73
  • dez
    #73
    ("Te meg hosszan győzködtél, hogy de igen."

    Hát dehogyis, csak úgy tűnik, nem értetted meg. Azt mondtam, hogy a raw teljesítmény nagy része a gyakorlatban is használható.)
  • dez
    #72
    "A G80 procijai már sokkal jobban kihasználhatók, mint a korábbi generációké, és már azokkal is sokat elértek."

    Még így is igaz, amit írtam. (Nem flops-ban, abban elméletileg[!] már jobb a G80.) Ezek a stream procik messze nem teljes értékű procik. A Cell SPE-i sem, de sokkal közelebb állnak ahhoz.

    "Ráadásul most már külön erre a célra fejlesztett nyelv, amin egyszerű programozni."

    Ez így nem igaz. Ezzel dolgozni szándékozó programozóktól hallottam, hogy azért nem olyan egyszerű. Csak egyszerűbb, mint a korábbi generációkon.

    "És még mindíg csak a kifejezetten nekik való feladatokat kell rájuk bízni, minden másra bőven elég a 2 magos (nemsoká 4) általános célú CPU."

    Ezt úgy kell érteni, hogy már ma is mindenkinek 2-magosa van, és "nemsoká" már mindenkinek 4 lesz...? :) Szerintem nem.

    "Ráadásul a DX10-zel jelentősen csökkenni fog a GPU driverek CPU terhelése."

    Aha, végülis jelentősen: 30%-kal.
  • BiroAndras
    #71
    "A Cell SPE-i jóval többet tudnak, mint akár a G80-as kis procijai, és könnyebb is őket használni, programozni."

    A G80 procijai már sokkal jobban kihasználhatók, mint a korábbi generációké, és már azokkal is sokat elértek. Ráadásul most már külön erre a célra fejlesztett nyelv, amin egyszerű programozni. És még mindíg csak a kifejezetten nekik való feladatokat kell rájuk bízni, minden másra bőven elég a 2 magos (nemsoká 4) általános célú CPU.
    Ráadásul a DX10-zel jelentősen csökkenni fog a GPU driverek CPU terhelése.

    "Ugye te szoktad mondani, hogy nem csak a raw flops-t kell nézni..."

    Te meg hosszan győzködtél, hogy de igen. Itt alapvetőan hasonló procikról (igen, az SPE-k többet tudnak) van szó, és hasonló feladatokról, tehát lehet összehasonlítani. De természetesen a gyakorlat fog dönteni.
  • Sanyix
    #70
    Igen, egy számot, mértékegységgel :)
  • dez
    #69
    (És mellesleg egyszerre 2 hozzáférési művelet mehet, ráadásul 8 puffer is van.)
  • dez
    #68
    25.6GB/s már jelent valamit? :)
  • dez
    #67
    "Az arany architekturalis okokbol kb. 1:4, tehat az nvidia 128 procis rendszere 32 cell spu-nak felel meg."

    Nem hinném. Eleve csak 2x annyi (elméleti) flops-t tud a G80, mint a Cell, tehát nem 4x erősebb, csak 2x, és ez is csak elméleti. Ne felejtsd el, hogy a G80-ban nagyon egyszerűek azok a kis procik, 1.2GHz környékén mennek, ellentétben a 3.2GHz-es Cellel (jobb hűtéssel, pl. munkaállomásban, mehet 4GHz fölött is), közös cache-en osztoznak, stb.
  • dez
    #66
    Bőven van egyéb eset is: amikor egyszerre relatíve kisebb adathalmokon kell számításigényes műveleteket végezni. A #38-asban linkelt feladatok is többnyire ilyenek, vagy pl. médiafeldolgozás, stb. De egyszerűbb scenek-k azért beleférnek 256MB-ba, cserébe komoly számításigényes effektekkel lehet telerakni. (Már ha lesz valamilyen Cellre optimizált renderer.)
  • dez
    #65
    "Ez annyit jelent, hogy a nodenetbe (screamerNet) be lehet iktatni Linuxos gépeket is, ergo nem maga a LightWave üzemel Linux OP alatt, csak a MAC-kel vagy Win-nel meghajtott központi masina felismeri ezeket is."

    Igen, magam is írtam, hogy csak a rendererből van Linuxos.

    "Tehát LW még mindig nincsen LINUX-ra."

    Mondjuk úgy, félig van... A modellező, object-szerkesztő, stb. nincs, de a renderelés mehet Linuxon is. (Persze egyelőre csak x86.)

    Viszont, talán idővel ráhackolják PS3-ra is az OS-X-et... Mondjuk sok értelme nem lenne így sem LW-t futtatni PS3-on, mert az SPE-k kihasználatlanok maradnak, és ugye az lenne a lényeg. És persze 256MB-ba sem valami sok renderelési adat fér. Mondjuk egyszerűbb scene-k, de sok számításigényes effekttel igen. (Meg nem tudom, az LW mennyire vonja be a GPU-t a renderelésbe.)

    Egyébként várhatóan jönnek majd Cell alapú munkaállomások is. Ha így lesz, nagyon valószínű, hogy a NewTek kihozza rá az LW-t. Már amúgy is van tapasztalatuk a PowerPC családdal.

    "Ezt a lépést valszeg azért követte el a NewTEK, mert mind a Win, mind az OSX fizetős oprendszer, és a renderfarmok nem arról híresek, hogy 1 gépből állnak. Feltételezem, hogy ez inkább piaci nyomás, gazdasági megfontolás vagy marketingfogás volt, mint nyitás a Linux felé."

    Nyilván.
  • Sanyix
    #64
    Én sem csak procira gondoltam, és nem is csak azt írtam... ddr nevű prociról nem hallottam még :)
  • kvp
    #63
    "Ha virtualis memoriat kell hasznalni, elszall a cell procik elonye."

    A nagyobb baj ott van, hogy az uj nvidia 80-as szeria 128 olyan vektor processzort hasznal mint amilyet a cell. Az arany architekturalis okokbol kb. 1:4, tehat az nvidia 128 procis rendszere 32 cell spu-nak felel meg. Nem veletlen, hogy az nvidia on-chip ramdac helyett gyors chip interconnect-et rakott a chipbe. Igy a videokimenetek helyett minden nvida chip kepes leglabb 3 masik fele kapcsolodni. Ez pont eleg egy atlagos cluster interconnect felepitesere. Lokalis memoriaban pedig kb. ugyanott allnak mind kapacitas, mind teljesitmeny szerint, csak az uj nvidia rendszer bovitheto.
  • Benedicht
    #62
    Tul sok a ha.
    Ha virtualis memoriat kell hasznalni, elszall a cell procik elonye.
  • Morden23
    #61
    Ez annyit jelent, hogy a nodenetbe (screamerNet) be lehet iktatni Linuxos gépeket is, ergo nem maga a LightWave üzemel Linux OP alatt, csak a MAC-kel vagy Win-nel meghajtott központi masina felismeri ezeket is.

    Tehát LW még mindig nincsen LINUX-ra. Ezt a lépést valszeg azért követte el a NewTEK, mert mind a Win, mind az OSX fizetős oprendszer, és a renderfarmok nem arról híresek, hogy 1 gépből állnak. Feltételezem, hogy ez inkább piaci nyomás, gazdasági megfontolás vagy marketingfogás volt, mint nyitás a Linux felé.

    Amúgy LW már a 9-es verziónál tart, a link a 7.5-ről szól, de a screamer az különálló program, ergo ez a "linux module" nyilván jó a magasabb verziószámú LW-khez is.
  • dez
    #60
    Véletlenszerű hozzáférésnél igen, főleg ha egyszerre kevés adatot kell kezelni, és azokkal is kevés műveletet végezni. Más esetekben nem akkora probléma.
  • dez
    #59
    A Cell SPE-i jóval többet tudnak, mint akár a G80-as kis procijai, és könnyebb is őket használni, programozni. Ugye te szoktad mondani, hogy nem csak a raw flops-t kell nézni... :)
  • dez
    #58
    Oké, nem az egész program, csak a renderer rész. Én is a honlapjukon néztem: link
    (Gondolom, a későbbi verziók is kijöttek, mert ugye különben szépen hoppon maradtak volna a Linuxos renderfarmerek. :))
  • Super DANTE
    #57
    Én nem a procira gondoltam.
  • Sanyix
    #56
    Használunk pc-hez crt-t, mert van helyette olcsó, és szar lcd...
  • Sanyix
    #55
    Az nem jelent semmit :) P4 is van 3 ghz-s, mégis egy 2 ghz amd lezúzza, ddr400 is gyorsabb mint ddr2 667 ;) szóval az órajel még nem jelent semmit.
  • Super DANTE
    #54
    De ez 3,2 Ghz-s
  • killahdog
    #53
    5 éve 1ghz es rambusom van :D PC ben. kétszerannyi. Szoval ne irjuk már fel olyan rohadtnagy ujdonságnak :D
  • BiroAndras
    #52
    "De ott van még a jó öreg CRT monitor ami azért eszik. 75~110W-ot."

    Ez hogy jön ide? Előszöris PC-hez nem használunk már CRT-t, amikor van helyette már olcsón is LCD. Másodszor a konzolokhoz is kell valami megjelenítő.
    Egyébként sem kell a számításokhoz monitor.
  • Sanyix
    #51
    Akkor húzd ki a konnektorból.
  • roliika
    #50
    Az emulátor kérdésben valóban igazad van, de már dez is írta. :) Tudom. De ott van még a jó öreg CRT monitor ami azért eszik. 75~110W-ot.
  • Super DANTE
    #49
    Na igen, ebből 256 Mb ram Rambus XDram, 256 pedig GDDR3, amelyek nagyon gyorsak is.
  • BiroAndras
    #48
    "Teszek rá win emulátort és így winnel használató még mindíg vagy 3*-os PC teljesítménnyel"

    Hát nem. A win emulátor csak a PPU-n fut, ami kb. egy egymagos x86 teljesítményével megy. És emulátor alól nem tudod programozni az SPE-ket.

    "Ja és teszem mindezt anélkül, hogy 600W-ot megenne a gép és ezzel fűteném a lakást."

    Ha nem dőlsz be a marketingnek, akkor PC-ben sem kell 600W-os táp. Egy jó 350-es elég egy átlagos játékgépnek is. Egy csúcs GPU miatt kellhet 400-450W, de 600W környékére csak SLI-vel lehet elérni.
  • Benedicht
    #47
    "Le lehet cserélni a vinyót egy sokkal nagyobbra, és virtuális memóriakezelésre is van lehetőség."

    Es meg is ette a fene a proci nagy teljesitmenyet, ha a vinyorol kell toltogetni es varni ra...
  • BiroAndras
    #46
    "Énis filózok rajta hogy veszek akár részletre is PS3-at...iszonyú nagy teljesítménye van, PCből úgy 1 milla lenne ilyet összehozni. Ráadásul "egyszerű" C nyelvvel programozható mind a 7 mag."

    PC-ben a GPU ugyanezt tudja. Az új kártyák már verik teljesítményben is a cell-t, és szinteén egyszerűen programozhatók. És mellettük ott egy erős x86, ami a win-t is viszi. IGaz, a GPU képességei még korlátozottabbak, de nem is kell annyira kímélni a központi magot, mint a cell esetén.
    És egy ilyen PC most kb. a PS3 árának duplájából hozható ki, miközben a teljesítménye több is mint kétszerese. És az árak gyorsan csökkenni fognak (a PS3-nál kevésbbé, mert azt most jóval áron alul adják).
  • Zsoldos
    #45
    "Ráadásul "egyszerű" C nyelvvel programozható mind a 7 mag."
    Milyen elonyos :D mosollyal kezdjuk a napot.
  • Morden23
    #44
    Akkor hazudnak. Én a NewTEK honlapjának jobban hiszek. LightWave legnagyobb újdonsága, hogy Win64bit-re is kinn van.

    "sőt OS-X-re is" -> Annyira nem sőt ez a dolog, MAC-re elég régóta van LW.
  • sztechnika
    #43
    Ekkora marhaságot....
  • dez
    #42
    Meg itt most olvasom, hogy a LightWave3D (sok ismert sorozatot, és több mozifilmet ezzel csináltak) is megvan már Linuxra (x86), sőt OS-X-re is, mégpedig amikor még PowerPC-s volt. Innen már csak egy ugrás a PowerPC-s Linux. Ha látnak majd benne fantáziát, rajtuk nem fog múlni, hogy kihozzák rá.
  • dez
    #41
    Azok épp nincsenek, de sok általánosan használt programnak van Linux portja. Pl. Alias Maya és Mental Ray, Maxwell, VRay, a jó öreg PovRay. Igaz, a zárt forrásosok többnyire csak x86-ra vannak fordítva. A nyílt forrásosokat meg arra fordítod, amire akarod (bár az endianessel lehet néha gond, ha nem figyeltek erre oda). Persze a Cell SPE-ihez külön támogatás kell. De szerintem a jövőben az IBM és a Sony is elő fogja segíteni a Celles támogatás terjedését, illetve a fejlesztőknek is érdekes lehet.
  • dez
    #40
    2x256. Ha nem is elég mindenre, azért sokmindenre igen. Le lehet cserélni a vinyót egy sokkal nagyobbra, és virtuális memóriakezelésre is van lehetőség. Plusz ott van a gigabites lan.
  • Akuma
    #39
    Köszi szépen!!!
  • asysoft
    #38
    Válogass kedvedre: link.
    Ezek alacsony prioritással futnak, így észre sem veszed, ha pl játszol.
  • Sanyix
    #37
    Én nemnagyon láttam linuxos photoshopot, 3dsmaxot. És linuxnál is különböző gépekre kell fordítani a programokat, ami zárt forráskódú programnál problémás(csak akkor sikerül, ha a készítő is akarja/foglalkozik vele), nyílt forráskódnál már nem, mert csak buildelni kell. i386, vagy x64-es bin nemnagyon futna cellre írt linuxal.
  • AMD64
    #36
    Neked aztán van fantáziád!
    Jó a sztori!
  • Akuma
    #35
    kicsit OFF

    PC-m teljesítményét hogyan lehet kutatási célra felajánlani? Tudna valaki adni egy linket? Kipróbálnám, hogy mennyire terheli le a gépem és ha nem gáz, akkor miért ne... :)
  • Gerygrey
    #34
    3 sör után a metrón a határ úttól a gyöngyösi utcáig telefonról ennyire tellett ;)