Debian Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Használd az rc.local-t. howto
Vagy contrab-ba: @reboot /usr/local/bin/scripted.sh
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2018.02.19. 23:23:17
[merlinw.org]
Ezidáig a gépemen Debian5-öt használtam. Cserélni kényszerültem és most Debian9 elhasználó lettem. Az a gondom, hogy eddig beraktam a szkriptemet az init.d-be, linkeltem az rc2-be és működött a dolog. 9-en ez valahogy nem jön össze. Kézzel indítva persze működik. De bootoláskor hibát kapok.
Hol hibázok?
Köszi.
Csinálj scriptet belőle és pakold be init.d-be.
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2017.12.19. 19:52:42
[merlinw.org]
Régen debian 8 volt a gépemen. Az volt vele a baj, hogy állandóan ki- bekapcsolgatta a hdd-t, próbáltam több programot, ami a timeoutot beállítja sikertelenül. Debian 7 van most a gépre telepítve, ezzel nincs ilyen gond. debian-live-9.2.0-amd64-gnome.iso -t próbáltam, az is ki- bekapcsolgatja. A biosban nem találtam hdd timeout beállítást.
gép tímusa:
Manufacturer: Packard Bell
Product Name: EasyNote TM85
hdd típusa:
ATA device, with non-removable media
Model Number: WDC WD3200BEVT-22A23T0
Serial Number: WD-WXJ1A60C6333
Firmware Revision: 01.01A01
Transport: Serial, SATA 1.0a, SATA II Extensions, SATA Rev 2.5, SATA Rev 2.6
bios típusa
InsydeH2O Setup Utility Rev. 3.5
System BIOS Version V1.12
1. Ha egy scriptet futtatok, ami 5 másodpercenként ír valamit ezzel bekapcsolva tartja a hdd-t az árt neki?
2. Az állandó ki- bekapcsolgatás árt neki?
Én itt néznék szét: /var/log/installer
Sok sikert!
:)
Utoljára szerkesztette: hgabi84, 2017.06.03. 08:54:58
https://c64universe.com/
Ha felhúztam egy debian-t, valahogy vissza lehetne nézni a telepítés logját??? I'rta melyik driverre van szüksége a wifihez, csak nem jegyeztem meg... :/
Persze fordítva is lehet használni, telepíteni az ISPConfig-ot, majd végignézni a rendszerkonfigokat mit hogyan lőtt be. Persze nem árt ismerni a fájlrendszert, mit hol találsz. /etc, /usr/share/, /var/lib/, stb.
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.11.25. 13:41:05
[merlinw.org]
ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/
Köszi, akkor majd...jelentkezem :)
ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/
Egyébként ez az a dolog amit nehéz "remote" csinálni. Valszeg nem ismerte fel a wlan-t, szóval kezdheted a tokosborzolást:)
Google: wlan típus + debian kulcsszavak, aztán kideríteni, hogy kell-e/van-e Linux driver hozzá, adjisten kernelben is van, csak a detektálás mászott el (laptop wlan az összes Unix alapú rendszer keresztje) és el lehet kezdeni szerelni:)
Üdv az első kihívásod előtt:)
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.11.24. 20:13:10
[merlinw.org]
auto wlan0
iface wlan0 inet static
....
A restart-ra azt írja cannot find device wlan0.
majd a grepes keresésnél talát egy network controllert, majd beírtam:
lspci -vv -s 02:00.0
De semmi sem történt. Utolsó parancsra meg kidobott egy csomó mindent.
Mondjuk ez már valami, amiket a neten találtam iwconfig meg ezek nem is ismeri fel a rendszer.
Viszont a laptop + wlan sosem egyszerű eset, ki kell előbb deríteni, ismeri-e az eszközt a rendszer. Mármint a fenti folyamat során kiderül ha nincs net:)
Egyébként lspci | grep -i wireless
majd ha kidob eszközt:
lspci -vv -s <ide a hardver cím a fenti outputból, mint pl: 0c:00.0>
és/vagy
modinfo iwlagn
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.11.24. 19:39:18
[merlinw.org]
/etc/network/interfaces:
eth0 tök jól be van állítva (telepítéskor manuálisan adtam meg ezeket).
Ugyanezt kéne csinálnom csak eth0 helyett wlan0 ?
Ubi szerver összepakolása
Írtam rá telepítő/konfig script-et is, kipróbálhatod, ha szeretnéd (VM-en és élesen is műxik).
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.09.14. 22:57:47
[merlinw.org]
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.09.14. 22:14:48
[merlinw.org]
Ha nincs más mód, akkor másik gépen a debian csomagok oldalról letöltöd a cdrecords-ot és a függõségeit, majd dpkg -i csomagnév paranccsal telepíted. Ha hiányzik neki valami, kiírja milyen függõségei vannak. Ezeket egyesével letöltöd, telepíted sorrendben amíg fel nem települ a cdrecords csomag. Szöszölõs nagyon, de megoldható.
Azonban ha van rá mód, én vagy újratelepíteném tisztességesen a rendszert, vagy cserélném otthoni disztróra / ha szerver kell akkor az Ubuntu Server szuper kis cucc, több szerveremen is az fut lassan 8 éve. Lényeg, hogy normális esetben minden disztrónak alapból fel kell ismernie az optikai eszközt telepítés során, max nem csatolja alapból, amit viszont a lent írt mount -t .... paranccsal megtehetsz.
[merlinw.org]
apt-get install cdrecord
mkdir /media/cdrom
mount -t iso9660 /dev/scd0 /media/cdrom
fstab-ba:
/dev/sdc0 /media/cdrom0 iso9660 ro,user,noauto 0 0
[merlinw.org]
A feladat egyszerû van egy debian linux rendszer és mountolni kellene egy cdrom-ot ami nincs benne a /dev könyvtárban, és scd* ill. hdc* nevû elemek sincsenek. Van egy sr1 nevû cucc cdrom csoporton de az "not valid block device".
Ha valaki tudna segíteni, megköszönném.
[merlinw.org]
bocsi, hogy ennyi mindent kérdezek de nem mindegy mennyit töltök le: ez majd valamikor a telepítés közben fogja letölteni a dolgokat ?( kb mennyi)?
Itt találsz normális CD képeket
[merlinw.org]
Debian szervert szeretnék futtatni Virtual Boxban. Itt a kis CDk közül az i386ot kell leszednem? Putty használata miatt kellene, ezért gondoltam hogy kipróbálom csak fogalmam sincs hogy jól akarom e csinálni. És ez tényleg csak 180MB, vagy telepítés közben még le fog szedne pár gigát?
Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.
Telepítettem egy öreg P3-as gépre egy Debian-testing-netinstall + LXDE kombót. Hozzáadtam a felhasználónevemet a /etc/sudoers fájlba, de valamiért ha a kikapcsolás ikonra kattintok a panelen, akkor nem tudom újraindítani, és leállítani a számítógépet. A hibernálás sem látszott, mióta feltettem a pm-utils-t, azóta az látszik, de nem mûködik.
Ha root-ként jelentkezem be, akkor simán mûködik a leállítás/újraindítás.
Az az egészben a furcsa, hogy ugyanezt telepítettem pár nappal korábban Vboxban teszt jelleggel, és most néztem, hogy ott mûködik ez a 'sima' felhasználóval is.
Kicsit figyelmetlen voltam, mert nem visudo-val szerkesztettem a fájlt, hanem nanoval mindkét esetben, de a 'visudo -c' azt írja, hogy parse ok, szóval az nem lehet olyan nagy probléma. Akkor mi lehet ?
Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.
[merlinw.org]
hardverfogyasztasa minimalis,amire kell azt tokeletesen fogja nyujtani.
zenehallgatas,egy bongeszo es max 140mb ram hasznalva 105 cpu mellett.
hogy nem vadiuj verzio,meg egyebek...nem gond,nem fontos.
koszi,hogy ezt ajanlottad:)
[merlinw.org]
kb 3o db cd,es 6 dvd talahato...melyiket kell letoltenem,kiirnom<
a live cd/t kiirtam ,tetszik,alig fogyaszt.feltennem fullban.
ha lehet kerenek egy linket.
koszonom:)