115
úgy gondolom lehetne gyümölcs is, de miért zöldség?
-
#115 az ok csakhogy a termés is a növény része, csak akkor hozzá kellett volna írni hogy kivéve azt:) -
#114 höhö, akkor kissé pontatlan a szöveg, höhö -
aMGEE #113 Am én azt úgy értettem hogy a levele, szára gyökere stb. A termés az egészen más. -
aMGEE #112 höhö a wikipédiáról szedtem a szöveget! höhö... -
#111 "Nos tudományos szempontból azt nevezzük zöldségnek, ami egy valamely növénynek emberi fogyasztásra alkalmas része!"
höhö, az alma is a növény része és emberi fogyasztásra alkalmas
"A a dió, a mogyoró és a mandula is gyümölcs, mégsem lédús"
a mogyoró meg a dió egy gyümölcs? az nem csak egy mag? és a termésük miért szinte csak a mag meg a héja? -
#110 az alma is a zöldséges osztányon van :D -
aMGEE #109 Én végülis le***rom! Nekem mindíg is zöldség volt a paprika és a paradicsom és az is marad! -
COOLancs #108 a paradicsom azé zőcség mert az áruházban (Cseszko, Madaras cseszko, abc visszafelé) a zöldséges osztályon van. ennyi. -
aMGEE #107 "a gyümölcs definicioja anyi hogy legyen lédús maggal rendelkezö és féjas legyen, ha ez mind meg van akkor az gyümölcs"
Én nem így látom. A a dió, a mogyoró és a mandula is gyümölcs, mégsem lédús a bár van rajtuk egy kis gyümölcshús, de az emberi fogyasztásra alkalmatlan. Gyümölcsnek nemcsak a lédús terméseket tekintik. A köznyelv többnyire megszorítóbb értelmű, és csak a fás növényeken termő gyümölcsöt tekinti gyümölcsnek, (az édes ízt is társítja), míg a tágabb definícióba beleférnek a dinnyék, de akár a frissen fogyasztott paradicsom is. A lágyszárú, egyéves növény frissen és nyersen fogyasztható terméseit tehát innen nézve inkább gyümölcsnek, a termesztéstechnológia felől inkább zöldségnek szokás nevezni. -
#106 Elöször is :) a gyümölcs definicioja anyi hogy legyen lédús maggal rendelkezö és féjas legyen, ha ez mind meg van akkor az gyümölcs, szal a paprika nem tartozik ide, na ja most azt mondod akkor a füge sem gyümölcs, mert nem lédús de viszont virágból jött egy fáról, lérte igy gyümölcsnek számit -
aMGEE #105 Nos tudományos szempontból azt nevezzük zöldségnek, ami egy valamely növénynek emberi fogyasztásra alkalmas része! A paradicsom technikailag nem lehet zöldség, de sokan mégis annak titulálják. Sokan tévesen úgy hiszik, hogy gyümölcsnek azt a termést nevezzük, aminek édes az íze. Akkor például miért hívjuk a citromot is gyümölcsnek, amikor annak nem is édes az íze, hanem savanyú? Gyümölcsnek általában az emberi fogyasztásra nyersen és frissen alkalmas terméseket tekintik. Tehát a paradicsom nem zöldség, hanem gyümölcs! De ha belegondolunk, ilyen szinten a paprikát is gyümölcsnek tekinthetjük! Sokan tévesen a padlizsánt is a zöldségekkel azonosítják, mikor annak a nevében is benne van, hogy tojásgyümölcs! Hogy miért a burgonyafélék családjába tartozik? A burgonyafélék (Solanaceae) a kétszikűek osztályának egyik családja, amelybe lágyszárúak és cserjék is tartoznak. Régebbi nevük csucsorfélék vagy ebszőlőfélék. A növények dudoros gumójuk vagy termésük alapján kaphatták a nevet. Sok mérgező gyomnövény mellett ide tartozik a nadragulya, az angyaltrombita, a paprika, a dohány, a paradicsom, burgonya, padlizsán és a petúnia is. -
#104 mert ha megeszel egy piros gömböcöt és nem paradicsomíze volt akkor lehet hogy valamiféle nagyranőtt bogyó :P Fontos hogy pont paradicsomíze legyen :) -
#103 aha, a paradicsomnak paradicsom ize van ez biz igy van , ha nem paradicsom ize lenne a paradicsomnak akkor nem paradicsom -
#102 persze, én is megeszem, csak azt mondtam hogy annyira nem intenzív az íze, de ez nem is fontos, pont paradicsom íze van:) -
#101 nagyon finom íze van. :) -
#100 Minden zöldséget összehordtok itt!:)
meg zöldségeket beszéltek(: -
#99 az más hogy: van benn cukor - és hogy: annyi íze sincs mint a nemtomminek :D -
#98 egy valamit azért mondanák
a zöldség a növény és gyümölcs csak kategoria nem több -
#97 mert nem gyümölcs
-
#96 oszolni :)
oké -
Prank #95 egészébe véve magát a paradicsomot (mint növényt) zöldségnövényként könyvelik el, de a termését (mint sokmagú bogyótermést) a magas cukortartama miatt gyümölcsként ismerik...
úgyhogy mindenkinek igaza van, oszoljanak kérem, semmi látnivaló nincs itt... -
BIZ0906 #94 egy épeszü ember tudja hogy zöldség bár ekkora baromságért topikkot nyitni? -
homeless #93 A zöldség gasztronómiai, azaz konyhaművészeti fogalom. Nem biológia órán használják, hanem a konyhába. Nemtudom mit nem lehet ezen érteni. Javaslom olvasd el a korábbi linkeket! -
#92 a zöldség meg gyümölcs nem biológiai fogalom? Akkor nem tudom ti hol tanultatok a paradicsomról, talán földrajzórán? D:DD
A biológia fogalmába ugyanúgy beletartoznak a növények,mint az állatok és az ember -
skypi #91 a paradicsom azért zöldség mert azok közt van -
homeless #90 OMFG! Azért van a növény zárójelbe, mert az mutatja, hogy a paradicsom nevü növényről van szó, nem pedig a biblia paradicsomról...
"A paradicsom növény"...:DD Mégis mi lenne? Emlős?
És a paradicsom még mindig egy zöldségféle aminek a botanikai értelembe vett gyümölcsét fogyasztod. -
Szeszmester #89 Egy étteremre gondoltam:
Ha gyümölcslevest kérek és kihoz a pincér egy tál paradicsomlevest, megenném, h ne köpködön bele a kajámba, de akkor is, meglepődnék.
Ha napi zöldséglevesként kihozza a paradicsomlevest, szerintem az simán belefér.
Ha meg külön van, akkor egyértelmű. -
#88 én is ugy ismerem de gyümölcs vagy növény -
#87 :D
a témához annyit, h én is zöldségként ismerem :| -
#86 hát igen most már nem tudom melyik az igaz
a wikiben növény a paradicsom klik -
Prank #85 tehát a paradicsom elevenszülő ízeltlábú... -
homeless #84 Itt az egész írás:
Zöldség
Amúgy ezt a topicot a tudományos eszmecserébe kellett volna nyitni. -
homeless #83 Az enyém a wiki-ről van. Akkor most lehet vitatkozni, hogy ki tudja rosszul. Wiki vagy a National Geographic.
Amúgy faszság az a mondat. Hogy lenne már botanikai kifejezés a zöldség? Pl.: nézd milyen hosszú a zeller zöldsége. -
#82 vagy az hogy a 10 helyen lesz a topik :) -
baca01 #81 lol még a végén összejön a 100hsz :P -
Szeszmester #80 A cikkből:
"Botanikailag zöldségnek hívják a növény ehető részeit, így gyökerét (pl. répa), gumóját (burgonya), szárát (zeller), levelét (saláta) vagy bimbóját (kelbimbó)." -
homeless #79 Mivel a „zöldség” nem botanikai kifejezés, nincs ellentmondás abban, hogy egy növényi rész botanikailag gyümölcs, de egyébként zöldségnek tekintjük. Régi könyvekben is találkozhatunk olyan nézetekkel, amelyben a dinnyét zöldségként, a paradicsomot gyümölcsként említik meg. -
#78 szép ere vártam hogy valaki ilyen jó infot adjon
nyertem :) -
Szeszmester #77 Értelmetlennek tartom ezt a vitát. Azzal kéne kezdeni, hogy meghatározzuk a zöldség és a gyümölcs definícióját, nem? Mert így mindenkinek a hsz-e lóg a levegőben.
Járok elől jó pédával: ami piros, az nálam gyümölcs. A paradicsom gyümölcs. Pont.
Ha valakinek nem felelne meg, akkor ezt találtam:
Naional Geographic -
homeless #76 Hogy lenne már gyümölcs. Gasztronómiai szempontból zöldség, biológiai szempontból pedig a Solanaceae családba tartozó növény. Nem tudom mit nem lehet ezen érteni. A zöldség/gyümölcs NEM biológiai kifejezések.
"Az Amerikából behozott zöldségféle eredeti neve az indián eredetű tomata volt. Magyar neve a paradicsom a „Paradicsom almája”, „paradicsomalma” névből rövidült. A növény „alma” nevét máig őrzi az olasz neve (pomodoro, azaz „aranyalma”)."
forrás