88
 • MerlinW
  #88
  Amolyan esőember szindróma..:)
 • Saskatlan
  #87
  Egy zseni a fickó, de szerintem valami nincs rendben vele, ha még mindig az anyjával él, és most hogy kapna egy rakás pénzt az eddigi munkájáért, amiből elköltözhetne és megengedhetne magának valami luxust visszautasítja.
 • Cat #86
  Az ICM2006 nemzetközi matematikus kongresszuson a világ legnagyobb presztízsű matematikai kitüntetése, a Fields érem átadását némileg beárnyékolta, hogy éppen a legragyogóbb zseninek tekintett Grigorij Perelman orosz matematikus nem jelent meg, hogy átvegye a matematikai Nobel-díjjal felérő kitüntetést.

  A hivatalos indokolás szerint Grigorij Perelman a Poincaré sejtés bizonyítás során a hőáramláshoz hasonlítható matematikai folyamat, a "Ricci flow" analitikai és geometriai szerkezetével kapcsolatos forradalmian új meglátásaival érdemelte ki a díjat, amelyet négyévente egyszer, legfeljebb négy 40 évnél fiatalabb tudósnak ítélnek oda.

  Manuel de Leon, a kongresszus elnöke Perelmann indokolását úgy summázta: "Úgy érzi, elszigetelődött a matematikusok világától, és nem akar abban a színben feltűnni, mintha az egyik vezetőjük lenne".

  John Ball, a Nemzetközi Matematikai Egyesület (International Mathematical Union) leköszönő elnöke elmondta, hogy személyesen utazott el Szentpétervárra, hogy felkeresse Perelmant, aki elmesélte, milyen apró személyes élmények miatt marad távol a világ matematikus közösségétől. Ball professzor elmondta: nem hozhatja nyilvánosságra Perelmann megjegyzéseit, de kitűnik belőlük, hogy "teljesen más pszichológiai beállítottságú ember, és ezért az életet is másképp látja".

  Perelmannon kívül három matematikust tüntettek ki a díjjal, amelyet augusztus 22-én adott át János Károly spanyol király.
  Andrei Okounkov orosz matematikust (Princeton egyetem, USA) azzal nyerte el az érmet, hogy képes volt látszólag független területek, például az algebrai geometria matematikája és a fizikában alkalmazott statisztikai mechanika között kapcsolatot teremteni.

  Wendelin Werner Németországban született Francia matematikus (Université Paris-Sud, Orsay) a fizika területén elért eredményeivel szerzett ismertséget. Sikerült matematikailag leírnia a folyékony és gáz halmazállapot közötti állapotváltozáshoz hasonló fázisátmeneteket. Munkája szemléletváltást hozott a kritikus pont közelébe került fizikai rendszerek kezelésében.

  A legfiatalabb, 31 éves Terence Tao (University of California, Los Angeles) a világ egyik legnagyobb elméjének számít, 80-nál több publikációja jelent meg számtalan területen. Tao abból a szempontból is különleges, hogy világklasszisokból álló csapatokat képes összehozni egy-egy probléma megoldásának érdekében, és mindenkiből a legjobb tulajdonságát hozza ki.

  A BBC brit közszolgálati rádió riportere szerint Terence Tao, a legfiatalabb díjazott rendkívül örült a kitüntetésnek. Wendelin Werner kissé tart tőle, hogy a díjazottak a nagy megtiszteltetést követően a jövőben nagy nyomásnak lesznek kitéve. Andrei Okounkov ugyanezt a gondolatot úgy fejezte ki, hogy mostantól példás magaviseletet kell tanúsítaniuk, hisz mindenki figyeli őket.

  A kongresszuson egyébként két további díjat is átadtak: Az információ-technológia előbbre viteléért járó Nevanlinna díjat Jon Kleinberg amerikai professzor (Cornell University) kapta, akinek a világháló kapcsolatrendszerén alapuló keresésről szóló munkája nagy hatással volt a Google keresőgép fejlesztőire.
  Az alkalmazott matematikusok számára újonnan alapított Carl Friedrich Gauss díjat Kijosi Ito japán matematikus kapta a véletlenszerű események matematikai modellezéséért. Rossz egészségi állapota miatt a 90 éves díjazott legkisebbik lányát küldte maga helyett az ünnepségre - olvasható a BBC honlapján.
 • wOlFbYTe
  #85
  Itt van a meghírdetett probléma, jobb oldalt a második linken le is lehet tölteni. Sok sikert.

  Poincaré-sejtés

  Aki pedig zseninek képzeli magát, annak van még bőven megoldatlan probléma, szintén itt :)
 • Munkas
  #84
  Van úgy, hogy méltánytalannak érez az ember egy helyzetet, annak ellenére, hogy ő a kitüntetett. Én is utasítottam már vissza nagyjából egy havi fizetésemnek megfelelő díjakat (persze ez szakmailag sem a legmagasabb nemzetközi díjak szintje), és jobban éreztem magam, mintha olyanokkal jópofiztam volna az átadó ünnepélyeken akik a marketing tevékenységet többre tartják, mint az elért eredményeket.
  Nem mintha számomra teljesen közömbös lenne a pénz, de azért nem magasztalom az egekig. Az ember önbecsülése többet ér, mint némi pénz.
  Sajna ez az egyik hátránya, hogy az oktatásból kikopik a nevelés, és a mai társadalomban az etika és az erkölcs már inkább különc jellemvonásnak számít, mint értéknek. Ezért sajna gyakran már kiváló szakemberek vagy tudósok is meglehetősen szabadon értelmeznek egyes etikai kérdéseket.
  Persze az ilyen visszautasításokkal nem változik szinte semmi a világban. A díjakat szétosztják mások között, a kuratóriumok, bizottságok meg inkább eltussolják az ilyen (amúgy igen ritka) eseményeket nehogy őket érje kritika.
 • atlagember
  #83
  Teljesn igaza van!
  Az egyetemi tanárok és a tudósok nagy rész, mind beképzelt öntelt majmok. Ő nem akarja, hogy ebbe a körbe sorolják, és így sokkal inkább felfigyelnek rá. Ha átvette volna a díjat, max irtak volna róla két sort a szaksajtóban, így meg mindenki róla beszél, és arról, hogy miért nem veszi át a díjat.
  Elismerésem az ilyen figuráknak, akiknek van bátorságuk.
 • RpPRO
  #82
  En is ilyesmire gondoltam. Eleg lenne a tudasa 100-as resze, nem szenvednek a matek szigorlattal, az tuti. :D
 • SniperWolf
  #81
  Nem olvastam, biztos írta már valaki, de én is jelentkeznék a pénzért ha már annyira nyomja egyesek zsebét...
 • Epikurosz
  #80
  No, még1:

  "mert gazdag lehetsz...de attól még nem kerülsz a történelembe:)"

  Hát, ha választani kell, én inkább lemondok a törciről, és lennék gazdag. (józan paraszti ész :-)
 • nfr
  #79
  :D
 • Ratty
  #78
  jah még 50 év mire az elméelti fiztikusok felfedezik és 150 év múlva a közgazdászok kapnak érte nóbeldíjat. akárcsak a harmonikus oszcillátornál :P
 • MrPrise
  #77
  Az intézet tűzzön ki díjat annak aki bebizonyítja, hogy tévedett Perelman. ;-)
  Lehet, hogy Perelman bebizonyítja és így 2 milliót nem fog átvenni ;-)
  Szerintem az egy millió végén lévő sok nulla zavarja ;-)
 • Epikurosz
  #76
  "Mit ér ezzel szemben a pénz? Szerintem nem sokat... mert gazdag lehetsz...de attól még nem kerülsz a történelembe:)"

  Attól, hogy valaki zseni, még a pénzt nem kell eldobni, mint felesleges hulladékot. És a külsőt is karban lehet tartatni, persze ehhez pénz kell. Én egyébként zseni vagyok - na tessék! :-) - de szeretem a pízt, a jó ropogós szentisvánkérályokat. :-))
 • Puskapor
  #75
  ráférne
 • chokeerigo
  #74
  vigyük el egy kozmetikai szalonba :D
 • Bucser
  #73
  Ez az ember bekerül a történelembe ezzel a bizonyítással lévén megoldotta a 3 dimenziós terek univerzális (azaz minden esetre alkalmazható) matematikai leképezhetőségének problémáját. Ez hatalmas előrelépés lehet Számítástechnikában űrkutatásban még ha egyesek fel sem fogják ennek jelentősségét jelenleg. Mit ér ezzel szemben a pénz? Szerintem nem sokat... mert gazdag lehetsz...de attól még nem kerülsz a történelembe:)
 • Epikurosz
  #72
  Én nem hiszem, hogy az öltözködés, vagy a viselkedés annyira összefüggne a zsenialitással. Ha esetleg mégis így lenne, akkor Budapest tele van zsenikkel (festett haj, pírszing - bár, ha belegondolok, ezek annyira elterjedtek ma, hogy a hozzám hasonló, szürke kis emberek számítanak kivételnek, akkor tehát zseninek is :-)
 • sathinel
  #71
  Ja. Azok az emberek akik nagy áttöréseket visznek véghez bizonyos tudományokban, azok kicsit az átlagnak bolondnak tűnhet. De valsz pont a más gondolkodás vezeti el őket a megoldáshoz. A többiek a probléma korlátaiban gondolkoznak, addig ezekre az emberekre mintha nem hatnának ezek a korlátok.

  Einstein is sokszor úgy öltözködött ahogy neki tetszett, és nem pedig ahogy elvárható lett volna)
 • FtranX
  #70
  "Perelman visszautasította azt az 1 millió dollárt is, amelyet Clay Mathematics Institute ajánlott fel annak, aki megfejti a Poincaré-sejtést."

  ez a csávó tényleg kattant lehet. :D
 • blakshep
  #69
  jah meglepő módon a háromdimenziós objektumoknak kétdimenziós felületük van :)
 • PíszLávJuniti
  #68
  az önjelölt zsenik kora lejárt. tudomásul kéne már venni.
 • kerek1224
  #67
  Én átveszem helyette a pénzt nagyon szívesen.
 • valamit
  #66
  a Föld felszíne egy lap. jó girbe-gurba lap, az biztos, de de lap.
 • valamit
  #65
  Good Will Hunting a pontos címe annak a filmnek;)
 • Polemius
  #64
  "A kétdimenziós terek topológiai leírása már az 1800-as években megtörtént, ezek segítségével az összes lehetséges felület (mint például a Föld felszíne) leírható matematikai eszközökkel."

  Valaki szóljon már a cikk írójának, hogy a föld nem lapos. Vagy engem vezettek meg és élek régóta tévedésben.
 • Fenjoy
  #63
  Epi! Az Akashaból, hivd már le a jövő heti lottó számokat... : ) Természetesen PM be, de ne Steineri magassáokban ha kérhetem: )

  OFF elnézést
 • aateks
  #62
  Én már hamarabb megoldottam. A válasz:42
 • Epikurosz
  #61
  Jut eszembe:
  Volt itt mifelénk egy felmérés kisdiákok között. Azt kérdezték tőlük, hogy mik szeretnének lenni, ha megnőnek.

  A legtöbben azt válaszolták: gazdagember. :-)
 • Epikurosz
  #60
  Na, végre, valaki helyesen írja a Fields Díj nevét.

  Történt ugyanis, hogy megnéztem a Goodwill Hunting c. filmet, és a szinkronban, meg a feliratozásban is az volt, hogy "életmű pályadíj". Gondolom a balek fordítónak a "fields"-ről a pálya jutott eszébe. Még jó, hogy nem a filctoll. :-))

  Perelman egyébként hülye, épp ezért szerintem ilyen esetben a bírálóbizottságnak jogában kellene állni, hogy a pénzt felajánlja a matekzseni környezetének, pld. szentpétervári más tehetséges matematikus diákoknak stb.

  Engem egyébként matekosnak szántak a gimiben (legjobb voltam az osztályban!), de akkor a filozófia mellett döntöttem, végül filós se lettem, hanem vmi más. :-)
 • Bohun
  #59
  http://www.bartoscsaba.lapok.hu
  rögtön ő ugrott be:D
 • Tompika007
  #58
  Na ebben a cikkben most van egy pár olyan dolog amin még filozni kéne hogy mi az
 • mrgenya
  #57
  a pénztől, földi vagyontól való függetlenedést elérte ő ezotéria, meditálás, vallás nélkül is a matematikán keresztül. vagy ez már a matek-vallás?:)
 • AbyssLord
  #56
  Ha már hasonlítani kell valakihez, akkor én inkább azt mondanám, hogy Rumcájsz. Már ha emlékszik valaki a favágó mesehősre.
 • Runo
  #55
  Főleg a neveket és a főneveket értem eme írásodból, hogy én miért nem tanultam amíg tehettem?!
 • Griphons
  #54
  Az zsenialitást csak egy hajszál választja el az őrülettől. Ez a fickó sztem kicsit őrült is. Ami nem gond, amíg nem közveszélyes :) Emellett zseni, bár valszeg elég antiszociális.
  Ha gyorsan feltalálja a hidegfúzió elméletét szeretni fogjuk :D
 • Ma2ska
  #53
  Mindenkit a külsőségek alapján itélünk meg, a szart felöltöztetik, az is jól néz ki, de attól még az csak egy kupac fekália.
 • mikloss
  #52
  Egy kis szemöldökkarcsúsítás ráférne! Vagy öltöny alá inkább egy ing nem pedig egy mackófelső
 • N0S
  #51
  ha csak 10-ed annyit tudnek matekbol mint o, valszeg kituno eretsegim lenne?
 • Cat #50
  na, még egy utolsó dolog: MAGYAR ELNÖKE lett ennek a társaságnak.

  Lovász László lett a Nemzetközi Matematikai Unió új elnöke

  Lovász László személyében magyar elnöke lesz a következő négy évben a Nemzetközi Matematikai Uniónak (IMU). A nemzetközi matematikai élet legjelentősebb, mintegy 65 tagországot tömörítő szervezete kedden kezdte meg 25. kongresszusát a spanyol fővárosban. A nyitó napon adták át a "matematika Nobel-díjának" tekintett Fields-medálokat három kiváló matematikusnak. A negyedik kitüntetett, a Poincaré-sejtés megoldásáért díjazott orosz Grigorij Perelman azonban nem jelent meg a ceremónián, amelyen I. János Károly spanyol uralkodó nyújtotta át a kitüntetetéseket. Az IMU új elnöke Lovász László akadémikus, az ELTE Matematikai Intézetének igazgatója, a Microsoft kutatója lett, aki a következő négy év során, az Indiában tartandó következő kongresszusig tölti be ezt a tisztséget - tájékoztatta az MTI-t szerdán Kulcsár Cecília, a Bolyai János Matematika Társulat igazgatója.

  Lovász megválasztásával kapcsolatban Kulcsár Cecília elmondta, hogy az elnököt az IMU végrehajtó bizottsága titkos szavazással választja azt követően, hogy megküldték az előzetes jelöléseket a tagországoknak. Az egyes tagállamoknak a tagdíjjal arányos szavazati joguk van, Magyarország például három szavazattal rendelkezik.
 • Cat #49
  Poincaré azt a kérdést tette fel, hogy a kétdimenziós térre vonatkozó egyenletek átalakíthatók-e úgy, hogy a háromdimenziós térre érvényesek legyenek. Valószínűnek tartotta, hogy igen, de bizonyítani nem tudta. A hatvanas évektől kezdve a matematikusok minden további dimenzióra átalakították az egyenleteket (a négydimenziós tér leírását Michael Freedman készítette el 1982-ben), de egyik eljárás sem működött három dimenzióban. A probléma hírhedtté vált arról, hogy több tucatnyi olyan megoldása született, mely később hamisnak bizonyult.

  Perelman eredményei ráadásul túlmutatnak a Poincaré-problémán, erőfeszítései elsősorban a Thurston-féle geometrizációs sejtés bizonyítására irányulnak. A hetvenes évek elején William P. Thurston professzor felvetette, hogy a három dimenziós terek felfoghatók sok homogén darab együtteseként, melyek csak egy bizonyos módon állíthatók össze. Thurston számos esetre bizonyította a felvetést, amiért megkapta a Fields-érmet, a legmagasabb matematikai kitüntetést. A sejtés teljes bizonyításával egyúttal megoldódna a Poincaré-probléma is, mely annak egy alesete.

  Perelman egy átlagoló eljárást használt, melyet Richard Hamilton dolgozott ki. Hamilton a módszerrel számos esetre bizonyította a geometrizációs sejtést, de egyes eseteknél problémákba ütközött. Perelman Hamilton munkáját egészítette ki, így ha a bizonyítás helyes, valószínűleg osztozni fognak a Clay Intézet díján.