177
Akikkel kib*sztak az X kromoszómák!
-
#57 Pont így működik. Nagyon értelmes dolog párhuzamot vonni a kettő között, nem is véletlenül működik pont ezen az alapon minden nyomdatechnika, katódcsöves televíziókészülék vagy bármi más, amit mesterségesen a szem megtévesztéséhez használunk.
Szakértelem nélkül tényleg nincs értelme vitának, de egyáltalán nem olyan bonyolult rendszer. A csapok a világon semmi mást nem tesznek, mint adott hullámhosszon fény- vagy ingerintenzitást mérnek. Ebből az emberi agy többet nem lát, mint három spektrális csúcsot a színtartományból, amelyekből kikeveri a színt magának. Természetesen a világban ennél sokkal több szín létezik, de mi csak ennyit tudunk érzékelni, és ez alapján határoztuk meg magunknak a látható spektrumot. Az, hogy a színt hogy érzékeli, azon múlik, hogy a három intenzitást milyen, - nevvezük így - metaszínhez rendeli hozzá a szem, amit pedig a csapoktól a horizontális-, bipoláris-, amakrin-, és gangolinsejteken keresztül az agyba vezető út határoz meg.
És egyébként a vitát te kezdted el azzal, hogy butaságnak nevezted a teóriát. -
Aspyrin #56 Kinek az inge, tudod. Nem mindenkinél okoz gondot de nálam annál többet anno pályaválasztásnál.. Természetesen a hétköznapi életben inkább egy jó kis röhögést idéz elő mintsem, hogy problémát okozna. Emlékszem volt egy mosópor reklám amivel a 4-6-os villamos vonalán(is) lehetett találkozni ami ilyen színtévesztős móka volt, haver csak röhögött mikor mondtam neki, hogy csak színes gömböket látok :) -
#55 Sztem nem nehéz vele együttélni. Persze függ a színtévesztés mértékétől is, de rólam pl a környezetemben mindenki tudja,... aki számít ... hogy színtévesztő vagyok. Ez arra is jó, h amikor 1 számomra kétes árnyalatra ráfogok valamit akkor nem hülyének néznek, hanem egyszerűen csak kijavítanak, és az élet megy tovább.
Véleményem szerint eltitolni teljesen felesleges, mert azzal elsősorban nem másokat, hanem saját magunkat csapjuk be. -
#54 Színtévesztéssel a legnagyobb probléma a normálisan látók hozzáállása. Azt hiszik, h a színtévesztők számára a világ fekete-fehér. Összekeverik a színvaksággal. A színtévesztés bizoyos árnyalatok, és színek kombinációjának zavara. Nekem is van ilyen, és műszeres vizsgálattal kimutatták, hogy zöld árnyalatokkal van gond. Ettől függetlenül jól látok mindent. Van jogsim, és autószerelő a szakmám. Minden alkalmassági vizsgán kitűnő eredményeket értem el. De pl soha nem lehetnék pilóta, de még csak kamionsofőr sem, v közelítsük meg onnan, h műszerész ... nos az sem lehetnék, mert 2 vezeték felcserélése elég súlyos károkat tud okozni.
#51: "A legjobb, vannak ezek a szar magazinok, amik vagy kék vagy zöld alapra írnak pirossal cikkeket. Na abból lóf*szt sem látok. :) " - ez nem azért van így mert nem LÁTJUK a színeket, inkábbb csak azért mert egyszerűen bizonyos színek kombinációja olyan hatást kelt, mintha (jobb példa nem jut eszembe azok számára akik nem ismerik ezt) nap sütne a szemembe, és amellett kellene elolvasni valamit. Természetesen a kéket kéknek, a pirosat pirosnak látom (látjuk). A baj ott kezdődik amikor pl barátnőm azt mondja valamire, h : türkiz. Ilyenkor szisszenek fel, h "haggyámáá".
1bként van nekem is jó sztorim a színtévesztésről, és osztok is meg veletek kettőt.
1. Vettem 3 évvel ezelőtt 1 autót, és havernak szóltam, h segítsen már berakni a CD lejátszót. Mondta, h OK menjek el hozzá és rakjuk. Elkezdtük kötözgetni, egyszercsak jött a többszínű vezeték, és haver kérdése: nos ezt melyikhez? Mondok neki: mittomén, én színtévesztő vok és itt pont az árnyalati gond elő is jött. Erre hátradőlt az ülésben, és mondta, h akkor pihi mert ő is az :DDD
Aztán csak összekaptuk magunkat, és bekötöttük a dolgokat, azóta is kivállóan műxik. Csak nekünk jobban meg kellett nézni mint 1 nem színtévesztőnek.
2. Foglalkozásegészségügyi vizsgálatra kellett mennem EÜ könyvhöz, mert nyitottam 1 kocsmát. Minden dolog klappolt, aszt egyszercsak a szemdokinál találtam magam. Ő minden vizsgálatok megkezdése előtt jó orvoshoz illően megkérdezte tőlem: Van valami panasza? ... Mondom neki, h semmi különös, de van egy minimális színtévesztésem. Erre jött a poén: Az nem probléma, Én is az vagyok. -
Aspyrin #53 Érdekes ;-) A végén kiderül mivel még balkezes is vagyok, hogy én vagyok a főnyeremény :DDD -
Aspyrin #52 Hasonló cipőben jártam én is, igaz 15 évvel ezelőtt még nem járkáltak a sulikba a gömbös könyvecskékkel. Nekem megvolt a felvitelim egy középsuliba, örültem mint majom a farkának aztán jött a vizsgálat és közölték velem, hogy felejtsem el ezt a pályát=kissé összeomlottam. Azóta kiderült, hogy rengeteg más szakmában sem dolgozhatom(sokszor nevetséges a szitu).. Együtt kell tudni élni vele. -
badsco #51 Jó ez a kocka, csak mit bizonyít? Én pl színtévesztő vagyok, de lehetne jogsim. Bátyám is az, neki meg van szal. Amúgy szoktunk is röhögni egymáson, ha nem tudunk vmit megkülönböztetni. :) A legjobb, vannak ezek a szar magazinok, amik vagy kék vagy zöld alapra írnak pirossal cikkeket. Na abból lóf*szt sem látok. :) Viszont ha már az orvosi vzsgálatoknál tatunk, vannak olyan képek is amit a normálisan látó emberek nem tudnak értelmesen kinézni, míg mi igen. Ja meg eszembe jutott mikor a gimiben a rajztanáromnak mondtam, hogy miért beszélek tök más szinekről egy festményen, mikor nem is azok voltak ott. Egész órán arról kérdezgetett, hogy milyen szineket látok még meg ilyenek. :))) -
#50 tök sötétbe mész ötvennel, vagy többel. mihez képest különbözteted meg hogy alsó, felső, bármelyik.. -
haxoror #49 hát ez baromira megnyugtató -
#48 "Mondjuk éjszaka szokta kérdezgetni hogy milyen színû a lámpa."
Mér' olyan hülye, hogy nem tudja mikor melyik világít?
Na segítek neki egy kicsit!
Felső=piros középső=sárga alsó=zöld felső+középső=minnyá alsó
alsó=mennyé
középső=minnyá' ájjá' meg mer' felső lesz
felső=ájjá'meg
-
Szeszmester #47 "24 bites képen felcserélnéd az RGB értékeket egymással"
Máshogy el se tudnám képzelni.
Egyébként az emberi látás nem éppen így működik, nem tudom, van-e értelme párhuzamot vonni, és az alapján messzemenő következtetéseket levonni.
Egyébként bonyolult rendszernek tűnik, nem hinném, hogy bárminemű szakértelem nélküli vitánknak van értelme. -
#46 Én úgy hallottam, hogy valamilyen szintû színtévesztést tudnak már az orvosok korrigálni. Gondolom sokba is kerül a dolog.
Viszont színszűrővel is lehet korrigálni, ami egy speciális szemüveg vagy kontaklencse. Ennél kevesebb fény jut a szembe, de ehhez a szem már jól tud alkalmazkodni magától is.
Az elsőről ismerőstől hallottam, és ő spec vezethet kocsit.
Mondjuk éjszaka szokta kérdezgetni hogy milyen színû a lámpa.
A másodikról meg itt volt némi infó:
http://bdeg.sopron.hu/~1999a/anyagok/szembetegsegek.ppt -
#45 lolmá :D beszarok -
#44 Hát ez nagyon nem támaszt alá semmit.
Mi van, ha a csapok egy rendellenesség folytán rosszul vannak a bipolráris sejtekhez tapadva, megcserélve ezzel a csapok által érzékelt színeket.
Pont olyan, mintha egy 24 bites képen felcserélnéd az RGB értékeket egymással. Melyik színt nem tudnád érzékelni?
Mindegyiket tudod, mindegyiket felismered, mindegyiket megkülönbözteted egymástól. Mindegyik RGB kombinációnak megtanulod a nevét, ugyanazt a nevet mint a többiek, miközben teljesen mást látsz. Mást fogsz meleg színnek és mást hidegnek hívni, más fogsz sötétnek és világosnak. Ilyen degenerációt nem fogsz tudni észrevenni az életben, amíg az ember fejébe nem nézel. -
Szeszmester #43 Ez egy elég nagy butaság, a látásnak kicsit egzaktabb okai vannak, minthogy én így látom, de te talán máshogy.
Egy adott szín az egy bizonyos hullámhosszú fény. A látásnak meg biológai okai vannak (retinán a csapok és pálcikák), az infot az agy dolgozza fel.
Ha feltételezzük, hogy ezek hasonlóan működnek minden embernél, egyértelműnek tűnik, hogy az adott színeket a többség ugyanolyannak látja. -
pasquale #42 painben kivágod az egyik kockából egy darabot, és odacsusztatod a másikhoz... -
moralosan #41 Ezen már én is gondolkodtam. -
#40 dehogy olyan. -
#39 Minden barom tudja hogy ez fekete, te... -
Cat 02 #38 ez olyan mindenki mást hisz a színekre :S
lehet hogy pl sg-t én kéknek hiszem mert KÉK nek tanították de más ezt zöldnek látja de neki ugy tanították hogy ez KÉK :) -
#37 nem vagy egyedül :D vagy csak mi nem vagyunk azok :D -
joe14 #36 Takarodj már innen... -
#35 nekem is... -
Goth #34 nekem meg mindenhogy qrvára különbözünek látszik =)
Színtévesztő vagyok? :D -
#33 Érdekes. Ha egyszer az A. kockára vagy a B. kockára fókuszálok, akkor tényleg érdekes, de ha egyszerre mindkettőre, akkor látszik, hogy ugyan olyan színű :) -
#32 de én különbözőnek látom!lol aztán akkor nem veszek észre egy színt ha nincs rajtam a szemüvegem és egy ki szines pont mert akkor egy szemüveges se látja ha mesze van és még sose buktam meg ilyen teszten -
#31 talán mert nem különbözőek... -
#30 baszus én nem látom különbözőnek :D -
Goth #29 eztmá néztem, és tényleg.
qrva érdekes :DDD
Ilyen lehet színtévesztőnek lenni? :p -
#28 nekem nem ugyan olyn paintbe -
Cat 02 #27 hazucc :) -
#26 basszameg, tényleg :) -
#25 Jó ez már komolyabb szintevéesztés azért :) A legtöbb szintévesztő felismeri a szineket, csak akkor nem, ha azok kis pöttyök mondjuk, és egymáshoz közel vannak. -
#24 Ajnálom a 11es kommentem a figyelmedbe... -
Használjatok Paintot és megtudjátok hogy nem is hülyeség ami ki van irva ;)) -
#22 de kurva okosok vagytok nc (Y) -
#21 mifelénk a piros többnyire fent a zöld meg lent szokott lenni, cserélgetni meg nem szokták ezért nem vágtam hogy mi köze a 2nek, na mind1 -
#20 és amikor útépítésnél az a kis állólámpa van meg amikor a tróger hadonászik a piros / zöld "pingpongütővel"
bocs marci ezt nem hagyhattam ki
-
#19 és ha leszakad a jelzőlámpa és fejjel lefelé áll,akkor mit néz???
a zöldet pirosnak hiszi,a pirosat meg zöldnek! -
#18 mar nem azert de sztem a vezetők kurvara de nem azt nezik h zöld sárga piros hanem azt h épp meik világít