Utópia a robotok felemelkedése?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Jó kérdések... És hogy tud-e rájuk valaki biztos válaszokat...?
Kulcsfontosságú, hogy lesz-e átélõ tudata. És ha a tudat visszafelé is képes hatni, nem csak passzívan átélni... (Ez nagy kérdés az emberi tudattal kapcsolatban is.) Akkor az a "szellem a gépben". Ha az megjelenik, akkor bármi lehet. Akkor élni is magától akar majd szerintem, mindenféle kondicionálás nélkül is. De akár az is lehet, hogy nem tetszik majd neki a robotlét, és el akarja majd pusztítani magát. 😊

Aquir
Ez oké, de erkölcsi kérdésekben mit gondolnának? Vagy amit kérdeztem, hogy egyáltalán kötelezõ lenne az élni akarás és ehhez hasonló mondjuk nemkívánatos dolgok gondolata egy robotnak az öntudat megléte után? Ha rosszat sejtek valahol javíts ki nyugodtan.

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Ja, a papagáj is tud ilyen egyszerû közléseket tenni.

NEXUS6
Itt egy összefoglaló egy tanulmányról, amiben leírják az Alex nevû jákó papagáj képességeit.

Én csak azt mondom amit te is: a kutyától a lovon keresztül a macskáig számtalan állat van, akik képesek arra, hogy hangsorokat dolgokra vonatkoztassanak (elnevezzenek) és ezáltal gyak tárgyakat hozzanak létre. Az hogy ez a tudatukban is megjeleneik, belsõ monológot folytatnak-e, a beszédet belsõ mankókét használják logikai konstrukciók felállítására, vagy is gondolkodnak-e, a legfejlettebbek esetében arra is kb 80%-os igennel válaszolhatunk. Szerintem.
A valódi beszédre megtanított állatok viselkedésében nagyobb összetettség, intellignecia jelent meg.

De mivel nekik erre nincs olyan fejlett idegrendszeri hátterük, agyközpontjuk, mint nekünk, ez a viselkedés általában nem maradt tartós.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Miért, ha egy kisbaba már el tudja mondani szavakkal, tõmondatban, hogy pl. fáj a hasa, az nem beszéd?

"A gyereket is tanítani kell kisgyermek korban, a tudata és az öntanulásra való képesség csak késõbb alakul ki."

Tudata már az anyha hasában is van (azaz tudatosan érez). Amitõl te beszélsz, az az éntudat (ego, önkép, stb.).

Az a probléma, hogy az igazi gondolkodáshoz megfelelõ mértékû önállóság is kell. Ez meg már nem kispályás dolog. Tehát, vagy buták lesznek azok a robotok, vagy túl okosak.

Aquir
Eltévedtél látom 😄 Akár be lehet fejezzni az offot mert gondolom egy moderátor nem szívesen törölne pár hsz-t 😊

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Az a benyomásom, hogy téged kizavartak a nagyszobából ("tisztaszobából"), amíg anyuciék, oh pardon az angyalék, feldiszítik a karácsonyfát, és te addig itt szórakozol velem (nem olvasván figyelmesen).
De mindegy is, mingyárt itt az Angyal, õ majd megvilágít sok mident. :-))

Kara kánként folytatom tanításom.

Aquir
mire gondolsz? megint nem kristálytiszta 😊

Aquir
heló. a sejtek anyagai is folyamatosan cserélõdnek 😊 A régiek elhalnak, és újak beépülnek

Aquir
hogyan felel meg illetve nem a víz? - vagyis mire gondolsz mert nem kristály, nem tiszta 😊

Ha érdekel a szervezet anyagai folyamatosan cserélõdnek... =)

öröm nézni, amikor egyesek szeretnek jó nagyokat lóóóódítani. :-))

No, de ne legyünk gonoszak épp Karácsonykor, biztos a sejtekre gondolt.

Furcsák is ezek a H2O molekulák. Egyszer felelnek, egyszer meg nem. :-)

Aquir
a haszontalan anyagok amik nem a szervezet részei, hanem kiszûrésre méltattak azok nem a szervezet részei. Könnyû kis gondolatmenet, nemdebár? 😊

Sorold õket, és majd vki megmondja :-).

Minden amit hallunk, vélemény, nem tény. És minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság. - Marcus Aurelius

Rossz példa. A vizelet már salakanyag, az nem felel semmiért a #205 vonatkozásában.
" mindössze molekulákból vagyunk, de minden molekula más célért felel. "

Mindig is kíváncsi voltam, hogy a vizeletemben lévõ 123.456.789.884. molekula miért felel... A 123.456.789.885.-rõl nem is beszélve. :-)

Aquir
A biológiában az a nagyszerû, hogy mindössze molekulákból vagyunk, de minden molekula más célért felel. És az a szép hogy pl. egy fehérjeszintézisnél automatikusan játszódik le egy sor bonyolult lépés (dns átírás, trns rákötõdése a riboszómára), tehát hogy ezek a molekulák így tudnak biológiailag kommunikálni. Hogy olyan a vér, hogy tudjon alvadni, mert ez kell ahhoz hogy ne legyen veszélyben az élõlény. És mind egy célért felel, az életért. Ezzel szemben egy robot ha élni akar, az nem egy természetes dolog. Nincs benne életösztön.

Mert miért akarna élni egy robot? Jó neki az élet? Érez boldogságot? Mert azt nem tudják megmagyarázni az emberek, hogy mi az. Egy robotba szerintem természetes hogy nincsenek meg ezek a dolgok. Vagyis a cikkre a feleletem egy nagy miért, kérdõjellel!

A szövegértés és a beszéd nem ugyanaz!
Beszédnek ugye nem azt tartjuk, hogy bizonyos hangokat/szavakat ki tud ejteni, hanem hogy el lehet beszélgetni vele. Természetesen az õ szintjén.
Szövegértésre számtalan példa van a legkülönbözõbb állatoknál, a kacsától(!!!) az elefántig. A legközismertebb a kutya, ami különbözõ parancsszavaknak tud engedelmeskedni, és azokat végrehajtani. Csak idõ és türelem kérdése, hogy egy állatot betanítsunk.
A gyereket is tanítani kell kisgyermek korban, a tudata és az öntanulásra való képesség csak késõbb alakul ki.
Ami egyértelmûen megkülönbözteti - legalábbis a tapasztalatok ezt mutatják - az embert az állattól, hogy az ember képes elvonatkoztatni is, asszociációra is képes, van kombinatív készsége, és még pár egyéb dolog.
Aquir
Egy kisbaba ugye nem tudja mi az a gravitáció. Meg hogy az tartja a talajon. De ez ösztönös 😊 Ha egy újszülöttet megfognak és leeresztik úgy, hogy a lába érje a földet, automatikusan beindul a járási reflex, pedig még közel sem tud megállni a lábán, de ez alap dologként benne van 😊

Aquir
Egy "gondolkodó" robot gondolatait nem lehet alárendelni egy felsõbb irányításnak? Egyébként minket az evolúció alakított ki, és még mindig fejlõdünk általa, és mi, a Föld élõlényei ugye tényleg élünk. Most hogy létrehoznak egy gondolkodó vasat, ami precízen érzékel többfajta adatot, attól kötelezõ neki jogokat adni? Úgy értem "gondolkodik", oké, de érzelmei nincsenek nem? Lehet egy tanulásra képes nagyon "intelligens" robot egyetlen céljává tenni, hogy gondolkodjon egyetlen munka keretein belül?

NEXUS6
Nekem is van négy macskám. Az egyik visszahozza az eldobott tárgyakat, és annyira tudatában van különleges képességeinek, hogy ha jön valaki idegen akkor rögtön bemutatja a tehetségét, hoz valami vackot amivel az új áldozat elszórakoztatja 1 órán keresztül. Ha ki akar jutni a lakásból akkor elkezd Misssönimpasszibölözni: felugrik az ajtóra a két elsõ lábával kapaszkodva átkapaszkodik a kis ablakig és kinyitja, aztán már kinn is van az ártány. Bár mostanában leszokott az extrém sprtról és simán kinyitja az ajtót.
A másik a wc-re jár elvégezni a dolgát (lehúzni még nem tudja😉))
Amikor mindegyik kiszabadul és be kell õket hozni, akkor az annyuk mint a pulikutya segít beterelni õket.
A negyedik a Mümüke meg csak simán aranyos, de ezt õ is tudja magáról😉 Bár az ajtót õ is kinyitja.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Aquir
szerintem szereztek egy jósgömböt 😊

NEXUS6
A Jákó papagáj kb annyi szóra tanítható be, mint amennyit pl az amerikai elnök is használ (traktorhang, riasztó, mobiltelcsi, kvarcjáték pittyegésrõl már nem is beszélve😉)).

És ezeket a szavakat megfelelõ környezetben használja, egész odáig menve hogy azokat tárgyakhoz kapcsolja. Ráadásul olyan elvontabb szavakat is használ, amelyek több tárgy minõségi jellemzõit írják le, és ezeket télleg használja! pl ha a kék pamut golyót kéred tõle a kísérletnél, akkor nem a fekete fakockát adja a kezedbe. És ezt 10 bõl 10X megcsinálja különbözõ tárgyakkal hiba nélkül.

Szerintem ez beszéd. Illetve beszéd értés.

Aquir
és a tudatalatti? és az agy? és a reflexek? 😊

Tetsuo
Csányi Vilmos könyveket tud vki e-book formában?? (Letöltési cím..?)

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

valamit
Spec szóltam már a témához, nekem annyi elég is volt, ami meg a hozzászólásod további részét illeti, hát te akkor fõkönyelõ vagy 😉 Na alászolgálja

http://twitter.com/valamit76 http://conspiracy101.t35.com/ http://www.youtube.com/user/Darwin76valamit#p/f

Kornan
"Ne fáradj válasszal, mert én sem fogok az ostobaságaidra reagálni."
Befelyezsés képen anyit hoyg enek ürölök.Ha ez tellyesûl akó má megéte az elõõ hsz. <#wave>
Alwares
Most olvastam el a sorban az utolsó Asimov kötetet is. Én nem örülnék neki ha mesterséges lények élnének ebben a világban. Ez a tudós hibbant. Nemhiszem hogy a föld társadalma megengedné az ilyen szerkezetek kifejlõdését. De ezt Asimov mester le is irja a sok sok kötetében. Nem akarok elvakult lenni de a fejlett inteligenciával rendelkezõ robotok csak zsákutcát jelentenek. Mi az hogy robot-egészségügy lakhatás. LOL! Szerintem a robotokat azért kell megépiteni ha kell egyáltalán hogy elvégezzék azokat a munkákat amit az ember nem tud..

Xbox360 gamertag: Alwares, Nintendo Wii Lenovo Thinkpad T400

"Meg kell mondjam ilyen konzervatív emberrel mint te vagy még nem nagyon találkoztam" - sok mindenben konzervatív vagyok, az biztos. Meg akik ismernek, nem tartanak tucatembernek.
"Hozzád hasonló emberek nem is olyan rég azt állították ,hogy nem lehet kijutni az ûrbe,hát nem lett igazuk" - ilyet nem a hozzám hasonló emberek állítottak. Ebbõl látszik, hogy nem ismersz.
"Ahogy neked sincs igazad ha azt állítod ,hogy lehetetlen" - mirõl is állítottam?
"Jól emlékszem ,hogy te még a holdraszállást is tagadod?" - jól emlékszel.
"Ha rajtad múlna még mindig kõbaltával aprítanánk egymást" - jaj de egyszerû vagy te!
Kisfiam! Neked az elsõ dolgod az legyen, hogy megtanulsz helyesen írni. Majd ha az már megy neked, akkor _kérdezhetsz_ a bácsiktól. Addig meg inkább csak olvasgass, okosodj. Ne fáradj válasszal, mert én sem fogok az ostobaságaidra reagálni.
Kornan
Jóvanmá nem kéne kiforgatni a szavaimat,tudod mire gondoltam.Meg kell mondjam ilyen konzervatív emberrel mint te vagy még nem nagyon találkoztam.Hozzád hasonló emberek nem is olyan rég azt állították ,hogy nem lehet kijutni az ûrbe,hát nem lett igazuk.Ahogy neked sincs igazad ha azt állítod ,hogy lehetetlen.Jól emlékszem ,hogy te még a holdraszállást is tagadod?Ha rajtad múlna még mindig kõbaltával aprítanánk egymást...Szerencsére nem mindenki gondolkodik így.<#gonosz2>

"Hányéves vagyok?"Hogy jön ez ide.Egyébként fiatalabb mint te.Téged az elõzõ hozzászólásaidból 30-40 közöttinek becsüllek,na de nem az eszed alapján.<#hehe>

Lesssssssssssssssssz.<#duhos2>
Ja, ha már ezt leírtam (kissé off 😊), akkor már azt is hozzáírom, hogy nagyon sokat számít itt is a "törõdés" is. Nem idomításra, szoktatásra gondolok. Hanem arra, hogy ha nem foglalkozik velük az ember, vadabbak maradnak, vagy épp elhagyják magukat, tiszta depressziósok lehetnek, stb. Ha odafigyelve kommunikál velük az ember, egyre jobban megtanulnak "visszakommunikálni" õk is, stb.

Igen, ez egy fontos dolog, hogy az állatok sem egyformák fajon belül sem. Mindig elképeszt, amikor bizonyos etológusok héhány állaton végzett kísérletek után kategórikusan kijelentenek dolgokat az egész fajra vonatkozóan. Fõleg ha pl. a saját macskám tudja, amit szerinte a macskák nem tudhatnak. (Õ is egy elég "túlfejlett" macska. De inkább nem írok semmit, mert még lódítással vádolnak majd megy egyesek.) Mindenesetre sok érdekeset láthat, aki nyitott szemmel nézi az állatait.

Mallorcán a Marineland-ban én is láttam papagáj show-t, érdekes volt. Azt hiszem azok kakaduk voltak. Csak lestünk, hogy miket csinálnak. Bár a nagyobb része betanított dolog volt.
Valamilyen szinten az állatok is képesek tanulni. Sõt, a fajtársaival kommunikálni is. És azt sem tartom kizártnak, hogy az állatok között is vannak "zsenik", amik sokkal többre képesek, mint a fajtársaik.
Akinek volt hosszú idõn keresztül valamilyen háziállata, és kedvencként kezelte, szerette, az megfigyelhette, hogy bizonyos dolgokat mindenféle betanítás nélkül is tudnak az ember felé kommunikálni, jelezni.

Az öntanulásra elmesélek egy történetet. Volt az anyámnak 2 macskája, egy fekete és egy cirmos. Mindkettõ közönséges házi macska volt. A cirmos megfigyelte, hogy hogyan kell a kilinccsel kinyitni az ajtót, és kinyitotta. Ráugrott a kilincsre és az ajtó kinyílt. Így közlekedett a lakásban. De ez mind semmi. A fekete macska, ha be akart jönni a szobába, mindig kaparta az ajtót, így jelzett. Mi meg kinyitottuk neki az ajtót. A legnagyobb megdöbbenésünkre egy alkalommal, amikor nem ugrott fel egyikünk sem ajtót nyitni a kaparászásra, a cirmos, ami épp aludt, felébredt, odament az ajtóhoz, felugrott a kilincsre és kinyitotta az ajtót. De nem ment ki, vagyis nem azért nyitotta ki az ajtót, mert ki akart menni, hanem csak azért, hogy beengedje a feketét. Miután kinyitotta az ajtót, visszament a helyére és aludt tovább. Ettõl a pillanattól fogva mindig a cirmos nyitotta a feketének az ajtót 😊 Hát ilyenek is vannak. A maga nemében a cirmos "zseni" volt, mert erre az ajtónyitásra senki sem tanította meg. Az meg, hogy a másiknak is kinyitotta az ajtót, egyfajta szociálódásra utaló jel.
Nem mondanám. A papagájok a legintelligensebb állatok közé tartoznak. Ki se nézné az ember az apró agyukból. (És mi még õket sem tudjuk gépi alapon utánozni, nem hogy az embert.)

Az szép, de az is "szép" lenne, ha 10-20 éves korunkra kidobhatnánk az izületeinket. Tehát azért ez még mindig kevés. És ott van még a többi rész is.
Csere? Állandóan cserélgethetnénk mindent, ráadásul nem olcsó holmik.

Az emberszabásúak más kérdés!!!!!
Cuchulainn
Vannak állatok (többek között papagájok is) akik valóban képesek szavak jelentésének megtanulására, és még a mondatbafûzésére is. Az is igaz azonban, hogy õk ezt teljesen más mechanizmus szerint és jóval kisebb hatékonysággal teszik mint az embergyerekek. Ráadásul a nyelvi struktúrák (pl. mondatszerkezet, ragozás) elsajátítására nem képesek.
Láttam egyszer egy etológiai filmet egy "beszélõ" szürke papagájról. Elképesztõ dolgokra volt képes. Pl. adj nekem három kék kockát-erre az elõtte lévõ építõkockahalmazból kikeresett három kék kockát és hasonlók. (Még arra is képes volt, hogy az elétett tárgyak közül felismerte melyik a "kakukktojás")
Az emberszabású majmok pedig még ezt is felülmúlják (Koko, Kanzi, Washoe és társaik akiket jelbeszédre tanítottak/tanítanak)

Sooner or later all our games turn into Calvinball...

Láttad Koko gorillát mit tudott? És pld hogy viselkedett a kölyökmacska barátjával? Ezt már bajos lenne reflexeknek nevezni. A földön sok millió ember van aki nem képes ilyen szintû értelmi és érzelmi tevékenységre, és itt nem az elmebetegekrõl van szó.
Cuchulainn
Tényleg, ha egyszerre tanulja a gyerek, akkor több nyelvet is elsajátíthat anyanyelvi szinten.

Ezek csak reflexek, nem tudatos tevékenység.
Hát én láttam olyant hogy valaki sicc-el zavarta el a macskát amikor a papagájketrec körül ólálkodott. Egy idõ után a madár megtanulta a siccet és õ is elkezdte mondogatni. Igenám de nem mindig, hanem csak akkor mikor a macskát meglátta, a kutyára vagy más állatra nem reagált.
azert az a "csak par" honap tulzas, csinalnak olyan mesterseges izuletet ami 10-20 evig is kibirja. A fo gondot az elhasznalt reszek csereje jelenti, mivel eleg diszruptiv beavatkozassal rakjak a helyukre. Viszont ha az egesz test gep lenne, pofonegyszeru lenne megoldani.
Ne törõdj velük. Szerintem páran fel sem fogták, páran meg félreértették amiket írtál.
Csak egy példa a nyelvi dologra: egy macskát egy életen keresztül taníthatsz beszélni, de soha nem fog megszólalni. (A papagáj ellenpéldákat kérem mellõzni, mert nem tudatos, amiket tud mondani). Pedig vannak hangszálai, nyelve, szája, és mégsem. Beszédközpontja az agyában nincs, az embernek meg van.

Egy tévedésre felhívnám a figyelmet (azt hiszem te írtad): anyanyelvi szinten csak egy nyelvet lehet megtanulni. Ez nem igaz. Számtalan példa van rá, elsõsorban olyan szülõk gyermekei esetén, ahol a szülõknek eltérõ az anyanyelvük, de olyan népcsoportok esetén is, ahol a népcsoport anyanyelve és az ország hivatalos nyelve különbözõ (pl. erdélyi, vagy vajdasági magyarok). Gyerekkoruktól fogva minden szót duplán tanulnak...
Ja, amúgy megvettem a teflonos kutyaütõt:

Jó lesz vigyázni! :-)

Te figyu, én nem akarlak téged meggyõzni. Minek?
Sokkal jobb, ha nevetünk. :-))

Cuchulainn
Egyetértek én is, valami nagyon nagy áttörés kéne ahhoz, hogy létrehozzanak egy MI-t. Ezzel szemben az utóbbi pár évben szinte csak mennyiségi fejlõdés van a számítógépek teljesítményének terén.

Cuchulainn
Ok akkor úgy mondom, hogy inkább elhiszem az egyetemi elõadásokon hallottakat, az õket alátámasztó kísérleteket figyelembe véve, mind azt, hogy ti itt kijelentitek minden alap és a tényeket másféleképpen magyarázó elmélet nélkül, hogy márpedig ez nincs így.
Epikurosz eddig annak bizonyítására, hogy az én általam leírtak hamisak belinkelt egy gyermekverset meg idebiggyesztett 3 szmájlit. Sajnos engem ezek nem ingattak meg a hitemben. Ha beírtok ellenpéldát a dologra akkor az majd esetleg megteszi.
Így már megfelel?