Debian Linux

Oldal 1 / 4Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Üdv! Valaki, aki profi a fájlrendszerek terén el tudná mondani nekem,hogy az ext4 az ntfs/fat32 -höz képest miért lassabb, ha sok kis fájlon kell műveletet végrehajtani? Ha nobarrier van, akkor gyors az ext4,de amúgy nem. Szóval az ntfs/fat32 biztonságosabb , mint ext4 nobarrier opcióval? A progi amit használnék létezik mind win és linux rendszereken is, ezért kérdem. Elvileg a nobarrier szünetmentessel viszonylag biztonságos, de ennél is jobb lenne egy bbwc-s i/o vezérlő..

MerlinW
2-es runlevelen vagy? (runlevel parancs kiírja). @S99 prioritás van a linkek neve elején? Egyébként működnie kell, de ez randa öreg hekkelős megoldás. init.d szervizeknek van fenntartva.

Használd az rc.local-t. howto
Vagy contrab-ba: @reboot /usr/local/bin/scripted.sh
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2018.02.19. 23:23:17

[merlinw.org]

Tiszteletem!

Ezidáig a gépemen Debian5-öt használtam. Cserélni kényszerültem és most Debian9 elhasználó lettem. Az a gondom, hogy eddig beraktam a szkriptemet az init.d-be, linkeltem az rc2-be és működött a dolog. 9-en ez valahogy nem jön össze. Kézzel indítva persze működik. De bootoláskor hibát kapok.
Hol hibázok?

Köszi.
MerlinW
hdparm -B 254 /dev/sda

Csinálj scriptet belőle és pakold be init.d-be.
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2017.12.19. 19:52:42

[merlinw.org]

Segítséget szeretnék kérni!

Régen debian 8 volt a gépemen. Az volt vele a baj, hogy állandóan ki- bekapcsolgatta a hdd-t, próbáltam több programot, ami a timeoutot beállítja sikertelenül. Debian 7 van most a gépre telepítve, ezzel nincs ilyen gond. debian-live-9.2.0-amd64-gnome.iso -t próbáltam, az is ki- bekapcsolgatja. A biosban nem találtam hdd timeout beállítást.

gép tímusa:
Manufacturer: Packard Bell
Product Name: EasyNote TM85

hdd típusa:
ATA device, with non-removable media
Model Number: WDC WD3200BEVT-22A23T0
Serial Number: WD-WXJ1A60C6333
Firmware Revision: 01.01A01
Transport: Serial, SATA 1.0a, SATA II Extensions, SATA Rev 2.5, SATA Rev 2.6

bios típusa
InsydeH2O Setup Utility Rev. 3.5
System BIOS Version V1.12

1. Ha egy scriptet futtatok, ami 5 másodpercenként ír valamit ezzel bekapcsolva tartja a hdd-t az árt neki?
2. Az állandó ki- bekapcsolgatás árt neki?
Üdv.!

Én itt néznék szét: /var/log/installer

Sok sikert!

:)
Utoljára szerkesztette: hgabi84, 2017.06.03. 08:54:58

https://c64universe.com/

Sziasztok! :)

Ha felhúztam egy debian-t, valahogy vissza lehetne nézni a telepítés logját??? I'rta melyik driverre van szüksége a wifihez, csak nem jegyeztem meg... :/
MerlinW
Abban a telepítőben egy un. ISPConfig nevű keretrendszer végez mindent. Jó dolog nagyon, sok időt spórol, viszont nem árt ha tudja a szaki, mi folyik a háttérben. Tehát akkor érdemes használni, ha már tudod hogyan működik a postfix, amavis, spamassassins, bind, apache/ngix és direktívái, a virtualhost-ok, htaccess, stb,

Persze fordítva is lehet használni, telepíteni az ISPConfig-ot, majd végignézni a rendszerkonfigokat mit hogyan lőtt be. Persze nem árt ismerni a fájlrendszert, mit hol találsz. /etc, /usr/share/, /var/lib/, stb.
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.11.25. 13:41:05

[merlinw.org]

Jim Morrison
végignéztem a telepítőt(#152), legtöbb dolognak utána néztem, de nem találtam olyat, hogy megadhatok egy user adatait, és akkor készül neki hely a webtárhelyen, domain, és ftp elérés a helyéhez. Ehhez külön script szükséges?

ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/

Jim Morrison
igen, telepítéskor kidobott valami, hogy nem ismert fel vagy mi... valahogy erre számítottam^^
Köszi, akkor majd...jelentkezem :)

ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/

MerlinW
ifconfig -a -ban látod a konfurálható hálózati eszközöket.

Egyébként ez az a dolog amit nehéz "remote" csinálni. Valszeg nem ismerte fel a wlan-t, szóval kezdheted a tokosborzolást:)
Google: wlan típus + debian kulcsszavak, aztán kideríteni, hogy kell-e/van-e Linux driver hozzá, adjisten kernelben is van, csak a detektálás mászott el (laptop wlan az összes Unix alapú rendszer keresztje) és el lehet kezdeni szerelni:)

Üdv az első kihívásod előtt:)
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.11.24. 20:13:10

[merlinw.org]

Jim Morrison
beírtam /interfacesbe:
auto wlan0
iface wlan0 inet static
....
A restart-ra azt írja cannot find device wlan0.
majd a grepes keresésnél talát egy network controllert, majd beírtam:
lspci -vv -s 02:00.0
De semmi sem történt. Utolsó parancsra meg kidobott egy csomó mindent.
Mondjuk ez már valami, amiket a neten találtam iwconfig meg ezek nem is ismeri fel a rendszer.

MerlinW
Alapvetően igen. address, netmask, gateway -t megadod, majd /etc/init.d/networking restart
Viszont a laptop + wlan sosem egyszerű eset, ki kell előbb deríteni, ismeri-e az eszközt a rendszer. Mármint a fenti folyamat során kiderül ha nincs net:)

Egyébként lspci | grep -i wireless

majd ha kidob eszközt:

lspci -vv -s <ide a hardver cím a fenti outputból, mint pl: 0c:00.0>

és/vagy

modinfo iwlagn
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.11.24. 19:39:18

[merlinw.org]

Jim Morrison
Feltelepítettem notebookra, de net az ugye nincs. Keresgélek a neten, de valamiért szerintem nekem megfelelő leírást nem találok, hogy miért nincs netem/hogyan tudnék netet varázsolni.
/etc/network/interfaces:
eth0 tök jól be van állítva (telepítéskor manuálisan adtam meg ezeket).
Ugyanezt kéne csinálnom csak eth0 helyett wlan0 ?

Jim Morrison
ez a telepítő kvázi mindent telepít ami nekem kell. Szerintem majd kipróbálom, de majd magamtól is megcsinálom, abból is tanulok (meg a scriptből :))

Jim Morrison
Köszi szépen, akkor szerintem debiant hagyom is...:)

MerlinW
Frissebb csomagok, aktív community, ubuntu repo, PPA, és minden egyéb amit az Ubi szerver hoz magával. Debian jó, de cumi van, ha pl. frissebb PHP-t szeretnél feltenni, mint a tavaly májusi. Ha Ubi mellett döntesz, a 14.04 szerver-t telepítsd. Ha Debian-t akkor Wheezy-t.

Ubi szerver összepakolása

Írtam rá telepítő/konfig script-et is, kipróbálhatod, ha szeretnéd (VM-en és élesen is műxik).
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.09.14. 22:57:47

[merlinw.org]

Jim Morrison
számomra miért lenne jobb az ubi szerver? (webszerver, cpanellel, ftp kliens, ssh, mysql, stb)

MerlinW
Csak a CD1 kell neked. Sőt a ~100MB-os minimal install is elég neked, ha van neted. A sok CD-s cucc tartalmazza az összes csomagot offline telepítéshez. Egyébként használj Ubi szervert, mert jó. Én is azt használom webszervereken.
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.09.14. 22:14:48

[merlinw.org]

Jim Morrison
Szeretnék letölteni egy debian szervert (virtuális gépen próbálkozzak, webszerver, domain kezelés, ftp kliens, cpanel, stb) és már a letöltő oldalon elakadtam... :c van cd-1 cd-2 cd-3... stb. De nem emlékszem, hogy régen is ilyen sokat kellett volna letölteni... Mert ha nekem most 8x500megát kellene letöltenem, inkább ubuntu szervert használok (mintha a debian szerver is ugyankkora lett volna). Most akkor melyiket töltsem le?

A feladat elvileg egy fõsilus ZH része, és a mélyen tisztelt tanár úr közölte, hogy a rendszer újratelepítés tiltott. Imádom az ilyen életszerû példákat.
MerlinW
Huhh. Debian net nélkül szobadísz. Telepíts Ubuntu-t, az telepít mindent neked automatikusan lemezrõl. Mondjuk az hogy Debian nem tesz fel apt-t az majdhogynem kizárt dolog:) Furcsa mindenesetre:)

Ha nincs más mód, akkor másik gépen a debian csomagok oldalról letöltöd a cdrecords-ot és a függõségeit, majd dpkg -i csomagnév paranccsal telepíted. Ha hiányzik neki valami, kiírja milyen függõségei vannak. Ezeket egyesével letöltöd, telepíted sorrendben amíg fel nem települ a cdrecords csomag. Szöszölõs nagyon, de megoldható.

Azonban ha van rá mód, én vagy újratelepíteném tisztességesen a rendszert, vagy cserélném otthoni disztróra / ha szerver kell akkor az Ubuntu Server szuper kis cucc, több szerveremen is az fut lassan 8 éve. Lényeg, hogy normális esetben minden disztrónak alapból fel kell ismernie az optikai eszközt telepítés során, max nem csatolja alapból, amit viszont a lent írt mount -t .... paranccsal megtehetsz.

[merlinw.org]

A cdrecord nevû csomag nemtom, hogy hol van vagy van-e a gépen. A gépen a hálózat nem mûködik, és az apt-get csomag nincs telepítve. Dpkg parancs mûködik, de a hálózati szoftver csomagjaihoz hozzá kéne férnem a CD-hez. A CD-hez pedig nem férek hozzá mert nincs benne a /dev mappában.
MerlinW
root-ként:

apt-get install cdrecord
mkdir /media/cdrom
mount -t iso9660 /dev/scd0 /media/cdrom

fstab-ba:
/dev/sdc0 /media/cdrom0 iso9660 ro,user,noauto 0 0

[merlinw.org]

Kihalt egy topic de hátha.
A feladat egyszerû van egy debian linux rendszer és mountolni kellene egy cdrom-ot ami nincs benne a /dev könyvtárban, és scd* ill. hdc* nevû elemek sincsenek. Van egy sr1 nevû cucc cdrom csoporton de az "not valid block device".
MerlinW
Lásd, Ubuntu topik.

[merlinw.org]

Feltettem a legújabb Debian 6 DVD iso-t (4.4 GB) egy Acer Aspire One D255 netbookra, és nincs WiFi, nem ismeri fel a hardvert.
Ha valaki tudna segíteni, megköszönném.

Jim Morrison
Jelentem, sikerült puttyal összehoznom és minden kafa :)

Jim Morrison
ah köszi. Sima install ra nyomtam, nem a GUI ra, remélem akkor nem szedi le a GUIT és nem kell gigákat töltenem :)

MerlinW
Lehet a méret 200MB is, attól függõen mit kérsz telepítéskor. Ha nem kész GUI-t, se semmit csak egy openssh-t, akkor 200MB alatt leszel. Ha mindent kérsz, akkor lesz 5GB.

[merlinw.org]

Jim Morrison
köszi. Akkor majd pár hónap múlva visszanézek :D :)

MerlinW
5GB-ot körül telepít.

A normál kiadásnak pedig csak az elsõ lemezére van szükséged, nem kell mind.

[merlinw.org]

Jim Morrison
leszedtem ezt: debian-6.0.5-i386-businesscard
bocsi, hogy ennyi mindent kérdezek de nem mindegy mennyit töltök le: ez majd valamikor a telepítés közben fogja letölteni a dolgokat ?( kb mennyi)?

Jim Morrison
köszi, megnéztem a cd alatt lévõ i386ot. Most akkor 52Cd nyi anyagot kell letöltenem? (vagy 8DVD t)?

MerlinW
A 180MB-os az netinstall, mindent netrõl fog letölteni. Az pedig, hogy 32bites i386-ot vagy a 64bites amd64-et, az rajtad áll. Virtualboxhoz jó a 32bites, éles szerverre 64bites ajánlott.

Itt találsz normális CD képeket

[merlinw.org]

Jim Morrison
Hello !
Debian szervert szeretnék futtatni Virtual Boxban. Itt a kis CDk közül az i386ot kell leszednem? Putty használata miatt kellene, ezért gondoltam hogy kipróbálom csak fogalmam sincs hogy jól akarom e csinálni. És ez tényleg csak 180MB, vagy telepítés közben még le fog szedne pár gigát?

Lyukasbogrács
az, hogy a szerver verzió a háttérfolyamatokra (szolgáltatásokra) van optimalizálva, nem pedig a desktop alkalmazásokra.

Lazarus
mysql, php szerver alá keresek oprendszert, ubuntu szimpatikus. De nem rendelkezem semmilyen linuxos tapasztalattal. Ezért gondoltam arra hogy a desktop változatot választanám inkább, hogy könnyebb legyen kezelni. Mi a különbség a server és a desktop distrib között az interfész ram igényét leszámítva?
zeli
+: Az LXDE Wiki-n utána olvastam, hogy ha beteszem magam a powerdev csoportba, akkor mûködni fog, de ilyen csoport nem létezik nálam. Azt olvastam, hogy a HAL nem alkalmazza ezt a csoportot immár.

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

zeli
Hali! Nos, lenne egy problémám, amire két napja nem találok megoldást.
Telepítettem egy öreg P3-as gépre egy Debian-testing-netinstall + LXDE kombót. Hozzáadtam a felhasználónevemet a /etc/sudoers fájlba, de valamiért ha a kikapcsolás ikonra kattintok a panelen, akkor nem tudom újraindítani, és leállítani a számítógépet. A hibernálás sem látszott, mióta feltettem a pm-utils-t, azóta az látszik, de nem mûködik.
Ha root-ként jelentkezem be, akkor simán mûködik a leállítás/újraindítás.
Az az egészben a furcsa, hogy ugyanezt telepítettem pár nappal korábban Vboxban teszt jelleggel, és most néztem, hogy ott mûködik ez a 'sima' felhasználóval is.
Kicsit figyelmetlen voltam, mert nem visudo-val szerkesztettem a fájlt, hanem nanoval mindkét esetben, de a 'visudo -c' azt írja, hogy parse ok, szóval az nem lehet olyan nagy probléma. Akkor mi lehet ?

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

MerlinW
Sziasztok! Valaki letudná nekem írni a legrészletesebben, hogyan kell a Debian Kernelét fordítani? Vagy ha esetleg valakinek linkelne olyan oldalt ahol ezt leírják (Lehetõleg magyarul legyen)! A válaszokat elõre is köszönöm!
MerlinW
Jaja, jó lett. Desktop-nak mondjuk csak most jó, fél év múlva már testing tárolózni kell:) Viszont szervernek tuti, mint mindig. A háttérképét viszont imádom:)

[merlinw.org]

MM2
Használjatok Debian 6.0.1-et : )

MerlinW
Nincs mit:)

[merlinw.org]

Ryleh
koszonom!ezt mar egy total uj,telepitett Deb rol irom,siman fut,frissit.
hardverfogyasztasa minimalis,amire kell azt tokeletesen fogja nyujtani.
zenehallgatas,egy bongeszo es max 140mb ram hasznalva 105 cpu mellett.
hogy nem vadiuj verzio,meg egyebek...nem gond,nem fontos.
koszi,hogy ezt ajanlottad:)

MerlinW
Elsõ elég, de ott a netinstall 150MB, az is elég. Netrõl letölt mindent ami kell.

[merlinw.org]

Ryleh
rakerestem a letoltesekre

kb 3o db cd,es 6 dvd talahato...melyiket kell letoltenem,kiirnom<
a live cd/t kiirtam ,tetszik,alig fogyaszt.feltennem fullban.
ha lehet kerenek egy linket.

koszonom:)

Kösz szépen a segítséget!
Oldal 1 / 4Következő →