119
Ásványtan (mineralógia)
  • Galy
    akkor nagy az esély rá, hogy ez egy szimpla kavics a tiszai sóderből, csak szépre kopott :)
  • Thomas Hangmen
    Ja és ha számít valamit, tiszai sóderből származik ;)
  • Thomas Hangmen
    nemtom:D
  • Aquir
    netán megkövesedett kaki? :)
  • Thomas Hangmen
    Helló
    Nem rég találtam ezt a követ, de gőzöm sincs, hogy mi lehet. Gondoltam felteszem ide, hátha születik valami válasz.
    Szóval:

Üdv
  • Fido4life
    úgy néz ki mint 1 sűndisznó
  • Aquir
    Bezzeg gyakorlaton nem ilyen szépek voltak :P
  • blackgamer
  • blackgamer
    Voltam a kiállításon, készült pár kép, Budapesten nov. 30-ig még megtekinthető szerintem érdemes megnézni mert nagyon szépek

• Doomista
    vágom miröl beszélsz,kémiábol tanultuk ezt 2 éve,én is csintam egyet akkor,és 5-t kaptam,jo kis cucc :))
  • sz4bolcs
    Én csináltam befőttes üvegben sókristályt ...meg olyan kék rézgálicos izébigyót.. Kalkanitot(?) :)
  • Doomista
    megnéztem,eléggé drága,most kihagyom,másra gyüjtök :)
  • Doomista
    remélem 100 ft/1 db :D:D
  • Galy
    nemesopál a pontos neve, keresésével lehet próbálkozni :)
  • Doomista
    ilyen kő nekem is kell ... :O
  • Gerzson
    Fókusz és egyéb bulvár műsorok fel-felkapják ezt a témát időről-időre
    Vannak helyek ahol nagyobb koncentrációban feltorlódhat arany, egyes patakok szkanyarulatánál lerakja a hordalékot, vagy a Dunában is próbálkoznak
    igazából nem hiszem hogy akár 1 g-ot is össze lehet hozni mechanikus módszerekkel, kémiai amalgámos (higanyos), ciános eljárásokkal pedig gondolom nem szeretnél foglalkozni

drágakövet nem hiszem hogy találnál kishazánkban, ráadásul egy ásvány akkor válik drágakővé ha bizonyos feltételeknek megfelel
    bár van egy feljegyzés miszerint Magyarországon egy patakban találtak egyszer gyémántot, de valószínű valaki elvesztette :)

"magyar drágakőnek" tekinthető az opál, amit a Felvidéken már ezer éve bányásznak

bányászati tevékenységet természetesen be kell jelenteni, de ha kiülsz egy patak partjára és elkezded szitálni a hordalékot, erintem senki nem fog rád szólni, de egy dolgot nem át szem előtt tartani: Nem mind arany ami fénylik :)
  • ZilogR
    És arról ki tud, hogy ha vki aranyat akar mosni, esetleg ásványokat, féldrágaköveket, drágaköveket kapirgál össze kis hazánkban és ezt rendszeresen teszi egy adott területen, azt melyik hatóságnál kell engedélyeztetni? Nem vicc a dolog, gondolj arra, ha esetleg ezeket a szerzeményeket el akarod adni!

Ha aranyat mosok, az az én tulajdonom, vagy az államé? (Tekintve, hogy ha el akarnád adni, azt kb. 1500Ft/g áron teheted meg egy-egy ékszerésznél, ám ha állam bácsi veszi meg (pl. Nem zeti Bank), akkor jogosan követelheted a napi árfolyamot érte (ez most 4500Ft/g körül mozog)).

-=ZR=-
  • Aquir
    a sok alkohol :)
  • elbalazs
    Sziasztok!
    Figyelmetekbe ajánlom az esztergomi Bazilika mellett található Vármúzeum kőtárát!
    Mindenféle drágakövek,ásványok vannak kiállítva.Vásárolni is lehet,nem csiszolt,
    hanem koptatott köveket megdöbbentően olcsón 80ft/db.áron.Nagyon szépek is akadnak
    köztük,lehet válogatni.Egy értelmes nyugdíjas bányamérnök a felügyelő,lehet tőle kérdezni,szívesen válaszol.A belépés ingyenes!
  • Dragooon #20
    egy-két hét kimaradás az általános iskola második osztály olvasás/irodalom órájáról ^^ :P :D
  • Doomista
    drágakövem nekem sincs,meg hát az anyi pénz,meg minek ékszer a kezemre,vagy egy ezüstgyűrűm,egy aranynyakláncom,és kész,aztis csak ilyen illedelem helyeken hordom ... köveket veszek,abbol sem veszek már mindig mint régen,viszont mindennap elöveszem és megnézem mind1iekt ujra és ujra,milyen szépek .
  • laliking
    miért olvastam úgy a topic címét hogy ásványvízzel főzzetek? :D
  • Dying Soul
    Sajnos igazán drága drágakövem nincs, de például jade lóg a nyakamban. :)
  • Doomista
    hát már láttam nem is 1 db hamisitványt,én amit eddig vettem,az újságba volt,a másik része meg természetgyogyásztol .
  • Gerzson
    én nem szeretem ezt a spirituális felhajtást amit sok ember az ásványokban lát
    én tudományosan közelítem meg, nekem egy csiszolatlan kő szebb mint egy kaviccsá csiszolt, mesterségesen színezett, sőt sok esetben megtéveszően egy drágább ásvány kinézetére változtatott vagy a természetben nem létező színre festett kő látványa

igazából ez a horoszkópos dolog csak biznisz
    amit a trafikban megveszel, annak már nem sok köze van az eredeti ásványhoz

(ok, majd fotózok ha lehet)
  • Doomista
    wááá tuti nem mék el,messze van,idö se lesz rá,ha van géped,csinj fotokat
  • Gerzson
    2006. szeptember 15-től november 30-ig Bányavirágok néven kiállítás lesz a Természettudományi Múzeumban

A Nagybányai Ásványmúzeum vendégkiállítása Magyarországon 5 helyszínen (Szolnok, Budapest, Sopron, Debrecen, Nyíregyháza) kerül bemutatásra. A tematikus bemutató mintegy 100 db ásványt vonultat fel.

erre biztos kinézek...
  • Doomista
    jah az igaz,de mrá készül belöle sok ékszer,egy csomo szép ékszert láttam belöle,és nagyon jol mutat !
    Neked mi a köved (jegyedhez) ?
  • Gerzson
    persze :) gyakorló gyűjteményben nem drágakő minőségű ásványok vannak, csak szemcsék
  • Gerzson
    :) jöhet aranymosás is, régebben sokat olvastam róla
  • Gerzson
    nekem csak pár van, ritkán veszek ásványbörzén, inkább csak nézelődök
    a borostyán nem ásvány, mert szerves eredetű (fenyő gyantája), viszont a drágakő kategóriába belefér (csak annak írom aki esetleg nem tudja)
  • Gerzson
    köszi szépen, tényleg ide illik
  • Aquir
    Nekünk volt Ásvány- meg Kőzettanunk, bezzeg csak párat mutattak az ilyen gyönyörűségek közül :P :)
  • ZilogR
    ...err, az aranymosás belefér???

-=ZR=-
  • Dying Soul
    Én is szeretem őket. :)
  • Punker
    átrakom a tudományosba.
  • KaBuTo666
    én imádom az ilyen ásványokat,közeteket,drágaköveket,elmondom nekem mik vannak;
    -rózsakvarc
    -amazonit
    -ametiszt
    -lepidolit
    -pirit
    -geóda
    -tigrisszem
    -kianit
    -achát
    -fuchsi
    -hegyikristál,ebböl több fajta,(csiszoltak és köre épültek)
    -borostyán(ez a saját jegyemhez való kő,avagy a "rák" jegy köve.)
    Van még néhány db barlangból származó sókő :)
  • Galy
    jelen!
    és most?
  • Gerzson
    Szeretettel várok mindenkit a topicba, aki szereti, gyűjti, csodálja ezeket a természeti képződményeket

kedvcsinálónak...

korund ásvány rubin nevű változata látható a képen