Vízipipa

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

HiPPoNaX
Ha jol remlik, regebben havonta egyszer volt valami ilyesmi osszeroffenes.

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

Divizio88
az siraly lehet ki probalnam..
Mikor szokott meg rendezsre kerulni???
Veletlenul nem nyaron valamiko????

HIP-HOP ARAD

Apus
utóbbi😊 inkább ilyen találkozó szerú dologm mindenki döglik a fûben és pöfékel nagyokat, lehet komázni a többiekkel meg ilyenek😊

Xbox360,Gamecube,Sega Megadrive,Sega Master System,Dreamcast,Ps2,NES,DSi,Snes,Atari Lynx,2600,520St,800XL,C16,C64.

mcdrusza
inkább szerintem valami kiállítás szerû, vagy egy nagy pipa party hogy mindenki együtt szív 500pipával.😄
popzu
egyre erösebb anyagokat, kit utdja tovább szivni, hány tömés után dõl ki<#idiota><#idiota>

mcdrusza
vizipipa verseny? az mirõl szól pontosan?
Looooser
mi is pipáztunk jtszótéren teszem hozzásuli után jött zsaru elkezdett mesélni hogy neki eredeti egyiptomi,megkérdezte hoy tisztán szvjuk-e adtunk neki egy slukkot tiszta volt ment is tovább, nem köthet bele, e is ugyanolyan dohányzásak számít mintha rágyújtanál egy szál cigire, csak ez kicsit körülményesebb és látványosabb... elesleg asszem a margiszigeten szokták tartani a vizipipa versenyeket, ami közterület...

pumpált &#960;na... a legjobb...     lvl 500-as ork paladin, +80 Ininity Rod 90 spell power 120000/sec meele hit... jah ez nem az a játék

háááát... nehéz, nagyon nehéz. szerintem csak úgy tudod biztosan meggyújtani, ha tábortûzbe rakod 😛 az gáztûzhelyen sose fog átizzani :S (legalábbis nekem 15 perc alatt nem sikerült, csak 1-2 szívás erjéig izzott)
mcdrusza
rendes szénbõl ha faragok magamnak egy darabot, az is alkalmas lehet használatra?
az a legeslegjobb, fõleg ha al masah citrom és al fakher kola. ez olyan mint a djarum.

HiPPoNaX
Ha van lehetoseged, probald ki a kola-citrom kombinaciot, nekem bejott :]

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

Apus
Nakhla kóla nemrossz, az volt az elsõ szippantásom is. De az Al-waha az igazi, annak olyan az íze mint a kólás Haribo gumicukornak😊

Xbox360,Gamecube,Sega Megadrive,Sega Master System,Dreamcast,Ps2,NES,DSi,Snes,Atari Lynx,2600,520St,800XL,C16,C64.

DeerHunter01
akkor egy kólás nakhla lesz meg egy kétalmás.

\"Erről van szó!\"

Apus
vegyes elég egyszerû, kissé szappaníze van. keverve elég jó, mondjuk valami mentolos vagy egy natúr dohány kell mellé.

az a feketedobozos? szerintem szar 😊
DeerHunter01
veszek kólásat is 😄
vegyigyümi az milyen mondjuk egy nakhlába?

\"Erről van szó!\"

Apus
Al Wahából a kólát meg a rágógumist kell színi, azok nagyon ászosak.

DeerHunter01
narancskrémet egy életre megutáltam miután szivtam egyszer olyat al -wahából étgyomorra és egszerre sokat 😄DD
KO. voltam

\"Erről van szó!\"

nakhla kicsit ütösebb, mert mosatlan, viszont sokkal jobban kijön az aromák íze (hennawy ízei nagyon "mûek" :S)
Apus
nakhlát vegyél. nekem hennawyban egy ízlet baromira, a vanilia. semelyik másik cég vaniliája nem jött be annyira mint az.

Szerintem is inkább nakhlát vegyél.Az jobb minõségû és árba is ugyanannyi mint a henway.ja és sztem kezdésnek narancskrém vagy kiwi nem rossz. Késõbb jöhetnek majd a keverések mint pl. a KO (csokimenta+narancs)

DeerHunter01
2almásat vegyek Hennawyban ?
a nakhla jobb ugye ?

\"Erről van szó!\"

Apus
2alma a tipikus Szofi a cigiben, mindenki kipróbálja, sokaknak be is jön😊 Kókuszos dohány szerintem retekszar minden márkából, nekem a cappuccino a kedvenc a nakhlában, dehát ízlések és pofonok😊

DeerHunter01
amúgy most újrakezdem 1 hónap mulva a vizipipázást.
kezdõknek milyen dohányt ajánlotok ?
olyan ami nem üt ki,de kellemes az ize.
hennawy nem jött be.
kókuszos nakhla az milyen ?
vagy 2alma ?

\"Erről van szó!\"

mcdrusza
vettem ismét meggyes dohányt, talán még mindig a legjobb.😊
edios
Pofozgattam egy kicsit a vízipipa káros hatásait boncolgató írásomat, mindenki elolvashatja, és kommentezheti: Link

Ha valami értelmes javítást/kiegészítést kapok, természetesen frissítem aszerint.

My name is ios... Edios. Not Eidos you f*ck*n pr*ck!

DeerHunter01
Áprilisban veszem meg az új pipát .
jó lesz ,fõleg nyáron ,,,alig birom kivárni már hogy nyár legyen .

\"Erről van szó!\"

edios
Oks, ezeket majd megcsinálom a közeljövõben, addigis várom a további véleményeket/ötleteket.

Lacee
az arany középutat a tényekre értettem én is, csak abban nem értünk egyet hogy szerintem egy ismeretterjesztõ, tudományosnak mondott írás sem feltétlenül igaza dolgokat közöl, lásd dr. Mucsi esete az SG fórummal, némileg régebben 😊
de számtalan témában lehetne példákat sorolni, ahol x-féle kutatás pontosan x-féle, sokszor egymással szöges ellentétben álló eredményt hoz ki. Felvetõdik a kérdés, hogy ki hazudik, vagy kinek van igaza? Ilyenkor nincs más választásunk, mint mindkét oldalt megemlíteni, mivel mi sem tudhatjuk az igazságot.

a referenciát pedig úgy értettem, hogy a számokat hol olvastad, nem a felhasznált irodalomjegyzséket alul, mert azt én is láttam.
valahogy úgy gondolnám, mint egy tudományos írás, lebjegyzetelve:
"A szervezetünkbe eljutó vízipipafüst körülbelül 0,34%-1,40%-a szénmonoxid, szemben a cigarettafüst 0,41%-ával. (1) Itt számít a vízipipa mérete is, ugyanis a nagyobb méretûeknél kisebb ez az érték. (2)

(1): WHO egyik alszervezete, 2005, link vagy könyv ahol találtad:
(2): Muhammad Falafel Hassan auralátó/pipaárus, 2007, link:

Mind ugyanabban a sz@rban fekszünk, csak van aki arccal felfelé... \"Cuius testiculos habes, habeas cardia et cerebellum\"

edios
- kátrány vs zsepi dolgot beleírom
- függõségnél több helyen is olvastam h bizony okozhat + mivel nikotin felelõs érte, az meg van benne rendesen, még logikus is - de persze én se lettem függõ, de ez nem reprezentatív
- nem célom semmilyen arany középút, én a tiszta tényeket akarom közölni, egyik irányba se ferdítve

+ alul ott vannak a referenciák

Lacee
ezt leszámítva korrekt írás szerintem, jó lesz FAQ-nak. Esetleg annyit lehetne még, hogy a konkrét számadatokat valamilyen referenciával elláthatnád, hogy honnan, milyen tanulmány alapján születtek. (szén-monoxid adatok például)

Mind ugyanabban a sz@rban fekszünk, csak van aki arccal felfelé... \"Cuius testiculos habes, habeas cardia et cerebellum\"

Lacee
szerintem jól hangzik, csak pár kiegészítés:

a kátrány alatt gyakorlatilag minden olyan anyagot értünk, ami a füstben részecskeként jelen van, ettõl barnul be pl a cigaretta filterje.
És igenis ezért érdekes tény (bár elismerem hogy sok tudományos értéke nincs), hogy a papírzsebkendõn/cigifilteren/bármin keresztülfújva a vízipipa füstjét semmilyen nyomot nem hagy maga után... Nyilván nem csak a színe "veszik el".
Ehhez kapcsolódik a másik megjegyzésem is, az addikció. Szerintem nem hasbaakasztás az a szöveg, miszerint nem tudunk vízipipa okozta függõségrõl.
Személyes tapasztalatom: volt olyan idõszak (5-6 hónap) amikor minden nap akár több tömés is elpöfékeltem/tünk, mikor még az újdonság varázsa erõs volt. A rászokás legkisebb jelét sem vettem észre, olyannyira, hogy ezen idõszak leteltével volt több hónap kihagyás (még csak eszembe sem jutott rágyújtani sem pipára, sem másra), aztán megint kicsit aktívabb használat stb...
Mostanság beállt a pipázás gyakorisága olyan heti egy-kétszeri szintre, de közötte EGYÁLTALÁN nem érzek késztetést, hiányérzetet, semmit. Az a heti egy-kettõ is baráti összejövetelek alkalmával történik, nem a fékezhetetlen szívhatnék miatt.
Cigarettával, hagyományos pipával kicsit más a helyzet, arra akár hetek alatt is rá lehet csúszni elég rendesen, láttam sok ismerõsömön.

Összefoglalva, értem én, hogy a cél a prevenció, meg hogy ne reklámozzunk egy nyilvános fórumon önpusztító szokásokat, de szerintem kéne találni egy arany középutat a tájékoztatásban.
Ugyanúgy nem igazak a rózsaszín leírások a boltok honlapjain ("a VP teljesen veszélytelen, nincs benne nikotin stb"), de a legtöbb (állítólagos) orvosi véleményt is helyén kell értelmezni, hiszen egy egészségvédelemmel foglalkozó ember célja káros szenvedélyek esetében sokszor csak az elrettentés és nem a korrekt tájékoztatás, lásd esetünket, de mondhatnám akár a drogok kérdését is.

edios
Bátorkodtam írni egy összefoglaló elemzést a vízipipa káros hatásairól, hogy egyszer és mindenkorra tisztázott legyen a dolog. Nem vagyok tudós, abszolút laikusként gyûjtögettem anyagokat a neten, így bõven elõfordulhatnak hibák. Az a szándékom, hogy a mostani link-rengeteget lecserélem erre, ha páran átolvastátok:

A vízipipázás élettani hatásai:

Sok találgatás, pletyka, illetve rémhír terjed az interneten a vízipipa káros hatásairól, úgy gondoltam összegzem a különbözõ tanulmányokat, hogy több óra kutatás nélkül bárkinek legyen lehetõsége megtudni, hogy mivel kell szembenéznie eme káros szenvedély követõjeként.

Problémát szokott jelenteni a felméréseknél, hogy nehezen általánosítható a "tömés" fogalma, mivel a cigarettával ellentétben a pipát általában többen használják egyszerre, így a belélegzett füst mennyisége szinte meghatározhatatlan. Egyedül használva egyébként átlagosan percenként kétszer szívunk bele egy 45 perces tömésbe, ami 90 darab szívást jelent összesen.
A használat intenzitásától függetlenül érdemes tudni, hogy három különösen káros anyag jut be a szervezetünkbe egy pöfékelés során, név szerint nikotin, kátrány és szén-monoxid.

1. Nikotin

- Mi a nikotin?

Nagyon erõs méreg, egy átlagos dohányos által naponta elszívott adagok a halálos dózis sokszorosát tartalmazzák, azonban rövid féléletideje és a krónikus fogyasztása során kialakult tolerancia miatt csak nagyon kemény munka árán lehetne elérni a letális értéket.
A nikotinmérgezés tünetei az általános szimpatikus aktivitáson (szapora pulzus, magas vérnyomás, stressz-hormonok kiáramlása) túlmenõen hányás, hasmenés, szédülés, émelygés formájában jelentkeznek. A szimpatikus aktivitást rövidesen sokk, majd keringés-összeomlás követi. Ha nem áll be a halál, a nikotin hamar lebomlik, és a beteg állapota rendezõdik. Mérgezés általában balesetként, ritkán kriminális vagy öngyilkossági szándékból következik be.

- Vízipipázásnál mennyi nikotin jut be a szervezetbe?

Alapul véve a fent említett 45 perces tömést egyedül szívva a felmérés során a tesztalanyok vérének nikotintartalma közel hatvanszorosára ugrott.
Számokkal kifejezve 1,11 ng/mL-bõl 60,31 ng/mL lett. Összehasonlításként egy fél órás cigarettázás körülbelül 44 ng/mL plazma koncentrációt eredményez.
Ebbõl levonható, hogy a szervezetünkbe bejutó nikotintartalom alapján a vízipipa és a cigaretta nagyjából egy kategóriába sorolható.

- Nikotin és a függõség

A nikotinnak köszönhetõ a függõség kialakulása minden dohányosnál. Itt megemlíteném a különbözõ vízipipa shop-ok beetetõ szövegét, miszerint "a víz kiszûri a nikotint", valamint "nem tudunk olyanról, akinél függõséget alakított volna ki a vízipipázás", illetve a személyes kedvencem, "a papírzsebkendõn nem marad sárga folt a rajta átfújt pipafüst után, így nem egészségtelen". Nos ezeknek egyszerûen nem szabad bedõlni. Természetesen a havi egyszeri vízipipázás ugyanúgy nem fog nikotinfüggõség kialakulásához vezetni, mint ahogy a havi 1-2 szál cigarettát elszívó embert sem tekintjük függõ dohányosnak. A felmérések ugyanakkor azt mutatják, hogy a vízipipát kipróbáló fiatalok közül 8-szor többen válnak dohányossá, mint azok közül, akik sohasem próbálták ki a vízipipát.

2. Kátrány

- Mi a kátrány?

A kátrány gátolja a tüdõt és zavarja a légzést, ezért a többi összetevõhöz hasonlóan felelõs a dohányzás mérgezõ hatásáért.

- Kátrány és a vízipipa

Bár a dobozokon elõszeretettel hirdetik, hogy a vízipipa dohány nem tartalmaz kátrányt, de ez kicsit félrevezetõ, hiszen beindítva a pipát folyamatosan képzõdik a szénnek köszönhetõen, igaz nem túl nagy mennyiségben. A nikotin szûrésével ellentétben a kátránnyal kicsit más a helyzet. Ebbõl már a részecskék mérete folytán is jelentõs mennyiséget elnyel a víz, ugyanakkor a szûrõhatása mégsem tökéletes.

3. Szén-monoxid

- Mi a szén-monoxid?

A szén-monoxid (CO) színtelen, szagtalan, nagyon mérgezõ gáz. Mérgezõ hatása azzal magyarázható, hogy a vér hemoglobinjában található vasatomokkal stabil komplexet, szén-monoxid-hemoglobint képez, ezzel a szervezet oxigénfelvételét és oxigénellátását akadályozza. A hemoglobin akkor is megköti a szén-monoxidot, ha a levegõ szén-monoxid tartalma csekély. Szén-monoxid-mérgezés esetén szabad levegõn mesterséges lélegeztetést kell alkalmazni.

- Vízipipa és a szén-monoxid

A vízipipázás során izzó szén biztosítja a dohánykeverék felmelegítéséhez szükséges hõt. A szén-monoxid forrásaként tehát a dohány mellett az izzó szén, valamint a dohányhoz kevert szerves adalékok – melasz, gyümölcsök, ízesítõ szerek egyaránt fontos szerepet játszanak. A vízben a szén-monoxid alig oldódik, és a melegítéshez használt izzó szén által termelt nagy mennyiségû szén-monoxid szinte akadálytalanul kerül a vízipipázó tüdejébe, onnan pedig a vérébe. A szervezetünkbe eljutó vízipipafüst körülbelül 0,34%-1,40%-a szénmonoxid, szemben a cigarettafüst 0,41%-ával. Itt számít a vízipipa mérete is, ugyanis a nagyobb méretûeknél kisebb ez az érték.

Zárszó

Igyekeztem minél több helyen számokkal is alátámasztani az érveléseimet, egyes pontatlanságokért nem vállalok felelõsséget. Bármit is hirdetnek a boltok, a vízipipa ugyanúgy egészségtelen, mint a dohányzás többi fajtája, ugyanakkor nem szabad átesni a ló túloldalára sem, vagyis ha mértékkel csináljuk, akkor nem kell komoly egészségügyi következményektõl félni.

Felhasznált források:

http://pediatrics.aappublications.org
http://www.goaskalice.columbia.edu/2456.html
http://www.nature.com/npp/journal/v30/n9/abs/1300753a.html
http://www.behsci.sote.hu/nok/w_idoh12.htm
http://drinfo.hu/netdoktor/legzoszervek/a-vizipipazasrol-tenyek-es-tevhitek
http://www.hazipatika.com/articles/Veszelyes_mint_a_nikotin?aid=20071031172434
http://www.gyogyszerpont.hu
http://wikipedia.org

Apus
nekem kicsit szûkebb a szilikonátmérõ, mint az eredeti csõvégek. Így könnyû dolgom volt, beleeröltettem, a szilikon engedett ennyit, és így teljesen légmentesen zár. Az eredeti csövet simán szétvágtam és lepucoltam a végekrõl a csõmaradványt. egy sima facsöcs van alatta, amire ráhúzható a szilikon.

Lacee
jól emlékszem, hogy te használsz szilikoncsövet a vízipipához? Az eredeti csõ két végét hogyan erõsítetted rá? Most vettem egy 170 centis darabot, csak nem tudom, hogy a menetes (lecsavarható) csõvégeket mivel applikáljam a mûanyag slagra. Lehet hogy szigszalag lesz a vége 😊
csak ki akartam használni, hogy a régi csõ is szétszerelhetõ, de nem merem a fémvégeket is leszerelni róla, amikben a foglalat van.

Apus
szép ez a mûszer. török?

Lacee
dehogynem szabad, jogszabály nem tiltja, csak olyan helyeken ahol mindenfajta dohányzás tiltott közterületen.

az, hogy a rendõrök szívóznak-e vagy sem, már más kérdés... A rendõrnek jogában áll felszólítani, hogy hagyd abba (sõt akár be is vihet ha ellenállsz), ha õ gyanúsnak értékeli azt, amit lt. Mivel az elõbb említett reflex az emberek 60%-ánál az, hogy biztos illegális drogot szívnak a pipából, ezért sajnos valószínû, hogy a kékeknek is ez juthat elõször eszébe. Elég, ha azt mondja, gyanús illatokat érez a vízipipa felõl, be kell vizsgálni hogy mi van a tölcsérben.

De megismétlem, mert szerintem fontos tudni, hogy attól még a sima pipázgatás NEM tiltott tevékenység, közterületen sem (amennyiben nem tiltja ezt valamilyen helyi rendelet).

jahm, ez egy parkban volt.

közterületen nem szabad. mindenki veri a nyálát hogy hú kocsiban, vonaton, parkban... mi egyszer csináltuk, jöttek is a jardok, meg is basztak majdnem hogy mit képzelünk, és azonnal huzzunkagecibe. átnéztek mindenkit, minden zsebet.

Lacee
mi az egyetemen toltuk többször, igaz nem órán, de nem volt belõle gáz... arra járt egy-egy tanár vagy karbantartó, max megkérdezte mit szívunk (ez amúgy a legtipikusabb kérdés, nyilván vízipipából csak hasist lehet, éljenek a sztereotípiák) vagy kért egy slukkot 😊

edios
Hát igen, pl azok a hosszú balatoni utak..😊

istenostora03
melóhelyen pipázni?:o suliba bevinném ki is basznának 😄

Apus
én is jobban kedvelem a kis pipákat. vettem decemberben egy ilyen k.b. 50 centist kétcsövût, sokkal jobbak az ízek mint a 80 centisnél. melóhelyemen valami 37es van, az a legjobb számomra. meg ugye hurcolászni is kellemesebb.

istenostora03
nagyszebb.

edios
Otthoni felhozatal, saját széntartóval együtt:

Mostanában a piciket részesítem elõnyben<#love12>

istenostora03
én mind2-t probáltam. a 47-esnél jobban kijön az íz. viszont a kicsi meg sûrûbb a füst. bár ha jól tömöd a másik is.

edios
Lehet bizony!

Kisebbeket talán egy picit könnyebb szívni, de kémény építéshez tökéletes alapanyag mindegyik<#worship>

DeerHunter01
Ez zel a pipával lehet jó nagy füstöt fújni ? 😄
lesz valami különbség a nagyhoz képest?
most van egy 47cm-esem is de az nem jött be :S
attól hogy ez kicsig még jó lenne?

\"Erről van szó!\"

Ha kell én 3200ért is tudok adni nagy dobozt. '00 db 40mmes belga szénnel.

Apus
hú fogalmam sincs, azt a blahán vettem a héten. 3800-ért adták a 100db-os dobozt