49
  • joebacsi
    a legszomorúbb, hogy talán ez a címlap a legkézzelfoghatóbb elismerés a nyugat részéről...egy suezi patak többet ért nekik :(
  • heyman8909
    jah, és joebacsi 4 hozzászólással ezelötti képéről még ennyit tudok:
    az a férfi, aki a kép közepén egy PPSh típusú orosz gépfegyvert tart a kezében, pár nappal a kép készülte után elesett harcban, míg a jobb oldalt lévő nő 2000-ben halt meg
  • Cat #7
    nálunk a tanárnő ugy ahogy van kihagyta 56ot, mondván az az aktuálpolitika része.
  • heyman8909
    jah, és még 2 dolog:
    -a cikk remek, elismerésem az írójának
    -a 2-vel ezelötti hozzászólásban lévő kép is ott van a szeren, helye lenne a cikkben, akár a főoldalon a kiemelt cikk rásznél, ez lehetne akár a kis kép...
  • heyman8909
    én egy 17 éves srác vagyok, és így látom:
    nem csoda hogy nem minden pedagógus add kellő tájékoztatást 56-ról, hisz amikor őket tanították, nekik teljesen más szemszögből, teljes egészében téves eszméket adtak át az 56-os eseményekről.
    ha jól tudom Bp-en még most is van olyan iskola, ahol azt tanítják a diákoknak, hogy 56-ban páran fellázadtak, és hatalomra akartak törni...
    ezt az iskolát egyébként az mszmp utódja pénzeli (állítólag)
  • Béla bácsi
    nálunk az egyik legfontosabb történelmi esemény nem érdemelt meg ennyit, elég volt támogatni néhány nagyjátékfilmet a kulturális alapból.

Nem véletlen. Nem akar az elit egy ennyire közeli eseményt propagálni, annak a lényegéről beszélni, mert még véletlenül rádöbben a nép, hogy akik ma vannak fönt, lényegében ugyanolyan dogmatikus rendszert építenek, tartanak fenn, mint ahogy az anno tették.

"tudásuk elsősorban pedagógusfüggő"

Ezt ismerősi körömben is tapasztaltam. Én jópár olyan dologról tanultam, amikről ők egy szót sem. Itt is olyan történelmi eseményekről, adatokról van szó, melyeknek a tudatában a jelenkor jobban átlátható lenne.
  • joebacsi
  • PoisonBorz #2
    "CounterStrike és a Call of Duty grafikája életszerűbb volt mert az utcán zajlott"
    Umm... Azért ez enyhén sommás. Elég csak a hiradót bekapcsolni, és épp francoaországban gyújtogatják az autókat azok a mai fiatalok (naponta 115-öt átlagban). Magyar oldalról pedig, hangozzon akár hülyén, de a karhatalom beavatkozására, ok nélküli fegyházakra (még ha csak napokra-egy hétre is) épp jó példa volt a kossuth téri hajcihő - gumilövedékek azok gumilövedékek, de 90%-ban akkor sem a magyarok lőttek, bemasírozó oroszok meg már '56-ban sem voltak mindennaposak Európában.

A nagyjátékfilmek mint emlék meg kicsit ferdített dolog (eleve célzott dramatizált helyzetkeltés, egy akció/filmdráma által követelt forgatókönyv szükségszerűségei) azt meg vhogy senki ne mondja, hogy egy amerikai srác büszke lesz a hazájára és a hőseire, mert sokat fraggelt a Battlefield Vietnam-ban. Az America's Army és társai mind játékok, a céljuk hogy a felhasználó jól szórakozzon (ha ez nem lenne így, már kukában lennének), az, hogy ezt lobogó amerikai zászlók alatt és propagandaszövegek olvasásával teszik, max megszoktatni és elfogadtatni tudja a hadsereget, többet nem.

Megérteni egy mai fiatal azért nem fogja ezeket az eseményeket, mert egy olyan rendszer ellen irányult, aminek elviekben már híre hamva sincs. Az ideológiai háborúk kora rég lejárt (ha az iszlám fanatikusokat nem vesszük, de miért is vennénk), a mai, gazdasági érdekek által hajtott konfliktusok (vagy pillanatnyi politikai botrányok) közt pedig nehéz elképzelni, milyen volt az, mikor egy államgépezet gyakorlatilag bedarálta a lakosságot.
  • Petko
    Ez egy nagyon korrekt, jó cikk!