151
  • dez
    Ez így csúsztatás-gyanús. :)
    Az "eladási mutatók" akkor jelentenek valamit, ha több a készlet, mint amit megvesznek. Most a PS3-ból hiány van, ami remélhetőleg csak átmeneti. És a játékfejlesztők egy része nem azért helyezkedett várakozó álláspontra, mert kutya sem veszi a gépet, és szerintem még csak azért sem, mert per pillanat túl kevés van a piacon (mellesleg épp elég sok van, ha arra gondolunk, hogy a kevés játék miatt a most megjelenő játékokat összességében elég sokan veszik), hanem mert bizonytalannak érzik a jövőt. De ez is csak átmeneti.
  • dez
    Nem a külső kinézetről van szó (mellesleg nekem speciel semmi bajom vele, sőt sokkal jobbat tetszik, mint az erőltetetten futurista x360 design), hanem a konstrukcióról.
    x360: hangos, mégis túlmelegszik
    PS3: alig hallható, mégis éppencsak langyos lesz
  • dez
    nem túl sok
  • dez
    "Miért ne? Eddig is írtak sokan."

Na ja, írtak fizika motorokat, meg írtak különféle alkalmazásokat a gpgpu keretében, de túl sok gpu alapú 3rd party komplett fizika-motor fejlesztésről tudok, ami teljesen kompatibilis az elterjedt szabványokkal.

"Nem látom okát, hogy ne lehessen.
    És úgy tűnik, az ATI sem : ATI is telling us that their cards will also support rendering and physics acceleration in a single GPU configuration as shown here."

Nagyon ügyes az ATI, az Nvidia megodása nem terjed ki erre az esetre. De nem is biztos, hogy túl sok értelme van. Olvassunk csak tovább:
    "If the game being played, at the resolution the user selects, is able to render more frames than necessary per second than required for adequate visual quality, the extra GPU cycles can be utilized in physics calculations."
    Nos, mikor "túl sok" az fps a mai játékokban, a manapság alkalmazott nagyobb felbontásokon?

http://www.pcper.com/article.php?aid=226&type=expert&pid=3

"Azért így mutogatják, hogy minél nagyobb legyen a teljesítmény.
    Hülyék lennének erőltetni a többkártyás megoldást, hiszen egy ilyen konfigot kevesen tudnak/akarnak megfizetni."

Ha nem(?) is erőltetik, azért javasolják:
    "An even better solution, for the user and for ATI, is that you have two ATI GPUs that can split the rendering and physics calculations between the two different cards.
  • dez
    Hibás feltevésekből csak hibás következtetésre juthatsz...
    A 10 év nem azt jelenti, hogy 10 év múlva jelenik meg a következő, hanem hogy 10 év múlva fog teljesen kihalni. Ez a PS2 esetén is kb. így van. Hiába van már a piacon a PS3, meg más konzolok, még mindig veszik a PS2-t is. Mert vannak rá jópofa játékok.
  • Sanyix
    Nemkell hűtésre köldeni, csak nem nylonzacskóba téve (hagy hasonló légmozgást gátló helyre) tenni, és nem melegiszik, de ez már 80x le lett tárgyalva.
  • Sanyix
    Miért? 1. széria után átípítik erősebbre? Nem fogják :) amúgy semmi nem lesz velem, még mindíg alig van nekem tetsző játék mind3-ra, addig amíg így van addig nem lesz velem semmi ezzel kapcsolatban :)
  • Inquisitor
    Nem értem srácok, nem értitek, hogy halál nem az számít mennyire szuper a gép? Nem ezen múlik a sikere. Ellenben ha már valaki felhozta az X360-as húzócímeket, hány húzócím jött ki PS3-ra megjelenéskor? Nos?
    Na itt kezdődik a probléma, a másik meg a gyenge eladási számok miatt visszatáncoló fejlesztők, aki optimista esetben "csak" exclusive PS3 játékukat jelentetik meg X360-on, pesszimista esetben kiszálnak a PS3 fejlesztéseikből, mielött még nagyobbat buknak.
    Tessék elolvasni az Electronic Arts rinyálását az eladott konzolok mennyisége és a nem fogyó EA játékok miatt ...
    Jelenleg van vagy 7.2 millió eladott X360, közel egymillió Nintendo Wii, és párszázezer PS3. Nem mondom, hogy nem lehet behozni, de állatira igyekezniük kell. És ugye közben ott ketyeg az bazi nagy kölcsön amit felvettek a PS3 felfuttatására.
  • Malbeth
    Gyerekek!
    Szarban van a Sony!! Ez tény! Ha már a dicső Ken Kutaragit is lapátra tették akkor
    nehéz vitatni,hogy nagy a gáz...!!Egyébként a PS3 dizájnja is roppant pocsék lett...,úgy néz ki mint egy Szovjet gyártmányú katonai rádió ...Ellemben az Xbox360 kecses vonalaival kifejezetten kellemes látvány!
    A Magyar PS rajongók is el fognak majd gondolkozni egy év múlva azon(amikor talán hazánkban is hivatalosan lehet venni ps3-at) ,hogy a 80.000Ft-os Xbox360 prémiumot vegyék-e meg,vagy a 160.000ft-os ps-t,pláne,hogy a játékkínálatban is jobb lesz az Xbox (vagy azonos!)!
  • BiroAndras
    "mint X360-ban, csak ott 3db van egy tokban (2 kihasználatlanul)?"

Miétr lenne kihasználatlan? Még könnyebb is kihasználni őket, mint a cell SPE-it, mert ezek teljes értékű általános célú magok.
  • BiroAndras
    "És? Írsz magadnak fizikát?"

Miért ne? Eddig is írtak sokan.

"Tudod használni az Nvidia ill. ATI által készített fizika-drivert (vagy hogy nevezzem) egyszerre a simával?"

Nem látom okát, hogy ne lehessen.
    És úgy tűnik, az ATI sem : ATI is telling us that their cards will also support rendering and physics acceleration in a single GPU configuration as shown here.
    http://www.pcper.com/article.php?aid=226&type=expert&pid=3

"Nem véletlenül 2-3 kártyás konfigokban mutogatják."

Azért így mutogatják, hogy minél nagyobb legyen a teljesítmény.
    Hülyék lennének erőltetni a többkártyás megoldást, hiszen egy ilyen konfigot kevesen tudnak/akarnak megfizetni.
  • item
    A ps3 eddig nem mutatta hasonló negatív jeleit mint a box360 lásd nem megfelelő hűtés. Alapban ha nem ilyenre csinálták volna nem is lenne rossz játékgép. Azt meg egy box tulaj se mondja nekem hogy szivesen költ még egyébb hűtésre, vagy aki nem az meg állandóan azon aggódik mikor melyik játék alatt fárad meg a nem is kicsi teljesítményű cucc. Itt gyakorlatilag konstrukciós hiba van,ami egyenlőre a ps3 ról nem derült ki.
  • wanek
    "ennek én kifejezetten örülök,mert sohasem csíptem a kis aprómajm japánokat" - bezzeg a nagy kövér amerikai tahó majmok, igaz?
    "ki az az idióta ökör aki a mai fejlődés melett 10 évre akar megtervezni egy játékkonzolt" - vagy talán ki az az okos. Miért is kéne állandóan konzolt cserélni? Persze ikszbokszot biztosan kell majd, mert annak harmat az ereje a PS3-hoz képest :)
    "Az lesz majd érdekes amikor a sok magyar PS rajongó leballag a boltba,és kénytelen-kelletlen megveszi az Xbox-ot,mert a hazai piacon már el is dőlt a verseny" - erre azért ne fogadjál.
  • Dzson
    Mi lesz veled, ha kiderül, hogy mégis a PS3 az erősebb...?
  • Dzson
    Bill gates jugend, sieg heil!
  • Malbeth
    Az az igazság,hogy az Xbox360 üzleti stratégiája messze jobb mint a PS3-asé...,ki az az idióta ökör aki a mai fejlődés melett 10 évre akar megtervezni egy játékkonzolt! A Sony ezt a baromságot követte el! És szerintem ezért fogja elveszíteni az elsőségét a konzolpiacon (ennek én kifejezetten örülök,mert sohasem csíptem a kis aprómajm japánokat )!Az xbox360 sokkal olcsóbb elemekből épül fel,és nagyjábból akkora teljesítményt ad,a bluray meghajtó,és a sokat magysztalt cell proci ássa meg a ps3 sírját (nem arra gondolok,hogy veszteséges lesz,hanem csak arra, hogy a vezető pozíciót fogly elveszíteni az Xbox360-assal szemben)
    Az lesz majd érdekes amikor a sok magyar PS rajongó leballag a boltba,és kénytelen-kelletlen megveszi az Xbox-ot,mert a hazai piacon már el is dőlt a verseny...
  • neoG
    sorry, ne reagáljatok, de nem hagyhattam ki egy ilyen kretén beszólástpííííííísz
  • neoG
    egyértelmű azért nem tervezik a PS4 elkészítését, mert az X360 lemosta a piacról,a Wii pedig most fogja!így felesleges pénzt beleölni egy bukott platformba
  • dez
    És? Írsz magadnak fizikát? Tudod használni az Nvidia ill. ATI által készített fizika-drivert (vagy hogy nevezzem) egyszerre a simával? Nem. Nem véletlenül 2-3 kártyás konfigokban mutogatják.
  • A1274815
    Multiple Render Targets
  • A1274815
    Frame Buffer Objects,
    Vertex Buffer Objects,
    Pixel Buffer Objects.
  • dez
    Elvileg el lehet, de gyakorlatilag nem teszik ezt lehetővé a driverek.
  • Sanyix
    Egyáltalán nem így van. 1 vga kártya erőforrásait is el lehet osztani grafika és fizika között, nem kell 2-3.
  • item
    Egy kis GPU összehasonlító táblázat.
    X360 GPU vs PS3 GPU

mind a kettő bika cucc, csak más más oldalról nézve.
  • dez
    Ja, igen, az xbox360-nak unified ramja van, azaz a CPU és a GPU egymást zavarják a hozzáférésben... :)
    Ugyanakkor a PS3-ban az RSX igen gyorsan érheti el a main ramot is, ha szükséges.
  • dez
    Tudtommal a PS3-ban a gyorsabb, de most nem nézek utána.
    Az az embedded ram tényleg jó, csak sajnos nem fér el benne több buffer nagyfelbontáson. De azért így is jópár dologra lehet használni.

"Amúgy milyen az AI logika? Nem döntések sorozata?" -- Na ja, csak épp nem proci-utasítás szinten, hanem um. makro-szinten. Alacsony szinten számítások sokaságát kell végezni, és az eredmények fényében feltételes ugrásokat végezni. Sok-sok ciklusonként 1-1 ugrás nem túl megterhelő egy SPE-nek sem.

Igen, egy GPU befogható fizikára, csakhogy ahhoz kell egy 2. v. 3. kártya... Inkább 3., mint 2., mert a 2. is menne inkább grafikára, ha már ott van... Hány embernek van 2, vagy épp 3 grafkártyája? Relatíve kevésnek, nem lehet rá alapozni.
  • Sanyix
    A sokkal több videoram miatt (ami valamivel gyorsabb is mint a ps3-ban), a ram pedig nagyon sokat számít, az embedded framebuffer miatt. Pixel shaderben egyenlőek, fill rate-ben aa nélkül egyenlőek, de 4xaa-val már gyorsabb az x360 videochipje. Textúrázásban az RSX jobb, vertex shadingben megint az x360 chipje a jobb, ráadásul egyesített shaderei vannak, szóval lehet átcsoportosítgatni.
    Amúgy milyen az AI logika? Nem döntések sorozata? Amúgy pc-n nem esetleges ráadás a jó fizika(amúgy alig támogatja pár játék), főleg hogy úgy tűnik, hogy ez a physx kártya így külön bukta lesz, mert a videokártyák eléggé afelé haladnak, hogy elvégezzék a ppu helyetti munkát.
  • muerte2
    Majd a SONY-val is az lesz mint a Nintendo-val volt hogy szépen bevásárolja magát az MS, aztán ő így is úgy is nyer.
  • dez
    Honnan veszed, hogy az RSX gyengébb, mint az xbox360 GPU-ja? Az RSX egy bővített GF7900-as. Hogy a bővítés mi, azt nem tudjuk, mindenesetre a lapka mérete jóval nagyobb, mint az alap 7900. A korábbi összehasonlításokban csak az embedded ramot, és a(z elméletileg) némileg erősebb vertex kezelést tudta felmutatni előnyként a MS/ATI, minden másban gyengébbnek bizonyult.

Az AI logika, nem nem olyan értelemben, mint a CPU-s logika... :) Nagyon is használható AI-ra, de emellett sokminden másra is, és előbb-utóbb megjelenik ez a játékokban is (mint alapvető része a játéknak, nem csak esetleges ráadás, mint PC-n, arra az esetre, ha van Physix PPU, vagy 2.-3. GPU csak számolásra). Pl. fizikai motort alapból adnak hozzá a PS3 SDK-ban.

A Cell nem egyedül az IBM tulajdona, hanem osztozik a Sonyval és a Toshibával, ha a MS egyetalán felhasználhatná (Sony beleegyezése is kell), mindhármuknak kellene fizetnie.
  • Dzson
    Nem annyival gyengébb a PS3 RSX-e, mint a PS2 grafikus egysége volt az XBox-hoz képest. És ott sem látszott az a húúú de nagy előny a rendesen megírt játékokban. És nem is mindenben gyengébb az RSX, szóval ez picit olyan "olvastam meg hallottam hogy gyengébb".

Miért lenne gyengébb a Cell a logikában, amikor a main core minimális eltéréssel ugyanaz, mint X360-ban, csak ott 3db van egy tokban (2 kihasználatlanul)?

Sony + ibm + toshiba fejlesztés a Cell.
  • muerte2
    Én nagyon nem szeretném, hogy behalljon a SONY, mert mindenki ropsszul járna de sajna tény hogy az utóbbi 1évben erősen sok olyan esemény történt velük és körülöttük ami némiféle aggodalomra adhat okot. Az a dolog is aggaszt, hogy hitelt kellett felvenniük a PS3-miatt. Hmm azért ez nem jó jel.
  • Commandante
    Amúgy azt se felejtsük el, hogy a PS2 még mindig hoz a Sony konyhájára, a baromi olcsó PS2 slim + 10-20 €-s eredeti játékokkal (saját becslésem szerint jobban fogyott a kedvenc Saturn-omban mint az XBOX 360), míg az XBOX már csak a gyüjtöknel figyel. PS3-at még akkor is fognak venni az emberek, amikor már senki sem fog emlékezni az XBOX 360-ra wagy a Wii "forradalmi újítására".
  • Commandante
    Mondjuk az igaz, hogy a karácsonyi rajtot becumizták a baromi alacsony darabszámmal. Talán nincs ott minden rendben, de azért én még nem temetném a céget. Legalább is nem túl mélyre.
  • Sanyix
    A cell erős(egyébként csak matematikai számításokban, logikában pl AI nemnagyon), de a ps3 videochipje viszont gyengébb mint a x360-é, és hát ps3-mon is csak az only grafika játékokat mutogatják, abban meg le fog maradni.
    És a mikrofosnak cell proci miatt inkább az IBM-nek kéne fizetnie, mint a sonynak, úgyanis az IBM fejlesztette ki.
  • Dzson
    "A négyes szám japán nyelven a halál homonimája."
  • Dzson
    Ez egy egészen tudományos műsorban volt, talán a Discovery-n. :) Szerintem olyasmi, mint a mi kultúrkörünkben a 13 - sok amerikai házban nincs is 13. emelet.
  • wanek
    "A 4-es szám japánban a halált jelenti. Ez miatt nem lesz PS4 a NEVE a következő SONY konzolnak." - ha igaz, amit a 4-gyel kapcsolatban írtál (szerintem nem), akkor az Intelnek elvileg nem szabadott volna a P4-et P4-ként forgalmaznia Japánban. Ennek ellenére ott debütált és sikertermék volt...
    PS: Japánban az öngyilkosságoknak nagy hagyománya van :)
  • dez
    A Commodore-t az egyik vezető vitte csődbe, egy a PC-s üzletágában elkövetett hatalmas baklővésével. Bár egyik vezetője sem volt igazán tehetséges vezető.
  • dez
    Nem kell mindent elhinni, amit az újságok írnak, vagy technikai analfabéta "elemzők" mondanak... (Olvasd csak el a számokhoz írt indoklást... :P) Az én szememben irreálisan magas árakat adtak meg a részegységekre. Mintha a Sony a sarki kisker boltban venné őket, nem maga gyártaná, vagy gyártatná általa szállított alap-alkatrészekből. Ergo nyugodtan lehet, hogy valójában a PS3-on is keres a Sony.
  • dez
    Ezt meg honnan szedted? ;)