45
  • forich
    A linuxot csak egyszer kell belőni, a hetek azért túlzás, 1 nap max. 2, de utána
    az újratelepítést el lehet felejteni, ami windows esetén időnként előfordul, főleg ha benyal valami vírust és pl. a nod32 szép lassan kinyirogatja a rendszerfájlokat.
    Nekem volt ilyen, csak az az érdekes, hogy ha a nod32 nem tudta vizsgálni azt a fájlt, akkor megfertőződni hogy tudott, végülis csökkentett módba sikerült kiírtani, de akkor már a fele windows is oda volt.
    A Suse kezelése semmivel sem bonyolultabb, mint a windows-é, programozónak sem kell lenni hozzá, mert szinte minden megvan hozzá rpm-csomagba(nagyjából olyasmi mint a windowsba a telepítő progi).
    Nekem 3 éve! megy, néha frissítettem, kétszer fagyott le, de akkor hardverhibám volt!
  • turul16
    xpde Az userek megtevesztesere..
  • strogg
    A párbeszéd valóban példa értékű.
    Annyit tennék hozzá, hogy linux valóban más. Más szemlélettel készült, más a filozófia áll mögötte.
    Az utóbbi 2-3 évben feküdtek rá,szinte már ipari méretekben arra, hogy az 1 bites user is tudjon kattintgatni. Aki kattintgatós linuxot szeretne, annak tudom javasolni a SuSE 10.1-et. Laptopon nyúzom, és tényleg semmi gondom vele. Konzolt meg szinte már csak megszokásból használok, mert érdemben szükségem nincsen rá. A user oldalról a kérdés lényegesen egyszerűbb annál, mint amit említettek az itt hozzászólók. A user ugyanis egy megszokott rendszer beidegződéseit NEM hajlandó levetni. A linux tehát azért "szar" a számára, mert nincs registry, nem .exe a fájl, és nincs Program Files. Az átlag user egy Windows-t akar Linux néven. És ettől nagyon nehéz eltántorítani. Nem hajlandó a word ikon helyett az Writer ikonra kattintani, sőt keresni sem hajlandó. Itt vannak a gondok. A lámaság ugyanis nem a szakmai hozzértésnél kezdődik, az csak az output-ja a rugalmatlanságnak, és tanulni nem akarásnak.

Csak 1 példa. Anyámnak belőttem nálaa SuSE 10.1-et, söt rádugtam speckó alkatrészeket is. Úgy mint a Bluetooth USB stifftet, hogy tudjon csengőhangot átrakni a gépről. Pöccre megy, vezérlőpultban elindítottam a BT szolgáltatást, applet kirak a tálcára. De szerinte "szar a linux" mivel nem oda kell kattintani, ahol az megszokta winben. Szólok, tök ugyanoda kell, csak más az ikon, és nyílván a KDE panel máshogy néz ki, mint a wines panel.
    A válaszom az volt, hogy rendben van, vesz egy XP-t, és felrakom neki. Azóta érdekes módon tökéletesen tudja használni. Megtanulta 3 -4 nap alatt, hogy hova, melyik ikonra kell kattintani.
    A rugalmatlanság ellen pedig programozó sem tud kódot írni... :DD
  • NEXUS6
    Ha egy OS-t tényleg több progi párhuzamos futására terveznek, akkor óhatatlanul felmerül a több képernyő kezelése.

Ezt lehet 3D ben vagy hagyományosan 2D-ben csinálni.
    Ugyan a windózban is lehet oylan segédprogikat feltelepíteni, amivel több asztalt is használunk, de azt kell mondanom, hogy az Amiga alapból több képernyős rendszere 2D-ben a mai napig etalon. (Pl A képernyő lehúzásával be lehet kukucskálni a másik esetleg más felbontást használó képernyőre is!!!)
    Nekem viszont úgy tűnik valódi több képernyős rendszer az új winben sem lesz, de javítsatok ki ha tévedek.

A Linux új 3D-s rendszere viszont télleg mindent visz.
  • totya4
    #37-es hsz elmondja a lényeget, ami magam is tapasztalok.

Fájó kimondani, de a linux sok esetben tényleg csak azoknak a gyerekeknek való, akik hajlandóak egy nyomtató vagy usb kulcs(!) működtetése miatt hetekig túrni a netet, levlistákat böngészni stb... egy magénembernek meló mellett erre nincs ideje, csak ha nem a hobbija ez.

Munkahely az más tészta, ott lehet nyugodtan egy linuxőrült informatikus, akik megoldja ami kell, nade otthonra...

Egyébként a cikkben egy szó sem hangzott el a linuxról, lehet hogy fáj valakinek hogy nem arról szól a cikk?

A Vistával kapcsolatban szkeptikus vagyok, én még mindig azt mondom, hogy egy teljesen más alapokra helyezett "windows"-al lehetne biztonságot teremteni megfelelő hardvermódosítással karöltve, csak ennek az lenne a hátránya, hogy semmilyen régi wines szoftver nem futna rajta. Végülis ez a váltás folyamatban van, csak el van aprózva és időben kinyújtva, mindig csak annyi a váltás hogy "ne fájjon".
  • turul16
    szazalek..
    KDE4 start menu videot erdemes megnezni
    Grafikus feluletekrol velemeny
    Fogadok, hogy 10 ev mulva MS-Linux elterjedt oprendszer lesz.. :) (MS allitolag Officet keszit Linux ala )
    Mindenfele fura statisztikanak ne higyjetek, 1% alatti linux hasznalat az hulyeseg...
  • Morden23
    Na, ebben tök jól meg is állapodhatunk.

Mellesleg példaértékű lehetne ez a párbeszéd. Így is lehet beszélgetni vagy vitatkozni, nem csak gecizéssel, faszfejezéssel és anyázással, meg azzal, hogy mindkét tábor "bikái" eljátsszák az übermensch-t.

Tudom, közhely, de nem véletlenül oktatják egyetemeken a vitakultúrát.
  • Warpcore
    Pontosan erről van szó. A Linux nem egy ingyenes pót-OS Windowsosoknak. A Linux azoknak való akik ugy szeretnének egy rendszert működtetni hogy telljes kontrolljuk van fölötte, és ha nem is bitről-bitre, de legalább nagyvonalakban tudják is hogyan működik.
    Azoknak akik az Open-Source szoftvereket írják, nem érdekük a "1, rossz esetben 2 klikkentést igényelő" programok készitése, hiszen ők tudják hogy működik. Ez nem azt jelenti hogy egy Linuxos programot nehéz használni, akor már szar az egész =) Egyszerűen ahhoz h tényleg gyorsabban dolgozz konzolból mint gui-ból, nem lehetsz rest nekiülni és olvasni, levlistát olvasni, esetleg fórumozni =)
    Ezért más a Linuxosok világa, hiszen ők szeretik piszkálni, állítgatni, személyre szabni,tökélyre hangolni az OS-t. Ezért nem adnák ők a saját rendszerüket semmi pénzért egy Win$ért.Mert működik, és szeretik.
    De szerencsére a kevésbé bekábelezett gondolkodásuaknak vannak alternatívák mint Win,MacOS.. ez így természetes
  • Morden23
    "kicsivel több munkával,wine-al,legrosszabb esetben VMWare-el"

Csak tudod, ilyenkor előjön az, hogy azt sem tudom, mik ezek. Hovatovább nem is érdekelnek.

Én nem akarok napokig konfigolni. Én azt szeretem, ha a gépem működik, tudok dolgozni, netezni, megnézni az e-mailjeimet, zenét hallgatni, néha egy filmet vagy játékot nyomatni.

Rohadtul nem akarok semmiféle OPrendszer belső szervei között turkálni, nem akarok moddolni, nem akarom a 3.2-es penyámat 4-re felhúzni folyékony nitrogén hűtéssel.
    De legfőképpen nem akarok, és hovatovább nem vagyok hajlandó időt vesztegetni arra, hogy a Linuxon azok a dolgok, amik a WIN alatt 1, rossz esetben 2 klikkentést igényelnek, az a pingvinnél utánajárásba, kitapasztalásba és talán minimális szakértelembe is kerül.

"Meglehet csinálni ugyanazt (kicsivel több munkával" -> csinálja az, akinek ez a hobbija. Biztos jó rendszer a Linux, tuti vannak nagyon is kirívó előnyei a WIN ellenében, de majd akkor fogom alternatívaként kezelni, ha olyan egyszerű lesz, mint fizetős testvérkéje.

Na de persze ez én vagyok, senkitől nem szeretném elvenni a szöszmötöléshez való jogot.
  • Warpcore
    Mindkettőt lehet szidni, végülis a C-compiler mögött mindenhol emberek ülnek,)
    Senki nem mondta h a Linux,egyéb GNU alternatívák jobbank mint egy WinNT.. sőt Linuxot gyakran (ha desktop,"home multimedia") rendszernet szánjuk, napokig el lehet szórakozni a konfigolással.
    De végsősoron működik.Jól.Meglehet csinálni ugyanazt (kicsivel több munkával,wine-al,legrosszabb esetben VMWare-el ) mint Win-alatt? igen.
    És ezt ráadásul ingyenesen, forráskóddal együtt kapod? Igen..
  • Morden23
    Szerintem jóval kevesebben szidják a Linuxot, mint amennyien divatot csinálnak a winfosozásból.

Csak a probléma az, hogy a windows-usereket lelámázzák, meg hozzá nem értőnek nevezik, és rövid úton elküldik a picsába, amíg a Linux mögött tömegével ülnek a jobbnál jobb oprendszerprogramozók, akik otthon két kommentelés között jobb OS-t készítenek, mint a Microsoft valaha.

Akinek nem inge, ne vegye magára.

Van miért szidni a WIN-t, ez tény. Ahogyan Linuxot használó ismerőseim is szidták már a pingvint. Ennyit erről.
  • Warpcore
    Hagyjad, kb csak egy Win$ ajnározó bot akit az SG-közönségének szórakoztatására terveztek,)
    /Részemról Ubuntu Linux/Debianra épülő distrib ezis//
  • tom235
    Nem tudom miért szidják egyesek annyira a linuxot, legalább ingyenes.
  • N0S
    mer, teljesen jo.. ;]
  • yann
    köszi, ez egészen jól hangzik. nem áll szándékomban mostanában hardverbe beruházni. előkeresem valahonnan a bétát, aztán megnézem én is, mit lehet kihozni belőle
  • strogg
    Vistaban nem vagyok otthon. Én pl: fel sem raktam. (nincs szabad helyem, meg annyira nem is érdekelt).
    Erre a kedvezmény dologra voltam kíváncsi elsősorban. Pl: ajándék kupon, és akkor 10e -el olcsóbban kapod megjelenéskor? Vagy mondjuk ha Office-t is kérsz mellé, akkor a kettő együtt 20%-al olcsóbb? Szal ilyesmikre.
  • Morden23
    A Beta2-őben csontvázig lehet csupaszítani a Vistát. Nekem minimális basztatással sikerült egy elég szerény laptopon korrekt sebességet elérnem. A korrekt sebesség azt jelentette, hogy úgy futott, mint az XP, és az jól futott.

Amúgy néhány kattintással a szó legszorosabb értelmében WinXP-t, vagy WinME-t varázsolsz belőle, már amii a csillivilliséget illeti. Van beépített startup manager, nagyon jól lehet vele kapcsolgatni. Szóval még a Beta is elég jól skálázható rendszer. Bár a hangvezérlés még kicsit ostoba :D
  • yann
    no, akkor minden világos (:

beszélgessünk akkor a vistáról. tud valaki arról, hogy készülne vista light? (lol) letisztított minden dizájntól mentes alap oprendszer, ami nem foglalná le annyira brutálisan a gépet. xp-hez van jópár ilyen változat. vistához még égetőbb lenne.
    (gondolom ez elég korai kérdés, hiszen még ki sem jött... de azért hátha)
  • strogg
    Morden: Jah, igaz:))
    Nah ki tudja ezt minnél gyorsabban 10x egymás után elhadarni? :DDDDD
  • Caro
    Statisztikának meg lehet nézni a w3scools.com-ot is.
  • Morden23
    Tehát minden láma WIN-t használ, de nem minden WIN-t használó láma.

Ha ügyes vagy, ebből kihozhatsz egy nyelvtörőt is :D
  • strogg
    Yann: én nem ezt állítottam. :)))
    Én azt állítottam, hogy az nem örülnék, ha a linux letaszítaná a trónról a wint, mert akkor rászállnának a linuxosokra is. Erősen.
    Aztán tovább vive a gondolatot kifjetettem, hogy láma user maradjon csak winen, ugyanis ez a láma user adja azt a vásárló réteget, akire mindent rá lehet sózni.

Tehát NEM azt állítom, hogy aki wint használ az láma user, hanem azt, hogy aki láma usernek per pillanat a win a platformja. És örülök is neki, hogy nem a linux.
    Elismétlem! Nem azt modnom, hogy a wines user láma, hanem azt, hogy a láma userek elsődlegesen wint használnak.
    Remélem sikerült eloszlatnom a félreértést:))
  • yann
    igaza van strogg nak ne csináljunk win-linux vitát, de szükség volt erre a kitérőre, mert ő vetette fel ezt az egetverő marhaságot, hogy a win-t csak a buta felhasználó ("nép, rabszolga, gagyi user, ...") veszi meg
  • Morden23
    "nem egy animációs filmet linuxos fürtön készítenek"

Ez általában azt jelenti, hogy a renderfarm drone-gépein linux fut, ami valószínűleg azért van, mert kevéssé terheli le a gépeket, mint a win vagy a mac.

Ennek ellenére rengeteg FILM (és persze animációs film is) készül LightWave-vel, amin a NodeNet-et például be sem lehet lőni Linux alatt. LightWave meg konkrétan nincsen Linux alá.

Meg lehet nézni a Newtek honlapján, hogy milyen filmeket csináltak az LW-vel. Sok van, nagyon sok.
  • neevous
    Én is úgy tudom, hogy elég sok filmet csináltak linux-szal (ezt win-ről írtam).
  • Extraboy
    Azt ne mondjuk, hogy nincs, de sokat nem er egyik sem, az fix.
  • strogg
    Lehet igazad van:)))
  • strogg
    maya konkrétan van.
    És olvass vissza kérlek. Nem win. lin. vita folyt itt.

Az igazi professzionalis témát meg ejtsük, mert nem egy animációs filmet linuxos fürtön készítenek. Többek közt maya-val :)
    De ez télleg nem win. lin. vita.
  • BiroAndras
    Azért jó, hogy azt írod, hogy nem kell fikázni, aztán te is fikázol. Sőt, nem csak a win-t, de még a használóit is fikázod ezerrel.
  • Polemius
    "sokak szerint Vista=XP+csilivili"
    Ami nem az jelenti, hogy ennyi az egész.
    Sokkal fontosabb dolgok miatt is várják a vistát. Hogy csak egyet mondjak, a 64 bites verzió miatt.
    A 64-es XP-vel meg senki ne hozakodjon elő, mert az gyakorlatilag olyan, mintha nem is lenne. Szinte semmi támogatása nincs. Mert ugye arra számítottak, hogy nemsoká itt az új win, minek erre fejleszteni már.
  • yann
    khm...
    van professzionális grafikai szoftver (maya, XSI,Zbrush, ...)linuxra? van professzionális tervezőszoftver ( ProE, Catia, Inventor, ...)linuxra? nincs. jónéhány még MAC-re sincs. akkor meg miről beszélsz?
    "Értsük már meg végre." amíg ninccs megfelelő szoftverháttér addig lehúzhatja magát a linux
    leszarom hogy milyen biztonságos, meg milyen stabil amíg semmilyen komolyabb program nincs hozzá. nem mindenki programozó meg titkárnő aki gép elött ül.
  • strogg
    Morden: Aki lopott winnel operál, és lopott game-el játszik, az nem lázadó, hanem gerinctelen az én felfogásom szerint.
    A lázadó az, aki másik utat választ. Nem a jelenlegin halad tisztességtelen eszközökkel.
  • NEXUS6
    Vírust mindenre lehet írni, de csak arra írnak, amire elterjedtsége miatt érdemes is.

Szal próbáld ezt a tapasztalatot pozitívan nézni!;)
  • Morden23
    Ezek valószínűleg magánfelhasználói számok, azon belül is a kizárólagos használatra lebontva. Feltételezem, nem kalkulál sem a nagyvállalati szektorban jelen lévő Win:MAC:Linux számokkal, sem azzal, hogy van, akinek több renszer van fenn a masinán.

Amúgy azt a 3-4%-ot én sokallnám. De aztán lehet, hogy a Linuxosok kis "rejtett" társadalmat alkotnak, és sunnyognak. Biztosan nem akarnak a fogyasztói társadalom rabszolgáivá válni.

Amúgy neked mi a fogyasztói társadalom rabszolgája? A koma, aki letölti a WIN-t, letölti a törést, letölti a frissítéseket, na meg persze a vírusokat is, úgyhogy letölti a lopott firewallt meg vírusírtót? Nem tudom, én ezt nem rabszolgaként aposztrofálnám. Márpedig ebből nem kevés van.
  • strogg
    Annyira tudtam, hogy megjelensz, és ezzel kezded:)))
    te is tudod jól, hogy az a 0,36% nem valós:))) (jóval több.)
    Ha azt írták volna, hogy 3-4%, még azt is elfogadom:))De ennél a 0,36%-nál szvsz kilóg a lóláb ;)
  • kbupdate
    Mellesleg sokak szerint Vista=XP+csilivili. Akkor mi a baj? :D Ugyanolyan jó (jobb) lesz és szebb. És persze egyes játékok is csak ezen fognak futni. Biztos vagyok benne, hogy 2007 évvégére a Vista:XP arány legkevesebb 4:6 lesz (aki akar egyszerűsítsen...).

Akinek meg szar gépe van az ne pampogjon, annak jó lesz az xp, vagy 98, vagy "linux". és kész:D Mellesleg Vista-t sem lesz kötelező használni aere glass felülettel.
  • kbupdate
    "kicsit" ÉGŐ, hogy még a Mac OSX is megelőzi a nagy (sok) linux disztribet:D:D:D
  • kbupdate
    pont debiant,... ezt csak egy debil mondhatja:D
  • kbupdate
    A piackutató OneStat egy újabb tanulmányt készített, hogy melyik Microsoft operációs rendszert használják a legtöbben. Az internetezők közel 97%-a használ Microsoft rendszert.

A csúcsot a Windows XP tartotta majdnem 87 százalékkal. Ezt követte a Windows 2000 körülbelül 6 és a Windows 98 a maga 2,7 százalékával. A negyedik helyen az Apple Mac OS X állt 2,3%-kal.

Az ötödik helyen a Windows ME állt egy százalékkal. Először áll a Linux a 6. helyen, különböző disztribúcióival. A felhasználók pontosan 0,36 százaléka böngészik Linux-szal. A Windows NT-t mindemellett még körülbelül egynegyed százalék használja.

http://www.winfuture.de/news,26990.html
  • Chriss745
    Ha már a vírusoknál tartunk. Egyik ismerősöm debianját 1 hónapja nyomták fel, felraktak egy root kit-et, és azóta bármilyen file-t fordítok rajta, 4 másodperc múlva megnő a file mérete 5 kbyte-al, és elég érdekes dolgokat művel a szerver (mondjuk pl egyik pillanatban a QMAIL open relay, a másikban már nem)

Még az a jó, hogy linuxra nincs vírus...

És ne mondja senki, hogy azért, mert nem jól van belőve a security, mert naponta frissítjük a csomagokat, uptodate kernel van rajta, nosuid, noexec minden fs-en, és az apache is nobodyval fut, snort intrusion detection fut rajta, csak a 80-as port van engedélyezve iptables-el...