21
-
#21 érdekes meglátások, de sztem ennél sokkal prózaibb a téma.
amúgy ha a csaj csak a fotós lelkiismerete, akkor ki telefonált a BMW-s nőnek? -
zerosdfd #20 Sziasztok!
Íme egy új megközelítés.
SPOILER lesz, ugye:
Ha valaki lemaradt volna: Nem, NEM herélte ki. Az első mondata, amikor felkel az asztalról, hogy "Egyben vagyok", igen, ezért tudott utána járni stb. Tehát valóban csak "eljátszották" vele.
Ami fontos, hogy a Jeff és mi is azt hisszük egy ideig, hogy megtörtént. Ahogy az egész filmben folyamatosan próbáljuk kideríteni mi az igazság(Haley is ezt teszi).És ez nem mindig egyértelmű, sőt.
Ugye, nagyon valószerűtlen az, amit és ahogy Haley cselekszik. Sokan azzal próbálják kritizálni a filmet, hogy egy 14 éves lány képtelen ennyi mindenre(nyomozni, kideríteni, gyilkolni, kínozni) ráadásul hihetetlen magabiztossággal és meggyőződéssel cselekszik végig. Ez nem reális, valóban. Haley pontosan tudja mit csinál nincs benne kétség egy percig se.
Haley nem hús vér ember, ez a lényeg. Szimbólumokként kell (érdemes) mindent látni ebben a filmben...
Haley valójában Jeff lelkiismerete, az aki megpróbálja önvallomásra bírni. Egy angyalszerű lény, aki megpróbálja megtisztítani a bűnös embert. Ám Jeff ellenáll(megpróbál) és ezt a vívódást lehet végigkövetni a filmen. Az angyal és az ördög párharcát lehet itt látni, vagy ha herótunk van a vallásos szimbólumoktól akkor a felettes én és a tudatalatti harcát látjuk, vagy akár a tisztaság(következetesség) és a bűn(elfojtások) harcaként stb. Egy valamit foszíroz Haley: hogy vallja be. A bűne teljesen el van rejtve a lakásaban, ami mellesleg szépen berendezett, harmonikus tiszta tér. Ebben van elrejtve valami.
Namármost, bizonyára szemebtűnőek a szaturált színek, valószerűtlen kameraállások és hangok, vágások furcsa-erőteljes használata. Szinte az egész BENT játszódik; JEff lakásában azaz, személyes terében (kb). Ez is arra utal, hogy nem az un. reális térben játszódik az ügy hanem egyfajta "tudati térben".
Ami még fontos, hogy a végén nem LÁTJUK azt, ahogy meghal(?) Jeff. Ha valamit nem látunk egy ilyen filmben annak mindig kifejezőértéke van. Szimbólum ez is. Az hogy nem akarja bevallani amit tett azt okozza, hogy valami meghal ebben az emberben. Mindegy, hogy testileg hal-e meg vagy csak valahol belül, nem ez a fontos, ezért nem mutatták.
Nagyon sokan félreértik ezt a filmet. Én jobban szeretem érteni, mint félreérteni, ehhez viszont hozzá kell tenni; és a legtöbb jó film ilyen. A lényeg hogy találjunk egy olyan szemléletet, amiben életre kelnek ezek a jelek és jelentéssé, összefüggéssé, fontossá alakulnak. Apropó látta valaki a Puszta Formalitást?
a
-
Prof3 #19 A Cukorfalat egy rossz film.
Egyszerűen rosszul van megrendezve és megírva, és a színészek is nagyon gyengék (ezt a mögé bújtatják, hogy "ez egy realista film").
Ha valaki akar pocsék filmet látni, és van rá kidobni való pénze, akkor nézze meg!
Gusztustalan, olcsó eszközökkel vadássza a hatást, és nincs semmi mondanivalója - a célja csak az, hogy a durvaságával hasson, mert így tudnak csak eladni egy ilyen rossz filmet. Nem az volt a cél, hogy jó filmet csináljanak, hanem hogy eladható legyen.
Ezért csináltak hozzá egy sokat ígérő reklámot, aztán a film meg teljesen másról szól. -
Sam111 #18 Nos.Sztem se volt vmi jó film de nem azé mert csak beszélgetnek benne,egyszerűen nem fogott meg annyira,pedig próbáltam beleélni magam de nem igen ment.Sztem ezzel a történettel csinálhattak volna egy marha jó filmet,de így nem nagyon teccett.Nemtom mér. A fülke is hasonló stílusú,az viszont rohadt jó volt.1ébként miután elolvastam a tartalmát, enyhén szólva is lereccsent a pofám,de sajnos csalódnom kellett... -
marcee #17 A tetőn már kész volt a hapsi teljesen, összeroppant, már nem a szabadulás járt a fejében, illetve nem úgy ahogy te gondolod. -
Inquisitor #16 Szóval ami nem akciófilm, az mind sz*r, mert mondjuk csak beszélgetnek benne?
Jó mondjuk nem neked készült a STALKER vagy az Időjós ... de attól még nem szar filmek. :) -
#15 Nekem annyira nem jött be. :( -
#14 a tetőn is simán lerúghatta volna..
nagyon felbaszott a kiscsaj, fickónak drukkoltam végig. -
#13 a rosszabb hogy a dumák is sántítottak, meg a gyereknek a blokkoltsága is. amikor lerúgta a csajt, simán nyomhatott volna rá mégegykettőt hogy fel ne kelljen.. -
#12 jaja, jó a szerepjáték, télleg átérezhető, de a thriller motívumok inkább ironikusnak tünnek, ahogy úszik a kocsi, ahogy beremegnek a fák stb inkább vicces volt, ki is akartam menni, a két szereplő meg a duma miatt maradtam csak a moziban. -
kev #11 Ha át tudod érezni (bele tudod képzelni) magad, a szereplők bőrébe, akkor a film üt, mégpedig nagyot. -
god25 #10 Remek szerepjáték - 19 évesen - . Gratula. Zsír film...
Ezek után soxerep vár még rá... -
#9 Számodra lehet, hogy érthetetlen volt... -
#8 ennel borszasztobb unalmasabb filmet nagyon reg lattam. tenyleg semmi nemtortenik es csak az a sok beszed...masfel oran at csak es kizarolag beszelnek...ahh..vege erthetetlen, tortenet is santit... -
#7 vagy az "azt hiszem mégsem dobom ki, még erre téved valami mókus és rosszul lesz tőle" :D
vallja be, aki látta, hogy fogta 'közben' a cuccot :D
-
Lyan Kyj #6 Ingerel a feje -
Mostly Harmless #5 a világ legjobb beszólása: "hát... asszem nem rézből voltak!" -
#4 alapmű, moziban 2.szor néztem, popcornt is elejtettem :D -
#3 jaja Kitty Pride -
#2 Kitty-re gondolsz? :P
(megszólal az X-men fan) -
#1 Aha...ő játsza az X-Men 3 ba a falonátmenős csajt...abban jobban nézett ki