Kaotikus tûzijáték

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Index cikke.

A kedvencem belõle:
Ha mentettek volna

A katasztrófa utáni egymásra mutogatással kapcsolatban Takács Albert, az állampolgári jogok országgyûlési biztosának általános helyettese fogalmazott meg markáns véleményt. "Ha a vasárnapi tûzijáték alatt kitört viharban feleannyi ember intézkedett volna, mint ahány hétfõn vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, akkor valószínûleg megelõzhetõ lett volna a tragédia" - nyilatkozta az InfoRádiónak.

Õ maga a számtalan vizsgálat miatt már nem is indít saját nyomozást az ügyben, de azt figyelemmel kíséri, hogy a többi vizsgálat megfelelõen zajlik-e le. Azt azért szerinte is érdemes lenne megvizsgálni, hogyan zajlik egy ilyen rendezvény engedélyezése és lebonyolítása. Ahogy azt is, hogy a rendõrség, az önkormányzatok és a katasztrófavédelem mennyire megfontoltan kezel egy olyan eseményt, amelyen másfélmillió ember vesz részt.

Neked, mint kívülállónak, mi a véleményed az intelligenciáról?

wander01
oo igen, valamit elfelejtettem, igy utolag is bocs azért az asszem fehér szinü szobacirkálóért amire ott a nagy sötétben a lökdösödésben ráléptem mind a 95 kilommal. <#hehe><#hehe>

EVGA 680i Sli, C2D Q6600, 4x512 A-Data Extreme Vitesta 1066mhz, Gainward 8800 Gtx, Gigabyte Aurora, 3x300 Samsung Sata II, 320 gb WD, NEC Labelflash

nyamiag
:DDDDd

\"It\'s gonna be legen... wait for it... dary!\"

Strahd_
A aok sikongató ember miatt meg csak fokozodott a pánik... de mint a csürhe egymást taposták az emberek az esõ miatt ami miatt még nagyobb lett a káosz

Pyotr
lol

&#9608;&#9608;

wander01
mi a normafánál voltunk, a nagy lejtõ tetején, félig a fák alatt. az király volt nagyon hogy az ég világon SEMMI világitás nem volt. pont idöre értünk fel, aztán láttunk 4-5 durranást, és jött a szél. na hát az valami brutális volt. hátulrol a fák mögül érkezett, és majdnem levitt pár embert a hegyoldalon. na a sok birka megindult, sötétben, fák között, közben potyogott minden lefele az ágaktol kezdve a madárfészkekig. haverral inkább beálltunk a rétessütõ eresze alá, eltoltunk egy spanglit és röhögtünk a menekülö idiotákon amint egymást lökdösték és taposták. ez kegyetlenül hangzik lehet de egyszerüen elképesztõ hogy intelligens(??) emberek mint egy birkacsorda megindul egy kis esötöl és tapossa el egymást csont sötétben. sok láma rohant mint állat és a buszmegállonál meg a parkolonál áztak sz*rrá. vártunk 10 percet, vége is lett a dolognak. fogtunk egy buszt, aztán irány haza.

EVGA 680i Sli, C2D Q6600, 4x512 A-Data Extreme Vitesta 1066mhz, Gainward 8800 Gtx, Gigabyte Aurora, 3x300 Samsung Sata II, 320 gb WD, NEC Labelflash

tényleg az, mert Hidegkúton már nyolc elõtt elkezdõdött a vihar és csak sokkal késõbb ért oda, szal lett volna idõ

Balumann
hm... A budai oldalon rosszabb lehetett. Mert itt Pesten a Budai oldal felõl fújt a szél, és a széllel háttal kellett rohanni, és az esõ is csak a hátunkat érte, arcunk nem is lett vizes, csak akkor, mielõtt elindultunk, mert akkor indultunk mikor a pofánkba esett az esõ nagy része.
Azért azon meglepõdtem, szinte vízszintesen esett az esõ,jeges-esõ, és mégse védett meg a tömeg. De az a kis nem magas auto az szinte teljesen megvédett.

42nd Intruder
Igen ezt tudom. Nekünk szerencsénk volt az elsõ hullámal pont egy idõben értünk be a házak közé, igaz így is volt kb 5-15m, mire beértünk közé. Mondjuk így is volt lökés és különféle rrepülõ tárgyak, de amí a nyílt terepen volt az kész...

Rise Against
Ilyen embereket vazz hát ez szomorú. Ugyanakkor vicces

Gerygrey
MEgázni nem nagy gond nem abból van a pánik

Azért ami ott a Margithíd közepén, nulla szélvédelem mellett volt, az több egy egyszerû megázásnál. Megfordult a fejemben mi történne ha az óriási szél letépné a híd korlátját, és a bele kétségbeesetten kapaszkodó többszáz ember a dunába esne, vagy rosszabb esetben az alsó rakpart aszfaltjára. Láttam már nagy esõt meg vihart, de olyan erõs szelet ami a híd közepén küldte az arcunkba a jégdarabkákat, nem nagyon tapasztaltam még sehol.
Balumann
ja hogy azért nem lehetett látni semmit, mert nem volt sehol se világítás, nem az esõ miatt nem láttam mi van 5 méterre kb.? :J csak homályban sikítozó és rohangászó embereket.

Mr Csé
:D mittomén nekem tetszik

A félelem az elme gyilkosa Szembenézek félelmemel Hagyom hogy áthaladjonrajtam

Azért ez borzalmas,ami tegnap történt.
Nekem mákom volt, mert kábé fél órával a vihar elõtt hazaértem,a Jászkóhoz (Jászai tér), de este megdöbbenve néztem a híreket.
Végig kint voltam a repülõnapon, iszonyatosan meleg volt,de árnyékban el lehetett viselni.
Aztán egyszer csak elszálltak a tévécsatornák, erõs szélzajt hallottam az ablakon keresztül és látom hogy esik is.De ezt nem gondoltam volna...
Azért ver minket a Jóisten,de rendesen...
Lehet hogy lenézett föntrõl és azt mondta: "Adok én nektek Augusztus 20-át!"

VRSDM
ja és énis tudok holvasni hogy alvertfalvai ...:)

u dont have to listen anybody else but me

VRSDM
/nekem nem széles 1600*1200 cask lehet másoknak már gond, na mind1

Mr Csé
csak széles

egyébként nem pesti kép

VRSDM
"szép" shot /bár mivel nagy linkelhetted volna

VRSDM
mivel nemis lehet látni :D csak hallgathatom ...

Mr Csé

Mr Csé
de durva bazz :O

Innen nézd meg a 3-ik videót, de elég ha csak hallgatod az utolsó pár másodpercet.

fogalmam sincs, de biztos hogy jelentõs tényezõ volt a dologban, NAGYON SOKAT segített volna!

Áram egyébként biztos volt, mert fél tizkor simán égtek a lámpák.

"- sötétség (tûzijáték miatt lekapcsolták a lámpákat)"
Kérdés azért nem kapcsolták vissza, mert "nem volt még vége" vagy mert már nem volt áram?

42nd Intruder
Jó mondtam, hogy a peremén voltam, ott mindenki normálisan viselkedett.

én a közepén voltam, erzsébet híd mellett, egy kapualjban álltam, és elborzadtam a tömeg viselkedésén. Hülye picsa elkezd kiabálni mert vizes lesz, erre egy kisgyerek sirni kezd, erre az apuka bepánikol, elkezdenek rohanni esõben, szélben, nulla látotávolság mellett... tócsák az utcán, papucsban orditozó birkák... Én meg közben azthittem nem hiszek a szememnek, ugy taposták egymást.

Pánikról nem tudok, bár kinek mi az
Sokmindenrõl le vagy még maradva..

42nd Intruder
Tûzijáték a már említett jégképzõdésnél játszott fõ szerepet. Pánikról nem tudok, bár kinek mi az, igaz én a perem részen voltam, ott mindenki nyugodtan vette tudomásúl, hogy aznapra nem élvez tûzijátékot. A gond amit már olyan sokszor említettük, a majdnem 120 km/h-s szél volt. MEgázni nem nagy gond nem abból van a pánik és a menekülés, hanem attól, hpogy a több száz kilós hangrendszert kb 10m magasan lengeti a szél és nem tudod mi csap el a szél által.

Pyotr
hir tv

itt meg néhány kép a figyelõnet-rõl:képek

&#9608;&#9608;

Ha dokumentumilm lenne kiemelnék, hogy - szokás szerint, mint a légikatasztrófáknál - rengeteg körülmény kellett hozzá, hogy ilyen helyzet alakuljon ki:
- hatalmas tömeg
- felhõszakadás
- sötétség (tûzijáték miatt lekapcsolták a lámpákat)
- tûzijáték (robbanások az égen, amit nem állítottak le)
- az esõ miatt csúszós járda
- az erős szél miatt szálló pernye, meg mindenféle mozdítható az utcán
- bepánikolt emberek elkezdenek sikitozni, rohangálni

Ezek külön-külön nem gázosak, de együtt...

H0ri
tolták volna el egy héttel mint pár éve... :S

Tarajos Sül
szeretek mindig ilyen nagy eseményekhez készülödni de inkább fujták le volna,minthogy ilyen történjen
VRSDM
a national geographic telibeszarja ezt, hány hurrikán, meg robbantás meg minden van, ez cask kishazánknak ilyen parádés...

Tarajos Sül
lehet,ez csak egy gondolat,de sztem errõl az esetrõl készülni fog egy rész a Katasztrofák nyomában cimû müsornak a National Geographic Channel-en...
Chrystopher

Fatal storm hits Hungary festival
Budapest
The streets around the parliament were flooded
At least two people were killed and 100 injured when a sudden storm hit Hungary's capital, Budapest, as tens of thousands watched a firework display.

The two people killed were hit by a falling tree, officials said.

Hundreds panicked when the rainstorm broke and several people had to be rescued after being thrown overboard when two ships collided on the Danube.

People had gathered on the banks of the river to watch a fireworks display to mark Hungary's national day.

Families separated

Torrential rain and winds of up to 100km/h (62mph) tore down trees, smashed cars and windows and ripped tiles off rooftops.

"Two people died between Margaret Bridge and the Chain Bridge as a tree fell on them," an emergency official said.

I was scared to death because of the huge winds and I also feared that I would be trampled on by the crowd. People were screaming everywhere
Nora Kvasz

Of those also injured by the falling tree, two were taken to hospital with life-threatening injuries and two suffered serious injuries, Budapest Fire Brigade spokesman Peter Molnar said on state television.

Tens of thousands of people were watching the fireworks and a preceding air show from both sides of the Danube, which divides the capital into Buda and Pest.

Water surged through the city streets close to the river, including the area near the parliament which is on the river's banks.

"I was scared to death because of the huge winds and I also feared that I would be trampled on by the crowd. People were screaming everywhere," Nora Kvasz, who was in front of the parliament building, told AFP news agency.

Witnesses spoke of panic on the bridges spanning the river.

"We were in water up to the knees," Reuters correspondent Sandor Peto, who had been standing on the Elisabeth Bridge when the storm hit, said.

Police said they are trying to reunite many children and parents who were separated in the mayhem.

Source: Forrás

Looooser
Hát nem tudom én azt hallottam hogy az OMSZ mondta a szervezõknek hogy vihar lesz de azok basztak bele...
Viszont van tüzijátékokkal foglalkozó ismerõsöm velen éztük a mostanit is. És õ mondta mivel ezek a tüzijátékok töbmenetben vannak sorba kötve és gomb nyomásra indulnak. De amelyik sorozatot már elindították nem lehet leáálítani sem szal annak a sorozatnak leell még mennie. viszont most egy para van ebbõl, ho rengeteg bomba ki is repült, de mire arra került volna sor hogy robbanjon eláztak azaz a gyujtás megszünt és nem robbant fel aminek a következménye hogy rengeteg bomba a gellért hegyen landolt. Aiket a gyerekek meg metalálnak és haza visznek ami nagyon veszélyes mert senki nem tudfhatja pontosan hogy mennyi kell egy besült bombának a robbanás hoz. ezáltal mégszámolhatunk akár további tragédiákkal.

pumpált &#960;na... a legjobb...     lvl 500-as ork paladin, +80 Ininity Rod 90 spell power 120000/sec meele hit... jah ez nem az a játék

VRSDM
nem neked ment a válasz cask buta az sg. ... :S

VRSDM
látszik magyarok " nem egy, hanem több hajó is összeütközött " egy hajó hogy tud összeütközni??? :S

Azért milyen ironikus, nem? Egész nyáron forróság van, aug. 20-án, az ünnepen meg...

War. War never changes.

Egy kis népszabi cikk többek között a fel nem robbant rakétákról is..

VRSDM
ez hogy még Õ sem tudta baromság, figy tv-ben azt mondanak mutatnak amit akarnak azzal etetnek (mint látom jól) amit Õk akarnak hogy tudj... mint már tegnap este ezt kibeszéltünk baszomrészletesen, apám reptéren dolgozik, és ott müholdfelvétel frissül a plazmán kb. 10másodpercenként, najó lehet félperc, de akkoris, nemhiszem hogy nincs valami hasonló az OMSZ-nél hogyne lenne hisz egyhelyrõl kapják az info-t... lényeg a lényeg hogy tudtak róla a kérdés hogy ki nem akarta továbbadni vagy tudatni a szervezõkkel, (már olvastam olyatis hogy a szervezõk az elsõ OMSZ-es közlés utána, visszavonták a kérést a további jelzésekre)

42nd Intruder
M1 hiradóba mondták, hogy jogszabály van arra, ha vihar várható akkor a tüzijátékot nem szabad megtartani, ha meg közbe jön abba kell hagyni... NC...

Shaman
hát igen elég hányingert keltõ módon fényezték magukat...

csak szerencséjük volt,hogy jobb helyen volt a közvetítõ részlegük,mint az M1,TV2-nek akiket elsodort s szél...

Nehogy má a nyúl vigye Apuskát!! -szólt Anyuska.

Most nézem a HirTV-t, azt írják, hogy még a pirotechnikusok se tudtak viharról, annyit mondtak nekik, hogy lehet esni fog. :(
Gondolom a pirotechnikusok se egy száraz meleg szobában szûrcsölték a forró teát a vihar közben ... csórikáim.

joebacsi
huhh hát nem oda voltam beosztva, csak ilyen fityegõ sátordarabokat láttunk, mikor odaértünk (kb 10perc futás után, mert szóltak hogy oda kell erõsítés), ami alá beszaladtak az emberek a parlament elõtt...de asszem azvolt az

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

Gerygrey
A TV2 esti rendkívüli híradójában jobban sikerült felvételek voltak mint az RTL-nél ahol ugyanazokat ismételgették végig, és nem nagyon látszott rajtuk hogy ott bármiféle csapadék volt...
"Csak az volt itt a gáz,hogy hirtelen jött a vihar,és még Wéber Isti sem tudta megmondani az Rtl idõjárás müsorvezetõje,..."

Ez tényleg furi, de a mûholdfelvételek alapján, meg a Székesfehérvár/Tatabánya környékén tomboló vihar után órákkal azért még neki is illet volna tudnia.

joebacsi
nah kilengõ hangszóróval nekem is volt halálközeli élményem, azvolt az elsõ durva dolog azon a területen ahol voltam (kb 100 méterre északra a lánchídtól, ott volt a bázisa a szekuriti csapatnak), akkor kezdtek el visítozva rohanni az emberek...

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

Köszi, átkapcsolok.

Gerygrey
Felénk nem volt nagy birkulás, mondjuk szépen fokozatosan kezdett kiürülni a híd. Valaki az elsõ széllökések és a pár csepp esõ után azonnal elindult, voltak akik akkor kezdtek menekülni amikor már valamennyire esett és nem lehetett látni a várat. Meg voltak az olyan idióták, mint mi is, akik megvárták míg félcentis jégdarabokkal nyomja tele az arcunkat az orkánerejû szél, na akkor már a maradék embersereglet is rájött hogy ez nem tréfa :)

Szerencse hogy a nagykörutat lezárták, meg sokan bemenekültek ide-oda a híd alá, meg az ott levõ boltokba, mekibe, meg a Jászai Mari téren "felejtett" üres 6-os villamosra, így viszonylag nyugodtan el tudtunk jutni a Nyugatiig, nem volt nagy tömeg csak a keresztutcákból érkezõ iszonyatos széllökések nem tettek túl jót az ember hõérzetének...