18
  • raingun
    Valóban a kifejezőkészség nem feltétlen a kortól függ, inkább az intelligenciától és műveltségtől. Sokan kb. 4-5 éves szintjén beszélnek.
    De mindenképp fejleszthető, csak akarni kell
  • raingun
    HR: Human Resource
    gyakorlatilag a személyzetist takarja.
  • vaddasz
    No, én olvasgattam itt, és nagyon tetszett amit Biro Andras irt, pontosan azt írta le amit gondoltam. Csak néhány megjegyzéssel egészíteném ki:
    Pár dolgot én sem értettem itt, valószínű, nem fejezte ki magát az írója jól, ugyanis azért úgy érzem hülye nem vagyok, de nem érthetek meg minden zsargon kifejezést. Például kik azok a "hr-esek"? Valaki mondja már meg, ha használja ezt a kifejezést.

• NonsenS
    Én is infós vagyok, mint sok más hozzászóló és 16 éves. Én is szoktam használni olyan szavakat, mint pl vok, sztem meg ilyen rövidítéseket, de csak velem egykorúakkal. Viszont ha megnézzük craesh hsz-eit, láthatjuk, hogy csomó kisbetűt, sok helyen nem ékezetes betűket használ és sok az egyéb helyesírási hiba. Lehet rá mondani, hogy egyszerűbb, de azért sztem ez már a határ. Nem fikázásként mondom, de én nagyon nem szeretem az ilyen stílust, mégha intelligens is az illető...
  • SmallGreenET
    Teljesenegyet tudok érteni!!! A választékos, igényes fogalmazást, beszédet ne keverjük a semmitmondó-hosszú szövegeléssel. Én is infós vagyok, sokat olvastam, s érdekes, hogy mindenkivel megtalálom a közös hangsúlyt, kezdve a nálam 10 évvel fiatalabbtól (vele nehezebb :)) az idős emberekig. Az egész akarat, szókincs és intelligencia kérdése.
  • BiroAndras
    "Tény, ez a jelenség tényleg fent áll hogy ha te vagy vki pl. olyan odamegy egy fiatalkoruhoz akivel igy köztetek már kb 10 év korbeli különbség is van, akkor egyszerüen nem értitek meg egymást rendesen."

Szerintem ez nem szükségszerű. A kisebbik öcsém 12 évvel fiatalabb, mégis tökéletesen megértjük egymást. Ugyanez a helyzet a szüleimmel is, bár az igaz, hogy ők sokszor körülményesebben fejezik ki magukat.
    Szerintem a kommunikációs képesség a műveltséggel és az intelligenciával függ össze. Pl. ha valaki sokat olvas (igazi könyveket), annak nem okozhat gondot egész mondatokban, választékosan beszélni, még ha a barátaival nem is azt szokta meg.
    Nem az a baj, ha valaki a barátaival "optimalizált" nyelven beszél, hanem az, ha másra nem is képes. Ha a mondataiba nem képes beletenni azt a plusz információ mennyiséget, ami egy idegennek kell a mondandója megértéséhez, az nem divat, hanem probléma.
    A helyesírási hibák elnézhetők egy bizonyos szintig (bár jobb, ha nincsennek), de láttam már nem egyszer fórumokon, hogy a szöveg teljesen olvashatatlanná vált a hibáktól.
  • Nailboy
    Azert ez a jomadar jol el van tevedve...
    Hogy ez emailt unalmasnak tartjak az egy vicc :)

Mindegyik dolognak a felsoroltak kozol megvan a sajat szerepe.
    Johogy nem fog valaki emailben chatelni... Ha alapvetoen nincs lenyeges mondanivaloja a dolognak es csak beszelgetni akarnak... Arra valo a chat...

• craesh
    sztem meg pont ezaz amit a kimutatások akarnak mutatni, de sztem a gyakorlatba meg pont nem erröl van szó hogy "félnek felhivni egymást..." hanem egyszerüen ez a trend, hogy igy kell beszélni, sms, msn stb.
  • htmm
    craesh szerintem kicsit felreertette a dolgot. Mindenki beszel jo ismeroseivel felszavakban, amit egymas kozott meg is ertenek.
    De tenyleg ez a trend, hogy nem tudnak beszelni. Mond egy fel mondatot allitmany nelkul es tudd, hogy mire gondol. Ha leirja, visszaolvasod neki, megkerdezet, hogy mit akart ezzel kifejezni, o sem tudja.
    A telefon helyett is eppen ezert szeretik az sms -t. "Miert nem hivod fel?" "Mert akkor beszelni kell vele." Felnek a verbalis kommunikaciotol, ha leirjak van ido vegiggondolni, hogy mit akarnak, nem kapnak olyan kerdest, amire nem tudnak valaszt adni, stb...
  • QuippeR
    alapvető gondok vannak a hr-esek hozzáállásával. azt hiszik, hogy aki nem fossa a szót, az már nem is értelmes ember. világéletemben keveset beszéltem, de azt legalább érthetően és lényegretörően. ezzel egy hr-es nem tud mit kezdeni, meglepi, hogy ha kérdez valamit, akkor arra válaszolok, és végül nem a nagymamám gerincfájdalmainál kötünk ki. meggyőződésem, hogy ha lehet inkább szófosásos embert választ a munkára, ami szerintem nevetséges, és rámutat a saját szakterületük alapvető hibáira. (á la mondd el egy rossz tulajdonságodat -> ki hazudik nagyobbat verseny.)
  • endale
    A kommunikációhoz az is hozzátartozik, hogy a mondanivalómat úgy mondom el, hogy a másik fél is megértse, és nem árt ha közlés módja is elfogadható számára. A "Tsá öreg, mi a fett?" nem valószínű, hogy megállja a helyét a főnököddel folytatot beszélgetés során, még ha meg is érti, hogy mit akarsz.
    Az nem a baj, hogy a fiatalok jól megértik egymást és a felnőtteket is, hanem az, ha nem tudják megértetni magukat.
  • tntcoder
    Akkor jöjjön egy nyakatekert mondat . Szerintem egy érdekes ellentmodás lapul a cikk címében is ("gyors, írásos kommunikáció"), mert az írásbeliség mindig *sokkal* lassabb, mintha elmondanád valakinek - még akkor is, ha valaki csak félmondatokban tud beszélni... Ez teljesen természetes, mert egy gondolat leírása mindig összetettebb folyamat, mintha valamit makogni kéne a telefonba. Az sms-sel kapcsolatban az igazi előny / hátrány az aszinkronitásban van, vagyis a másik úgysem tud visszabeszélni, de persze akkor is megkapja ha épp nincs térerő.
  • assdf
    :DDD
    Erről a cukivagyok.hu-s videó jut eszembe töltsd le és nézd meg :DDD
    Azt hiszem minden benne van amire raingun gondolt.
    Egyébként ezzel nincs is probléma amig egymás közt beszélne igy, a gond ott kezdődik amikor valamit tényleg érthetően kéne elmondani (pl felelet közben suliban) és bakker tényleg képesek olyan nyakatekert dolgokat mondani hgoy ember legyen a talpán aki kibogozza amit mondani akarnak. (és akkor még nem is beszéltünk arról hogy egy mai 15-16 éves testbeszéde teljesen más mint mondjuk 7-8 évvel ezelőtt)
  • craesh
    na akkor kezdem a fikázást én.

Tény, ez a jelenség tényleg fent áll hogy ha te vagy vki pl. olyan odamegy egy fiatalkoruhoz akivel igy köztetek már kb 10 év korbeli különbség is van, akkor egyszerüen nem értitek meg egymást rendesen. A fiatalabb számodra érthetetlen, mondatai nem összefüggöek, stb. Ez igyvan.

De a probléma itt nem az hogy _ök_ azok akiket nem lehet megérteni. haenm _te/ti_ vagy(tok) az aki nem érti meg a fiatalokat. a user profilod-ból nem derül ki, hogy hány éves vagy, de tuti hogy 20+ vagy.
    Nekem pl. a saját szüleimmel hihetetlen soxor problémáim vannak hogy megértsük egymást, azért mert az idösebbek:

Körülményesek, körüliroak, lassan beszélnek, kerek mondatokat mondanak, ahelyett hogy a lényeget elmondanák pár szoban!

ez igy van. de sztem te is igy vagy, hogy az ismeröseiddel sokkal jobban megérteted magad mint egy idegennel, akinek mindent elkell ismételni 100x. a fiatalok körében pedig ez már hatványozottan igaz, hisz érdekeltségi körük, mindennapi életük nagyon-nagyon összefügg. Igy persze hogy megszokják azt a stilust. gyorsan, lényeget, stb. állandoan, sms-eznek, msn-esnek stb.

Nekem elsö állásinterjumnál el se hiszed mekkora gáz volt. kérdeztek valamit 5 percen át, válaszoltam pár szoval, senki nem fogta fel mit mondtam, mert 5x visszakérdeztek hogy "és erröl, és erröl mi a véleménye". erre mondom "az elöbb mondtam,... és ami annyit jelent hogy.... tehát ez...." lehet hogy csak azért mert infos vagyok és kockafej vagyok mint állat, de az tény hogy az idösebbek lassan fogják fel a verbális kommunikációt... nem azért mert hülyék! félre ne érts. hanem mert nem olyan környezetben vannak. Mert munkahelyen vannak 50+ évesek is akikkel meg még jobban máshogy kell nekik beszélni, megszokják azt a tempot, aztán ha vki 18 éves, éjjel-nappal internetező, trance mániás tag bemegy akkor a két ember között elég nagy lesz a kommunikációs szakadék. Mondom ezt pont saját tapasztalatbol mondom.

de már ugyanigy vagyok _én_ is a 13 évesekkel. vhogy véletlenszerüen összefutottam egy középiskolással és basszus le kellett állnom egy 5 mp-re hogy átgondoljam most mit mondott. volt lényege, csak én más stilust szoktam meg. ennyi. ök igy beszélnek.
  • Cat #4
    igaza van, ezt akkor lehet megfigyelni igazán, ha tizenévesek forumozását, chatelését nézed, sokszor egymást se értik :) Röhejes.
  • Coco
    taníts ! :P
  • raingun
    Még valami, az sms-ezés azért is lett népszerű kis hazánkban, mert sok ember előfizetése perc alapú, és az sms olcsóbb volt.
  • raingun
    "Sok tinédzser és fiatal elmondta, hogy a telefonálást túl unalmasnak és hosszadalmasnak tartják. Ugyanígy gondolkodnak az elektronikus levelezésről is."

A dologhoz hozzátartozik hogy a fiatalok nagy része képtelen egész mondatokban beszélni, mind az írásban mind a beszédben alapvető nyelvtani hibákat vét. A választékosságot hírből sem ismerik, a közhelyre nagyrészük azt hiszi nyilvános WC.
    Továbbá képtelenek összefoglalni a mondandójukat, mert hiányzik a lényeglátás képessége. Nekem is sok ismerősöm van, aki 3-4 mondatban tud csak elmondani egy apró dolgot is, és akkor is vissza kell kérdeznem, ezt akarta-e mondani (persze az én megfogalmazásaimat meg sokszor nem értik, vagy a szavak jelentésével nincsenek tisztában - vagy nyelvtanilag nem tudják értelmezni)

Egyébként itt az SG színvonala is évről évre csökkent.
    Gyakran félreértik egymást (egyesek sokakat...)

Na, kiváncsian várom ki fikáz le..