27
  • BiroAndras
    Nagyon nagy segítség lenne egy ilyen rendszer Budapesten is.
  • ddfg
    de, pont ez a lenyeg: egyeneket kovetnek, de ugy kezelik oket, mint egy tomeg, elvileg nem szemely szerint kovetnek. De nincs olyan, hogy nem egyeneket kovetnek, te a telefonoddal egyen vagy. vagy nem?
  • wmatyi
    Ezzel az a gond, hogy a bankautomaták már most is kamerával feszereltek, de ha leveszenek a számládról pénzed, a bank nem köteles kiadni a felvételeket...

És ok, hogy a technika képes erre, de szerintem az ilyen "közcélú" kutatásokkal, a privát szféránkba gázolnak bele...
  • R0sc0
    budapesti közlekedéstől kifagyna a rendszer..
  • atlagember
    Ez szerntem teljesen normális dolog, senki ellen sem szól.
    Ráadásul rómára tényleg ráfér, mert ami néha ott van, attól mi még sehol sem vagyunk útfelújítások idején sem.

A gond sokkal inkább ott kezdődik, hogy nálunk nem tudsz névtelenül mobilelőfizetői kártyát vásárolni.
    Ha mondjuk egy pannon vagy exvestel nem nem kérne személyit az előrefizetős kártyákhoiz akkor senkit sem érdekelne, hogy bemérik a telefonját, ha nem tudják vele azonosítani. A jogsértés ott van, hogy hiába fizeted ki előre a szolgáltatást, mégis tudni akarják a telefonos cégek, hogy ki vagy.
  • Fricci
    'Talán, ha egy-két elfogadható dolog jött onnan. Túlnyomórészt nagy blődségekről olvastam.'

Hát...ittitt azért elég sok nem 'blődség' fel van sorolva...

Meg az MIT-n tanult sok olyan ember, akiknek igen-igen sokat köszönhet az internet és mindenki aki számítógépet használ
  • drwho
    A log-olás nem is arról szól, hogy azonnal feldolgoznák, majd idővel, ha szükség van rá. Esetleg a Te érdekedben, amikor pl ellopják a mobilod, a bankkártyád és megpróbálják annak hollétét feltérképezni... Szerintem sem lesz ez rossz dolog. Egyébként a Magentások már most kínálnak pozíciómeghatározást a cégek számára...
  • Sith
    Kicsit gondoljatok bele hogy mekkora informácio mennyiség az hogy ha teszem azt Bp lakoságát akarják teljessen ellenőrizni..
    kb 2millio ember (mit vásárol, hol eszik, kinek telefonál, hol van stb.) jójó mobilok bankártyák korszakábna ez megoldható
    de ez nem kevés adat másrészt nem igen lehet feldolgozni
  • Benedicht
    Ugylatszik raknom kellett volna smiley-t... ;)
  • smv
    Csodálom, hogy az sg -t ennyi titkosügynök illetve bűnöző és egyéb arc olvassa. A hétköznapi embert pedig leszarják, nemhogy még mefigyeljék... Továbbá mi van, ha megfigyelnek? Hol érdekel az engem, hogy tudják, hogy éppen hol ebédeltem, és mit? Amíg nem csinálok semmi olyat, ami miatt nekem ebből bajom lehet, addig hagy figyeljenek. (Ezt most persze arra mondom, hogy logolják, hogy merre jártam. Ha engem is követne 3 ügynök, az már picit zavarna).

Az ötlet pedig szerintem baromi jó. Én mondjuk inkább azt várom, hogy a buszokat felszereljék valami jeladóval, és a buszmegállókban, le lehessen kérni (vagy telefonnal egy szoftver segítségével), hogy az a busz, amire várok, vagy amihez rohanok éppen hol tart.
  • wanek
    Talán, ha egy-két elfogadható dolog jött onnan. Túlnyomórészt nagy blődségekről olvastam.
  • wanek
    Gondolod, hogy majd azzal fognak dicsekedni, hogy bárkit meg tudnak figyelni?
  • wanek
    Én semmi irónikusat nem véltem felfedezni, csupán azt, hogy nem vagy tisztában a dolgokkal. Ha már példálózol, akkor azt tedd helyesen.
  • sgbo
    Szó sem volt róla hogy xy-t követnék merre jár..."teljesen névtelenül történik"
  • Szefmester
    de vazzeg tudom... úgy látom nem fogtad fel az enyhe iróniát a szövegben... dobj el mindent és menj vissza a kőkorszakba akkor talán nem fognak lekövetni elektronikus úton...
  • Fricci
    Hát...szvsz az MIT nem csak a kurblis laptop miatt kellene hogy az ember eszébe vésődjön...elég sokat tett az informatikáért.

Egyébként meg nem kell hőzöngeni, itt a tömegek mozgását követik, nem az egyes emberekét. Így lehet megtervezni okosan a lámpákat, tömegközlekedést, parkolást, stb.
  • noss
    "oltonyos, napszemuveges ugynok" -- ja mer úgy egyáltalán nem feltűnők, mi? túl sok ***** filmet nézel!!!

marikanéninek meg fingja nincs h ki a szomszédja mer (nagy)városban az luxus

amúgy meg nem mindegy h te adod magadról a jelet v nekik kell + erőforrásokat bevonni a lekövetésedbe [i](minden embert kövessen min. 3 jólálcázott ügynök? készlethiány miatt nem lenne lehetséges)
  • wanek
    A világ rosszabbik fele a totális leellenőrizhetőség felé halad. Apró lépésekkel, hogy ne legyen nagyon feltűnő, de az értelmesebbje már most látja, hogy nagy baj van. És egyre rosszabb lesz.
  • wanek
    "Dobd el a mobilod GPS-ed és meg van oldva." - a mobil alapján valóban bemérhető valaki, de GPS vevő alapján? Egyáltalán van fogalmad róla, hogy hogyan működik?
  • Omega
    Hát az adataimat én is rühellem hogy begyűjtik rólam mindenféle magán jellegű dolgot sem kímélve és ezáltal a függetlenségemet is fel kell adni valamelyest.
  • Benedicht
    "Dobd el a mobilod GPS-ed és meg van oldva."

Nem nincs megoldva. Ha nagyon kivancsiak ra merre jar, raallitanak nehany oltonyos, napszemuveges ugynokot...
    De van egyszerubb modja is: megkerdezik a szomszed "Marika" nenit...("Kezit csokolom, XY-ot keresem de ugy latom nincs itthon. Nem tetszik tudni mikor jon haza/hol van?")
    Stb.
  • Szefmester
    szerintem pedig igenis csinálják meg magyarországra is... eddig is bármikor meg tudták volna mondani merre jársz.. nem tették... de most legalább értelmes dologra használják ezt az információt. Amúgy meg fáj neked? Dobd el a mobilod GPS-ed és meg van oldva.
  • devred
    Ha valaki szerené tudni ennél sokkal többet megtudhat rolad....
    Hogy milyne honlapokat latogatsz....ezt tudjak, sot ezt rogziti is az szolgaltatod....Most erre jon egy verpisti: "Nekem dinamikus az IP cimem". Csak nézegesd vele a pedo oldalakat.
  • masek
    hát, jó lenne a jobb közlekedés - de ilyen áron??
    brrr... nem tetszene ha ki lenne cserélve a Róma szó Budapestre.
  • Flashy
    ebben a projektben nem egyéneket követnek hanem kb a tömeg sűrűségét határozzák meg, mert ehhez most csak az kell, ennek viszont van értelme. persze, mindjárt hőbörög valaki hogy jaja ezt mondják de biztos logolják azt is merre járok. hát akkor pl ne vegyél mobiltelefont se, mert a szolgáltatódnak jóval kézenfekvőbb hogy logolja merre jársz. bármit lehet logolni anélkül hogy tudnánk róla. örüljünk, ha a sok információt néha jóra is használják, mert ha nem használják jóra, akkor is logolnak ha akarnak. imho.
  • princza
    Ez nem diktatúra, azt érted teszik, ez neked jó!
    Ha nem hiszed majd elhitetik veled!
  • wmatyi
    Már tényleg „csak„ a gondolati rendőrség hiányzik!
    Tudják, mikor merre jársz, mit eszel, mit vásárolsz, milyen honlapokat látogatsz...
    Nem ezt szokták totális ellenőrzésnek hívni? Ami emlékeim szerint a diktatúra egyik eszköze…