strogg#43
A párbeszéd valóban példa értékű.
Annyit tennék hozzá, hogy linux valóban más. Más szemlélettel készült, más a filozófia áll mögötte.
Az utóbbi 2-3 évben feküdtek rá,szinte már ipari méretekben arra, hogy az 1 bites user is tudjon kattintgatni. Aki kattintgatós linuxot szeretne, annak tudom javasolni a SuSE 10.1-et. Laptopon nyúzom, és tényleg semmi gondom vele. Konzolt meg szinte már csak megszokásból használok, mert érdemben szükségem nincsen rá. A user oldalról a kérdés lényegesen egyszerűbb annál, mint amit említettek az itt hozzászólók. A user ugyanis egy megszokott rendszer beidegződéseit NEM hajlandó levetni. A linux tehát azért "szar" a számára, mert nincs registry, nem .exe a fájl, és nincs Program Files. Az átlag user egy Windows-t akar Linux néven. És ettől nagyon nehéz eltántorítani. Nem hajlandó a word ikon helyett az Writer ikonra kattintani, sőt keresni sem hajlandó. Itt vannak a gondok. A lámaság ugyanis nem a szakmai hozzértésnél kezdődik, az csak az output-ja a rugalmatlanságnak, és tanulni nem akarásnak.
Csak 1 példa. Anyámnak belőttem nálaa SuSE 10.1-et, söt rádugtam speckó alkatrészeket is. Úgy mint a Bluetooth USB stifftet, hogy tudjon csengőhangot átrakni a gépről. Pöccre megy, vezérlőpultban elindítottam a BT szolgáltatást, applet kirak a tálcára. De szerinte "szar a linux" mivel nem oda kell kattintani, ahol az megszokta winben. Szólok, tök ugyanoda kell, csak más az ikon, és nyílván a KDE panel máshogy néz ki, mint a wines panel.
A válaszom az volt, hogy rendben van, vesz egy XP-t, és felrakom neki. Azóta érdekes módon tökéletesen tudja használni. Megtanulta 3 -4 nap alatt, hogy hova, melyik ikonra kell kattintani.
A rugalmatlanság ellen pedig programozó sem tud kódot írni... :DD