58
  • mogyi925
    "a dokumentuaidat el tudod érni, de csak szabályosan, a Dokumentumok könyvtáron keresztül."

Tudom, viszont így Total Commanderrel ftp-n feltölteni eléggé nehézkes.
  • turul16
    En is mondok par jatekot :)

Ingyenes OpenGL -es:
    glest (RTS)
    tremulous (FPS)
    cube (FPS)
    tuxracer (Sport)
    chromium (Arkad)
    2d:
    Open Transport Tycoon Deluxe (RTS)
    Lemings Pingvinekkel (Logikai)
    freeciv (TBS)

DosBox -ba mennek jofel dosos jatekok, ma mar Old Games
    Super Nintendo

Game vadasz1 Game vadasz2
  • nedudu
    Rossz kodeket néztél, ezerszer szebben és akadásmentesebben lehet filmezni.
  • strogg
    tuxkart
    armagteron
    racer
    torcs
    slune
    gl-117
  • htmm
    Strogg, ez a GLtron remek. Tudsz meg ilyet? ;]
  • asysoft
    RC2 nálam egy kicsit rosszabban ment, mint az RC1, de még így is gyorsabb legtöbb esetben, mint az XP. Az újításokról lentebb már adott BiroAndras néhány linket, aztán még van egy rakat apróság (pl átnevezéskor a kiterjesztést kihagyja a kijelölésből; ha új mappát akarsz létrehozni egy létező nevén, belép abba hibaüzenet helyett...)
  • asysoft
    Még egy pre-RC1-en próbáltam játékot, illetve most az RC2-n a MoHPA-t (legújabb Ati driverekkel). Na ez lassú volt, XPhez képest. Viszont WH40k: Dark Crusade-t is Vista alatt kezdtem el tolni, nagyobb csatákban leesik a framerate, de többnyire jól megy.
  • BiroAndras
    "igen, kipróbáltam."

Nem volt egy túl alapos teszt.

"Kb. harmadannyira volt gyors frissen telepítve, mint a WinXP-m, amit előtte már kb egy éve használtam (programok feltelepítve, stb)."

Elképzelhető. Én csak azt tudom mondani, hogy nálam ugyanolyan gyors mint az XP, sőt talán picit még gyorsabb is. Ne feledd, hogy csomó mindenhez még nincs driver, és amihez van, az is béta. Szóval még érdemes várni pár hónapot a végleges ítélettel.
    Nálam egyből 1600x1200-ban indult, Aero-val, ahogy kell. Felismerte a SATA vezérlőt, az integrált hangkártyát (az SB Audigy 2-höz sajnos nincs még működő driver), és hálókártyát. Ha a TV-tuneremhez lesz driver, akkor az XP-t már törlöm is lefele, mert nem lesz rá többet szükségem.

Ja, és a dokumentuaidat el tudod érni, de csak szabályosan, a Dokumentumok könyvtáron keresztül.

Fícsörök tekintetében pl. ezeket érdemes elolvasni:
    http://winportal.net/?id=363
    http://winportal.net/?id=374
    http://winportal.net/?id=388
    http://winportal.net/?id=432
  • turul16
    Eclipse Java/JVM cumo :(
    Nekem a VS vegtelenul idegen, ha suliba elem kerul ,a folyoso vegen is lehet hallani :)

Talaltam valami erdekeset: Win. ablakok nelkul
  • mogyi925
    BiroAndras: igen, kipróbáltam. Kb. harmadannyira volt gyors frissen telepítve, mint a WinXP-m, amit előtte már kb egy éve használtam (programok feltelepítve, stb).

Sylverangel: pl. a Blenderre, de személy szerint nekem, mint átlagfelhasználónak (időnként webprogramozás) még sok is a Gimp.

És kinek a hibája, hogy az ATI driver használhatatlan Linux alatt? (Mgj: van ismerősöm, akinek rendesen megy, nekem nem ati kártyám van.)

Fejlesztökörnyezetként az Eclipse-et tudom javasolni. (Bár a VS valóban nem rossz, sőt. Nem véletlenül akkora, amekkora.)
  • sylverangel
    DX nélkül is lehet van élet, de DX alá programozok... :)

vagyis linux pápá. Linux alatt néztem a c++ fejlesztői környezeteket, elég ramatyok, bár lehet túlságosan hozzászoktam a VS-hez, mert egyszerű, és nagyon használható, de ez saját dolog.

OGL vs DX -> OGl-ben többször is nekiestem hogy megcsináljak valami egyszerűbb dolgot, nem sikerült. DX-ben minden ment egyszerűen. Habár a legtöbb parancs nagyon cpu igényes, de kb-ra ugyanannyira jön ki, mintha OGL-ben lenne megírva. Shaderben meg asm, az pedig független.

Láttam a szoftveres DX emulációkat linuxra, vs 1.1 és ps 1.4 próbálkozás, és onnan is hiányzik jópár parancs. És ps 1.4 a kb 14-16 utasításával semmire sem jó. Bár tény gyorsabb mint a microsoft reference rasterizer, de az legalább az összes parancsot viszi.

A linux telepítések eléggé saját tapasztalatok voltak, SUSE-t telepítettem, sokszor, volt hogy 4-5-ig alkalomra sikerült felrakni, a telepítés felénél kiakadt, újra kellett kezdeni, kb 2-3 naponta összeomlott, le kellett lassítani a winyót, hogy 2-3 hétig stabilan műköjön. Ezek ellenére szerettem, mert a parancssorból jól lehetett kezelni, ami máig hiányzik a windows-ból.

Linux alatt milyen graf programokra gondolsz? Egyedül a blender használható (mondjuk azt szeretem is), gimp sajna elég butácska a PS-hez képest, bár van benne pár olyan dolog ami hiányzik a PS-ből, de arra ott vannak a PS scriptek . De ez szintén saját nézőpont...

Sokat küzdöttem a wine-val is, hogy menjen az OpenCanvas, és nem sikerült használhatóan elindítani, akárcsak a ps 9-et.

Természetesen az ATI driver nem működött, nuku 3d...
  • BiroAndras
    "Windows Vista - az RC2 alapján szánalmas, a gépigény/teljesítmény arányt igencsak elmérték benne, a nagy hírveréshez képest semmi extrát nem tud, egy bughalmaz, átgondolatlan, határidőre fejlesztett vacak; semmi másra nem jó, csak arra, hogy szövegszerkesztéshez is meg kelljen venni a legújabb, legerősebb vasat; ha nem tartják karban, és ész nélkül telepítenek rá minden vackot, ugyanúgy belassul, összeomlik, mint az eddigiek; a biztonsági központ annyira idegesítő és idétlen, hogy az lesz az első, amit mindenki kikapcsol; összességében egy nagy parasztvakítás, és még csak jól se néz ki."

Kipróbáltad te egyáltalán? Én igen. Már a Beta1 is atomstabil és gyors volt.
    És az se igaz, hogy nagy vas kell alá. Mikor felejtitek már el ezt a baromságot? A ma kapható leglassabb gép is elég neki, csak memóriából kell neki több, mint az XP-nek.
    A "semmi extrát" is gondold át újra.
  • rumos
    nem amiatt hépogott az EU, hogy ne legyen benne az MS -féle vírusirtó meg antispyware progi? ezekkel mi lestt?
  • BandiG
    Nekem mar ott kiesik a linux, hogy nem lehet ra divx codecet telepiteni. Se a Xine, se az mplayer, se a VLC nem tud olyan minoseggel lejatszani filmet, hogy az elfogadhato legyen. Akar divx-rol ,akar xvid-rol van szo.
  • BiroAndras
    "Márpedig játékok terén még lassú..."

Én az RC1-gyel, és legfrissebb driverekkel nem tapasztaltam sebesség gondot.
  • bvalek2
    turul16:

Azért írtam hogy OOo jobban kezeli a Word dokumentumokat, mert a sérült fájlokkal jobban boldogul (ahogy te is írtad), és a régi .doc formátumokat (97, 95) szebben és helyesebben jeleníti meg, mint az új MS Office. Természetesen nem tökéletesen ugyanazt csinálja, mint a MS féle progi, de az eddigiek már meggyőztek: az OOo jobb.

Végülis lehet hogy a konzolok kifogják a szelet az MS vitorlájából. Azért nem féltem a céget, meg fognak élni, de ne legyen egyetlen operációs rendszer a világon, legyen már választási lehetőség. Ha csak Linux lenne, az ugyanúgy nem tetszene, de megbocsátanék, mert a Linux MŰKÖDIK
  • turul16
    Szoftveresen emulalt DX OpenGL re atkepezve..

Valoban igen bonyolult Pingvin ala feltenni valamit, foleg ha automatikusa le is tolti, amit kersz :)

Ne tuluzunk, OOo nem kezeli joban a word dukumentumokat, csak a serult .doc okat nagyobb eselyel tudja beolvasni.
    Allitolag, ha egy csomo mindent atirsz a registriben a windows is egesz hasznalhatova valhat.

Kell a kaszasnak DX10 , ha OpenGL tudja ua.-t.

Linux disztrok mar egyre inkabb nem olyanok, mint amikor eloszor lattam oket, kepesek ilyen roszfejsegekre, hogy pendrive betesz es mukszik anelkul, hogy egy sort gepeltel vona, hasonloan PDA-kal ...stb
    Ilyesmiker fertozott meg a rendszer, mint HAL , DBUS, udev... stb.

Tul felhasznalo barat lesz a rendszer :), kenytelen leszek BSD -re valtani, ha meg gepelni is akarok valmit :), de ok is teszik bele a rendszereikbe az effele okossagokat.

Egy jofele, tobbseg altal elfogadott, audio deamont hianyolok meg a kepbol (ami , akar lehetne kernel szintu is).
  • bvalek2
    sylverangel:

A Linux felhasználóbarát telepítése a disztribúciótól függ. Először az előző Debiannal (Woody - 3.0) próbálkoztam, és szenvedtem vele. Aztán felraktam egy Susét, és ledöbbentett, hogy ilyen is létezik: egy operációs rendszer, ami nem szivatja a usert. Akkor még semennyire sem értettem hozzá.

A mostani Debian már sokkal barátságosabb, de azért nem hagynék egy kezdőt egyedül vele. Ha nem dual bootos gépet telepítesz, akkor az alapértelmezett dolgokat szépen végigcsinálja, nem kell mást tenni, mint folyamatosan okét nyomni. Dual bootnál be kell állítani a partíciókat, ennyi a plusz. Komoly elvárásaim vannak a decemberi Debiannal kapcsolatban, remélem nem csalódom.

Különben ott a Suse, már amelyiket ismerem. Nekem az Uhu is bejött, azt például nyugodt szívvel ajánlom egy kezdőnek (a magyarok nagyon tudnak valamit).

Mára már csak azok a játékgyártók tartják fent a Windowst, akik nem hajlandóak már platformra is kiadni a terméküket. Minden más szempont a Linux mellett szól, lentebbi hozzászólásomban már ecseteltem párat.

Az egész ingyenes, ez a legfontosabb, és megélnek belőle, mert a fejlesztők azért kérnek pénzt, amiért megjár, és ezért azok akik tudnak is fizetni, elfogadják az ajánlatot, és anyagilag hozzájárulnak a dologhoz. Tiszta üzlet, mindenki jól jár vele, és emelt fővel járhat az utcán.
  • mogyi925
    ja igen, a kedvencem az, amikor gentoo telepítés közben veszem fel a tárgyaimat etr-en, azon a gépen, amin éppen rendszert telepítek. vagy a másik szép dolog, hogy ismerős hozott 1 gépet koliba, hogy mi lenne, ha csinálnánk belőle egy szervert (webfejlesztéshez, ehhez-ahhoz). viszont elfelejtett monitort mellékelni, felesleges meg senkinél nem volt, mindenki használta a sajátját, aki elérhető volt. Livecd be, sshd elindít vakon, telepítést innentől hálózaton keresztül folytat.
  • mogyi925
    mint mondtam, aki játszani akar, vegyen konzolt, azért van

a windows xp-nél például gyakran használt eszköz a hangrögzítő, a movie maker, a kismillió alig dokumentált bizbasz a system32 és a windows könyvtárban, azokra is mindre szükséged van, ugye?

melyik Linuxnak nem felhasználóbarát a telepítése? A Gentoo-nak tényleg nem, az nem kezdőknek van. A Fedorának viszont igen, mert az egy desktop rendszer. A SuSE-nak igen, mert az is. Ubunturól már nem is beszélve. A Debiané is van annyira felhasználóbarát, mint egy WinXP-é, pedig az se kezdőknek lett kitalálva (mmint a Debian disztró).

Nem tudom, te hogyan próbáltad, nálam újraindításokkal, driverekkel, minden szükséges programmal (GIMP, DevCPP, Total Commander, ZoneAlarm, Avira, stb stb, majdnem teljes listát lásd itt) 5-6 órán át tartott a WinXP feltelepítése, míg a Debian és a Gentoo telepítése (ugyanígy, segédprogramokkal, mindennel együtt) 2 óra alatt megvolt. Fedora ugyanezt 40 perc alatt tudja, mert az alá mikor kipróbáltam, mindent binárisból raktam fel. Tehát a kulcsrakész, használható rendszer az egyik oldalon negyed nap alatt áll fel, a másik oldalon viszont kevesebb, mint egy óra alatt. (2d, 3d, programozás, alap játékok)

De ami a legszebb az egészben, hogy az OGL-es játékok valóban elfutnak Linux alatt, még akár a Windowsos binárisok is. Ettől függetlenül játékra én sem javaslom a Linuxot, hiszen az egy operációs rendszer, ami egy számítógépet kezel, nem pedig egy játék. Minden másra viszont ideális.
  • strogg
    Nem vitatkozni akarok, de ez nem teljesen igaz amit irtál. Linuxon kb: 30 percet ha rászánsz a telepítésnél, akkor ki tudod szűrni, hogy mi kell, és mi nem. Utánna pedig az alap installal felrakja azt, amit winen órákig pótolsz, külső forrásból.

Nekem az a tapasztalatom (és hidd el pár év már azért van mögögttem linuxból, a pár száz gépről nem is beszélve:)), hogy install indít, kicsit szözmötöl, hogy mi az ami kell de nincs kijelölve, vagy ki van jelölve de nem kell, aztán install neki. Egy Suse 10.1 eléggé lomha, és a DVD-s verzió eléggé bősges, így telepítéssel, és az alap beállításokkal egy korszerű gépre 2 óra alatt minden felhúzható, ami kell. amit megvagy, frissítés kezelő úgy is pampog, tehát elindítod. Amíg dolgozik a háttérben te pedig belövöd a levelezésed, kiválasztod a neked tetsző háttérképet, stb... Fele annyi idő alatt egysokkal korrektebb géped lesz, mintha XP-vel szenvednél.
    A vistát nem várom. Bevallom nekem semmi tapasztalatom nincsen benne, ugyanis szvsz annyit nem ér, hogy most emiatt partíciókat rendezgessek át a laptopon. (nincs helyem sem). Kollégám próbálgatta egy darabig, tehát mindössze közvetlen vizuális tapasztalatom va ncsak, semmi gyakorlati. A lényeg, végül kért tőlem egy ubuntut, a vistát meg törölte.

DX. Való igaz nincs DX. De nem érzem hatalmas szükségét. Egyetértek azzal, hogy a gépeden dolgozol, netezel, filmet nézel, stb... Erre egy normálsi vas teljesen elég egy linuxal. DX nélkül is van élet. Én a játékok miatt nem sírok. Sok elég populáris game megy szó nélkül, ilyenek a Q-1,2,3,4, unreal, moghaa, wolf, ET. Vagy milliónyi pici de hidd el baromi szórakoztató játékok. (GLtron rlz) Es játékra én a PS3-ra fenem a fogam :DDD Ham eg már van ps3 akkor azt hiszem DX-re sem lesz szükséged. Szvsz a jövőben erősödni fog a tendencia, hogy a játékipar a konzol felé tolódiok majd el.
  • sylverangel
    Igaz, hogy a windows XP telepítése, progikkal és driverekkel együtt kb 5-6 óra, de ekkor van egy xp-d minden létező progival amivel kell (2d, 3d, programozás, játék és így tovább).

Ha linuxra is megpróbálod felrakni ezeket a cuccokat, akkor az is jópár óra, sőt a linux kevésbé felhasználóbarátabb telepítése miatt néha sokkal hoszabb (már volt szerencsém hozzá). Emelett felrak egy rakat programot amire nincs is szükségem, és bogarásszam ki, melyiket akarom és melyiket nem akarom. Az kb plusz két óra.

Nincs DX, a linux legnagyobb hátránya, emiatt ugrott majdnem az összes játék normális használata, csakis az OGL-eseké. Szoftveresen emuláljon valaki DX-et...

Vistát meg nagyon várom, főleg a DX10 miatt, ami iszonyú jó lesz :).

Aero úgyis le lesz tiltva, mert felesleges, vagy pedig egy külső gyorsabb programot kell (pl style xp stílusú).
  • mogyi925
    Windows XP - megbízható, ha egy kicsit értesz hozzá és karbantartod (ami nem azt jelenti, hogy hetente felrakod a legújabb vírusirtó+tűzfal+egyéb biztonsági programot, mindig más gyártótól), nem lesz vele gondod, nem lassul, nem omlik össze (leszámítva, mikor egy auto update vágja haza) programokkal driverekkel együtt kb. 5 órás telepítés

Linux (pl. Debian) - felrakod egyszer, több gondod nincs vele (karbantartani ezt sem árt), max. 2 óráig tart a telepítés és desktop vagy szerver célra gond nélkül használhatod; játékokra nem próbáltam, aki csak játszani meg netezni akar, vegyen konzolt; teljesen ingyenes, biztonságos, barátságos, logikus, átgondolt, erőforráskímélő

Windows Vista - az RC2 alapján szánalmas, a gépigény/teljesítmény arányt igencsak elmérték benne, a nagy hírveréshez képest semmi extrát nem tud, egy bughalmaz, átgondolatlan, határidőre fejlesztett vacak; semmi másra nem jó, csak arra, hogy szövegszerkesztéshez is meg kelljen venni a legújabb, legerősebb vasat; ha nem tartják karban, és ész nélkül telepítenek rá minden vackot, ugyanúgy belassul, összeomlik, mint az eddigiek; a biztonsági központ annyira idegesítő és idétlen, hogy az lesz az első, amit mindenki kikapcsol; összességében egy nagy parasztvakítás, és még csak jól se néz ki.
  • bertino
    jaja
    elég szánalmas, amit ecsetel és télleg elfogult
  • htmm
    PíszLávJuniti:
    Éppen arról beszélt bvalek2, hogy felrakott minden marhaságot és mégsem lassú.
    Az én desktopom is ilyen, leszámítva, hogy nincs rajta XP, úgyhogy csak a melsó gépemhez tudok viszonyítani.
    Fut mondjuk mind2 -n 10 garfikus program (+linuxon még 1000 autostartos dolog az ntp klienstől a mysql szerverig). Ott ülnek kint a tálcán. Rákattintok az egyikre, feljön az ablak. Ha még nem swapolódott ki, akkor mind2 rendszeren jól fog menni. Ha kiswapolódott, linux alatt visszajön a swapból és jól megy, XP alatt visszajön a swapból, de nincs benne köszönet. Ha a többi alkalmazást bezárom, kicsit jobb lesz, de azért...
  • Xtranz
    Én a gépet kikapcsolódásra használom,és amíg a legújabb gamek xp-n mennek addig xp marad.Szóval nemsok értelme van it a linuxról papolni...
  • strogg
    Nem is kell :) GIMP :)
  • Hegyikecske
    linuxon nem megy a photoshop meg iesmik, mi?
  • juzosch
    Konkrétan a kocka ami jó lehet, 6 különböző asztal, gyakran hasznát venném:)
  • strogg
    Az ablak remeges inkabb csak design elem. Viszont van haszonsabb effect is. Bar az effektezes nelkuli XGL sokkal gyorsabb GUI-t ad. Raadasul ha nem effectezel tenyleg teljesen minimalis eroforras igennyel.
  • juzosch
    Nem kétlem, de tök értelmetlen. telepítés után az első dolgom, hogy helyből kikapcsolom.
  • Zedas
    Szerintem ezeknek az új ablakkezelőknek minimális a CPU igénye, a Aeroglass és az XGL is sokkal inkább a GPU-t használja, így még gyorsabb is mint a hagyományos ablakkezelés. Az hogy az ablak úgy ring mint a puding, ha mozgatod, szintén elég egyszerű trükk az erőforrás igényét tekintve.
  • strogg
    dvd, es mp3 szerzoi jogi okobol default nincsen.
    menj a weboldalra, es vegyel fel netes telepitesi forrasokat, utanna mar tudod telepiteni a libdvdcss, lame, es hasonlokat.
    Ha ubuntu nem nyerte ela tetszesedet, akkor van meg tobb szaz disztro. suse, ubuntu nagyon jo.
  • vadmotoros
    Helló!

Én nemrég telepítettem a gépemre a Fedora 5 linuxot, de nekem valahogy nem jön be, igaz abszolút béna vagyok hozzá. egy MP3 lejátszásához is fél órát könyörögtem a gépnek, filmet meg nem is hajlandó lejátszani, még egy "mezei" DVD-t sem. de legalább az internetet sikerült valahogy varázsolnom, úgyhogy msnezni már tudok :D
    De nem adom fel a linuxot, de addig alternatívaként Windows-ot használok
  • strogg
    Van benne igazság.
    Ami az ATI-t illeti, nos szóba sem állok vele. Mondjuk ubuntura felrakni a drivert gyerekjáték, de ez nem az ATI-n, hanema ubuntus közösségen múlik.
  • ZoliJ
    laptopon suse+winxp van, asztalin gentoo+winxp:) Winxp mindkét esetben csak a WoW miatt van, minden más a linuxon megy. Mielött rámtámadnának a linux fanok, hogy cedega meg miegymás, közlöm, hogy nincs kedvem minden patchnél szopni fél órát:) És ne felejtsük el, hogy az Ati linux iránti elkötelezettsége hagy némi kivánnivalót maga után (notiban ati integrált van)
  • strogg
    Lehet. Most fogom megtesztelni, és elválik, hogy az erőforrás/hasznosság aránya milyen.
  • juzosch
    Kicsit kezdenek átesni a ló tulsó oldalára:)
  • cateran
    "Ha felraksz minden szart, jóhogy balssul" Olvasd el meg egyszer,hogy mit irt:)
    Amugy,bocsi,de en nem vagyok rendszergazda,nem vagyok informatikus es qrvara nem akarom megtanulni egy op. rendszer konfiguralasat sem!
    Egy szo, mint szaz: -bar xp-t hasznalok es nem linuxot- egyetertek vele!
  • strogg
    http://hup.hu/node/30479

Már az XGL+Compiz is "elavult" :)))