81
  • sz4bolcs
    Jajdehumoros:)))))
  • Sanyix
    Hát a pályacsúcs nem feltétlenül jelenti azt, hogy ott 0-nak kéne lennie a sebességnek. Egyébként ha ott 0 lenne, az egy kicsit nagyon durva visszatérést eredményezne :)
  • juzosch
    Felcsőrlőzik? Mindek? Hisz kész is van az űrlift:)
  • [NST]Cifu
    A gond csak annyi, hogy az általad emlegetett dolgok UL-ek, vagy legalábbis féligazságok...

Ami azt az "elektrosztatikus" hajtóművet illeti, arról én is olvastam eleget, oké hogy szépen fel tud emelni már akár 100kg-ot is, csak éppen hogy látod el energiával? Egy tápkábelt húz majd magával fel, egészen LEO pályáig? És utána mi lesz? Felcsörlőzik a többszáz km-es kábelt? :)))
  • [NST]Cifu
    Nono, először is az űrhajók orbitális pályára állnak, a SpaceShipOne és Two viszont csak egy "űrugrást" végez. Ez jelentősen egyszerűbb és ezáltal olcsóbb megoldás. Továbbá vedd azt, hogy ezen számítás szerint egy ember feljutattása az űrbe az űrsiklóval 10x annyiba kerül (nagyságrendileg), mint az SS2-vel. Ehhez képest az oroszok 100x ennyiért visznek fel egy embert... Tehát nem ilyen egyszerű a képlet.

Ami a bakit illeti, szvsz elöbb utóbb úgy is lesz. Egy nehézség, amit le kell küzdeni. Kérdés hogy fogja megemésztei a közvélemény...

Ami a hajtóművet illeti, a WK+SS1 is csak azt használja ki, amit már évtizedekkel ezelőtt is tudtak: az első fokozatban a légkör oxigénjét kell(ene) felhasználni. Magyarul gázturbina vagy torlósugárhajtómű (a gázturbinák ISP-je 100x jobb is lehet, mint a rakétahajtóműveké). A scramjet készül, végülis az lesz várhatóan az igazi áttörés...
  • [NST]Cifu
    Az "előd" a SpaceShipOne (SS1) csak azért volt három üléses, mert az X-prize kiírás ennyit írt elő. De mindkét repülése alkalmával csak 1 fő személyzet volt rajta. A másik pedig az, hogy a költségek elég komolyak. Az SS1 és a hordozójármű, a White Knight 1 mintegy 30 millió dolláros támogatással készült el (erre jött az X-Prize 10 milliója). Branson több tízmillió dollárt áldoz csak a szükséges infrastruktúra kiépítésére, tehát jópár évbe beletellik majd, amire a Virgin Galactic nyereséges üzletté válhat...
  • [NST]Cifu
    Miután a pályacsúcsa 110km, ezért gyanítohatóan a sebessége a zéró környékén lesz ott. ^^
  • sz4bolcs
    google a barátod rolika. Meg a volan.hu
  • juzosch
    Igen a google a barátom. HAsználom is. De mégis ez hogy jön ide?
  • sz4bolcs
    Hozzátenném: Így keletkeznek a hibás képletek is, amiket az áltudósok használnak. :D
  • sz4bolcs
    áá semmi gond, ekkora tudásu embereknél ez már szinte nem is számít. :)
  • mrzool
    És rolika újra feltűnt, yeah!:) Gyerünl, váltsd meg a világot, rég röhögtem ennyit.:)
  • Caro
    Már bocs, de _minden rakéta_ így működik, az egyéb meghajtásokat majd akkor hiszem el, ha majd látom.
    És nem csak a működést, az elvet is!
  • roliika
    Gugli a barátod.
  • juzosch
    Kapcsold ki kicsit a tv-t, nem csak x-akták meg startrek létezik:
  • roliika
    Bocs a tömeges helyesírási hibáért fáradt vok.
  • juzosch
    Igen. Mivel kaszálást írtál.
  • roliika
    "tehát egyre jobban kell növelni a tömeget, hogy tudjuk a sebseséget is növelni." Honnét szedsz ilyen zöldségeket? Igen, ha filyékony hajtóanyagban gondolkodunk, talán lehet benne valami. De léteznek - tessék kapaszkodni - titkosnak mondható technológiák is amihez nem kell szemmilyen égetés, hogy emelkedjen a cucc. Ilyen lehet pl a mumetálos hajtómű, elektrosztatikus hajtómű /nem ion/,és amit Bob Lazar emleget a 100..valahányas elem ami gravitációs hullámokat képes kibocsájtani, de vannak lefoglalt technológiák ami mikrohullámon és alacsony sugárzású rádioaktivitáson alapul. De láttam olyan szerkentyűt, magyart! ami cirka 100 kg-os terhet emelt meg külső bethatás nélkül pusztán fizikai elven...mintha valaki a hajánál fogva emelné meg magát amolyan súlycsökkentő giroszkóp szerűség...van sok megoldás, csak a népet etetni kell, hogy nincs jobb és adják a milliárdokat ezekre a dinoszauruszokra.

Bocs ez úgy kikívánkozott...legalább már tudom mi lesz a honlapomon...vagyis mi hiányzott. :D
  • Caro
    Valóban elképesztően olcsó.
    Az űrsiklóval mint tudjuk 1 kg 20000$ körül van. És gondolom itt jóval nagyobb haszonnal dolgoznak.
    De baki nem lehet, mert az szerintem másfél évtizeddel simán visszavetheti ezt az "ágazatot".
    Az igazi probléma, hogy még mindig nincsen normális hajtóanyag. Még a H+O is kevés az olcsó űrutazáshoz.
    Sajnos a rakéták végsebessége, tömege és az üzemanyag tömege között egy logaritmikus összefüggés van, tehát egyre jobban kell növelni a tömeget, hogy tudjuk a sebseséget is növelni.
    Meg rendes hajtómű sincs.
    A fajlagos impulzust kellene növelni, ahhoz jobb égéshő kell, de a hidrogénnél nehéz egykönnyen jobbat találni, olyat ami olcsó is. Persze a benzolnak pl. jobb, de ki használna többszáz, esetleg több ezet tonna hajtóanyagnak egy erősen mérgező anyagot?
    A legjobb a pulse detonation jet lenne a wiki szerint(legalábbis légkörben, de szerintem könnyen át lehetne alakítani rakétává), csak ennek a megvalósítása még nem holnap lesz.
  • AranyKéz
    Elég bénán teszik.
  • Emmegki
    Az EU mindig is bürokratikus marad, megerősödni meg nem tud az usa miatt. Nekik nem érdekük, mindent megtesznek azért, hogy ne legyen itt semmi.
  • Szkifi
    Bárcsak lenne ennyi pénzem.
    Tériszonyos vagyok, de bevállalnám, ha megáll a szívem közben a riadtságtól, vagy utána lezuhannánk, akkor is.
    Hüphüp
  • valamit
    Igazán? Te engem komplett hülyének nézel, hogy ezt nekem leírod?
  • juzosch
    Igaz, a 2. vh is mekkora fejlődést hozott. Csak az az 50millió ember.
    Viszont a hidegháború is óriási fejlődést hozott, és nem került emberi életekbe sem. Tehát csak verseny kell. És kína egész jó versenytárs lehet nem nemsokára.
    Az EU is az lehetne a bürokráciája nélkül.
  • fourgee
    Van egy rossz hírem. Mivel a jelenlegi liberális-demokratikus-stb társadalom megrekedt fejlődésének jelenlegi pontján, és mivel minden folyamatosan fejlődik, ezért egy nagyobb fordulatnak kell bekövetkeznie a természet törvényei alapján. Hogy világosabb legyen, ott vannak az erdőtüzek. Pusztít, elpusztul az élővilág, de mégis jó, mert megtisztítja az élővilágot, és az elszenesedett növények alól friss, új növények bújnak ki. A természet ezt a módszert akkor alkalmazza, amikor már szükség van rá. Valahogy így lesz ez a jelenlegi beteges társadalmakkal is. Jön majd egy nagyobb pusztulás, hogy aztán egy jobb világ szülessen. Lehet, hogy majd onnantól indul be igazából az űrkutatás. :)
  • juzosch
    Az 1,2 millió az cask a bevétel lesz egy-egy repülésből. De ugye nem csak bevételek, hanem kiadások is vannak.
  • Szefmester
    "gumi és dinitrogén-oxid" mint üzemanyag? Akkor tippem szerint ez sem egy környezetbarát üzemanyag volt..
  • Kindred Blades
    Tudod, star treknológia
  • valamit
    nekem nagyon tetszik ez a belső tér, tiszta megvalósult sci-fi...

és az is tök jó, hogy az előzetes hírekhez képest (asszem 3 főről volt szó) megduplázták a férőhelyek számát (ezekszerint 1,2 millió dollárt kaszálnak majd egy-egy emelkedéssel, ami bíztató a rentábilitást és a jövőbeni fejlesztéseket illetően)
  • kogasom
    szvsz nem lesz egy hamar piaci verseny, mivel gyakorlatilag csak a Scaled Composites rendelkezik azzal a tapasztalattal a kompozit anyagok területén, amivel el tudott idáig jutni (X-prize, 10 millió dollár jutalom...).
  • Cumi
    Hat nekem leginkabb egy muanyag vizi alkalmatossagra hasonlit az az ulessor...
  • Sanyix
    Mekkora horizontális sebességet ér el ez az izé 110 km-en?
  • Ronny
    "teknológia"
  • palcsika
    hát az tényleg király lenne lehet hogy 200 év múlva már star trek teknológia lenne
  • edios
    Az lenne az igazi, ha végre a háborúktól elfordulna az ember, és minden erejét az űrkutatásba ölné. De vajon be fog ez következni valamikor?
  • lyzu
    ez már télleg megfizethető árban van
    és ahogy nőni fog a piac az árak még lejebb fognak menni
  • BCS CORPS
    20 ezer ft-ért kipróbálnám :D
  • juzosch
    Majd lesz. Főleg ha ez sikeres lesz.
  • [NST]Cifu
    Csakhogy hol van piaci verseny jelenleg? Mert az űrkutatásban még biztos nem...
  • Lordboxi
    Itt volt az ideje,már a magántőke bevonásának. Szerintem a piaci verseny nagyon sokat fog lendíteni a űrkutatásnak.