfiam! Neked az elsõ dolgod az legyen, hogy megtanulsz helyesen írni. Majd ha az már megy neked, akkor _kérdezhetsz_ a bácsiktól. Addig meg inkább csak olvasgass, okosodj. Ne fáradj válasszal, mert én sem fogok az ostobaságaidra reagálni.
"Hányéves vagyok?"Hogy jön ez ide.Egyébként fiatalabb mint te.Téged az elõzõ hozzászólásaidból 30-40 közöttinek becsüllek,na de nem az eszed alapján.<#hehe>#hehe>
Lesssssssssssssssssz.<#duhos2>#duhos2>
Akinek volt hosszú idõn keresztül valamilyen háziállata, és kedvencként kezelte, szerette, az megfigyelhette, hogy bizonyos dolgokat mindenféle betanítás nélkül is tudnak az ember felé kommunikálni, jelezni.
Az öntanulásra elmesélek egy történetet. Volt az anyámnak 2 macskája, egy fekete és egy cirmos. Mindkettõ közönséges házi macska volt. A cirmos megfigyelte, hogy hogyan kell a kilinccsel kinyitni az ajtót, és kinyitotta. Ráugrott a kilincsre és az ajtó kinyílt. Így közlekedett a lakásban. De ez mind semmi. A fekete macska, ha be akart jönni a szobába, mindig kaparta az ajtót, így jelzett. Mi meg kinyitottuk neki az ajtót. A legnagyobb megdöbbenésünkre egy alkalommal, amikor nem ugrott fel egyikünk sem ajtót nyitni a kaparászásra, a cirmos, ami épp aludt, felébredt, odament az ajtóhoz, felugrott a kilincsre és kinyitotta az ajtót. De nem ment ki, vagyis nem azért nyitotta ki az ajtót, mert ki akart menni, hanem csak azért, hogy beengedje a feketét. Miután kinyitotta az ajtót, visszament a helyére és aludt tovább. Ettõl a pillanattól fogva mindig a cirmos nyitotta a feketének az ajtót 😊 Hát ilyenek is vannak. A maga nemében a cirmos "zseni" volt, mert erre az ajtónyitásra senki sem tanította meg. Az meg, hogy a másiknak is kinyitotta az ajtót, egyfajta szociálódásra utaló jel.
Csere? Állandóan cserélgethetnénk mindent, ráadásul nem olcsó holmik.
Láttam egyszer egy etológiai filmet egy "beszélõ" szürke papagájról. Elképesztõ dolgokra volt képes. Pl. adj nekem három kék kockát-erre az elõtte lévõ építõkockahalmazból kikeresett három kék kockát és hasonlók. (Még arra is képes volt, hogy az elétett tárgyak közül felismerte melyik a "kakukktojás")
Az emberszabású majmok pedig még ezt is felülmúlják (Koko, Kanzi, Washoe és társaik akiket jelbeszédre tanítottak/tanítanak)
Sooner or later all our games turn into Calvinball...
Csak egy példa a nyelvi dologra: egy macskát egy életen keresztül taníthatsz beszélni, de soha nem fog megszólalni. (A papagáj ellenpéldákat kérem mellõzni, mert nem tudatos, amiket tud mondani). Pedig vannak hangszálai, nyelve, szája, és mégsem. Beszédközpontja az agyában nincs, az embernek meg van.
Egy tévedésre felhívnám a figyelmet (azt hiszem te írtad): anyanyelvi szinten csak egy nyelvet lehet megtanulni. Ez nem igaz. Számtalan példa van rá, elsõsorban olyan szülõk gyermekei esetén, ahol a szülõknek eltérõ az anyanyelvük, de olyan népcsoportok esetén is, ahol a népcsoport anyanyelve és az ország hivatalos nyelve különbözõ (pl. erdélyi, vagy vajdasági magyarok). Gyerekkoruktól fogva minden szót duplán tanulnak...
Jó lesz vigyázni! :-)
Sokkal jobb, ha nevetünk. :-))
Epikurosz eddig annak bizonyítására, hogy az én általam leírtak hamisak belinkelt egy gyermekverset meg idebiggyesztett 3 szmájlit. Sajnos engem ezek nem ingattak meg a hitemben. Ha beírtok ellenpéldát a dologra akkor az majd esetleg megteszi.
Így már megfelel?