14
  • prybaby
    #14
    Ezt nem értem hogy jött ki:
    "A csökkentés több mint 100 milliárd forinttal növelné az iparág forgalmát, további 31 milliárd forint adóbevételt jelentene az államnak, valamint közel 2500 új számítástechnikai munkahelyet teremthetne."

    Ha minden fejlesztőnek meg kell venni minden kis szoftvert, akkor az plusz kiadást jelent, amitől drágábban fog dolgozni, csökken a versenyképessége, kevesebb megrendelést kap mivel inkább az olcsobb ukránoknak adják a munkát. Persze ha az amerikai szofver iparágra vonatkozik a mondat akkor mindjárt más.
  • Riddick
    #13
    Köcsög Bsa
  • Frank99
    #12
    azé' a redvás Autocad és egyebekről azért beszélhetnénk.
    Aki legálisan tervez egy ilyennel, bizony nem kér kevés pénzt, ennek a programnak a frissítése nem kevés guba.
    Más meg ellopja, és nem sokkal olcsóbban csinál vele terveket. (de könyvelőként a fekete másolt programokról is dumálhatunk)

    Itt a baj:

    AKI pénzt keres a lopott szoftverrel, BÜNTESSÉK IS MEG, aki viszont tanulás és otthon ( lsd. nonprofit) célra használja, hagyják a 'csába békén!

    Ezt kellene a T. BSA és egyéb nagyon magasan fizetett kis k*cs*g bérenceknek megérteni, hogy vannak pl. a japán átlagember és a magyar átlagember között különbségek.
    Csak a burzsoát nem igazán érdekli hogy kiről beszélünk.
    Csak ha a világ 80%-a börtönbe lesz, a 20%-a meg vigyáz rá az ajtó előtt, akkor ki fogja venni az új VISTÁT? HE?
    ÉBRESZTŐ!
  • Frank99
    #11
    az Origon megjelent cikket átvéve ismét reagálok rá:

    Nem értem, mi a frász oka?

    Olyat, hogy "szoftvernyilvántartás", olyat könyvelőként nem ismerek.
    Sem a számviteli törvényben, sem a társasági adóban, sem az szja-ban, és a kapcsolódó jogszabályokban ilyen kötelező analitika NINCS!
    Olyan van, hogy Immateriális javak, Tárgyi eszközök nyilvántartása, a szoftverek ezek között nagy valószínűséggel szerepelnek.
    Egy jött-ment, metszettfarkúak által pénzelt EGYESÜLET, ne akarja már a hatályos magyar adó és kapcsolódó jogszabályokat megváltoztatni, és kitalálni olyat, amit a mai magyar jogszabályok alapján nem kérhet!!!

    Tavaly én is kidobtam a levelüket, mint a többi marketing és egyéb szutykot.
    Jöhetnek nyugodtan, repülnek, mint a macskát xarni.
  • AranyKéz
    #10
    Mióta használunk 100%osan magyar szoftvert?
  • sesquatch
    #9
    Engem meg mindig az a része tud - alkalomtól függően - mosolygásra, vagy ökölrázásra sarkallni, amikor egy szakértő arról beszél, hogy "szoftverillegalitási arány 10%os csökkentés x milliárd ft bevételt jelentene, y ezer munkahelyet létesítene..."
    Szinte látom magam előtt, ahogy excelben felrajzolják a görbét és megnézik, hogy az, 10%pontos csökkentés mellett hol metszi az "állami bevételek" tengelyt :-)
    a gond ezzel csak az, hogy pl. egy erősebb ellenőrzés hatására a vállalkozások egy része valószinűleg 1. megmaradna a régebben megvett szoftvernél 2. ingyenes rendszerre állna át.

  • pemga
    #8
    Félreértés, ez meghívásos alapú. Nem "csak úgy" mennek ki. A menetrend az hogy küldenek egy fenyegető hangvételű levelet (a Nagyvizit keretében többezret), amin Te mint CEO/CIO/tulaj megijedsz, és bejelentkezel náluk erre a programra. Ezzel a regisztrálkodással úgymond meghívod őket, hogy "adjanak neked segítséget".

    Önkényesen nem mennek ki, ahhoz pl. egy "jóakaró" rendőrségi feljelentése is szükséges. Namost, arról viszont nem olvastam semmit, hogy azon esetekben mi történt, akik az eredeti fenyegető papirost egy laza mozdulattal az asztal melletti henger alakú tárolóba helyezték.
  • BlackVoid
    #7
    Szerencsere egyre tobb a jo minusegu ingyenes szoftver: Linux, Gimp, OpenOffice, Blender, Firefox es rengeteg mas. A Windows-t persze sokan nem tudjak megkerulni, de az atlag vallakozasnak az MS Office teljesen felesleges, 1-1 Windows Home edition meg belefer.
    Kulonben, ha hozzam jonnek elzavarom oket a francba. Kuldjek a rendorseget nyugodtan, a Windowsom legalis, a tobbi meg ingyenes szoftver.
  • szivar
    #6
    "Pofátlan lehúzásról szól ez az egész."

    Mint szinte minden ebben az országban :(.
  • flatszeru
    #5
    Amugy ez az egész ott elvan b**va hogy Mo.-n a vállalkozások adják gyakorlatilag az adó nagyrészét.Ebből aki illegális szoftverhasználat cimén szóba jöhet az a kis és középvállakozások.Akik ismét tetemes összeget adnak az államnak adó formájába.Nyilván nem szivesen fizetnek ki pl. fél milliót egy redvás autoCAD ért, meg további 100 ezret op.rendszerért,office ért,és még többet azért amire még szüksége van.Ez tekintélyes összeg ezeknek a vállalatoknak.Szerintem a kisvállalatok nagyrésze kise tudna gazdálkodni olyan összeget ami fedezné a softwarek árát.Magyarország amugyis furcsa ország,mert azt bünteti meg azt huzza le mégjobban aki rendesen fizet.Lényeg az egészben hogy szerintem ezzel csak azt érik majd el,hogy keresnek a vállatok valami kiskaput,vagy valami alternativ megoldást hogy ne kelljen fizetniük.Mert aki eddig nem vette meg,az tuti ezután sem fogja.Aki pedig nem forditaná rá a pénzt,az szegről végről nem is okoz kárt.Morális kérdés.Egyébként meg a pénz ugysem a készítőnek menne,hanem elvész az odáig vezető úton a sok enyves,pénzéhes kézben.Pofátlan lehúzásról szól ez az egész.
  • uniu
    #4
    ez nem erdekes! lenyeg az, hogy az a penz is keves amit a szoftverekre forditasz. Az egesz fizud kellene ra!!!
  • Zro
    #3
    Én azt nem értem, hogy ha a "a 42 százalékos szoftverillegalitási arány az iparágnak évente több mint 22 milliárd forint kárt okoz", akkor hogy lehet az: "10 százalékkal történő csökkentése pedig 155 milliárd forint bevételt eredményezne a gazdaság számára. A csökkentés több mint 100 milliárd forinttal növelné az iparág forgalmát". Vagy az első megállapítás egy évre vonatkozi, a másik pedig az idő egy meg nem határozott szakaszára, évtizedekre, évszázadokra ? :) Mert, ha mind a 42%-ot megszűntetnénk, akkor is igen lassan jönne össze az évi 22 milliárdból a 100 milliárd az iparág számára...
  • avman
    #2
    tudna mutatni vki mit erről a törvényileg szabályozott, kötelező szofvernyilvántartásról? mert tudtommal csak állami szerveknél van róla szó és ott is csak az adatnyilvántartással és adatvédelemmel kapcsolatosan. de persze jó pap holtig tanul...
  • HappyBoy
    #1
    Tegyen feljelentést. rendőrség jöhet, de ezek milyen alapon akarják tudnihogy milyen sw van egy cégnél? És ha már az is az üzleti titok ktaegóriájába esik, akkor mi van?