168
Minden ami a debian linuxal kapcsolatos!
  • zeli
    Hali! Nos, lenne egy problémám, amire két napja nem találok megoldást.
    Telepítettem egy öreg P3-as gépre egy Debian-testing-netinstall + LXDE kombót. Hozzáadtam a felhasználónevemet a /etc/sudoers fájlba, de valamiért ha a kikapcsolás ikonra kattintok a panelen, akkor nem tudom újraindítani, és leállítani a számítógépet. A hibernálás sem látszott, mióta feltettem a pm-utils-t, azóta az látszik, de nem működik.
    Ha root-ként jelentkezem be, akkor simán működik a leállítás/újraindítás.
    Az az egészben a furcsa, hogy ugyanezt telepítettem pár nappal korábban Vboxban teszt jelleggel, és most néztem, hogy ott működik ez a 'sima' felhasználóval is.
    Kicsit figyelmetlen voltam, mert nem visudo-val szerkesztettem a fájlt, hanem nanoval mindkét esetben, de a 'visudo -c' azt írja, hogy parse ok, szóval az nem lehet olyan nagy probléma. Akkor mi lehet ?
  • MerlinW
    debian.org és gugli a pajtásod:)
  • Yodlii
    Sziasztok! Valaki letudná nekem írni a legrészletesebben, hogyan kell a Debian Kernelét fordítani? Vagy ha esetleg valakinek linkelne olyan oldalt ahol ezt leírják (Lehetőleg magyarul legyen)! A válaszokat előre is köszönöm!
  • MerlinW
    Jaja, jó lett. Desktop-nak mondjuk csak most jó, fél év múlva már testing tárolózni kell:) Viszont szervernek tuti, mint mindig. A háttérképét viszont imádom:)
  • MM2
    Használjatok Debian 6.0.1-et : )
  • MerlinW
    Nincs mit:)
  • Ryleh
    koszonom!ezt mar egy total uj,telepitett Deb rol irom,siman fut,frissit.
    hardverfogyasztasa minimalis,amire kell azt tokeletesen fogja nyujtani.
    zenehallgatas,egy bongeszo es max 140mb ram hasznalva 105 cpu mellett.
    hogy nem vadiuj verzio,meg egyebek...nem gond,nem fontos.
    koszi,hogy ezt ajanlottad:)
  • MerlinW
    Első elég, de ott a netinstall 150MB, az is elég. Netről letölt mindent ami kell.
  • Ryleh
    rakerestem a letoltesekre

kb 3o db cd,es 6 dvd talahato...melyiket kell letoltenem,kiirnom<
    a live cd/t kiirtam ,tetszik,alig fogyaszt.feltennem fullban.
    ha lehet kerenek egy linket.

koszonom:)

• cbr1983
    Kösz szépen a segítséget!
  • cbr1983
    Közben meglett a hiba. A output_buffering php opció ki volt kapcsolva. Bekapcsolás után megszűnt a probléma. Ez neked biztos többet mond, mint nekem. :)
  • MerlinW
    Akarod írni virtual hostot szeretnél létrehozni.

/etc/apache2/sites-available könyvtárban létrehozol fájlt a domain-nek (valami.hu):
    touch /etc/apache2/sites-available/valami.hu

megnyitod szerkesztésre:
    nano /etc/apache2/sites-available/valami.hu

majd abba írod a szabályokat:

<VirtualHost xxx.xxx.xxx.xxx:80>
    ServerAdmin [email protected]
    ServerName valami.hu
    ServerAlias www.valami.hu
    DocumentRoot /var/www/valami.hu
    </VirtualHost>

Végül készítesz egy symlinket a /etc/apache2/sites-enable könyvtárba a valami.hu konfigról:
    ln -s /etc/apache2/sites-available/valami.hu /etc/apache2/sites-enable/valami.hu

/etc/init.d/apache2 restart

további info
  • cbr1983
    Kösz a válaszod! Továbbítom a rendszergazdának, remélhetőleg a napokban lesz ideje megnézni... Sajnos jó ideje húzódik már ez a téma.

Addig viszont azt még elárulnád, hogy hogyan lehet új domaint hozzá adni a rendszerhez? Korábban SUSE-t használtunk, de Debian alatt nincs most etc/apache2/vhosts.d/ mappa, ami SUSE alatt módosítva volt, össze-vissza próbálkozni laikusként pedig nem merek... Webminben kell valahol / valahogy megoldani? Lenne 2 új domain, amit jó lenne mielőbb beállítanom a rendszergazdára várakozás helyett. A Debianra átállás eléggé megkeverte a dolgokat, legalábbis számomra, mivel a linuxhoz tök hülye vagyok...

Kösz szépen az eddigi segítséged is!
  • MerlinW
    Első körben töröld a BOM karaktert a php fájlok elejéről, ha van, másrészt @ karakter nélkül indítsd a sessiont, ha használnád. Utána nézd meg a php konfigban a session beállításokat, jól vannak-e megadva a könyvtárak, valamint, hogy a könyvtárak R/W jogai stimmelnek-e.
  • cbr1983
    OK, kösz a tippet!
  • Lyukasbogrács
    html,css,php topikban próbáld, ezt a topikot nem hiszem, hogy sokan olvasnák :]
  • cbr1983
    Üdv mindenkinek!

A következő probléma áll fenn:

Van 2 teljesen egyforma motorral működő weboldal. Az egyiken a session kezelés jól működik, míg a másik weboldalon csak másodszorra működik jól. Ez alatt - hogy másodszorra működik jól - azt értem, hogy bejelentkezek a weboldalra, majd belépés után bármilyen linkre is kattintok, visszadob a bejelentkező oldalra, tehát kidob a rendszerből. Újra be kell jelentkeznem, és ezután működik csak jól.

Korábban is volt ilyen probléma az előző szerveren, de akkor a rendszergazda megtalálta, hogy hol kell módosítania a beállításokon. Most viszont sajnos már nem emlékszik rá... :S

Tud valaki ebben segíteni, hogy mit és hol kell módosítani a beállításokon?

Kösz előre is!
  • Gabo
    Nem hinném, hogy az Ubuntu alapú verziót feladnák. A Debian alapú verzió még mindig kutatás fejlesztés besorolást kapott náluk.
  • MerlinW
    Igényesnek igényes, de szerintem csak a Mint hívők maradnak vele:) A kezdők az Ubuntu-t fogják választani a support miatt, a haladók az ArchLinux-ot a lehetőségei miatt:)

Debian alapvetően szerver Linux, Ubuntu, Knoppix, Linspire, stb tették őt asztali környezetté, tehát Mint-nek sok dolga lesz, ha a frissebb csomagokat mind át akarják fordítgatni maguknak.

Ráadásul az új Mint a Debian 6 testing tárolójából akar felépülni, ezáltal át kell vennie azt a munkát is, amit eddig a Canonical (X/K/Ubuntu) végzett helyette, azaz a testing csomagokból "stabil"-t készíteni.
  • JoeFromHun
    Jajj ezt ennyire nem tudtam.. Ennyire nem értek hozzá :) Minden esetre szerintem igényes cucc! :)
  • MerlinW
    Ez a jó öreg Mint, ami eddig Ubuntu alapokon futott (Ubuntu Debian alapú volt eddig is), ami most áttér Ubunturól Debian 6-ra, viszont "rolling distro" formában (nincsenek időközi kiadások, főverziók, hanem folyamatos állandó frissítés van), mint az ArchLinux.

Szerk: Magyarul az Ubuntu összegyúrva az Arch logikájával + a casual Mint-es alkalmazások:) Személy szerint nem szeretem Mint-et, de kezdőknek jó lehet. Bár Mint ezzel a lépéssel elveszti a világ legnagyobb közösségét (Ubuntu), aminek a felhasználók láthatják kárát. Meglátjuk.
  • JoeFromHun
    Sziasztok!
    A minap egy érdekes Projectet találtam aki szeret kísérletezni annak ajánlom próbálja ki:
    Linux Mint Debian (201009)
    Eddig a csapat főként Ubuntura épülő kiadásokat készített de most lett egy fekete bárány ami most Debian alapokon fekszik. Teljesen Live kiadás!
    Nekem nagyon bejön kellemes a felülete :)
    Próbálja aki akit érdekel!

Bocsi ha bárkit is zavartam itt ezzel a hozzászólással.
    További szép napot!

Üdv:Joe!
  • Balumann
    Sikerült megtalálnom a megoldást, jópár óra keresgélés után :S
  • Balumann
    Üdv! Szeretném kipróbálni a Debian linuxot a netbookomon, de egyszerűen nem tudom föltelepíteni pendriveról. Mindenáron a CD romról akarja föltelepíteni, betölteni a telepítő összetevőket. Shellben hozzácsatoltam a /mnt -be bemountolni a pendrive tartalmát is (/dev/sdb1) (és ellenőriztem, ott van benne minden), megadom a /mnt -t és ugyanúgy azt írja, hogy sikertelen...
    Rákerestem, másnak is volt ilyen problémája, de használható megoldást nem találtam...
  • zummlencs
    Sziasztok
    egy kis segítségre lenne szükségem

"A(z) 1. partíció nem cilinderhatáron végződik."
    ez mit jelent?????????
    mert eddig nem írta ki nekem az fdisk -l parancs.

az előzménye csak annyi hogy felraktam a win7-et az sda7-re ami előtte linux partició volt, majd le is töröltem és végül ntfs maradt.
    a lényeg hogy most vissza akarnál állítani az xp-met image-ből (acronissal) de félek nem fogom viszont látni a kiterjesztett particióimat.(ez már egyszer megtörtént egy másik vinyón, az előzménye ugyanaz volt, és csak újra particionálás után lett jó, de akkor az adatok már nem voltak meg).
    van erre valami megoldás?
    köszi a segítséget

----------------
    /dev/sda lemez: 400.0 GB, 400088457216 bájt

255 fej, 63 szektor, 48641 cilinder
    Egység: cilinderek 16065 * 512 = 8225280 bájt
    Lemezazonosító: 0x5da5ecf8

Eszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
    /dev/sda1 * 1 1275 10241406 7 HPFS/NTFS
    A(z) 1. partíció nem cilinderhatáron végződik.
    /dev/sda2 1276 48641 380467395 5 Kiterjesztett
    A(z) 2. partíció nem cilinderhatáron végződik.
    /dev/sda5 1276 2295 8193118+ 83 Linux
    /dev/sda6 2296 2557 2104483+ 82 Linux lapozó / Solaris
    /dev/sda7 2558 3832 10240000 7 HPFS/NTFS
    /dev/sda8 3833 48641 359928261 7 HPFS/NTFS
  • MerlinW
    Kellemes ünnepeket itt is minden pingvinbarátnak:)
  • High end PC #102
    kössz a segítséget, de az insmod wl parancsra az írja hogy no suh file or directory.
    azután adtam ki, miután a modprobe w1 parancsot.
    valami ötlet, hogy mi lehet a baj?
    kössz
  • Dj Faustus #101
    "Van olyan terminalos parancssor, amvel aMSN 0.98-at kapok?"
    1. Letöltöd az alábbi csomagokat:
    Ha 32 bites (i386) Debiant raktál fel:
    amsn_0.98.1-1_i386.deb
    Ha 64 bites (amd64) Debiant raktál fel:
    amsn_0.98.1-1_amd64.deb
    Illetve még ezt:
    amsn-data_0.98.1-1_all.deb

Ezt parancssorból az alábbi módon teheted meg:
    A 32 bites csomagot:
    wget http://ftp.hu.debian.org/debian/pool/main/a/amsn/amsn_0.98.1-1_i386.deb
    Vagy a 64 bites csomagot:
    wget http://ftp.hu.debian.org/debian/pool/main/a/amsn/amsn_0.98.1-1_amd64.deb
    Illetve:
    wget http://ftp.hu.debian.org/debian/pool/main/a/amsn/amsn-data_0.98.1-1_all.deb

2. Utána a letöltött állományok könyvtárában rendszergazda módban (root-ként) kiadod az alábbi parancsot:
    dpkg -i amsn*.deb

Ha nem lennél rendszergazdai módban vagy átmész:
    su root
    és úgy adod ki a fenti parancsot, vagy így:
    sudo dpkg -i amsn*.deb

"Működik is, megy a WLAN, a következő restartig... Aztán megnt konfigolni kell. Hogy lehet, hogy nem tartja meg a beállításokat a Debian?"
    Telepítsd is fel a module-t ne csak töltsd be:
    depmod
    insmod wl
  • High end PC #100
    hmm, duplakattra nem tapaít semmit, ez olyan, mintha egy összecsomagolt file lenne
  • High end PC #99
    Oké, akkor még egy kérdés, bekonfigurálom a WLAN-t ez alapján:
    http://wiki.debian.org/wl
    Működik is, megy a WLAN, a következő restartig... Aztán megnt konfigolni kell. Hogy lehet, hogy nem tartja meg a beállításokat a Debian? :S
  • ivjoe
    Letölteni?
    Mert telepíteni egy duplakatt rá.
  • High end PC #97
    oké, annyra új vagyok, hogy nem tudom a .deb kiterjesztést hogyan kell :D
  • ivjoe
    Letöltöd, telepíted?
    amsn-data_0.98.1-1_all.deb
  • High end PC #95
    Sziasztok!
    Van olyan terminalos parancssor, amvel aMSN 0.98-at kapok? A 0.97 már másfél éves, és szeretném frissíteni, de még új vagyok Debianban. :S
    Kössz!
  • Max7
    Annyit fűznék hozzá az elmúlt 15-20 hozzászólásokhoz, hogy egy csak windowst használó aki frissen próbál rátérni linuxra legyen az bármilyen dist... azt várja hogy úgy fog viselkedni mint win! De édesanyámnak aki nem ebben a világna nőtt fel és a linuxra "szoktattam" nem gáz....

Illetve hozzátenném, hogy kifagyásoknak millió egy oka lehet debian-nál... először érdemes lenne tesztelni a lemezt... telepítőben nyomsz esc-et amikor kérdez valamit és a főmenüben vlahol alul van a telepítő cd tesztelése.... ha hibátlan akkor valószinüleg a netkapcsolattal lehet gond, ha onnan frissít azaz használsz tükörszervert.... javaslom a bme szerverét kevésébé szakad, de ha szakad más tökörszerver a debian akkor is folytatja ahol abbahagyta csak újra rá kell indítani a telepítést!
  • kokos
    Ok!Legyen ubuntu le is töltöttem a 8.10-et....live cd-t probáltam,ez jó lesz szerintem.Tetszik.Megkeresem a forumotHy!
  • Dj Faustus #92
    "Talán azzal sem lövök mellé, ha azt mondom, a Linux a fiatalok sportja"
    Hát ha az nézzük, a Unixból eredeztethető, ami nem annyira fiatal... De mindenesetre fiatalos, rugalmas hozzáállás kell hozzá.

"akik még megtehetik, hogy "nem termelnek", hanem "csak vannak" a társadalomban"
    Azért Linuxokat termelő cégek is használják. Nem feltétlenül Debiant; van aki Red Hat-tet, van aki Suse-t, van aki fizetőset vesz terméktámogatással. Van aki csak webszervert rak rá (lásd az sg.hu-t is üzemeltető Mediacentert), van aki tűzfalat/proxyt, van aki nyomtatószervert/NAS-t/faxszervert (nemrégiben azt telepítettem...), van aki egy komplett SAP rendszert (Az SAP Magyarország hivatalos oktatója pont erről tartott előadást az Ubuntu konferencián).

Szóval a Linux nem feltétlenül a "hippik" rendszere.

"Szuperszámítógépek - pl. időjárás előrejelzés: ez olyasmi, amiről pontosan tudjuk, hogy soha nem lehet megoldani"
    A tudományos komplex rendszerek már csak ilyenek. Nézd az LHC-t: drága, bonyolult és ráadásul meg is hibásodott.
    De azért próbálkoznak, számolnak, még ha a rendszerek baromira komplikáltak (gondolj bele 60 éve milyen komplexitású problémákon dolgoztak - például az Enigma feltörése, amit ma egy átlag számítógép pikkpakk megold - és most milyeneken).
  • MerlinW
    Ez rendben van, ez jó. De menj át az Ubuntu topikba, és ott segítünk. Ne Debiannal foglalkozz. Ez NEM filmnézős disztribúció.

Akkor kezdj Debiannal, akkor csinálj belőle multimédia OS-t ha bele szeretnél merülni a linuxba. Mert garantálom, hogy hetekig el leszel vele mire minden menni fog rendesen. Én tudom, én is Debiannal kezdtem. Bár én tisztában voltam vele mire vállalkozom.

Szóval a lényeg, hogy ha nem akarsz google-val, konzollal és unix parancsokkal álmodni, Telepíts egy tiszta Ubuntu-t és ismerkedj vele.
  • kokos
    ZilogR leirta a frankót.Erre gondoltam!
    Csakhát velem van ám a baj....ennek nekiáltam,láttam,probálgattam,addig úgysem hagyom abba mig nem érek el vele valami pozitivumot!És majd akkor megváltozik a véleményem 100%.Tehát én ezt napokon belűl használni fogom mint netezős,filmnézős,szerkesztős gépként!
  • kokos
    Hay!Na egy kicsit dolgoztunk...akkor nekiugrok megint!Most csináltam neki cserehelyet is,hátha az volt a baj!