134
  • dez
    "Lehet, hogy programozó vagy, de az látszik, hogy nincs tapasztalatod komolyabb fejlesztésekkel, pláne nem a játékiparban."

Na ne mondd... :P Mindkettőben van tapasztalatom.

"A cikkben nem az újságíró saját véleményét olvashatod, hanem a szekértőkét, amik részben a specifikációkon, részben már teszteken alapulnak."

Tévedés, láthatóan a cikk nagy része saját agyszülemény, ill. a konkurencia FUD-ján alapul. A tesztek éppenhogy a Cell alkalmazhatóságát mutatják.

"A Cell nem forradalom, csak alternatíva, ami 64 bites környezetben nem is működik túl fényesen. Éppen ezért az interneten fellelhető hírek szerint az IBM nem akarja erre a csipre építeni a szerverüzletágat, inkább legyárt százmillió processzort a Sonynak, a PS3-hoz ugyanis elég a Cell."

"interneten fellelhető hírek"... LOL.
    Ez is egy jó nagy hülyeség. Bizonyára a Sony kényszeríti az IBM-et, hogy blade szervert és szuperszámítógépet építsen a Cellből... Arról meg eddig sem volt szó, hogy most az összes szerverük Cellre épüljön a Power-ek helyett. Mindkettő másban jó, és ezt eddig is tudta mindenki.

"Neked az agyad read-only? Ezerszer elmondtam már, hogy a G80-nak nem kell olyan általános feladatokkal dolgoznia, mint a Cell-nek, mivel van mellette egy teljesen általános célú, és elég erős (adott esetben többmagos) CPU."

Nem az én agyam read-only: én mondom neked hiába, hogy még számítási feladatokban is hasznos, ha a cucc nem csak osztani és szorozni tud gyorsan, és semmi mást. Mint épp a napokban mutattam, még egy egyszerűbb ray-tracer is 5x gyorsabb volt Cellen, mint egy 7900-ason. És itt nem tudott volna túl sokat segíteni a CPU, mivel nem lett volna túl hatékony ide-oda küldözgetni az éppen kiszámolandó apró adatcsomagokat a PCI-Express buszon...

"Nem Cell-szerű, hanem G80-szerű."

Esetleg CPU+G80 szerű, ami a lényegét tekintve Cell-szerű, mivel egybe van építve. De még az sem biztos, hogy G80-szerűek lesznek a SIMD procik, nem tudjuk egyelőre, milyenek lesznek.

"És első körben irodai gépekhez olcsó integrált GPU lesz belőle."

Ez egyre kevésbé valószínű. Úgy tűnik, csak számítások gyorsítására akarják használni.

"És még mindíg arról van szó, hogy erős általános célú mag mellett van sok kis egyszerű SIMD proci. A cell nem egészen ilyen. Ott viszonylag gyenge általános célú mag mellett vannak viszonylag komplex SIMD procik."

Eltúlzod a különbséget. Az a "viszonylag gyenge" valójában inkább viszonylag erős, ha az átlagoshoz hasonlítunk, márpedig ahhoz szokás hasonlítani, nem a legcsúcsabbhoz. Lényeg, hogy mindkettő ugyanannak az alapelvnek (x CPU + y SIMD proci) a variációi. (Mellesleg a Cellből is lesz olyan, ahol több és/vagy erősebb PPE lesz, ill. több v. kevesebb SPE.)

"Ahogy már sokszor leírtam a lényeg az, hogy a GPU a hagyományos proci mellé jön pluszba, így nem áldozunk fel semmit, míg a cell a normál CPU helyett van, így az általános célú teljesítményt feláldozzuk."

Itt most a Fusionról van szó, és ott kénytelenek egy CPU mag helyére tenni a SIMD proci-magot, tehát itt is feláldoznak az általános teljesítményből.

"Egyébként a PS3 esetén nem is a cell teljesítménye a fő gond. Egyrészt a GPU-t mondják gyengének, másrészt a nagyon nehéz programozásra panaszkodnak."

A gf7800, amin alapul az RSX (bár jóval nagyobb a lapka), annyira gyenge lenne?
    És a Celles programozás sem annyira fenomenálisan nehéz. Jóval nehezebb lenne, ha az SPE-k totál buta SIMD egységek lennének.
  • BiroAndras
    Ezért mondom, hogy nincs tapasztalatod a játékfejlesztésben. A füstök és robbanások nem a poligonszámmal terhelik a GPU-t.
    És nagyonis szét lehet választani a fizikát a grafikától. Valódi robbanás szimulációt se PC se konzol nem bír el még évekig. A szokás az, hogy füst és láng effektből megy, és ha van fizika akkor az a szétrepülő roncsokat, illetve a lökéshullámot kezeli.
  • dez
    Csakhogy ez sem túl értelmes kijelentés, mert nem csak a poligonok számától függ a szépség. Egyszerűen nem lehet ennyire elválasztani a grafikát és a fizikát, ha szépségről és élethűségről beszélünk.
  • Inquisitor
    Tegnapi hír ... szóval ennyit a cáfolatról:
    Bad bad news came for European Sony fans from site CVG this week.

Sony's head of Worldwide Studios Phil Harrison recently told Official PlayStation Magazine that he wouldn't like to make any definitive statements about the March roll-out for PS3.

CVG also claimed that a source has spoken of a PS3 delay as far back as September 2007, pointing at further component shortages
  • irkab1rka
    "Neked az agyad read-only? Ezerszer elmondtam már, hogy"

muhahaha, ez teccik :) Idézhetlek magántársaságban? :) Teszem is be msn-be...
  • BiroAndras
    "Ő nem fejlesztő, hanem egy igazgatócska..."

És szerinted ő otthon felcsapott egy C kézikönyvet, és nekiállt programozni? Nem inkább az lehet, hogy a cég legjobb programozói álltak neki a gép nyúzásának, és az ő véleményüket mondta el a srác az újságíróknak?
  • BiroAndras
    "Mit fejlesztettek eddig konzolra? Nekem úgy tűnik, semmit, eddig csak pc-n nyomultak."

Nem tudom fejlesztettek-e már konzolra. De ettől még eléggé biztos vagyok benne, hogy jobban értenek hozzá nálad.

"Sok fejlesztő meg másképp nyilatkozott..."

Nem sokat hallottam másképp nyilatkozni. És az eddig kiadott játékok minősége is ezt támasztja alá. Még a Sony saját fejlesztése se közelíti meg az elvárt szintet.
  • BiroAndras
    "kösz, magam is programozó vagyok, nincs szükségem, hogy egy Intexes újságíró győzködjön, innen-onnan összeszedett, unalomig ismételt közhelyekkel a témában."

Lehet, hogy programozó vagy, de az látszik, hogy nincs tapasztalatod komolyabb fejlesztésekkel, pláne nem a játékiparban.
    A cikkben nem az újságíró saját véleményét olvashatod, hanem a szekértőkét, amik részben a specifikációkon, részben már teszteken alapulnak.

"De hogy a Szuperszámítógéphez hogy jön az a cikk?"

Olvasd el jobban. A kedvedért idézem az ide vágó részt:

"A Cell nem forradalom, csak alternatíva, ami 64 bites környezetben nem is működik túl fényesen. Éppen ezért az interneten fellelhető hírek szerint az IBM nem akarja erre a csipre építeni a szerverüzletágat, inkább legyárt százmillió processzort a Sonynak, a PS3-hoz ugyanis elég a Cell."

"És mintha nem tudnád, hogy a Cell, az SPE-ivel együtt még mindig sokkal inkább general porpose, mint pl. a G80."

Neked az agyad read-only? Ezerszer elmondtam már, hogy a G80-nak nem kell olyan általános feladatokkal dolgoznia, mint a Cell-nek, mivel van mellette egy teljesen általános célú, és elég erős (adott esetben többmagos) CPU.

"Mellesleg az AMD Fusion projektje is Cell-szerű procik létrehozása"

Nem Cell-szerű, hanem G80-szerű. És első körben irodai gépekhez olcsó integrált GPU lesz belőle. És még mindíg arról van szó, hogy erős általános célú mag mellett van sok kis egyszerű SIMD proci. A cell nem egészen ilyen. Ott viszonylag gyenge általános célú mag mellett vannak viszonylag komplex SIMD procik. Ahogy már sokszor leírtam a lényeg az, hogy a GPU a hagyományos proci mellé jön pluszba, így nem áldozunk fel semmit, míg a cell a normál CPU helyett van, így az általános célú teljesítményt feláldozzuk.

Egyébként a PS3 esetén nem is a cell teljesítménye a fő gond. Egyrészt a GPU-t mondják gyengének, másrészt a nagyon nehéz programozásra panaszkodnak.
  • BiroAndras
    "Nem! Élethűségről beszélt, és ahhoz egy robbanásnál fizika is kell!"

Ezt mondotta a srác kicsit előbb ugyanabban a bekezdésben : "De hiába erősebb a Cell, mint a Xenon, ha a grafikus mag nem bírja a tempót, akkor nem lesz szebb a játék."

Tehát egyértelműen grafikáról van szó, nem fizikáról.
  • dez
    Én nem mondom, hogy a ps3 a megváltó. De nem is olyan rossz, mint amilyennek egyesek megpróbálják beállítani. A neten mindenféle véleményt lehet találni, ha valaki keres is, nem csak azt eszi, amit elé raknak. :) A géppel éppencsak ismerkedők persze kifejezik félelmeiket, de akik már aktívan fejlesztenek egy ideje rá, nem rinyálnak.
  • dez
    Persze, de a magukra valamit is adó kiadók játékai is ki fognak nézni valahogy.
  • Sanyix
    Nem etetem magam, körülnézek, és azt választom ami nekem jobb, nem attól függ, hogy mit ígértek, elméletben mit tud, és milyen márka.
    Valószínűleg nem neked van igazad hogy a ps3 olyan húdejó meg az a megváltó, ha a net tele van ellentétes véleményekkel.
  • Mardel
    Elég lol lenne, hogy Sony által fejlesztett game nem nézne ki valahogy. Egyébként említi, hogy az intro renderelt lehet, mert a játéknak egy fokkal roszabb a grafikája.
  • dez
    Hja, te inkább magadat eteted butaságokkal. :)
    Nem eszik olyan forrón a kását.
  • dez
    Biztos csak véletlen, hogy mindenben pontosan a hasonmása vagy, kivéve a nevet...
  • dez
    Ja, a cikk további részében kiderül: a Ridge Racer 7 és a Gundam egyszerűen két gyengécske játék, nem ezekből kell kiindulni. A már inkább dícsért Genji (5?) már jobb példa.
  • Sanyix
    Na a lényeg az, hogy tényekre kell támaszkodni, hiteles teszteket kell nézni, vagy saját szemmel megnézni a dolgokat, nem a fanboyokra hallgatni, és nem is a sonyra, és a birkaetetésekre. Nagyon úgy néz ki, hogy a ps3 bukta, aki azt akar venni az így járt, de ha valaki képes választani, akkor wii vagy x360, esetleg ps2 éri meg, ennyi, QD.
  • BStage
    "Egyébként üdvözlünk újra körünkben, kedves EQU"

nocsak, most már EQU(?) is vagyok, nem csak ms ügynök, egyre jobb

"Hogy ityeg a MS-os rendszermérnöki diploma? "

te miről is beszélsz? agyadra ment a ps3 reklámozása?
  • Mardel
    Az egy kicsit más eset. A Wiimote-ot nem kell a hurkán himbálni, hanem fogni kell, miközben a hurok teljesen lazán van.

Így kéne igen, de pl egyik külföldi fórumon olvastam, hogy a srác "bowlingozott" és akkor szakadt el neki a pánt, gondolom bowlingozásnál nem a kezében fogta, hanem lóbálta. :)
  • dez
    Egyébként vannak olyan anyagból készül ilyen hurkok, amik nem dörzsölik ki magukat. Normális esetben ilyenből készülnek.
  • dez
    Az egy kicsit más eset. A Wiimote-ot nem kell a hurkán himbálni, hanem fogni kell, miközben a hurok teljesen lazán van. Mint pl. egy fényképezőgépnél. De az már milyen, hogy pl. kiejted a kezedből a fényképeződet, és az amúgy érintetlen hurok mintha ott sem lenne...
  • Mardel
    Az meg, hogy a hurok vágja el magát, butaság, több cuccomon is ilyen hurok van, évek alatt sem vágta el magát.

Én tapasztaltam egy telefon nyakpánton. Pár napi viselet után egyszercsakk a telefon ráesik a betonra. Megnézem, és elvágta ahurok magát, a sok himbálástól, meg a telefon súlya is ránehezedett, itt sem lehetett másképp.
  • dez
    Az SDK-k sem voltak kint elég korán, tehát azt sem nagyon lehet mondani, hogy egy évvel több idejük volt a fejlesztésre.
  • dez
    Lossless tömörítve (ha van hely, minek rontsuk a minőséget) is csak 50-60%-kal lett volna kisebb. Mellesleg megintcsak nem a legelső jétékokból kellene kiindulni. Főleg, hogy jópár éve vannak több-DVD-s jétékok.
  • Mardel
    Mégis, mi a jó francot vártak? Milyenek voltak a legelső x360-as játékok?

Ha ugyanakkor jött volna ki mint az x akkor ok, de rá egy évre, és így...
    Szal az érved, nem érv.
  • dez
    Ja, a pánt. Már a legelején látni lehetett, hogy túl vékony a hurkos rész. Bár azt gondoltam, biztos valami extra erős valami, hogy ilyen vékony lehet, de mint kiderült, nem éppen az. Cserélik is vastagabbra. Az meg, hogy a hurok vágja el magát, butaság, több cuccomon is ilyen hurok van, évek alatt sem vágta el magát.
  • Mardel
    Milyen jól ki van hazsnálva a BD

Mindegyik játékot az újgenerációs, 25 gigabájtos adattárolóra írták, kötelező, ha már egyszer ez a PS3 egyik legfőbb erőssége. Pedig ezek a szoftverek még egy 4,7 gigabájtos dvd-n is lötyögnének. Az egyik szoftverfejlesztő tömörítés nélkül rakta rá az összes zenét a lemezre, csak hogy megtöltsék a blu-rayt, meséli az egyik fejlesztő.
  • dez
    "A Sony mindent belepakolt a PS3-ba, hogy megalkossa a páratlan konzolt. Kár, hogy ez az első játékokon nem látszik."

Mégis, mi a jó francot vártak? Milyenek voltak a legelső x360-as játékok?

Mellesleg megintcsak teljesen elfelejtik, hogy alap lesz fizikára (is)használni a Cellt. Különsebben megerőltető sem lesz a fejlesztőknek, nem nekik kell megírniuk az egészet, benne van az SDK-ban.
  • Mardel
    És? Ez csak egy csuklóőánt cserek. De az is alap, hogy a hurkolt megoldás sokkal könnyebben szakad el, mert magát vágja el...

A félelmetes lebegőpontok és a béna textúrák
  • dez
    Lehet is lecserélni őket: Több millió Wiimote érintett a Nintendo visszahívási akciójában
  • dez
    Mondd el nekik, hogy szarul vannak a %-ok... LOL.
  • dez
    Nem, nincs rendben.

Egyébként üdvözlünk újra körünkben, kedves EQU. Már úgy hiányoztál. Hogy ityeg a MS-os rendszermérnöki diploma?
  • Mardel
    "A Nintendo Wii eközben repülőrajtot vett, több százezer példánnyal. "

• Mardel
    Ez csak akkor igaz, ha továbbra sem tudják megfelelő mennyiségben gyártani a lézerdiódáikat. Ha igen, rögtön fordul a kocka...

Na igen, de még mindig ott a nagy hibaszázalék, azt hiszem 10-ből 8 selejt...
  • BStage
    "Egyszerűen hülyeség, amit mondott."

rendben.
  • dez
    Ő nem fejlesztő, hanem egy igazgatócska... És attól, hogy ő kijelent valamit, még van józan ész is a világon. Egyszerűen hülyeség, amit mondott.

A Getaway demó egy Cell alapú real-time renderert mutatott be, HDR-rel, stb. Garantáltan nem pre-renderelt volt, lévén mozgatták a kamerát, stb. (Talalyi E3-on sokan pre-rendereltnek hitték, ezért később egy másik shown demonstrálták, hogy real-time.)
  • dez
    bocsánat, különbség - heh, eddig még sosem írtam m-mel. :P
  • dez
    Ez csak akkor igaz, ha továbbra sem tudják megfelelő mennyiségben gyártani a lézerdiódáikat. Ha igen, rögtön fordul a kocka... (És közben már más cégek is gyártják.)
  • dez
    Mit fejlesztettek eddig konzolra? Nekem úgy tűnik, semmit, eddig csak pc-n nyomultak.
    Sok fejlesztő meg másképp nyilatkozott...
  • dez
    2. Nem olyan sok külömbség van a két gép GPU-i között, mint itt beállítod. (Mellesleg pár gyakorlati dologban éppen az RSX a gyorsabb.) A textúrákat max. 256MB vram miatt kellett butítani, mert a sebességbe nem igazán számít bele a textúra-méret. De talán nem is kellett volna butítani, az RSX elég nagy sebességgel eléri a main ramot is (nem úgy, mint pc-n).
    3. Nem olyan baromi nehéz, egy normálisabb programozónak.
    4. Nem mindenben, plusz lásd 2.
    5. Ezzel ne gyere, olyan helyen szűk a keresztmetszet, ahol nincs is szükség nagy sávszélre, mert gyakorlatilag nem használt adat-útvonal. Ezt több PS3-fejlesztő is elmondta már. Tehát nem számít.