724
The Hobbit
  • TDC Geronimo
    Remélem ezt a filmet nem abba az okádék kamerás felvételbe akarod megnézni, ahogy fent van most neten... Ha más miatt kell felirat akkor ok.
  • Belkar
    Valaki nem tudna mondani egy helyet ahonnan le lehetne tölteni feliratot a filmhez? Angol vagy magyar tök mindegy.
  • Kheled
    Boldog Karácsonyt Drágaszág!

Gollam az étteremben:

Pincér: Jó napot, uram! Mit hozhatok?
    Gollam: Halackát!
    Pincér: Értem. Hogy szeretné fogyasztani?
    Gollam: Nyerszen és capkodószan.
    Pincér: Világos. Óhajt valami köretet hozzá?
    Gollam: A burgonyát meg tardszd meg!
  • Fehercsoki
    Megnéztem végre a filmet 2D-ben, 48 fps jól jött volna, direkt figyeltem és amikor gyorsan mozgott a kamera akkor elég mosott volt minden, ha a kamera állt és gyors mozgás volt az rendben volt, a film tetszett, de minden nagyon(szerintem túlságosan) gyorsan történt, az egyik pillanatban egy erdőben vannak a másikban pedig már egy hegy gyomrában. Kevés volt a bevezetés és az átvezetések is hiányoztak, nem nagyon volt meg utazás feeling.(könyvben azért az egyes helyeken több időt töltenek el...)
  • k0trapali #440
    Ahol passzos a derekánál oda tesz, a bugyigumi hozzászorítja a testéhez.
  • szabii98
    nagyon vékony gatyája van és ráfűzi, mittudomén. Nem ez a lényeg :D
  • sandor8206
    hát adtam egy kurvára nagy marhaság választ egy kurvára nagy marhaság kérdésre
  • BoneDragon
    Igen és mond már el nekem abba a gatyába hogyan tartja a gyűrűt? Ráhúzza a drágaszágra?
  • sandor8206
    miért lenne zseb? lehet a gatyájában tartotta a másik drágaszág mellett
  • BoneDragon
    Nekem az volt fura, mikor gollam a "gatyája" alá nyúlt. Szóval van a bőrén zseb?...
  • Grove4
    Pont a legcsekélyebb dolgokat soroltad fel szerintem.
  • grizzly21
    En pont elolvastam elotte az elso 6 fejezetet, es igy nagyon zavart, hogy egy csomo dolog mashogy volt. Egy ket dolgot ertek, hogy miert, de a legtobb csak furcsa volt.
    Nehany pelda:
    (SPOILER)
    - a 3 troll (vagy mi)-al valo harc: ugy kaptak el a torpeket valojaban, hogy bealltak a fak moge lesbe
    - Bilbo nem akart hazamenni a konyvben (itt elindult volna ha nem nyilik meg a fold alattuk)
    - ja itt nem is a fold nyilt meg alattuk
    - az a nyilt terepen valo futkarozos jelenet szerintem nem volt a konyvben
    - Gandalf nem trukkozve kuldte oket a tundehazba, hanem eleve oda akartak menni, es nem remlik vita sem Gandalf es Thorin kozott
    - szaruman, barna magus, ezek sem remlenek, Elrond szivesen segitett nekik es tovabbmehettek maguktol
    - Gollam nem akkor ejtette el a gyurut, hanem elotte mar, es a sotetbe tapogatozva talalta meg Bilbo veletlenul
    - a fogadasnal az utolso kerdesnel a filmben nem jott at szerintem, hogy azt eloszor csak maganak tette fel Bilbo, nem kerdesnek szanta
    - amikor megnyerte a fogadast Gollam visszaevezett a szigetere es ott veszi eszre hogy nincs meg a gyuru - amit ott orzott, nem maganal tartott (hulyen is vette ki magat, hogy miert kezdene el keresni a gyurut hirtelen ?)
    - ez az egesz rossz gollam - jo gollam skizofrenia nem tudom a lotr-ben benne van-e, a hobbitban nincs, egyszeruen csak tobbesszamban beszel
    - mielott kijott a barlangbol nem latta a tobbieket
    - a kijarat elott egy orsegnek kellett volna lennie, ami abszolut lemaradt - a preselos, gombelszakados resz itt lett volna nem elotte

Mindegy, ezer ilyet lehetne irni, de a lenyeg csak az, hogy szerintem nem erdemes a konyvet kozvetlenul elolvasni, mert engem pl kifejezetten zavart hogy egy csomo minden mashogy volt.
  • b-type
    Tehát ha kicsit zavaros akkor az azért lehet, mert ennek a pillanatnak (a kőórások feltűnésének), az a jelentősége, hogy nincs jelentősége :))
    ..ha belegondolsz, vannak lények amik ha valamelyik oldalra állnának, a másik oldalnak nem lenne esélye..és magyarázata sem, hiszen a kőóriások miért is állnának valamely oldalra? Számukra nincs jó és rossz, egyéni dolgaik vannak.
    Az Ent-k sem dönthetnek úgy hogy segítik az egyik vagy a másik oldalt, ők megállították a fák pusztítását..mert számukra ez volt a rossz, és a fő gondjuk az Ent asszonyok eltűnése volt.
    Ahogy pl. Szméagol-Gollam utalt rá, a banyapók (Ungoliant 'vére') nem tartotta volna meg a gyűrűt, így azt megkaphatta volna Gollam, ha hozzávezeti Frodo-t és Samu-t.
    Ahogy Gandalf a mostani moziban elmondta (fontos!), ő másban látja a megoldást mint Szarumán a gonosz elleni harcban, ő nem a hatalomban, hanem annak éppen hiányában, az egyszerű lényekben látja a győzelemhez vezető utat...és igaza lett. Galadriel visszautasította a gyűrűt (mondjuk már eleve őrzött egy 'érintetlent'), mert megváltozhatna és nem biztos hogy abban az jó neki és a világnak.

A Szilmarilok megfilmesítésével, ha egyáltalán ez lehetséges hiszen a könyv sincs befejezve, kerekebb lenne a történet....de semmiképpen sem egy átlag nézőnek.
  • b-type
    Lehet hogy az a haszna hogy agyaljál :))
    A Kőóriások játéka egy pillanatnyi esemény, talán Tolkien is akart velük kezdeni valamit, de végül nem lett semmi...egyébként is nehéz az ősi világ lényeit, mint akár a Balrog, az Entek, Ungoliant, Bombadil Toma..stb. mozgatni, mert nagyon nagy hatalmú lények.
    Könnyen felboríthatják az esemény egyensúlyát.
    Talán a kőtrollok ősei, talán nem...de ott vannak és játszanak (így), ezzel is jelezve hogy vannak lények akiknek más léptékben gondolkodnak...ahogy az Entek is, és ők sem léptek túl azon ami szerintük még megengedhető volt ebben a 'háborúban'.
    Vannak lények amiknek lényegében mindegy hogy mi történik, jön a gonosz-megy a gonosz, most éppen kit kell utálni...a Kőóriások csak játszanak.
    A LotR sokakat foglalkoztató nagyon összetett mű, nehéz nekiesni hogy ez sz@r-az sz@r, mert az embert a véleménye minősíti, nem mindegy mennyi alapja van. :)

• b-type
    A Hobbit gyerekeknek íródott történet, ráadásul nálunk nem egyazon fordító művei a LotR és a Hobbit.
    A világ megváltozott, egy átlag néző mást akar látni mint egy rajongó, ez természetes.
    Én is hányok a mai filmektől pl. manapság Zeffirelli Romeo Julia-ja megbukna, mert nincs benne egy kocka has sem, és Julia szerelmesen néz nem pedig erotikusan.
    ez van,...én a rajongók felől közelítek. mert azt az oldalt ismerem jobban, és én is azok közé tartozom aki több térképet is rajzolt, és több mint 5-6 alkalommal elolvasta a Szilmarilok-t, valamint a LotR függelékeket, hogy megpróbáljam fejben összerakni ezt a cseszett összetett fantasy-t.
  • Grove4
    Akinek nem tetszik, nem tetszik. Tartsuk tiszteletben a véleményét és normális vita legyen! :)

Nekem nagyon tetszett a film! :)
  • sandor8206
    ne foglalkozz ilyenekkel, az ilyen vélemény csak az, hogy bele kössünk az élő fába is
    miért a GYU-ban, olyan okosak voltak a trollok? csak kamu-duma tölük
  • MrAndree
    De amikor olyat kritizálnak, hogy "hülyék a trollok" akik feketén-fehéren ugyanilyenek a könyvben akkor bizony be kell szerezni mert egy adaptáció lényege hogy "adaptál" így jackson nem ölethet meg random 3 törpöt az első filmben...
  • Fehercsoki
    Amúgy meg érdekes lenne egy ilyen nagy és nem éppen sűrűn lakott világban ha üresek lennének a területek...
  • sandor8206
    nem kell itt beszerezni a könyvet meghasonlók, egy filmnek működnie kell alapból...a hobbit működik is, semmi extra nincs benne
    csak fel kellene fogni, hogy a kalandfilmek ilyenek, mennek valamerre és random akciókba keverednek a főhősök aminek a valódi sztorihoz semmi köze, akinek ez nem teszik ne nézzen kalandfilmet
    hobbit semmivel se rosszabb mint a gyűrű szövetsége, de jobb sem, ha ez hiba, akkor hiba
  • MrAndree
    Csak ezzel az a baj, hogy az emberek csodálkoznak ezeken a dolgokon aztán kritizálnak, holott egy ici-pici erőfeszítéssel be lehetett volna szerezni a könyvet ami százezer éve elérhető. Így mondjuk kb. 2 óra rászánt idővel mindenki rájöhetett volna miről is lesz itt szó és akkor nem lennének ilyen hozzászólások, hogy "gyerekes" meg "hülyék a trollok" meg "miért nem halt meg 1-2 törp"...
  • paj01
    Azert a balrog téma egy fokkal jobban felvolt epitve.
    Tudom h mi az, hogy kerult oda,mert szarumán elmondja... Van szerepe: miatta nem akartak menni moriába +gandalf miatta lesz Szupergandalf...
    Amugy no offense csak leirom a velemenyemet.
  • Grove4
    "Magasan fent voltak egy szűk helyen, egyik oldalon egy meredek szakadék, ami egy homályos völgybe ereszkedett. Egy kiálló szikla alatt kerestek menedéket éjszakára. Bilbó egy takaró alatt feküdt, és tetőtől talpig reszketett. Mikor kikukucskált a takaró alól, a villámfényben azt látta, hogy a völgy túloldalán kőóriások álltak, és játékból sziklákat hajigáltak egymásnak, elkapták, majd legurították a sötétségbe, ahol a fák közé csapódtak, vagy apró darabokra hullottak nagy robaj közepette."
  • sandor8206
    GYU film is tele van ilyenekkel, pl:Balrog

megy a fika ész nélkül és mondva csinált indokokkal, nem jött be oszt jó napot, van ilyen DE nem kell hülye indokokat felhozni

+ a Hobbit is akkor lesz teljes egész ha lement mind a 3 rész, ahogy GYU is. Az alap az, hogy egy filmnek önállóan is meg kell állnia egy lábon, na a Tolkien filmek nem ilyenek
  • BoneDragon
    Azért kíváncsi lennék mekkora sikere lenne a triológiának ha előbb a hobbitot készítette volna el... Lehet a gyűrűk urát meg se néztem volna ezek után.
  • paj01
    Igen nem is feltétlenül magát a filmet kritizáljuk, hanem az alapul szolgáló történetet. Lehet, hogy Jackson valóban kihozta ebből amit lehetett, bár én a helyében inkább bevállaltam volna drasztikusabb változtatásokat.
    Tolkien részéről valszeg ez volt a bemelegítés.
    Lehet, hogy másképp kéne ezt értelmezni, egyfajta meseként felfogni, de nekem ez már nem megy miután láttam az alap trilógiát.
    Bár ha megpróbálok elvonatkoztatni akkor is arra jutnék, hogy ez egy gyengus alkotás...ilyen narnia szint. A tul sok összefüggéstelen fantasy elem már bóvli hatást kelt.
    Aki olvasta a Hobbitot mondja már el mi a franc értelme volt annak, hogy a hegyekbe egyszer csak felkelt 2-3 kőóriás, megdobálták egymást aztán annyi.Egyáltalán hogy kerültek oda? Nem derül ki abszolút semmi erről, és ahelyett, hogy élvezném a jelenetet azon agyalok, hogy ez most mi? vagy miért?hogy van ez? Ez tipikusan "csak történjen valami" elem ami a gyönge gyerekmeséket idézi. "...és akkor a fa mögül kiugrott három krampusz" kb ez a szint:D
  • MrAndree
    Trónok közt, what????
  • gombabácsi
    majd lesz belőle sorozat, diznej megveszi, trónok közt írójával "felturbózzák" a fiataloknak XD
  • gombabácsi
    most olvastam el újra a hobbitot (marha régen olvastam), meg nemrég újra a gyu-t is
    na most a gyu "gyerekesebb" mint a film...
    továbbá a hobbit se olyan gyerekes mint mondják vagy mint ahogy emlékeztem :) szinte kb ugyanolyan szerintem mint a gyu

sőt, én simán beleraktam volna a "gyerekes" dolgokat még inkább a filmekbe! bombadil toma és a többi, ha rajtam múlt volna a sok doomon meg trónok köztön felnőtt fiatal utálkozna az összes gyu filmen :D:D:D
  • MrAndree
    Elég valószínűtlen, tetintve, hogy ha jól tudom akkor a szilmarilok jogai még Tolkien fiánál vannak ő meg már a Gyűrűk Ura és a Hobbit megfilmesítését is ellenezte. Így nem hinném, hogy eladná a jogokat. Meg eleve hány film lenne az, 22? :)
  • Grove4
    szerintem ki... de nem kéne.
  • Tatyla
    kíváncsi vagyok hogy valamelyik okos a Hobbit 3 része után kitalálja e hogy a Szilmarilokból is filmet kéne gyártani 3 részben...
  • Kheled
    Meg úgy is lehetne értelmezni, hogy Bilbo ÍGY mesélte el az egészet mindenkinek és valójába sokkal durvábban történtek az események, csak így szerethetőbb. Ugye a Gyűrűk Urába is Bilbo meséli a kis hobbit gyerekeknek a történetet, most nyilván Ő se úgy fogja mondani, hogy kibelezte az orkokat stb., inkább kicsit kifigurázta, még Gandalf is mondott valami hasonlót a filmben is, hogy mindig vannak szépítések a történetekbe, hogy nagyobbat szóljon. Szóval, ezt valahogy így is lehetne éretlmezni, meghát ami igaz is, hogy Bilbo meséli.
  • Grove4
    Itt az alapvető probléma az, hogy sokan a Gyűrűk Urához hasonlítják! NEM SZABAD! Eredendően teljesen más a két történet felépítése, elmesélése, stb. A Hobbit egy gyerekmese (A babó J. R. R. Tolkien gyerekeknek írott fantasyregénye.), ennek megfelelően mesés hangulatú, kevés akcióval. Inkább a történetmesélésen és a kalandokon van a hangsúly.

A film alapvetően ebből építkezik, nem tudom mit vártatok? Teljesen térjen el a könyvtől, vagy mi??? Ez egy feldolgozás, aki epikus csatákra és harci jelenetekre számít az ne is üljön be a filmre. Itt a lényeg a hangulaton van és Középfölde világán.

Megjegyzem szerintem Jackson a legtöbbet kihozta a könyvből és a kissé unalmasabb jeleneteket is jóval izgalmasabban valósította meg a filmben.
  • b-type
    ellenvélemény:
    Nem olvastad a könyvet pont. A te véleményed is kritika, csak nincs a véleményednek súlya a legtöbbünk számára.
    Egy rendező számára az nyilván számít persze.
    Egy valaki aki nem olvasta a film alapjául(fontos szó) szolgáló könyveket, annak pl. Frodo és Samu jelenetei buzulások voltak, olvastam akkoriban....és a Hobbit gyerekes...és tényleg az, mert aki olvasta az tudja hogy jóval mesésebb történet a Hobbit mint a LotR. Kb stimmel a kontraszt a két történet között a filmvásznon is, sőt én inkább azt éreztem hogy próbáltak rajta egységesíteni, azaz a Hobbit kicsit LotR lett ha érted.
    Sztem a többi része inkább a képi megvalósítás elégtelensége lehet, én 4K 3D-ben néztem meg első alkalommal, és sztem is simán lehagyható a 3D.
    Tehát ha neked tetszene a Hobbit, nekem, aki olvastam a könyvet és szeretném ha adaptációként hű maradna hozzá, már biztosan kevésbé tetszene.
    Értsd meg, a filmet megvalósító főbb karakterek, mind nagy LotR rajongók, ezért amennyire csak lehet törekednek Tolkien által leírtakhoz, és hála ezért nekik, hisz az első LotR rész után pont ezért voltunk sokan a leghálásabbak. :)
    A könyveket pedig sztem olvasd el ha van időd, jó könyvek.
  • Kheled
    Mondjuk attól is függ hogy milyen formába nézed meg. A Hobbit kifejezetten 48fps-be durva, sima 3D nem hoz nagy ujdonságot, sőőt! Még rontani is tud rajta. Ezt a filmet mindenképp 2x érdemes megnézni minium, hogy jobban megértsd és lásd a háttér információkat. Én is a héten megyek, megnézem 2D-be amire azt mondták hogy ég és föld a különbség, mert, hogy jobban látod a részleteket.
  • k0trapali #408
    Kit érdekel az eredeti regény meg a könyv meg mittom én milyen iromány? Nem olvastam egyiket sem. Nekem a film legyen jó teljesen mind1 milyen alapanyagot használnak hozzá.
    Emésztenem kell még ezt a Hobbitot az biztos. LoTR sokkal hamarabb a szívemhez nőtt! Nekem ez a Babó túl gyerekesre sikeredett és kész.
    A CGI pedig nagyon rátett az egészre mert a film fele kb abból állt. A sok új-zélandi táj nem volt sehol... 1-2 madártávlatos rész és kifújt. A LoTR-ban emlékeim szerint több kinti helyszín volt és ha díszlet is volt a fele akkor azon sem látszott, hogy az díszlet. Széltető itt hihetetlen színpadias volt! Éreztem, hogy ettől-eddig tart a díszlet a többi pedig zöld háttér. A fenyőfák közti szaladás az orkok elől is... 50x5 méteres sáv volt megcsinálva műfenyőkből és mű dolgokból mögötte a háttér teljesen kamu volt. Nekem ez már sok! Jackson-tól nem ezt vártam a Gyűrűk Ura után! Az még mai szemmel is rohadt jó CGI és helyszínek terén is! Az orkok pl akiket közelről mutatnak mind, mind bemaszkolt színészek. Itt meg elmosódott CGI alakok. Gratulálok!
  • Grove4
  • MrAndree
    Mert így működnek az emberek. :) Aki nem olvasta a regényt az LOTR féle epikusságot és komolyságot várt amit az alapanyag eleve nem tesz lehetővé.
  • gombabácsi
    de ha nektek az eredeti regény se tetszett volna akkor miért panaszkodtok hogy a film se tetszik? :D:D:D