119
Ásványtan (mineralógia)
  • szabod
    Az jó sok kőzet, főleg fél év alatt. :O

Amúgy minden ásványbarátnak és kezdő gyűjtőnek ajánlom az alábbi cikket, elég sok mindent leírtam a gyűjtésről és az alapokról :D
  • Bontakun
    Am fél évig van csak ásvány és kőzettanunk sajna, a tanterv miatt nem fér bele több:S Így van 60 db ásvány és 180 db kőzet amit fel kell ismernünk + lelőhely:D
  • Bontakun
    Hát Árpád tanár úr sajna nagyon elfoglalt a TDK miatt álltalában, meg ugye egyébb dolgok:D Ő igazából csak azokkal van gond nagyrészt amit kiskoromban kaptam:D Azokhoz is lehet volt cetli csak elveszett, én meg akkoriban még csak kitettem őket a polcra:D Meg általában minden évben kaptam 3 db-ot kb azt felgyülemlet:D De azon belül is inkább az ilyen kisebb marokkövek azok amik problémásak:D Ez a nagy történet:D
  • szabod
    Jó van benen vmi, én sem mennék oda :D EKF-ben nincs ásványtani tanszék? Mondjuk ott csak földrajz és környtan szak van, geológus képzés nincsen, nem is értem minek tanítanak ásványtant, geográfiára nem kell:D Anno megjelöltem közelsége miatt azt a sulit én is, igaz nem első helyen. Mondjuk Dávid Árpádnak is megmutathatod, sztem felismeri őket :D
    Vagy ha már a Természettudományi Múzeumba elmentél, akkor nézz be hozzánk az ELTE-re, Ásványtani Tsz-en tuti segítenek.
    Amúgy honnan vanna ksz ásványaid, hogy nem tudod mik? Mármint úgy értem, hogy ha veszel akkor adnak hozzá papaírt, ha meg gyűjtöd akkor a lelőhely ismeretében nem olyan nehéz meghatározni. :)
  • Bontakun
    Hát igazából picit cinknek érzem, hogy itt meg ott kérdezgetem, de vhogy nem tudom azt elképzelni, hogy odamegyek egy kiállítóhoz 30 db ásvánnyal és megkérem, hogy kérlek mond már meg mik ezek, így inkább itt próbálom kideríteni:D Csak ugye azért jön ki érdekesen, mert pl földrajzra járok Egerben, de pl ott ásványfelismerésnél mikor volt, a piroluzit teljesen máshogy nézett ki:D Így magamtól 35 db fajtát sikerült beazonosítanom, viszont a többit már nem tudtam. Ma pl elmentem a MTTM-ba és ott az ásvány boltnak köszönhetően újabb 2-3 ásványt be tudtam azonosítani:D
    De köszönöm szépen a segítséget:D Már csak kb 5 darab van amit nem tudok:D
  • szabod
    Na nézzük sorban. Az a nagy ásvány középen barit, először gipszre gondoltam, de inkább barit. A sárga lehet citrin, de inkább kalcit, mint ahogy a barit másik oldalán levő sárgásbarnás cucc is. A 2. képen ez valami jószágnak a héjára emlékeztet. A csiszolt cuccokat nehéz felismerni képről, mert agyonpolírozzák és elvesztik a jellegzetességüket. Az a fehéres sárgás opál, és benne a zárványok ("növénymaradványok") pedig mangándendritek az biztos. Az a szögletes lilás vmi lehet fluorit is, bár én ilyen sötétet még nem láttam. Kérdezd meg ezeket is indexen, többen csak összehozzuk :) Ott is regisztrálva vagyok, csak ritkán írok, ott inkább csak olvasok.
  • Bontakun
    Itt lennének. A sárgás kőzetnél én citrinre gyanakodom, bár ki tudja. Van egy lilásabb, ő a meglátásom szerint esetleg Fluorit lehet, illetve van az a feketés kő, ami lehet üveggyanta, obszidián, esetleg sima üveg, bár utóbbit kizárnám, mert kívülről kőzetnek látszó tárgyban van benne, de ki tudja. Mellette még ilyen kis zöldes bogyószerű dolgok vannak benne. Nem hiszem, hogy légbuborék lenne, esetleg valami növényi dolog lehet.
    Előre is köszönöm a segítségedet!:D

• szabod
    persze nyugodtan
  • Bontakun
    Esetleg később még 1-2 ásványt megkérdezhetnék?
  • szabod
    szívesen :)
  • Bontakun
    Értem. Köszönöm a segítséget:D Így újabb egy fajtával sikerült kibővíteni az ásványgyűjteményem neked hála:D Még egyszer thx:D
  • szabod
    Hű így már mindjárt más :)
    Hát maradjunk annyiban, hogy van ezen több minden is, piroluzit és manganit is sztem, meg mintha markazit is lenne. Nevezzünk inkább mangánércnek, és akkor sztem elég pontosak vagyunl és téved dolgok sem hangzanak el. Szerintem egyébként úrkúti a példány ezek alapján, már ha hazai.
  • Bontakun
    Itt lennének a további képek

• szabod
    Ez sem rossz ötlet, lehet abból többet tudok mondani.
  • szabod
    Értem, hát élőben többet tudnék mondani. így annyit mondhatok, hogy manganitra hajaz inkább a felépítése miatt. Az az irizáló réteg rajta pedig goethit lehet, esetleg kalkopirit, bár utóbbival nem szokott együtt előfordulni, ellenben a piroluzit igen. Szóval a 2 közül valamelyik lesz.
  • Bontakun
    Végig néztem az összes ásványos könyvem + neten angolul és magyarul kerestem rá, mert én is vmi mangánásványnak tippeltem volna. Így sajnos maximum annyit tudok tenni hogy esetleg részletesebben lefotózom:S
  • uwu200
    Én nem tudom milyen kőzet ez de szinte biztos hogy nem csak egyféle ásványból áll.
  • Bontakun
    Hát sajnos csak annyi rémlik, hogy a várban vettük (Csak akkor még 7 vagy 8 éves voltamxD)
    Így sajna nem tudom, hogy honnan származik:S
  • szabod
    Azt lehet tudni honnan van?
    Így elsőre vmi mangánásványnak nézem, piroluzit vagy manganit, több infó kellene.
  • Bontakun
    Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni, mivel akárhogy keresem, ezt az ásványt sajnos nem tudom beazonosítani:S Előre is köszönöm a segítséget!

• szabod
    már értem, vszínűleg szenesedésnek indult a fa, de betemette vmi kovás üledék és megkovásodott. Szép darab :)
  • Kewell

ez 2 kisebb darab a sokból, elég üveges utánérzése van, ezért vágtam én rá egyből hogy opálos valami, volt olyan aki obszidánnak nevezte, de aztán kiderült hogy az tuti nem.
    A zafír vadászat, már tervbe van véve de még nem jutottam el odáig, ahogy a nagybörzsönyi régi bányákhoz sem, de majd eljő az az idő is:)
  • szabod
    A szenes az nem opál :)
    Az olyan fa ami szenesedésnek indult, lignitben is lehet rengeteg ilyet találni. Az lehetséges, hogy mondjuk csak egy része szenes, a többi meg kovásodott. A kovásodás sem mindig opálként történik, lehet kalcedon, jáspis is.
    Egyébként a Börzsönyben még szép zafírokat is találtak, persze mm-eseket. Márianosztrán és Szobon elsősorban.
  • Kewell
    Gránátból egy feles pohárnyit már összeszedtem:) igaz a nagy része törött, de akad benne 1-2 ami szinte tökéletesen szabályos, azonkívül még faopál van rengeteg, múltkor egy majd jó 40-45 centis darabot hurcoltam haza, azt mondták rá hogy valszeg megszenesedett, de nem tudom mi a különbség a szenes meg a kovás faopál között.
  • szabod
    azért szép gránátokat lehet találni arrafelé :)
  • Kewell
    A májusi túra nem lehet rossz lehet, majd ráveszem magam hogy elmenjek, itt felénk a Börzsönyben sajnos nem sok izgalmas dolog akad.
  • szabod
    Hát igen, sokaknál baj ez, nálam is problémás volt. Én mondjuk MAMIT tag vagyok, az ő túráikra menni fogok, az is jöhet aki nem tag, bővebb infó itt. Meg járni kell börzékre, ismerkedni a gyűjtőkkel. Én szoktam mondjuk szaktársaimmal is járni, de nekünk ez szakma is.
  • Kewell
    A Geománia fasza oldal, gyakran nézegetem, csak az a baj hogy nem igazán mozgok olyan körökben hogy sok helyre eltudjak járkálni ásványokat gyűjtögetni:(
  • szabod
    Na az újraélesztési próbálkozást megkezdem (remélhetőleg egy minimális életet tudok ezzel a topikba lehelni)
    Először is az alapok. Ahogy végigolvastam a topikot nincs mindenki teljesen tisztában a fogalmakkal, úgyhogy egy kis gyorstalpaló:
    - ásvány: természetes kristályos vegyület/elem (persze mindhárom részre vannak kivételek pl az opál nem kristályoosodik, de magával ásványokkal mindenki tisztában van, szóval nem részletezném)
    - kőzet: legegyszerűbben ásványkeveréknek lehet megfogalmazni, 3 csoportjuk van: magmás, metamorf, üledékes. Az alcímben szereplő ásványtan nem foglalkozik velük, helyette a kőzettan (ki gondolta volna?) vagy petrológia
    - drágakő: valamely (általában gyakori) ásványnak a ritka (és esztétikus) változata, olyan hogy féldrágakő nem létezik, csak egy téves megfogalmazás, amely megmaradt a köztudatban. példák: kvarc - ametiszt, hegyikristály, rózsakvarc stb., korund - rubin, berill - smaragd, akvamarin és így tovább.
    Aki szeretne szép ásványokat látni, íme pár hely amit érdemes meglátogatni (a teljesség igénye nélkül)
    - Magyar Természettudományi Múzem, BP
    - ELTE TTK Ásványtár, BP
    - Magyar Állami Földtani Intézet, BP
    - Mátra Múzeum, Gyöngyös
    - Ásványmúzeum, Kaposvár
    - Ásványmúzeum, Siófok
    - Herman Ottó Múzeum, Miskolc
    ...
    Illetve vannak ásványbörzék is, a börzenaptár itt elérhető.
    Aki gyűjtéssel is szeretni foglalkozni annak ajánlom a Geomániát. 1000-től is több lelőhellyel, részletes leírásokkal és fényképekkel áll minden gyűjtő/érdeklődő rendelkezésére. Illetve a börzenaptárnál linkelt Magyar Minerofil Társaság is jó kiindulási pont.
    Majd jönnek képek is a későbbiekben.
    #46: ahogy nézem az homokkő lehetett, bár így 2 év után már lényegtelen :)
  • szabod
    Van ilyen topik? Tök jó, kár hogy kihalt teljesen...
    Újra kéne éleszteni. :)
  • Galy
    műmárvány? :)
  • passatgt
    szerintem nem az, túlhomogén nem?
    amúgy elvétve, a durva oldalon lehet látni pár csillogó szemcsét
    ez elvielg ilyen falburkoló, kaptam belőle egy utánfutóval, csak nemtudom milyen típusú, mert elszeretném adni, csak ugye így nemtudom mit mennyiért:)
  • Galy
    márvány?
  • passatgt
    Kellene egy kis help:)

Vannak ilyen kis köveim:

Valaki nem tudja mik ezek, milyen típusú kövek?

Előre is köszi
  • zvaragabor
    Kösz. Majd teszek még mást is később.

Off: Te milyen suliba jársz/jártál? Olvasom itt a 7-es hsz-edet.
  • Aquir
    szépek xD
  • zvaragabor
    Nővérem szereti az ásványokat, nekem is nagyon tetszenek, bár én eddig nem igazán foglalkoztam velük. Belinkelek néhányat. Az óra csak azért van, hogy látható legyen a méret. Habár az órában is van ásvány. :)

Gipszkristály:
    http://postmortem.tarhaz.eu/file/DSCF4101.JPG

Ametiszt:
    http://postmortem.tarhaz.eu/file/DSCF4114.JPG

Ametiszt 2:
    http://postmortem.tarhaz.eu/file/DSCF4159.JPG

Pirit:
    http://postmortem.tarhaz.eu/file/DSCF4125.JPG

Nem tudom mi, de tök jó, belül üreges, talán kvarccal van belepve a belső fala, kívülről olyan, mint egy átlagos kavics:
    http://postmortem.tarhaz.eu/file/DSCF4129.JPG
    http://postmortem.tarhaz.eu/file/DSCF4132.JPG

Sok minden egybe:
    http://postmortem.tarhaz.eu/file/DSCF4160.JPG

Kvarc tán, de egyik oldalán a kristályok falán is apró kristályok nőttek, mintha tejbegríz lenne rajta. :D
    http://postmortem.tarhaz.eu/file/DSCF4133.JPG
    http://postmortem.tarhaz.eu/file/DSCF4141.JPG

Kvarc 2:
    http://postmortem.tarhaz.eu/file/DSCF4164.JPG

Kvarc 3:
    http://postmortem.tarhaz.eu/file/DSCF4173.JPG

Van még rengeteg ezeken kívül, csiszolt, nem csiszolt, de azok kissebbek.
  • flippy
    Osztályommal 1 hete voltunk itt kirándulni, nagyon tetszett!
  • blackgamer
    Új ásványt fedeztek fel magyar kutatók
  • Gerzson
    Minden hónapban bemutatunk néhány ásványt vagy ásványcsoportot az egyetem mintegy 1100 ásványfajt tartalmazó gyűjteményéből.