Opteron és Cell chipek az IBM új szuperszámítógépében
← ElőzőOldal 2 / 2
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Bizony, fontos szempont a Cell brutális sávszéle is, hogy a parallel architektúrák támogatása. Itt visszájára fordul a kritikusok vesszõparipája: "a FLOPS nem minden". 😊
Apropó FLOPS, sajnos sokan nem fogják fel, hogy az S is hozzá tartozik a mértékegységhez, az jelzi az idõegységet. Mint a km/h-nál a h.
Még egy megjegyzés a cikkhez: a Cell eleve nem csak a PS3-ba készült, már a kezdetekkor terveztek más alkalmazást is.
Apropó FLOPS, sajnos sokan nem fogják fel, hogy az S is hozzá tartozik a mértékegységhez, az jelzi az idõegységet. Mint a km/h-nál a h.
Még egy megjegyzés a cikkhez: a Cell eleve nem csak a PS3-ba készült, már a kezdetekkor terveztek más alkalmazást is.
Várjuk meg, mikor épít 4-core Core2-esekbõl szuperszámítógépet az Intel. (És mennyiért.)
Magam is ezt az oldalt akartam linkelni.
Megjegyzések:
Double prec. Linpack 1kx1k-ben tényleg csak ~30%-kal gyorsabb, mint egy 3.6-os P4. (2kx2k-ban valamivel gyorsabb. Single-ben meg 6x-os, de ezt írtad.)
De ne csak ezt az egy adatot nézzük! Alább több alkalmazásnál akár 1db SPE is 2x gyorsabb, mint egy P4... 8 SPE így 16x-os teljesítményt hoz.
Bizonyos dolgokban meg 35x gyorsabb.
Kb. 2 éve írtam egyszer az IBM-nek (valamilyen Celles infó emailre), és rákérdeztem erre a Single Precision dologra, tehát hogy ez elég-e tudományos célokra. Azt válaszolták, hogy a legtöbb esetben elegendõ.
Megjegyzések:
Double prec. Linpack 1kx1k-ben tényleg csak ~30%-kal gyorsabb, mint egy 3.6-os P4. (2kx2k-ban valamivel gyorsabb. Single-ben meg 6x-os, de ezt írtad.)
De ne csak ezt az egy adatot nézzük! Alább több alkalmazásnál akár 1db SPE is 2x gyorsabb, mint egy P4... 8 SPE így 16x-os teljesítményt hoz.
Bizonyos dolgokban meg 35x gyorsabb.
Kb. 2 éve írtam egyszer az IBM-nek (valamilyen Celles infó emailre), és rákérdeztem erre a Single Precision dologra, tehát hogy ez elég-e tudományos célokra. Azt válaszolták, hogy a legtöbb esetben elegendõ.
Nem gondolod, hogy az USA nukleáris program elõnyben részesedik a játékkonzolokhoz képest, meg ehhez adnám még hogy a Cell-t az IBM gyártja, tehát nem kell neki várnia, hogy legyen elég a piacon. A hír szerint egyébként 2007-ben lesz kész. Akkor az 1 PFLOPS azt hiszem elég komoly lesz (szerintem a jelenlegi BlueGene marad még egy évig a csúcs és az még csak picit több mint 1/4 PFLOPS. Különben sem lehet egy ilyen rendszert a Core 2-hez hasonlítani, igaz, hogy a Core 2 fogyasztása már nem olyan magas mint a NetBurst volt, de azért még mindég több mint a Cell, ugyanakkor a Core 2 nem lett Massive Paralell architektúrákra tervezve, míg a Cell igen és sokkal könyebben (olvasd) olcsóbban skálázható. Szóval senkinek sem fog az eszébe jutni, hogy Core 2-bõl szuperszámítógépet építsen (persze lesz esetleg cluster rendzser belõlle, de az nem fogja meg sem közelíteni a PFLOPS-ot).
Aztán a cikkben ki kellene javítani a dolgokat, mert "petaflopos" nem létezik, nem flop hanem FLOPS, vagyis FLoating point Operations Per Second.
Aztán a cikkben ki kellene javítani a dolgokat, mert "petaflopos" nem létezik, nem flop hanem FLOPS, vagyis FLoating point Operations Per Second.
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
Ahogy az oldalon is szerepel a SP max peak teljesítménye a cellnek 230 GFLOPS, DP-nél ez már lecsökken 21 GFLOPS-ra. És mire szélesebb körben hozzáférhetõ lesz a Cell, úgy hogy elég számú fölös kapacitás legyen a konzolos eladásokon felül egy ilyen project beindításához az még odébb lesz. Aztán utána még meg is kell építeni a rendszert. Mire elkészül szerintem lesz vagy 2010 addigra meg már az akkori eredményekhez mérten kell nézni ezt az 1 PFLOPS-ot.
Mire jõvõre elérhetõk lesznek jobban a Cell procik, addigra már az Intel is 4 coreos Core2-eseket fog gyártani. Double precisionban azok már biztos le fogják nyomni a Cell-t és SP-ben is egyre jobban a nyakára fog mászni, bár ott soká lesz még mire utolérik.
Mire jõvõre elérhetõk lesznek jobban a Cell procik, addigra már az Intel is 4 coreos Core2-eseket fog gyártani. Double precisionban azok már biztos le fogják nyomni a Cell-t és SP-ben is egyre jobban a nyakára fog mászni, bár ott soká lesz még mire utolérik.
Ha beírod gugliba a linpack+cell mágikus szavakat akkor elsõnek egy ibm-es tesztet dob ki:
http://www-128.ibm.com/developerworks/power/library/pa-cellperf/
Kár hogy az összehasonlításban az Intelnek csak a régi NetBurst architectúrájú procija szerepel, kíváncsi lennék egy Core2-es WoodCresttel mit produkálna.
Mindesetre ebbõl is látszik hogy single precisionban a cell nagyon jó közel 6x gyorsabb mint P4-es. Viszont double precision esetén az elõny minimálisra csökken úgy ~35%-os. Ezt szerintem az új Core2-es architechtúra lazán behozta, fõleg azonos 3.2Ghz-es sebességen összevetve.
Persze szépek ezek a single precision eredmények a Cell-tõl de tudományos számításoknál nem hiszem hogy ilyennel szoktak számolni, ott azért a standard a double precision floating point.
http://www-128.ibm.com/developerworks/power/library/pa-cellperf/
Kár hogy az összehasonlításban az Intelnek csak a régi NetBurst architectúrájú procija szerepel, kíváncsi lennék egy Core2-es WoodCresttel mit produkálna.
Mindesetre ebbõl is látszik hogy single precisionban a cell nagyon jó közel 6x gyorsabb mint P4-es. Viszont double precision esetén az elõny minimálisra csökken úgy ~35%-os. Ezt szerintem az új Core2-es architechtúra lazán behozta, fõleg azonos 3.2Ghz-es sebességen összevetve.
Persze szépek ezek a single precision eredmények a Cell-tõl de tudományos számításoknál nem hiszem hogy ilyennel szoktak számolni, ott azért a standard a double precision floating point.
s/terrabyte/terraflops/
When using Linux - there\'re no walls, so we don\'t need any Gates or Windows, do we?
ahhoz az ,,osszedobnak'' reszhez csak annyit szolnek hozza, hogy a top100-ba bekerulo szuperszamitogepek messze a legdragabb reszegysege az interconnect, majd ezutan kovetkeznek a szerverek amikbe beleteszik a ramot, ezutan jon a RAM, majd _legvegul_ a processzorok. Raadasul az a 2 terrabyte messze all a valosagtol, ha akar a LinPack futtatasa eseten elerik a 100 GFLOPSt mar baromi joljarnak, de szerintem joval lentebb lesz az.
When using Linux - there\'re no walls, so we don\'t need any Gates or Windows, do we?
raadasul a 256 is mindossze az elmeleti korlat, a gyakorlat ennel joval rosszabb lesz, raadasul nem minden muveletre jon ossze a 256 sem (es mint mondtad nem is single precession 😊 )
Izé...27, de jó lenne ha ezen a fórumon is lehetne a hsz-eket módosítani...
Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!
És így "csak" kicsit több mint 500 proci kéne. 25 db 20 procis szervert összedobnak és kész is...na jó, 22.
Én úgy tudom,hogy 2Tera Flop körül van, nem?
Szerintem egy szuperszámítógépen nem single precisionnal fognak számolni, fõleg nem nukleáris kutatásoknál. Akkor pedig a 256 gflops máris nem annyi.
A cell nyers teljesítménye 256gflpos. Ez alapján kb. 4000 darab kell. Ennél sokszor több procis gépek is vannak.
Csak a lényeg hiányzik a hirböl 😊
Hány Cell ill. Opteron kell az 1 petaFlops hoz ?
Hány Cell ill. Opteron kell az 1 petaFlops hoz ?
Linux nem Win: http://www.unixlab.hu/LNW/index.html gentoo : http://www.gentoo.org/main/hu/philosophy.xml
floating point operations per second, azaz a másodpercenkénti lebegõpontos számítások mennyisége.
Egy csúcs pc kb. 10 GFLOPS
Egy csúcs pc kb. 10 GFLOPS
Valaki segítene mit is jelent a "flop" ?
Köszi
Köszi
← ElőzőOldal 2 / 2