Paradicsom miért zöldség?

Oldal 1 / 3Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Aquir
az ok csakhogy a termés is a növény része, csak akkor hozzá kellett volna írni hogy kivéve azt😊

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Aquir
höhö, akkor kissé pontatlan a szöveg, höhö <#idiota>

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Am én azt úgy értettem hogy a levele, szára gyökere stb. A termés az egészen más.
höhö a wikipédiáról szedtem a szöveget! höhö...
Aquir
"Nos tudományos szempontból azt nevezzük zöldségnek, ami egy valamely növénynek emberi fogyasztásra alkalmas része!"
höhö, az alma is a növény része és emberi fogyasztásra alkalmas

"A a dió, a mogyoró és a mandula is gyümölcs, mégsem lédús"
a mogyoró meg a dió egy gyümölcs? az nem csak egy mag? <#idiota> és a termésük miért szinte csak a mag meg a héja?

biomage
az alma is a zöldséges osztányon van 😄

Aktiv:ASUS PRIME H610M-E D4-CSM | INTEL I3 12100F | Kingstom 2x16GB 3200 MHZ Ram | Sapphire RX 6600 XT 8GB | Chieftec GPS600A8

Én végülis le***rom! Nekem mindíg is zöldség volt a paprika és a paradicsom és az is marad!
a paradicsom azé zõcség mert az áruházban (Cseszko, Madaras cseszko, abc visszafelé) a zöldséges osztályon van. ennyi.

\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"

"a gyümölcs definicioja anyi hogy legyen lédús maggal rendelkezö és féjas legyen, ha ez mind meg van akkor az gyümölcs"
Én nem így látom. A a dió, a mogyoró és a mandula is gyümölcs, mégsem lédús a bár van rajtuk egy kis gyümölcshús, de az emberi fogyasztásra alkalmatlan. Gyümölcsnek nemcsak a lédús terméseket tekintik. A köznyelv többnyire megszorítóbb értelmû, és csak a fás növényeken termõ gyümölcsöt tekinti gyümölcsnek, (az édes ízt is társítja), míg a tágabb definícióba beleférnek a dinnyék, de akár a frissen fogyasztott paradicsom is. A lágyszárú, egyéves növény frissen és nyersen fogyasztható terméseit tehát innen nézve inkább gyümölcsnek, a termesztéstechnológia felõl inkább zöldségnek szokás nevezni.
biomage
Elöször is 😊 a gyümölcs definicioja anyi hogy legyen lédús maggal rendelkezö és féjas legyen, ha ez mind meg van akkor az gyümölcs, szal a paprika nem tartozik ide, na ja most azt mondod akkor a füge sem gyümölcs, mert nem lédús de viszont virágból jött egy fáról, lérte igy gyümölcsnek számit

Aktiv:ASUS PRIME H610M-E D4-CSM | INTEL I3 12100F | Kingstom 2x16GB 3200 MHZ Ram | Sapphire RX 6600 XT 8GB | Chieftec GPS600A8

Nos tudományos szempontból azt nevezzük zöldségnek, ami egy valamely növénynek emberi fogyasztásra alkalmas része! A paradicsom technikailag nem lehet zöldség, de sokan mégis annak titulálják. Sokan tévesen úgy hiszik, hogy gyümölcsnek azt a termést nevezzük, aminek édes az íze. Akkor például miért hívjuk a citromot is gyümölcsnek, amikor annak nem is édes az íze, hanem savanyú? Gyümölcsnek általában az emberi fogyasztásra nyersen és frissen alkalmas terméseket tekintik. Tehát a paradicsom nem zöldség, hanem gyümölcs! De ha belegondolunk, ilyen szinten a paprikát is gyümölcsnek tekinthetjük! Sokan tévesen a padlizsánt is a zöldségekkel azonosítják, mikor annak a nevében is benne van, hogy tojásgyümölcs! Hogy miért a burgonyafélék családjába tartozik? A burgonyafélék (Solanaceae) a kétszikûek osztályának egyik családja, amelybe lágyszárúak és cserjék is tartoznak. Régebbi nevük csucsorfélék vagy ebszõlõfélék. A növények dudoros gumójuk vagy termésük alapján kaphatták a nevet. Sok mérgezõ gyomnövény mellett ide tartozik a nadragulya, az angyaltrombita, a paprika, a dohány, a paradicsom, burgonya, padlizsán és a petúnia is.
Aquir
mert ha megeszel egy piros gömböcöt és nem paradicsomíze volt akkor lehet hogy valamiféle nagyranõtt bogyó 😛 Fontos hogy pont paradicsomíze legyen 😊

biomage
aha, a paradicsomnak paradicsom ize van ez biz igy van <#hehe>, ha nem paradicsom ize lenne a paradicsomnak akkor nem paradicsom <#hehe>

Aquir
persze, én is megeszem, csak azt mondtam hogy annyira nem intenzív az íze, de ez nem is fontos, pont paradicsom íze van😊

sz4bolcs
nagyon finom íze van. 😊

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

Aquir
Minden zöldséget összehordtok itt!😊

meg zöldségeket beszéltek(:

Aquir
az más hogy: van benn cukor - és hogy: annyi íze sincs mint a nemtomminek 😄

biomage
egy valamit azért mondanák
a zöldség a növény és gyümölcs csak kategoria nem több

Szabi 22
mert nem gyümölcs

biomage
oszolni 😊
oké

egészébe véve magát a paradicsomot (mint növényt) zöldségnövényként könyvelik el, de a termését (mint sokmagú bogyótermést) a magas cukortartama miatt gyümölcsként ismerik...
úgyhogy mindenkinek igaza van, oszoljanak kérem, semmi látnivaló nincs itt...
egy épeszü ember tudja hogy zöldség bár ekkora baromságért topikkot nyitni?<#zavart2><#levele>

MSI 870-C45|AMD Phenom II X4 955 Black Edition|Sapphire Radeon HD 6950 2GB|Kingston HyperX 4*2GB DDR3 1600Mhz CL9 Blu KIT|FSP Blue Storm Bronze 500W www.powerfm.hu www.zoo.webkontakt.hu

A zöldség gasztronómiai, azaz konyhamûvészeti fogalom. Nem biológia órán használják, hanem a konyhába. Nemtudom mit nem lehet ezen érteni. Javaslom olvasd el a korábbi linkeket!

DjDano
a zöldség meg gyümölcs nem biológiai fogalom? Akkor nem tudom ti hol tanultatok a paradicsomról, talán földrajzórán? D😄D

A biológia fogalmába ugyanúgy beletartoznak a növények,mint az állatok és az ember

a paradicsom azért zöldség mert azok közt van<#mf1>
OMFG! Azért van a növény zárójelbe, mert az mutatja, hogy a paradicsom nevü növényrõl van szó, nem pedig a biblia paradicsomról...

"A paradicsom növény"...😄D Mégis mi lenne? Emlõs?

És a paradicsom még mindig egy zöldségféle aminek a botanikai értelembe vett gyümölcsét fogyasztod.

Egy étteremre gondoltam:
Ha gyümölcslevest kérek és kihoz a pincér egy tál paradicsomlevest, megenném, h ne köpködön bele a kajámba, de akkor is, meglepõdnék.
Ha napi zöldséglevesként kihozza a paradicsomlevest, szerintem az simán belefér.
Ha meg külön van, akkor egyértelmû.

biomage
én is ugy ismerem de gyümölcs vagy növény

SLICK
😄
a témához annyit, h én is zöldségként ismerem :|

biomage
hát igen most már nem tudom melyik az igaz
a wikiben növény a paradicsom klik

tehát a paradicsom elevenszülõ ízeltlábú...
Itt az egész írás:
Zöldség

Amúgy ezt a topicot a tudományos eszmecserébe kellett volna nyitni.

Az enyém a wiki-rõl van. Akkor most lehet vitatkozni, hogy ki tudja rosszul. Wiki vagy a National Geographic.

Amúgy faszság az a mondat. Hogy lenne már botanikai kifejezés a zöldség? Pl.: nézd milyen hosszú a zeller zöldsége.

biomage
vagy az hogy a 10 helyen lesz a topik 😊

lol még a végén összejön a 100hsz 😛

A cikkbõl:

"Botanikailag zöldségnek hívják a növény ehetõ részeit, így gyökerét (pl. répa), gumóját (burgonya), szárát (zeller), levelét (saláta) vagy bimbóját (kelbimbó)."

Mivel a „zöldség” nem botanikai kifejezés, nincs ellentmondás abban, hogy egy növényi rész botanikailag gyümölcs, de egyébként zöldségnek tekintjük. Régi könyvekben is találkozhatunk olyan nézetekkel, amelyben a dinnyét zöldségként, a paradicsomot gyümölcsként említik meg.

biomage
szép ere vártam hogy valaki ilyen jó infot adjon
nyertem 😊

Értelmetlennek tartom ezt a vitát. Azzal kéne kezdeni, hogy meghatározzuk a zöldség és a gyümölcs definícióját, nem? Mert így mindenkinek a hsz-e lóg a levegõben.
Járok elõl jó pédával: ami piros, az nálam gyümölcs. A paradicsom gyümölcs. Pont.
Ha valakinek nem felelne meg, akkor ezt találtam:
Naional Geographic

Hogy lenne már gyümölcs. Gasztronómiai szempontból zöldség, biológiai szempontból pedig a Solanaceae családba tartozó növény. Nem tudom mit nem lehet ezen érteni. A zöldség/gyümölcs NEM biológiai kifejezések.

"Az Amerikából behozott zöldségféle eredeti neve az indián eredetû tomata volt. Magyar neve a paradicsom a „Paradicsom almája”, „paradicsomalma” névbõl rövidült. A növény „alma” nevét máig õrzi az olasz neve (pomodoro, azaz „aranyalma”😉."

forrás

A tequilla és a szaké más eljárással készülnek mint a pálinka. A pálinkát a magyarok amúgy is levédették, és csak a valódi gyümölcsbõl készült italokat lehet pálinkaként árúlni. A kommersz szarokat úgy árúlják, hogy körte, barack, stb. ízü szeszes ital.

Guilty01
A paradicsom papucsállatka. Pont.
Amúgy szerintem gyümölcs,de én már inkább nem mondok semmit,mert a végén mindig én vagyok a hülye.

You\'ll never walk alone!

biomage
akkor gondolom a rizs is gyümölcs 😊

Trisztin
akkor a kaktusz gyümölcsnek minõsül... ????

&#8222;Tökéletesen igazuk van a filozófusoknak, amikor azt mondják, hogy az életet visszafelé kell megérteni. Arról azonban megfeledkeznek, hogy előrefelé kell élni. &#8222; - Kierkegaard, Sören

Hixer
Világos mit akarsz mondani.

Az elsõre a válaszom: Igaz, fennáll a négyzet-téglalap probléma. Én a mindennapi esetre utaltam, hogy tyúk csak tyúktojásból lesz, szerintem más út nem elképzelhetõ a reális valószínûséggel rendelkezõ események közül, ergo nem jött egy ufo és teremtette meg a tyúkot, vagy nem klónozták másik tyúkról stb. (hozzáteszem, hogy a millió évekkel ezelõtti korról beszélek végig!)

Másodikra: Miután átolvastam a szövegemet ezt én is gondoltam, hogy hülyén írtam le, mivel itt azt az állapotot értettem, hogy még nincs tyúk. Vagyis TY.E. tyúk elõtti állapotban nem lehetett a tyúk elõbb. Persze tyúk tojja a tyúktojást azóta, csak én ezt a kijelentést a múltba értettem.

Harmadikra: Ez egy olyan kijelentés ami az én elméleteim között a legnagyobb valúszínûséget kapta ezért veszem ezt a valósnak, természetesen a többi is lehet, de nem valószínû.

Negyedikre: Amit mondasz igaz, két faj utóda, ha születik egyáltalán nemképtelen. Azonban egy generációs DNS-kombináció nem számít fajváltásnak, ez olyan, mintha két okos szülõ gyereke zseni lesz és az nem párosodhatna okosokkal... Nem lesz más faj! A tyúk DNSének kezdetleges formája van ott és az még nem okoz olyan éles különbséget, hogy új faj lehessen, ezért teljes utódok nemzésére képes, más, még fajtársaival.

Ötödik: Világos, hogy ez a végkövetkeztetés, azért írtam le a többit, hogy bebizonyosodjon, hogy a többi járhatatlan út. (A reális valószínûségû eseményeken belül!) Vagyis, hogy nem volt egy madár aki erõs sugrázásnak volt kitéve, és a DNS mutálódott és így lett a tyúk.

Srry ezért, hogy itt van, csak tisztázni akarok dolgokat. ezentúl szerintem ha van még kérdésed írd a tyúktojás topikba, én is azt nézem majd köszi!

"It ain't what you don't know that gets you into trouble. It's what you know for sure that just ain't so."

OFF:
Az az érzésem, hogy itt sokan divatból fikázzák a windowst, pedig még ki se próbáltak más op.rendszert.

ON: A paradicsom zöldség és kész, nem tudom mit kell ezen vitatkozni.
Számomra az a gyümölcs amibõl lehet pálinkát csinálni😊

oopsz, nem arra a #12-re ment, hanem a másikra 😉

P3 Celeron 1000 Mhz, 512 MB SDRAM, Ati Radeon 9550 256 MB, Maxtor 160 GB Minek több?

...hanem vkitõl hallottad, de hülyeség. A paradicsom zöldség. Közeli rokonságban áll a paprikával ami szintén zöldség. Csak az EU-ban lobbizta ki vmelyik ország, hogy gyümölcs legyen, hogy több támogatást kapjon. (ebbõl látszik milyen bürokratikus sz** az eu)

P3 Celeron 1000 Mhz, 512 MB SDRAM, Ati Radeon 9550 256 MB, Maxtor 160 GB Minek több?

Trisztin
most ezt te komolyan megkérdezted???

azt hittem láttam már hülye topicokat,de tévedtem...

Elõször is kultúra kérdése... Eltudod képzelni a Banános,almás,narancsos,körtés gyümölcs salátádba a paradicsomot?? Nem?Akkor zöldség!!!

Aki el tudja képzelni,annak gyümölcs... Nem hiszem,hogy ezen ennyit kéne rágodni...

Biztos vannak olyan kultúrák,ahol gyümölcsként tekintenek rá...de itt magyarföldön nem ez a szokás... punktum

&#8222;Tökéletesen igazuk van a filozófusoknak, amikor azt mondják, hogy az életet visszafelé kell megérteni. Arról azonban megfeledkeznek, hogy előrefelé kell élni. &#8222; - Kierkegaard, Sören

ffxi
Összezavarodtam<#vigyor2>

Fákjúal!

Oldal 1 / 3Következő →