Nagy jövő a játékbeli reklámok előtt
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Gyûlölöm a reklámokat, meg úgy az egész marketing szakma, csak konc az emberiség nyakán... haszna semmi.
Ez így van weboldalaknál is. Pl lementesz 1 weboldalt, és kapcsolat nélkül megnézed akkor vagy az uccsó reklám marad ott, vagy semmi, mert ugyebár nem éri el az adszervert. Ez nem jelent gondot. Megkockáztatom, hogy még az se nagyon zavarná a reklámozókat, ha mondjuk az userek 10%-ának nem volna netje. Jó, akkor õk nem néznek reklámot, a maradék 90% meg igen. Ha blokkolod blokkolod, jelenleg az ad-blocker progy se módosítják jelentõs mértékben az oldalak reklámmegjelenési számá, vagyis innen kezdve nem foglalkoznak vele.
"A masik aggodalomra okot ado dolog, hogy egy online jatekban kepesek merni a reklam nezesevel eltolott idot." Hát ha emiatt aggódsz, akkor elárulom kb 5 éve mérjük ezeket az eltöltött idõket speckó reklámoknál:-D De csináltunk ettõl cifrábbat is már weben. Pl. mi nem csak megjelenést, vagy átkattintást tudtunk produkálni a megrendelõ felé, hanem azt biztosítottok, hogy a felhasználók jelentõs része átment az oldalára, és megtanulta onnan a termék/szolgáltatás fontosabb paramétereit. Ezután már tényleg csak a termék/szolgáltatás mivoltán múlt, hogy az illetõ megvette-e vagy sem.
Linux nem Win: http://www.unixlab.hu/LNW/index.html gentoo : http://www.gentoo.org/main/hu/philosophy.xml
Különben meg ebben az egész marketing és reklámiparban pont az az ocsmány, hogy alapjában véve egy qrvanagy átb@szás az egész, a reklámok ferdítenek, vagy egyenesen hazudnak. Ráadásul teszik mindezt úgy, hogy a reklámok árát és kiagyalóik bérét beleépítik az adott szolgáltatás, vagy áru árába. Akár tetszik akár nem, de a reklámokat meg kell vennünk. Ez a gusztustalan...<#nezze>#nezze>
Bár fölül a gálya, s alul a népnek árja, azért a pénz az úr...
Egyébként a cikkhez is hozzászólva, a reklámok valószínüleg 2 féleképpen fognak feltünni, pl sok játékot reklámokért cserébe ingyen/olcsóbban használhatsz(ezek lesznek a durvább reklámok, akár egy fél perces megszakítás közben benyomnak egy spotot mondjuk óránként). A másik módszer meg az lesz, amit már sokan írtatok, hogy a játékba beleillesztkedve lesznek elhelyezve. Ráadásul véleményem szerint ebben az esetben is lehet, hogy a piaci verseny rákényszeríti õket, hogy olcsóbban adják a játékot, hiszen a reklámok miatt erre lehetõség lesz(de lehet hogy naív vagyok...). Viszont szerintem téves az az elképzelés, hogy attól, hogy egy játék szebb/jobb többe kerül mint egy 5 évvel ezelõtti játék. Ugyanis ezeket nem az teszi lehetõvé, hogy több pénzt fektetnek bele, hanem egyszerûen a hardware és a fejlesztõ eszközök feljlõdése.
Szerintem valószinûleg a játékokban alapból is lesznek reklámok, melyek frissülnek akkor, ha van online elérés. Mindenesetre bármennyire is leszólják ezt az ötletet, én támogatom. Szerintem sokkal, de sokkal realisztikusabb mondjuk egy fps, vagy mondjuk egy autószimulátor, ha valódi reklámok figyegnek vissza a táblákról. Szerintem jobban beleélheti magát az ember, hiszen jobban hasonlít a valóságra. Nem kell félteni õket, még egy WoW szintû játékban (ahova nem illik pl a Coca Cola) is képesek lesznek stílusosan reklámot elhelyezni. Biztosan nem popupokkal oldják meg, hanem a textúrákkal variálnak.
És ezálltal olcsóbbak lesznek-e a játékok? Sajnos nem. Azonban egy-egy játékfejlesztõ cég szerintem inkább bele mer fogni egy új játékba, ráadásul több embert foglalkoztathat, gyorsabban készülhetnek az új verziók, új játékok, hiszen több pénzük lesz. Ez jó. Viszont elvárható lenne, hogy a reklámokért cserébe mi is kapjunk valamit.
Egy-egy nagyobb online játék esetében viszont szerintem okos ötlet lenne bevezetni, hogy aki fizet nem lát reklámot, aki pedig nem, az reklámos textúrákért cserébe ingyen játszhat.
Starcraft + Diablo III - esemve
Ez azért nem teljesen így van. Ha kiragadsz a játékokból 1 paramétert, és megnézed pl a poligonszám mennyivel nõtt az elmúlt 5 évben, akkor máris megvolna az indok, hogy miért legyen drágább a mai játék, mint 5 éve.
A játékfejlesztõ cégek nyilván a maximális profitot préselik ki a vásárlókból: a lehetõ legolcsóbban fejlesztenek, és a lehetõ legtöbbért adják. A játékok árainak csak a piac szab gátat - mennyiért veszik meg az adott gámát, és nem a konkurens terméket, vagy semmit sem. Ugyanígy lesz ez reklámok esetén is: az hogy mennyi és milyen reklám kerül a játékokba, és cserébe mennyivel lesznek olcsóbbak - ezt a piac fogja meghatározni jól.
Starcraft + Diablo III - esemve
Mert jelenleg még nincs 3D játékokat korrektül kiszolgálni tudó adszerver, ami esetleg arra is figyel, hogy a reklám "illeszkedjen" a környezetbe (lásd google ad-sense vagy mi a tök).
Egyébként nem újdonság ez, már most is vannak a játékok elején reklámok (pl intel, mert csak azon fut kurvajól a bfme vagy a far cry...) Vagy van olyan mmorpg (muhahahaha), ami ugyan ingyenes, de félóránként egy percre elõugrik egy ablak, és nézegetheted a chips- vagy a tejfölreklámot...
Nemrég láttam egy filmet, State and Main a címe, ami egy 1800-as évekbeli film forgatásáról szólt, és meglepõen ötletesen megoldották hogy hogyan reklámozzanak bújtatottan egy internetes céget (1800-as években ugye). A cégtáblán: bazoomer.com (a pont egy lövésnyom 😊), profil: irodaszerek. Meg van oldva a dolog. Screenshot itt. Ezek után nem látom semmi akadályát, hogy ne tudnának bármilyen fantasy világhoz igazítani bármilyen reklámot (elhagyva mondjuk a rikító logót meg a szokásos szlogeneket, és kitalálva egy másikat, ami illeszkedik a játék világába úgy, hogy az üzenet érthetõ és hatásos legyen).
heavy armor >> budmil armor (leasure and pleasure (R) - only for 99cent each!)
large health potion >> pepsi potion
light plated boots >> nike air boots
stb
heavy armor >> budmil armor (leasure and pleasure (R) - only for 99cent each!)
large health potion >> pepsi potion
light plated boots >> nike air boots
stb
Mivel a gépkonfig ideírása nagyarcúságnak tűnhet, nem írom ide. :) Pedig nem olyan komoly ám, félreértés ne essék. Átlagos gép.
Felhozod erre a CS-példát. Mit mondtam a kommentemben? Ahol a JÁTÉK KÖRNYEZETE lehetõvé teszi. Nyilván senki nem fog a WoW-ban plazmatévét reklámozni, mert nem lehet hogyan (nincsen felület -> a honlapokon való reklámozás/megszakításos popup NEM a JÁTÉKBAN, hanem a JÁTÉKKAL való reklámozás).
Ha száguldozom az NFS-ben, vagy mászkálok egy olyan játékban (pl. Vampire - Bloodlines), ahol egy valóságos városi környezetet akarnak megteremteni, akkor kurvára leszarom, hogy a hotel neve Hilton, vagy valami fantázialófasz; ha látok egy kamiont, akkor kurvára leszarom, hogy "EA Games Transport" van-e ráírva, vagy FedEx. Sõt, adott esetben igényesebben (hihetõbben, hitelesebben) néz ki egy városi környezet a reklámok által, mert a való világban is ezt látod.
"És nehogy már azt hidd, hogy egy reklám nem annak lesz jó, aki fizet érte, hanem neked... "
Én nem hiszem ezt, nem is mondtam sehol. De nekem nem lesz rosszabb attól, hogy fantáziamárkanevek helyett valós cégnevek figyelnek a játékban. Ja, valaki közben jól keres vele. Ez engem hol érdekel? Jobb lesz nekem, ha õ nem keres semmit? Nem. Akkor meg leszarom.
A világ Szentháromsága: a Pénz, a Jog, a Marketing
Viszont nagyon durva h4x0r mozgás lesz rá. Amíg meg nem jönnek a krekkerek.
"Igazából a játékosnak tényleg tökmindegy, hogy "Fizzy Coke" vagy "Coca Cola" citylight-okat lát a játékban." EGy faszt. Beszélj a magad nevében. CS-ben az is idegesítõ és idegen, mikor egy idióta klánszerveren a klán reklámozza magát. És nehogy már azt hidd, hogy egy reklám nem annak lesz jó, aki fizet érte, hanem neked...
Ha már kivan a faszod az idióta szignókkal csinálj te is egyet.
- Hátterek, logók a menükben
- Plakátok, hirdetések a játékben
- Hirdetések a betöltések alatt
- Esetleg: Reklámblokkok megszakitva a játékot
- Esetleg: Kötelezõen kitöltendõ tesztek, vagy plussz elõnyök a játékban ha kitöltesz egy tesztet
- Bevillanó képek: a tévémûsoroknál már betiltották
- Teljesen free játékok, amik viszont dugig lesznek reklámmal
Egyet kell értsek Tinmannel. Eddig is voltak "reklámok" az olyan játékokban, ahol a valósággal való szimultán egyezés/hasonlóság a cél (ld. NFS, Fifa játékok és még néhány). Igazából a játékosnak tényleg tökmindegy, hogy "Fizzy Coke" vagy "Coca Cola" citylight-okat lát a játékban. Ellenben bizonyos játékoknál (ld. elõbb felsoroltakat, vagy akármilyen más játékot, ami akar hasonlítani a valós életre) ezek a reklámok konkrétan NÖVELHETIK a valóságérzetet. Nem azért, de egy városi autóversenyben nagyon is jól néznének ki a reklámtáblák, bazi nagy hirdetések (tökmindegy mit is hirdet), mert a való világ városaiban is pont ezt látod, ergo valósághûbb érzetet biztosít.
Az más kérdés, hogy ezt is lehet szarul csinálni (mondjuk elég hülyén venné ki magát a World of Warcraft-ben egy reklám, AKÁRMI is legyen az, mert a játék környezete totál alkalmatlan rá), meg pofátlanul is (online játékoknál fordult már elõ ilyen pop-up megoldás pl. online pókerek esetén, de a legtöbbször ezek az ötletek elúsznak, mert tényleg rosszak).
A világ Szentháromsága: a Pénz, a Jog, a Marketing
nagyba játszunk valamelyik játékkal és bejön egy ablak és mennek a reklámok. és sehogy sem lehet leállítani míg a kiszabott idõ le nem jár, óhh kenyér!<#shakehead>#shakehead>
pfff ez súlyos naon ...
Az az automata a az xy FPS-ben legyen csak Coca Cola, a cég meg legyen Intel, a teheratóra meg ne Transfer legyen ráírva hanem FedEX.... jobb is így.
Viszont egy hangyányit tényleg lehetnének olcsóbbak, meg remélem egy ork hátán levõ leather armoron nem Fruit of the loom jelzés lesz majd. <--szóval csak ésszel.
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
1981 IBM intel 8088 4.77 MHz 16kbyte ram, 10MB Hdd, 5,25\" floppy drive, Monochrome monitor 83-gombos billentyűzet.
- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem
De emberek, van olyan, aki ha meglát gta-ban egy fantás kamiont, akkor rohan a boltba fantáért? Ez egy baromság, jópofának tartom a technológiát, de hogy a vásárlási döntésemet megváltoztassa egy ilyen reklám, azt kötve hiszem...
2 drágaszáág, a HTC P3600 Trinity éés a Dell XPS 1530, természetesen DDR3-as Gf8600GT-vel :)