43
-
kumisike #43 Kedves Born.....
Ez nem pletyka lap,inkább érdeklödj az informatika iránt. -
kumisike #42 Ez titok! -
BornToBePuli #41 egyébként tényleg, a Vityi Péternek mi történt a bőrével? Két hete láttam a képet róla a hvg-ben akkor azt hittem, hogy nyomtatási hiba. -
#40 "Szóval szerintem jelent valamit az, hogy PC-n a legtöbben a DirectX-et választják."
Persze, hisz hardveresen az van támogatva.
http://www.vcnet.com/bms/features/3d.html
Végén a Carmack írása az érdekes. -
A1274815 #39 "Csak ablakos módban vannak kompatibilitási gondok (az Aero D3D-t használ), de ha jól rémlik, ez is csak lassulást jelent (D3D-vel emulálni kell az OpenGL-t). "
Nem emulálják, csak akkor az az egy kikötés van, hogy a végeredményt nem közvetlenül a képernyőre kell kirajzolni, hanem egy texturába, amit aztán az Aero a driver segítésgével a megfelelő módon meg fog jeleníteni. Ez csak némi lassulást jelent, én a 7600 GT-mel nem vettem észre lassulást DOOM3-nál. -
BiroAndras #38 "Egyébként én játszottam pár egyszerre opengl-t, és dx-is támogató játékkal, és hát mindíg opengl módban volt gyorsabb (akár 50%-al), de sokszor szebb is volt, vagy ugyanolyan szép."
Ha ez így lenne, mindenki OpenGL-re fejlesztene. -
BiroAndras #37 "Ott van a nyílt szabványú Open GL, csak ugye a kutya se használja. Pedig ha jól tudom azzal is lehet hasonló dolgokat művelni, mint D3D-ben."
Én ugyan annyira nem értek hozzá, de akik értenek, azt mondják, hogy komolyabb dolgokat OpenGL-ben nehezebb csinálni, mint D3D-ben. És egyébként a DirectX nem csak D3D, hanem egy csomó más is van benne.
"ez alapján nem lehet annyira szar az Open GL sem:
http://www.cprogramming.com/tutorial/openglvs.html"
Egy ilyen összehasonlítást könnyű úgy megcsinálni, hogy a kívánt oldal jöjjön ki győztesnek. Egyszerűen úgy kell összeválogatni a szempontokat.
A gyakorlatban senki sem tiltja meg a játékfejlesztőknek, hogy OpenGL-t használjanak. Sőt, konzolokon (xbox-ot kivéve) gondolom nincs is más lehetőségük. Szóval szerintem jelent valamit az, hogy PC-n a legtöbben a DirectX-et választják.
"Ahogy olvastam a Vistaban megszűnik az Open GL támogatás, csakis a nagyon alap dolgok maradnak"
Miért kell rémhíreket terjeszteni? Szó nincs ilyesmiről. Teljes képernyős üzemmódban tökéletesen fut minden OpenGL játék. Csak ablakos módban vannak kompatibilitási gondok (az Aero D3D-t használ), de ha jól rémlik, ez is csak lassulást jelent (D3D-vel emulálni kell az OpenGL-t). -
#36 Ha nem próbálod ki, akkor ez is csak üres fecsegés. -
BlackRose #35 törölt hozzászólás -
Denniske #34 Már megbocsáss, de a notebookom is alkalmasabb arra, hogy _használjam_ a PS-t. Be kell ismerni, hogy egy program abban a környezetben funkcionál a legjobban, amibe írták. Hiába emulálják. (itt a válasz arra is, hogy miért nem képes a pc konzolos játékokat normálisan futtatni egy sima emulátorral) -
#33 Nem linuxról meg vindózról beszéltem, hanem opengl/d3d-s játékról, és vindózon volt gyorsabb az opengl a d3d-nél, linuxon nem hasonlítottam össze, de ott is 100%-hogy az ogl a gyorsabb, mert azt nem kell emulálnia.
Én 2 játékkal tapasztaltam az ogl gyorsabbságát, ahol mind2 használható: IL2 sorozat, és earth 2150, meg másnál is de arra már nememléxem. -
sandor4 #32 biztos huncutkodott a fényfelelös :) -
#31 A füst a háttérben, kék megvilágítással? -
A1274815 #30 -
A1274815 #29 Ez már fel tünt valakinek?
-
A1274815 #28 "Én még mindig csak a klasszikus példát tudom felhozni, a Doom 3-at. Linux alatt fejlesztették, ha jól tudom és ugyanolyan jól néz ki mindkét platformon. Nem azért nem csinálnak linux-ra játékokat mer lassabb, rondább vagy sokkal drágább lenne, hanem mert nincs rá igény, mindenki winfost használ és ennyi. "
Hagyd már ezt a városi legendát.
Nézd meg a DOOM3 honlapján található interviekat a fejlesztökkel, látszik, hogy mindegyik XP-én dolgozi, Visual Studio .NET-tel, Maya-val, stb.
Meg Carmack-ék utánna kijelentették, hogy ők nem hajlandók át írni Linux-ra, de nem bánják ha valaki helyettük meg csinálja, sőt segítik. Továbbá ha Linux alatt fejlesztették, akkor miért jött jóval ki előbb Windows-ra? Meg akkor lasabb vagy 25%-kl Linux-os verzió? -
bnfront #27 Én még mindig csak a klasszikus példát tudom felhozni, a Doom 3-at. Linux alatt fejlesztették, ha jól tudom és ugyanolyan jól néz ki mindkét platformon. Nem azért nem csinálnak linux-ra játékokat mer lassabb, rondább vagy sokkal drágább lenne, hanem mert nincs rá igény, mindenki winfost használ és ennyi. -
A1274815 #26 "Egy darabig fejlesztették Linux alá is, ott meg ugye csak Open GL van. Beszámolókat olvasgatva nekem úgy jött le, hogy gyorsabb Linux alatt Open GL-el, mint Win alatt a D3D-vel."
Én eddig csak azt tapasztaltam, hogy gyorsabb Windows alatt D3D/OpenGL-lel, mint Linux alatt OpenGL-lel. -
A1274815 #25 Azt hittem csak a kép hibás nállam valamilyen oknál fogva.
Sajnálom szegényt. -
#24 Én nem sok játékról tudok, ami egyáltalán fut OpenGL-ben és D3D-ben is. Egyedül az America's Army-t ismerem (meg akkor valószínű a többi UT2004 motoros játék is ilyen). Egy darabig fejlesztették Linux alá is, ott meg ugye csak Open GL van. Beszámolókat olvasgatva nekem úgy jött le, hogy gyorsabb Linux alatt Open GL-el, mint Win alatt a D3D-vel. Az hogy szebb-e, azt nem tudom. -
#23 Ez a Vityi Péter grillsütőbe tette a fejét vagy mi ? -
#22 Hát anno az ms-nek a dx-el pont ez volt a célja, hogy az ilyen próbálkozásokat ellehetetlenítse. Egyébként én játszottam pár egyszerre opengl-t, és dx-is támogató játékkal, és hát mindíg opengl módban volt gyorsabb (akár 50%-al), de sokszor szebb is volt, vagy ugyanolyan szép. -
#21 Vagy inkább elérni azt, hogy a játékokat ne mind DirectX-re írják. Ott van a nyílt szabványú Open GL, csak ugye a kutya se használja. Pedig ha jól tudom azzal is lehet hasonló dolgokat művelni, mint D3D-ben. Annyira nem értek hozzá, de ez alapján nem lehet annyira szar az Open GL sem:
http://www.cprogramming.com/tutorial/openglvs.html
Ahogy olvastam a Vistaban megszűnik az Open GL támogatás, csakis a nagyon alap dolgok maradnak, úgyhogy az MS kibaszarint azokkal is, akik eddig netán Open GL-t használtak. -
Thanatos #20 manapság divat szidni a win-t, meg az m$-t, evvan :) -
Cat #19 Nézd meg ezt. -
#18 "Már épp kezdtem volna dícsérni a cikket, de az utolsó mondatok eszméletlenül MS ellenesek... bár ha jobban belegondolok az egész cikkről süt az utálat"
Pedig liberális vagyok, de ennyi év után belőlem is sugárzik az utálat a windows iránt.
Eddig még mindig akkor hagyott cserben, amikor a legnagyobb szükség volt rá - játszani kitűnő,( -
dxtr #17 jó cikk
nekem
"az IT mágus sírva megy haza..."
tetszik. -
medawo #16 "Már épp kezdtem volna dícsérni a cikket, de az utolsó mondatok eszméletlenül MS ellenesek... bár ha jobban belegondolok az egész cikkről süt az utálat"
Ha nyitott szemmel jársz elég nehéz imádni MS-ot. Így írni is nehéz róla imádattal. -
A1274815 #15 Nállam is így néz ki. -
#14 a hapinak valami betegsége lehet... -
#13 törölt hozzászólás -
#12 törölt hozzászólás -
#11 Photoshop..
Photoshop telepítése linuxra (bár PSből egy régebbi verzió, de sztem az újjal is menni fog. Így ez nem kifogás. -
turul16 #10 GIMP+Inkscape+ECDL+LINUX -
strogg #9 A hasonlat viszont jó. A két farkasról, és a nyúlról :) -
Athlon64 #8 Hát a cikk vége eléggé peszimista, de lehet, hogy van benne valami -
PoisonBorz #7 Próbáld ki a wine-t, mostanra már elég tűrhetően futtat minden fontosabb szoftwert (adobe/macromedia) -
#6 Ezt meg lehetne oldani ha az M$ is támogatná az ötletet. Szerinted mennyire van erre esély? ;-) -
#5 Corel cuccok nem lesznek linuxra mert MS részvénybirtokos a Corelnél. -
#4 Már épp kezdtem volna dícsérni a cikket, de az utolsó mondatok eszméletlenül MS ellenesek... bár ha jobban belegondolok az egész cikkről süt az utálat