Visszautasította díját az orosz matekzseni
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A hivatalos indokolás szerint Grigorij Perelman a Poincaré sejtés bizonyítás során a hõáramláshoz hasonlítható matematikai folyamat, a "Ricci flow" analitikai és geometriai szerkezetével kapcsolatos forradalmian új meglátásaival érdemelte ki a díjat, amelyet négyévente egyszer, legfeljebb négy 40 évnél fiatalabb tudósnak ítélnek oda.
Manuel de Leon, a kongresszus elnöke Perelmann indokolását úgy summázta: "Úgy érzi, elszigetelõdött a matematikusok világától, és nem akar abban a színben feltûnni, mintha az egyik vezetõjük lenne".
John Ball, a Nemzetközi Matematikai Egyesület (International Mathematical Union) leköszönõ elnöke elmondta, hogy személyesen utazott el Szentpétervárra, hogy felkeresse Perelmant, aki elmesélte, milyen apró személyes élmények miatt marad távol a világ matematikus közösségétõl. Ball professzor elmondta: nem hozhatja nyilvánosságra Perelmann megjegyzéseit, de kitûnik belõlük, hogy "teljesen más pszichológiai beállítottságú ember, és ezért az életet is másképp látja".
Perelmannon kívül három matematikust tüntettek ki a díjjal, amelyet augusztus 22-én adott át János Károly spanyol király.
Andrei Okounkov orosz matematikust (Princeton egyetem, USA) azzal nyerte el az érmet, hogy képes volt látszólag független területek, például az algebrai geometria matematikája és a fizikában alkalmazott statisztikai mechanika között kapcsolatot teremteni.
Wendelin Werner Németországban született Francia matematikus (Université Paris-Sud, Orsay) a fizika területén elért eredményeivel szerzett ismertséget. Sikerült matematikailag leírnia a folyékony és gáz halmazállapot közötti állapotváltozáshoz hasonló fázisátmeneteket. Munkája szemléletváltást hozott a kritikus pont közelébe került fizikai rendszerek kezelésében.
A legfiatalabb, 31 éves Terence Tao (University of California, Los Angeles) a világ egyik legnagyobb elméjének számít, 80-nál több publikációja jelent meg számtalan területen. Tao abból a szempontból is különleges, hogy világklasszisokból álló csapatokat képes összehozni egy-egy probléma megoldásának érdekében, és mindenkibõl a legjobb tulajdonságát hozza ki.
A BBC brit közszolgálati rádió riportere szerint Terence Tao, a legfiatalabb díjazott rendkívül örült a kitüntetésnek. Wendelin Werner kissé tart tõle, hogy a díjazottak a nagy megtiszteltetést követõen a jövõben nagy nyomásnak lesznek kitéve. Andrei Okounkov ugyanezt a gondolatot úgy fejezte ki, hogy mostantól példás magaviseletet kell tanúsítaniuk, hisz mindenki figyeli õket.
A kongresszuson egyébként két további díjat is átadtak: Az információ-technológia elõbbre viteléért járó Nevanlinna díjat Jon Kleinberg amerikai professzor (Cornell University) kapta, akinek a világháló kapcsolatrendszerén alapuló keresésrõl szóló munkája nagy hatással volt a Google keresõgép fejlesztõire.
Az alkalmazott matematikusok számára újonnan alapított Carl Friedrich Gauss díjat Kijosi Ito japán matematikus kapta a véletlenszerû események matematikai modellezéséért. Rossz egészségi állapota miatt a 90 éves díjazott legkisebbik lányát küldte maga helyett az ünnepségre - olvasható a BBC honlapján.
Poincaré-sejtés
Aki pedig zseninek képzeli magát, annak van még bõven megoldatlan probléma, szintén itt 😊
Nem mintha számomra teljesen közömbös lenne a pénz, de azért nem magasztalom az egekig. Az ember önbecsülése többet ér, mint némi pénz.
Sajna ez az egyik hátránya, hogy az oktatásból kikopik a nevelés, és a mai társadalomban az etika és az erkölcs már inkább különc jellemvonásnak számít, mint értéknek. Ezért sajna gyakran már kiváló szakemberek vagy tudósok is meglehetõsen szabadon értelmeznek egyes etikai kérdéseket.
Persze az ilyen visszautasításokkal nem változik szinte semmi a világban. A díjakat szétosztják mások között, a kuratóriumok, bizottságok meg inkább eltussolják az ilyen (amúgy igen ritka) eseményeket nehogy õket érje kritika.
Az egyetemi tanárok és a tudósok nagy rész, mind beképzelt öntelt majmok. Õ nem akarja, hogy ebbe a körbe sorolják, és így sokkal inkább felfigyelnek rá. Ha átvette volna a díjat, max irtak volna róla két sort a szaksajtóban, így meg mindenki róla beszél, és arról, hogy miért nem veszi át a díjat.
Elismerésem az ilyen figuráknak, akiknek van bátorságuk.
SecondOrb: A legjobb internetes városépítő stratégiai játék. www.secondorb.hu
„A világot akarjuk! Most rögtön!” Jim Morrison Béke veletek...
"mert gazdag lehetsz...de attól még nem kerülsz a történelembe😊"
Hát, ha választani kell, én inkább lemondok a törcirõl, és lennék gazdag. (józan paraszti ész :-)
Kara kánként folytatom tanításom.
Lehet, hogy Perelman bebizonyítja és így 2 milliót nem fog átvenni ;-)
Szerintem az egy millió végén lévõ sok nulla zavarja ;-)
Attól, hogy valaki zseni, még a pénzt nem kell eldobni, mint felesleges hulladékot. És a külsõt is karban lehet tartatni, persze ehhez pénz kell. Én egyébként zseni vagyok - na tessék! :-) - de szeretem a pízt, a jó ropogós szentisvánkérályokat. :-))
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
Einstein is sokszor úgy öltözködött ahogy neki tetszett, és nem pedig ahogy elvárható lett volna)
ez a csávó tényleg kattant lehet. 😄 <#idiota>#idiota>
\"meg fog azoknak a száma növekedni, akik bár minden rátermettség nélkül úgy érzik, hogy a nemzet vezéri szolgálatába kell állítaniuk \"halhatatlan\" erejüket\" Mein Kampf, Adolf Hitler
http://twitter.com/valamit76 http://conspiracy101.t35.com/ http://www.youtube.com/user/Darwin76valamit#p/f
http://twitter.com/valamit76 http://conspiracy101.t35.com/ http://www.youtube.com/user/Darwin76valamit#p/f
Valaki szóljon már a cikk írójának, hogy a föld nem lapos. Vagy engem vezettek meg és élek régóta tévedésben. <#nemtudom>#nemtudom>
Minden jog fenntartva!
OFF elnézést
Elnézést a Sorokért:)
Volt itt mifelénk egy felmérés kisdiákok között. Azt kérdezték tõlük, hogy mik szeretnének lenni, ha megnõnek.
A legtöbben azt válaszolták: gazdagember. :-)
Történt ugyanis, hogy megnéztem a Goodwill Hunting c. filmet, és a szinkronban, meg a feliratozásban is az volt, hogy "életmû pályadíj". Gondolom a balek fordítónak a "fields"-rõl a pálya jutott eszébe. Még jó, hogy nem a filctoll. :-))
Perelman egyébként hülye, épp ezért szerintem ilyen esetben a bírálóbizottságnak jogában kellene állni, hogy a pénzt felajánlja a matekzseni környezetének, pld. szentpétervári más tehetséges matematikus diákoknak stb.
Engem egyébként matekosnak szántak a gimiben (legjobb voltam az osztályban!), de akkor a filozófia mellett döntöttem, végül filós se lettem, hanem vmi más. :-)
rögtön õ ugrott be😄
Szemétdomb köz 13, Pszudeopolisz, Sto-síkság, A Korongvilág, A Nagy A\'Tuin hátán, A Világegyedem, ür. nr. Még több ür
Ez itt a reklám helye! Ha szeretné, hogy az Ön hirdetése jelenjen meg ITT, nem kell mást tennie, mint küld egy 5000ft-ról kiállított csekket :)
Ha gyorsan feltalálja a hidegfúzió elméletét szeretni fogjuk 😄
"I am a leaf in the wind! Watch how i soar..." Wash from Serenity
Az integrált pluralista szocializmusban az alternatív demokrácia objektív frekventáltsága stagnált. mikloss... Hagyomány és minőség 1989 óta.
fuck is easy fuck is funny, many people fuck for money. if you think that fuck is funny, fuck yourself and save your money
Lovász László lett a Nemzetközi Matematikai Unió új elnöke
Lovász László személyében magyar elnöke lesz a következõ négy évben a Nemzetközi Matematikai Uniónak (IMU). A nemzetközi matematikai élet legjelentõsebb, mintegy 65 tagországot tömörítõ szervezete kedden kezdte meg 25. kongresszusát a spanyol fõvárosban. A nyitó napon adták át a "matematika Nobel-díjának" tekintett Fields-medálokat három kiváló matematikusnak. A negyedik kitüntetett, a Poincaré-sejtés megoldásáért díjazott orosz Grigorij Perelman azonban nem jelent meg a ceremónián, amelyen I. János Károly spanyol uralkodó nyújtotta át a kitüntetetéseket. Az IMU új elnöke Lovász László akadémikus, az ELTE Matematikai Intézetének igazgatója, a Microsoft kutatója lett, aki a következõ négy év során, az Indiában tartandó következõ kongresszusig tölti be ezt a tisztséget - tájékoztatta az MTI-t szerdán Kulcsár Cecília, a Bolyai János Matematika Társulat igazgatója.
Lovász megválasztásával kapcsolatban Kulcsár Cecília elmondta, hogy az elnököt az IMU végrehajtó bizottsága titkos szavazással választja azt követõen, hogy megküldték az elõzetes jelöléseket a tagországoknak. Az egyes tagállamoknak a tagdíjjal arányos szavazati joguk van, Magyarország például három szavazattal rendelkezik.
Perelman eredményei ráadásul túlmutatnak a Poincaré-problémán, erõfeszítései elsõsorban a Thurston-féle geometrizációs sejtés bizonyítására irányulnak. A hetvenes évek elején William P. Thurston professzor felvetette, hogy a három dimenziós terek felfoghatók sok homogén darab együtteseként, melyek csak egy bizonyos módon állíthatók össze. Thurston számos esetre bizonyította a felvetést, amiért megkapta a Fields-érmet, a legmagasabb matematikai kitüntetést. A sejtés teljes bizonyításával egyúttal megoldódna a Poincaré-probléma is, mely annak egy alesete.
Perelman egy átlagoló eljárást használt, melyet Richard Hamilton dolgozott ki. Hamilton a módszerrel számos esetre bizonyította a geometrizációs sejtést, de egyes eseteknél problémákba ütközött. Perelman Hamilton munkáját egészítette ki, így ha a bizonyítás helyes, valószínûleg osztozni fognak a Clay Intézet díján.
A 40 éves Perelman Szentpéterváron maradt tegnap, és nem ment el a spanyol király által tartott ünnepségre, illetve a matematikusok világkongresszusára Madridba. Perelman azért kapta meg a 4 évente kiosztott Fields-érmet, mert megfejtette az úgynevezett
Poincaré-sejtést, amelyre a matematikusok több mint száz éve keresik a magyarázatot. Perelman 5 évet dolgozott a kérdésen, és sikerrel járt.
Egyelõre nem világos, miért nem vette át a díjat az orosz tudós, sokan arra gyanakodnak, hogy egy kicsit megsértõdhetett, amiért tavaly decemberben nem választották be újra a Steklov matematikai intézet tagjai közé, de van aki szerint Perelman egyszerûen nem foglalkozik ilyen felszínes elismerési módokkal. Perelman visszautasította azt az 1 millió dollárt is, amelyet Clay Mathematics Institute ajánlott fel annak, aki megfejti a Poincaré-sejtést. Pedig a pénznek lenne helye: Perelman jelenleg anyjával lakik és összesen 30 angol fontnak megfelelõ összegbõl él havonta.
Nyilvan valo hogy egy szelsosegesen ekszibicionista ember aki igy akar felhajtast,hirnevet.Ha csak siman atvenne a dijat,a kutyat se erdekelne az egesz az emberek 99.999 % azt se tudja hogy ilyen dolgokert dijakat szoktak adni.
bár biztos kurva okos...már elnézést a kifjezésért....de akokr is hogy néz ki...meg sztem nem is lehet teljesen normális....bár em 100%😄...
P3 Celeron 1000 Mhz, 512 MB SDRAM, Ati Radeon 9550 256 MB, Maxtor 160 GB Minek több?
„Ha meg lehetne menteni Magyarországot három aranyforinton, nem hiszem találnék-e három embert, aki ezt a három forintot ide adná”
Elnézést a Sorokért:)